Започва Курбан байрам

Започва Курбан байрам

© КапиталСвещеният празник Курбан байрам започва днес с молитва в 1100 джамии в страната и ще продължи четири дни.


В София празничната молитва започва в 08:32 ч., а в по-източните райони на страната - с няколко минути по-рано, уточниха от главното мюфтийство пред БТА.


След байрамския намаз (молитва), следва проповед на имама и молитва за благополучие и опрощение, за мира на цялото човечество, обясни Ведат Ахмед.
Курбан байрамът продължава четири дни и свършва след следобедния намаз на четвъртия ден


В първия ден на байрама трябва да се даде садака (подаяние).


Празникът е свързан със силата на вярата и готовността за жертвоприношение в името на Аллах и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението.  


Курбан байрамът се предшества от деня Арефе, в който мюсюлманите трябва да постят. Нощта срещу Курбан байрам е благословена, вярва се, че в тази нощ молитвите се сбъдват.


Главно мюфтийство ще дари близо 1000 курбана на нуждаещи се, на домове за възрастни и за сираци по случай свещения за мюсюлманите празник, съобщи за БТА главният секретар на Главно мюфтийство Ахмед Ахмедов.


За пореден път тази година мюфтийството ще направи дарение за Дома на отец Иван в Нови хан.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK