Нови условия ще притиснат общините да преструктурират болниците си по-бързо

Нови условия ще притиснат общините да преструктурират болниците си по-бързо

© Анелия НиколоваДържавата ще задължи общините, които имат болници в лошо финансово състояние, да започнат преобразуването им в медицински центрове или заведения за долекуване в шестмесечен срок.  Целта е "да се спре мотаенето" на около 30 кметове, които бавели процедурата, като 10 месеца не обявявали  търговете за закупуване на апаратура и ремонт на болници.  


Това стана ясно днес след среща на здравния министър Десислава Атанасова и министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, на която бяха подписани официално договори с пет общини (Генерал Тошево, Годеч, Котел,Тервел и Малко Търново), успели да отговорят на всички изисквания за преобразуването на местните им болници в медицински центрове с по десет легла и до 48 часа болничен престой, предаде "Фокус".


Кметовете бяха обвинени в "мотаене" първо от премиера Бойко Борисов по време на заседание на министерския съвет преди две седмици. Тогава той заяви, че регионалните управи "се мотаят, не си правят поръчките" и "нямат интерес да си свършат работата", за да спечелят финансиране за апаратура в общинските болници. Лично поръча на здравния и регионалния министър да си  изготвят график и заедно да обикалят общините, за да обясняват как има едни 300 млн. лв. за апаратура за общинските болници, които стоят неизползвани в регионалното ведомство.
Много от мениджърите на общински болници пък отвърнаха, че не са кандидатствали защото или им било казано твърде късно, че са избрани за това, или не отговаряли на всички критерии, заложени в плана на здравното министерство.  


В него е записано, че отдалечени болници за активно лечение ще бъдат модернизирани и преустроени в болници за долекуване, а по-малките (с под 1200 пациенти годишно) ще могат да кандидатстват за преустройство в медицински центрове. Лекарите обаче се оплакаха още преди месеци, че все още няма клинични пътеки за долекуване и първият вариант на практика обрича на фалит всяка съгласила се на реформа болница.


При подписването днес на договори с петте общини за реконструкция на общински лечебни заведения, Лиляна Павлова съобщи, че оттук-нататък, както и в днешните пет подписани договора, е поставена нова, допълнителна изрична клауза към бенефициентите. Те имат само шест месеца, в които трябва да проведат търговете, да изберат изпълнител и да започнат работа по проекта, за да е сигурно, че проектите ще се реализират успешно. "Това се прави за добро на хората, които в реално обозримо бъдеще да имат по-добро медицинско обслужване, което, в крайна сметка, е целта на безвъзмездното финансиране, което ние предоставяме", заяви тя.


Според нея досегашните обяснения на общините за причините за неусвоените средства не са достатъчно добре аргументирани. "Те ни казаха: ние първо ще сменяме изискванията в техническите спецификации, защото така казаха лекарите. Това навежда на едни мисли, които не ми се иска да се окажат факт. Ние още веднъж се обърнехме към тях, че трябва да спрат да сменят техническите си спецификации", заяви Павлова.


Уточни, че до момента са одобрени документациите на 27 болници, оставали още три, които продължават да не се справят с този процес.


Вариант "Б"


По-късно Атанасова промотира за пореден път новия вариант за спасение на медицинските услуги сред най-закъсалите за тях общини – разкриването на филиали на по-големи регионални болници. Такъв изход тя предложи за девинската болница, където от седмица има протести за възстановяването й.


Днес Атанасова даде идея и в Оряхово да се направи филиал на Многопрофилната болница във Враца, където  вчера почина мъж на 36 години от ужилване на пчела, заради което бяха отправени поредни критики към политиката на здравното ведомство.


Атанасова успокои, че филиалът щял ще стане факт съвсем скоро. "Във филиала има шестима лекари, шестима фелдшери и шестима шофьори. Има линейки на Спешната медицинска помощ. Когато има добро сътрудничество между местната власт и изпълнителната и се търси реално решаване на проблеми, така че – хората да имат достъп до качествена медицинска помощ, то се случва", убедена беше тя.


От повече от година директорът на лечебното заведение е подал заявление за преустановяване на дейността и болницата е обявена в неплатежоспособност.  Натрупаните задължения над 2 млн. лева към най-различни доставчици – на медицински изделия, лекарства, консумативи. "Там по същия начин в продължение на години, Общинският съвет, който е 100 процента собственик на капитала и той е разпореждащ с имуществото, просто не е обръщал внимание на ситуацията. Ето – вече има реално решаване на проблемите така, както, надявам се, ще бъдат решение проблемите с болницата в Девин", посочи Атанасова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK