Лондон няма да удължи ограниченията за български работници след 2013 г., казва британският посланик

Лондон няма да удължи ограниченията за български работници след 2013 г., казва британският посланик

© Надежда Чипева, Капитал/ ДневникОт 1 януари 2014 г. българските работници ще бъдат добре дошли на трудовия пазар в Обединеното кралство. Предложението достъпът да се ограничи е на една от партиите в управляващата коалиция. Това казва в интервю за "Капитал Daily" Джонатан Алън, посланик на Великобритания в България.


В началото на месеца лондонският "Сънди таймс", като цитира интервю с вътрешния министър Тереза Мей, съобщи, че страната обмисля визов контрол, целящ предотвратяване на наплив от имигранти от някои държави от ЕС. Това е ход, който отправя предизвикателство към свободното движение на хора - едно от четирите фундаментални свободи в съюза, заложени още през 1957 г.


"Не знам защо някой се опасява от удължаване на срока, в който българите и румънците нямат неограничен достъп до трудовия пазар, допълва посланикът. "Законите са ясни, дерогацията изтича на 31 декември 2013 г., което означава, че след 14 месеца ограниченията отпадат и българските и румънски работници ще бъдат добре дошли да търсят място в Обединеното кралство", заявява той.
Алън посочва, че британските компании, които идват тук, са позитивно настроени към България, но проблем остават сферите, с "които се асоциират всички държави от източноевропейския регион – политическа нестабилност, корупция, организираната престъпност". Посланикът посочва, че според него корупцията намалява, а политическа стабилност в страната има, но "съдебната система все още не е това, което може и трябва да бъде". Британските компании се оплакват,  че решенията се взимат бавно, изискват се огромни разходи на време и усилия и е много трудно решенията да се вземат бързо. След това обжалванията допълнително бавят процесите, разказва Джонатан Алън.


"Ако партньорът ви банкрутира, процесът по фалита също е бавен и отнема време, докато активите се продадат. Главната загриженост на инвеститорите е, че има натрупани твърде много примери за болезнен опит, свързан с бавни и странни съдебни решения. Но както казах, има много положителни неща."


Джонатан Алън споделя и че страните от ЕС трябва да "натиснат" Европейската комисия по-бързо да тръгне към разрешаване на проблемите на общия европейски пазар. Като такъв голям проблем той дава за пример развитието на единен пазар на услуги.


"Ако поискам да ми се изпрати парче сирене през границата, няма да има никакви проблеми, но ако съм ски инструктор, ако съм получил правоспособност в Обединеното кралство, ще имам проблеми да осъществявам професията си в други държави от Европейския съюз."


Затруднения има и при електронната търговия. "Ако вземем примера със сиренето и то трябва да се достави до София, няма проблеми. Нелепо е, че електронните потребителски стоки не могат да се доставят толкова лесно", каза той.

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Те и да искат британците не мога да ограничават възможността българи и румънци да работят там,така че не разбирам изобщо за какви визи говорят,това е пълна глупост!

 2. 2 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  много шум за нищо; сами си създаваме несъществуващи драми, тъй като визи не могат да ни бъдат наложени като страна-членка на ЕС

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Заглавието е подвеждащо. Решението на ЕС е императивно. Възможност за удължение имаше - от 2012 за 2014 и който пожела, се възползва

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 4. 4 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Е да но през 2014г ще има референдум за оставане на Великобритания в ЕС.

 5. 5 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ей вие лондон били ли сте.В повечето квартали почти няма европейци.Лондон си харесва повече арабите,африканци,пакита и индийци и това си е.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 6. 6 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  И с ограниченията много българи намират вратички и се настаняват в Англия. За да спрат потока англичаните по-вероятно е да измислят нови мерки.

 7. 7 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":

  Не е гарантирано. Всяка държава може да въведе правила които могат да направят решението на ЕС безсилно и то без да му противоречи.

 8. 8 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":


  [quote#1:"purple_rain"]Те и да искат британците не мога да ограничават възможността българи и румънци да работят там,така че не разбирам изобщо за какви визи говорят,това е пълна глупост! [/quote] Ами заради популизъм.Сега на британците упорито се обяснява как проблемите им идват от ЕС.Помниш ли как на 1-ви януари 2007-ма британски журналисти се бяха наредили на летища и гари да чакат стотиците хиляди българи и румънци дето се избиват да ходят във Британия...

 9. 9 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Много сериозно обърквате нещата. Да имаш право да бъдеш назначен е едно, наистина да те назначат на работа е съвсем друго.
  Всички британци имат право да бъдат назначени на работа, но не всички са назначени. Има много безработни.
  И в момента много новодошли българи работят, въпреки ограниченията. Предимно са в сферата на услугите, чистота и заведения. В области където местни не желаят да работят. Когато стане дума за малко по-високо ниво, нещата се успожняват.
  От друга страна, пришълците натоварват инфраструктурата. Стотиците хилядите поляци го направиха преди години и сега работодателите се замислят преди да назначат някого.
  Преди десетина годин никой не те питаше от къде си. Сега всяка фирма има копие от паспорта на всеки, дори на британците. Т.е. има контрол.

 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Браво!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Много странно защо са ми нацвъкали минуси? Ми Камерон официално обяви за референдума, а го подкрепиха и лейбъристите. През 2014 във вЕликобритания ще има 2 референдума - за оставане в ЕС и за отделянето на Шотландия от Великобритания. За последния вече беше насрочена дата на провеждане.

 12. 12 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 13. 13 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#4] от "sqrt":до 2015 няма да са запо4нали дори консултациите в британския парламент за излизане от ЕС , ЕВЕНТУАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ В ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЗА ОСТАВАНЕ В ЕС НЕ МОЖЕ ТЕХНИ4ЕСКИ ДА ИМА ПРЕДИ 2018 ГОДИНА , а по мое скромно мнение такъв референдум няма да има поне в близките 15 години

 14. 14 Профил на Мартин Сираков
  Мартин Сираков
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Днес Economist публикува цитат на Камерън, в който се казва, че членството на ЕС в интерес на Велика Британия. А много хора, както на островите така и на континента, смятат, че е в интерес на ЕС Великобритания да излезе. До момента, само спъва наложащи процеси и реформи които водят до по-добър съюз. Тоест, явно на Велика Британия не им е толкова интерес колкото смятат. Просто са между чук и наковалня - ако излязат им се намалява износа драстично, а ако останат трябва да сложат рестрикции на финансовите си пазари. И от двата ходя губят. За момента не е ясно кой ход губи повече. Европа винаги ще има по-неефикасни финансови пазари от колкото САЩ, но надеждата е че ще бъдат и по-стабилни. Отново не е ясно дали това е така.

 15. 15 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#9:"dissident"]Преди десетина годин никой не те питаше от къде си. Сега всяка фирма има копие от паспорта на всеки, дори на британците.[/quote]

  Не е точно така. Преди отварянето на границите за поляците, британците въведоха огромни глоби за работодатели, наемащи хора без social security number, съответно от това българи и румънци страдаха най-много, защото за поляците имаше някаква облекчена система, а за нас - не. Сега не знам как е и не ме интересува от лична гледна точка - нямам никакво намерение да ходя отново там.

 16. 16 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  То не че сега не е фраш от българи във Лондон.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 17. 17 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "sqrt":през 2014 година в великобритания има парламентарни избори , след които наи вероятно партията на камерън излиза от власта и партията на гордън браун сега имат нов лидер взима власта отново наи вероятно в коалиция с проевропеиската партия на ник глег , след което биха били обявени целите на великобритания за 5 години след това , в които 5 години със сигурност няма дори да се говори за референдум, засега това , което прави тереза меи с изказванията си е полити4ески гаф , които ден след това бе опроверган от министър в правителството на камерън , аз живея в лондон от 5 години и съм наясно с полити4еските им игри

 18. 18 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#2:"owen"]визи не могат да ни бъдат наложени като страна-членка на ЕС
  [/quote]

  Тук не става толкова въпрос за визи, колкото за разрешителни за работа.

 19. 19 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#15] от "Mai Tai":огромни глоби за работодатели , които са наемали поляци без национално осигурителен номер , ПРЕСТАНЕТЕ. С ТЕЗИ ГЛУПАВИ ИЗКАЗВАНИЯ СЛЕД КАТО НЕ СТЕ ЗАПОЗНАТИ С МАТЕРИЯТА , ПОЛЯЦИТЕ БЯХА ОТ 2014 , БЕЗ ВСЯКАКВИ РЕСТРИКЦИИ ЗА ТРУДОВИЯ ПАЗАР В ВЕЛИКОБРИТАНИЯ , ВСЕКИ БЪЛГАРИН МОЖЕ ДА БЪДЕ НАПЪЛНО СПОКОЕН , 4Е ОТ 01.01.2014 , МОЖЕ СПОКОИНО ДА ПО4НЕ ЛЕГАЛНА РАБОТА В ВЕЛИКОБРИТАНИЯ САМО И ЕДИНСТВЕНО С БЪЛГАРСКИЯ ПАСПОРТ

 20. 20 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  единсвеното , което могат да направят англи4аните е да сложат допълнителни изисквания за определени работи , които и сега ги има като задължителен тест за безопасност за работа и придобиване на специална карта , за този тест ти искат този осигурителен номер и така те препъват за строителството един месец и пове4е и ако се разполага с малко пари идва фалита , това е само един пример , в агенциите могат да не те вземат , като ти кажат , 4е нивото ти на англииски е слабо и ред такива работи , но официално правото за работа не е проблем , съвета ми е да се по4не каквато и да е неквалифицирана работа , дори за 4иста4и в метрото са измислили някакъв тест , без които не те взимат на работа а времето те4е бързо а разходите са огромни

 21. 21 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#9] от "dissident":прав си но например аз имам охранителен лиценз , англи4анина ме наема за 6.38 на 4ас , за по малко от 8 паунда на 4ас никои англи4анин няма да е работи тази работа , отделно англи4анина никога няма да работи пове4е от 48 на седмица , а българина и поляка работят и по 60 4аса на седмица от там и данъците за държавата са много по големи , реално излиза , 4е един българин работи тази работа за 5 паунда на 4ас , РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ДЪРЖАВАТА ГЛЕДАТ ИЗГОДАТА ЗА ЕДНИТЕ ПО ГОЛЯМА ПЕ4АЛБА ЗА ДРУГИТЕ АДМИНИСТРАЦИЯТА ПОВЕ4Е ПАРИ ЗА ПРЕМИИ ЗА КОЛЕДА

 22. 22 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мартин Сираков":ако излезнат от ЕС , УК отиват на кино , не само , 4е губят, но това няма да стане така , 4е говорим за нероден петко

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#21] от "dgidgo":

  За разлика от Скандинавия, в Англия няма силни профсъюзи и затова има голямо отклонение в заплащането.
  Много българи дойдоха в Англия като охранители или специалисти по охранителни системи. Малко работят в тази сфера поради ниско заплащане.
  Твоя случай потвърждава казаното от мен. И сега хора от България се уреждат да работят в Англия. Въпроса е дали са добре.
  В Англия има много сива икономика. Има голями предприятия които назначават китайци, индийци, пакистанци на работа без документи, но при много тежки условия.
  Идеята е да бъдеш назначен на добра позиция. И това е проблем.

 25. 25 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#6] от "dissident":

  Не вратички има, ами огромна порта. И сега всеки може да работи законно и без специално разрешително, но трябва да е самонает. Демек без осигуровки, отпуски, болнични и защита по трудовото законодателство. Което, разбира се, напълно устройва англичаните.

  Междувременно техните партии опитват да спечелят популярност с лозунги на тема "скъпи сънародници, онез идват и ви взимат работата, пък ний ша ги спрем и ша ва спасим!". Типично за всеки политик, британските не са изключение.

  Damnant quod non intellegunt.
 26. 26 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#24] от "dissident":
  знам каква е идеята , всеки има разли4ни идеи , едни събират пари гурбет , други търсят добри реализации , трети са тук заради децата си , 4е над 50 перспективи няма , ако говорим за пари , дори и да си с добра заплата например 3000 паунда или 39 000 на година има две деца , това предполага , 4е жена му не работи тъи като детската градина само за едното е 160 паунда на седмица , на 39 000 данъка е 7 800 , остават 31 200 , на 39 000 не ти се полагат бенефити и кво се полу4ава 2 600 на месец , 1100 наем 130 кансел , 50 ток , 25 вода , 70 газ , 450 храна , 130 транспорт , 25 телефон с интернет , 30 мобилни телефони , ако има кола минимум 120 по нея без бензина , 25 тв лиценз , 200 дрехи , цигари 200 и кво излиза нула на нула и то при 3000 паунда заплата

 27. 27 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#24] от "dissident":недаи си боже да си теглил кредити и за капак и морги4 и накрая в банката където си на работа те съкратят

 28. 28 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#26] от "dgidgo":

  Недей да плашиш хората. В общи линии е така навсякъде. Всичко е балансирано и обикновените хора навсякъде по света се борят да свържат двата края.
  Разликата с България е по-голямото спокойствие, особено ако вече си в системата.
  Наплива за Англия е огромен защото повечето хора по света говорят английски. Това води до факта политиците да се опитват да направят нещо. Преди години нямаше сериозна проверка на границите и на летището дори не ми отваряха паспорта. Сега е друго. Особено в последните 3-4 години всичко се усложни.

 29. 29 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#28] от "dissident":
  аз не всявам страх в никои , а казвам голите факти , а ти некви тъпи доводи , проверявали паспортите и кво от това , последния път минах за две минути и то с ли4на карта , това не е проблем дори и 30 минути да е , българите са тарикати и вземат бенефити , мъжа е селф и ако работи на 4астно , боядисване , пло4ки квото и да е го крие като доход , никви данъци , там некви 1000 на година или 500 , жените по4истване домове , те пък пове4ето си взимат парите в брои , никви данъци , а взимат по4ти вси4ки бенефити ако имат деца , тогава е гот , има семеиства с по 12 000 на година бенефити , жената заплата 10 000 , мъжа 20 000 и кво става 42 000 хиляди ми те супер мениджъри не взимат толкова 4иста пара , за да ги вземе му трябват 55 000 бруто тва е много

 30. 30 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#29:"dgidgo"]а ти некви тъпи доводи [/quote]
  Отказвам се да комуникирам с теб. Ти си неспасяем.

 31. 31 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#15:"Mai Tai"]без social security number[/quote]
  SSN е в САЩ, в Англия е NIN, или National Insurance Number.

  [quote#20:"dgidgo"]времето те4е бързо а разходите са огромни[/quote]
  Toва е може би термина който най-добре описва клопката на имигранта в Англия.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 32. 32 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#17] от "dgidgo":

  Е нищо не се знае. Така или иначе ако дадат право на обикновениите британци поне 80% биха гласували за излизане от ЕС и за връщането на източноевропейците по страните им.

 33. 33 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Гневно

  [quote#19:"dgidgo"]т "Mai Tai":огромни глоби за работодатели , които са наемали поляци без национално осигурителен номер , [/quote]

  Как е възможно да подправяш писаното от мен, като го представяш за цитат?! Най-искрено те съветвам да отидеш на лекар. Боже мой, та това е форум, защо е нужно да ми фалшифицираш думите, за да докажеш нещо на себе си?! Да не би да имаш.....проблеми?

 34. 34 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#30] от "dissident":

  Не знам дали е неспасяем, обаче лингвистиката му е сила - "морги4", "селф", номер едно хахах )

 35. 35 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#34] от "maka":

  Трябва да му се признае че подава информация, но за съжаление има проблем с това да я разбете.
  Не предполагах че след 5 години живот в Англия това ще се отрази толкова сериозно на някого. Аз съм повече от 15г тук (Англия).

 36. 36 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#31:"Десен"]SSN е в САЩ, в Англия е NIN, или National Insurance Number.[/quote]

  Точно така се казва, прав си. В УК се получаваше трудно преди няколко години ако е постоянен. Искат ти акт за раждане и други документи и ти правят интервю. Но и за западняците там спазват същите процедури. Например за французите. В това отношение нямаше никаква дискриминация, поне в моя случай.

 37. 37 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#27] от "dgidgo":

  Шшшшш копеле обаче обади жаргон хахахаха МОРГИЧ хахахахахха на инглиш мисля, че малко по-различно се пише и произнася хахаха ейййй направи ми деня!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  И аз съм решил да се отправям към мъгливия Албион.Имам приятели там,знам добре езика,но не мога да работя тежка физическа работа поради травма на гръбнака.Досега това ме спираше,но ще се жертвам ,защото вече ми писна от мизерията тук.

 39. 39 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дотогава Великобритания може да излезе от ЕС, както и София.

 40. 40 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#26] от "dgidgo":
  А в България, в най добрия случай в София, двама възрастни с по 1200 прави 2400, минус данъците, наема и т.н. по добра ли са от тези в Лондон, нищо че детската градина е 50 лв на месец?

 41. 41 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#37] от "CIA Germany":копеле ти ако си 4ул тея тук как говорят направо , нон стоп , 4е си ухилен

 42. 42 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#40] от "angelboy8008":
  в лондон наи евтиния двустаен при пакистанците в леитон е 250 000 паунда или 300 000 евро , а в софия двустаиния колко е , ако им спрат бенефитите в англия , 4е има умрели хора по улиците

 43. 43 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#42] от "dgidgo":
  Тогава що е пълно с нашенци в Лондон, като условията според теб в София са същите?

 44. 44 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#30] от "dissident":без реални аргументи си , ти как така си бил 15 години в лондон , а си толкова зле с инфото , само десния ме разбра тъи като и аз и тои сме били и в америка и в англия и можем да правим сръвнения , лондон има много положителни характеристики , но има и много минуси в сръвнение с америка , белгия , германия

 45. 45 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#43] от "angelboy8008":когато , 4овек е беден е по добре да е в лондон , стандарта е по голям и в лондон се живее по добре , но ако се теглят кредити в лондон се става супер роб , тъи като цените на нормалните имоти са много големи , друг голям минус на лондон е климата и храната , друг голям минус е пълно е с мангусти , друг голям минус е губи се прекалено много време за патуване на ден минимум по 3 4аса се губят в пътуване, докторите в лондон са под всякаква критика

 46. 46 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#40] от "angelboy8008":когато се тегли кредит 250 000 паунда за 30 години стават 500 000 паунда да се върнат

 47. 47 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#36] от "Mai Tai":хора разберете го след 01.01.2014 НИН , няма да е никакъв проблем

 48. 48 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#45] от "dgidgo":

  Храната и времето са лайняни, верно няма сравнение с Бг.
  Като живях в Лондон, пътувах 7 минути до работата ми пеша, а кото живях в София почти час, така че според зависи. Докторите верно са зле.
  Ти къде си живял в Англия?

 49. 49 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#46] от "dgidgo":
  В Бг ако се теглят 100.000 стават 200.000 е и?

 50. 50 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#31] от "Десен":
  ти си ме разбрал

 51. 51 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#48] от "angelboy8008":аз в момента живея в лондон , не ме питаи леитонстоне , поне кооперацията ми е гот от 12 флата в девет са бели хора

 52. 52 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Там е гадно, минавал съм. Нема ли кинти за нещо по-нормално

 53. 53 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1535 Весело

  Много ме кефи този форум. Единият образ с 3000 паунда заплата на месец, докара разходи за умирачка до 2700. Вторият с доход от 2400 в България му е супер тегаво, ами какво да кажат 80% от останалите, които ги сънуват тези пари.
  Наистина г*** знае 2 и 200 но не се престаравайте. За първия съвета ми е и жената да поработва или поне да учи през свободното време, а за втория и 4800 да вземаш пак може да не ти стигат. Изкушения особенно в София много.

 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Всичкият този шум ,че Великобритания ще се опита да ограничи свободния достъп до пазара на труда след 7 годишния забранителен период си беше прах в очите на английското общество и нищо повече!

 55. 55 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#30] от "dissident":
  добре кажи ми паспортната проверка не е ли тъп довод с ръка на сърце

 56. 56 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#52] от "angelboy8008":целия лондон го знам наизуст работата ми бе с ходене по адреси бил съм на над 2000 адреса в продължение на 4 години , в 70 процента от кварталите на лондон е пълно с мангусти

 57. 57 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#52] от "angelboy8008":апартамента ми е супер и кооперацията ми е супер оазис от бели хора , на 5 минути съм от уипс крос хоспитал

 58. 58 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#50:"dgidgo"]ти си ме разбрал[/quote]
  Нема се пуашиш. Болшинството в тоя форум са домоседи дето не биха се емнали да емигрират и това което говориш им е малко чуждо, а пък и донякъде ти завиждат че си си бил камшика.
  Има един малък процент които не са закотвени в тая страна и тия хора може да си сигурен че те разбират ако и да не е много приятно да четеш 4 вместо Ч и да викаш моргич, вместо моргидж.
  Абе ти забелязал ли си че в България има всякакви литературоведи дето ще ти извадят вода от десет кладенеца за да ти докажат че не си прав, ама същите рядко са си подавали носа навън, еле па да са живяли в чужбина. То май за последното трябва да си инициативен и да не задълбаваш в детайлите.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 59. 59 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 605 Неутрално

  според мен в Лондон са едни от наи-хубавите и едни от наи-ло6ите квартали.
  ина4е с 4000 бона и без да пла6та6 наем в София си легенда!

 60. 60 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 931 Любопитно

  До коментар [#41] от "dgidgo":

  Стана ми просто забавно, нищо лично, надявам се не съм те засегнал интересни неща сподели за Лондон!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 61. 61 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 931 Любопитно

  До коментар [#45] от "dgidgo":

  Това с мангустите е вярно, като пристигнах от германия и изпаднах в шок толкова много чернилки и всякакви цветнокожи индианци!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 62. 62 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#9] от "dissident":първо винаги е имало контрол , второ не може да натоварим структурите им , след като цените на имотите и особено рентата ръстат , това са нови свежи пари за британската икономика само от кансел такси в лондон , администрацията прибира над 2 милиарда паунда на година само от лондон , метрото поскъпва всяка година пе4албите са милиарди , свежите пари са милиарди , пе4албите им от ефтина работна ръка са милиарди и от даниците върху заплатите ни , НЕ ДА РЕВАТ ЗА СОЦИАЛНИТЕ БЕНЕФИТИ , ТЪИ КАТО ТОВА СА ПАРИТЕ НИ , АМИ ДА НАМАЛЯТ ВЪОРАЖАВАНЕТО , 4Е ТОВА ПАК СА ПАРИТЕ НИ

 63. 63 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#33] от "Mai Tai":проблемите са твои НЕ БИ ИСКАЛА ДРУГИ БЪЛГАРИ ДА ИДВАТ В ЛОНДОН ! аз съм 20 години на запад И ВИНАГИ СЪМ МИСЛИЛ ДОБРОТО НА БЪЛГАРИТЕ ,МИ НЕКА ДА ДОИДАТ ХОРАТА ДА РАБОТЯТ

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 65. 65 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#63:"dgidgo"]НЕ БИ ИСКАЛА ДРУГИ БЪЛГАРИ ДА ИДВАТ В ЛОНДОН [/quote]

  Благодаря за големите букви, когато разговаряш с мен

  А иначе пишеш пълни глупости. Споделих опит от 2004-2005г. Аз лично не харесвам нито Лондон, нито страната. Само ти се чудя защо точно в Лондон си се бутнал, в провинцията там е доста по-добре, особено ако имаш семейство.

 66. 66 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#58] от "Десен":

  Заеби кой е литературовед и кой не. Става въпрос да се говори нормално, а не с малоумия. Примерно "ипотека" вместо "моргич"/"мортдгидж"/"моргидж" и "самоосигурен"/"самнает" и дори "контрактор" вместо "мъжа е селф".

 67. 67 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 605 Неутрално
 68. 68 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В Лондон и в Обединеното Кралство има повече джамии и мюсюлмани отколкото на целия Балкански полуостров.

 69. 69 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Изобщо няма да има - освен ако няма неимоверно големи потреси в ЕС и целият не отиде на кино! А ако Шотландия наистина се отдели, тя ще бъде невероятно про-европейски настроена! До коментар [#13] от "dgidgo":

  Mt
 70. 70 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 497 Неутрално

  С този ти постинг съм напълно съгласна - само ползвай пунктуация! До коментар [#17] от "dgidgo":

  Mt
 71. 71 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#70] от "Martina":
  не искам да ползвам понктуация от 20 години не съм в българия и мисля , 4е мненията ми са по важни от понктуацията

 72. 72 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#71] от "dgidgo":

  Не зная къде и от колко време живееш в Англия, но болшинството от това, което си писал е от типа псевдо- (и леко смешно) националистично звучаща простотия.

  Например: аз получавам £38,000 бруто годишно, което се равнява на £2,350 чисто на месец. Плащам £989 ипотека месечно. Разходите ми са около £500, вкл. метрото до работа, храна, мобилен, Скай, кола (бензин) и т.н. Спестявам средно към £800-850 на месец. Вярно, че голяма част от спестеното отива за покриване на данъци, но в едно двучленно семейство другата заплата практически цялата се спестява. Да уточня, тук лихвите по ипотеките са средно 4%. Моят заем е £150,000, за 25 г. Вярно, не живея в Лондон, само работя там (не го понасям като място за живеене, но на този принцип не понасях и София).

  Медицинското обслужване тук е класи над това в БГ и над средното ниво в Западна Европа. За храната - въпрос на вкус. Аз лично (а и родителите ми, които са на 60 и отгоре) я намират по-приятна от българската кухня.

  За джамии и мюсюлмани - хайде да не смятаме брой на глава от населението, че ще стане интересно, не само в сравнение с Франция, Германия и прочее, ами (и особено) с БГ.

  За това на кой ще му е или не изгодно ВБ да напусне ЕС, прогнозите са до 2025 ВБ да е с най-голямо население и най-голямата икономика в Европа. И в момента ВБ плаща най-много в бюджета на ЕС като дял от БВП. На всичкото отгоре, в противовес на болшинството мнения тук и под други статии за страната, дългът й като дял от БВП е по-нисък от този на Германия и Франция. 73. 73 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#55] от "dgidgo":

  Довод е и е свързан с идеята на статията. Обяснява че дори да има ЕС директиви, отделна страна може да направи каквото си иска за да затрудни хората преминаващи границата. Също така обяснява че от година на година нещата се затягат.
  Преди години, независимо как и къде се минаваше границата с Европа, нямаше никакъв контрол. Преди да се качиш на ферибот на английска територия нямаше никакъв контрол, дори нямаше гранични полицаи. Сега има. Когато слизаш от ферибота във Франция или Белгия директно караш. Сега има контрол. Същото е и в обратна посока и още по-усложнено.
  Разбира се, с българска лична карта можеш да минеш без проблем, но това което казвам демонстрира тенденцията.
  Същото е и с получаване на разрешение за престой. Преди години бе много по-лесно и ставаше за много по-кратко време. Сега има българи чакащи с години без изгледи да го получат. Само ако работиш за престижна фирма и тя се застъпи, ще ти го издадат в кратък срок.
  Когато изискването за разрешително отпадне ще се измисли нещо друго. Именно това бе идеята ми.

 74. 74 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#71] от "dgidgo":

  Като не искаш, не слагай запетая пред четворката.

 75. 75 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#72] от "asbroad":

  +1! Благодаря!

 76. 76 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#62:"dgidgo"]това са нови свежи пари за британската икономика [/quote]
  Не знаех че от България идвате с куфари с пари. Не мислиш ли че ства дума за локални пари минали по друг път?
  Не казвам че живея в Лондон.
  Имаш виждане и нагласа на новоимигрант. Характерно е за всеки живял в страната около 5 години. След още 5 години ще имаш различно виждане. Е, все пак зависи дали напредваш и се ограмотяваш. Ако не учиш и нищо не научиш, след още 5 години ще е същото за теб.
  Подробностите дето даваш за приходи, разходи, данъци и подобни, нямат никакъв смисъл. Има го във всяка страна и дори и да е различно все пак е както казах: Всичко е балансирано.

 77. 77 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#74] от "maka":

  Той човека е плюл на кочинката и си е бил камшика а вие се надпреварвате да му обяснявате как да пише правилно на български.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 78. 78 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#72] от "asbroad":сметките ти са правилни при 150 000 паунда имот , 989 на месец , за 25 години около 296 000 двоино , аз това и казвам , но в лондон хубав нормален имот под 300 000 няма , така , 4е вместо 296 000 стават , около 600 000 паунда , с 500 паунда на месец за храна , ток , газ , дрехи , 4е и за колата , това е смехотворно , за храна само нормалния минимум е 450 паунда за трима , само фасул и картофи ли ядете , това е без алкохол , цигари и кафе в бистрото , кансела ти е минимум 130 на месец , телефоните на трима са 45 паунда , вода 25 паунда ,тока ти е 50 паунда газ минимум средно 70 паунда , освен ако не стоите на студено и не спите на студено , интернет 25 , тв лиценз 15 , кабелна 15 , застраховка на колата 80 , пътен данък 15 , тази кола на сервиз не ходи ли сигурно пропускам много работи , детето ми има само англииски приятели ходи на кино , отделно модерни дрехи на 16 години е , само маратонките му са три 4ифта на година по 80 паунда , има и обувки , ризи , дънки

 79. 79 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#73] от "dissident":на ферибота има контрол заради търговия с цигари и наркотици , не , 4е гадния булгарин или румънец идват в великия лондон да работят без пари, пи4 те ни се кефят , 4е им работим без пари ве , да си видял индииец или пакистанец с кангото на строежа или фиксер на строежа , вси4ките мангусти лежат на британската система имат по седем деца , кансел флатове и работят в някои дунер кебап или магазин4етата тези малките по циганските им ули4ки навсякъде в лондон , леитън , стратфорд ,килбърн , да не изброявам , 4е е много

 80. 80 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#76] от "dissident":аз съм близо до 50 години , след 5 години няма да съм в лондон , планирам да си купя имот в испания , бил съм в валенсия , дения , аликанте през зимата там е раи , топло готино , няма да стоя в лондон да ми гният кокалите и белия дроб

 81. 81 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#78] от "dgidgo": Моите сметки са правилни, твоите обаче леко издишат, щото главницата на ипотеката намалява с времето, така че и сумата за изплащане месечно намалява. И вместо 298к или колкото там си ги 'изчислил' че се получава общата сума за изплащане, са всъщност към 225к. Да, естествено, че плащаш повече, след като вземаш заем с лихва. Малката подробност тук е, че лихвата във ВБ е наполовина (поне) от тази в БГ, а отношението между цени на имот (средно) към заплатата е твърде вероятно по-добро в Англия отколкото в България. С други думи, по-лесно е да си купиш жилище във ВБ (ако не разчиташ на унаследяване, разбира се). Да, в Лондон имотите са скъпи, ама никой не те кара да си купуваш там. От друга страна, купуването там си е чиста инвестиция, щото след 2-3-5 години при продажба ти връща парите, които си платил 2-но (минимум). Иначе, около Лондон малки населени места има колкото искаш, на 20-30-40 мин с влак, където спокойно си купуваш къща с градина под £300к. Аз живея на морето, на юг, около 6-70 мили от Лондон, и пътувам по час и половина с влак в едната посока през седмицата, щото предпочитам да живея на спокойно място, а не в Лондонската лудница, където се изпсипват всички емигранти. И като говорим за индийци, пакистанци и т.н., те поне работят и плащат данъци, в пъти повече от българските цигани.

  В Англия ток, газ, телефон и прочее се плаща на 3-месечие, водата - веднъж годишно. Аз уточних преди, че голяма част от спестеното от мен отива за покриване на подобни разходи, тъй че хайде да речем аз работя да покривам данъци, такси, режийни, храна, и т.н. Доходите на половинката се спестяват (в голямата им част). Не пушим и по кафета не ходим (поне не често) - никой не те задължава да пушиш, а аз не виждам защо е необходимо да давам пари и да губя време по кафета, след като мога да си направя кафе в къщи и да си го нося в термо-чаша, например. Дрехи се купуват на разпродажба - защо? Ми щото едва тогава им плащаш нормална цена, при положение, че болшинството са произведени в Китай, Виетнам и тем подобните. Вместо да платя £50-70 и нагоре за маратонки, аз ги вземам за £20-30. Същото е за книги, ДВД, дискове (Амазон), мебели и т.н. човек като/ако не си прави сметка на парите, естествено, че няма да му стигат. Контакт с българи тук няма; изключвам разговорите с родата и малкото останали приятели в БГ (по Скайп, щото е пъти по-евтино). Познатите и приятелите ми тук са англичани и всеки от тях си прави сметката и харчи според възможностите си. Няма висене по кафета и/или кръчми, купуване на дрехи заради марката, няма 'обзавеждане' с колкото се може по-скъпо (често за сметка на удобството, да не говорим разхода), за да се 'покаже' човек колко е финансово осигурен (и с 'вкус').

 82. 82 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#81] от "asbroad":не ме убеждаваи , убеди себе си , пожелавам ти 25 години винаги да си с работа , тъи като ако се загуби работата моргиджа отива на кино , аз предпо4итам да купя имот на 10 мили от аликанте и бенидорм , гледах ги в интернет , за по 30 000 паунда , платено в брои и готово , всеки си знае себе си , аз живях 5 години в лондон , преди това 2 в стокхолм и 4 в лиеж белгия , кокалите и белия ми дроб отидоха на кино от тези влаги сега съм на 47 до 5 години максимум напускам лондон , и сега бих го направил но сина ми е на 16 и трябва да сме тук , заради образованието му

 83. 83 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално
  До коментар [#81] от "asbroad":ТЕЛЕФОНА може и всеки месец , водата и кансела може и всеки месец , това е както си пожелал

 84. 84 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#82] от "dgidgo":

  Себе си няма какво да убеждавам. На мен тук си ми харесва, вкл. и климата, колкото и 'еретично' да звучи. Не виждам проблем в това зимата да е сравнително топла, с температури над 0-лата, а лятото да не между 20 и 30 градуса, така че да не припада човек от жега. Влажно било - първо, не вали чак толкова често, и второ - по-добре влажно, отколкото сухо. Иначе, желая ти късмет, където и да решиш да живееш, лошо няма. Само дето в Испания с 50% безработица не зная какви са шансовете, поне на настоящия етап, за намиране на подходяща работа и добър стандарт на живот. Аз нямам оплаквания. Планирам да заменя работата в Лондон с такава в провинцията, в Девон, Дорсет или Корнуол, и да се преместим в някое малко селце там, с повече природа наоколо и по-малко хора.

 85. 85 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#83] от "dgidgo": Може, само че не променя сметката.

 86. 86 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#84] от "asbroad":и докторите са супер зле ,преди пет минути идвам от уипс крос хоспитал , имам направление от доктор за снимка на белия дроб , онази на рецепцията ми вика този , които правил рентгеновата снимка , тои взимал десижън дали да е прави или не , голяма кавга падна , казах им , 4е ги давам на съд за дискриминация , от една година ми е зле белия дроб заради тяхната здравна система

 87. 87 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#86] от "dgidgo": Мда, здравната система виновна, че на пушача дроба му не бил в ред. Само не разбрах как като имаш направление за рентгенова снимка, са отказали да ти я направят? що аз като ходя до болницата с направление не ми отказват нищо? И как точно са те дискриминирали? Или ти нещо не си разбрал къде/кога и за какво отиваш?

 88. 88 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#87] от "asbroad":
  много лесно , на рецепцията на болницата ми казаха , 4е последно десижана дали да ми правят снимка или не го взима рентгенолога , даже в формата е написано , 4е не трябва да си бремена , на устата ми бе да кажа на тази нациска на рецепцията , 4е не съм бременен , живеи си тука брато в влагата пожелавам ти успех , а между другото цигари не употребявам

 89. 89 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Кво се карате бе!?
  Най ме дразни, като някои напи6е, че имало много мангали в Лондон. Ми има, ма не вси4ки са като на6ите манго, челси например е пълен с доктори индийци и т.н а повечето българи са мъже: боядий или жени: чистачки, ма с много претенции.
  Няма сравнение между Бг и Англия финансово, тука с четири(4) надници си купъва6 наи скапиа лаптоп ж магазина, а в бг спестява6 положин година за него.

 90. 90 Профил на Бачкатор
  Бачкатор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хахаха. Много бисери тука.

  Значи, отзад напред моите топ 3:

  1/ „в челси живеят мъже бояджии или жени: чистачки“ - това че ги виждаш по улицата не значи че живеят там
  2/ „супер мениджъри не взимат 55К това е много“ - това на база на статистиката в БГ ли е? Щото явно със статистиката в Лондон не си наясно.
  3/ „с 4000 бона без да плащаш наем в София си легенда“ - братче не само в София а навсякъде с 4000К си легенда ама явно поне си бил в Лондон ако съдя по речника ти.

  Иначе, успех на всички мераклии за Лондон. С отварянето на трудовия пазар нищо съществено няма да се промени - има търсене има предлагане а трудовия пазар в Лондон е един от най-конкурентните в света. Така че ако си мислите че като знаете английски сте номер 1, не се заблуждавайте. В БГ на практика няма конкуренция. В Лондон има, и то каква - защото не само българи и румънци, а всички искат да са там. А азиатците работят в пъти повече от нас. Споделям мнението на някои във форума че Америка е много по-атрактивна като трудов пазар, плюс в момента Американската икономика е на път да се възстанови, а Европейската затъва все повече.

  Честито на печелившите

 91. 91 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#90] от "Бачкатор":

  1. челси например е пълен с доктори индийци и т.н а...
  2. Мениджърите във фирмата в която работя, взимат м/у 95к и 150к на година.
  3. С 4000 лв имах в предвид, не бона.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK