След гафа за милиони в София ГЕРБ са бесни, опозицията иска оставки

Само преди дни зам.-кметът Дончо Барбалов представи проектобюджета на София за 2013 г.

© Георги Кожухаров

Само преди дни зам.-кметът Дончо Барбалов представи проектобюджета на София за 2013 г.Опозицията поиска оставките на заместник-кметовете по финансите и по транспорта Дончо Барбалов и Любомир Христов. Мнозинството пък били бесни. Такива са първите реакции, след като се разбра, че Столичната община щеше да плати 2.6 млн. лева лихви повече на частния превозвач "Карат-С".


Решението за изплащането на главницата от близо 10 млн. лева забавени плащания и лихвата беше прието на миналото заседание на общинския съвет преди две седмици с много критики от опозицията. Още тогава Христов и Барбалов не успяха да дадат смислен отговор за какъв период е изчислена лихвата, както и какъв е процентът й.


Днес с допълнителна точка на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която отсъстваше на предното заседание, се отмени решението за изплащането на 13.2 млн. лева към "Карат-С". Прие се и предложението на опозицията за създаване на две анкетни комисии, които да разследват откъде е дошла грешката и чия е персоналната отговорност за гафа.
Гафче за милиони


Прекратяването на договора за 16 линии с частния превозвач беше гласувано още през юли. В първия доклад на Христов и Барбалов за първи път се появи точната сума на лихвата. Още тогава опозицията алармира, че не се разбира методът за изчисление на сумата.


Данните са изготвени от Центъра за градска мобилност, които са изчислили, че лихвата възлиза на 3 287 949.50 лева. След това одиторът "Ди Еф Кей АндА консултинг" ООД, нает от общината, преизчислява лихвата на 3 284 794 лева.


След като преди две седмици общинският съвет прие втория доклад на Барбалов и Христов с преизчислената лихва, по нареждане на Фандъкова са проверени всички задължения в годишния финансов отчет на Центъра за градска мобилност към "Карат-С".


Проверката, която е извършена от дирекциите "Вътрешен одит" и "Финанси" на общината за периода 1 януари - 30 юни 2012 г., показва, че всъщност лихвата е едва 631 984 лева.


Георги Кадиев най-много атакува случая с "Карат - С"

© Надежда Чипева, Капитал

Георги Кадиев най-много атакува случая с "Карат - С"


Опозицията: Оставки! Веднага!


Общинският съветник от БСП Георги Кадиев, който откри несъответствията първи, заяви, че опозицията показва своя смисъл със спирането на тази далавера за милиони. "Имаме спящи полицаи във Варна, а в София са кметове, зам.-кметове, служители на администрацията за съжаление", добави той.


"Това, че вина има одиторът, както ни представя ГЕРБ, е хвърляне на прах в очите", заяви съветникът от "Синята коалиция", а сега от ръководството на "България на гражданите", Прошко Прошков. По думите му сутринта не е трябвало да се бръсне, а направо да се остриже. "Но не съм овца. С решението от миналата сесия станахме овце, включително и от ГЕРБ", добави той.


Десният съветник Владимир Кисьов каза, че трябва да се разбере откъде е тръгнала далаверата, както и кой я е поръчал. "Двамата заместници на Фандъкова да хвърлят чоп кой да си отиде, или направо и двамата да си ходят", предложи съветникът от десницата Атанас Атанасов.


Кадиев припомни случая от 2008 г., когато са се подписвали договорите с частните превозвачи. След това зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов подаде оставка заради съмнения за договаряне на конкурсите. Според него това е поредната далавера в транспорта.


"Доказва се многократно повтаряното от мен твърдение, че градският транспорт в София е една огромна черна дупка", заяви председателят на групата на БСП Жельо Бойчев. Любка Качакова от НДСВ, която предния път обяви сделката за "24-каратова далавера", днес каза, че не трябва ГЕРБ да си измива ръцете с одитора. "Като човек от бранша ще ви кажа, че одиторът ясно е написал, че има нужда от допълнителни процедури или одит, което ги освобождава от отговорност", добави тя.


В одита, с който "Дневник" разполага, фирмата е написала, че се нуждае от допълнителен преглед на финансовия отчет в съответствие с изискванията на Международните одиторски стандарти или на Международните стандарти за ангажименти за преглед.


От опозицията казаха, че ще изпратят всички документи по случая в Сметната палата и прокуратурата.


Малина Едрева: Бесни сме

© Георги Кожухаров

Малина Едрева: Бесни сме


ГЕРБ: Одитът е неистинен. Има гаф. Бесни сме.


"Бесни сме. Това е петно върху Столичния общински съвет", заяви председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева. По думите й това е нарушение, което граничи с престъпление. "Притеснени сме от това, което се случи", добави още тя.


Председателят на общинския съвет Елен Герджиков контрира на няколко пъти нападките на опозицията, че има вероятност докладът на одитора да е неистинен. Не представи доказателства за своята теза. Едрева пък попита как така Кадиев първи се сдобил с одита и заподозря във връзки с БСП одитора.


Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е направила много остра забележка и предупреждение към зам.-кметовете, че са се предоверили на доклада от Центъра за градска мобилност.


"Каквото и да казвате, абсолютно съм съгласна, че става дума за грешка, гаф", коментира пред съветниците кметът на София Йорданка Фандъкова. Пред журналистите каза, че е в случая е важно да се постави въпросът за персонална и конкретна вина. "Назначила съм проверка, която вече е в ход. Искам ясно да се разбере как точно се е развила ситуацията, защото става въпрос за огромно подвеждане", добави кметът. Според нея тя, съветниците и зам.-кметовете се чувстват подведени.


"Нали не очаквате днес да поискам нечия оставка. Ако помните, за една седмица си тръгна Минко Герджиков", каза още тя. По думите й е необходимо да се види как се е случило всичко, да се вземе правилното решение, за да не се замита конкретната отговорност, защото тези хора ще останат и ще продължат да смятат. "Аз утре нали пак ще подпиша някакъв документ, който ми се поднася от тях", заяви още столичният кмет.


На въпрос дали ще се предоставят всички документи около "Карат-С" и собственика й Миролюб Столарски на прокуратурата кметът каза: "Проверих развитието на сключването на договорите през последните няколко години, намерих и писмото, с което Бойко Борисов лично е изпратил тази сделка в прокуратурата. Решението на прокуратура е, че не се образува производство, че няма данни. Аз нямам притеснения да дам сделката отново на прокурор - въпросът е, че това вече е правено".


Малина Едрева съобщи, че се създават две комисии, които ще работят по случая с "Карат-С". Едната комисия ще установи как се е изчислила лихвата от 3.2 млн. лева. Другата ще състави ново споразумение за прекратяване на този договор и връщане на линиите на общината.


По обвинението, че "Карат-С" са спонсори на ГЕРБ, Малина Едрева каза: "Това са подмятания, ако някой има точната информация за това, да сигнализира".


Зам.-кметът Любомир Христов с кмета на София

© Юлия Лазарова

Зам.-кметът Любомир Христов с кмета на София


Кой да подаде оставка?


Вносителите на доклада Дончо Барбалов и Любомир Христов засега няма да подават оставки. "Ще коментирам дали ще си подам оставката, когато приключат разпоредените проверки, свързани с "Карат-С", каза пред журналисти Христов. Той поиска първо да се разбере какво се е случило по цялата верига на формиране на информацията и на нейното предоставяне. "Трябва да има персонална отговорност", каза още той.


Той отхвърли обвиненията, че е негова отговорността за погрешните изчисления. "Чувствам се подведен и най-вече подведохме в немалка степен и общинския съвет. Това е факт", каза Христов.


"Преди всичко направих огромна грешка, че се доверих на екипите на Центъра за градска мобилност", заяви Барбалов на въпрос дали ще си подаде оставката, както искат опозицията.


Той поиска да се подобри прозрачността на информацията, която идва от търговското дружество, което отговаря за градския транспорт, към Столичната община. "Много средства минават оттам и трябва хората да са наясно тези пари за какво, кога и как се изразходват", аргументира се той.


Той каза, че предстои проверка във всички търговски дружества на общината.

Коментари (190)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 494 Любопитно

  Гафа е много сериозен и интересно сега какво ще последва?

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5381 Неутрално

  И ТАЯ ГАДОСТ КАТО ОНАЗИ С КУЧЕТАТА - ВИНОВНИ НЯМА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#1] от "simeonov_":

  Аз знам. Нищо.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5381 Неутрално

  ТОВА трябва да се разглежда като престъпление на организирана престъпна група !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какви оставки? Това си е за затвор, в Италия за такива провинения си влизат за 10 години.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5381 Неутрално

  калинки и гьонсурати !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дончо - наистина ли искаш да се занимаваш с тази работа ?
  С тези хора ?

 8. 8 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#5] от "gusinci":

  Глупости! В какво се състои престъплението?

 9. 9 Профил на lothlorien
  lothlorien
  Рейтинг: 374 Гневно

  И после градския транспорт бил на загуба...Ето къде отиват моите 50 лева на месец!!!

  "Ти виждаш нещата и питаш "защо?". Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "защо не?" " Дж. Б. Шоу
 10. 10 Профил на helleborn4
  helleborn4
  Рейтинг: 0 Неутрално
 11. 11 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "reakzioner":


  Опит за кражба на няколко милиона.

 12. 12 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#8:"reakzioner"]Глупости! В какво се състои престъплението?[/quote]


  Хванали са ги по време на кражба, това че тя е осуетена не намалява тежестта на извършеното.

 13. 13 Профил на helleborn4
  helleborn4
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тия от ГЕРБ усещат, че си отиват и сега гепят като за последно.

 14. 14 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Калинки-милинки на всички нива от ГЕРБ?

  Да си ходят, некадърници!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 15. 15 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 479 Неутрално

  След това одиторът "Ди Еф Кей АндА Консултинг" ООД, нает от общината, преизчислява лихвата на 3 284 794 лева.

  Тези, т.нар. одитори да връщат до стотинка, каквото са взели за такъв одит, при който са си оставили ръцете!

 16. 16 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 426 Весело

  Бесни са, щото "не мина".

 17. 17 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  бесни са, защото хората са разбрали

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  В крайна сметка сами си ги избрахме, въпреки всички предупреждения тогава.

 19. 19 Профил на helleborn4
  helleborn4
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Малина Едрева е по-смешна от всякога. Била бясна. На кого си бясна? На милиционерите крадци и разбойници.

 20. 20 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ГЕРБ са бесни. Че поне една далавера им е пропаднала.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 21. 21 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 493 Весело

  Като влакче на ужасите, само където няма край

 22. 22 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#11] от "gusinci":

  Ако е опит за кражба, как ще докажете прекия умисъл?

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Грешка ли?

  От 3,3 милиона да сгрешиш 2,6 милиона? 80%?
  Айде бе! Не нам!

  Те и одиторите са си турили тенекето в гащите, че само с "опс, грешка!" това няма как да мине.

 24. 24 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  и Малинки

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 25. 25 Профил на helleborn4
  helleborn4
  Рейтинг: 0 Неутрално

  " Едрева пък попита как така Кадиев първи се сдобил с одита и заподозря във връзки с БСП одитора. " .

  Милиционерът си остава милиционер. Нея не я интересува кражбата за милиони,не интересува я откъде опозицията се е сдобила с доклада по одита.

  От ЦРУ са му го дали Малинке.

 26. 26 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Карат-С" не е случайна фирма. Нали знаете прословутата снимка на Цецко Цветанов и Веско Маринов как се плицикат в басейна на хотел "Двореца" във Велинград? Е този хотел е собственост на Миролюб Столарски - собственика и на "Карат-С". Това само като щрих. Иначе как си представяте ей така на добра воля общината да реши да ви върне десетина милиона, защото се оказало, че линиите били нерентабилни и собственика търпял загуби ?!?!?! Толкова по въпроса дали тази фирма е спонсор на ГЕРБ или не. Тя не е спонсор, тя е нещо повече - класическа черна каса. И ако има следствие и прокуратура в тази държава трябва на мига да се самосезират, а някакви прокурорчета да чупят стойки по разни поръчкови дела като "килъри", "октоподи" и пр. глупости.

 27. 27 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 537 Любопитно

  Иха 2 анкетни комисии!?!?!? В тази община няма ли вътрешни одитори та трябва да се сформират анкетни комисии? И какво мамка му значи анкетна комисия? Анкетират ли?

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  Поредната издънка на ГЕРБ,която ощетява страната /хората/и пълни гушите на определени кръгове!

 29. 29 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#22] от "reakzioner":


  "Ако е опит за кражба, как ще докажете прекия умисъл? "


  Ако не може да се докаже умисъл, се води "безстопанственост" и също се полага затвор. Стига да има воля в прокуратурата и съда и да не решат да си купуват имоти, коли и екскурзии на базата на случката.

 30. 30 Профил на Robert Pannoff
  Robert Pannoff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  гаф или съзнателно престъпление?

 31. 31 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1585 Гневно

  Грешчича, а? Гафче, а?
  На тази Руска Директорка Фандъкова НАШИТЕ милиони са грешчица, а?!?!?!?!
  За такива грешчици в моя бизнес се постила земята. Ако ме разбирате правилно!!!! Но явно в Кметския бизнес е друго!
  На тази Руска Директорка трябва лагерите да й се стопят!!!
  А за другите грешчици и гафчета с публичното движение към частното какво правим? По милиционерски ...
  Руската Директорка да разкара всичките Директори на Дирекции ако иска поне малко да се изчисти. Не са гафчета само при финансистите. На са и гафчета.
  ПЛЯЧКОСВАНЕ Е!
  !

 32. 32 Профил на Петър42
  Петър42
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Георги Кадиев е пример за блестящ политик, член на дадена партия по убеждения, а не по наследство, но въпреки това оплюван от пишман анти-комунистите...за добре свършената си работа. Haters gonna hate.

 33. 33 Профил на Daniel Ivanov
  Daniel Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Преди време бяха изтекли едни много интересни разговори на бизнесмени от транспортния бизнес в София. От тях ставаше ясно, че конкурсите за превози се печелят от предварително договорили се фирми, които си разпределяха линиите съобразно очакваната доходност от тях и влиянието си сред общинарите.
  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=503&aid=11942

  Everyone is entitled to his own opinion, but not to his own facts.
 34. 34 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Абе ясно е, че грешката не е математическа, а се дължи на юридически трикове и клаузи за колко периода, как и кога точно се дължи лихвата.
  Тъй като договорът го пазят в тайна (макар че след като засяга всички нас би трябвало да е публичен) пак няма да се разбере кой е виновен.

 35. 35 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 704 Неутрално

  "случая от 2008 г., когато са се подписвали договорите с частните превозвачи. Слред това зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов подаде оставка, заради съмнения за договаряне на конкурсите." цитат. Който е гледал видеото по ТВ-то не е имал съмнения за договорка. Само че ,този евфемизъм крие другата по-точна дума -корупция - престъпен сговор на кмета и зам.кмета с няколко частни превозвача. Само дето тогава серГей се показа като слива ,а сега няки общински съветници искат от Яне да разследва случая в комисията .Мутрополитическите педеруги се опитват на наш гръб да си правят ПР.

 36. 36 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#29] от "gusinci":

  И това не става, няма нанесена вреда!

 37. 37 Профил на George Pavlov
  George Pavlov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ако не беше открил Кадиев доклада на одитора, всичко щеше да е забравено и спонсорите на ГЕРБ щяха да си гушнат 2,6 млн лв за следващата кампания...
  Ето линк към питането на Кадиев: http://kadiev.bg/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%83%D0%BC%D0%B8-%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%BC/

 38. 38 Профил на reGZx
  reGZx
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Гафа щеше да стане реалност, ако не се бяха разшумяли медиите. Явно на някой му беше изгодно да мине номера. От самото начало този "гаф" е бил замислен така че да сработи, и някой да си прибере парите след това. Е да ама не. Сега ще гледаме циркове.

 39. 39 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Какво има да се умува, ясно е, че щом са сбъркани сметките за лихвите, си отива зам. кмета по финанси Дончо Барбалов, нали това му е работата да смята. Щом Барбалов не си подава оставката, си е подава кметицата.

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5381 Неутрално

  До коментар [#24] от "Музар":

  Едрева Малинка =
  поредната калинка !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Безмислено е да се говори за някаква наказателна отговорност в случая, но има сериозни пропуски в работата на общинската администрация, за които се носи политическа отговорност!

 42. 42 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1585 Весело

  До коментар [#40] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не позна този път. Тази не е калинка. Тази е голям консорциум. Публично-частен при това ...

 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Не мога да си представя, че я преизбраха и то на първи тур.
  Като, започнеш от кучетата и стигнеш до боклука, все на некадърност лъха.
  А сега се объркали с 2 000 000лв.

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на MoX
  MoX
  Рейтинг: 374 Неутрално

  За тази "грешка" разбираме, а за колко такива въобще не сме разбрали.
  ГРАБЕЖ. ПЛАДНЕШКИ. И НЕГРАМОТЕН - ХВАНАХА ГИ.

 45. 45 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  Очаквам след мандата да видя фъндъка в затвора.Това било учителка!

 46. 46 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Тези милиони ще прибере много близкия до Цвинокио и ГЕРБ - Миролюб Столярски. Цвинокио и Веско Маринов много често са пребивавали в хотела на Столарски.
  Както се казва: % Гарантирано от ГЕРБ"
  Нашите пари, като данъкоплатци, в огромни размери отиват в бездънните джобове на ГЕРБаджиите.

 47. 47 Профил на valerivutev
  valerivutev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ако се ревизират сделките за няколко години назад ще излязат още много "гафове". Не са никакви гафове а откравен опит за кражба но едва ли ще има наказани.

 48. 48 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ЧИСТО И ПРОСТО ВИ ОГРАБВАТ НАРОДЕ,ЗАТОВА И НЕ РАЗРЕШИХА ОДИТ НА ПАЯЦИТЕ,ЗАТОВА И БОГАТИТЕ БОГАТЕЯТ КАТО ЛУДИ,А ВИЕ МРЕТЕ В МИЗЕРИЯ.НЕМА ДА ВИ ГОВОРА КЪФ Е ЧАСТНИЯТ АВТОПАРК,НА ТЕЯ "ЧЕСТНИ" ЧАСТНИЦИ,АМА РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ПРОГЛЕДНЕТЕ!!!

 49. 49 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 732 Весело

  До коментар [#32] от "Петър42":

  Както особено находчиво и точно беше казано някъде около кметските избори:
  БСП не заслужава Кадиев и Кадиев не заслужава БСП...

 50. 50 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2998 Гневно

  До коментар [#43] от "a.n.":

  Какъв първи тур! Влачиха чували, половината протоколи бяха преправени! Мошеници и крадци-това е софийското кметство!

 51. 51 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Всичко, що е бясно,
  да се прати на тясно!

  www.berbenkov.hit.bg
 52. 52 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#42] от "AzDebil":

  Колко бързо и лесно се правят такива "грешки" и ние можем така!!

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
 53. 53 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#40] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Иначе казано, "Още една, поредната, Бокова Калинка-Малинка"

 54. 54 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Да се надяваме, че това е финалното действие във вътрешната пиеса на столичния ГЕРБ.

  И че като следствие пушката от първо действие ще пукне в правилната посока, т.е. срещу милиционеро-андрей-ивановския кръжец.

 55. 55 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално

  [quote#39:"Гражданин"]Какв има да се умува, ясно е, че щом са сбъркани сметките за лихвите, си отива зам. кмета по финанси Дончо Барбалов, нали това му е работата да смята. Щом Барбалов не си подава оставката, си е подава кметицата. [/quote]

  И Барбалов, и Фандъка са изпълнявали нареждания "от горе"

 56. 56 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#54] от "forza":

  Да наистина,дано е така...

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Весело

  [quote#40:"КМЕТ В СЯНКА"]Едрева Малинка =
  поредната калинка !!! [/quote]

  Тя неслучайно песничката е такава, ама българите нали все не пеели до края

  Да си припомним пак, че да се знае и да няма изненадани друг път:
  Каааалинка, Калинка, Калинка мая!
  В саду ягода Малинка, Малинка мая!


  Абе, някой да знае къде гербавите са назначили някоя Ягодка?
  Че тя требе да е следващата бомба , както си следва от песнопойката ...

 58. 58 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 613 Неутрално

  ....Малина Едрева. По думите й това е нарушение, което граничи с престъпление. "

  Че колко трябва да прахосат, че да е престъпление????
  Два и половина милиарда?
  Понякога си мисля че сме по-богати от Швейцария и Кувейт взети заедно...

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 59. 59 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  [quote#18:"svoboden"]В крайна сметка сами си ги избрахме, въпреки всички предупреждения тогава. [/quote]

  Така е.
  Опасявам се, че мат'ряла пак ще си ги избере следващата година

 60. 60 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Ето така потъват парите на хората с " грешчици и гафчета ", и ако едно се е разшумяло десет не са. А крадливите некадърници се крият просто зад поредното име и гръмките обещания, затова тази държава и обикновения и народ са на този хал.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 61. 61 Профил на ludiyamax3
  ludiyamax3
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Не Вярвам в ГЕРБ но вярвам в Гербът

 62. 62 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  До коментар [#52] от "aristotel384":

  Кои сте пък вие тези "НИЕ" дето можете така с НАШИТЕ ПАРИ?
  Да ви пратим превантивно букетчето.
  Много сте ни разбойниците!
  !

 63. 63 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Весело

  Ама какъв данък върху лихвите би получил дянков!
  Щото неплатените пари все едно са си били на депозит

 64. 64 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1054 Гневно

  Алчни мутри лобисти - ненакрадоха се !!!

 65. 65 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Работата е напълно ясна : Карат С щеше да върне 1 милионче за изборите на ГЕРБ , 1 милион за тях и останалото за гербераски джобни

 66. 66 Профил на Lady V
  Lady V
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#62] от "AzDebil":

  И философите сте ни твърде много ,отидете да работите,а не философствайте,ха да видим,!!! НА РАБОТА,ВЕДНАГА!!!

  Ангелите я наричат небесна радост, дяволите я наричат адска мъка, хората я наричат Любов
 67. 67 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Гневно

  7 години кражби и безхабере в София - гаранция ГЕРБ!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 68. 68 Профил на helleborn4
  helleborn4
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#57] от "xm...":


  [quote#57:"xm..."]Абе, някой да знае къде гербавите са назначили някоя Ягодка?
  Че тя требе да е следващата бомба , както си следва от песнопойката ...[/quote]


  В голема грешка си-следващата в списъка е Къпинка.

 69. 69 Профил на rossen1967
  rossen1967
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Герберската шайка,управляваща София направо ми скри шайбата с този опит за кражба! Сега ще гледаме сериала "Кой ми сра в гащите",продуциран от Котараците,Цв.Цв.и Б.Б. Стотици хора лежат по затворите за кражби на по няколко хиляди лева,а тези от ЦГМ,зам.кметовете,комисият по транспорт,опитали да гушнат заедно със Столарски 2.7 млн се правят на ощипани курви! Нема такава държава....

 70. 70 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Градът се развива ВЪПРЕКИ управлението на ГЕРБ, а не благодарение на него.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 71. 71 Профил на psm
  psm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Калинкииииииииииии, крадливи, нагли, безочливи - просто гербери.

 72. 72 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Разстроено

  Как пък случайно не я занижиха 5 пъти тая лихва.Сметките все в полза на герберасткият кръг и във вреда на хората.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 73. 73 Профил на KTPK
  KTPK
  Рейтинг: 583 Весело

  http://bit.ly/Riy2Mo - Столичен център за градска невинност

  To argue over internet is like participating in special Olympics - even if you win, you will be still retarded. www.misho.eu
 74. 74 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Заводът за боклук - мираж!
  Обществни паркинги - няма ги!
  Глутниците - върлуват и убиват!
  Гетата - растат!
  Незаконно строителство - повсеместно!
  Улиците - перманентно надупчени!
  ВИК - амортизирана!
  Топлофикация - крадена!
  Градски транспорт - източва се!
  В СОС - царуват "брокерите"!
  Външна реклама - дива далавера!
  ...

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 75. 75 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1585 Весело

  До коментар [#66] от "Nona":

  Снимчице усмихната, за теб два милиона ако са философстване си постигнала нирвана.
  Ама наистина искам да съм като теб философ. Леко им е на тях с милионите. Философка.
  !

 76. 76 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 426 Весело

  Еееее, хайде сега и вие: били крали и били ги хванали... Проявете малко разбиране, все пак в РабФак и Магнаурската школа в Симеоново са ги учили само как да взимат. А как да дават - до тоя урок не са стигнали, щото вече били станали виШисти...

 77. 77 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Гневно

  На фона на това данъците и таксите не спират да растат, не секват и самохвалствата и празните обещания на управниците.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 78. 78 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Не съм мислил, че след Софиянски ще има по-крадливо управление. А той поне беше кадърен, тия са хем некадърни хем крадливи...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 79. 79 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Гневно

  Някои ще плащаме данък на лихвите, други ще прибират по 3 млн лихви от данъците ни.Егаси скапаната работа.Направо не мога да ги търпя тези повече.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 80. 80 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#78:"Тони!"]Не съм мислил, че след Софиянски ще има по-крадливо управление. [/quote]

  В София Тиквата наследи корупционните брокери и далаверите от управлението на Мафиянски по същия начин, по който на държавно ниво имаше пълна приемственост между Празноглавата ламя и Триглавата.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 81. 81 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Пред журналистите каза, че е в случая е важно да се постави въпросът за персонална и конкретна вина.
  --------------------
  Още по-важно е да се постави въпросът за вътрешния контрол - кой изчислява, кой проверява, защо няма информационна система, която да изчислява лихвата, ако има - как се въвеждат данните, кой и как пише алгоритъма и одитира ли се системата. И т.н. и т.н.

 82. 82 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#81:"kaka_ginka"]Още по-важно е да се постави въпросът за вътрешния контрол - кой изчислява, кой проверява, защо няма информационна система, която да изчислява лихвата, ако има - как се въвеждат данните, кой и как пише алгоритъма и одитира ли се системата. И т.н. и т.н.
  [/quote]

  ++++++++

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 83. 83 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Весело

  [quote#81:"kaka_ginka"]Още по-важно е да се постави въпросът за вътрешния контрол - кой изчислява, кой проверява, защо няма информационна система, която да изчислява лихвата[/quote]
  Марсианците , како, марсианците.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 84. 84 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#27] от "Моди трий нищо да не остане!":

  Създаването на анкетна комисия е стандартна практика.

 85. 85 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 984 Любопитно

  Като във вица - Келнерът носи сметката и в нея всичко е написано: Салата - толкоз, скара - толкоз, ракия - толкоз, ако мине - толкоз, общо - толкова и толкава. Клиентът пита - "Какво е "ако мине"?"
  - Ами не мина - отговаря келнера и го задрасква...

  Та, въпросът ми е - колко ли е минало досега...

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 86. 86 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Очаквам съвсем скоро, Бойко да се намеси като същински Батман и да се произнесе, как и този Доклад е като онова Писмо до свищовския кмет и, че е поредния опит за шантаж спрямо управляващата партия и подривната дейност на опозицията дебне зад всеки ъгъл на светофар...
  Пълни некадърници...отивайте си, преди "народната любов" да ви задуши в последна прегръдка...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 87. 87 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#78] от "Тони!":

  Аз не разбрах какво са откраднали.

 88. 88 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Весело

  До коментар [#81] от "kaka_ginka":


  Когато става дума за "приходи" в джобовете на ГЕРБаджиите, на тях не им трябва информационна система - принципа е "колкото са им потребностите"
  В такива случаи, ролята на "информационна ситема" изпълнява дясната ръка на Цвинокио - милиционерът Андрей Иванов (със 120 години стаж)

 89. 89 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Столичната община да плати на частния превозвач???
  Какво е превозвал този частник на общината и то за 10 милиона лева?

 90. 90 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Бесни, а? Побеснели? Ами на кого бе, на кого сте бесни? На Тройната коалиция, на Костов, на кризата и каквито по-натам са ви вечните оправдания.

  Жалко, че не са побеснели наистина, да се изпохапят един друг и след кратко боледуване от бяс да ни се махнат от главата

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 91. 91 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Весело

  Много ме весели как "гражданите" продължават да търпят постоянните подигравки на гербаджиите с тях (странно как обаче всички скочиха срещу келешката постъпка на трима пубери).

  Все едно са крепостни селяни - готови са всичко да преглътнат, без и за миг да се възпротивят.

  Жалък народ - наистина, как може да сме толкова примиренчески настроени и толкова да ни липсва желание за промяна?

  Че дори в една Гърция, в която администрацията е изтъкана от корупция, общината щеше вече буквално да гори след такъв скандал!

  Пак казвам - жалък народ сме - виждам го в себе си и своите слабости, виждам го и в поведението на сънародниците ми...

  ....казвам го "Весело" щото иначе е за много рев...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 92. 92 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Идеята с държавни поръчки е най-коварната комунистическа идея. Ще доведе държавата до пълен фалит.
  Държавни поръчки за какво ли не. За чистене, превозване, обзавеждане, издържане на студенти. Днес прочетох и за археологически разкопки.
  Държавна поръчка не е нищо друго освен източване на държавата. Имаш ли държавна поръчка е гарантирано да забогатееш без да работиш, да не говорим за качество.

 93. 93 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Гневно

  ГЕРБаджиите се гаврят с всички ни

 94. 94 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#87] от "kaka_ginka":

  Не разбра в конкретния случай 7 годишното източване в посока Карат С, не разбра по принцип източването покрай СКГТ, не разбра източването покрай ЦГМ, или не разбра като цяло източването в СО със всичките му подфирми?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 95. 95 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 984 Неутрално

  [quote#91:"NPaine"]....казвам го "Весело" щото иначе е за много рев... [/quote]

  "Има неща - толкова сериозни, за които може да се говори само на шега!"
  Нилс Бор

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 96. 96 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Само на идиот и комунист може да му дойде на ум идеята да плаща директно на транспортна фирма.
  Отдават се лицензи и се определя максимална цена за билет. След това фирмата трябва сама да се оправя. Ако общината иска да помогне, трябва да помага като доплаща за карти за транспорт на определени групи от хора. Недопустимо е да се плаща директно на фирмата.
  Ех, комунизъм. Не сме те забравили! Нали всички в управлението на държавата сме се клели в теб.

 97. 97 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  [quote#33:"pen4o"]Преди време бяха изтекли едни много интересни разговори на бизнесмени от транспортния бизнес в София. От тях ставаше ясно, че конкурсите за превози се печелят от предварително договорили се фирми, които си разпределяха линиите съобразно очакваната доходност от тях и влиянието си сред общинарите. [/quote]
  Хубаво е форумците да видят целия гнусен текст:

  ""Тука значи като при доктор и адвокат сме се събрали. При това условие аз искам да кажа, нали... С открити карти, за това, което говорим."

  С тези думи инженер Велизар Стоилов, заместник-кметът на София, сваля картите на общината още в първите минути на свой разговор с транспортни предприемачи.

  Запис от срещата попадна в редакцията на "ТЕМА", а автентичният глас на заместник-кмета не буди съмнение. По всичко личи, че разговорът е записан тайно от някой от участниците в него. По време на срещата самият Стоилов ще определи жанра й с думите: "В една такава оперативка съм."

  В 39-минутния запис се преплитат гласовете на няколко мъже. Имената, с които зам.-кметът се обръща към тях - Ивайло, Росен и Миро, поразително напомнят на имената на известни транспортни босове: Ивайло Константинов, Росен Илиев и Миролюб Столарски. От разговора личи, че срещата се е провела през есента на миналата година, малко преди две интересни събития - местните избори и финализирането на конкурса на Столичната община за оператори на 15 линии от градския транспорт.

  В срещата участва и мъж на име Асен, който, изглежда, е шефът на общинската фирма "Столичен автотранспорт" ЕАД Асен Добранов. Вместо да отстоява интересите на общинската фирма, Асен консултира другите превозвачи - на практика негови конкуренти, кои линии са "тежки" и кои "горе-долу стават".

  "Значи говорим днес за 15 линии плюс 72-а линия да направим разпределение", делово предлага Стоилов още в началото. По-нататък в разговора се споменават имената на бившия общински съветник от СДС и ССД Красимир Арсов и на Таня Найденова (дама с такова име фигурира в групата общински съветници от БСП). От записа става ясно, че двамата имат сериозни лични интереси в софийския транспорт.

  Освен бивш общински съветник Арсов е и бивш шеф на работническо-мениджърскот дружество, приватизирало общинската фирма "Чистота" (впоследствие препродадена на Румен Гайтански-Вълка). До 2001 г. Арсов бе председател на Стопанската комисия в общинския съвет. После се оказа, че държи една от трите балиращи инсталации за боклука. За последно името му нашумя през март 2008 г., когато се яви на търг в МО и си напазарува стари танкове Т-34 за частната си музейна сбирка.

  Таня Найденова пък предизвика интереса на медиите през пролетта на 2005 г. покрай предстоящия конкурс за 15-те автобусни линии. Тогава в. "Сега" откри, че една от фирмите, която кандидатства за линия № 72 - "Транс сървис", е свързана с червената общинарка. Управителят й Коста Илиев е собственик и на друга фирма, а нейното седалище съвпада с адреса на адвокатската кантора на общинската съветничка, писа вестникът. Самата Найденова не криеше интереса си към конкурса и като член на транспортната комисия в СОС. "Знаем, че градският транспорт е в окаяно състояние. И ние се возим в него" - с този аргумент Найденова обосноваваше пред комисията нуждата от отдаване на линии на частни превозвачи.

  В броя си от 11 юли 2005 г. сп. "ТЕМА" също писа за предстоящия конкурс. В материала под заглавие "Линии, успоредни на партийните" бяха посочени и основните частни превозвачи, които оперират в София по силата на договори с общината от 2001 г.: "Юнион Трейд Къмпани" на Ивайло Константинов с три линии; "МТК" ООД на Йордан Илиев и Росен Илиев (братовчед на покойните братя от ВИС-2 Георги и Васил Илиеви) с две линии; и Красимир Арсов с три линии посредством фирмата "Еридантранс" ООД (в нея участва чрез сина си Венцислав).

  От записа на разговора при Велизар Стоилов обаче става ясно, че Арсов е контролирал и други линии посредством втора своя компания - "Римеса". Всъщност голяма част от диалога се води около преразпределението на линиите на "Еридантранс" и "Римеса" между останалите, тъй като по всичко личи, че Арсов вече не е в играта. Стоилов иска уверение от Ивайло, че не е свързан юридически с Краси. Другото условие, което зам.-кметът поставя, е частниците да не играят на търга за линиите № 111 и № 9. Или ако играят - да дадат за тях "някаква идиотска цена". По този начин ще ги оставят на "Столичен автотранспорт", защото ако общинската фирма загуби тези линии, възможни са брожения и стачки в навечерието на изборите.

  В замяна на това Стоилов предлага на гостите си бъдещи облаги, свързани с предстоящия конкурс за другите 52 линии:

  "Значи сега дали ще е през ноември, дали ще е през декември, тоя въпрос стартира и две мнения по тоя въпрос няма. Така че това, което сега се има предвид, трябва да се има предвид и в бъдеще, че там също ще има, и то доста линии са, и пак са тея основни играчи. Така че, ако на Краси Арсов сега му се вземе нещо, значи може да му се обещава, ако преценявате вие, от другите линии нещо."

  На чия страна в преговорите е зам.-кметът на София, става ясно от други думи на Стоилов:

  "Добре бе. Ама вие, ако се разберете, значи... И трябва да ви кажа, че 72-а линия, аз поне съм малко от другата страна на барикадата, ще се изкефя да се пуснат и веднага да се почувства за града новите автобуси. А това би трябвало още тоя месец да стане, защото аз ги отсвирвам."

  Така де, не може да е заместник-кмет и да не е "малко от другата страна на барикадата". А софиянци може би си мислят, че трябва да е изцяло там...

  Основната тема на разговора е пазарлъкът около линиите на Арсов. Но през целия разговор сред участниците личи притеснение, че "ощетеният" може да отвърне на удара:

  Велизар Стоилов: Значи аз мога да се срещна с Краси Арсов и да му кажа: "Пич, ти практически можеш да изчакаш, защото ти през изтеклите три години назад..." Той си направи достатъчно бизнес с общината, препродаде си на Божидар Данев там за боклука и това, и може да чака. И толкова! Аз така ще му кажа. Въпросът е вие тука да се разберете за тея пет плюс една, шест линии.

  Глас: Значи аз мисля за 72-а и за... да издействам Краси да ги отделиме, там чрез трети човек знаеш, и за тях да не ги коментираме. А за другите, които му остават - неговите три, аз считам, че трябва да...

  Велизар Стоилов: Нема бе, тука требва да говориме откровено, ако сте съгласни. Аз съм инициатор за тази среща и сега Миро, дори да ми се обиди, той не беше много съгласен за срещата.

  Глас: Да, така е. Това е изцяло вярно, да.

  Велизар Стоилов: Да. Аз съм го помолил да дойде. И сега нито аз съм велик, нито искам да се правя на велик. Но ви казвам, че това е най-добрият начин да тръгнеме да возиме. И аз ви обещавам, че след като ще се... ъъъ, щях да кажа и аз като синдикатите - "приватизират". Но те всъщност не се приватизират, а...

  Глас: Концесионират.

  Велизар Стоилов: Концесионират тея останалите линии. Значи ще има достатъчно хлеб и за вас, и за некои други. Дайте тея да ги...

  В хода на дележа възникват съмнения, че Арсов все пак може да "дойде сърдит" и да се стигне до неприятности. Един от участниците троснато предлага да няма предварителни договорки: "Пускам се на конкурса и си играем! Който спечели - спечели. Това е положението! Значи, е.а си майката - да духам, да купувам и да влагам 8-9 милиона евро, нали, за нови автобуси. А сега трябва да седя и да чакам със старите автобуси некой да ми каже дали искаш или не искаш да играеш." Доста по-склонен на разбирателство е друг от преговарящите. "А и като се разберем, ще спечелим на хубава цена!", казва той. "Ами затова ти казвам, значи", подкрепя го зам.-кметът. Освен това той е категоричен, че Краси не отговаря юридически на условия в конкурса. "Така че тука сме му сложили тирантите като на карти и това е", отсича Стоилов.

  От записа става ясно, че ресорният по транспорта зам.-кмет дори не познава маршрутите на софийските автобуси. "Аз нито знам даже коя е 42-а, срам и резил, аз даже не знам къде пътува", признава си Стоилов. Налага се да го осведомят, че тази линия вози до родния град на кмета - Банкя. Тук между босовете възниква лек конфликт кой да кара дотам.

  Велизар Стоилов: Твойте какви са автобуси?

  Ядосан глас: "Мерцедес".

  Велизар Стоилов: "Мерцедес" и кметът има някакви аспирации за Банкя да се движат такива, едва ли не, айде - шик марка, като марка говоря, автобуси. Така че, Ивайло, ще те помоля за сметка на 42-а, ти ще вземеш друга.

  Тъжен глас: Е, па моите са MAN. Какво да ги...

  Велизар Стоилов: Добре де-е, сега, пак ще почнеме да...

  По едно време дори и кроткият глас започва да се изнервя. "Ние дойдехме тука да се разбираме за разбирателство, а то сега требва линии да даваме", жалостиво се обажда той. "Не. Ама ти даваш и взимаш. Даваш една - взимаш две", успокоява го Стоилов. В замяна на 42-а Ивайло трябва да си избере други две линии и зам.-кметът се тюхка кои да са те. "А тая 73-а каква е? Шибана? Краси Арсов не може да се е пре...ал с шибани линии", чуди се Стоилов.

  Зам.-кметът явно има правилна преценка за качествата на бившия общински съветник. През юли 2005 г. в интервю пред "ТЕМА" самият Арсов беше признал, явно познавайки себе си, че "има хора, които и в тоалетната да ги пуснеш, и там ще почнат да правят пари". Арсов твърдеше още: "Претендирам, че не съм се обогатил от общината. Всъщност признавам си, обогатил съм се в едно нещо - знания, опит и познанства. След това е лесно, всеки средно интелигентен човек ще се оправи."

  Но да се върнем на записа. В хода на дележа се появява нов препъникамък. На дневен ред е не само въпросът как да се оправи Ивайло, но и: "Какво ще й дадем на Таня?" Уравнението става сложно.

  "Знам, че 260-а нищо не става. И 73-а", казва Ивайло. "Тежка линия е 260-а", потвърждава и Асен. На Ивайло хич не му е лесно - той трябва да хване или "тежката" 260-а, или да вози на "шибаната 73-а". В крайна сметка един от гласовете прави разумно предложение: да шитнат 260-а на отсъстващата Таня. Заедно с тази линия дамата трябва да получи и 72-а, която също "не е кой знае какво", но пък Таня отдавна гони тоя автобус и няма да й чупят хатъра. "Значи вие, като ще участвате като консорциум - обръщам се към тебе Миро. Нали - ти и Росен, и Таня. Значи като определиме вашия пакет, вие сядате и си се разбирате", предлага зам.-кметът картелния принцип. "Да бе, това е ясно", потвърждава глас. Лошото е, че Ивайло също се колебае за 72-а линия:

  Велизар Стоилов: Ивайло, преценяваш ти сега - 72-а взимаш я или не? Като имаш пак предвид, ти казвам, че ще я разделя на две, но пак един ще е превозвачът и от тая гледна точка ще падне тежестта малко.

  Глас: Ще имаш проблем с Таня Найденова. Тогава пък е друг скандалът.

  Велизар Стоилов: Аз ще говоря с Таня. На нея нали ще й дадеме други линии?

  Глас: Ама що ги усложняваме толкова нещата? Тя, жената, щом я иска, нека си я кара. Явно не знае за какво става... Аз знам за какво става.

  Велизар Стоилов: Не, не е така. Аз Таня мога да... Аз мисля, че мога да я убедя за 72-а, защото тя знае, че е много тежка линията. Поне е чула така. И вие сте й казвали, така ли?

  Глас: Абе тя си е навила, че ще вземе 72-а. Сега що има да й обяснявате - тежка, лека... Да си играе. Ивайло и без това не я иска тая 72-а...

  Докато делкат линиите, джентълмените одумват още една дама.

  Велизар Стоилов: ...Тя влиза в Общинския съвет, ти разбра ли? Тя е във, тази синдикалистката...

  Глас: ...Единайста.

  Велизар Стоилов: Единайста е в списъка.

  Глас:.... (не се разбира)

  Велизар Стоилов: Ама не може, те трима, като нема да такова, тя автоматически става седма, осма или девета. Но това е моя бира, да се разправям. Тая горчива бира аз ще се разправям. За мен пакета ще го разиграваме...

  Тук, изглежда, става дума за общинската съветничка от ГЕРБ Екатерина Йорданова. Тя беше зам.-председател на Съюза на транспортните синдикати и член на Изпълнителния комитет на КНСБ. Като такава активно се противопоставяше на концесионирането на автобусни линии от градския транспорт. После изненадващо попадна в листите на ГЕРБ, но не на единайсто, а на пето място.

  И ако синдикалистката е "горчивата бира", то "златната ябълка" безспорно е 111-а линия. На няколко пъти става дума, че "111-а е най-хубава от всички" и че "за нея всеки един от нас е готов да играе". Момчетата въртят-сучат, но все към забранения плод поглеждат. Налага се Стоилов да им укротява апетита: "Сега, изключи я 111-а, моля ти се, да не таковаме..."

  Когато бизнесмените са на път да се счепкат отново, зам.-кметът вади последния коз: "Чакай сега. Осъзнавате ли най-важното, което не го еб...ате тука, което аз съм си го турил като последна точка. Значи аз съм съгласен да се вдигне цената, да се разберете цената, да нема дъмпинг. Но да е некаква приемлива, да не направите некакъв..." В този момент всички започват да говорят един върху друг. Дочува се реплика "...договорим съвсем нормална цена". И всички започват да се кикотят неистово. "Е-е-еех", замечтава се един от участниците и в стаята се възцарява кратка тишина.

  Остава събеседниците да уточнят само още един важен въпрос:

  Глас (Асен): Какво да кажа?

  Глас: Цената, на която ще играеш.

  Глас (Асен): Ама аз няма да играя.

  Глас: Говоря за 111-а и 9-а. Няма ли да играеш?

  Глас (Асен): За тех ще играя.

  Глас: Ами значи казваш на каква цена ще играеш, да може да сметнеме и ние. Да няма големи разлики. Ние може да искаме и на три и петдесет, ама ти, ако пишеш лев и двайсе, кво правиме?

  Глас (Асен): Не-е.

  Всички започват да говорят един върху друг и тук записът свършва. В крайна сметка дъмпинг няма, но намирисва на картел. Което ще се потвърди и от официалните резултати от конкурса. При обявяването им на 15 октомври 2007 г. става ясно, че "Карат С" на Миролюб Столарски печели линиите 30, 42, 54, 59, 68, 73, 84, 90 и 404. "Юнион Трейд Къмпани" на Ивайло Константинов взима 27, 74, 150 и 260. За "Столичен Автотранспорт" остават 111-а и 9-а. Линия 72 е извадена от конкурса. За МТК на Росен Илиев и за Таня Найденова официално няма нищо. Ако се върнем към казаното в записа обаче, можем да предположим, че за някои от линиите "Росен" и "Таня" участват неофициално като консорциум с "Миро".

  При отваряне на офертите на 4 октомври общинската комисия решава да не допусне до участие две фирми - "Ер Транс" и "ЕМГ-Метропол", заради несъответствия с конкурсните условия. За линиите 111 и 9 е подадена една-единствена оферта от "Столичен Автотранспорт" ЕАД. "Карат С" печели осем от линиите си без състезание с конкурент. Само за 42-а линия оферта подава и "Глобал Биомет". Компанията на Миролюб Столарски обаче е предпочетена, въпреки че дава по-скъпа оферта с 55 стотинки на километър пробег (2.88 лв. срещу 2.33 лв. на "Глобал Биомет". "Юнион Трейд Къмпани" също печели три от линиите си без конкуренция.

  Единствено за 260-а линия кандидатства и "Римеса 99" ЕООД на Красимир Арсов. Тук отново печели по-скъпата оферта на "Юнион Къмпани" (2.90 лв.), но "Римеса" (2.81 лв.) завежда дело и впоследствие го печели. По същото време, според публикации в пресата, общинската транспортна компания обслужва повечето си линии по цена от 1.80 лв. за километър пробег.

  През 2008 г. Столичната община обявява големия конкурс и за останалите 49 линии, както гласи обещанието на Велизар Стоилов. Линиите са разделени на три пакета. Преди месец стана известно, че "Карат-С" е класирана на първо място за два от пакетите, а третият пакет е за "МТК". И този конкурс не минава без отстранени кандидати - "Еридан транс", "Биомет" и "Етап Адрес". Така единствен конкурент на "Карат С" и "МТК" за два от пакетите остава общинската компания "Столичен Автотранспорт". Тя обаче губи повсеместно конкурса, тъй като предлага оферти, по-скъпи с 2 стотинки за километър пробег (по неофициална информация 3.58 лв. срещу 3.56 за частниците). След казаното в записа обаче как можем да сме сигурни, че ръководеното от Асен Добранов дружество случайно подава точно такива оферти.

  Въпреки че класирането е готово, подписът на кмета Бойко Борисов все още се бави, научи "ТЕМА". Ако процедурата бъде доведена докрай, "Столичен Автотранспорт" ЕАД ще работи само върху 32 линии от общо 95 в София. При това положение според експерти общинското дружество е пред сигурен фалит. Освен всичко друго дружеството разполага с огромна материална база и недвижими имоти. "

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 98. 98 Профил на nikoletam
  nikoletam
  Рейтинг: 426 Неутрално


  КАЛИНКИТЕ сега ще ги отлюспят, щото не са докарали тихичко далаверата докрай......
  А те ще заявят, че са честни, почтени и много подведени....

  Голямо Подвеждене е паднало - от началника на чистачката до кмета

 99. 99 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  На края на сметката имало ред:
  ...
  "2.6 милиона лв - ако мине"

  И някой се сетил да пита какво е това "ако мине".

  И Барбалов отговорил "Еми не мина".

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 100. 100 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Любопитно

  [quote#68:"helleborn4"]следващаа в списъка е Къпинка. [/quote]

  Де са я боднали таз мушмула?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK