ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Созопол, Копривщица, Мелник, Арбанаси вече няма да са резервати

Копривщица вече ще бъде групов паметник с национално значение и с най-висока степен на защита. Но вече няма да е резерват. А според експерти в прокуратурата това все пак снижава статута и степента на защитеност и след време по-лесно би могла да се допусне намеса и строителство

© Str

Копривщица вече ще бъде групов паметник с национално значение и с най-висока степен на защита. Но вече няма да е резерват. А според експерти в прокуратурата това все пак снижава статута и степента на защитеност и след време по-лесно би могла да се допусне намеса и строителствоСтария Пловдив и Арбанаси или общо 19 места със сгради - паметници на културата, са застрашени от бъдещо строителство в тях. Статутът им на резервати ще отпадне и така те ще загубят най-високата степен на защита на автентичността им. Подготвяните поредни промени в закона за културното наследство отварят възможност след време по-лесно да се получава разрешение за намеса в тях, а апетитите за строителство и сега са сериозни.


Промяната на статута на архитектурните резервати е  най-сериозното опасение на звеното във Върховната касационна прокуратура, отговарящо за културните ценности.След измененията например с. Арбанаси край Велико Търново вече няма да е резерват. Отпадат от списъка с резерватите и места като стария Пловдив, Котел, Боженци край Габрово, Жеравна, Мелник, Копривщица. Също няма да са резервати и старата част на Созопол, Ковачевица, Трявна.В прокуратурата вече пишат официалното си становище по измененията, а пред "Дневник" източници от звеното неофициално коментираха, че най-силно са притеснени от текстовете около статута на резерватите.


В закона за културното наследство, приет през 2009 г., е записано, че резерватите могат да бъдат само археологически. През годините обаче (още от средата на миналия век) са били обявявани различни видове резервати - освен археологически, архитектурни, исторически, градоустройствени, етнографски и дори туристически. Така от 2009 г. положението на резерватите, които не са археологически, е висящо. Въпреки неяснотата до момента е важал старият им статут на резервати според съответните постановления на правителството от годините на обявяването им.


Със сега инициираните промени обаче вече няма да се водят за резервати и да се ползват със специална защита. Те ще имат статут на групови недвижими ценности с категория "национално значение" и за тях според измененията ще се прилага най-висока степен на защита по реда на закона.


Въпреки текста, че ще има максимална защита, в прокуратурата са притеснени от редакцията и превръщането им в нещо различно от резервати. Според експерти новият статутът не гарантира най-високата степен на защита от инвеститорски намеси - груповите паметници можело по-лесно да бъдат разделени, от тях да бъдат вадени индивидуални паметници или пък да се разпаднат на индивидуални, като така се допуснат по-лесно промени в тези обекти. И докато резерватите имат стриктно определена територия и граници, които трудно се изменят, то от груповия паметник доста по-лесно може да отпаднат части.


След законовите изменения например с. Арбанаси край Велико Търново вече няма да е резерват. Отпадат от списъка с резерватите и места като стария Пловдив, Котел, Боженци край Габрово, Жеравна, Мелник, Копривщица. Също няма да са резервати и старата част на Созопол, Ковачевица, Трявна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK