"Труд": Президентът обмисля вето на закона за водите, ако отпадне уедряването на ВиК сектора

"Труд": Президентът обмисля вето на закона за водите, ако отпадне уедряването на ВиК сектора

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВАПрезидентът Росен Плевнелиев обмисля да наложи вето върху закона за водите, ако заложеното в него уедряването на ВиК сектора не се случи, съобщава в днешния си брой в. "Труд". Пред изданието държавният глава заявява: "Имам подозрението, че добрата идея на вносителите - министерствата на регионалното развитие и на екологията, за консолидиране на ВиК дружествата ще бъде отхвърлена от парламента. Ако това се случи, не изключвам да наложа вето."


Внесените промени в закона за водите предвиждат сегашните 65 дружества да се обединят в 28, които почти съвпадат с административните области, и на тяхната територия да действа един ВиК оператор, като съответно цената на водата да е една и съща за всички общини в дадената област. Очаква се окрупняването да помогне за привличане на инвеститори, тъй като големите дружества имат по-голяма възможност за достъп до заемен капитал и са по-надеждни в обезпечаването на инвестицията. Очаква се в четвъртък текстовете да минат на второ четене в комисията по местно самоуправление в парламента, пише "Труд".


"Ще следя много внимателно дали само ще създадем предпоставки всеки кмет да си прави собствените ВиК поръчки. Или ще създадем една система, която ще създаде предпоставки за милиардни инвестиции чрез публично-частни партньорства, в интерес на развитието на този толкова важен сектор, знаейки, че водата е следващият петрол", заявява Плевнелиев.


Председателят на комисията по местно самоуправление Любен Татарски (ГЕРБ) е цитиран от изданието, че е скептичен депутатите да дадат зелена светлина на уедряването на ВиК сектора. Причината е, че сдружението на общините не го подкрепя, тъй като цената на водата ще скочи и в малките общини. "Никой обаче не взема под внимание амортизациите, които сега не се начисляват. През следващия програмен период ще има много малко средства за ВиК инфраструктура и ако не се намери формата за привличане и на частни инвеститори, много трудно тези ВиК дружества ще оцелеят", заяви още Любен Татарски.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Браво на "независимия" президент. Чудя се има ли още хора, на които да им е интересен театъра.

  Пардон, не искам да обиждам театъра, исках да кажа театрОТО.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3641 Любопитно

  Още монополисти на местно ниво

 3. 3 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 672 Неутрално

  В други времена, за такова предателство щяха да скъсят президента с една глава на секундата.

  икономист - неграмотник с диплома
 4. 4 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Потърпете още малко.Представлението ще свърши.

 5. 5 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Или ще създадем една система, която ще създаде предпоставки за милиардни инвестиции чрез публично-частни партньорства"

  Плашим се какви цени на водата ще трябва да се плащат след неколко години, ако Роската си прокара и тоя бизнес план.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 6. 6 Профил на alfa
  alfa
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Съгласувал ли е мнението си с "шефа" ББ ? "Обмислям" от мисля ли произлиза? Ако е така това е невъзможно за него.

 7. 7 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#4] от "l_i_k_a_t_a":

  Да нямаш в предвид, че ДПС+БСП е по- добрата алтернатива?
  Сериозно?!

 8. 8 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#7] от "pc_none":

  Не мисля, че е по-добрата, но мисля, че не и по-лоша.
  Просто същата. Переоблякъл се Илия - погледнал се, пак в тия.

 9. 9 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Иначе относно така наречената Президентска институция и Първанов и Плевнелиев са ми еднакво неприятни и безлични. Само дето Плевнелиев е доста по-мазен и се хили абсолютно неадекватно.

 10. 10 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Чи то и при социълизъмъ беше тъй бе-едно ВиК,разделено на области.Ся обаче новите собственици ша искат и печалба,няма да дадат и леф за модернизиране на мрежата и пак течовете и циг...ромската вода,ша я плащат изрядните платци.

 11. 11 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  Нова недомислица ,която ще доведе до още по-голяма несправедливост при заплащане на водата. В една и съща област в различните населени места, водоснабдяването може да става по различен начин- - гравитачно или чрез помпи. А цената ще бъде еднаква за всички , естествено по- високата . И Едното населено място ще дотира другото . И в момента има редица подобни примери . И в момента Ви К в родното място на Татарски дотира водоснабдяването на Благоевград по същите причини . А Татарски да обмисли вината си за това положение , тъй като е бил три мандата кмет и по негово време е допуснато да се създаде настоящето статукво. Лесно е да се измисли закон. По- трудно е да се измисли така , че да носи справедлива тежест за всички . Тогава сигурно няма да се налага и назначения президент да се упражнява в демонстриране на независимост.

 12. 12 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  До коментар [#10] от "pavur":

  Лъжеш се . Във всяка община имаше общинсо предприятие ВиК. Разходите и приходите бяха на общините , естествено след направените изплащания към държавата . Даже някои водоснабдявания се правеха и с набиране средства от самооблагане .

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  До коментар [#9] от "Нихната Макя":

  И много послушен

 14. 14 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#7] от "pc_none":

  Разликата е че едните имат фуражки, другите нямат фуражки.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 15. 15 Профил на efta
  efta
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "l_i_k_a_t_a":

  [quote#4:"l_i_k_a_t_a"]Потърпет още малко.Представлението ще свърши.[/quote]

  за да започне ново, още по-тъпо. Поне това е логиката на последните представления от 1944-та насам, от тъпо към по-тъпо

 16. 16 Профил на Димитър Янев
  Димитър Янев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На всички дървени философи в този форум, които и от ВиК почнаха да разбират и които веднага "разконспирираха" този заговор срещу народа, започнете да се интересувате как е по- света. Съседна Румъния е около 10 години пред нас в този сектор и там той просперира именно поради уедряване и реформа. ИКОНОМИЯ ОТ МАЩАБА е единственото решение!
  Дребнавото и тесногръдо селско мислене, с конските капаци отгоре, ще ни докара до просешка тояга. И освен това ако си останем така, сметката за вода ще скочи, ама не за да обновяваме ВиК мрежата и да мислим за бъдещето, а за да покриваме увеличаващите се загуби на вода по старите тръби и хилядите аварии ежедневно.
  Ще завърша с това, че който не знае - на село да си имаш малко ВиК е благо занимание за местни лапачи на общински средства!

 17. 17 Профил на savovjr
  savovjr
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#11] от "papyre":

  Не е вярно това, което казваш, за гравитачната и помпената вода. Когато има две такива системи на територията на един воден оператор, за двете задължително се дават различни цени. Иначе не им се одобряват бизнес плановете - чл. 13, ал. 1, т.4 от Закона за регулиране на ВиК услугите изисква съответствието между цените за населените места и действителните разходи за предоставяне на В и К услугите, а т.6 - избягването на кръстосано субсидиране между потребителите. Шефовете на ВиК дружествата най-много за това треперят, да не би да им върнат бизнес-плана, щото няма да могат да вържат заплатите и ще им вземат главата. ВиК дружествата са длъжни да дават и една много подробна справка на ДКЕВР, в която до лев се пише за коя система колко е похарчено - ток, телефон, гориво, заплати, облекло на работниците и т.н.
  Освен това, бизнес плана се дава на всяка от общините на територията на района за съгласуване.
  Сложна е системата, затова изглежда непрозрачна. Но всяко решение за цената на водата е на сайта на ДКЕВР, и в него данните от бизнес плана са взети предвид и са посочени.
  Конкретно за Благоевград: http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/res_c60_09.pdf
  Ще видиш, че още на 1-ва страница, 3-ти абзац са дадени различни цени за гравитачна и за смесена система.

 18. 18 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#16] от "Димитър Янев":

  "веднага "разконспирираха" този заговор срещу народа"

  Не е заговор срещу народа, а заговор в полза на управляващите, което от своя страна води до същото.
  Сега като компетентен във ВиК сектора би ли ни казал, защо смениха управителите на дружествата във Варна, шумен и Добрич? Нали тези управители бяха назначени като компетентни, честни, принципни и отговорни именно от това управление!
  Ако такива големи (областни) ВиК дружества изпитват затруднения, какво ще стане ако им прикрепим и нерентабилни малки ВиК дружества?

 19. 19 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Любопитно

  [quote#16:"Димитър Янев"] започнете да се интересувате как е по- света. С[/quote]
  Ами поинтересувах се. В Хаваите, водата идва само от дъждовете (там са вулкани и нямат никакви подземни богатства), и е толкова ценна (заради местната природа и нуждите на огромният поток туристи), та имат конкуренция между техните "ВиК", а не един главен монополист, който да дере печалби и да пилее вода. Отделно водата им зависи от здравите гори, та натягат здраво и горските, ама това е за друга тема.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  До коментар [#17] от "savovjr":

  Доста обстоЙно обяснение . Теоретично . Дадох ти пример с родното място на Татарски . Докато в другите градове на окръга ВиК са общински, в неговия град са филиал на Благоевград, където водоснабдяването е предимно помпено от кладенци по Струма . И цената на водата на филиала , където водоснабдяването е гравитачно , е по- висока от общинските Ви К на останалите градове . Това имам пред вид, ако си разбрал . И ми се струва ,че е донорство . А иначе е ясно ,че цената на гравитачната и помпената вода е различна . Както че и цената на помпената вода за различни населени места е различна .

 21. 21 Профил на aliya
  aliya
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Уедряването на ВиК сектора е другото име на монополизирането и централизирането му! За да може Водния монопол да подчини и изнудва хората така, както и всички други монополи - газ, ток, телефони и интернет и т.н.
  Особено ме притеснява следното изречение на президента - "водата ще е следващият петрол!"
  Нима и този път Ванга ще е права: "Водата ще стане по-скъпа и от златото!"??!!?

  Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
 22. 22 Профил на aliya
  aliya
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А и всички знаем какво се случва, когато президентът се заеме да привлича инвеститори - започва да дава българска земя на чужденци срещу мътното "високи технологии"!???

  Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
 23. 23 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#4] от "l_i_k_a_t_a":

  Да ще почне по голямо от 3 края ще краднат.

 24. 24 Профил на savovjr
  savovjr
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#20] от "papyre":

  По една слуайност съм от Благоевград и познавам добре както ВиК дружеството, така и региона. ВиК - Благоевград обслужва десет от 14-те общини в областта. Всъщност приходите от Благоевград финансират останалите девет общини (от калибъра на Разлог, Сатовча, Белица, Струмяни с по няколко хиляди души), и добре, че е така, защото те не биха могли да се самоиздържат. Там, където това е възможно, отдавна са учредени общински ВиК, които се оправят сами - те не са субект на това "уедряване" в сектора, по силата на Закона за водите. Също така, помпено са само тези по поречието на Струма - Разлог и тези около него, които са в планината, ползват и алпийски водохващания.
  Да, обяснението ми е теоретично, но няма как да е другояче - всичко трябва да се случва по закон.
  А относно подбудите на Татарски - едно общинско ВиК в Банско, да речем, би било сладка работа

 25. 25 Профил на savovjr
  savovjr
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#20] от "papyre":

  Да не забравя - сайта на ВиК Благоевград с цените:
  http://vikblg.com/page.php?id=9

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  До коментар [#24] от "savovjr":

  По една случайност аз съм живял пък в община Разлог и съм плащал вада по 0.80 лв гравитачна вода , колкото и в Благоевград, докато по същото време в Петрич, които са Общинско ВиК , плащат по 0.69 лв на кубик. И не разправяй фантастмагории че ВиК Разлог не е могло да се самоиздържа . Разложкия дял на Пирин плува във вода и даже дава питейна вода на Симитлийско . И цената на водата в Разлог е по висока не само от Петричката , а и от другите градове на окръга .

 27. 27 Профил на savovjr
  savovjr
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Самоиздръжката идва от абонатите, които плащат вода, не от това колко има по Балкана... Сам си ги сметни: 2500 домакинства по 7 кубика на месец по 1.38 с ДДС по 12 месеца = 289 800 лв с ДДС на година. Сложи още 200 000 от болница, хотели, банки, заведения... А имай предвид и над 2 000 души циганска махала, която плаща доста по-малко от това, което потребява. Няма половин милион приход годишно. Малко пари са това за такова предприятие, само заплати не могат да покрият...
  И само да ти кажа, че един ВиК оператор е длъжен да образува и поддържа самостоятелна ВиК система на територията си - не може да купува водата от друг оператор, например, нито пък да я продава - свързано е със социалната поносимост на цената на водата, което е също основен принцип при образуването на цената на водата.
  Колкото до ВиК-то в Петрич - общинските дружества са с доста по-оптимизиран персонал и следят много изкъсо за неплатени сметки, незаконни включвания към мрежата и повредени водопроводи - основните причини за висока цена на водата. Държавните дружества не се задълбочават в тия неща

 28. 28 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#21:"aliya"]Водния монопол да подчини и изнудва хората така, както и всички други монополи - [/quote]
  Първата стъпка ще е държавен ,а след това частен. На "стратегически" инвеститор. 29. 29 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#26] от "papyre":Целта не е населението да плаща по-малко ,а да плаща повече. И зената няма да е средна за страната ,а над най-високата сега. А като влязат и "многомилиардните "инвестиции със заем от Световната банка ,те ти сметката за водата - 50% от сметката за тока. Както е в Европата. За какво се стремим да сме в Европата. За да сме като тях. Ама заплатите...... Е ,не може всичко наведнъж ,пък и за заплатите сме си виновни ние. И така.

 30. 30 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  До коментар [#29] от "cobanmaala":

  Чобанче , малко късно се включваш, ама иначе си прав . Просто с колегата от форума спорехме кой на кого плаща водата . Когато си ФИЛИАЛ на окръга ,плащаш и част от неговия масраф.А когато си на общинска ясла , плащаш си собствената консумация . Това ми беше тезата .

 31. 31 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#30] от "papyre": Включих се, защото днес има друга статия в същата посока ,а именно -пиемане на национална стратегия с малко по-прозаични цели,за които писах по-горе. Аз подрепям твоята позиция,ама тя не е изгодна на ония "горе".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK