Борис Велчев е поискал сваляне на имунитета на депутатите Митхат Табаков и Гюнай Сефер

Борис Велчев е поискал сваляне на имунитета на депутатите Митхат Табаков и Гюнай Сефер

© Надежда Чипева, КапиталГлавният прокурор е поискал от парламента разрешаване на възбуждане на наказателно преследване срещу депутатите Митхат Табаков и Гюнай Сефер и сваляне на имунитета им, стана известно днес в парламента, след като заместник-председателят на НС Анастас Анастасов го обяви.


На 19 октомври в Народното събрание е постъпило искане от главния прокурор Борис Велчев за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу депутата от 41-ото Народно събрание Митхат Табаков по досъдебно производство от 2012 г. А срещу Гюнай Сефер по две досъдебни производства. 


По информация на "Дневник" Митхат Табаков ще бъде разследван за длъжностно присвояване в особено големи размери, което представлява особено тежко престъпление.
Става дума за договор за обществена поръчка за изграждането на път между Силистра и Шумен. Договорът е сключен от Табаков по времето, когато беше кмет на Дулово. По същото производство ще бъде разследван и Гюнай Сефер, който е бивш областен управител на Силистра. Разследване ще се води срещу двамата и за документна измама в особено големи размери, за съставянето на официален документ с невярно съдържание, а срещу Табаков и за престъпление по служба.


Прокуратурата смята, че свалянето на имунитета на Гюнай Сефер и Митхат Табаков е необходимо, за да може с предвидените от закона средства да се изяснят обективно и в цялост обстоятелствата по тези  производства.


Миналата седмица Софийският градски съд присъди четири години затвор за депутата от ДПС Митхат Табаков, съобщи БТА. Той беше признат за виновен, че през 2004 г. като кмет на Дулово е взел подкуп 10 000 лв. от бившия директор на ВиК - Силистра, Петко Горбанов, за да подпише договор по обществена поръчка за реновация на водопроводната мрежа.


Депутатът ще трябва да плати 5000 лева глоба, както и 10 000 лева, взети като подкуп. Съдът му присъди и забрана да заема общински постове за пет години. Решението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.


Това е втора присъда за Табаков, след като през декември миналата година той беше осъден на първа инстанция на 5 години затвор за сключване на неизгодна сделка, докато е бил кмет на община Дулово. Другият подсъдим заедно с депутата е бившият заместник-кмет на общината Алтан Чаушев, който получи четири години затвор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK