Делото в Пазарджик: все още без отговор за какво е този процес

Делото в Пазарджик: все още без отговор за какво е този процес

© Георги КожухаровВсичко тука е готово за война". Репликата прозвучава на пуста улица зад сградата на Окръжния съд в Пазарджик. Някак си отеква. Отначало не се вижда кой я казва, но при повторното оглеждане се забелязва човек, който стои на тераса и наблюдава. Явно я е казал на себе си, защото до него няма никой. В далечината се чуват възрожденски песни.


Те идват от градинката пред съда в Пазарджик. Там в понеделник педи 8 сутринта има привърженици на националистическите организации "Атака", ВМРО и Националния фронт за спасение на България.


"Дошли сме да дадем кураж на съда, за да отсъди справедливо. Вярвам на службите, те са си свършили работата. Проверени са", казва мъж, който се представя като Рапчев, току-що дошъл от Русе. Отваря чадър и държи плакати с потретите на Васил Левски и Христо Ботев. Казва, че не се страхува, поздравява полицаите и се насочва заедно със свои приятели към общината, от където трябва да тръгне шествие на националистическите организации срещу исляма.
Заради дъжда обаче организацията като че се разпада и в градинката пред съдебната палата се оформят два протеста, които в следващите няколко часа ще се надвикват един с друг с лозунги. За разлика от друг път обаче пред съдебната палата няма мюсюлмани. Там два пъти подред заставаха роднини и близки на обвинените в проповядване на антидемократична идеология 13 имами от цялата страна. Те са обвинени и в участие в нерегистрираната в България "Ал-Уакф ал-ислями". Трима от подсъдимите са Саид Муутлу, имам на Сърница, Абдула Салих и Ахмед Ахмед, които имат обвинения и за проповядване на омраза на религиозна основа чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчните молитви. Процесът започна в края на септември и в понеделник пазарджишкият окръжен съд проведе третото заседание по него като разпита четирима свидетели. Всички те поправиха някои от показанията си, дадени в досъдебната фаза.


Полицаите оформираха своеобразна ограда на пазарджишкия окръжен съд.

© Георги Кожухаров

Полицаите оформираха своеобразна ограда на пазарджишкия окръжен съд.


С усещане за шериатски съд
Малко преди 9 часа сутринта пред сградата на съда са наредени много полицаи, един до друг през 2-3 метра като така те образуват своеобразна ограда пред съда. Срещу тях са застанали също служители на реда, а в градинката се виждат плакати с надписи "Днес фанатизъм, утре тероризъм", "Искаме просвета, а не минарета". Заместник-главният мюфтия Бирали Биралин също е пред съда: "За нормално здравомислещият човек от това дело не може да има интерес никой. Доколко сме здравомислещи обаче вероятно времето ще покаже. Мюсюлманите са притеснени, че не могат да изразяват свободно религията си. Явно трябва да мине време, за да свикнат всички, че в България живеят хора с различни религии и те могат да живеят заедно и да решават заедно социалните си проблеми", казва Биралин. Той говори тихо, докато негов колега държи чадър над главата му. Обмисля добре всяка своя дума и казва, че протестът на националистите е всъщност тест доколко толерантни хора има в България.


Съдът започна работа днес с разпит на двама свидетели Добри Джевизов и Стефан Асенов, които разказаха за беседа, която са имали с един от обвиняемите – Ахмед Муса. Поотделно те са разговаряли с него за основите на исляма в Столипиново преди време. Джевизов заяви, че мнението на Муса е, че "Аллах е на трона", а според вярванията на свидетеля това не е така. "Това вече не е ислям, Аллах няма място. Ние отидохме да защитим вярата."Джевизов беше първият, който поправи показанията си от досъдебното производство, като уточни, че спорът му с Муса е бил нормален, като разговор, а не както се твърди, че е казал преди това че обвиняемият му е викал. Според Атанасов пък Муса изповядва уахабизъм (по думите на свидетеля това е течение, според което всички, които не вярват като тях са неверници и те трябва да бъдат убити щом са различни), но това е негово убеждение и не е чул Муса да го казва (както е твърдял в досъдебната фаза). Пред съда Атанасов заяви, че всички мюсюлмани са единни.


"От сутринта имам непрекъснато чувството, че се намирам в шериатски съд, а не в светски съд на демократична държава, защото непрекъснато се обсъждат теологически въпроси, които нито съда е компетентен, нито част от свидетелите. цялото това упражнение изглеждаше изключително безсмислено- дали Аллах е на трона или не е- дълбоко не застрашава демократичните устои на държавата или обществения ред, това за което е обвинението", проф. Евгения Иванова, която е автор на изследване на нагласите на мюсюлманите в в България. Според нея някой трябва да попита съда за какво всъщност е този процес. Тя следи процесът отначалото и се познава с повечето от обвинените.


След като двамата бяха разпитани, съдът даде почивка. Навън вече се бяха събрали около 30 жени мюсюлманки. Те стояха в единия ъгъл, от страната на съдебната палата. Двата протеста продължаваха да се надвикват, като от време на време от единия от тях прозвучаваше химнът. "Слушаме го. Защото това е нашата родина, това е нашият химн", бърза да обясни една от жените. Тя е от Лъжница, село до Гоце Делчев. Разпалено започва да говори как ислямът учи на любов, как е мирна религия, как мюсюлманите обичат християните. "Тук сме да подкрепим нашите братя. Вярваме в справедливостта. Истината – рано или късно винаги възтержествува. А това дело е една голяма лъжа", продължава жената. Често докато говори слага ръка на гърдите си и си поема дълбоко въздух. Жените са категорични, че ще останат до края на делото. И ще идват всеки път. Не ги е страх.


Малко след 12 часа, когато протестите приключват, те се придвижват заедно към градината. Сядат сгушени по пейките и не се отделят. Почти не си говорят, но се усмихват, когато им се задават въпроси.


"Не Волен, Болен Сидеров е този човек. Това дело е поръчково и политическо. Искат да им служи за някакви цели, да печелят гласове", продължава възрастна жена от Рудозен. Пита защо не преследват тези, които извършват банкови обири, защо няма повече процеси за кражби и убийства. Надеждата й е правдата. Усмихва се широко, когато го казва и допълва: "Само това е истината. Само това е надеждата. Вярвам в това", завършва тя.


Част от обвиняемите в съда в понеделник

© Георги Кожухаров

Част от обвиняемите в съда в понеделник


Тормоз от ДАНС
Мулафак ал Асад, който не беше разпитан на предишното заседание, защото поиска преводач, беше най-дълго разпитваният свидетел днес. Той също отрече голяма част от показанията си в досъдебната фаза и се оплака пред съда, че е бил тормозен от служители на ДАНС.


На днешното заседание стана ясно, че Асад е депозирал молба, в която се отказва от искането си за преводач. Молбата е подписана от него, но от думите му стана ясно, че тя е написана под натиск. "Четири часа ни тормозят... представители на ДАНС ме караха да подпиша молбата. Тормозеха семейството ми", заяви свидетелят и отново повтори пред съда, че иска преводач и защита.


Свидетелят каза също, че преди няколко дни хора са дошли да тормозят семейството му, автомобилът му е бил спрян на пътя от Сърница за София. Били са заплашени съпругата и синът му, който е 19-годишен. В резултат на това момчето е заминало за Сирия.


След това адвокатите, прокурорът и съдът започнаха да разговарят за това дали трябва да бъде назначен преводач или не и дали свидетелят владее български. От прокуратурата представиха оценки от изпитите на Асад по български език от 1983 и 1984 г., както и указът, с който той е получил българско гражданство. Мъжът има двойно гражданство – сирийско и българско.


Според прокурор Недялка Попова няма български гражданин, на който се назначава преводач. Съдията Ивета Пампурова, която е председател на Окръжния съд в Пазарджик неколкократно попита свидетеля дали иска преводач. Според нея Асад владее добре български език.


Обвинението е за антидемократична идеология. Това налага всичко да е много ясно и прецизно. Видно от разговора е, че свидетелят не владее достатъчно добре български език", заяви Ина Лулчева, един от адвокатите на имамите. Според нея едно е да владееш български език, с който да се разбираш на улицата, друго е да владееш език, с който да обясниш за средна телесна повреда или лекарска грешка.


Съдът отново попита свидетеля какво иска, а той отново заяви, че иска преводач. По повод представените от прокуратурата документи той заяви: "Всички изкарвах с шестици по български език. Имам шестица и по история на БКП."


"В интерес на всички ни е да има пълна обективност. Оставаме с впечатлението, че прокуратурата не желае да се гарантира в пълнота прозрачността на разпита", заяви още Лулчева.


Съдът в крайна сметка, позовавайки се на справките, представени от обвинението, и на дългогодишната практика на ВКС, според която преводач се назначава само на хора, които не владеят български език, отмени определението си от предишното заседание и реши разпитът на Асад да се проведе без превод. По искане на Лулчева беше определено да се прави звуков запис на разпита.


"Това не мога да го кажа аз"
Ал асад също се отрече от всички показания, които е дал в досъдебното производство. Съдия Ивета Парпулова прочете всички от 2009 година насам. На шести октомври той е разпитван между 18 и 21 часа, като тогава е заявил,че чрез организацията "Ал- Уакф ал-ислями" е спонсорирала обучение на имами, които да правят местни фондации в България. 


Всяка джамия е трябвало да учи децата и в един момент да има 500 души, които да преподават ислям. Имамите е трябвало да обикалят и да обучават и студенти. Идеите на Саудитска арабия е трябвало да се пренесат в България. Традиоционният ислям да се превърне в салафизъм – законите да се върнат от времето на Мохамед. От България 1000 души да ходят на хадж. Отива един човек във фондацията в Саудитска арабия, взима парите и после ги разпределя между ходжите, за да ги пренесат през границата. След това те ги дават на Сейл Мутлу (един от обвиняемите). Той има списък на лекторите, дава на тях пари, а те обикалят и проповядват. Че исляма не познава демокрацията и че България трябва да стане мюсюлманска държава. В този разпит Ал асад е говорил и за книги, в които пишело, че мюсюлманите трябва да са с дълги бради, а жените да са забулени с черно и да се виждат само очите им. Според показанията му тогава е имало конфликт между старите и новите имами, салафизмът е бил силно разпространен в района на Гоце Делчев, защото там хората били по- неграмотни.


След като съдия Пампурова прочете показанията му, защитниците на имамите започнаха да му задават въпроси по конкретните тези. Ал асад заяви:


"Нищо от прочетеното не помня. Като история съм го разказал. Не мога да кажа тези неща. Особено това за салафитите. Салафизмът е широко понятие – няма точно определение и никой не може да го определи", заяви Ал асад.


Той неколкократно обясни,че главата му се затормозява да формира изречения на български език.


"Има две възможни обяснения – или предварителните показания са дадени под натиск. Или след това на свидетеля е оказван натиск. Но от доста ловкия разпит на адвокатите, стигнах до заключението, че е по-скоро първото. Дали натиск или убеждение не мога да твърдя. Така или иначе важат тези, които са днес", заявява Евгения Иванова след края на заседанието.


Според нея все още нито в българската конституция, нито в Наказателния кодекс е записано, че салафизмът е подсъдна идеология. "Някой трябва да пита съда – за салафизъм ли са обвинение тези хора или за потъпкване на демократичните правила в България".


Иванова обяснява, че ако трябва да се обясни "салафизмът е връщане към корените на исляма. Целият конфликт, за който се говори между старите и младите ходжи, който наистина съществува е чисто теологически проблем - това са спорове.


"Те наричат исляма, въведен по време на Османската империя ислям с нововъдения – не е чистият мохамедов ислям, според възпитаниците не само на Саудитска арабия, а според висшистите. Не бих направила разделението между Саудитска арабия и всички останали. Напротив от едната страна са тези, които са учили висше образование, включително в България, а от другата страна които проповядват като селските попове, които не са учили и попиват и смукват множество езически практики", казва Иванова.


"Никоя религия не е опасна сама по себе си. Опасни са действията на терористите и на престъпниците изобщо. Но да се свързва престъпността по принцип с една религия. Не обичам да работя с интуиция. Абсолютно неинтуитивно – до този момент, обвинението не издържа", обяснява още Иванова.


Според Красимир Кънев председател на Българския хелзински комитет (БХК) процесът е "скалъпен" и "съшит с бели конци". "Виновна е преди всичко прокуратурата и ДАНС – това дело има признаците на поръчково", заяви още Кънев пред Би Ти Ви. Според него ако има осъдителни присъди, то хората ще са ги получили заради религията си.


Малко след 18 часа в близкото кафене до съдебната палата влиза една от жените, които до преди малко е била на пейките в градинката. Навън е завалял пороен дъжд, но те все още няма да си тръгват. Само влиза за малко. Скоро след нея в кафенето пристигат Ал асад и съпругата му. Усмихват жената, когато й съобщават, че делото за днес е приключило. "Продължават на 28 октомври". Двамата сядат на фотьойлите и въздишат едновременно. Казват, че много са се изморили, но се усмихват. След като изпиват кафетата си, обещават на сервитьорката, че ще се видят пак - след един месец.


До война и този понеделник не се стигна, въпреки агресивните крясъци от двата националистически протеста, които отекваха дори в съдебната зала. Все още без отговор остава въпроса - за какво всъщност е този процес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Този процес е абсолютен фарс. Но това са очевидно възможностите на родната ни прокуратура. Насила ще ги направи тези имами, герои в очите на мюсулманите!

 2. 2 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Събитията, които се случват там не са за подценяване и са много сериозни, но процесът наистина е както повечето дела у нас.Няма да има виновни, защото няма доказателства.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 3. 3 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  "Мюсюлманите са притеснени, че не могат да изразяват свободно религията си. Явно трябва да мине време, за да свикнат всички, че в България живеят хора с различни религии и те могат да живеят заедно и да решават заедно социалните си проблеми"


  Никой не пречи на мюсюлманите в България да си религията!И всички сме свикнали с това!Проблем обаче е,ако религиозните водачи подстрекават насилие.Ако има подобно подстрекателство - съд!

 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  До коментар [#1] от "reakzioner":
  До коментар [#2] от "salvador":

  Твърде рано е да се правят каквито и да е заключения. Необходими са още доста факти и обстоятелства за да има база за обсъждане.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3054 Неутрално

  Наистина никак не е приемливо да се натрапва на обществото кой е велик – Аллах е велик, Христос е велик, Буда и той, но всеки сам да стигне до „просветление” дали е така! А, не да се крещи, заплашва, проповядва и налага мнение, което в ХХІ век, в СВЕТСКА, ПРАВОСЛАВНА държава, никак не може да бъде в дневния ред на обществото НИ, без това объркано от ВЕЛИКИ политици. Иначе на всеки, на който не му отърва - НЕ помни - нито историята, нито какво казва религията му...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Лора Филева днес упорито ги изкарва жертви горките имами дето ДАНС и всички ги репресират. много го обичат това мюсюлманите и такива журналисти са им любимите

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Лесно е да си стоим вкъщи по компютрите, а какво е ставало наистина може би няма да се разбере. Във всеки случай не искам тази част от България да се отцепи, дори и да не е чисто териториално.
  Аз мисля, че не е било лесно някой да се престраши да подхване такова дело и то не е започнало просто ей така, за да дразни мюсюлманите и да предизвиква Болен към митинги.
  Евгения Иванова, през чиито поглед ни се представя процеса, не е юрист и разбиранията й изобщо не са меродавни. Като отидеш на едно заседание, няма да разбереш нищо. Трябва да се проследи целия процес, включително писмените доказателства.
  Лора, изложи се малко с тая статия.

 10. 10 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#6] от "А БЪ В":

  Хайде не преувеличавайте. Имамът е възхвалявал алах, т.е. Бог в джамията по време на петъчна молитва, което си е най нормално нещо. Къде видяхте вие тук натрапване?

 11. 11 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Този процес е абсолютен трагикомичев фарс! Във всички държави по света, заплашващите националната сигурност се лишават от гражданство и се изгонват от страната. Ако пък много заплашват националната сигурност се ликвидират без съд и присъда! Има случаи в които правото е неприложимо и тогава действат други правила. САЩ имат перфектна съдебна система, но имат и Гуантанамо!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 12. 12 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 543 Весело

  Журналистика в Дневник: все още без отговор - за какво е тази статия

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 13. 13 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  неква религия която е Набор на дунав$ка България , прави проблеми .

 14. 14 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 674 Неутрално

  А кам ги нашите синодални доносници?

 15. 15 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 474 Неутрално


  Някой се опитва да създава предизборно страхове сред българските граждани чрез някаква имагинерна заплаха от ислямски фундаментализъм. Днес се порових в нета и открих, че в Германия при 80 млн, население, салафистите са около 4 ооо, от тях радикално настроени някъде към 150 човека. Нека тези, които се опитват да всяват психози разни посочат, колко е цифрата на салафистите в БГ. Да не се окажат 100 тина човека!

 16. 16 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ето една статия за госпожа Филева да покритикува и немските власти за репресии над салафисти, където 29 полицаи са били ранени и двама в болницата с прободни рани. за съжаление мога да изкарам още стотици такива от много страни

  http://www.spiegel.de/international/germany/germany-bans-salafist-organization-and-stages-police-raids-a-838832.html

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За какво бил процеса... естествено заради изборите. В последно време, когато дойдат избори се появява и етническо напрежение. Ако не вярвате питайте Бай Киро т.н. Цар или онзи кмет Ахмед Башев, с който Яне са бореше на парламентарните избори. Замислите се има и по стари случаи. И християните, и мюсюлманите искаме за едно и също - да се борим с живота и да живеем максимално добре, Вашите джихадистки и фашизоидни идеи не ни интересувт. За толкова ли глупави ни имате да ни настройвате един срещу друг?
  Убеден съм, че тези които размахват етническата карта за да извлекат политически дивиденти ще бъдат наказани на изборите догодина.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 19. 19 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 696 Неутрално

  някой мислел ли си е че в Сидни, Австралия има такива неща? забележете колко грубо се държат полицаите с мюсюлманите

  http://www.youtube.com/watch?v=cRFbSacpq8A&feature=related

 20. 20 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1431 Весело

  Когато се уволних от МВР-войските и отидох да си прибера документите от Окръжното, засуканата хубавелка с явен пазарджишки акцент плъзна зеленото паспортче по плота с думите: „Иедва ли, щье се видьем повьече. Ниье запас не взьемаме.“
  Като гледам действията на отговорните органи, които пазят нещо, което самите те убиха, започвам силно да се съмнявам в думите на милитаризираната нимфа.

  CONTADOR GRATUITO!
 21. 21 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#19] от "jackdaniels":

  Грубо, грубо, колко да е грубо... в Китай ги направиха на мръвки с калашниците и без да ги дават по телевизията... само се чу....

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Мда, напълно е възможно това проповядване да си е чисто религиозно, както и да е насочено срещу светската държава в смисъл срещу законите ни. (пък и наште са едниии)

  За съжаление изглежда, че обвинението е калпаво като всичките останали обвинения - не издържат в съда, още по-малко издържат пред логиката. Дори да сме сигурни, че има престъпление (Вальо Топлото), то в съда се представят лакърдии от вида ЕЖК.

  В крайна сметка ефектът от този процес няма да е в полза на обществото. Щях да напиша, че ще е обратен на замисъла, но се сетих, че точно Болен Лидеров и ДАНС не личи да имат за цел благото на обществото, т.е. резултатът от процеса може да е такъв, какъвто им трябва. Но това не е добре за всички нас - и християни, и мюсюлмани, юдеи, будисти и каквито други има.

  Ако тези хора наистина имат вредна дейност - правото все пак е материална, а не виртуална наука (и приложение), просто това би трябвало да е предмет на съдебния процес. А не теологични спорове.

  Доколкото знам, признаването са самопризнанието като достатъчно доказателство е от времето на Берия, не е част от нормалното правораздаване.

  Поредната издънка на службите - всичките, намесени в този фарс. Като същевременно допускам, че наистина може да има проблем, но по този начин - некадърно и антизаконно, проблемът нищо ще се види, нито ще бъде пресечен.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 743 Весело

  До коментар [#20] от "foster":

  това си е почти завършен къс разказ, копеле, евала!

 24. 24 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#18:"Красимир"]онзи кмет Ахмед Башев[/quote]

  Бих искал да има повече "българи" като хората от Рибново, които не са позволили с тях да се гаврят разни практици на диаклетическия материализъм, ами са затрили няколко фуражки по време на "възродителния" процес.

  CONTADOR GRATUITO!
 25. 26 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#22] от "Музар":

  Естествено че целта е да се наплаши и съответно дисциплинира електората на Доган бей... че както беше тръгнало, някой гласоподавател може да се изкуши да не гласува за "вярата" или пък въобще да не гласува, което е недопустимо...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 26. 27 Профил на Abaddon
  Abaddon
  Рейтинг: 409 Весело

  Процесът е измислен,за Прокуратурата не ми се говори.

  It is the nice place.
 27. 28 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#9:"ku4e"]Лора, изложи се малко с тая статия.[/quote]

  Не мисля, че се е изложила! Тя просто дава и коментар на човек (българка и вероятно християнка, поне по дядо/баба) с научни знания по въпроса. Проблемът е, че Съд не може да коментира наука, пък била тя и теология. Съд може да коментира конкретни действия, при това доказани по съответния ред - има си закони за това. Може и да не са най-добрите закони, но спазването им ни прави по-различни от всяко религиозно "доказателство" от типа "Истината казвам, само аз казвам истината!".

  Тъй че Лора Филева добре е написала статията, но само за четящи.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 28. 29 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 849 Весело

  Е статията е повече от ясна , не е ясно / или всъщност доста прозрачно е / за какво е целият този фарс наречен " процес "

 29. 30 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 743 Весело

  ае сега по темата.
  ако в България има "клетки" на убийци - работа на МВР. Може и покрай разкриването да обявят кой е човекът от Бургас.
  ако е работа на религиозни фанатици - утре някой индуист като лъсне гол с лице пред Президентството, с гъз към... - кво праим?
  ако е работа за пари - ПИТАМ! ЗА МНОГО ЛИ!

 30. 31 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#26] от "Георги":

  И това е инициирано от Болен Лидеров. И къде тук са Бог, Алах, Йехова, God или който както ги нарича на своя си език и вяра?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 31. 32 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 849 Весело

  а , харесва ми особено много началната фотография - браво!

 32. 33 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#21] от "Георги":

  а не трябва така. трябва да ги защитаваме и да им уважаваме вярванията и те също ще ни уважават и ще си живеем в мир и любов, както винаги си е било във въображаемия свят на хора като Лора Филева и други такива. добре че в България не се срещат често, но в западна Европа е пълно с такива и за това там вече има постоянни демонстрации и сблъсъци и доста грозни изпълнения

 33. 34 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 743 Весело

  До коментар [#20] от "foster":

  обаче накрая нимфата и лирическия герой са обречени на космическа и несподелена любов. нали?

 34. 35 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Проект Косово 2 . Сега се оппива почвата.

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 35. 36 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В Тунис салафитите създадоха партията Фронт за реформи, в Египет формираха партии и спечелиха 25 процента от местата в парламента.
  Салафитите са в сирийския бунт, имат партии в Алжир, Бахрейн, Кувейт, Либия, Йемен и сред палестинците.
  Салафитите гледат с най-голяма антипатия на правата на жените.
  Салафитите са против конституцията-за тях това е Коранът.
  Салафитите са най-антизападни от всички ислямистки партии и лошото е,че се опитват да вкарат други ислямисти в миналото.
  http://yphalachev.blogspot.com/2012/10/blog-post_29.html

 36. 37 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Съдебен процес за "освежаване" на етническото напрежение-такова е заглавието в Медиапуул

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 37. 38 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#1:"reakzioner"]Но това са очевидно възможностите на родната ни прокуратура. Насила ще ги направи тези имами, герои в очите на мюсулманите![/quote]
  Че какво общо има прокуратурата с това? Изцяло от медиите зависи дали ще изкарат някой герой или злодей. И ти явно се връзваш на тази схема.

 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 40 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#37] от "~":

  Вярно заглавие. По-скоро за "поддържане" на изкуствено създадено напрежение.

  Иначе, ако следствените органи можеха да вършат работа - да са стигнали поне донякъде с атентата в Бургас. Там обаче са в "тупик" (задънена улица на руски).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 40. 41 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#39] от "Георги":

  И цялата му политическа (с извинение) програма е чисто лява. Прав си.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 41. 42 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Покрай този процес толкова кирливи ризи се показаха, не християнски. Всеки има право на религия, България е толерантна към това. Но подстрекаването към агресия - не!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 42. 43 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#37] от "~":

  каквото беше изказването на доган преди изборите! приликите са съвсееем...

 43. 44 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Бавното ислямизиране на Европа хич не е майтап, но в случая с този процес трябва да се докаже има ли такова. Статията никак не помага в случая - звучи тенденциозно.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 44. 45 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1431 Весело

  До коментар [#34] от "zidane":

  Откъде да знам, друже...
  Любовта към нимфите обикновено остава несподелена, пък било то космическа или само хтонична.
  Тогава бях 20-годишен ефрейтор, готов да размаже всяка инакомислеща мюсюлманска твар.
  Сега съм самоиронизиращ се герой на средна възраст, на който му се ще да беше опънал нимфата, когато е имал възможност.

  CONTADOR GRATUITO!
 45. 46 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 743 Весело

  До коментар [#45] от "foster":

  и тука религиите се сляха в едно! не религия....

 46. 47 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#44] от "Мария":

  Ислямизирането, в най-лошия му вариат - тероризъм, наистина е проблем.

  В случая проблемът е съдебният процес, който е превърнат в говорилня и седянка, а не в истинско изследване на противоправни действия. В крайна сметка няма да се разбере има или няма такива действия. А това е задължение на светската служба (следствие и прокуратура) - т.е. грешката не е в исляма. Дори тези хора да са наистина виновни, това няма да бъде доказано по правен начин.

  В никакъв случай не се опитвам да защитавам обвиняемите. Но за да бъдат осъдени от светска институция са необходими доказателства, а не фантазиите на милиционерите.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 47. 48 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#45:"foster"]да беше опънал нимфата[/quote]
  ...вместо да й се опъва (дърпа)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 48. 49 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Апостола:
  "Ако ли от нийде няма помощ за българина, то работата ни си е пак работа.
  Левски до Л. Каравелов,
  25.07.1872 г. "

 49. 50 Профил на hunin
  hunin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Какво става по избори:
  1. Вдигат се пенсиите и минималната работна заплата.
  2. Почват да се вадят досиета и кирливи ризи.
  3. Задължително се появяват някакви "националисти"
  4. Явява се лице, организация застрашаваща етничския мир в страната.
  5...............
  И матряла кълве, а лошото е, че интелигентните хора все повече се дистанцират от тази помия и "властта" продължава да си разиграва цирка.

 50. 51 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  ОК, да оставим съдът да се произнесе. Ако ги осъди, да си понесат наказанието, но ако ги оправдае - ще потърси ли някой сметка от ДАНС, че напразно са изразходвали държавен ресурс? Въпросът ми е реторичен, защото това няма да е първата оправдателна присъда по дело, измислено от ДАНС. Всъщност на мен не ми е известно тази служба е имала успех по някое важно дело. Или може би успехите им са държавна тайна?

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 51. 52 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1431 Весело

  [quote#47:"Музар"]а не фантазиите на милиционерите[/quote]
  Доказано е, че милиционерите са с огромна фантазия.
  Лари Флинт можеше да се възползва от този потенциал, а не да се осакатява горкия.

  CONTADOR GRATUITO!
 52. 53 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ал каида ли ще правят в България?
  бай Тишо добре ги тупаше на времето ама сега времената са рай за циганите и ислямски фанатици, направо човек се чуди на къде отива тази държава ...циганизация, ислямизъм, бандитизъм...

 53. 54 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Маккартизъм в начален вид ...

  Liberate Your Mind!
 54. 55 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#51] от "Драги ми господине":

  Най-смисленото обобщение за "работата" на ДАНС, което съм чел в този форум!!!
  +++++

  CONTADOR GRATUITO!
 55. 56 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#51] от "Драги ми господине":

  Вярваш ли че някой ще бъди осъден?

 56. 57 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#54] от "baghatur":

  Нищо не е това. Такива брадати козли и чучела плашила да си вървят в Босна, тука няма да пуснат корен

  Amizade
 57. 58 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Процес на безсилието на държавните институции!
  Когато си позволил по улиците да звучи - каквото и да е: Аллах акбар, Христос е велик и т.н.
  Когато си позволил част от населението ти да попадне в лапите на хора, проповядващи насилие и нетърпимост към другата вяра.
  Когато си позволил религията да е над законите, над конституцията и нормалните норми на взаимоотношения между хората в обществото!
  То тогава ти не си държавник - ти си ПРЕСТЪПНИК!

  ура и да живей!!!
 58. 59 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#57] от "Кодкод":

  Те вече са пуснали.Погледни БПЦ.

  Liberate Your Mind!
 59. 60 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#36] от "grund":

  "Салафизмът дава на хората съзнанието и самочувствието , че представляват нещо и ,че са богоизбрани". Всички плямпачи като Юлиан Попов и Евгения Иванова трябва да тръгнат от тази изходна позиция,когато анализират. Казвал съм го и друг път ще го кажа пак, исляма и радикалният ислям имат почва сред необразовани, антисоциални и криминални среди. Приемат го хора, които не могат да се реализират по общите правила на светската цивилизация ,с духовен вакум. Циганката без образование,която може да държи само метла,когато сложи бурката вече се чувствува нещо повече от другите. Тя не е учила история ,география ,физика , химия...,тя е запомнила само думите на имама, че Аллах е твореца ,той е над всичко и всеки който го следва е над другите... Не искам да бъда многословен,но това дело е потвърждение на тезата,че религиите не водят до нищо добро. Единствената алтернатива на обществото е светското образование...

 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 62 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#44:"Мария"]Бавното ислямизиране на Европа...[/quote]

  Защо християнизацията на Близкия и Средния Изток е спряла? Защото това не се позволява да се случи по никакъв начин и толкова! Хората са си изградили правни механизми, при които без да ти секат главата още на портите на някой свещен град, вече знаеш, как да се държиш и какво да говориш.

  Ние трябва да намерим изход в ситуация, където царства либерализма. А това ние самите го измислихме и му се радваме досега. Ние смятаме, толерантността (във всичките и разновидности) е някаква уникално американо-европейско изобретение, но това не е така.
  Много ми е интересно да чета писания от епохата на арабското владичество в Европа и най-вече в Испания и Италия. В един момент евреите получават права, колкото и християните! Шок! Това е невиждана по нахалството си толерантност!
  Ние не можен да учим мюсюлманите на толерантост, защото тази книга те вече са я чели. Те за измислили правни вратички, за да реагират на нападения за "нетолерантност".
  Какво правим ние?

  CONTADOR GRATUITO!
 62. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 64 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Замисляте ли се, че в момента ни управлява ТЛЕНЕН бог? Че всичко, за което упреквате религиите става наяве, а не в Библията или Корана? Че т.нар. светски управници и техните "служби" се изживяват като богове и искат да им се кланяме и подчиняваме, каквато и дивотия да направят? Говоря за бг. И за един тиквен бог, денят му е вдруги ден, на 31-ви октомври. Надупчена тиква.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 64. 65 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тази мантра,че неграмотните били податливи на всякакви внушения,не омръзва да се повтаря от хора,имащи се за по-умни,но попаднали в същия капан на внушенията ...
  Другата мантра,че Европа се била ислямизирала,е също показателна,колко лесно,смятащи се за по-грамотни,са податливи на внушения ... та,дори и интелигентна,овцата си е остава овца.

  Liberate Your Mind!
 65. 66 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 849 Весело


  До коментар [#64] от "Музар":
  "Че т.нар. светски управници и техните "служби" се изживяват като богове и искат да им се кланяме и подчиняваме, каквато и дивотия да направят? Говоря за бг. И за един тиквен бог, денят му е вдруги ден, на 31-ви октомври. Надупчена тиква."  По-добре да се смеем от сърце , иначе истината е толкова трагична , че без чувство за хумор цялата популация из нашите територии трябва да си направи харакири

 66. 67 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#66] от "thepirineagle":

  Повест, която чета дори напролет: "Една нощ през самотния октомври" - Роджър Зелазни... Май е крайно време да си прочистя главицата с това удоволствие. Препоръчвам я, страхотен хумор, не е черен, просто тънък Има я в Читанка.

  Аз се оттеглям...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 67. 68 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 669 Весело

  [quote#2:"salvador"]Няма да има виновни, защото няма доказателства.[/quote]

  Не е само защото нямало доказателства. И да има- няма да има виновни. В България- като изключим няколко крадци на кокошки- всички други са ангели блажени!

  Е- поне това показват Прокуратура, Следствие и Съд...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 68. 69 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#67] от "Музар":

  А , благодаря за инфото ,Роджър Зелазни ми е от любимите / невероятна фантазия , откачени идеи, милиарди светове в главата / ама това съм го пропуснала - бегам от форумите чао на всички !

 69. 70 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Все още без отговор остава въпроса - за какво всъщност е този процес."

  Правилен въпрос!
  Ама ние у форума вече отговорихме

  Просто се прави миш-маш от религия и политика!

  1. Аз може да изповядвам и Зороастризма, ама ако не преча на някого, не виждам проблем.
  2. Ама ако по някакъв начин заплашвам националната сигурност, защо по дяволите има такива служби и какво вършат!

  Що съд? И що сега?
  Имат си оперативни методи как да ги неутрализират не знам дали е правилния термин/чел съм много шпионски романи/ тези радикални ислямисти, къде са блеяли, защо са допуснали емисари у нас с много пари от държави в които Шериата е държавна политика?

  А и последно какво все пак е обвинението? Че се смени няколко пъти...

  Поредния цирк...
  И що в Пазарджик, ако касае националната ни сигурност!

  Абе иде ми да кажа да се приеме подобен закон на ЗЗД и да се кротнат и двете страни целенасочено "клатещи лодката", ама ще ме обявят за фашист!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 70. 71 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#64:"Музар"]Замислят ли се, че в момента ни управлява ТЛЕНЕН бог? [/quote]

  В такъв случай неговото незвергване е най-лесното нещо и макар да ми е неприятно да цитирам анархистична книжнина, явно все пак сме го докарали дотам:

  "Не знаеш?
  - Ний знаем!
  Ето виж:
  с един скок
  ний скачаме право в небето:

  ДОЛУ БОГ!

  - хвърляме бомба в сърцето ти,
  превземаме с щурм небето:

  ДОЛУ БОГ!

  и от твоя престол
  те запращаме мъртъв надолу
  вдън вселенските бездни
  беззвездни,
  железни -

  ДОЛУ БОГ!"

  CONTADOR GRATUITO!
 71. 72 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А направо казано, националистите получават пари от Москва, мюсюлманите от арабските държави.
  Абе както е казано:"Интереса клати феса"!

  За това е целия цирк...

  Какво значи тук някаква си религия...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 72. 73 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 669 Неутрално

  [quote#0:"СТАТИЯТА"]Защото това е нашата родина, това е нашият химн", бърза да обясни една от жените.
  Тя е от Лъжница, село до Гоце Делчев. Разпалено започва да говори как ислямът учи на любов, как е мирна религия, как мюсюлманите обичат християните. [/quote]

  Ето една жена от Лъжница, научена на "любов" от мирната ислямска религия:

  http://www.youtube.com/watch?v=oTnFkEX66pU

  Говори за войни и за бомби в министерства, и други такива "мирни" работи...

  А между другото- докато мислите по въпроса- може да послушате и малко музика:

  http://www.youtube.com/watch?v=rI___tcm93w

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 73. 74 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Аз не виждам какво прави Сидеров там, освен ако не е приел традиционния ислям и сега се бори срещу разните му извращения.

 74. 75 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 669 Весело

  [quote#74:"."]Аз не виждам какво прави Сидеров там[/quote]

  А- аз виждам. Завалията- много му се влиза пак в Парламента, та- предизборна агитация прави там...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 75. 76 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 712 Неутрално

  През 80-те години, когато нещастната ни Родина окончателно затъна под мъдрото "управление" на червените разбойници, те измислиха т.нар. "възродителен процес" за да ни отклонят вниманието от истинските проблеми.
  Сега техните мутирали наследници от ГЕРБ, ДПС и Атака се мъчат да сторят същото, след като "управлението" на поредната глава на червената хидра ни докара до ръба на пропастта.
  Дано за това време да сме поумняли поне малко, та да престанем да им се ловим на елементарните номера.

 76. 77 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  [quote#76:"ppopov_67"]червените разбойници, те измислиха т.нар. "възродителен процес" за да ни отклонят вниманието от истинските проблеми. [/quote]"Възродителният процес" дойде от никъде ... ??? Без нужда и без обосновка, изкуствено и идиотски ... Ако се се погледне и към Волжска България (тогава Татарска АССР) много неща стават обясними ... Ако сега се погледне пак по-глобално ... и Пазарджишкия цирк става обясним. Заровени в собствената си кочина и потънали в политическа кокошкарщина не може да се види общата картинка.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 78 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Интересното е че всички тези "мюсюлмани" не са турци а цигани!!!!


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 78. 79 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 459 Неутрално


  До коментар [#35] от "NO2ID":

  По-скоро става въпрос за български вариант на БОСНА,защото салафитството е най-застъпено при бг мюсюлманите /помаците/,а те са имали и република в миналото.

 79. 80 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 459 Неутрално


  [quote#78:"saseff"]Интереснот е че всички тези "мюсюлмани" не са турци а цигани!!!! [/quote]
  Турците са си сунити мюсюлмани изповядващи ханефитската версия . Салафитството е много по-хард версия.И се котира в Родопите между помаците.
  А циганите ги примамват за цвят и шумотевица.

 80. 81 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#80:"samofakti"]Салафитството е много по-хард версия.И се котира в Родопите между помаците. [/quote]
  Mай и Ахмед Барутанлията бе помак.

 81. 82 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  "Някой трябва да попита съда (а и не само съда) за какво всъщност е този процес?"

  Да не се окаже нефелно упражнение с много лоши последствия като това от периода 1979-89 когато властта се писа Св. Йоан Кръстител за много мюсюлмани в Родопите, а и не само там....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 82. 83 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Разстроено

  До коментар [#2] от "salvador":

  Има един парадокс: Вярващите вярват в нещо за което няма доказателства,а когато дойде ред да ги съдят се възползват от законите на светската държава. За да бъде осъден трябвало да има доказателства. Ами самата религия е против светската държава. Религиите на признават светските ,човешките закони... Какво по голямо доказателство от това? "Умерените "религиозни течения в определени моменти,по тактически съображения се правят на "лоялни" и"толерантни"...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK