Общинските болници на ръба на оцеляването

Общинските болници на ръба на оцеляването

© Красимир ЮскеселиевНепреодолимо големи дългове, малък брой сключени договори по клинични пътеки, бягащи лекари в търсене на по-добри възможности и несъгласувани с бранша политически решения – това са основните причини 10 общински болници да прекратят съществуването си за последните две години. По същите причини такава ще бъде съдбата на още лечебни заведения, смята председателят на сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.


Пред "Дневник" той разказа как болниците в общините Трън, Девин, Елена, Полски Тръмбеш, Дряново, Кула (в ликвидация от 2010-а), Радомир, Бобов дол, Тервел и Брезник тази година окончателно изчезват от болничната карта. Според него е вероятно до края на 2012-а бройката на фалиралите да нарасне двойно.


Според премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков кметовете "се мотаят, не си правят поръчките" и "нямат интерес да си свършат работата", за да спечелят финансиране за апаратура в общинските болници. Те заявиха това преди седмица на заседанието на Министерския съвет.


Борисов лично поръча на здравния министър Десислава Атанасова и регионалния министър Лиляна Павлова да си направят график и заедно да обикалят общините, за да обясняват как има 150 млн. лв. за апаратура за общинските болници, които стоят неизползвани в регионалното ведомство.


По думите му парите просто чакали да бъдат използвани. 

Част от прекратилите работа болници бяха включени в плана на Министерството на здравеопазването за болничното преструктуриране със средства по оперативна програма "Регионално развитие". В него беше записано, че отдалечени болници за активно лечение ще бъдат модернизирани и преустроени в болници за долекуване, а по-малките (с под 1200 пациенти годишно) ще могат да кандидатстват за преустройство в медицински центрове.
Справка в сайта на оперативната програма показа, че в края на септември пет от поканените болници са успели да отговорят на критериите, за да станат медицински центрове. Те се намират в общините Генерал Тошево, Тервел, Котел, Годеч и Малко Търново. За преустройството очакват по близо 1 млн. лева на болница. Медицинските центрове са структури, които могат да работят с най-много три клинични пътеки, разполагат с десет легла, а престоят е не по-дълъг от два дни. Сериозните случаи обикновено се пренасочват към най-близкия по-голям град с болница.


Спасение, но не съвсем


Преструктурирането на болниците в медицински центрове обаче невинаги е спасение. Поне не и за болницата в пернишката община Трън, която стана медицински център, но и той бил закрит, след като не се намерили достатъчно лекари, които да работят в него.


В община Елена спрялата работа болница е една от първите в България след Освобождението. Накрая тя останала почти без персонал, въпреки че сградата е обновена, а не липсват и пациенти. Сега медицинските грижи се поемат от паралелно съществуващия медицински център, който обаче често препращал по-сериозните случаи към Велико Търново. От общината казаха, че имало и друг проблем – линейката е само една за района и ситуацията ставала много сложна, когато в спешния център се получели два сигнала едновременно. Същите затруднения заради единствена линейка имат и във видинската община Кула.


"По-големите болници бяха примамвани да станат за долекуване", посочва д-р Неделчо Тотев. Според него обаче това също било своеобразна "покана за фалит", защото въпреки одобряването на пет клинични пътеки за долекуване от Министерския съвет още през 2010 г. пари за тях така и не се намериха. А европейските средства за преустройство и модернизация на лечебното заведение са еднократни.


"Имаше нужда от такива болници, но моментът не е подходящ, защото, изглежда, ние се опитваме да правим скъпа медицина в бедна държава. Ако трябва да го илюстрирам по-точно – нямате пари за храна, а си купувате бутиков костюм, за да изглеждате добре пред хората", сравнява д-р Тотев.


Той заяви, че като директор на чирпанската болница многократно е бил подканян от здравното министерство да преструктурира управляваното от него заведение в болница за долекуване. Той обаче отказал, защото "тези, които се хванаха, сега се чудят какво да правят".


Защо общините са нерешителни


От сдружението на общините уточниха, че в началото на проекта държавата е предложила на общо 21 болници промяната, но много от тях са отказали, защото не покриват критериите за броя преминали пациенти на година – или са повече, или по-малко. Такава е болницата в Елхово, чието ръководство не е поискало да я направи медицински център, защото пациентите са твърде много. На някои пък било съобщено за възможността твърде късно.


В интервю за "Дневник" председателят на общинското сдружение Тодор Попов потвърди, че като цяло проблемът с усвояването на европейски пари за болниците е голям. Но всеки случай си има своя специфика. "Има и друг въпрос - никой не знае каква ще бъде реформата в здравната система. Има опасения, че може болницата да се ремонтира, а след година да престане да бъде болница. Има такъв момент на несигурност, защото не знаем какво ще стане догодина", обясни проблема той.


Увери обаче, че парите няма да се загубят, а по оперативната програма отново ще отидат при общините. "Даваме си сметка, че и общините имаме своите пропуски, но камбаната трябва да бие рано. Колегите недоволстват затова, че няма финансиране на общинските болници, а в същото време не се възползват от ресурса, който биха могли да получат".


Омагьосаният кръг на Девин


За такъв пример бе обявен случаят на девинската болница, заради чието закриване вчера и днес протестират жителите на три общини. В миналото тя е поемала пациентите освен от Девин и тези от Доспат и Борино, но заради натрупвани финансови задължения през 2010-а се предлага на общинския съвет да я направи медицински център. По думите на кмета на Девин Цветалин Пенков тогава местното управление отказва заради обществен натиск и страх, че десетте легла на центъра няма да стигнат за пациентите на трите общини.


Общините признаха още през февруари, че не могат да се справят сами със задълженията на болницата, които надхвърлят 2 млн. лева, и поискаха помощ от Министерството на здравеопазването. След протеста обаче ресорният министър Десислава Атанасова заяви пред журналисти в парламента, че няма как държавата да субсидира общински структури.

Входът на болницата в Девин

© Str

Входът на болницата в Девин


"В момента сме в патова ситуация. Но предложихме също в Девин да се разкрие филиал на болницата в Смолян, от която да идват лекари и да обслужват отделенията. И това беше отказано", коментира тя.


Пред "Дневник" кметът Пенков каза, че официално такова предложение не било отправяно. Освен това за разкриването на филиал според него е нужно финансово обезпечаване, за което никой не поема ангажимент. "Здравеопазването е въпрос на национална сигурност, затова искаме помощ от държавата", каза още той и допълни, че всички общински болници са "на същия хал".


"Е, кому служи тази здравна политика?"


Председателят на сдружението на общинските болници д-р Тотев потвърди това. Той коментира, че въпреки декларираните от държавата усилия повечето общински болници, на които се крепи регионалното здравеопазване, са в агония. Една част от тях - като тези в Провадия, Велики Преслав, Кубрат и Попово, редуцират броя на отделенията си в отчаян опит да намалят разходите.


Тотев съзира поредица от грешки в здравната политика на държавата по отношение на общинското здравеопазване. "Първо ни удариха с делегираните бюджети, които са ниски, и това, което се изработи от болниците, но не се побира в бюджета, остава незаплатено. Паралелно с това заради новите медицински стандарти и изкуствено завишените нива на компетентност изгубихме финансирането по редица клинични пътеки за заболявания, които лекуваме от десетилетия", обясни лекарят.

Общинските болници на ръба на оцеляването

© Цветелина Ангелова


Тазгодишната "приятна изненада" била вдигането на началните заплати, което беше регламентирано при подписването на Националния рамков договор за 2013-а. По думите му решението не е финансово гарантирано въпреки "популисткото му оповестяване". "За това решение болниците не са били попитани. Вдигането на праговете на заплатите в здравеопазването е удар за нас, защото ако няма по-голямо държавно финансиране, болниците няма да успеят да покрият само суми за заплати, какво остава за друго".


Като резултат на тези "удари" лекарите постоянно напускали работните си места. "Даже и ние вече се замисляме и сме на опашката", коментира той и посочи, че всички са започнали да се "ослушват" за по-изгодни възможности. Управителите, които не могат да вдигнат заплатите, ще изгубят персонала. "Ние сме в патова позиция – вдигнем ли заплатите – фалираме, не ги ли вдигнем – губим хора", каза той.


От сдружението ще предложат варианти за подобряване на политиката към общинското здравеопазване. По думите на д-р Тотев идеите за реформа имат една единствена цел – "да направим възможно и достъпно поставянето на диагноза и адекватно лечение за всеки".


Искаме да обърнем медицината към пациентите и към лекарите, защото в момента тя е обърната към тези, които дават парите. Защото и пациентите са недоволни, и медицинският персонал. Е, тогава кому служи тази здравна политика", пита накрая той. 


"Дневник" ще продължи темата с въпроси към здравното министерство. За още примери и проблеми с общинските болници и преструктурирането им може да пишете на [email protected].

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Разстроено

  "Пред "Дневник" той разказа как болниците в общините Трън, Девин, Елена, Полски Тръмбеш, Дряново, Кула (в ликвидация от 2010-та), Радомир, Бобов дол, Тервел и Брезник тази година окончателно изчезват от болничната карта."
  Поредните глупости изречени от лекарското съсловие,никъде в белите държави няма болници в такива малки населени места,а ако Общината толкова държи да си има болница да си я финансира,а не да се оправдава с правителството!!! В България и над 400 болници,кой може да ме убеди,че една държава като нашата може да издържа толкова болници и защо във всяка паланка трябва да има болница?

 2. 2 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Колкото повече се поболява нацията, толкова по-малко има кой да я лекува... И това ако не е "порочен кръг"!
  П.П.
  ...няма как държавата да субсидира общински структури... А ако се "одържавят за малко" болниците, или поне онези от тях с важно регионално значение - тогава? Не беше ли "Топлофикация София", която от общинска стана държавна, а после пак общинска?

 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 811 Весело

  Оправете си системата на здравеопазване,върнете в закона понятието фелдшер,лекарите се държаха като динозаври,опоскаха сочната трева,докато имаше такава за опоскване,и сигурно половината вече са в странство.Айде,действайте!тига сте мрънкали!

 4. 4 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 581 Весело

  Некой от Вас бил ли е един път в Преславската Болница?/
  Да видиш одеала от 62 година -глава, крака?
  Да видиш хирург магьосник който на 7Х100 с леко мезе оперира тежка прободна коремна рана и е консултант на първо големо главесто раждане на 14 годишна ромка?
  Д-р интернист специалист--който си помага с ,,пищови ,, да разчете ЕКГ?
  Неврологц-шуменски гост който повтаря като курдисан ,,аз нейната мм...ка, на калъп ще я хвана,, и с два тъпи скалпела показва като ,,Танц със саби,, какво ще го направи конкурента....бач?
  Единствено нормална беше санитарката--ако не изкаш да кензо по пътеките--5 лв,чаршафи всеки ден 5 лева,храна за болен 5 лева, утешителна дума 3 лева...

 5. 5 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "болниците в общините Трън, Девин, Елена, Полски Тръмбеш, Дряново, Кула (в ликвидация от 2010-а), Радомир, Бобов дол, Тервел и Брезник тази година окончателно изчезват от болничната карта"
  Мисля, че е спешна необходимостта от нов прочит на административното делене в България - места, в които няма възможност да бъде предоставена никаква или почти никаква здравна помощ не би следвало да бъдат места за постоянно живеене, защото рискът от увеличаване на смъртността и намаляване качеството на живот се увеличава значително. Изобщо как си представяме животът в 21 век без адекватна и навременна здравна грижа? Това не е третият свят, ами направо рязък завой обратно в 16-ти век.

 6. 6 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Няма как община с население 5000 души да поддържа пълноценна болница. Но трябва да се даде алтернатива на тези хора - не да се оставя някой с инфаркт да се превозва от роднини, ако оживее - оживее.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Аз това не можах да разбера. Общината няма пари да си плати даже осветлението на 10-те крушки в ценътра, живее изцяло на трансфери от централния бюджет, улиците целите в дупки, но до последно си стиска допотопната болница в центъра, която изсмуква 70% от приходите.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#6] от "Yotce":

  Само с икономията от първата година след затварянето ще се купят поне 3 линейки, всяка от които ще има вътре повече оборудване отколкото на 3-те етажа на полевия лазарет, наричан още "болница"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Абе всички са прави.
  Само ако може някой да каже какви са плащанията за отопление,за лекарства и за заплати.
  Ако отоплението излезе една трета от всички задължения......има нещо ненормално.......в ценообразуването на отоплението,разбира се.

 10. 10 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Че болниците са много и трябва част от тях да се закрият е ясно, обаче преди да ги закрият трябва да се оправи бързата помощ за да има как да се реагира на спешни случай.

 11. 11 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Напосоки избирам община Полски Тръмбеш. Уикипидия твърди, че в нея живеят 15 хиляди човека. Общината в САЩ, в която живея е 17 хиляди човека и _има_ болница.

  Та, не дрънкай глупости наизуст.

  Romanes eunt domus!
 12. 12 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Поредният и един от най-големите провали на ГЕРБ в управлението на държавата. В най-чувствителната сфера- здравеопазването. Именно реформата в здравеопазването или по-скоро, не правенето свали Кол от власт след толкова години успешно управление. къде още трябва да се провалят ГЕРБ за да се разбере, че са вредни за страната и полезни единствено за лидерите си и гаулайтерите на партията.

  apoloniy
 13. 13 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 860 Гневно

  До коментар [#7] от "cinik":

  Ти ще платиш ли на хората пътните до София за да се лекуват, община с 40% безработица, където работа имат само чиновниците, със средна заплата на границата на жизнения минимум, какво да става с хората там: да умират ли, да напускат ли или да ги превземат други държава за да ги управляват по-добре и за да живеят и да са здрави?

  apoloniy
 14. 14 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Изводът е - пари няма, самолекувайте се. Най-добре превенция. Иначе директно в гробищата.

  malart.blog.bg
 15. 15 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 575 Неутрално

  А защо никой не говори за общинските поликлиники??? В медиите се води целенасочена политика срещу лекарите и хората се настроени срещу тях. Защо? Защо се говори за лошо управление, когато тези лечебни заведения са поставени в ужасни условия. Как може да се помещават в ОБЩИНСКИ сгради с течащи покриви и мазета. Какво може да се направи, когато ОБЩИНИТе не дават пари за поправката на фасани и коридори, за отопление??? Общината си измива ръцете и вика - оправяайте се. Хем са общински, хем общината не дава 1 лев за тях. Жалка работа е българското здравеопазване, жалка.

 16. 16 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Не е вярно и пишеш глупости. Знаеш ли къде е работил световно известния български лекар и учен откривателя на Лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров? В Трън!! Къде са днешинте доктори? меркантилни личности за разлика от д-р Григоров. По телевизията плямпотят за колко минути ще отиде линейката при повикване в София. Ами за колко време ще отиде спешната помощ до село Забий клечка в Родопите. За 10 часа, когато е късно. И се чудят защо България обезлюдява и всичко тича в София. Затова ще ядем чуждите боклуци. И ще се раждат полуидиотчета. Никъде нямало болници в малки населени места. Ами скоро и по-големите ще станат малки щом продължава тъпата политика на всички правителства. Да, ако е отдалечено може и хеликоптер да има, но такива машини трябват на премиера да ходи на мач

 17. 17 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#12] от "Apolon ot Tiana":

  Абсолютно сте прав. Доколкото знам парите се отпускат съобразно броя на болните преминали през болницата. Все едно на гробаря да плащат по броя на умрелите. Спомням си американски филм в който се разказваше за пожарникари които трябвало да уволнят, защото нямало пожари. Тогава самите пожарникари предизвиквали пожари, за да имат работа. Вместо политиката да се промени така, че щом в един район има малко болни, значи здравеопазването си върши добре работата и заслужава поощрение. У нас под здравеопазване се разбира лекуване на болни т.е. колкото повече, толкова по-добре. Да, ама не! Здравеопазването преди всичко е превенция. Има една глупава реклама по телевизията за паста за зъби и я рекламира стоматолог. рекламата внушава че като използваш пастата зъболекар не ти трябва. Та кой зъболекар иска да остане без работа.

 18. 18 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#8] от "cinik":

  Ти ще живееш ли в село в Родопите и да чакаш линейка през зимата с инсулт?

 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#18] от "stoicho2":

  И какво, в селото да ми построят болница, за да не се налага да идва линейка?

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 20. 20 Профил на 123321qq
  123321qq
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ДА НЕ ЗАКРИВАТ ТОТАЛНО ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ. ДА ОСТАВЯТ ЕДИН САНИТАР НА ПОВИКВАНЕ, НА ПОЛОВИН ЩАТ. И ЕДНА МАЛКА СТАЯ С ОПЕРАЦИОННА МАСА С МНОГО КОЛАНИ. САНИТАРЯТ ДА БЪДЕ ОБУЧЕН ДА ПРИЛАГА ЕВТАНАЗИЯ-ВЯРВАМ НЕ Е ТРУДНО.

 21. 21 Профил на 123321qq
  123321qq
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ДО СТОЙЧО2.
  СТОЙЧО,БАТЬОВОТО,КОГАТО Д-р СТАМЕН ГРИГОРОВ РАБОТЕШЕ В ТРЪНСКАТА ОБЩИНСКА БОЛНИЦА, ОКОЛНИТЕ СЕЛА СЕ ПУКАХА ОТ НАСЕЛЕНИЕ. СЕГА ПОТОМЦИТЕ ИМ СА В СОФИЯ ИЛИ ЧУЖБИНА, А СЕЛАТА - ПОЛУПРАЗНИ.НЯКОИ-ДОРИ С 1-2 ЖИТЕЛИ.ТАКА ЧЕ СИТУАЦИЯТА Е КОРЕННО РАЗЛИЧНА,ДОРИ
  БЕЗНАДЕЖДНА. НЯМА ПАРИ ЗА ТОВА ,КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ. НИТО ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА БОЛНИЦА, НИТО ЗА ЛИНЕЙКА, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ХЕЛИКОПТЕР. ЖЕСТОКО Е ДА ГО ПРИЕМЕМ, НО ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО-ЩЕ МРЕМ ПО ПАЛАНКИ И СЕЛА, ДОКАТО 80% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СЕ ЗАСЕЛИ В ГРАДОВЕ, КОИТО ПРЕДЛАГАТ ЦИВИЛИЗОВАНИ УСЛУГИ.

 22. 22 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 466 Гневно

  Болниците, лекарите и пациентите действат според силовото, безумно, неадекватно и некомпетентно налагане на правилата от страна на държавата. Условията за лечение непрекъснато се променят / разбирай - ограничават / пак от страна на държавата. От 3 години бюджетите на болниците непрекъснато се "режат"; намаляват се плащанията - пак от страна на този, който ги определя. Оправданието, че няма пари просто НЕ Е вярно - истината е, че парите не се управляват правилно, разумно и в полза на хората. Е, при идиотските условия за работа, наложени от администратори / не-практици, разбирай отново - пълни безхаберници/ как да работят лекарите при противоречивите и безпарични условия; как да се справят управителите на ДКЦ-та ? Не забравяйте, че кучето скача според тоягата - това е най-точната характеристика на изложеното в статията. А иначе ГЕНОЦИДЪТ на ГЕРБ ни е гарантиран; то е ясно, че на никого от тази партия не му пука за другия срещу него. Доказано от изложените по-горе факти.

  Истината е някъде там ...
 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  истината е ,че нито държавата ,нито общините ,нито обществото ,нито отделния пациент желаят да заплащат каквото и да е било за здравеопазване ,колегата по горе който е написал какъв ужас са здравните служби и поликлиниките в общините е много прав ,същото е положението и малките общински болници ,да ,хубаво е да има навсякъде ,дори и в девин ,но след като няма осигурени лица след като няма лекари съгласни да работят както беше доскоро за 180 лв ,какво правим ,какъв е изхода.Истината е ,че никой в нашето общество на каквото и да е ниво не желае да плаща за какъвто и да е било разход свързан със здравето на българина ,това са фактите и никой не може да ги промени ,ЛОШОТО Е ,ЧЕ ТОВА НЕ ЗАВИСИ НИ ТО ОТ ГЕРБ ,НИТО ОТ ДРУГИТЕ ПАРТИИ,фактите сочат ,че с това темпо на разрушаване на здравната система нещата ще са фатални след не повече от 1-2 години ,когато поне половината население на страната няма да има никакъв достъп не само до болница в разумен радиус на живеене ,а и до дипломиран лекар в радиус поне 50 км,за независимо колко пари е готов да плати или да е колктото си иска осигурен в която и да е световна застрахователна компания .

 24. 24 Профил на vik7777
  vik7777
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Ако ГЕРБ изкарат още един мандат,лекарите ще станат мнооогооо богати,защото ще са мноогоо малко .

 25. 25 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#23] от "tur671":

  Така е - но все пак - както е направена системата като цяло у нас - никакви пари никога няма да и стигнат
  В крайна сметка след като няма нито пациенти-нито лекари-нито пари за въпросните общински болници - ще изчезнат
  По-добре ли е да стоят за да пращат хората другаде

 26. 26 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#13] от "Apolon ot Tiana":

  По-добре да им финансират пътните до София със същите пари с които крепят болница без лекари апаратура и дейност
  Повече шанс имат да ги лекуват
  * Извинение за правописа - изчезнаха ми някъде запетаите по клавиатурата

 27. 27 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#26] от "janeausten":
  И това не им идва на ум да направят.Това е част от националната политика в здравеопазването.Цялостнаа организация в сектора е задача на държавното управление- моторът е изпълнителната власт ( МЗ и МС), създаването на правила е работа на НС и изпълнителната власт.

  apoloniy
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK