Болниците в България имат дългове на обща стойност 340 милиона лева (обновена)

Болниците в България имат дългове на обща стойност 340 милиона лева (обновена)

© Георги КожухаровОколо 340 млн. лв. са дълговете на държавните и общинските болници в България. Това обяви  пред журналисти в Пловдив здравният министър Десислава Атанасова.


Тя не пожела да уточни каква част от задълженията са за лекарствени продукти. По думите й  почти винаги, когато е правена статистика,  задълженията към доставчици на лекарствени продукти се оказват водещи, предаде "Фокус".


Следват задълженията за медицинските изделия,  консумативи,  хранителни продукти. "Напоследък има проблем с търговете в някои лечебни заведения. След като тези търгове преминаха от възлагане от Министерството на здравеопазването към лечебните заведения, фирмите не участват", заяви Атанасова.
Тя обяви, че се обмислят различни варианти като начин на възлагане, включително и законът да  дава възможност няколко лечебни заведения да се обединят, за да предложат повече като търсени количества лекарства. "Надяваме се това да предизвика интереса на фармацевтичните компании", допълни здравният министър.


Атанасова коментира и възнагражденията в Районните центрове по трансфузионна хематология, заради които половината служители на кръвния център в Стара Загора напуснаха. Атанасова заяви, че увеличение е имало и заплатите им вече са 16.63 %, считано от 1 ноември.


"Нашето настояване беше за увеличение от 1 октомври с 18 %, но Министерството на финансите не ни даде положително становище", оправда се здравният министър.  Според нея обаче хората, които работят в районните центрове по трансфузионна хематология няма да постигнат по-голямо увеличение като изпадат в крайности да подават оставки. "Правя всичко възможно да има увеличение на заплатите и мисля, че съм първият министър от почти 5-6 години насам, който прави увеличение на възнагражденията в системата на здравеопазването. Но за тази година това са възможностите на бюджета", каза тя.


Атанасова подчерта, че 50 % увеличение на заплатите, каквото искат протестиращите в кръвните центрове,  е недостижимо.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Тази госпожа министър ли е или служител от Статистическия институт.Нали министъра задава правила ,за да формира политиката в министерството!Ако не може това да прави - "дим ,дим ,дим дим да я няма!!!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Е, това вече е ясно и на дечицата от малкия коментар. Фалшиви болни, фалшиви диагнози и изписани по тях никога не получени лекарства. Някой трябва да сложи край на това.

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Да го бехте дали като % от годишните разходи.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Частните болници имат ли задължения към доставчици?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 5. 5 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  на картинката > "Вижте,имам нова рокля..ших си я сама!!" и да добавя,това е дреха от новата модна линия,Дуловската линия!! това са им дрешките..нейни и на нейното мъжле..там колко милиона поръчки другарски се изпъляват,получават и..шият ли,шият! Зашиха те и те ушиха ,БГ народе,в един чувал и те метнаха у водата даже!! 340 или 3 или 30,4 милиарда...това са техните сметки ,шивални и кроялни..гаранция ви давам!! аз все ви казувам че имат безброй нови дрехи царски и безбройни гардероби с тях,и все нямат наобличане и накичване, вий не ги виждате че са голи царе и царедворци,а ги мислите за облечени,пременени и рахат,ГОТОВИ? !! бива ли така,джанъм?! Не са готови..има винаги още!!

 6. 6 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Милицията пък изплюсква поне по милиард и половина лева годишно. А ако здравеопазването не е приоритет на държавата, то по-добре да я закрием и който откъдето е.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 7. 7 Профил на Liekkion Isku
  Liekkion Isku
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Около 340 млн. лв. са дълговете на държавните и общинските болници в България."
  Не е ли горе-долу толкова състоянието на Цветелина Бориславова? И не е ли един хуманен и народолюбив жест от нейна страна да плати дълговете на болниците, с парите които е присвоила от българските граждани?

  VеnRus 2008 : "Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна.", 31 май, 2010
 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Това не са дълговете на болниците , а лоши кредити на болницата раздадени под формата на здравни грижи. Нито лекарите им карат Бентли-та нито имат вили на Майорка ,нито яхти . Всичко това са дългове на правителството , пък и на обществото на гърба на медицинския персонал, който накрая остава и без заплати.
  Дългове = Реални разходи - платена мизерна отпускана сума за уж здраве.
  Другарката Атанасова просто е минала курс за масова дезинформация както всички милиционерски сътрудници от това правителство.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  МНОООГО СЕ КРАДЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Госпожо Атанасова,кога най-сетне ще спрете да лъжете?Имам да ви задам няколко въпроса.Защото госпожо вие манипулирате общественото мнение.Госпожо,защо парите по клинични пътеки не са индексирани с процента на инфлация?Госпожо защо не са компесирани поскъпванито на енергоносителите и водата,които дърпат всички цени нагоре?Госпожо,кой покрива разликите ,когато парите по клинична пътека не покриват разходите по лечението на пациента?Госпожо, касата плаща за брой преминали през болницата пациенти,но не за количеството труд вложен при лечението му.Госпожо вие сте некомпетентна но правите пи ар на гърба на лекарите и сестрите.Госпожо вие лъжете като дърта циганка.Засрамете се гопожо.Краде се разбира се,там където са назначени подлоги на ГЕРБ.НЕ КАЗВАЙТЕ ЧЕ НЕ СТЕ ИНФОРМИРАНА.

 11. 11 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  важното е да има пишуване,надпишуване и фактуриране!! хехех,фактурирането е ФАКТ,ама не е ФАКТологично ФАКТуриране,а е едно ФАК/туриране и Фак/Туряне,да ви кажа!! Турват ни го и си го турват хората,да ви кажа,едновременен е процеса!!

 12. 12 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  10/ти,откога на селянки и селяндурки се обръщаме с "Госпожо" ?! Имайте уважение към себе си ,моля!

 13. 13 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Почнахте ли да вдявате, че болниците на могат да се менажират като търговски дружества, ерго е нелепост да продължавате да държите на този им статус?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#10:"neznaiko_2011"]Засрамете се гопожо.[/quote]
  кога да се засрами ..ПРЕДИ прилапването на поредния милион по нейна,семейна и роднинска, партийна линия..и СЛЕД това?! и след кой милион точно да се засрами..бъдете точна,за да го изпълни и точно комсомолката!!
  ако го направи ПРЕДИ...защо да се увътря и да е на загуба,когато съответния милион чука на вратника й ?? и ако е СЛЕД пък..защо да е на загуба ,когато идат други милиони,следващата композиция?! няма След,няма Преди..има един вечен Вакуум! Но изпълнен и препълнен вакуум!

 15. 15 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Ами дерзай, за да ги намалиш.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 16. 16 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#1:"Чърчил"]или служител от Статистическия институт[/quote]


  не вярвайте на БГ стъкмистиците!!
  когато говорят за някакви загуби..умножавайте я по 5,я по 10 пъти отгоре за да добиете по/реална представа за загубите и за КРАЖБАТА! Когато говорят за печалби...същото ,но този път разделяйте ,по 5..по 10 пъти отдолу е някъде истината!

 17. 17 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "triton123":Прав си ,но все пак реших че така трябва.

 18. 18 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ако частните болници нямат,а държавните-имат-защо е така?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 19. 19 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  и кво очаквате от министърката ,като обществото не жеае да му се вдигат разходите и данъците по перо здравеопазване ,откъде да дойдат парите за всички услуги ,които както забелязвате поскъпват неимоверно ,да ама осигуровките не поскъпват ,напротив близо 2 милиона не плащат нищо за здраве ,но имат големи претенции при инцидент или винаги са недоволни и искат обслужване на ниво американска болница ,но без да имат лично те каквито е да било разходи ,затова е и арогантното отношение към здравните работници ,по лесно е да се скараш и сбиеш ,да напсуваш министърката и управляващите ,че са виновни за всичките неблагополучия ,отколкото да бръкнеш в джоба си и да си платиш реално разхода ,за това ,което искаш или се нуждаеш .

 20. 20 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  [quote#19:"tur671"]отколкото да бръкнеш в джоба си и да си платиш реално разхода ,за това ,което искаш или се нуждаеш . [/quote]
  В общество със средна заплата малко над 600 лв с колко "да се бръкне" пациента?
  В болнично заведение,в което парното е водещ разход как се калкулира услугата?

 21. 21 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Г-жо министър,
  Има много други начини за запълване на празнините в бюджета. Просто трябва да се мисли комбинативно! Да и да се спре да се КРАДЕ, щот се краде, ама много се краде!

 22. 22 Профил на dachi
  dachi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Не са фалшиви болните и диагнозите,а цените по които касата плаща на болниците.

 23. 23 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#4] от "mr.wonderworld"
  Няма как да имат. Мой приятел лекар разправя, че :
  1.Те работят само по скъпите пътеки, напр. няма частна болница която да лекува пневмонии - щото са ниско платени.
  2. Лекарите работят и в частна и в държавна болница - леките случаи се насочват към частната болница, лежат за малко и се изписват. Стари, увредени, с много придружаващи болести се лекуват в държавните болници, лежат по много дни, дават им се скъпи лекарства и болницата влиза вътре. Проблемът може да се реши лесно - като забранят да работиш в частна и държавна болница. На запад било така. Не че управниците не го знаят - просто не искат да спрат това. Познай защо.
  3. Държавните и общинските болници изпълняват социални функции - всеки висш чиновник, кмет и прочие се разпорежда кого да приемат и да лекуват.
  Резултатите ги виждаме.

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  Не ми се мисли колко още по-зле ще става състоянието на болниците у нас в тази криза!

 25. 25 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 504 Весело

  Около 340 млн. лв. са дълговете на държавните и общинските болници в България - това е явния успех на Симо, той като че ли все още е министър на финансите и знае как се бърка в кацата.

  За кризата не говорим - според него тя е свършила 3 пъти до сега.
  Хайде сега пак да го изберем и да затворим и фалираме всички болници.

 26. 26 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  ГЕРБ са откраднали 340млн.лв. само от болниците. А от метрото? А от магистралите? А от НОИ? А от Топлофикациите? А от горивата? А от общинските бюджети? А от пенсиите?
  Този списък край няма, а?

 27. 27 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#23] от "drago62":Опитай се да вкараш в частна болница някой с един инфаркт и два инсулта ,с гангрена на крака и бъбречна недостатъчност/може да има и още диагнози/.Когат приемат такъв ще те черпя,нищо че и частните болници сключват договор по клинични пътеки с НЗОК.

 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Много млади хора от провинцията, да не кажа всички, които са безработни там, не идват в големите градове, защото е "мръсно, шумно и много се пътува в градския транспорт".
  Е, обедняваме, екстрите привършват, не може болница на 20 000 човека. Естествено, че не трябва хората да измират, но ще пътуват или ще има повече линейки.
  И ако искат болница, задължително да се лекуват там, а не да ходят да си мерят кръвното, а операциите в София.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Аз не искам да защитавам некадърниците от герб, но трябва да се спрат кражбите и да започнат да наказват лекарската небрежност иначе обществото се настройва с/у лекарите.

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#23] от "drago62":

  А пък най лесно е да се закрият всички държавни и общински болници и данъчните да пълнят бюджета от частните

 31. 31 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#30] от "goshogoshev":

  Болниците обикновено вземат от бюджета и то от този на нзок.

 32. 32 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 724 Весело

  До коментар [#3] от "a.n.":"Да го бехте дали като % от годишните разходи."
  Дава се ПРАВИЛНИЯТ начин.Заловените контрабандни цигари се ДАВАТ на късове/брой цигари/!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 33. 33 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 724 Весело

  До коментар [#29] от "a.n.":"Аз не искам да защитавам некадърниците от герб, но трябва да се спрат кражбите и да започнат да наказват лекарската небрежност иначе обществото се настройва с/у лекарите."
  Хвани едните, удари другите!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 34. 34 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Страхотни далавери..и с цените на лекарствата,и с отчетноста и със над двумилиардният ежегоден паричен ресурс на здравната каса.Навързали ли са се по веригата крадци мошенници и тарикати предимно чиновници и търговци.Срам ..голям срам горко на този изтрадал народ.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 35. 35 Профил на P.S.
  P.S.
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#10] от "neznaiko_2011":

  ГЛУПОСТИ

  Признавам си, че не съм много навътре в материята и не знам много от конкретиката за финансовите и др. отношения между здравна каса и болници, но знам едно:
  Преди няколко месеца влязох за апандисит в частна болница, работеща по здравна каса. Операцията, изследвания, консумативи и пр. + 3 нощувки там в перфектна стая.. чиста.. удобна.. на всяко легло закачен индивидуален плосък ТВ със слушалки и пр. = 33.30 лв. Без връзки. Без нищо. Приветливи и усмихнати сестри и специалисти.. изобщо не можех да повярвам, че съм в БГ.
  Та - какъв ми е извода. Щом може, това което плаща касата, да стига за подобно обслужване.. и явно да остава, за да работи частното заведения по нея, значи парите са ОК. Проблема е в държавните здравни заведения, където са свикнали като в БДЖ и където масово се КРАДЕ.. където всички.. от директорите, до сестрите гледат да си направят по някоя тънка далаверка.
  Не искам да обидя никой, разбира се, че не всички са такива, нооо.. явно може явно проблема не е в касата.. поне това е лично моят извод и не искам да ангажирам никой с него.

 36. 36 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Имае гермаенски, бритаенски, скандинаевси модел за мениджъмнт на болниците който не преспхоставя рушветите на ръка от пациентите и не поствя болниците като вечни длъжници.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 37. 37 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#35] от "p_s":Апендицит, може,но не и това,което съм описала в пост №27.

 38. 38 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1196 Гневно

  Ама това е ясно на всички.Не само това е неразплатено.ДДС също не се разплаща ,щото няма пари.С всеки ден нещата стават отчайващи а хиляди фирми фалират заради неплащане от държавата.Обявиха рекорд за неразплатени задъжения.ГРОБ погреба България.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 39. 39 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 605 Неутрално

  След като е минстърка трябва да знае че има пътеки които се заплащат добре защото са пътеки на определени лобита от лекари и пътеки които са направо зле платени. това е проблем и съм го чувал от лекари.А проблемите трябва да се разрешават.

 40. 40 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#39] от "hyram1":

  Абсолютно прав сте. Първата стъпка е Електронното здравеопазване. Знаете ли колко пари се вложиха там и все още няма такова? Именно лобито на лекарите (за мен те са лекарска мафия) не иска да се решават проблемите, защото тогава ще се прекрати вличнието им, което те опрагметяват. И затова манипулативно настройват лекари срещу пациенти.

 41. 41 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Те болниците не са ли държавни? И ако не са, що не са? Кой е имал интерес да не са, той да връща дълговете.

 42. 42 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#13] от "Вени Г.":
  Не го вдяват за съжаление!

  apoloniy
 43. 43 Профил на Георги Танев
  Георги Танев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  70 милиона лв. отидоха за закупуването на водопръскащи машини срещу протестиращи, да бяха отишли за болниците!

 44. 44 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 750 Неутрално
 45. 45 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Как общините регулират и контролират разходите в общинските болници?
  Това следва да се проучи от журналистите.
  Факт е, че лекарите които управляват здравните заведение ВИНАГИ са лоши икономисти и допускат нелогични преразходи.
  Така ли е в семействата им???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK