Отпорът срещу поправките в Закона за културното наследство бил заради лични интереси, смятат авторите им

Отпорът срещу поправките в Закона за културното наследство бил заради лични интереси, смятат авторите им

© Надежда ЧипеваСлед няколкомесечни критики от страна на археолозите по подготвените от Министерството на културата промени в Закона за културното наследство от ведомството днес решиха да реагират по отправените критики. В изпратено до медиите становище на зам.-министъра Георги Стоев остро се критикуват археолозите и лично директорът на Националния археологически институт с музей към БАН Людмил Вагалински. И се заявява, че противопоставянето е, тъй като министерството се опитва да сложи ред и контрол при разрешенията за разкопки и да спре монопола в тази област, като така се нараняват явно лични интереси.


На няколко страници арх. Стоев (който е един от основните автори на промените, в които на доста места се дава превес на архитектите и се отнемат права на археолозите) обяснява мотивите за промените в областта на археологията. В същото време той не засяга други спорни въпроси, като например изваждането от списъка с резервати на места като Стария Пловдив, Арбанаси, Копривщица, Жеравна, Котел и др.


По думите на Стоев "точната преценка", направена в министерството, и ограничаването на личния интерес предизвикват "болезнена реакция, продиктувана от желанието да се запази статуквото" в средите на археолозите. А статуквото сега представлява силна концентрация и централизация на ангажименти и административни компетенции в един научен институт (НАИМ към БАН), допълва той.
Стоев коментира едно от най-сериозните притеснения в професионалната общност – идеята за някои от разкопките (например при строителството на магистрали) да се обявяват обществени поръчки. Според археолозите така ще бъдат избирани само послушни хора, които набързо и без задълбочен анализ да завършват проучванията и да не пречат на строителството на магистралите. "Основната цел е осигуряване на прозрачност и конкурентна среда с цел постигане на максимална ефективност при разходването на публичните средства на българския и европейския данъкоплатец", заявява зам.-министърът на културата. Такова било и становището и на Агенцията за обществени поръчки.


От друга страна, се дава възможност да се отдели научната дейност от неприсъщите дейности (купуване на инструменти, наемане на общи работници, земекопна техника, транспорт, осигуряване на фургони и др.), а научните ръководители да използват цялото си време и енергия за научна работа, посочва Стоев. "Така ще се избегнат ред парадокси, като например това научният съвет на НАИМ при БАН да взема решение за заплащане на наем на личните автомобили на научните ръководители в размер на 32 лева на ден, да предлага наем на строителен фургон от 400 лева месечно и т.н.", допълва той.


Като цяло според зам.-министъра промените са, за да може министерството да поеме напълно задълженията си по опазване на културното наследство, тъй като в момента среща пречки за това. "Убеден съм, че държавната политика за опазване на археологическите ценности може да се реализира само чрез разширяване компетенциите на участниците в процеса на опазване и проучване и насочване на дейности и отговорности към регионите. Вярвам, че по този начин ще се преодолеят допуснатите пропуски и ще се ограничи хипотезата за конфликт на интереси при издаване на разрешенията за теренни археологически проучвания", посочва той.


И отново отбелязва, че измененията целят да спрат опитите за "налагане на личен научен и финансов интерес при извършване на теренни археологически проучвания".


В становището се обяснява, че председателят на съвета за теренни проучвания, който към момента по право е шефът на НАИМ, а в бъдеще ще бъде посочван от министъра, е представял в министерството с голямо закъснение разрешенията за разкопки. "От януари до август 2012 г. от Министерството на културата са издадени 176 разрешения за редовни археологически проучвания, като необходимата съпътстваща документация беше представена от председателя на съвета за теренни проучвания с огромно закъснение, едва на 15.08.2012 г.", казва Стоев.


Подобна била ситуацията и с издадените от председателя на съвета за теренни проучвания 146 разрешения за спасителни археологически проучвания, като и до този момент не била предоставена в министерството необходимата информация и документация за тяхното издаване.


Затова и министерството предлагало промяната в структурата и ръководството на съвета, които според археолозите ще доведат до това те да са безгласна буква при взимането на решенията, а властта ще се съсредоточи в министерството.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  "По думите на Стоев "точната преценка", направена в министерството и ограничаването на личния интерес, предизвиква "болезнена реакция, продиктувана от желанието да се запази статуквото" в средите на археолозите."

  Интересно защо въпросната "точна преценка" с безпрецедентната си точност предизвика същата реакция и в средите на широката публика, сиреч сред всички по-интелигентни и парили се хора?
  Според мен точно с ТОЯ закон се прокарват лични интереси и крадецът вика: - Дръжте крадеца!
  Колко месеца ви бяха необходими да донесете вода от деветте кладенеца, че да оправдаете поредното си лобистко безумие?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 914 Любопитно

  И отново отбелязва, че измененията целят да спрат опитите за "налагане на личен научен и финансов интерес при извършване на теренни археологически проучвания".


  Поради тази причина ли от списъка са извадени Пловдив, Арбанаси, Копривщица, Жеравна, Котел, Созопол и др. Или в случая да СТИМУЛИРАТ финансовите интереси на определени хора?!?!?!?!?!?!?

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Ей всякаква паплач ни е управлявала, като тази до сега не беше

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Това, че дадохме възможност на ГЕРБ и РЗС да определят законите по които живеем ще си го платим скъпо и прескъпо.

 5. 5 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Така е, аз имам силен личен интерес да не се затрият и малкото останали археологически паметници из родината.

  Признавам си веднага.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 6. 6 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 488 Неутрално
 7. 7 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 737 Гневно

  Плъхове гадни мръсни плъхове, това са нашите управници и техните слуги.
  А с плъховете се процедира елементарно - или ги давиш или ги стреляш няма друго спасение !!!!!

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 8. 8 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Най вероятно има някакви лични интереси към определени обекти и готово... ето ти поправка на закона. И на това май му казват лобистко.
  Глупости... това си е чист вандалзъм.

 9. 9 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 954 Гневно

  То пък бива наглост и безочие, ама тези идиоти вече прекаляват!!!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 10. 10 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Аз пък нямам никакъв интерес и пак съм против! Проблем?

 11. 11 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 754 Неутрално

  По-големи боклуци от ГЕРБ не бях виждал.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 12. 12 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не бях чувал по-нескопосано обяснение (шикалкавене) кое и кой защита обществения интерес!
  Очевадно е, че поправките извеждат напред личен интерес ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 13. 13 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#10] от "carmello":

  А какво мислят собствениците на тези имоти.Това е въпроса.Защото тези сгради не може да се прави нищо по тях.

 14. 14 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 595 Неутрално
 15. 15 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#13] от "bta":

  ми не знам какво мислят- най -вероятно да си остъклят терасата на възрожденската си къща...

 16. 16 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "carmello":

  Мислят си ,че не могат да си използват имота както си искат,а никой не иска да им го купиот големите патриоти ,кото са против този закон.

 17. 17 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 989 Неутрално

  ми нямам достатъ4но кеш, ина4е аз ли4но бих си взел една къща в Копривщица

 18. 18 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Типично за управляващите ни от последните даже не 20 а близо 70г. Арогантни, гьонсурати, цинични некадърници.

 19. 19 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Начинът на мислене на зам-министъра само потвърждава, че самите поправки са заради лични интереси
  Както се казва, крадецът вика - дръжте крадеца!

 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Гневно

  Някои заместник-министри в България, явно не си знаят функциите и що е то - политически кабинет!?
  Арх. Георги Стоев дали знае, че заместник-министрите подпомагат министъра при изпълнението на правомощията му в осъществяването на политическата програма на правителството и осигуряват изпълнението на конкретните задачи в рамките САМО на своята компетентност. Арх. Георги Стоев да не е станал директор на дирекция "Връзки с обществеността и протокол" в Министерството на културата? В качеството си на какъв, дискутира и взима отношение за промени в Закона за културното наследство !?

 21. 21 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Разстроено

  [quote#4:"svoboden"]Това, че дадохме възможност на ГЕРБ и РЗС да определят законите по които живеем ще си го платим скъпо и прескъпо.[/quote]
  Вече става въпрос и за поколенията след нас!

 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Не би ли трябвало Археологията да е монопол на държавата? И не са археолозите хората, които имат нужните знания, опит и компетенции да решат и изискат необходимите хора инструменти и други ресурси за извършване на разкопки? Пак ще кажа много лесно се строи, като не спазваш правилата. И още по- лесно е да говориш колко си велик с това на практика незаконно строителство.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Като студент работих на 4 археологическе експедиции и имах честта да работя с европейски светила в археологията. Всичко, което научих от тях, а те не само ни ползваха като рпобли-копачи, а искаха да ни обяснят свимъла на всаеко дейстнвие.

  Това, което научих от тях, е безценно. Не само чисто археологически, а по-ваежно - от гледна точка на културологията. От гле3днае точка да открием как са живели, кяакво са мислели и чувствалеи тези, чиото останки имаме честта да изследваме.

  Мисля, стана ясно, че държавноналаганата концепция, инспирирана от чалга-историци като Божидар Димитров, смятаем не още за погром върху иестинската наука. Защотож той и гробавите невежи зад него ще си отидат.

  Но е важно да кажа това, което в тая леко измислена дискусия се изпуска.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 24. 24 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  " "Убеден съм, че държавната политика за опазване на археологическите ценности може да се реализира само чрез разширяване компетенциите на участниците в процеса на опазване и проучване и насочване на дейности и отговорности към регионите. Вярвам, че по този начин ще се преодолеят допуснатите пропуски и ще се ограничи хипотезата за конфликт на интереси при издаване на разрешенията за теренни археологически проучвания"
  ОБОБЩЕНО - лайте си кучета,нашия керван си е само наш..Ако Боже намери кокъл,то той е свят,а вашите си находки са нищо..

 25. 25 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  По думите на Стоев няма закон, който да е толкова лош, че да не може да стане още по-лош.

 26. 26 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Вежди Рашидов за предвижданите промени в Закона за културното наследство
  24 Август 2012

  Министърът на културата в интервю за предаването „Денят започва” на БНТ

  Водеща: Нашият следващ гост е министърът на културата Вежди Рашидов. Добро утро, г-н Рашидов.

  Водещ: Добро утро.

  Вежди Рашидов: Добро утро.

  Водеща: Сложил сте очилата, станал сте…

  Вежди Рашидов: Не, гледам малко конкретни неща, които... да не ги объркам.

  Водеща: Хайде да започнем с археологията, защото сме в разгара на сезона, в който се прави археология. Преди дни или седмици обявихте вицепремиера Симеон Дянков за „главен археолог на Републиката”...

  Вежди Рашидов: Е, това е една шега, разбира се, но това е по-хубавата част от това нещо, че точно финансовият министър е много важно да разбере смисъла на това, което става, това, което правим, и за щастие той го има като тръпка. Това е много хубаво чувство, защото, вижте, трябва да говорим в прав текст. Години наред хората живеят от културен туризъм, /.../ години наред държава, която живеем върху ценности, върху култури – не една култура, върху много култури – не сме направили почти нищо. Аз много просто казвам...

  Водеща: А защо, защо се е получавало така, че години наред не сме осребрявали в добрия смисъл на...

  Вежди Рашидов: Ами, не е било в интересите на никой. Вижте, години наред... Аз бях изумен, когато отидох да видя – понеже сега в момента с европейски пари работим върху Шушманец, поредната тракийска гробница – и когато отидох до „Долината на тракийските царе”, просто бях изумен от това, че имаме две-три гробници разкрити. Те са 60! Това е нещо, което го няма никъде по света, то е уникално нещо само по себе си. Ако всяко правителство 40 години по една – което е капка в бюджета – по една гробница откриваше, ние сега щяхме да имаме открити 40 гробници и това щеше да бъде една уникална туристическа дестинация. Това е един лъч София – Търново – „Долината на царете” до Бургас, Несебър и Созопол – давате си сметка, че това е един уникален туристически лъч. Така че винаги казвам, че туризмът е препитание за много държави. Аз скоро питах министъра на културата. Викам: Кажи ми от думата „културен туризъм” колко са ти приходите в Турция. „Ами, казва, 23 милиарда”. Да, разбира се, голяма държава е...

  Водеща: Милиарда?

  Вежди Рашидов: Милиарда. И се оказа, че е в долари, не в турски лири. Което ме изуми, защото... Вижте, ние трябва наистина да започнем да печелим от нашата държава, защото ако има голям курорт – на 30 км е Троя и продължава да се копае в Троя, и още излиза. Миналата година излезе уникален амфитеатър – понеже аз минавам да ги видя. Друг голям курорт надолу е Пергамон, където е друг голям курорт долу – Кушадасъ и Ефес. Надолу, към Анталия – Побитите камъни, Аспендус, Спарта... Истанбул е сам за себе си културен център. И Кападокия, като вземете първото християнство, където е... Ами, ето. Но това се работи, това е политика.

  Водеща: Хайде да кажем няколко думи за парите, защото правителството одобри сериозна сума – близо 1 910 000 в подкрепа на археологическите дейности. 325 000 лева отиват за Созопол, 415 000 лева отиват за Министерството на културата и неговия музей.

  Вежди Рашидов: Да, това го обявихме – 25 000 лева за Варна, за...

  Водеща: Да. Кой казва кой какви пари и за какви /.../ отиват?

  Вежди Рашидов: Никой не казва, това се правят приоритетите, това е съвсем планирано.

  Водеща: Така де, кой направи приоритетите?

  Вежди Рашидов: Ами, имаме си съвети, имаме си експерти, имаме Национални паметници на културата, има си ресорни заместник-министри, директори на дирекции по паметници, така че това не е еднолично решение в никакъв случай, разбира се. Вижте, аз ще го обясня по-просто. Докато стана министър, забелязвах едно нещо – 20 години са давани едни пари, да речем, за археология. И за 20 години винаги се стига до третия ред и изведнъж казват: абе, падна снегът, нямахме пари за консервация и отново. Това, разбира се, гарантира постоянен доход, но не гарантира завършен обект. Затова е важно – неслучайно направихме Национална карта на паметниците на културата за развитие на културния туризъм, неслучайно направихме цялостна концепция на приоритетите, за да може в една дългосрочна програма отнякъде да започне. Да започнем от там, където има поток от хора, където има бърза възвръщаемост и бавно-бавно в една дългосрочна програма наистина да се влезе по-навътре, по-навътре и да се разкрие, и наистина България вече след 20, 30, 40 години да стане една сериозна туристическа дестинация, богата на културни ценности.

  Водеща: Питам ви за приоритетите и за парите...

  Водещ: Точно така.

  Водеща: ... защото знаете, че Асоциацията на българските археолози...

  Вежди Рашидов: Общи решения са, не е мераци, това са пари.

  Водеща: Разбрах, но...

  Вежди Рашидов: И тъй като помните добре, че по Черноморската зона ние решихме, че този район, за да развием туризма, да започнем примерно от „Южната дъга” – тази тръба, която казахме, културната тръба – да започнем от нея. Но отнякъде трябва да започнем, отнякъде трябва да започне /.../.

  Водеща: Питам ви, г-н Министър, защото видяхте дни по-късно, след като стана ясно за тези 910 000, Асоциацията на българските археолози се обявиха срещу неясните критерии, по които държавата избира кои разкопки да финансира. Обявиха се и срещу профанизацията на науката от директора на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров, защото голяма част от тези пари, в крайна сметка, отиват в неговия ресор, така да се каже. Ще отговорите ли на тези две обвинения?

  Вежди Рашидов: Това, че Божидар Димитров е от Созопол, а Созопол е един сериозен паметник на културата... В Созопол в момента излиза много археология и тя е интересна археология – отсреща е един „Свети Кирик”, пълен на археология. И това, което – ние имаме желанието наистина от „Свети Кирик” да направим национален паметник на българската археология и музей, разбира се, от сградата, където беше Военното училище... Долу и подводна археология има много... Всичко това не е работено. Разбира се, че винаги има едно притеснение... Сега, никой не е виновен, че Божидар е от Созопол. Но Созопол си е Созопол.

  Водещ: Просто остава съмнението, министър Рашидов, че някои неща се правят...

  Вежди Рашидов: Е защо тогава не се закачат за Несебър или за Бургас – „Аква калиде” и това... Значи, тук има една интрига. Тя не ме интересува.

  Водеща: По-скоро тяхната теза е следната – че, видите ли, Созопол не е най-важното, не е най-ценното там, че да се хвърлят толкова...

  Водещ: Няма критерии, по които да се определя.

  Вежди Рашидов: Има критерии, разбира се. Има критерии. Точно сега ви казвам – критерият е това, че отнякъде ние трябва да започнем наистина цялото Черноморие. В рамките на един мандат или на една година не можем всичко да направим. Винаги като в сито се е сипвало 20 години и нито един завършен обект. Сега искаме за един мандат да посочим и това аз ще го посоча. Разбира се, аз съм казал крилатата фраза: зад всичко, което правя, мога да го покажа с пръст. Да, и утре, заповядайте на 31-ви да видите най-хубавия площад на София – Ларгото. Аз изпитвам удоволствие, че има едно много приятно, красиво място и слава Богу, че невинаги, което е проект, което е много добре като проект, в изпълнение го дават така, толкова близо до проекта. Но този път успехът е много добър и вие всички ще се убедите в това. Най-красивият за софиянци и за България, и за чужденците дори, които дойдат, ще

  минат по един красив площад.

  Водеща: Ще поговорим и за Ларгото. Само, за да приключим тая тема, тоест има критерии, има приоритети...

  Вежди Рашидов: Така че има приоритети. Нали направихме първата дъга, да я свършим нея. Следващата година ще направим друга дъга – и нея да я свършим. А не както преди 20 години – много пари изсипани и нищо завършено. Нали веднъж завинаги нещо трябва да се свърши, нещо трябва да има завършен вид.

  Водещ: Тезата на археолозите беше, че никой не е търсил тяхното мнение и че съмнителни съветници са дали тази идея да се изсипват пари на определени места, като те не са определени...

  Вежди Рашидов: Вижте, много често по телевизията... Аз ви разбирам какво ме питате и затова, прощавайте, леко влязох бързо в... преди въпроса да го завършите – извинявайте за това, но... Много често по телевизията гледаме едни хора, които са добили едно самочувствие, че някой трябва да ги пита, защото той бил експерт. Не, вижте, никъде по света не е така. Човек си има своя стройна организация, оторизирала е едни хора, които да му бъдат експерти, за това нещо носят отговорност и плащат. И тук по нашите телевизии идват така едни изкуствоведи и почват да викат: те нас държавата не ни пита. Ти не си оторизирана да те пита! Може да си прекрасна изкуствоведка или... Имам си Национална галерия, той си има директор. В тази галерия има експерти, има реставратори, има консерватори, има изкуствоведи. Това е онзи работещ екип, към който трябва да се съставят работните групи и експертните съвети. Ние така смятаме, че всеки втори, който е...
  Водеща: Сега да не вземат пък хората от Асоциацията на археолозите съвсем да ви се обидят, а?

  Вежди Рашидов: Ами аз не го казвам, за да ми се обидят. Вижте, и да ми се обидят, не е правилно. Вижте, тук в момента в това говорене какво има? Ние искаме малко да направим поправки в закона. Защо? Ще ви кажа, по една проста причина.

  Водеща: В Закона за културното наследство?

  Вежди Рашидов: Да. Първо, имам предвид, че първо трябва да сменим... да поправим Закона за културното наследство по една проста причина – че Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) от години наред е била една голяма структура, в момента той е стигнал до 50 бройки. Ниски заплати, нямат добри експерти хората, които са останали – една шепа експерти са хора вече на години, уморени. Над 4500 преписки лежат и 15 човека експерти плюс още няколко човека обслужващи не могат да направят 4000 докладни да обработят.

  Водеща: Какво точно искате да промените тогава в този институт?

  Вежди Рашидов: Искам да променя, защото като нямам бройки, за да попълня, за да работят хора, като не мога на ниски заплати да привлека млади експерти – защото никой не иска при 400-500 лева да работи – аз бих искал да се увеличат заплатите на тези хора. Плюс това, търся начин под каква форма тези хора да имат приходи и с тези приходи да могат и да си вдигнат малко възнагражденията, да могат и да привличат и хора на заплати.

  Водещ: Как ще могат да си осигуряват собствени приходи? Каква е идеята?

  Вежди Рашидов: Ами, като ги направим държавно предприятие – това е единственият начин по закона. Тъй като бройки не ми дават, нямам бройки как да увелича, защото знаете добре, че при криза ние сме съкратили администрация до минимум. Но ние трябва да им дадем лостове в ръцете, с които те да могат и да си изкарват средства, да се самофинансират и на базата на това да си назначават експерти.

  Водеща: Кажете, ще го приватизирате ли този НИНКН, защото едни такива подозрения, доколкото разбирам има?

  Вежди Рашидов: Вижте, в България почнаха: убиват театрите. Не само, че не умряха, а работят ми театрите и им прави чест на всички артисти, сърцато. Знаете добре, нямаме билети, преди нямахме публика – сега билети нямаме. Да, разбира се, имаше едно пищене: убиват киното. Никога не са получавали, и продължавам да го повтарям, толкова пари, откакто има Закон в киното. В тежка криза! И да го запомним това. Вчера гледах по Канал 1 един интересен репортаж какво се случва с археологията в Италия заради тежкото положение. Там спират средствата държавата нямат 1 милион да възстановят паднала сграда в България. А точно в България никога не се е говорело толкова много за археология, както сега се говори. Както виждате, всеки втори говори за културен туризъм.

  Водеща: /.../ давали толкова много пари за археология...

  Вежди Рашидов: Всеки втори министър вече говори за култура. Вече много се говори за култура. Премиерът е отворен и разбира смисъла на това, финансовият ни министър също разбира смисъла на това. В България не се е копало толкова много и аз затова – за да не се спре това копане, защото това е много важно за бъдещето на България. Хората не го разбират, може би. Бавно ще го разберат, когато започне туризмът да им носи приходи. Приходи, да. Всеки да продаде една стока, едно копче, една закачалка, една минерална вода...

  Водеща: Разбрах ви...

  Вежди Рашидов: Това е пътят на развитие. Това са капитали, които остават в държавата ни, колкото и елементарно да звучи.

  Водещ: За да заровим томахавката, така да се каже, да кажем – едно от, така да го формулирам, исканията на археолозите беше да се изчака края на археологическия сезон и след това да има дебат по предлаганите промени. Вие склонен ли сте на такъв вариант?

  Вежди Рашидов: Не само склонен. Всичко с дебат постигнах. Виждате – и в киното хората заработиха, откакто финансираме „Мисия Лондон”. Говорим за българско кино, и то за добро българско кино. Откакто пропищяхме, че убиваме театъра, не само че не убихме – говорим за български театър. Всяка сутрин имате едно прекрасно предаване – дай Боже, и другите телевизии да имат културна част – наистина всяка сутрин се говори за нови спектакли, за нови това... Говори се за музеи, говори се за сериозното изкуство. Всичко това е постигнато с дебат – сядаме и говорим. Да, в началото може да сме се карали, но след това правим дебат. Разбира се, че това не е самоволно деяние. Ще седнем с археолозите. Самите археолози имат претенции. Ще изслушаме и всяко мъдро нещо, което се предложи, ще го пакетираме като едно общо решение и тогава ще влезе в парламента като поправка на закона. В крайна сметка касае и тях. Защото в момента какво се получава? В момента председател на този Консултативен съвет, който е към министъра на културата, е БАН – Археологическият музей. Същият този председател работи, разбира се, и с археолози. И вече в самите археолози остава едно съмнение и то реално има конфликт на интереси. Не може ти да даваш разрешения и след това да разпределяш и работа. Това е конфликт на интереси, просто казано, тъй че няма място за сърдене просто. Тези неща трябва да ги оправим и разбира се, трябва да дадем повече правомощия на регионалните музеи – там, където има също много археолози, много добри археолози – да могат и те да взимат решения и да могат и те да имат повече роля в цялата тази история.

  Водещ: Няма да минат тихомълком предлаганите промени, няма да бъдат прокарани бързо, ще има по тях дебат след края на сезона?

  Вежди Рашидов: Никога нищо не е минавало тихомълком и по-прозрачно нещо от това министерство, не съм допущал.

  Водещ: Не, това не са мои думи – това са цитати от пресконференцията на археолозите.

  Вежди Рашидов: Винаги, когато променяш някакво статукво или малко нарушаваш интереса на някой, има и едно реване. Или приватизирам – какво приватизирах досега? Какво са приватизирали? Напротив. Беше подготвяно за приватизация „Свети Кирик” – и да не ви казвам имена от кои – да ги правят казина и да печелят пет човека. Сега искам да го направя. Взехме го с Плевнелиев – благодаря му преди, когато беше министър, че ме разбра какво му казвам. Взехме го – това е на Министерството на културата. Сега ще направим крупен европейски проект, за да богатеят – не трима човека, да богатее..

 27. 27 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  С предлаганите промени в Закона за културното наследство селища като Стария Созопол, Копривщица и Мелник ще бъдат с най-висока степен на защита. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата във връзка с изразена тревога в медиите, че с предлаганите промени в Закона за културното наследство /ЗКН/ селища като „Созопол, Копривщица, Мелник, Арбанаси вече няма да са резервати”.
  „Населените места, комплексите от паметници на културата и историческите места, обявени за резервати до влизането в сила на Закона за културното наследство - имат статут на групови недвижими културни ценности с категория „национално значение” и за тях се прилага най-висока степен на защита по реда на този закон”.
  С приемането на Закона за културното наследство през 2009 г. понятието „резерват” е съотнесено само към археологически обекти, обявени като резервати със закон. Този текст е в съответствие с чл. 18 от Конституцията на Република България.
  С приетия през 2011 г. Списък на археологическите резервати – 33 на брой, в §122 се уточнява, че „Актовете за обявяване на резерватите по чл. 50, ал. 3 като исторически, историко-археологически, археологически и музейни резервати, с които се регламентират местонахождение, територии, граници, охранителни зони и предписанията за опазването им, запазват действието си до приемането на нови актове.” Така се решава въпросът за придобилите статут на археологически резервати селища като Созопол, Мелник, Старият Пловдив, Старинен Несебър и др., но остава необходимостта от уточняването на класификацията на техните по-късни структури и на селища, чиито статут е свързан с вече несъществуващите в закона понятия „исторически”, „музеен”, „архитектурен”, „градоустройствен”, „етнографски” и „туристически” резерват.
  Още през 2009 г. в §10 на Закона за културното наследство е записано, че: „Заварените обявени по досегашния ред недвижими паметници на културата запазват своя статут като културни ценности по смисъла на този закон.” С приетото изменение и допълнението на закона през 2011 г. към този текст е включена и категорията на обекта, но не е уточнена класификацията им.
  С направеното предложение с настоящия проект се внася яснота относно класификацията на тези селища като недвижими културни ценности и се преодолява този пропуск.
  В заключение е необходимо да се уточни, че с направеното предложение в никакъв случай няма да се намали степента на правна защита на тези селища, а напротив - с тяхното приемане и определянето им като групови недвижими културни ценности с категория „национално значение”, за които се прилага най-висока степен на защита по реда на този закон, превантивно ще се ограничи възможността за недобросъвестно тълкуване на досегашните текстове.

 28. 28 Профил на tigerdragon
  tigerdragon
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Децентрализация на археологическите проучвания" = най-сетне да дадем на иманярската мафия пълно право да си копае официално и да изнася културно историческото ни наследство. полк. Димитър Иванов, Черепа, Боян (къф беше - бореца) и прочее трябва много да черпят.

 29. 29 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  'промените са, за да може министерството да поеме напълно задълженията си по опазване на културното наследство' те и в момента носят всички отговорности за откритото културно наследство. видяхмя как (не) се справят. за справка - сайта на МС може да види десетки обекти които се прехвърлят на общините за стопанисване. Или подлеза пред МС ( руините на Сердика, западната порта, манастира в Лозенец и десетки други примери) като поемат отговорността и за неоткритото културно наследство ще се справят още по-зле. Археологията е наука и не виждам как едно министерство ще отговаря за нея по-добре от научните институти. И накрая - има политика за децентрализация на отговорностите, а тука върви точно обратното - всичко в ръцете на министъра.

 30. 30 Профил на slavv
  slavv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И поправките, и отпорът са заради лични интереси. Само че "отпор" е силно казано. Тук - таме има плахи изказвания срещу поправките, като изказващите се много внимават да не настъпят мотиката. Архитект Стоев естествено с поправките ще се погрижи за архитектите.
  Жалко за богатата ни на старини страна!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK