"Астрономическа" къща край Каварна спечели голямата награда на съюза на архитектите

Къщата на равноденствието се намира високо над голфкомплекса "Трейшън клифс" край Каварна.

© Росен Донев

Къщата на равноденствието се намира високо над голфкомплекса "Трейшън клифс" край Каварна.Варненският архитект Борислав Игнатов, получи Голямата награда на Съюза на архитектите най-престижното отличие на професионалната общност в България. На националния преглед "Българска архитектура" , който се провежда на всеки две години, журито единодушно е присъдило Голямата награда – статуетка и диплом, на арх. Игнатов за Къщата на Равноденствието край Каварна.


Проектът е предпочетен измежду 156 предложения. Неговата концептуална астрономическа идея и връзката с природата са определили избора на журито. Това е второ отличие на САБ за арх. Игнатов, който през 2010 г. заслужи приза за иновативност с Къщата - Дърво край Варна.

Вкопана в ската над морето къщата се слива напълно с околния пейзаж.

Вкопана в ската над морето къщата се слива напълно с околния пейзаж.


Къщата на Равноденствието е частна резиденция, разположена на ската непосредствено над голф игрището "Тракийски скали", с невероятна гледка към морето. Основна цел на проекта е постигането на съвременно жилищно обитаване в пълен унисон с природата. Хоризонталната ненатрапчива сграда, вмъкната в скалистото плато, позволява на обитателите си да се наслаждават дискретно на морската панорама и на околната природа, без да я видоизменят.
Слънчевите лъчи проникват в къщата през специален процеп в тавана и така попадат върху вечен календар, който отчита равноденствията.

Слънчевите лъчи проникват в къщата през специален процеп в тавана и така попадат върху вечен календар, който отчита равноденствията.


Впечатляваща е и връзката на къщата с космоса и астрономията посредством вграден в нея слънчев календар, който отчита еждневното движение на слънцето и смяната на сезоните.


Къщата притежава отлична функционалност и всички удобства на луксозно съвременно жилище. Проектирана е в съответствие с немския стандарт за пасивни къщи и американския стандард "Лийдс" за устойчиво строителство. Съвременните системи за климатизация, вентилация и рекуперация, суперизолацията й, тройните стъклопакети на дограмата и окачената фасада я правят ултра ниско енергийна (консумацията на ел. енергия е няколко пъти по-ниска от тази на един апартамент).
Къщата разполага с отопляем от слънцето басейн, локална пречиствателна станция, резервоар за дъждовна вода, собствен ел. генератое, както и с малък СПА център. Озеленият покрив на къщата, засаден с местни устойчиви тревни видове, я слива с околността, осигурявайки дискретността й.


Борислав Игнатов сам е наблюдавал реализацията на "Къщата на равноденствието" - проект, за който твърди, че има потенциала да развие нова ниша в сектора на недвижимите имоти у нас. Мнението му споделя и инвеститорът на проекта Богдан Станчев, управител на компанията "МБС пропърти ПХ".


"Къщата на равноденствието" е пилотен проект, с който бих искал да започна строителството на поредица от уникални къщи - всяка съобразена с местоположението, терена, климатичните условия на мястото и т.н., обяснява Станчев. Причината да инвестирам в къщата е желанието ми да докажа, че в България е възможно изграждането на проект на световно ниво и със световно качество, който да бъде предложен на пазара на приемлива цена". Според Богдан Станчев  проектът на къщата край Каварна е напълно съобразен с немския стандарт за пасивно строителство, като в същото време покрива и американския стандарт LEED за устойчиво строителство.


"Преобладаващите в района северни ветрове формират визия за хоризонтална сграда, вмъкната в крайбрежния скат и в същото време изцяло ориентирана към морето, обяснява проекта си Борислав Игнатов. Подобно на други вдъхновяващи примери от древността "Къщата на равноденствието" излиза извън рамките на базовата си функционалност като жилище и трябва да служи на обитателите си и като астрономически инструмент."


Според Богдан Станчев в голяма част от архитектурните проекти, реализирани у нас, липсва креативност. "Това са просто постройки с максимална площ, съобразени донякъде единствено с устройствените планове и закони, но не и оптимизирани по отношение на дизайн, функционалност и естетика", твърди Станчев. По думите му както по света, така и в България конвенционалното строителство е по-лесно и с по-голяма норма на печалба, защото при т.нар. зелени проекти цената е завишена с 10-15%.


Фотогалерия: Къщата, която "говори" със слънцето >


В България все още не е напълно възприета идеята за изграждането и закупуването на имоти, които в бъдеще имат по-малки експлоатационни разходи, казва инвеститорът, казва още Станчев. Моето разбиране е, че при спазване на пазарните условия, т.е. при компромис от страна на инвеститорите в определянето на приемлива продажна цена, клиентите ще се насочат към подобен тип проекти. В тях има по-голяма добавена стойност, което ги прави по-добър продукт на цената на конвенционалния."


Според Борислав Игнатов решението на журито е важно с това, че, дава път за развитието на българската архитектура в концептуално отношение. "Изключително съм щастлив, че зелените идеи добиват все по-голяма значимост и популярност, както сред професионалните среди, така и в обществото като цяло", казва той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK