Германският посланик протестира срещу вестник "Монитор"

Матиас Хьопфнер

© Георги Кожухаров

Матиас ХьопфнерПосланикът на Германия в София Матиас Хьопфнер протестира срещу редакционната политика на вестник "Монитор"* заради факта, че изданието е съкратило негово интервю, публикувано на 23 октомври, в частта, в която той коментира медийния пазар в България.


"В интервюто посланикът изрази еднозначна критика към проблематичните структури в българския медиен пейзаж, която обаче не се появи в отпечатаната версия. Съществува подозрението, че в случая това съкращение е целенасочено, за да се избегне дискусия по темата", се казва в специална публикация на сайта на немското посолство.

Позицията на посланика е представена и в писмо до главните редактори на "Монитор" Тодор Варчев и Петя Бахарова (пълният текст е в прикачения файл). В него Матиас Хьопфнер пише:


"Някои от споделените от мен мисли са били целенасочено съкратени, за да се избегне критичен сблъсък с темата за свободата на медиите в България. По този начин интервюто


представя на читателите изопачена представа


за актуалната ми оценка за политическото положение в страната. Миналия четвъртък Вашата кореспондентка г-жа Тодорова ми постави въпроса, в кои области България се развива положително, и къде са необходими още подобрения. Когато в отговора си засегнах проблематичните структури в българския медиен пейзаж и споменах, че тези проблеми дори са се задълбочили след присъединяването на България към Европейския съюз, госпожа Тодорова ми зададе допълнителен въпрос. Как да се разбира това. Отвърнах, че


концентрацията на собственост от медийни фирми в ръцете на няколко човека е много проблематично


Трябва да има прозрачност в отношенията на собственост. Трябва да е ясно, какви икономически интереси стоят зад една медия.


Много журналисти сами биха цензурирали леко своите статии, за да удовлетворят интересите на собствениците. Голям проблем е и скритата реклама и платените статии. Скритата реклама е един от пунктовете, който е категирично забранен в германското медийно право."


В писмото посланикът заявява, че проявява разбиране, че поради ограниченото място някои въпроси от интервюто е трябвало да отпаднат, но уточнява, че "версията, в която в края на краищата интервюто бе поместено, не бе обаче съгласувана в тази форма, и представлява смислово изопачаване, което не мога да приема". Според него това "събужда подозрението, че редакцията нарочно е заличила тази тематика от интервюто".


Хьопфнер допълва още: "Като гражданин на Европейския съюз и с това член на ценностна общност, която категорично се застъпва и ангажира за свобода на медиите,


не мога да толерирам опити за потискане на критика


Тук споделям мисълта на Джордж Оруел: "Ако изобщо свободата означава нещо, то тя означава правото да кажеш на хората нещо, което те не искат да чуят."


След като в началото на писмото казва, че случилото се е предизвикало у него "голяма загриженост", Хьопфнер го завършва с думите: "моля за Вашето разбиране, че с оглед на случилото се известно време не мога да давам интервюта на Вашия вестник."


На сайта на вестник "Монитор" въпросната част от интервюто е представена така:

- За какво бихте ни похвалили към днешна дата и в какво още имаме да наваксваме?


- Частично вече отговорих на този въпрос. Мога само да допълня, че България впечатлява със своята бюджетна дисциплина. Личните ми впечатления са, че от това имиджът на страната ви само е спечелил, що се отнася до Германия.


Известни недостатъци има все още в областта на правосъдието и вътрешните работи. ЕК ще продължи да следи реформите в тези две области. Неотдавна изключително добро впечатление направи изборът на ВСС, който бе проведен при една изключително прозрачна процедура. Но все пак трябва да подчертая, че много важни са резултатите, особено когато говорим за корупция и организирана престъпност. Именно в тази област България и Германия работят в тясно сътрудничество и много добре през последните няколко години. Организират се съвместни семинари и обучения за служителите в правосъдната система. А трансграничното ни сътрудничество в наказателното преследване е достойно за пример.


В публикацията на сайта на немското посолство по повода се цитира и Директива 2.4 от германския Медиен кодекс, който  гласи: "Устно интервю е журналистически коректно, ако предава вярно казаното. Съкращения, които променят смисъла, не са допустими според моралното самозадължение на германските медии."


* "Монитор" е сред медиите, които са собственост и се управляват от семейството на депутата от ДПС Делян Пеевски и се финансират от Цветан Василев, чрез Корпоративна търговска банка. Сред другите издания са "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", великотърновският "Борба", групата контролира и други печатни медии, сайтове, както и телевизиите ТВ7 и ББТ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 515 Неутрално

  а сега така, какво ще прави "медийнта групировка" извинение или атака тип "тоя па ще ми каже".

  готино е когато си правиш най - влиятелните хора в страната врагове, защото си глупав и арогантен

 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не мога да си обясня защо от всички вестници и медийни издания тоя посланик е решил да дава интервю точно на най-грозната практика представяща се не за ПР агенция, а за медия.
  Ела си в Дневника дай интервюто, нема да те ухапят.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 3. 3 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Весело

  Тюлен медия груп лъсна в целият си блясък и пред чуждите посланици.Интересно Дудука дали ще обвини Н.П Матиас Хьопфнер във връзки с А.Петров и Октопода.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 4. 4 Профил на vlado1978
  vlado1978
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Уникалната сервилност към правителството до тук ще ги докара. това не е някой български "вип" да му кажеш какво да говори. човекът знае как се правят нещата и ги иска направени правилно. да видим какво ще е обяснението на вестника (ако може така да се нарече този сбор от букви, препинателни знаци и трансформирана дървесина)

 5. 5 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 893 Любопитно

  Като гражданин на Европейския съюз и с това член на ценностна общност, която категорично се застъпва и ангажира за свобода на медиите, не мога да толерирам опити за подтискане на критика. Тук споделям мисълта на Джордж Оруел: „Ако изобщо свободата означава нещо, то тя означава правото да кажеш на хората нещо,което те не искат да чуят.“

  _____
  Брави на човека!

  Цензуриран от "Икономедиа"
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  Ами прав е човекът! Извършеното от "Труд" си е жива манипулация, което е подсъдно по всички демократични закони!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 615 Любопитно

  Прав е посланника да се възмущава от състоянието на медиите в България,но тези камъни са и във вашата градина Дневник,защото и вие лобирате за интересите на собственика си Прокопиев в зелената енергия,без да ви пука,че това си чист грабеж.

 8. 8 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#1] от "leko_uchuden":
  а сега така, какво ще прави "медийнта групировка" извинение или атака тип "тоя па ще ми каже".
  ...........
  Или:
  "глупак, селски глупак, който се чуди какво да прави".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 9. 9 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Цензурка?
  Мильоционерите решили, че е 1989 година?

  ""Версията, в която в края на краищата интервюто бе поместено, не бе обаче съгласувана в тази форма, и представлява смислово изопачаване, което не мога да приема"

  "Като гражданин на Европейския съюз и с това член на ценностна общност, която категорично се застъпва и ангажира за свобода на медиите, не мога да толерирам опити за потискане на критика. Тук споделям мисълта на Джордж Оруел:"Ако изобщо свободата означава нещо, то тя означава правото да кажеш на хората нещо, което те не искат да чуят."

  Въобще, да те сложат в една оруелова действителност е трудно изпитание, но да получиш такава оценка от немски дипломат е убийствено...

  Ecrasez l’infâme
 10. 10 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Посланикът трябваше да бъде информиран за кои точно собственици на медии работят парцалите наричани за благозвучие вестници Вероятно нямаше да даде интервю на Тлъстаците

 11. 11 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не вярвам немския посланик да не е бил предварително информиран "Монитор" чия собственост е и каква е редакционната му политика.

 12. 12 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 590 Неутрално

  В нея се цитира Директива 2.4 от германския Медиен кодекс, който гласи:"Устно интервю е журналистически коректно, ако предава вярно казаното."
  Матиас Хьопфнер да неби да си мисли че е в Доичланд!!
  Вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", "Експрес" и великотърновският "Борба", както и телевизиите ТВ7 и ББТ са собственост на "Нова Българска Медийна Група" на Ирена Кръстева и сина й - депутатът от ДПС Делян Пеевски и обслужват правителството което е на власт независимо от коя партия е излъчено то.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  [quote#2:"Десен"]Не мога да си обясня защо от всички вестници и медийни издания тоя посланик е решил да дава интервю точно на най-грозната практика представяща се не за ПР агенция, а за медия. [/quote]
  Ето, че решението му има много по-голям ефект от желаното и то само защото този парцал "Труд" се саморазобличи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#2] от "Десен":
  ++++++++++++, ще те допълня "нема да те ухапят...много"...в случая немския чиновник действа по схемата, "страх лозе пази" и пък и защо да не направим едно реверансче на управляващите...общо взето като го гледаш на кого дава интервюта, можеш да се досещаш и за мотивите му, а сега реди сълзи и сополи...смях.....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 15. 15 Профил на kazahstan
  kazahstan
  Рейтинг: 0 Любопитно

  С вестниците положението е ясно,всички са зависими и защитават интересите на собствениците си,но какво да говорим за телевизиите,защото много хора особено в по-малките населени места се информират от телевизия като Босфор Ти Ви?

 16. 16 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#13:"Храбър"] парцал "Труд" [/quote]

  Интересно дали нарочно или случайно два пъти бъркаш името на вестника...

  Цензуриран от "Икономедиа"
 17. 17 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 684 Любопитно

  [quote#6:"Храбър"]Извършеното от "Труд" си е жива манипулация, което е подсъдно по всички демократични закони![/quote]
  Що "Труд" бе Храбър? В материала си пише за интервю в Монитор на Делян Пеевски и Ирен Кръстева?

 18. 18 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#2:"Десен"]Не мога да си обясня защо от всички вестници и медийни издания тоя посланик е решил да дава интервю точно на най-грозната практика представяща се не за ПР агенция, а за медия.
  Ела си в Дневника дай интервюто, нема да те ухапят. [/quote]
  Таен клиент!? Стрес тест!? За България е чудесно!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 19. 19 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Мутренските медии да пестят от закуски, защото иначе няма да им се получи: http://www.nenovinite.com/news.php?action=view&;ID=2031

 20. 20 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#11] от "comtec":

  Не знам дали е бил информиран ама им го наби с картофите!

 21. 21 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Да обобщим ПАК:

  Вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", "Експрес" и великотърновският "Борба", както и телевизиите ТВ7 и ББТ са собственост на "Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева и сина й - депутатът от ДПС Делян Пеевски.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 22. 22 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2117 Весело

  Ох миличкия! Той изобщо май не е знаел за кого дава интервю. Че и седнал етичен кодекс да им цитира...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 23. 23 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#16:"1951"]Интересно дали нарочно или случайно два пъти бъркаш името на вестника... [/quote]
  Разликата е несъществена!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 24. 24 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#2] от "Десен":


  [quote#2:"Десен"]Не мога да си обясня защо от всички вестници и медийни издания тоя посланик е решил да дава интервю точно на най-грозната практика представяща се не за ПР агенция, а за медия. [/quote]

  Може би точно заради това е решил да даде интервю точно пред тях.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 25. 25 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тотално игнориране заслужават всичките престъпни бизнеси на КТБ и компания... да си предават само министрите и ББ по правителствената телевизия

 26. 26 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#11] от "comtec":

  Абсолютно вярно, прекрасно е информиран, кой кой е в медийното блато, но сега разиграва наивност и учудване, жалко, че някой се хващат на този евтина театрална сценка, пък и Оруел ни пробутва, смешник....

 27. 27 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Не само форумниците, но и Н.П. Посланикът на страна учредител на ЕС, казва в прав текст, че България под ръководството на партията, която и те подкрепиха за да дойде на власт, се е установила Оруелова действителност!!!
  Какво по-точно от това, освен ултиматума: няма да работим с вас.
  А какво значи това: промяна или не сме с вас и е време да си вървите.

  apoloniy
 28. 28 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#27] от "Apolon ot Tiana":

  Е покрай този скандал да не забравите, че човека седи и зад останалите си думи в интервюто, вкл. и някой хвалби за управляващите

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 29. 29 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#27] от "Apolon ot Tiana":

  А стига бе, то все едно в немския ЕСсср не е установена точно от Берлин, същинската Оруелова евро-действителност, не се самозалъгвай, просто немското чиновниче използва благоприятния случай и си постила за пред следващите ни управници....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  До коментар [#17] от "storan":
  Грешката е моя! Може би защото и двата ми се виждат еднакво субективни.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2422 Любопитно

  Преди време Бареков късаше вестници. Сега какво да очакваме? Да набие посланика?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 32. 32 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#28] от "Distributed":Не това е очевидно.Освен това в друга стаитя се казва, че двамата министри на финансите на Германия и Франция са заявили, чè двете държави ще направят всичко, за да остане Гърция в еврозоната. За това трябват пари, трябват и лишения, лишения, които за съжаление са повече за българите.

  apoloniy
 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3669 Весело

  [quote#26:"jojin"]Абсолютно вярно, прекрасно е информиран, кой кой е в медийното блато, но сега разиграва наивност и учудване, жалко, че някой се хващат на този евтина театрална сценка, пък и Оруел ни пробутва, смешник.... [/quote]

  А така, удри, по герберски!
  Кой е тоя смешник, бе?!!!!
  Сега остава само и Цвъ да сподели, как' си му е обичай, че "лицето е познато на органите"

  А работата е явно простичка - Негово Превъзходителство просто не е очаквал да го "редактират" без да го питат

 34. 34 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#29] от "appen 13":Виж пост 32.

  apoloniy
 35. 35 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 656 Весело

  Аз пък ще се направя на обиден, за където официално казва, че сме немска колониална провинция. Ще ми цитира той - "Директива 2.4 от германския Медиен кодекс"

  Извън веселият тон, подбирането на фактите и изопачаването им се практикува от всички Български медии, включително и тази. Още си чакам публикуването на интервюто на Жан Виденов.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Ако е съкратена тази част от интервюто , която е показана на сайта на Монитор, напълно нормално е да е съкратена . Не приляга на един посланик на държава- лидер ,да дава оценка на българската действителност с извадки от доклади на Ек и вестникарски изрезки от изявления на управляващите за " добрата работа на германските и български служби " в борбата срещу организираната престъпност и корупцията . Това са дъвкани и предъвквани работи и са под нивото на един дипломат . Това , което е съкратено , всички вестници са го публикували по един или друг повод. И Монитор са направили дори услуга , според мен, на въпросния . Да не бъде обвинен в плагиатство .

 37. 37 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#33] от "xm...":

  Извинявай, ценя твоето мнение и чета с удоволствие постовете ти, но съм последния в този форум за който може се напише "по герберски"...Самият факт, че е стигнал до там да коментира и дава интервюта пред такъв жълт лакейски мутренски парцал като "Монитор" трябва много сериозно да те накара да се усъмниш в искреноста на твърденията му и медийните сценки с късането на ризата и воплите за отпадналите "критики"...

 38. 38 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#36] от "papyre":

  хахаха, дай малко по-сериозно, пари ти се плащат не за броя думи, а за убедителни доводи!

 39. 39 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#21] от "Distributed":

  + БТК/Виваком,
  + бившата радио група SBS, сега BSS
  + Булгартабак
  + отскоро Нова ТВ, както се чува...

  Умен и красив жълтопаветник.
 40. 40 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1240 Весело

  [quote#36:"papyre"]Ако е съкратена тази част от интервюто , която е показана на сайта на Монитор, напълно нормално е да е съкратена[/quote]
  И като как е нормално.Кой го преценява.Като съкращаваш или питаш интервюираният дали е съгласен или не поместваш интервюто.Простичко е.Останалото се нарича с дума проста - ЦЕНЗУРА.Според теб кой разбира смисъла на казаното от посланика по добре - Дудук къмпъни заедно със семейство Хипопотами или интервюираният.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 41. 41 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Е какво пък толкоз станало?Не "зависим" вестник !!!!!Може ли да зависи от някакъв си посланник? Този мушморок(по прокурор С.Дочев) да се радва ,че г-жа Ирен Кръстева му е дала форум в апологета на правителството в-к Монитор. Щото такива "неприлични",изрази ,които злепоставят ББ са недопустими....Това и СЕМ ще Ви каже.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 42. 42 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#38] от "petark":

  Ами това ,което казва немеца в интервюто ти е непознато и не си го чувал и по телевизия , аз какво да правя ? Да ти наливам с фуния ? А колкото до плащането - с удоволствие ще пиша по поръчка . Обикновено се плаща на хора с умствени възможности и дар слово . А аз не мога тебе да убедя , че някой по- вещ ли ?Кой ще си харчи пари по мене и тебе , бе момко ?

 43. 43 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#40] от "hristov19":

  В самото писмо на посланника си пише:
  "Госпожа Тодорова предварително ни съобщи, че някои въпроси от областта на културата и образованието не могат да се публикуват поради липса на място. С това се съгласихме. В одобрената от нас предварителна версия обаче споменатите по-горе и считани от нас за важни въпроси все още се съдържаха. В отпечатаното интервю липсва не само описания по-горе допълнителен въпрос на госпожа Тодорова, а също
  и споменатата само в половин изречение критика към медийния ландшафт във въпроса за положителните и негативните политически развития в България. Това
  несъгласувано съкращение събужда подозрението, че редакцията нарочно е заличила тази тематика от интервюто."

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  До коментар [#37] от "jojin":

  Сорри, не съм искал да те обидя.
  Освен това ... то във всяко българче си дреме по нещо герберско , дет' се вика - сите сме от село

  Иначе ... не знам дали НП се е натискал за интервюто или от парцала на Мама Праска са го потърсили. Лично аз предполагам второто. Защото при сегашното управление, както от самото начало си пиша редовно, изведнъж зачезнаха от медийното пространство европейските посланици. Които бяха регулярни в изявленията на становищата си преди ББ с другаЕ да яхне властта. Предполагам, че и на вас това не е ви убягнало от вниманието. Е, нещо да се е променило? Не. Даже от последния Доклад може да се заключи, че в известна степен китна Българийка е оставена "настрана", докато си оправят собствените бакии. И в този контекст, според мен, вероятно те са го потърсили за интервю, а не той да се е натискал. А да откаже интервю - не върви. Е, вече може да почне и да отказва Да го откажат де ...

 45. 45 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  то пък какъв идиот трябва да си, че да преиначиш интервюто на един посланник

 46. 46 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Хм, много странно тази новина внезапно и едновременно изчезна от хедлайна в сайтовете на Дневник, Труд и 24 часа.

 47. 47 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Ясна, точна и категорична позиция на Посланика на Федерална република Германия! Крайно време беше да се каже на медийната групировка Кръстева/Пеевски, че не всички са овце и няма само спрямо тяхната тояга да се скача! Така е, опасен е монополът, жалко, че българските управляващи не го разбират. Мислят си, че така контролират медиите, а всъщност си вкарват автогол. Поздравление за г-н Хьопфнер!

 48. 48 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  всеки който дава интервю на такава точно медия си е заслужил всичко , което му се случва

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 49. 49 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#45:"stanislavdi"]то пък какъв идиот трябва да си, че да преиначиш интервюто на един посланник [/quote]
  това си е типично за герберската клакьорска медийна група

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 50. 50 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#1:"leko_uchuden"]а сега така, какво ще прави "медийнта групировка" извинение или атака тип "тоя па ще ми каже". [/quote]

  Тактиката я знам: Няма да споменат и дума за случая. Не са обвързани от кодекса и няма какво да ги принуди да публикуват каквото и да е. А от известно време тактиката на Телеграф, Монитор и Стандарт е да мълчат, ако нещо не изнася. Това спрени еврофондове, критики от комисари и т.н. просто не се отразяват и толкова. Прекалено им е сложно дори и една атака или опровержение от гледна точка на властта да публикуват даже. Не стига, че са официози, ами даже не са и добри в това...

 51. 51 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4549 Неутрално

  Това съкращаване на думите на г-н Посланикът на Германия не е случайно,защото засяга интересите на хората ,които държат пресата и манипулират общественото мнение у нас!

 52. 52 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#39:"WALL-E"]+ БТК/Виваком,
  + бившата радио група SBS, сега BSS
  + Булгартабак
  + отскоро Нова ТВ, както се чува...[/quote]
  + Стандарт
  + в-к Черноморски Фар
  + поне два футболни отбора (Левски и Ботев Пловдив)
  + разпространението на вестници, списания и т.н. в някои части на страната

  май имаше и още, но в момента съм изключил

 53. 53 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  в.Монитор - едно от децата в голямото семейство на Борисов-Цв.Васелев-Кръстев-Пеевски, призвано да промива мозъците на матер'яла.
  Редно беше посланикът да е разбрал вече това.

 54. 54 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1768 Любопитно

  Само срещу Монитор ли бе, посланника?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 55. 55 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 902 Неутрално

  "моля за Вашето разбиране, че с оглед на случилото се известно време не мога да давам интервюта на Вашия вестник."

  Разбирай, докато не се сменят собственици, редактори и останалите труженички от вестничето.

 56. 56 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#53] от "Нихната Макя":

  Точно за това си има и скъпо платено аташе по печата в посолството ( най-често съвместяващо и други, не съвсем дипломатически функции, ако се сещаш за какво намеквам), което всяка седмица му прави доклади, кой кой е, за какво се бори, и кой му плаща....Т.е. или аташето по печата е освидетелстван идиот, и невероятно некадърен резидент на BND (Бундеснахрихтендийнст)- немското външно разузнаване, което е повече от абсурдно, или посланика нещо ни работи и е дълбоко убеден, че рупаме доматито с колците.....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 57. 57 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 515 Весело

  Медиите в България са в доста окаяно състояние. Всички сме наясно колко са манипулирани. Съмнявам се да има човек, който да не го знае и да не се е замислял по въпроса и едва ли едно интервю ще обърне всичко наопаки. Ето ви примерно Дневник - дали няма една тънка манипулация тук? Сега да очаквам минуси или направо да ми изтрият коментара, че го казах, нали? После нека пак си поговорим за проблема със свободата на словото и мисълта!

 58. 58 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Ами защо Монитор?!

  4itatel
 59. 59 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Горкият!И той се е вързал на Тиквата!

  4itatel
 60. 60 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 965 Любопитно

  Дойчо все още не е разбрал къде се е озовал

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 61. 61 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Германският посланик протестира срещу вестник "Монитор"

  не протестирай,майн брудъ, а бомбрадирай !!!

 62. 62 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#56] от "appen 13":
  Какви фунции си има?

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 63. 63 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Функции де

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 64. 64 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  И това се публикува тук? В Дневник?
  А какво става цензурата във форумът на в.Дневник?
  Какво ставаше в навечерието на "Орлов мост"?

  "Човек у чуждото око и сламката вижда а в своето и гредата не вижда!" е казал нашият народ.

  "Икономедия" също не е света вода ненапита, я погледнете как е деградирал форумът. какви изтривания и наказания на неудобните и медали на килограм за удобните!

  Подмазвачите и блюдолизците във форумът станаха, като Съветски генерали от времето на Леонид Илич Брежнев!

  А колко читави съфорумци си взеха шапката обидени и омерзени?
  Колко?

  Пълно и тотално развращаване на форумът!
  "Журналистика е да отпечаташ това което никой не иска да види отпечатано, всичко останало е пиар!" Джордж Оруел

  Хитростта пречи на мисълта!
 65. 65 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#62] от "NO2ID":

  Разнообразни и често пъти екзотични и нямащи нищо общо с дипломатическия му статут....вероятно, разбира се, може пък и да е втория секретар по икономическите въпроси, въпрос на административна структура....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 66. 66 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Някой чете ли тъпите гербаджийски вестници?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 67. 67 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 663 Весело

  O-да! ! Уверявам ви че тези хора когато казват нещо , то найстина има значение . Мисля че , в Германия това нещо ще бъде заприходено и описано , а като се има предвид как всичко съгласуват и планират .... , това не е Шега ! !
  Бай Ганьовците от мошенническата греупировка да не излизат срещу посланника точно на Германия , защото помнят като ято камили .
  А Боко рЪпона , да има предвид ,че следващият път не букет рози , а розовата долина барабар с почвата да занесе на Меркел - много чукани по тиквата ще отнесе !

  Това е страхотен автогол ! Явно селяндурите не виждат по-далеч от търбусите си ... , Жалко !

 68. 68 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  "Монитор"не е държавен вестник и не е длъжен да публикува пространните интервюта даже на германския посланник.
  Пък и той не се казва нито Рихтхофен, нито Бекерле, тяхните имахме практика да публикуваме 100%, което до нищо добро не доведе, затова давайте по късичко, есенцията, така да се каже....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 69. 69 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Не съм изненадан. Човека си е направил опит и вероятно е очаквал резултата от него. Чакам да видя реакцията на Бареков

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 70. 70 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#61] от "triton123":

  Те брудерите, бомбардираха 1940 където не трябваше и отнесоха пердах който не са и сънували.... още им е влажно на едно място....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 71. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#56:"appen 13"]или посланика нещо ни работи и е дълбоко убеден, че рупаме доматито с колците.....[/quote]
  Не без основание, не без основание....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 72. 72 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#2:"Десен"]

  Не мога да си обясня защо от всички вестници и медийни издания тоя посланик е решил да дава интервю точно на най-грозната практика представяща се не за ПР агенция, а за медия. [/quote]

  [quote#10:"richardnixon"]Посланиът трябваше да бъде информиран за кои точно собственици на медии работят парцалите наричани за благозвучие вестници Вероятно нямаше да даде интервю на Тлъстаците [/quote]

  Всъщност тоя тип със сигурност е бил информиран на кого дава интервю - пичът явно се интересува, защото преди време каза доста верни неща за монопола при вестниците... и явно всъщност яко ги е минал - направил се е на умряла лисица, нарочно им е набил цял абзац за свободата на медиите и те са клъвнали на въдицата... като са го изрязали, а той само това и е чакал и сега "мандалото лопна" - има доказателство за скапаната им медийна политика - щом орязват посланик на най-голямата ес-държава, то кво остава за обикновения човек... супер ги е литнал като куци камилчета...хахахаха

 73. 73 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 834 Весело

  Аааах милиционерщинка , прикрита под псевдо-журналистика
  Слава Богу все още не сме изцяло обратно в 80-те на миналия век та не се налага да презкачаме цензурата клечейки тайно покрай радиото за да чуем истината от заглушаваните Дойче веле , БиБиСи и т.н.
  Имаме си поне "Дневник" в БГ-ето

 74. 74 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#72] от "Solingen007":

  И на мене ми изглежда такава схемичката.....но "неведоми са пътищата Господни"...може и да е така, а може и да е доста по-елементарна причината....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 75. 75 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#45] от "stanislavdi":

  страиен идиот трябва да си, ама квото сам си направиш друг не мое ти го направи

 76. 76 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#72] от "Solingen007":

  Именно - пича си е търсел ефекта и нарочно ни демонстрира гербавопеевската простотия. Не му е било трудно - повечето редактори на Пеевски са като прочетена книга за всеки средноинтелигентен човек. Чудно ми е как не са нахлули всичките орки, дето обикновенно плъзват след подобни новини, та да стане цирка пълен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 77. 77 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Историята прилича на обмислена тактика. Приема да даде интервю. Естествено ще го попитат за мнението му относно развитието на България и на българските медии. Казва им някои нелицеприятни за тях неща. Остатава им или да публикуват всичко и да им удари шамар или да не го публикуват и да им го удари по-звучно с прессъобщение на посолството.

  В последно време Монитор е много четен, а повечето хора не осъзнават, че им предлагат боклук вместо информация.

 78. 78 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Весело

  Вестниците на Боко Тиквата са цензурирали посланика.
  Ирена Кръстева и нейното шопарче, сина й, знаят кой за какво им плаща

 79. 79 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Майне клайне - тоя да не си мисли, че е в Германия?!

 80. 80 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Весело

  Това си е свинщина, още повече че Боко,Кръстева и Пеевски са замесени

 81. 81 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1587 Любопитно

  Някои май сериозно мислят, че г-н Посланикът не е знаел с кого си има работа.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 82. 82 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#70:"boby1945"]Те брудерите, бомбардираха 1940 където не трябваше и отнесоха пердах който не са и сънували.... още им е влажно на едно място....[/quote]
  аз от 1917г. виждам само едни дето го отнасяха 70-80 годинки..победили-непобедии.."мий победили весь мир!" и като им казвал дядо на мой братчед,съдържател на заведение,където поркали и се освинвали: "Г-да другари,моля,плащайте!",отговорът бил .."Сталин плаща!!"Изпаднала,покосеа,долна история! А брудерите каквото и да направят ,каквото и ВРЕМЕННО да им се случи..бяха и си остават мотора на Европата,без който Европа не може и ако не бяха те...Европа щеше да е изцяло болшевишка,за ваш голям кеф!! пъни се,надувай се..ама какво да изтропаш освен едно миризливо,дежурно лай..о ! Победената Германия дето блести и води винаги...кога не е било това?! хехехе,чао ти викам от победена Германия!!

 83. 83 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ВСИЧКО каквото Германския посланик в България подчерта е и ВЯРНО и ДОСТОЙНО. Премиера Борисов е и ГЛАВНИЯ и ЕДИНСТВЕН „лукав” КАВАЛЕР в Българската медийна ДИСКОТЕКА.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 85 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Според мен този дори не знае конкретно коя медия чия е ами са му казали: "В България един държи медиите." И той свободата на медиите и тва си е.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 87. 87 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#79] от "pc_none":

  Не, просто се е заблудил, че е в Европа, па то се оказало, че е попаднал в Сао Томе и Принсипи.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 88. 88 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Весело

  Дойчо "си нема на представа" къде се озовал...

  Между другото чакам отговора на Монитор и други от групата:

  посланникът ще бъде обявен за внук/син на нацист, а на Германия ежедневно ще почнат да и се припомнят старите грехове на принципа

  "Вие що биете евреите".

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 89. 89 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#77] от "Сънливко":

  А кои хора четат боклуци? И Черната Златка не би докоснала хартията на Ирена Кръстева, хахахххх

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 90. 90 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#86] от "be_google откривател на герберопитекус булгарикус":

  И те се редактират, но в обратен смисъл. Доста често редактора после се опитва да изкара простащината и малоумието от тях и да вкара малко смисъл. В реалноста са още по-дебилни. Забележи, че почти никога не му дават цяло изказване, а само отделни откъси.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 92. 92 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "...моля за Вашето разбиране, че с оглед на случилото се известно време не мога да давам интервюта на Вашия вестник."
  Е, ето го решението! Трябваше нещо такова да се случи за да могат западните политици най-после да осъзнаят и признаят с ужас, че утопията на Оруел тука в България не е никаква утопия, а реална смразяваща действителност. Ако само за миг дори би помислил преди това интервю какво ще му се случи нямаше никога да го даде! Защото в утопичния свят на Оруел да казваш на хората дори това, което не искат да чуят е безсмислено упражнение. Защото там няма никаква свобода. И дори ако някой по случайност, като Г-н Посланика на Германия може да си позволи да каже някои неща, то на жалките сенки обитаващи този абсурден свят им е отнета свободата да го чуят, независимо дали искат или не искат това. Просто има едни сили които преценяват и решават какво тези сенки трябва да чуват и какво да не чуват. И затова никакви интервюта не трябв да се дават на тези Оруелски тип медии "за известно време", тоест на дипломатически език, докато не отидат на майка си гъза!

 93. 93 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#80:"stenli1"]Това си е свинщина, още повече че Боко,Кръстева и Пеевски са замесени [/quote]
  да не забравяме че капитала на Пеевси си е на Доган и Цв Василев, така че може да бъдат споменати и те

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 94. 94 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#84:"le_bigmac"]голям праз [/quote]
  голям е празът, по голям отколкото може да го преглътне гербожурналистиката

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 96. 96 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  [quote#88:"NPaine"]посланникъ ще бъде обявен за внук/син на нацист[/quote]

  Имайки предвид възрастта му, баща му без съмнение е бил член на Hitlerjugend и той следователно подлежи на справедлива критика от живите представители на "димитровската" младеж.

  В България трябва да бъде въведен закон за журналистическа етика, при което неговите основи трябва да се преподават на претендиращите да станат журналисти още от 1-ви курс. Иначе ще гледаме огладени петьоблъсковци, които от върха на пирамидите си, се гладят по косматите коремчета и се смеят на наивността на излъганите маси.

  CONTADOR GRATUITO!
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 99. 99 Профил на primoto
  primoto
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Не видях накой по-нагоре да е дал линк към оригиналното писмо (разбира се в превод).
  Предварително се извинявам ако вече някой е публикувал линк-а:
  http://www.sofia.diplo.de/contentblob/3718092/Daten/2796797/Brief_Botschafters_Zeitung_Monitor.pdf

  Като се има в предвид какво е нивото на БГ-журналистиката (слугинаж, меркантилност, некадърност и прочие) добре е нещата да се четат в оригинал. Затова отделете му 10-ина минути, за да разберете каква е разликата в нивото на представителите на висшита политика в една нормална страна и техните псевдо аналози в една изостанала страна...

  Only two things are infinite, the universe and human stupidity...
 100. 100 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#99] от "primoto":

  Наистина, писмото на посланика е оглущителен шамар. Но Банкянският Винету няма как да го проумее.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK