Делян Добрев: Още нямам информация за други несъгласувани действия по АЕЦ "Белене"

Делян Добрев: Още нямам информация за други несъгласувани действия по АЕЦ "Белене"

© Красимир ЮскеселиевОще не съм получил информация дали има други несъгласувани действия по изграждането на АЕЦ "Белене", каза днес министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев в предаването на БНР "Неделя 150". В началото на октомври стана ясно, че управителя на "Трафоелектроинвест" Марин Ангелов е изпратил писмо до кмета на Свищов за изграждането на далекопровод 400 киловолта.


"Г-н Ангелов беше освободен, защото неговите действия не бяха с координирани с НЕК. Това писмо беше от начална съгласователна фаза за прокарване на далекопровод към площадка "Белене" и за него не са похарчени държавни пари", каза министърът.


Според него обвинението на "Синята коалиция", че АЕЦ "Белене" се строи тайно, е "много странно", защото правителството е решило, че няма парите за изграждането на проекта и за това е спрян още през март. "Каква е логиката да го спрем през март и после да почнем да го строим тайно."
Министър Добрев заяви, че срещите на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов в Москва за продължение на 5-и и 6-и блок за били изключително успешни. "За това правителство е приоритет да се продължи експлоатацията на 5-и и 6-и блок, защото те вече са си изплатили инвестицията", каза Добрев.


На въпрос дали е възможно изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" до десет години министърът отговори, че това може да се случи в рамките на 10 или 11 години, което ще е по-дълго от евентуалното изграждане на АЕЦ "Белене", но значително по-приемливо заради съществуващата инфраструктура.


Може да стане за 10-11 години нов блок на АЕЦ "Козлодуй". Трябва да минат всички обследвания. Нов блок в Козлодуй ще отнеме малко повече време от Белене.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK