Еврокомисията: Парламентът прикрива сигнали срещу кандидати за КС

Венета Марковска по време на изслушването миналата седмица в парламента.

© Анелия Николова

Венета Марковска по време на изслушването миналата седмица в парламента.Европейската комисия е обезпокоена от информациите, които поставят под съмнение почтеността и професионалния капацитет на част от кандидатите за КС. Всички обвинения за корупция и конфликт на интереси трябва да бъдат изчистени, за да се защити авторитета на институцията Конституционен съд."


Така говорителят на Европейската комисия Оливие Баи коментира пред "Медиапул" прикриването на сигналите срещу съдия Венета Марковска по време на изслушването на кандидатите за членове на Конституционния съд (КС) миналата сряда. Гласуването на кандидатурите е насрочено в парламента за 31 октомври.


Европейската комисия напомня
че България е поела отговорност да отговори на препоръките в последния мониторингов доклад. Председателят на правната комисия Искра Фидосова не отговаряше на мобилния си телефон тази вечер, за да коментира реакцията на Брюксел.


По време на изслушването на четиримата кандидати за членове на КС от квотата на парламента, депутатът от БСП Янаки Стоилов представи сигнал от Георги Тонев Колев срещу Венета Марковска, но председателят на комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) заяви, че Стоилов не се движи по предварително одобрената процедура и анонимни сигнали няма да бъдат разглеждани. Дори и след уточнението,че сигналът не е анонимен, Фидосова не допусна разглеждане по темата (прочетете надолу за сигнала).


"Съдиите в Конституционния съд трябва


да отговарят на най-високите критерии за професионализъм и почтеност


ЕК призовава всички компетентни български институции, в частност парламента, да поемат своята отговорност и да направят проверки на обвинения в корупция, конфликт на интереси и търговия с влияние",  казват още от ЕК в отговор на въпроси на "Медиапул".


"В мониторинговия доклад ЕК препоръча на България да проведе прозрачността, обективността и почтеността като свои най-важни приоритети при кадруването в съдебната система. Тези препоръки се отнасят до назначенията на членовете на КС, както и при избора на нов главен прокурор и ново ръководство на Комисията за конфискация.


ЕК продължава да следи тази тема отблизо


уточняват още от комисията.


Ден след изслушването през миналата седмица Марковска изпрати писмо до агенция "Фокус", в което определи сигнала като "очевидно манипулиран и перфидно изработен компромат, обслужващ определени политически или други интереси" и който има за цел нейното "дискредитиране в публичното пространство". 


В сигнала срещу Венета Марковска се изнасят данни за придобити от нейни близки имоти по Черноморието и в центъра на София. Освен това се отбелязват връзките й с адвокати (Румен Еленски) и конфликта на интереси, който произтича от това, както и за сблъсък на приятеля й Георги Георгиев с двама полицаи. Преди време той беше задържан, а в колата му е открита фалшива служебна карта на негово име за "директор на Върховния административен съд." След инцидента Марковска са среща със зам.-министър на вътрешните работи. Двамата полицаи са уволнени, а разследването срещу приятеля й - прекратено. "Не нося отговорност за постъпките на никой извън кръга на моето семейство. Не ми е съпруг, не ми е брат, не ми е никакъв. Не живея във фактическо съжителство с никого. Живея сама, знаете, че съм разведена. Не нося отговорност нито за действията, нито за имотите на никого извън кръга на моето семейство", коментира тя пред журналисти миналата седмица.


Докато се чакаха номинациите за КС, в средите на ГЕРБ, а и в опозицията, до последно се очакваше, че  управляващите ще предложат Марковска за един от новите членове. След това обаче изненадващо този вариант отпаднал. А председателят на правната комисия Искра Фидосова (за която до последно се говореше, че стои зад кандидатурата на Марковска) обяснявала пред колегите си, че всъщност номинацията изобщо не била обсъждана, разказаха преди време пред "Дневник" депутати. Заради развоя на събитията управляващите за първи път бяха на път да останат без своя номинация за такъв важен пост. В крайна сметка Венета Марковска беше издигната от трима независими депутати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK