"Топлофикация - София": Ако клиентите поискат, парното може да бъде пуснато във всеки момент

"Топлофикация - София": Ако клиентите поискат, парното може да бъде пуснато във всеки момент

© Юлия Лазарова"Топлофикация - София" има готовност да пусне парното в София във всеки момент, когато хората поискат  това. Уверението даде изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов в предаването "Неделя 150" по БНР.


Той посочи, че 74% от клиентите на "Топлофикация" са коректни, но 8 на сто плащат само веднъж годишно. Почти толкова от клиентите (7.4%) дружеството "третира" като абсолютно некоректни и хора със задължения от над 5 години.


По думите му през последните години процесът по събиране на вземанията от нередовни клиенти на компанията е бил силно неглижиран.  Това е довело до нарушения на паричния поток между "Топлофикация" и "Булгаргаз", а оттам – и към неговите контрагенти.  
Цветанов каза, че в момента били предприети всички действия, които законът позволява, за да се събират задълженията, като от тази година е подета и кампания за разсрочено плащане.


Задълженията на "Топлофикация" към "Булгаргаз" са 178 млн. лв. Текущите задължения били платени, а старите - намалени с 12 милиона.


Тази година тръбите на парното били подменени на много места. За три месеца 37 км в 44 обекта били обновени. "Такъв мащабен ремонт на топлопроводната мрежа досега не е правен. Съоръженията са наистина на края на своя експлоатационен ресурс", похвали се изпълнителният директор на "Топлофикация - София".


Миналата седмица беше обявено, че столичното дружество има запас от 20 хил. тона мазут, които биха стигнали за 5 дни, ако евентуално доставките на газ спрат.  Очаква се до 15 ноември да бъде подписан договорът с "Газпром" за доставка на природен газ през следващите години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK