Доставчикът на негодна храна за бедните ще бъде санкциониран (допълнена)

Румен Порожанов

© Георги Кожухаров

Румен ПорожановНа фирмата - доставчик на негодния за консумация боб по програмата за социално слаби хора, ще бъдат наложени санкции. Това съобщи в ефира на държавното радио директорът на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов.


В понеделник вечерта се разбра, че Агенцията по храните е открила в складове на БЧК 50 тона развален зрял фасул с паразити и червеи. Те са били предназначени за раздаване на бедни хора като храните са част от програма, финансирана от Европейския съюз на обща стойност от около 40 млн. лв.


Порожанов уточни, че все още очаква официална информация от агенцията за безопасност на храните, след което негодните количества харни ще бъдат подменени с качествени за сметка на фирмата доставчик. По договора с нея освен това се предвиждат допълнителни санкции и неустойки.
В сряда директорите на фонда и на агенцията ще обсъдят проблема при земеделския министър, съобщи още Порожанов.


Около 90 тона боб, който е бил предвиден за раздаване на социално слаби семейства по програмата "Благотворителност" на ЕС, ще бъде възбранен и унищожен заради наличието на паразити след като е установено, че има гъгрици, съобщи в Смолян земеделският министър Мирослав Найденов.


Ако се установи, че вината не е във фирмата, ще се проведат разговори и с гръцката страна, за да се установи къде точно е възникнала заразата – при пакетиране, транспорт или доставка, обясни той. Продуктите са общо 15 на брой на обща стойност 42 млн. лева. Бобът е аржентински по произход и е влязъл на територията на ЕС през Гърция. По думите на Румен Порожанов цялата доставка на този продукт е за 3020 тона.


Той съобщи още, че раздаването на храни от втория транш на европейската помощ ще започне с десет дни закъснение - на 5 ноември.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на otlondon
  otlondon
  Рейтинг: 367 Весело

  Фирмата "Фантастика 95 - Георги Цанков", която e доставила храни за бедни на завишени цени и боб с червеи е на общинския съветник от община Родопи Георги Цанков, който отскоро е шеф на местната структура на "България на гражданите".

  Доставките на кафе Инка по 19,43 лв и захар по 1,92 лв бяха описани в разследвания на Капитал дейли и на сайта Offnews.bg. Проверка в търговската мрежа показва, че кафе Инка може да се намери по 9 лв. за килограм, а захарта от борсата е по 0,73 лв за килограм.

  Вчера гръмна и друг скандал с доставките на храни за 308 хиляди бедни по европейска програма "Благотворителност", управлявана от Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). Българската агенция по безопасност на храните откри в Плевен и Добрич 50 тона развален зрял фасул с "видими мъртви паразити". Поръчката за доставка на фасул също е спечелена от "Фантастика 95 - Георги Цанков". Договорът на стойност 5927200 лв. е от 12.07.2012 за „Доставка на фасул зрял - I-во качество до складовете на Български червен кръст за разпределение на лица в неравностойно положение”

  Само преди няколко дни Цанков беше избран на разширено заседание на Националния съвет на Движение България на гражданите за общински ръководител на структурата в Община Родопи.

  От пресофиса на движението уточниха за Биволъ, че са научили за доставките на кафе и захар на завишени цени след като Цанков е бил избран. Движението ще изчака проверката на компетентните органи преди да вземе становище, но иска казусът да бъде разрешен възможно най-бързо, "за да не останат никакви съмнения относно представителите на "Движение България на гражданите", както по места, а така също и на ръководно ниво".

  Разследването на Капитал дейли за завишените цени на продуктите за бедни, доставяни от "Фантастика 95 - Георги Цанков" е от 11 октомври 2012 г., а изборът на Цанков се е състоял на 24 октомври 2012 г.

  Биволъ опита безуспешно да се свърже с Цанков на телефона за контакт предоставен в неговия сайта·и чрез профила му във Facebook, който обаче не е активен от създаването му.

  Кой е Георги Цанков?

  Бизнесменът Георги Цанков няколко пъти е обявяван за най-големият бенефициент по средства от европрограми на Държавен фонд "Земеделие" - пише в личната му страница.

  Цанков има участие в няколко фирми и редовно печели обществени поръчки за доставки на големи количества храни за държавни учреждения: затвори, детски градини и др. показа проверка на Биволъ в сайта на Агенцията за обществени поръчки. Сред клиентите му е и Народното събрание, за което Цанков е доставял напитки през 2010-11 г.

  Фирмата ФАНТАСТИКА 95 - ГЕОРГИ ЦАНКОВ съществува от 1995 г., като първоначално е имала предмет на дейност търговия на дребно с текстил.

  Освен това Цанков е бивш гребец, дългогодишен национален състезател по кану-каяк. "За себе си казва, че не е светец, има своите грехове, но няма нищо в живота си, от което да се срамува" - пише още в неговия сайт.

  В една от фирмите си М ЕНД ДЖИ ТРЕЙД КЪМПАНИ, Цанков е съдружник с пловдивския бизнесмен Малин Марчев, чийто мерцедес беше взривен миналото лято.

 2. 2 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Санкцията ще е да изядат боба

 3. 3 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 493 Разстроено

  Има ли някъде държавна поръчка където да няма далавера и да не се измамят данъкоплатците? В този случай се разбра истината,но колко такива са минали без никой нищо да подозира!!!

 4. 4 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Кажете я коя тази фирмица, да я санкционираме като купувачи, тогава ще видят как се пласират фашк*и.

 5. 5 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Гласувайте за Кунева и вижте какво ви чака.

 6. 6 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Аууууууууууу, така ли, а сметнахте ли колко е захлебил до сега от продаването на "подарените" стоки!

  ура и да живей!!!
 7. 7 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1121 Весело

  [quote#5:"Wrornoxmaniak"]Гласувате за Кунева и вижте какво ви чака[/quote]
  Гласувайте за Тиквата и няма какво да чакате да видите - ей го нагледно и сега.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  [quote#5:"Wrornoxmaniak"]Гласувате за Кунева и вижте какво ви чака.[/quote]
  Уехчево, обясни ни "връзката" между разваления боб и парламентарните избори?
  В случая един мутант се е опитал да се облажи за сметка на най-бедните и слабите. Това по-скоро приляга за някой от знайните и незнайните "спонсори" на Пожарната команда... на която и гледаме сеира вече над 3 години...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Къде си БИЛ, бе, Порожанов , като си поръчвал НЕЩО- от фонд "Земеделие"..Не можа ли поне да се поразходиш , с двама лаборанти - да видиш какво получваш ??? Не става дума за две кила боб ..
  Сега ти и онзи 'търговец"- в пандиза и една година - да си ядете САМО от този боб..!! Ако имахме "правосъдие ", де ..

  BIG AL
 10. 10 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  За да не е "вътре" нашенеца решил да достави малко развалени храни. По този начин ще си покрие комисионната ,която дължи на "благодетеля" . Ако това е непорочното зачатие на новата партия на Кунева ,здраве му кажи.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 11. 11 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 616 Гневно

  Подпомагане за зимния сезон на бедни и крайно нуждаещи се с "кафе"?
  Тази "Инка" само засилва предположенията за много голяма далавера.
  Това ли е част от "кошницата " за бедни?
  Нормалното е да им се дават храни - олио, захар,спагети,бисквити, варива, консерви в срок на годност и т.н.

 12. 12 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  [quote#5:"Wrornoxmaniak"]Гласувате за Кунева и вижте какво ви чака.
  [/quote]
  А обществената поръчка не я ли организира Миро мършата?
  "Продуктите са общо 15 на брой на обща стойност 42 млн. лева. Бобът е аржентински по произход и е влязъл на територията на ЕС през Гърция. По думите на Румен Порожанов цялата доставка на този продукт е за 3020 тона."
  Дали ЕС е съгласен да финансира аржентинските фасуладжии или пак некоя Калинка е провела търга?А това,че при Кунева се сбра върховната палач,не прави Гърбавите по-читави.

 13. 13 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Каква гръцка фирма , бе , мошеници ..Когато купувате за себе си - сигурно доста проверки правите ..Ако ти продадат помия - КОЙ трябва да проверява ???
  Защо се правите на ампета , порожановцииии.....Всеки може да ти предложи БОКЛУК- защо си го пиел ?? Колко време имаш за да направиш РЕКЛАМАЦИЯ ??
  Изобщо КОГО будалкате , негоднициии, гербаджийски ..Или понеже не става дума за вашия хладилник ...
  Изобщо стари номера на онзи - ветеринарния министър- мошеник - с 20 годишното ирландско месо ..
  КОЛКО ви плати хитрия гърк ???

  BIG AL
 14. 14 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#8] от "B52":

  То, на теб защо да го обяснявам? Има ли смисъл?

 15. 15 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Най- голямата помийна яма, след вътрешното министерство е това - на земеделието ..

  BIG AL
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  [quote#1:"otlondon"]Фирмата "Фантастика 95 - Георги Цанков", която e доставила храни за бедни на завишени цени и боб с червеи е на общинския съветник от община Родопи Георги Цанков, който отскоро е шеф на местната структура на "България на гражданите". [/quote]
  Отлично показана заинтересованост на "България.. за гражданите"... организация която се бие в гърдите и под път и над път демонстрира кого защитава тя!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#7] от "hristov19":

  Зрънчо, много обичаш да криеш мишето си сърце зад плюсовете. Разликата между това което е сега и това за което ти ще гласуваш в лицето на Кунева е видно. Санкции и подмяна на количествата с качествени за сметка на фирмата доставчик + това, че докато ГЕРБ е на власт такива измамници повече контаркт няма да получат. Докарат ли нова тройна, за която ти милееш, това е гарантирано и такива мошеници пак ще грабят България.

 18. 18 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#12] от "Лелка":


  [quote#12:"Лелка"]по-читави.[/quote]


  Защо? Че са разкрили мошеника?

 19. 19 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Според нормалната човешка логика, наред със затвор за умишлено подлагане на риск на здравето на хората, очаквам:
  1. Земеделското министерство ще бъде разследвано как позволява печеленето на търг от фирма, предлагаща цени, два пъти по-високи от пазарните. Нямаше ли де е по-просто храните да се купят от борсата?
  2. В новите търгове ще се въведе изискване за таван на цените, не надвишаващи примерно борсовите или както там се счете за целесъобразно.
  3. Хората/потребителите ще бойкотират "Фантастика 95 - Георги Цанков".
  4. Кунева ще се разграничи от Георги Цанков. Аз не вярвам в политическата ориентация на този "бизнесмен". Той е от тези който се присламчват там, където има далавера. На него ГЕРБ са му позволили примерно да достави храни на безумни цени.

 20. 20 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Истинска подигравка с нас данъкоплатците, дето ден през ден
  ни измислят нови данъци , за да хрантутем и обогатяваме мошенници като тези двамата...

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 23. 23 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не желая да избирам из между крадци.

 24. 24 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Весело

  Според мен -
  да бъде от Б. Б. награден!

  www.berbenkov.hit.bg
 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3864 Неутрално

  Поредното брутално "измиване" на ръце и прехвърляне на отговорности!

 26. 26 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Между другото ... кво са виновни доставчиците от Гърция, че фирмата не е гледала какво купува ?
  Не мажете повече. Омазали сте се предостатъчно.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 27. 27 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#1] от "otlondon":

  Ами Кунева, явно, такива ги събира.

 28. 28 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 783 Неутрално


  [quote#27:"kaka_ginka"]Ами Кунева, явно, такива ги събира. [/quote]

  Не знам как точно може да се провери всеки, който се присламчва към една или друга партия. Познавам един кмет на едно градче от селски тип, избран за четвърти път - и всеки път от различна партия. Нищо не можеш да направиш срещу такива, само като се издънят трябва да се разграничиш от тях (преди това обикновено не знаеш за съществуването им).

 29. 29 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Мене ме интерсува ще има ли разследване и по въпроса защо първоначално спечелилата търга фирма се е оттеглила. Има съобщение, че собственичката била дълготрайно в болнични. Дали някой я е "разболял" физически или така наплашил, че е била принудена да се оттегли? Или тя е част от схемата, така организирана, че след като тя спечели с ниски цени и след това се оттегли, следващият Георги Цанков автоматично да спечели? И в двата случая тази жена няма сама да подаде оплакване, но има достатъчно основания за разследване, стига само половинчати мерки от типа ""Ах колко сте лош, г-н Георги Цанков, не може така, народът се вълнува. Платете х лв глоба и по живо по здраво, а другия път по-умната".

 30. 30 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 421 Любопитно

  До коментар [#19] от "heliana":
  ако минат такива сделки през нашата стокова борса, не някои цени ще са по-високи от текущите пазарни за такива количества, а болшинството цени ще са такива!
  Такава е практиката на нашите борси от години насам!


  mak1951
 31. 31 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#30] от "mak1951":

  Аз не съм специалист по пазари и предложението за борсите беше просто пример. Професионалистите биха могли да предложат една добре работеща методология за разумно определяне не горната граница на одобрените оферти.

 32. 32 Профил на cualquera
  cualquera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колкото и завишен да е контролът от страна на Найденов, надали някой може да предположи, че съдържанието е толкова екзотично. Важното е, че са взети мерки и ще се предотвратят подобни случаи.

 33. 33 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#17] от "Wrornoxmaniak":

  Напротив именно при ГЕРБ и шокиращата корупция, която донесоха такива фирми ще продължават да просперират!

  "За тазгодишната кампания фонд "Земеделие" направи общо 3 обществени поръчки за 15 продукта. ЕТ "Фантастика - Георги Цанков" печели 9 от 15 позиции. Любопитна подробност е, че в няколко от случаите фирмата на Цанков е избрана за победител след оттеглянето на класирания на първо място кандидат. Такъв е случаят с офертите за захар, олио, конфитюр и кафе. "Кестрел фууд" е предлагала продуктите най-евтино, но след като се е отказала, победител с цени, по-високи и от средните пазарни без ДДС, се е оказала пловдивската фирма. Пред "Сега" от "Кестрел фууд" не успяха да обяснят защо са се отказали от търга, защото управителката е в много дълъг болничен."

 34. 34 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Освен, че трябва да възстаниовят разваления боб с качествен за сметка на фирмата, което е нормална практика по цял свят в случаи на рекламация в рамките на гаранционния срок за каквато и да е стока или услуга, да се раздаде този разваленият боб на всички от ръководството на тази фирма вместо заплати!

 35. 35 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Само санкциониран!!
  Нормално за България.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK