Трафик на хора: Момиче №2

Смените" по паркингите край Варшава на проституиращото момиче №2 продължават по едно денонощие (по 24 часа) с два часа почивка за баня и вечеря. Следват два часа сън, а след него "почивен ден" на магистралата

© Красимир Юскеселиев

Смените" по паркингите край Варшава на проституиращото момиче №2 продължават по едно денонощие (по 24 часа) с два часа почивка за баня и вечеря. Следват два часа сън, а след него "почивен ден" на магистралатаДнес е Европейският ден за борба с трафика на хора - проблем, за борбата с който в световен и европейски мащаб се инвестират все повече усилия. Преди време "Дневник" публикува поредица, в която се опитахме да представим това престъпление и последствията от него от различни гледни точки. Днес ви припомняме един от материалите по темата:


Момиче №2 няма име. Не и в тази история. В живота си тя никога не е била №1, защото винаги е била жертва. Отказът от самоличност е част от цената, която плаща за свободата си. В друг, по-жесток смисъл, това е цената, че я има. За да оцелее, е заличила всички следи на женствеността си. Подстригала е косата си по момчешки, а ноктите си е изрязала почти до дъно. По мургавото й лице няма и следа от грим.Тази история не е измислена. Ако беше литература, човек би си казал, че авторът е прекалил с черната боя. Историята обаче е съвсем истинска. И тогава? Остава ни да се надяваме, че не всички издържали до пълнолетието си в домове за деца имат сходни съдби с момиче №2. Остава да се надяваме, че институциите са се променили или се променят, така че да могат да подготвят възпитаниците си за живот, а не да ги оставят беззащитни пред насилници. Остава да се надяваме, че жертвите могат да бъдат и спасявани. И че момиче №2 може да срещне разбиране и съчувствие, а накрая да си върне и името.За повечето от редовните клиенти на автомивката, където работи, №2 е момче. Понякога й дават големи бакшиши. Чака времето, когато "ще се постопли", за да си потърси работа с по-висока заплата. И другото време – когато ще получи справедливост. 


Спомени от дома...


Момиче №2 няма име, защото е настанена в едно от защитените жилища за жени – жертви на трафик и сексуална експлоатация.


Първите 18 години от живота си прекарва в приюти за деца без родители. Изоставена е веднага след раждането си, а първият дом, в който се озовава, е в гр. Омуртаг. Вторият – домът за деца за предучилищна възраст "Христо Ботев" в с. Посабина. Оттам е останал споменът за ужасен глад, за хляб и сол от време на време и нищо друго.


От дома в с. Брестовица има други спомени. "Нямаше вода да се къпем", спомня си №2. "А зимата – ужасен студ. Едно дърво нямахме да се стоплим..."


После разказва за систематичния бой, заради който редовно бягала. Има си обяснение за това: "Не слушах..."


Последните две години от 2005 до 2007 прекарва в един от домовете за деца без родители в Русе. Докато разказва за тях, гледа някъде нагоре: "Най-хубавото време... В детството се върнах... Учителите се държаха добре, водиха ни на цирк... Не бяхме виждали дотогава."


Цитираните реплики не са буквални цитати. Редактирани са сериозно. След 18 години в българските домове за деца, лишени от родителски грижи, №2 едва говори на родния си език. Толкова едва, че трудно я разбирам.


Въпреки това е завършила 10 клас в Професионалната гимназия по промишлени технологии в Русе. След това започва другият й живот.


Приятелките


Първата работа на №2 е в Русенската корабостроителница - едновременно чистачка и заварчик на половин бройка. За това получава 180 лв. През няколко запознанства с различни жени в завода момичето най-сетне получава предложение, което звучи като истински шанс. Една от новите й приятелки я кани да се настани в жилището й. Малко по-късно й казва, че познава жена във Велико Търново, която може да й намери работа като камериерка.


За №2 това звучи като спасение от мизерията. Тя все още не знае, че адресът, на който трябва да отиде за среща, е жилище на една от известните сводници в града.


На пръв поглед жената изглежда грижовна и приветлива. Дава й стая в дома си, който дели с още четири момичета. Те също уж чакат за работа. Първите дни след пристигането минават в пълна и неочаквана безметежност.


Внезапното признание, че №2 е излъгана, идва в присъствието на няколко от биячите на сводницата. Спокойно, дори рутинно тя обяснява, че е платила за момичето 500 евро, които някак си трябва да избие. Вариантът – работа като проститутка на повикване в няколко от градските хотели. Обещава й, че ако не създава проблеми и прави, каквото трябва, ще успее да спести пари за малък апартамент. За него №2 мечтае от момента, в който напуска социалния дом в Русе. 


Сводницата има собствена фирма за таксиметрови услуги. Приема поръчките на личния си телефон, след което на адреса, посочен от клиента, пристигат и петте момичета. Срещу 100 лв. избраната прекарва с него час и получава половината от сумата. Цената на всеки следващ час договаря сама в зависимост от желанията на клиента си. Тази сума също се дели наполовина, а бакшишите остават за момичетата.


В апартамента на сводницата е весело. Има изобилие от храна, пиене и наркотици. Има чести купони и благосклонни полицаи, на които се плаща, за да не притесняват никого в нелегалния публичен дом въпреки сигналите на съседите.


Сметките са чисти, отношенията коректни, а сигурността гарантирана. Няколко пъти в селата около Търново №2 попада на пияни клиенти, които я бият. Тогава вика момчетата от охраната. Те раздават  правосъдие веднага и на място.


Сега №2 говори за сводницата си като за благодетелка. Вероятно защото сравнява времето, прекарано при нея, с всичко, което се е случило по-късно.


Предложението


В края на лятото през 2010 г. работата в Търново намалява и момичето трябва да се прибере обратно в Русе. Сумата, срещу която е продадена, отдавна е възстановена, но тя така и не е спестила за апартамент.


Оттук нататък разказът става объркан, превъртян на бързи обороти и някак размит във времето. Мътен.


Зимата на 2011 г. минава в поредното неуспешно търсене на работа и жилище. След Търново №2 не желае да се занимава повече с проституция. Затова, когато пак чрез обща позната се запознава с Ангел, предложението му да гледа възрастна жена в Полша срещу добро заплащане й се струва нов невероятен шанс. На свой ред той също експлоатира успешно мечтата за собствено жилище и дори прави предварителна сметка, че за около година парите за него ще бъдат спестени.


Така на 29 юни 2011 г. №2 тръгва за Полша с Ангел. Пътуват с личния му автомобил, без да бързат, и три дни по-късно пристигат в малко село край Варшава. Там е подготвена нова изненада.


В къщата ги посреща жена, с която Ангел и още няколко момичета живеят от години. Всички работят като проститутки на близките паркинги. На един от тях №2 се озовава още на следващата сутрин след заплахи, които звучат убедително. Без пари, без документи, без телефон, но винаги следена отблизо.


На паркингите се печели добре, защото потокът от клиенти е гарантиран – основно руски и украински шофьори на тежкотоварни камиони.


"Смените" продължават по едно денонощие с два часа почивка за баня и вечеря – от 7 до 7, от сутрин до сутрин. Следват два часа сън, а след него "почивен ден" на магистралата. Там работата е по-лека, защото клиентите са по-малко. Останалите момичета преодоляват безсънието и изтощението с наркотици. №2 отказва въпреки заплахите на Ангел: "Това не ти е България. Тук няма кой да ти помогне", предупреждава той.


Под ключ


Сводникът прибира всички пари на №2 и останалите момичета - трябвали за лечението на болната му майка. Пребърква чантите им след всяка смяна, не им позволява да си купуват допълнително храна, нито дрехи. Така минават две мъчителни летни седмици, в които клиентите непрекъснато намаляват. Изнервен и след нова серия заплахи Ангел иска от момичето да краде като джебчийка. Категоричния отказ тя плаща с няколко предупредителни шамара. Жестокият побой следва няколко часа по-късно, когато е хваната от жената на Ангел, докато се опитва да вземе от портфейла му парите, които смята, че той й дължи.


От ударите в главата №2 припада и така е откарана в близката болница. Бъбреците й са натъртени от ритниците, а състоянието й е толкова сериозно, че се налага да бъде хоспитализирана. Въпреки това повиканите полицаи губят интерес към разпита й, след като установяват, че не говори полски. Вместо нея на въпросите им отговаря едно от момичетата на Ангел. То обяснява, че става дума за нелеп инцидент. Останала сама, през нощта №2 решава да избяга.


"Нямах лична карта, само картонче с адресната си регистрация, разказва тя. Не говорех и не разбирах дума полски, беше тъмно, не познавах мястото..." Когато все пак успява да се добере до полицията, незнанието на езика й изиграва нова трагична шега.


"Поискаха ми лична карта, а аз подадох картончето", обяснява №2. Полицаите решават, че се е загубила, и затова услужливо я откарват до дома на Ангел. Там жена му, която говори добре полски, разказва версията, че №2 е психично болна и любезно благодари за оказаното съдействие. След като полицаите си заминават, Ангел я предупреждава кратко и ясно: "Сега ще те убия!" Докато изчаква това да се случи, момичето остава заключено в една от стаите на къщата.


Бягството


"Вечерта Ангел и жена му заспаха пияни", разказва №2. "От прозореца на стаята, в която бях затворена, до земята имаше няколко метра. Приготвих си малко багаж, взех нож и скочих." При падането от първия етаж момичето навяхва крака си, но въпреки това решава да влезе през друг отворен прозорец в стаята, където спят Ангел и жена му. "Исках да го убия, преди да си тръгна. Трябваше да си отмъстя по някакъв начин за всичко, което ми беше причинил, но се отказах в последния момент. Реших, че няма защо да цапам ръцете си с него." От устата на №2 клишето не звучи банално. Разказът е хладен и от дистанция. Сякаш историята се е случило другиму.


Пияни, сводникът и жена му спят дълбоко, затова не усещат как момичето тършува за личната си карта. След като я открива, отново скача през прозореца и едва не вика от болка, но страхът явно е по-силен от нея.


Магистралата, на която №2 е изпращана да проституира, е близо – зад гората. Шофьорът на първата кола, спряла на стоп, звъни в полицията и така историята тръгва към края си.


"Прекарах няколко часа в ареста на управлението, докато решат какво да правят с мен", спомня си момичето. "Питаха ме дали имам пари."


Всичко, с което разполага, са 80 евро, скрити от Ангел. "Половината ми бяха подарък, бакшиш от един клиент. Май беше украинец", разказва №2.


С парите момичето се качва на микробус, който вози турски работници и семействата им от Германия през България.


Около 23 ч. на 19 юли м.г. пристига в Русе. Нощта прекарва под балконите на един от блоковете край автогарата в града. На следващата сутрин сама отива до полицията. В първите четири дни след връщането си в България №2 е настанена в русенския център "Надя" за жени и деца, пострадали от домашно насилие или трафик. След това е насочена към друг център във вътрешността на страната. За да изчезне. Сега върши момчешката си работа и чака лятото.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Повечето от тези хора са с ясното съзнание какво правят. Разбира се има и такива, които са жертви. Работата с тези хора следва да се насочи по-скоро към превенция, а не към последствията.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 963 Разстроено

  И къде на всичко това е началото?
  В детските години и то прекарани в социални служби, където грижите към тях са под всякаква критика! Точно там където тези деца трябва да се почувстват пълноценни граждани на тази държава, те получават само злоба и ненавист към системата и огромна жажда за свобода, което пък ги води към Ангел

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Когато пиша в този форум за състоянието на цялата ни РОДИНА, мнозина ме плюят, или драскат минуси!? Ето това е историята на едно само момиче.А колко хиляди други са в същата ситуация?! А с колко милиона намаляха българите за последните 23г.?!? И защо е всичко това? И кой, аз, или чичо Гошо от горно нанадолнище сме виновни?! Всичката тази(политическа) измет, която не е нищо друго, освен една жалка колониална администрация, трябва да бъде разстреляна и България да започне на чисто, ако искаме да я има! Всичко друго са празни приказки изговорени от празнодумци! Какво е написал Апостола в тефтерчето си-Народе????

 4. 4 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#2] от "madagaskar":


  [quote#2:"madagaskar"]В детските години и то прекарани в социални служби, където грижите към тях са под всякаква критика! Точно там където тези деца трябва да се почувстват пълноценни граждани[/quote] Ами такива "социални служби" или по-скоро домове,забутани нарочно в най-затънтените села,са доказали своята непригодност да отгледат добре изоставените деца.Затова и поетапно се закриват,а такива деца се поемат от приемни родители.

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Нека полицията удари сводниците и всичко ще се оправи. Но не го прави, въпреки че са общоизвестни навсякъде.....

 6. 6 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "madagaskar":

  точно затова трябва всички такива институции да бъдат затворени колкото се може по-бързо. Преди 2 години за първи път общувах с младеж израснал по такива места. Честно казано се стресирах много - момче на 22 години не знаеше много думи от ежедневието, както и не знаеше много неща за какво се ползват - просто за първи път виждаше такива, нямаше представа от храни и т.н. - в домовете просто са им слагали да ядат, без да им обясняват нищо - дори наименованието на продуктите вътре. Да не говорим за психическите травми и тоталната непригоденост към реалния живот на тези, които цял живот са живели без семейства.

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  [quote#1:"Нефертити"]Работата с тези хора следва да се насочи по-скоро към превенция, а не към последствията.[/quote]
  В основата на всяка..."превенция" лежи силната икономически и духовно страна. Тогава и държавата би имала достатъчно пари за осигуряване на по-добър живот на такива деца, но и количеството на такива деца би било много по-малко, защото техните родители биха се замисляли много повече преди да постъпят така.
  Бедността е източник на много пороци!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#3] от "Гражданин":


  [quote#3:"Гражданин"] И кой, аз, или чичо Гошо от горно нанадолнище сме виновни?! Всичката тази(политическа) измет, която не е нищо друго, освен една жалка колониална администрация, трябва да бъде разстреляна и България да започне на чисто, ако искаме да я има[/quote] Тц!Всички сме виновни.А за колониалната администрация-тя е такава още от 1944-та..Раждаемостта в България започва да пада още от 50-те години на миналия век,просто след 1989-та хората вече можеха да напускат България свободно и много го направиха..А за днешните управляващи-та те да не падат от Марс?!Ние си ги избираме.И съм сигурен,че 99% от критикарите,ако са на власт биха правили същите неща.

 9. 9 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "madagaskar":

  Десетките хиляди проститутки по света с български корен, все от социални домове ли са?
  До коментар [#1] от "Нефертити":

  Ако на вашата дъщеря, или внучка се случи същото, пак ли така хладно ще раздавате съвети? Вижте се, на какво сте заприличали, а по вероятно е винаги да сте били такива мизантропи!?! Когато младите хора живеят в една страна, в която няма нито работа, нито са получили адекватно образование, какво биха могли да направят?!?

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  [quote#3:"Гражданин"]Всичката тази(политическа) измет, която не е нищо друго, освен една жалка колониална администрация, трябва да бъде разстреляна и България да започне на чисто, ако искаме да я има![/quote]
  Как се започва.."на чисто"!? Защо не започнахме.."на чисто" през 1989-та?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 963 Любопитно

  До коментар [#4] от "yanne":

  [quote#4:"yanne"]забутани нарочно в най-затънтените села,са доказали своята непригодност да отгледат добре изоставените деца[/quote]

  Не мисля, че това е фактор с особено значение! Съпругата ми отскоро е ръководител на такъв център (вече се водят не домове, а центрове за временно настаняване до осиновяване) и когато започна си говорихме точно за децата (имаме дъщеря на 3) и техните приоритети. Гледачките не бяха педагози а чистачки, имаха само една топка за игра и то заключена, играчки други НЯМА! Бюджета за годината до Август бе изхарчен и то за банкети и цветя по повод международно осиновяване. Събирахме от приятели дрехи, играчки, консумативи, аранжирахме двора с помоща на децата. Децата определено сега са на съвсем друго ниво! Има едно на 3г. което е с ангина в момента и е в болница САМО! Всяка вечер сме там на свиждане, да го окъпем, нахраним и да си поиграем със сладура! Циганче е но невероятно красиво момче, а как бяга и СИЛНО рита топк - не можеш да повярваш! Просто човек трябвна да се занимава с тях, защото каквито и да са ( в повечето случай роми) това са деца с техните нужди и желания, които не са по-различни от тези на нашите деца!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 12. 12 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 963 Любопитно

  До коментар [#9] от "Гражданин":

  [quote#9:"Гражданин"]Десетките хиляди проститутки по света с български корен, все от социални домове ли са? [/quote]

  Далеч съм от това твърдение! За някои от тях т`ва е начин на живот, който ги устройва, но за останалата огромна част, мога да твърдя, че т`ва са девойки и ДЕЦА с проблеми в семейството! А за изоставени деца и сираците домовете са техните семейства (ако може така да се нарекат домовете в БГ)!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  [quote#3:"Гражданин"] Ето това е историята на едно само момиче.А колко хиляди други са в същата ситуация?! А с колко милиона намаляха българите за последните 23г.?!?[/quote]
  Много над 50% от момичетата които тръгнаха да стават "сервитьорки" още от началото на 90-те до сега всъщност са проститутки. Повечето работят доброволно особено танцьорките.
  Притеснително е ,че много от тях просто изчезнаха и следите им се губят !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#5] от "dobrich":


  [quote#5:"dobrich"]Нека полицията удари сводниците и всичко ще се оправи. Но не го прави, въпреки че са общоизвестни навсякъде..[/quote] И какво ще се промени?!ще дойдат нови сводници.Тази професия неслучайно се казва "най-древната". В древна Гърция или Рим не са я изкоренили,та ние ли?!Истината е проста-докато има търсене,ще има и предлагане.Може би само може да има някакъв успех в ограничаване на явлението чрез превенция,но траен успех няма как да има.

 15. 15 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нефертити":


  [quote#1:"Нефертити"]Повечето от тези хора са с ясното съзнание какво правят.[/quote] и аз така смятам.Струва ми се невероятно поне да не предполагат каква работа ги чака.Просто са подлъгани,че ще е лесно и ще изкарат много пари.

 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#11:"madagaskar"]Просто човек трябвна да се занимава с тях, защото каквито и да са ( в повечето случай роми)[/quote]
  Е- тогава към кои групи от бг. граждани трябва да се насочи превенцията? Кой е виновен за начина на живот на циганите- Вие, съпругата Ви, аз, някой от форума? Защо Вие или друг не си продава детето, за да си направи уж "ремонт" на постройката, в която живее? Да сте чули арменка, рускиня, полякиня и т.н. - бг. гражданка да си продава детето и изобщо да не я заболи от това? Съжалявам, но бг. граждани като цяло според мен нямат никаква вина за това, че един етнос иска да живее в България като номадски берберски етнос в Сахара, не счита трудът, децата и домът като основополагащи приоритети в живота и не желае да се труди!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Според частите от разказа излиза, че и се работи както проститутка на момичето, обаче в подходяща среда и коректни взаимоотношения с работодателя.
  Като така няма какво да се тормозим и не разбрах за какъв трафик става въпрос. Просто на новото работно място не и провървяло.

  Трафик е нещо друго...ама вие по знаете.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  До коментар [#11] от "madagaskar":

  SOS-детски селища ми се струва доказана (в Австрия) система. Но предполагам,че е скъпа.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  До коментар [#7] от "Храбър":

  Богатството е още по-лошо. То покварява. Иначе,всички си имаме пороци.

 20. 20 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 963 Разстроено

  До коментар [#16] от "dqdomart":

  Най-точно описа омагьосания кръг, в който сме в момента - кои са виновни? Децата? НЕ! какво са виновни те че родителите им са безотговорни! Но виждайки, че са дискриминирани, усещайки ежедневен ГЛАД, СТУД, НЕДОИМЪК, ОБИДИ и прочие, какви биха станали? Биха се пуснали по течението, няма да им пука за нищо и хоп пак отначало, но с техните деца! Ето това имам в предвид, че точно в тази възраст трябва да се работи най-много и тогава няма на 100% да се оправят нещата, но определено ще се види разликата и то още в това поколение малчугани! И за това трябва стимул за работа с деца, трябва и КОНТРОЛ и то СТРОГ!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 21. 21 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#9] от "Гражданин":


  [quote#9:"Гражданин"]Десетките хиляди проститутки по света с български корен, все от социални домове ли са? [/quote] Огромната част от проститутките са такива.Разбира се не всички.Но е факт,че голяма част от момичетата от такива домове стават такива.Просто излизат от домовете неподготвени за живота и нямат друг шанс да изкарват прехраната си.

 22. 22 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 963 Любопитно

  До коментар [#16] от "dqdomart":

  А безотговорността е по цялата система! Наслоена и вградена в нашата държава! Няма психолог, който да работи с децата! В момента жена ми е в дилема - хем децата им харесва да са в дома и определено се чувстват комфортно и някой не искат да се махат от там при всички положения, но пък в същото време трябва така да се работи, че детето при осиновяване да не чувства носталгия по дома и несигурност в бъдещето си семейство. КОЕ Е ПРАВИЛНО? За мен е нужна и важна работата с детски психолози, за каквито пък НЯМА ПАРИ! И ето отново кръг!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 23. 23 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#11] от "madagaskar":
  [quote#11:"madagaskar"]Събирахм от приятели дрехи, играчки, консумативи, аранжирахме двора с помоща на децата. Децата определено сега са на съвсем друго ниво! [/quote] Да,но това е едва последните години.През комунизма тези домове са били "крити" в най-затънтените села,за да не се виждат такива деца.Подобна е и съдбата на децата с увреждания,но това е друга тема.Похвално е това,което правите и ви поздравявам,но нека такива домове бъдат закрити и децата да бъдат в приемни семейства...

 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#20:"madagaskar"]Но виждайки, че са дискриминирани,[/quote]??????????????????? От кого? От държавата или от РОДИТЕЛИТЕ СИ? Кой трябва да се грижи за едно дете до 18тата му година, кой има родителски права над него, кой получава детските за това дете? Да не би българите да не гладуват? Защо родителите на циганчетата не пращат децата си в училище, а родителите на арменчетата, еврейчетата и другите пращат децата си в училище? Как човек ще има нормални доходи за живеене, след като навсякъде се иска поне средно образование за започване на работа?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 963 Любопитно

  До коментар [#23] от "yanne":

  И този център е на 30км от града в който живеем, но това не го прави лош! Още повече, че го откриват преди около 3 години! Капацитета му е 8 (ОСЕМ) деца, за да се доближе до семейна среда!
  И ДА би било хубаво да са в семейства и това е целта на занятието, но системата е мудна и тромава, и в същото време пък определянето на ПОДХОДЯЩИ семейства е много важна и трудна задача! А бе мамата си е****! НЕМА ЛЕСНО!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 26. 26 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 963 Любопитно

  До коментар [#24] от "dqdomart":

  [quote#24:"dqdomart"]От кого? От държавата или от РОДИТЕЛИТЕ СИ?[/quote]

  Нещо не мо`ем се разберем с теб! Аз говоря за домовете, ти за родителите! Децата са в дом - ФАКТ! А защо се е стигнало до там е съвсем друга тема! От тук нататък трябва да се работи и да се заличат последиците от "родителите" или по-добре осеменителите!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 27. 27 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 963 Любопитно

  До коментар [#24] от "dqdomart":

  http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2012/10/18/1926936_stachkuvashtata_maika/

  А това ЛОШ РОДИТЕЛ ли е?

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#25] от "madagaskar":
  Да поеме човек отговорността на бъде поемен родител изобщо не е лека задача. Аз не бих могла и срещу 1 милион евро на месец да бъда приемен родител. Не мога да деля обичта и привързаността си към едно дете на части и после, когато това дете започне да изпитва същото към мен, просто да се оттегля и да му кажа- "Аз бях до тук". Не само аз съм така - масово при българките е така. По-добре е да се осинови дете/ според мен/....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Удар по сводниците и нещата си идват на мястото, а това може да стане се легализиране на проституцията. Ще има контрол, насилствената проституция практически ще изчезне и ще си плащат данъците.

 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#27] от "madagaskar":
  Как ще сравнявате тази постъпка с продажбата на собствено дете? Да не говорим за възпитателният ефект от продажбата на дете в сравнение с възпитателният ефект от майката за 3те й дъщери? Майката от статията не се е отказала от грижи за децата си; децата й не са изоставени; не са гладни; не са болни....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  [quote#19:"deaf"]Богатството е още по-лошо. То покварява. [/quote]
  Покварява прекаленото богатство!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#26:"madagaskar"]Аз говоря за домовете, ти за родителите! Децата са в дом - ФАКТ![/quote]
  А аз говоря за ПРЕВЕНЦИЯТА СРЕД РОДИТЕЛИТЕ„ за да не изоставят МАСОВО децата си малцинствени групи в България!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#5] от "dobrich":
  [quote#5:"dobrich"]Нека полицията удари сводниците и всичко ще се оправи[/quote]
  Това е едната страна на проблема. Другата е борбата с материалната и духовна мизерия, най-общо казано.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Не удар по сводниците, а клиентите да спрат да ходят. Да превключат на ръчен режим.

 35. 35 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 963 Любопитно

  До коментар [#28] от "dqdomart":

  Аз не говоря за продажба, а за изоставяне! Препратката към тази статия целеше да се види (което със сигурност знаете) че няма правило при отглеждане на децата! Всичко е според детето и родителя и че това е труден и дълъг процес, на който ТОЧНО в домовете за деца не се обръща внимание, а точно обратното - дойте някой да взема пишлемето, че да се отървем! Е това не е начина!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 36. 36 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 963 Любопитно

  До коментар [#32] от "dqdomart":

  Определено трябва да се работи в тази насока, но това е работа на държавата (какво бе т`ва??!??)

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#35:"madagaskar"]Аз не говоря за продажба, а за изоставяне! [/quote] Добре- изоставяне! Въпросът за изоставянето е в манталитета на родителите- поне с това съгласен ли сте? За да се появи едно дете, трябват двама биологични родители. Тези хора принадлежат към някакъв етнос, който има своите характерни традиции и са възпитавани по определен начин! Значи- бг. работещ данъкоплатец плаща и за интеграцията на циганите, и за домовете , в които те изоставят децата си; и майчинските им; и енергийните помощи, които им се дават от държавата....А КЪДЕ Е ОТВЕТНАТА РЕАКЦИЯ НА ЦИГАНИТЕ- ТЕ С ПОЕМАНЕТО НА КАКВА ОТГОВОРНОСТ ОТГОВАРЯТ НА ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА ТЕЗИ ПРАВА - КАКВИ ОТГОВОРНОСТИ ПОЕМАТ?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Ако проституцията беше легална и контролирана от държавата дейност, това никога нямаше да се случи...

 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#35] от "madagaskar":
  В случая със статията, майката пак не е изоставила децата си! Тя упражнява своите родителски права, като е предоставяла пари за издръжката и храната им; не ги е оставяла без контрол; решението е съвместно на двамата родители - така са решили да научат децата си да почистват след себе си- така са постъпили- и много правилно, според мен! В случая майката на 3те деца е постъпила правилно и това е част от общото разбиране на двамата родители за това на какво трябва да учат децата си и начина , по който да го постигнат! Тези хора не са изхвърлили децата си, не са ги лишили от дом; не са ги обрекли на глад; мизерия и не са престанали да им купуват всичко, необходимо за нормалното съществуване на децата! Изобщо не може да се сравни с буквалното изоставяне на дете от родителя му!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Трафикът на хора се покровителства от политиците в цял свят!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 41. 41 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 963 Любопитно

  До коментар [#37] от "dqdomart":

  [quote#37:"dqdomart"]КЪДЕ Е ОТВЕТНАТА РЕАКЦИЯ НА ЦИГАНИТЕ-[/quote]

  Именно, че И в тази посока трябва да са насочени усилията по домовете, да се изкорени този манталитет и начин на мислене, че някой друг плаща! И този период при децата е най-важен за изграждане на тези навици (първите седем са най-важни )По този начин ще се прекъсне порочния кръг, в който сме в момента. Защото каквато и националност и принадлежност да има детето, то си е ДЕТЕ и расте с навици и пороци с които е възпитавано!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 42. 42 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Много момичета приемат да станат "компаньонки" в барове, а после се "изненадват", че са ги цанили за проститутки.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 43. 43 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#2] от "madagaskar":
  Не, началото е малко преди "социалните" институции. Ето тук: "Изоставена е веднага след раждането си." "Родители"?
  Не мога да приема за жертва някой, който сам е вземал решения как да се разпорежда с живота си. Който е имал работа, макар и за малко пари (можел е да си потърси и втора както 3/4 от българските граждани), но е предпочел ето това: "В апартамента на сводницата е весело. Има изобилие от храна, пиене и наркотици. Има чести купони."
  № 2 си е решила проблемите. Премеждията й са рискове на "професията". Слава Богу, че се е осъзнала и все пак накрая е направила друг избор.

  Една българка
 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#41:"madagaskar"] И този период при децата е най-важен за изграждане на тези навици (първите седем са най-важни [/quote]
  Науката е доказала, че няма как да се възстановят щетите от нанесените поражения върху детската психика в първите седем години на детето! Могат да се минимализират, но не могат изцяло да се премахнат Тези деца са преждевременно осакатени от биологичните си родители и виновен за това е САМО егоизмът на родителите и манталитетът им! Как така една жена ще ражда по 6-7 деца , след акто не може да ги изхрани и отгледа? Да припомням ли, че хапчетата "Антибебе" се бяха появили още в средата на 80тте години в България?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":
  Тц. SOS детски селища са вършели работа след Втората световна, когато са били измислени, за да се справят със следвоенната действителност - огромна маса сираци и вдовици. Днес това е по-скоро доказано фашистка система, в която психически лабилни "SOS майки", подписали договор срещу солидни доходи доброволно да се лишат от личен живот за 5 или 10 години, се "грижат" за деца, които получават всичко друго, но не и семейство. Неслучайно преди няколко години имаше изнесен в медиите случай със зверствата на една подобна "майка" тук.
  Единственият морален и честен изход е осиновяването на изоставените деца - никакви "приемни родители" и др., които го вършат за пари.

  Една българка
 46. 46 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#28] от "dqdomart":
  Не само българките и българите, а и всички нормални и неувредени от феминизма и либерализма мъже и жени разсъждават като вас.
  Не можеш да си "родител" на заплата - това е за цял живот. По естествен път или чрез осиновяване. Домовете за изоставени деца са много по-добър и изпитан през вековете вариант. Друг въпрос е, че нивото им трябва да се вдигне много в сравнение със сегашното.

  Една българка
 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#46:"Палица"]Не можеш да си "родител" на заплата - това е за цял живот[/quote]Именно! Обичта, привързаността, личната потребност на един човек да се грижи за едно дете не подлежат на сделка - това не е покупко- продажба!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на languagebox.bg
  languagebox.bg
  Рейтинг: 237 Неутрално
 49. 49 Профил на c.s.i.m.l.
  c.s.i.m.l.
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Открийте седемте разлики:
  http://www.youtube.com/watch?v=2rf9Hq8pRDU

  Его зовут Макс.
  Он разновидност дорогой проститутке...
  Его клиенти - ето его началства...
  Как и положено для дорогой проститутки, спектър услуг у него достатъчно широк - трахают его несколко раза в дней...

 50. 50 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#3] от "Гражданин":

  никой не те плюе за тези думи , а за това ,че често услужливо вмъкваш ,че всичко това се случва само последните 3 г. и за всичко са виновни ГЕРБ... а кучето е заровено мнооого години назад ..И точно онези които са най-виновни за това състояние на Родината в момента се мъчат отново да ни яхнат с всякакви манипулации и разкази от шипковия храт и подобни на тебе им помагате денонощно.....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 51. 51 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#50] от "too_many":

  Нещо сбъркано има в твърденията ви уважаеми- аз проклинам цялата политическа камарила на прехода. А що се отнася до Боко мутрата, то той и неговата пасмина, са просто квинтесенцията на това театро наречено преход. Но щом така си мислите- ваше право!

 52. 52 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 521 Неутрално

  аве напишете нещо ново ! Стига сте въртяли стари писания! това го четохме вече!

 53. 53 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 415 Неутрално

  В трамвая в центъра на Цюрих до мен се качиха две безвкусно издокарани момичета и един младеж (чанти на Гучи, дрехи на Долче-Габана и т.н) и тримата бяха доста мургави. Тъкмо си мислех, че ми приличат на луксозно облечени магистрални проститутки, когат младежът запита едната нещо на български, а тя му отговори на цигански. Изглеждаха много доволни от себе си и в добро настроение.

 54. 54 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#3] от "Гражданин":

  Ами какво чакате, айде де! Аз лично ще се излегна на дивана с една биричка и ще гледам по телевизията дунанмата... Политическата класа вообще не ни е виновна за състоянието в което сме, просто защото ние (влкючително "аз, или чичо Гошо от горно нанадолнище" си ги избираме. Законно и с доста добър процент!! А тези, които не ни дават избор, са тема за отделен разговор. Те са дооооста богати, отлично организирани и срещу тях не може да ритате. Камо ли да стреляте!! Знаете това по-добре от мен, нали! Така че опънете са на дивана с биричката, пуснете си чалга и успокойте топката...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK