Издръжката на живот се е увеличила до 562.61 лева

Издръжката на живот се е увеличила до 562.61 лева

© Надежда Чипева, КапиталВ края на септември издръжката на човек от четиричленно домакинство в България е достигнала 562.61 лева. Това сочат данни на КНСБ.


Това означава, че едно домакинство от двама възрастни и две деца трябва да разполага месечно с 2250 лева, за да се храни, да поддържа разходите си за дома, да се облича, да ползва медицински и образователни услуги спрямо нормалните български стандарти, уточни президентът на синдиката Пламен Димитров.


Със 17% е поскъпнала издръжката на домакинствата за 3 години, а границата на бедността е 213 лева. С по-ниски от тези доходи живеят 23% от българите, показват данните на КНСБ. Според Пламен Димитров това означава, че трудът на хората е подценен и средната работна заплата сега е с една пета по-ниска, отколкото е била в началото на прехода.
Синдикатите предложиха да се договорят увеличения за заплатите в сектори, в които производителността се е повишила, например добив на руди, производство на електрически съоръжения и лекарствени вещества. КНСБ настоя за еднократна коледна добавка за всички пенсионери, която би струвала на държавата около 60 милиона лева. Според синдикатите хазната може да си го позволи заради преизпълнението на бюджета до септември.


Съюзът на българските учители ще излезе на протестна акция, ако в бюджета за 2013 г. не бъдат планирани допълнителни 112 милиона за средното образование, предупредиха от синдиката.


КНСБ предлага правителството да увеличи въвеждането на данък върху финансовите транзакции вместо данък върху лихвите по депозитите. Според справка на финансовото министерство той би донесъл за първата година от въвеждането му 180 милиона лева в хазната - с 60 милиона повече от очакваните приходи от данък върху лихвите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK