Плевнелиев: Много лош подход е един или двама души в държавата да се нагърбват с решението на всички проблеми

Росен Плевнелиев

© Красимир Юскеселиев

Росен ПлевнелиевСмятам, че е много лош подход, когато един или двама души в държавата се нагърбват с решението на всичките проблеми. Трябва всички да работим, а решенията на правителството, както и на президентството, да са платформа за развитието на страната." Това заявява президентът Росен Плевнелиев, който спечели изборите в края на октомври миналата година, в интервю за в. "Труд".


Попитан дали не се е подразнил, когато премиерът Бойко Борисов обяви преди президента, че ще наложи вето на закона за съдебната власт и едва ли не му е наредил, Плевнелиев обяснява, че вето от днес за утре не може да има.


"Това е много обективен процес, в който участват десетки експерти. Едни от най-изявените експерти в областта на правото работят в Правния съвет към президента, заседават и се аргументират преди използването на този инструмент. Същият този екип внимателно следи и още редица рискови законопроекти - в момента са около 26. Така че ветото не може да бъде наложено, защото някой ми е вдигнал телефона, а само когато има обективни аргументи", казва държавният глава.
За разследването на атентата на летище Бургас на 18 юли президентът обяснява, че е очаквал и окуражавал правителството и компетентните органи, дори и да не са 100% готови, но са 30% или 50% напреднали, да излязат и да съобщят междинни резултати. "Това бе моята идея и за 15 септември. Още повече че някои министри тогава индикираха, че имат готовност за това към тази дата", добавя той, без да уточни кои са министрите.


"При разговорите ми с различни представители на изпълнителната власт бяха изразени очаквания, че по-бързо ще стигнат до междинни резултати. Така че тогава окуражих правителството да покаже прогреса, независимо че не са стигнали до края, важното е, че са на прав път. Този отчет дължим както на българските граждани, така и на световното демократично семейство", посочва държавният глава. И за пореден път уверява, че разследването е напреднало и скоро очаква резултати от него.


"Аз не вярвам в доносите, не участвам в политически битки и интриги", казва още президентът, според когото това е загуба на време. "Не знам какво е да водиш персонални битки, никога не съм го правил в живота си, няма да го правя и занапред", посочва Плевнелиев по повод острите реплики, които си размени с вътрешния министър Цветан Цветанов заради уволнението на съдия Мирослава Тодорова.


"Като министър доказах, че мога да работя с всички - и със сини, и с червени, с жълти и т.н. И постигнахме много заедно. Така е и сега в президентството. Тук нямаме задни мисли, не водим персонални войни, защото имаме кауза и тя е за модерна България и прогрес", заявява президентът и отбелязва, че задкулисието му е непознато.


Президентът коментира още, че страната ни върви в правилната посока за разлика от много други държави, които са свикнали да растат на база планини от кредити. "Сега е моментът България да се позиционира по пътя на истински стратегическите инвестиции - по-малко шопинг молове и много повече фабрики", казва президентът и напомня, че през последните месеци е открил няколко знакови фабрики в България, а при посещението си в Бавария е договорил три нови фабрики.


Според него крайно време е парламентът да одобри два важни закона - за инвестициите, който ще даде допълнителни облекчения и ще направи България по-привлекателно място за бизнеса, и за иновациите, който ще структурира националната рамка за финансиране и приоритетизиране на иновации. Това ще е много добър инструмент в подкрепа на малките и средните предприятия, които са гръбнакът на всяка икономика, коментира още Плевнелиев.


Той смята, че данъкът върху лихвите от депозити е "една добра, премерена европейска практика", но  решението да се наложи такъв налог трябваше да се обясни малко по-добре, с качествен дебат.


Попитан дали ще даде посмъртно орден "Стара планина" на ген. Васил Делов, президентът потвърждава, че  ще се съобрази с предложението на Министерския съвет, но сега е времето за по-сериозен дебат и анализ: "Ако дам отличието на ген. Делов, връщайки се 100 години назад, не трябва ли да дам и на Васил Левски и Христо Ботев?"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK