Десницата поиска Софийският университет да отмени конференция за Людмила Живкова

Бюст на Людмила Живкова в музея на социалистическото изкуство

© Анелия Николова

Бюст на Людмила Живкова в музея на социалистическото изкуствоСинята коалиция" изрази възмущение от предстояща конференция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" по повод 70-годишнината от рождението на дъщерята на тоталитарния лидер Тодор Живков - Людмила. С декларация, прочетена пред журналисти в парламента, народният представител от ДСБ Веселин Методиев обвини университета в "опит за реабилитацията на комунистическия режим от ректора на СУ "Св. Кл. Охридски".


"Това е смешно. Ако някой има мнение за Людмила Живкова, може да отиде на конференцията и да каже примерно: "Тя е създавала концлагери", каза пред "Дневник" ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев. По думите му всеки има правото да отиде и да заяви публично, че Живкова "е зъл гений за България".


Ректорът, който в момента е в чужбина, отрече да е организатор на събитието. Инициативата е на преподаватели от Историческия факултет. Конференцията е под наслов "Културното отваряне на България към света".


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1513 гласа

  1. Да, защото тя е историческа личност (13.35%)
  2. Да, защото трябва да се чуят експертни оценки за миналото (21.68%)
  3. Не, защото това реабилитира комунизма (52.21%)
  4. Не, защото е рано за оценки (9.91%)
  5. Не мога да преценя (2.84%)Парламентарната група на десницата се обяви против "фалшификацията на миналото и реабилитирането на ръководни лица от Българската комунистическата партия" "Т.нар. научна конференция, която университетът организира в чест на дъщерята на комунистическия диктатор Живков, е нахален опит българският репресивен режим да бъде представен като хуманен, толерантен и отворен към света", заяви Веселин Методиев, който е историк по образование.


Според проф. Илчев реакцията на "Синята коалиция" е "ниско ниво". "Веско Методиев беше народен човек", добави той. Ректорът попита трябва ли да забраним историческите конференциите да се занимават с Хитлер, ген. Луков... "Лично на мен Людмила Живкова не ми е била симпатична", добави ректорът.


Той сравни ситуацията със скандала около дискусията "История и места на паметта: Батак 2007", която се организира от авторите на книгата "Митът Батак". Заради различната си позицията по клането по време на османското робство те получиха доста критики.


От "Синята коалиция" обвиниха ГЕРБ в мълчание, което "ги прави съучастници в тази реабилитация на живковизма, започната от премиера Бойко Борисов". "Необяснимо и непростимо пред пострадалите от режима български турци е мълчанието на ДПС, което претендира, че защитава техните права и свободи", пише още в позицията им. Десницата пита БСП къде в програмата на Партията на европейските социалисти се съдържа реабилитация на комунистическите режими в Източна Европа.


От партиите припомнят, че през 2000 г. Народното събрание е приело Закон за обявяването на комунистическия режим в България за престъпен, а през 2009 г. Европейският парламент е обявил за престъпни всички тоталитарни режими на ХХ век.


"Синята коалиция" настоява академичният съвет да отмени честването, министърът на образованието да потърси обяснение от ректора и да обяви публично отношението си, Народното събрание да приеме закон за санкциониране на всяко физическо и юридическо лице, което с действията си прави опити да реабилитира българския комунистически репресивен режим.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK