ГЕРБ ще извади "Белене" от въпроса за референдума

ГЕРБ ще извади "Белене" от въпроса за референдума

© Георги КожухаровГЕРБ на практика ще обезсмисли инициативата на БСП за референдум за АЕЦ "Белене", като извади проекта от окончателния вариант на въпроса за допитването. Това се разбра от днешна пресконференция на управляващите по темата. 


Вместо да редактират въпроса, каквато възможност има парламентът, управляващите ще внесат собствена инициатива за допитване и ще попитат съгласни ли са българските граждани да се развива ядрена енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа. 


По закон зад подобна инициатива трябва да застанат над една пета от народните представители - 48, а ГЕРБ имат повече от необходимия брой депутати. В правната парламентарна комисия, най-вероятно на заседанието утре, двете инициативи - на БСП и ГЕРБ, ще бъдат разглеждани едновременно и ще се реши какъв да е окончателният вариант на въпроса за референдума.
Почти сигурно е, че това ще е предложената от управляващите редакция на текста, след като днес от ГЕРБ казаха за пореден път, че включването на конкретния проект "Белене" във въпроса за допитването е както противоконституционно, така и манипулативно.


Многократно зам.-председателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова заяви, че именно това са причините управляващите да инициират свой вариант на референдума - защото управляващите хем били съгласни с искането на над 500 хил. души да има допитване, хем въпросът на БСП бил манипулативен и противоконституционен. 


Фидосова посочи, че няма как хората да гласуват информирано по въпроса на левицата, тъй като в нашия закон не фигурират възможности да се слагат технически и икономически параметри във въпросите. В същото време имало още доста неизвестни около проекта "Белене".


На няколко въпроса дали така не се подвеждат хората, които все пак са поискали да се произнесат по конкретния проект, Фидосова отбеляза, че записването на "нова ядрена централа" към момента значи Белене, тъй като не се говори за друга централа. Можело евентуално да се появи и нова и тогава въпросът щял да касае и нея след време. 


Наскоро както президентът Росен Плевнелиев, така и премиерът Бойко Борисов отбелязаха, че включването на конкретния проект и площадка в Белене прави въпроса противоконституционен, а държавният глава дори заяви, че обмисля дали да не сезира Конституционния съд.


Отпадането на проекта "Белене" от въпроса, каквато е идеята на ГЕРБ, на практика по никакъв начин няма да обвърже правителството с някакви конкретни действия, както би станало, ако се питаше за него. В момента - макар и замразени, все още съществуват различни договорености между България и Русия около проекта и управляващите се опасяваха, че един положителен референдум за АЕЦ "Белене" би ги задължил да отворят отново разговорите. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK