Свлачището край Варна разрушава и пътя Златни пясъци - Балчик

Свлачището извади над водата части от морското дъно и така създаде нови терени край брега.Пукнатини с размер до два сантиметра са се появили по асфалта на главния панорамен път от Златни пясъци до Балчик. Това съобщиха от варненската областна администрация. Те са предизвикани от свлачището, което в нощта на събота срещу неделя разруши сгради и промени конфигурацията на терена между курорта Златни пясъци и с. Кранево.


"В случай че пътят продължи да се руши, ще бъдем принудени да ограничим движението по него, а трафикът от Варна към Балчик да бъде прехвърлен по изграждащия се път с. Осеново – с. Кранево", каза зам. областният управител на Варненска област Славчо Славов.


По думите му повод за тревога е фактът ,че свличането на земни маси се наблюдава на по-малко от 50 м от пътното платно, а дни след последното свличане от "Геозащита" - Варна, вече са регистрирали и нови напречни и надлъжни пукнатини по асфалта.
Зимните бури подкопаха и на места напълно разбиха крайбрежната дамба (брегоукрепително съоръжение, разположено успоредно на морската линия)

Зимните бури подкопаха и на места напълно разбиха крайбрежната дамба (брегоукрепително съоръжение, разположено успоредно на морската линия)


Част от панорамния път, преминаващ по крайбрежието от Варна до курорта Златни пясъци, а оттам към Балчик и Дуранкулак, от години е затворен в района на местността "Трифон Зарезан" именно заради неовладяно свлачище. Ако сега по същата причина бъде затворена още една отсечка от него, това ще доведе до допълнително затрудняване на трафика в един от районите с най-сериозни перспективи за развитието на голф и луксозен туризъм по крайбрежието.


Свлачището край Варна разрушава и пътя Златни пясъци - Балчик

По думите на Славов трайно решение на проблема в районите, засегнати от свлачищата по Северното Черноморие, може да се постигне едва след изработването на цялостна стратегия за тази дейност. "Средствата за това вероятно ще могат да бъдат осигурени и по програми на ЕС, тъй като се очаква след 2014 г. да бъде открита нова мярка за укрепване на черноморското крайбрежие не само на територията на нашата страна, но и в Румъния", каза още Славов.


Свлачището край Варна разрушава и пътя Златни пясъци - Балчик

Според зам. областния управител най-важният въпрос, който сега трябва да бъде решен, е дали да се започне укрепване само на пътя Златни пясъци - с. Кранево, или да се мисли за по-мащабен проект, който да укрепи целият трикилометров скат, над който той минава.


"Най-вероятно ще трябва да се разработи нова философия за укрепване на свлачищата навътре в акваторията на морето, тъй като прилаганата до момента явно не дава очакваните резултати", каза зам. областният управител. Затова по думите му времето до новия програмен период, в който ще могат да се ползват средства от фондове на ЕС трябва активно да се използва за предпроектни проучвания и проектиране.


Свлачището край Варна разрушава и пътя Златни пясъци - Балчик

Проверка на "Дневник" показа, че вследствие на свличането на земни маси към морето на места дъното му се е издигнало над морското равнище, като по този начин са се образували нови терени.


Свлачището край Варна разрушава и пътя Златни пясъци - Балчик

Вчера достъпът до автомобилите, сградите и животните, които бяха блокирани от свлачището в землището на с. Осеново, община Аксаково, бе осигурен, след като в ранния следобед с помощта на тежка машина беше оформен временен път до тях, информира още Славчо Славов.


От областната администрация на Варна препоръчват на собствениците на сгради в района на свлачището да ги освободят по възможно най-бърз начин. Това се налага заради изградения временен достъп, който при евентуални дъждове отново ще стане непроходим. Обмисля се вариант дори той да бъде окончателно прекъснат.


Свлачището край Варна разрушава и пътя Златни пясъци - Балчик

По мнения на специалистите от "Геозащита"- Варна, установените нови пукнатини по пътя доказват, че то продължава да действа. Съветът към водачите на моторни превозни средства е по възможност да избягват този маршрут или да шофират с повишено внимание в отсечката Златни пясъци - с. Кранево.


Нови мерки за укрепване на ската в района се очакват след изготвянето на окончателния доклад на експертите от Министерството на регионалното развитие и "Геозащита", който до края на седмицата трябва да бъде представен на министър Лиляна Павлова.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Ае всичко от Варна до Албена да се свлича в морето и да започваме на чисто.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  там се усвоиха доста пари за това свлачище през годините !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1531 Весело

  "Свлачището извади над водата части от морското дъно и така създаде нови терени край брега."

  Ехааа, стройте бе, постройте и там нещо!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Това свлачище ще провали сезон 2013 г. Защото стотици румънски автомобили преминават по този път на юг и обратно. Правителството можеше да отдели пари от стотиците милиони, които бяха хвърлени за магистрали от София до южното крайбрежие и до Гърция, за да оправи този проблем!

 5. 5 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1061 Разстроено

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Как не можаха да се преборят с това свлачище за толкова години и при толкова пари не ми е ясно.Има нещо гнило в цялата далавера.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 6. 6 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "grand funk railroad":
  Гнилото се намира в центъра на Варна в една висока сграда.Община Варна пише на нея...

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Добрутро! Това, че района е свлачище се знае прекрасно от шестдесетте години! На края на Златни пясъци се построи атрактивно за времето си "Рибарско селище". Баща ми протестира от началото на строежа с довода, че района е свлачищен и до една година заведението ще стане негодно и ще замине в морето. Така и стана! Историята е скандално известна, за да не се знае от днешната управа. А пътя покрай морето уж се укрепва от седемдесетте.
  Да припомня и погребаните плажуващи на офицерския плаж- говори се /сега може!/ за десетки жертви. Това е под "онзи" паметник!
  Така че, свлачищните процеси са изненада само за наивници.
  Каквато изненада са и фекалните води на плажовете южен и централен. Петдесет години липсва капацитет на пречистватените станции!
  Да ни е жива и здрава кметската управа!

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Към горното:
  Липсва настроение-
  С отвращение!!!!

 9. 9 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 934 Неутрално

  То на практика целия район от Златните до ранево е едно огромно свлачище. За да се укрепи трайно ще са нужни милиарди и едва ли има смисъл след като в цялата страна инфтаструктурата е трагична - да се хвърлят милиарди за няколко километъра морска ивица е пълно безумие.

 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Има една история как жената крещи на мъжа си:

  "Виж как нашата вила е стигнала до ръба пропастта и след малко ще цопне в морето!"

  "Няма страшно!" отговорил мъжът "следващата която се задава е десет пъти по-скъпа от нашата."

 11. 11 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това локално свлачище не е най-големия проблем. Проблема е свлачището и тези които бутат цялата държава към бездната.

 12. 12 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Тези свлачища се активират след преминаване на Фидосова през района, май...

 13. 13 Профил на efta
  efta
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "вследствие на свличането на земни маси към морето на места дъното му се е издигнало над морското равнище, като по този начин са се образували нови терени."

  Аре моля, на пролет да има 2-3 хотела на тези терени, че няма хотели по морето, и се чудим цяло лято къде да отседнем.

 14. 14 Профил на efta
  efta
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да ме прощава Тони!, но после видях поста му.

 15. 15 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Забравете "панорамните" пътища , а стройте "обходни" . Край Новоросийск е било същото . За големи части от вилните зони и курортите няма да има спасение ...

 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До 4: Този проблем е и от неизградената канализация на многото незаконни хотели.Пътят не е единствен. Има алтернативен успореден път Варна-Кичево-Оброчище, който може да поеме целия трафик. Колкото до парите за укрепване, и те ще бъдат опапани от местните велможи.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 17. 17 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Гневно

  панорамния път, преминаващ по крайбрежието от Варна до курорта Златни пясъци, а оттам към Балчик и Дуранкулак
  .........
  Бе,за кво ти е. Пътя е бил строен от фашягите, мани ги тях и тяхното материално наследство.
  Дайте да строим зали, луври, туй-онуй.
  Панорамен път не ни трябва, нали туристите одят у София на почивка, да инвестиат там. Или в Правец! Ей ги на скандинавците, умират да одят у Правец, да строят там голф- игрища, летище, инфраструктура...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 18. 18 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Разрушава,
  но все още
  става!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 19. 19 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 845 Любопитно

  До коментар [#17] от "СДС":
  [quote#17:"СДС"]Панорамен път не ни трябва, нали туристите одят у София на почивка, да инвестиат там. [/quote]
  Да,да,последно приматиер-министъра рече,че съвместната компания,управлявяща Дунав-мост,щяла да се базира в София?!
  Май единственото решение е да опразнят цялата черноморска бреговата ивица 500 м от плажа от всякакви бетонни излишъци-малки и големи,да направят отводнителна система и да посадят малко дървесни видове,да укрепят почвата и да спрат ерозията.
  Ма то лакомията е все от дявола.

 20. 20 Профил на Zhivko Stoykov
  Zhivko Stoykov
  Рейтинг: 383 Любопитно

  Нали е на север, кой го интересува.

 21. 21 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 441 Гневно

  Абе какво ви пука кое се свлича на север , я гледайте МАГИСТРАЛАТА и ПР града на герб (БУРГАС) кво е убаво , останалата част от българия кучета я яли....

 22. 22 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#16:"mitko11"]Има алтернативен успореден път Варна-Кичево-Оброчище, който може да поеме целия трафик.[/quote]
  Ти знаеш ли, че този алтернативен път е на 5-10 км на запад от Златните? И всичко това е заради дивите "инвеститори", и малоумните областни управители, разрешаващи строителство на ваканционни имоти и хотели на ръба на високите брегове без изградена канализация!
  Ние нямаме панорамни пътища. В България можеш да пътуваш без да видиш морето. За разлика от Гърция, Турция.
  Разликата е, че там със закон са забранени инициативите на всякакви говеда-инвеститори с пари от търговия с наркотици, оръжия, изобщо всякакви манджуковци, братя диневци и красита герговци.

 23. 23 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Вместо да се укрепят пътищата на север от Варна, един олигофрен премиер щеше да строи летище за Краси Герговия голф терен с държавни 40 млн лв.
  Да не би "матряла" да го е забравил?
  И вместо да се забрани всякакво строителство в Морската градина на Варна, тимаджиите подрязват брега и уж го укрепват.
  За да строят жилищни сгради и хотели и в Морската градина, и долу на брега.
  Това разбира се става с одобрението и на Лиляна Павлова, и на Борисов. Не е само Киро виновен.

 24. 24 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 426 Неутрално

  От 22 години по тези места се строят вили-палати,а няма отводняване и това срутване е съвсем закономерно. Полека лека природата ще накаже собствениците на тези замъци за алчността и арогантността им.

 25. 25 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ми сега да разчистят всички строителни отпадъци, да го изравнят и да си го .... оставят така - природата ще го украси както никой друг не може.
  Е, един паметник на мутрите могат да си построят

 26. 26 Профил на sict
  sict
  Рейтинг: 374 Весело

  Път за Албена и Балчик има и сега от Варна, проблема е ако от Златни пясъци и околностите - няколко селищни образования и курортни зони, искаш да отидеш на север, карта не сте ли виждали в живота си? Задължително трябва да обиколиш половин Варненска област , а е толкова просто - да се направи връзка Кичево-Златни пясъци! И блондинка би се сетила

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  На мен най-смешно ми стана от ето този цитат:
  "Проверка на "Дневник" показа, че вследствие на свличането на земни маси към морето на места дъното му се е издигнало над морското равнище, като по този начин са се образували нови терени."

  И сега кой ще е собственикът на тези "нови терени"?!


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#26:"sict"]няколко селищни образования и курортни зони[/quote]

  Селищни образОвания?! Те какви са основни, начални, средни или висши!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на sict
  sict
  Рейтинг: 374 Разстроено

  До коментар [#28] от "tribiri":

  Искрено се извинявам за грешката - селищни образУвания, ама не разбрах какво Ви е мнението за предложението?

 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#29] от "sict":

  Ами след като в момента се изгражда връзка Осеново - Кранево, по логичното е да се изгради и връзка Златни пясъци - Осеново.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на sict
  sict
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#30] от "tribiri":

  Кичево, драги . Погледни картата , странна логика да ходиш до Осеново в дерето, да качваш баири и да удължиш трасето?Връзката Осеново-Кранево е съвсем друга работа, има мост за изграждане и нищо на практика не решава. Не е въпроса да се реже лентичка, а Златните и другите КК да имат достъп без да се влиза в град Варна, нали?

 32. 32 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 583 Неутрално

  БАЙНО - ПРИРОДАТА НЕ ПОДЛЕЖИ НА КОРЕКТИВ! НЕКА СВЛАЧИЩЕТО САМО ДА СЕ САМОТОНИЗИРА! И СТИГА С ТЕЗИ БУНИ - ЧЕ И ЗА РИБАРЛЪК НЕ СТАВАТ - КАМО ЛИ ДА ПОДПИРАТ ЕДИН ЛЪЖОВЕН БРЯГ. НАВРЕМЕТО ДА БЯХТЕ ВЪЗПРЕТИЛИ РУМЪНСКИЯТ КАНАЛ "ЧЕРНА ВОДА-ЧЕРНО МОРЕ" - ТОЙ Е ВИНОВЕН!
  ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ФАРОВЕТЕ - ЕДИН ДЕН ЩЕ ИМ ТЪРСИТЕ ЧЕРТЕЖИТЕ ДА ГИ ВЪЗСТАНОВИТЕ ЗА КЕФ И УДОВОЛСТВИЕ!

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK