Казусът с договорите на кабинета "Станишев" с австрийския лобист Хохегер за 1.5 млн. евро отива при комисията "Янев"

Казусът с договорите на кабинета "Станишев" с австрийския лобист Хохегер за 1.5 млн. евро отива при комисията "Янев"

© Надежда Чипева, капиталСлед като шест месеца временната комисия изясняваше факти и обстоятелства около договорите на кабинета "Станишев" с австрийския лобист Петер Хохегер за 1.5 млн. евро, казусът "Хохегер" отива при комисията за разследване на корупцията по високите етажи на властта по време на прехода, оглавявана от Яне Янев. В последния си ден комисията "Хохегер" гласува днес доклад, който в 113 страници преповтаря стенограмите от изслушванията в 15 заседания на звеното, като една от констатациите е, че двата договора с Хохегер от 2006 г. и 2008 г. са били сключени така, че да няма реален измерител за ефективността им.


Докладът ще бъде изпратен още на Върховната касационна прокуратура, на Националната агенция за приходите, на Агенцията за обществени поръчки, на Агенцията за държавна финансова инспекция, на Сметната палата и на австрийската парламентарна комисия, която също разследва лобистки скандал около Хохегер. По предложение на Венцислав Лаков ("Атака") докладът ще бъде изпратен "за обеца на ухото" и на правителството на Бойко Борисов. Сегашният кабинет също работи с фирмата на Моника Йосифова и продължава да прави същите грешки като наследена практика от предишното правителство, смята Лаков.


БСП и ДПС не подкрепиха доклада на комисията и отново заявиха, че комисията изпълнява политическа поръчка с цел да дискредитира кандидатурата на Сергей Станишев за постоянен президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Пламенната защита на Станишев дойде от зам.-председателя на ДПС Лютви Местан - "това е комисия, която обслужва една политическа поръчка".
Според него целта на 6-месечния маратон е била скандалът с австрийския лобист да се проточи във времето, за да се ерозира авторитета на лидера на БСП.
И според говорителя на БСП Ангел Найденов целта на комисията е била тя да се превърне в средство за натиск, за да се дискредитира Станишев пред европейските социалисти.


От БСП и ДПС определиха доклада като тенденциозен, непълен и неточен. Представителите на опозицията възразиха, че в констатациите му отсъстват твърденията на изслушаните хора, че не са давани пари на политици. Критикуваха, че липсва и оценката на експерти по Пи Ар, че Хохегер е бил с отлична репутация, когато са подписвани договорите. Коментираха, че всъщност няма закононарушение или нецелесъобразни действия на предишното правителство.


Емил Радев (ГЕРБ) заяви, че фактите и обстоятелствата, които комисията е установила, са крайно обезпокоителни и трябва да станат достояние на българските граждани и контролните органи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK