"Топлофикация София" е готова за зимата, но дължи 178 млн. лв. на "Булгаргаз"

"Топлофикация София" е готова за зимата, но дължи 178 млн. лв. на "Булгаргаз"

© Юлия ЛазароваТоплофикационните дружества са готови за предстоящия зимен сезон. Това стана известно от техните представители, поканени на изслушване по темата в парламентарната комисия по икономическа политика.
Те декларираха и че имат запаси от мазут и други горива в случай, че има нарушение в доставките на газ.


Столичното дружество има запас от 20 хил. тона мазут, които биха стигнали за 5 дни, обясни изпълнителния му директор Стоян Цветанов. Дружеството обаче продължава да има задължения към доставчика "Булгаргаз". Към момента те са 178 млн. лв., като дългосрочните намаляват, а краткосрочните се увеличават.


Задълженията идват основно от неплатените сметки на крайните потребители. 74% от тях имат задължения за 6 месеца назад, заяви Цветанов. Според него, най-важното е да се изчистят старите задължения, които датират от 25 до 30 години. Техният дял е около 7% от всички.


Зам.-министърът на икономиката Евгения Харитонова, която също участва в заседанието, увери депутатите, че до 15 ноември ще бъде подписан договорът с "Газпром" за доставка на природен газ през следващите години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK