Един здравен инспектор разказва - как се контролира пушенето по заведенията

Цигари забрана за тютюнопушене

© Анелия Николова

Цигари забрана за тютюнопушенеТеодора: Не съм пушила в дискотека, а в кръчма и караоке бар. Плюс в два нощни клуба раздаваха наргиле, а не съм сигурна дали това е ОК.


Моника: В една от най-големите и най-посещаваните дискотеки в Шумен все едно не е имало забрана за пушене. Малолетни даже си пушат, а полицаите ги наблюдават без нищо да правят (не знам дали имат право да го санкционират).


Юлиян: Като бях в Приморско лятото в една дискотека си беше разрешено пушенето, нямаше пепелници, но бяха оставили много вази с вода и изкуствени цветя в тях.
Здравко: По същия начин е и в Китен.


Антония: И във Варна има няколко, в които се пуши, махнали са по едно стъкло и ги водят открити, представи си.


Кристина: И в София се пуши, сещам се за три места в момента, мога да те заведа някой път.


Такива са част от коментарите, които предизвика въпросът "Знаете ли за заведения, в които все още може да се пуши след въвеждането на пълната забрана?", зададен във "Фейсбук" преди около седмица. За по-малко от час двайсетина души  впечатления и предложиха места, където пушачите могат да си спестят излизането навън, за да запалят.. На редакционната поща на "Дневник" пък пристигнаха читателски писма със снимки, на които ясно се вижда как клиенти на нощно заведение пушат необезпокоявани, като използват чаша с алкохол за пепелник.


Пълната забрана за пушене на закрити обществени места е в сила от почти пет месеца, след като в средата на май депутатите най-накрая приеха поправките в Закона за здравето. Дискусията около забраната обаче продължи повече от пет години, като премина през половинчати решения. Има ли обаче държавата капацитет да контролира достатъчно ефективно дали новите правила се спазват остава актуален въпрос и до днес.
 


В края на септември референдум в Швейцария, който отхвърли забраната за пушене на закрито за някои от кантоните на алпийската държава, вдъхна смелост на ресторантьорския бранш и двама независими депутати да се опълчат на вече въведената забрана.


Въпреки, че от здравното министерство и ресорната парламентарна комисия отрекоха отмяна на забраната да е даже споменавана в ГЕРБ, Кирил Гумнеров и Стоян Иванов внесоха поправка в Закона за здравето, която да отмени ограничението. Те настояват да се върне старото положение, при което заведенията бяха разделени на две части – за пушачи и за непушачи. Сега обаче това да важи само за помещения над 70 кв. метра, а не както беше преди – до 50 кв.м.


Собствениците на заведения изтъкнаха, че за последните три месеца, оборотът им бил спаднал наполовина спрямо миналото лято, а над 6 хил. души от бранша са останали без работа. Апокалиптичната прогноза е за още 30 000 безработни до края на зимата, ако пушенето в заведенията не се разреши отново.

Абсолютно възможни уговорки


За спазването на забраната следят инспекторите от регионалните здравни инспекции, които ходят на проверки и при констатирани нарушения в присъствието на свидетели издават актове на нарушителите. "Дневник" се срещна със здравния инспектор В.Д., ръководещ здравната инспекция в един от областните градове.


Според инспектора една от пробойните в системата е възможността за изтичане на информация за графика на проверки към заведенията. По думите му е "абсолютно възможно" колегите се уговарят със заведенията и да ги предупреждават преди проверките.


В отговор на официално запитване на "Дневник" от Министерството на здравеопазването казаха, че отговорността за предотвратяването на корупцията в административните структури е изцяло задължение на ръководителите. "Регулярно директорът разпорежда извършване на контрол на дейността на здравните инспектори, включително чрез повторни проверки на обектите, в които инспекторът вече е извършил проверки. При повторните проверки се събира информация и данни за извършената контролна дейност от инспектора. Инспекторатът на МЗ също извършва регулярни проверки на дейността на РЗИ", гласи отговорът.


Преде време В.Д. имал конкретни подозрения, че някои от служителите предупреждават обектите си. Затова предприел мерки – графикът на проверките вече се пазел в пълна тайна до преди самата проверка, а инспекторите си "въртели" районите. "Казваме им непосредствено преди това - ето ви колата, ето ви шофьор, идете там и там", обяснява здравният експерт. Датите и часовете на проверките не се показват и на другите служители на инспекцията.


Ефектът обаче е непостоянен, а проблемът не е изцяло решен. За да излезе инспектор на проверка извън работното време (след пет за държавните институции), трябва да се издаде заповед, да се организира пътуване, като се ангажира кола и шофьор, да се уведоми полицията, ако се наложи съдействие. "И всичко това е свързано с обработка на доста хартия и кореспонденция. Информацията може да изтече отвсякъде".


Скорост


Технологията за подготвянето на документацията отнема време. Ако на горещия телефон, който министерството откри, постъпи сигнал за нарушение на правилата, инспекторите се нуждаят от поне ден, за да подготвят проверка. Понякога престъпването на забраната е инцидентно, друг път обаче е системно.


От министерството на здравеопазването допълват, че нарушаването на забраната все пак не е криминално деяние и при постъпване на сигнал за нарушаване на забраната не се налага незабавно действие.


"Всички постъпили сигнали се проверяват и систематизират като по този начин се определят обектите, в които най-често се констатират нарушения. Тези обекти в последствие подлежат на засилен контрол. В други случаи, когато има данни за системни нарушения в даден обект, инспекторите могат да планират проверки в два или три поредни дни", пишат експертите от ведомството.


"Ние си ги знаем тук кои са, има няколко нощни заведения, които след определен час позволяват да се пуши", обяснява шефът на здравната инспекция. Допълва, че по принцип е възможно да се реагира веднага, но с нотка съжаление признава, че среднощните сигнали трудно могат да бъдат поети, най-малкото защото няма кой да вдигне телефона в малките часове.


Често също се случвало на входа на заведенията охраната да спре проверяващите, докато не бъде намерен управителят на заведението, в чието присъствие да протече инспекцията. През това време персоналът имал достатъчно време да прибере пепелниците. Така или иначе обаче управителят бил необходим и на самите инспектори, защото актът при евентуално нарушение, се пише на негово име.


Кой се страхува от глоби


По думите на В.Д. засега засечените нарушения, поне в тази здравна инспекция, не са чак толкова много. Със застудяването на времето обаче се очаква нещата да се променят и работа да се увеличи.


Според инспектора вината при нарушаването на закона е солидарна и често се разпределя между клиента и управителя на заведението. "От една от страна, причината може да е в самия управител, който да разреши или просто да не пречи на този, които си е запалил цигара. От друга страна, има клиенти, които са безкрайно арогантни, не се съобразяват, и няма как да го изгониш, особено ако е подпийнал", казва.

Забрана за пушене в Кюстендил

© Красимир Юскеселиев

Забрана за пушене в Кюстендил


Глобите за физически нарушители на закона варират от 300 до 500 лв. за първо нарушение и от 500 до 1000 лв. за следващо. Собствените на заведения се санкционират с два вида глоби - едноличните търговци плащат между 1000 и 1500 лева за еднократно нарушение и почти двойно(1500-3000), ако бъдат хванати втори път. За фирмите, които управляват заведения, глобата може да достигне и 5000 лева.


Според здравния инспектор няма реални основания въведената вече пълна забрана да бъде отменява. "Аз, като бивш пушач, не смятам, че би ми било такъв голям проблем да изляза и да запаля цигара навън, пред заведението. Ще си изляза, щом ми се пуши, ще пуша, ще се върна и ще е много по приятно за всички". Според наблюденията му доводът, че оборотите на заведенията спадали не е основателен.


"По-скоро се търси кампанийност в случая. На практика, парите са най-силният аргумент, защото веднага на ниво министри и държава започват да се мислят варианти. Но при нас, малък град, в които няма толкова хора, всички си работят и няма нито едно затворено".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Този здравен инспектор определено не е в час.В една голяма дискотека с петстотин-хиляда човека , ако триста излязат пред дискотеката има ли си на идея какъв ад ще настане.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 2. 2 Профил на pancerdivision
  pancerdivision
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Само да вметна че в Плевен,във всички дискотеки се пуши,без изключение.

 3. 3 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Като хората искат да пушат, да пушат. Не може държавата да казва как хората да се разпореждат със собственоста си.

 4. 4 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#1:"Трактор и Тиква"]ако триста излязат пред дискотеката има ли си на идея какъв ад ще настане[/quote]
  Вътре като са три пъти по толкова да не би да е рай?

 5. 5 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  А колко ли хора ще умрат тази зима, за това че са били принудени да пушат на студа от "мъдрото" правителство на ГЕРБ?!!!... Защо да се мъчат с бавна смърт от цигарите, вместо от някой менингит или пневмония... А г-жо министър?...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 6. 6 Профил на Graffiti Vandalism.
  Graffiti Vandalism.
  Рейтинг: 374 Весело

  Глупав закон-от глупави хора в глупава държава!
  Кой не обича да нарушава законите-тарикатите по нашите земи ли?-Те винаги са N1.
  След това идва казуса за съвестните хора-
  На Кого да подадем жалбата за нарушаване на обществения ред?
  Като няма кой да ти вдигне телефона да подадеш сигнал в 22ч.
  Тогава полицайте трябва да дойдат на помощ-стълбът на Закона-но те също спят.Кой в колата-кой на бюрото!
  Ние и затова сме на това ниво.Заспала нация.Чакаща културния шамар-голямото събуждане!

  До всички пушачи,който обичат да пушат и да не спазват закона-Приберете се при децата си-ако имате такива-запалете цигарка-и им покажете кое е ПРАВИЛНО!Те ще станат също толкова никотино зависими като вас.
  Пушете и се радвайте на дима-Никой не може да ви каже какво да правите със собствения си живот!!!

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  То и правителството е вредно но не го забраняват нали ?
  От 10г. Много повече са хванали рак от стреса които сее БосфорТВ от колкото от цигарите!

  Не е ли странно ,че контрола на пушачите е по-силен от колкото контрола на продажбите на наркотици?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на dbbonev
  dbbonev
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#5] от "Георги":
  Това ироничен коментар ли е?

 9. 9 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  По думите му е "абсолютно възможно" колегите се уговарят със заведенията и да ги предупреждават преди проверките.

  Напълно по български!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 10. 10 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Аз такъв матрял моа да ви напиша в съкратен вид, че да не губите време за много наука, без изобщо да трябва да говорас инцпектур.

  Искам да попипам "пак ли пушенето е най-важното и най-вредното" ?
  А алкохоля и наркотиците под чието въздействие се извършват престъпления ? С тях кво ш прайм ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 11. 11 Профил на zloster
  zloster
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#3:"lordcris"]

  Като хората искат да пушат, да пушат. Не може държавата да казва как хората да се разпореждат със собственоста си. [/quote]

  По тая изтъркана логика утре може да кажеш " никой не може да ми забранява да шмъркам или да се боцкам ". Аз също съм пушач , но не искам като седна да вечерям , примерно , някой да ми дими с някоя смръдлива цигара . А и самите заведения , в които се пуши , миришат на кенеф. Като се прибереш в къщи , ако искаш с...ри в кухнята. Там държавата няма да ти се бърка. Ти ако искаш си сипвай арсеник в питието , но нямаш право да натрапваш на околните боклуците си. А и все пак ролята на държавата е да се грижи за здравето на обществото , като цяло , а не на отделния индивид.

 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  "...възможността за изтичане на информация за графика на проверки..." - в нашата родина всичко изтича, като през сито, в което остават само "пържените" РИБИ...

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  вечната дилема на българите - дали да вървят напред или да си тъпчат на едно място в кочинката.

  толкова енергия се хаби в безсмислени разговори и обсъждания, резултатът е нулев.

  в крайна сметка резултатът по нашите земи е един и същ - всеки си прави каквото иска. така е било и така ще бъде (за добро или лошо).

 14. 14 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#1:"Трактор и Тиква"]В една голяма дискотека с петстотин-хиляда човека , ако триста излязат пред дискотеката има ли си на идея какъв ад ще настане. [/quote]
  За дискотека не знам. Ама снощи бях в Дивака на Гладстон-по едно време в дворчèто бяхме повечè хора от остъкленото пространство. Онова с вентилационната система за пушачите.
  И тъй като зимата не божеш да излезеш без палто, скоро хората ще почнат да вързват и "тенекии" (да не си платят сметките и да избягат, уж излезли навън да пушат"

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 15. 15 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  Територия от Андрешковци, с нулева правна култура и никакво желание да се напрегнат, за да се дръпне напред.

  И така е било открай време. От неразумните юроде, през диваците от "Записките" и Бай Ганя, та до бай тодор, бай тодоровата охрана и матряла.

  Проблемът е в огледалото.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  [quote#1:"Трактор и Тиква"]ако триста излязат пред дискотеката има ли си на идея какъв ад ще настане. [/quote]

  Едва ли ще е по-голям, отколкото ако хиляда пушат ВЪТРЕ в нея. Ти би ли желал дъщеря ти да работи като келнерка или синът ти като диджей в такова заведение?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Типично за българското общество - правилата никога да не се спазват. Това ни прави аутсайдери, такива са и управляващите ни, такива са основната част от хората. Винаги да бъде тарикат, да прецака другите - това е основна черта на масовия българин.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 18. 18 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 426 Весело

  Абе какви заведения, то в здравното министерство чиновниците си пушат по стаите като се заключват и крият наужким...
  Тая работа ако ставаше със забрани и глоби, в Америка още щеше да има сух закон и никой да не пие!
  Това законче е пълна тъпотия! Аз пък не искам да виждам никъде пияни и дрогирани - дайте ми и на мен закон.
  Принципът трябва да е: не пречи на другите, както и те на теб! Всичко друго задължително е ограничаване на права и по нищо не се различава от законите, засягащи цели раси, партии, пол и т.н.

 19. 19 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Този закон се прие, за да се окаже натиск върху този бизнес, който за започне да си плаща където трябва, и тогава забраната ще падне. Това е точно в стила на ГЕРБ - приема се нещо противоречиво без никаква подкрепа и се чака хората да дойдат с оферта. Да погледнем трезво на нещата. В ресторантите трябва да има отделни зали за пушачи и непушачи, като в залата за пушачи задължително персоналът трябва също да е от пушачи. В дневни заведения и кафенета трябва да е същото нещо. Вече за нощните заведения и дискотеки пушенето трябва да е разрешено. Ако трябва в 2-3 дена през седмицата може да се обявяват дни без пушене. Или пък да се обявят заведения, които са изцяло за непушачи. Пушенето трябва да се намали по естествен начин още като се започне от първите класове в училище с различни програми и така постепенно да речем да се намалява броя на пушачите. Примерно сега ако е около 40 процента може да се постави реалистична цел след 20 г. да са 20 процента. Това е поредният подъл номер от това правителство да противопостави допълнително гражданите един срещу друг и да им попречи да припознаят общия враг именно в него.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 20. 20 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Не са поискали - не са въвели ред. МЗ да вземе да се информира как другаде прилагат тези ограничения и защо там - другаде - на инспекторите и през ум не им минава да работят в полза на нарушителите.

 21. 21 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Тези, които леят сълзи как щели да премръзнат през зимата - имате избор, пушенето не е жизненонеобходимо. Особено пък в дискотеките - там все пак се ходи за друго.

 22. 22 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#17:"soave"]правилата никога да не се спазват[/quote]
  Правило №1 за човечеството е "не убивай ближния си".

  А за пушенето - толкова се изписа,че само да се прочете от читав "законотворец",проблеа ще се разреши.
  Не може да има правила,налагащи ограничение на 40% от населението!

 23. 23 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 743 Весело

  [quote#18:"riformator"]Америка още щеше да има сух закон и никой да не пие! [/quote]
  В Америка НИКЪДЕ не се пущи!!!???

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 24. 24 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#21:"Мария"]пушенето не е жизненонеобходимо[/quote]
  То и пиенето на алкохол не е жизнено необходимо.........

 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1743 Любопитно

  [quote#17:"soave"]Типично за българското общество - правилата никога да не се спазват. Това ни прави аутсайдери, такива са и управляващите ни, такива са основната част от хората.[/quote]
  Точно така се правят законите ни — никога да не се спазват.
  Щом никой няма сериозна полза, но повечето имат сериозна "вреда" от забрата, то тя е обречена на нарушаване от всички.
  Каква е ползата за заведението? Ами никаква, само глоби и пушачи, които не се връщат да платят сметката.
  Каква е ползата за персонала? Ами никаква, пак си търпят пушачите, не получават вредни (защото официално там не се пуши), а ако протестират — ги изгонват от работа.
  Каква е ползата за клиентите? Ами никаква. Първо на пушачите им е некомфортно да излизат постоянно, второ тарикатите пак одимяват непушачите... и двете страни се изнервят.
  Каква е ползата за държавата? Никаква. Само разходи за контрол, който е безсмислен.
  Каква е ползата за самите инспектори? Ами който му стиска си иска рушвета, а другите се чудят как да заобикалят знаковите заведения, да не им се "случи случка" в някоя тъмна уличка.

  А беше толкова лесно: Лиценз за тютюнопушене. Което заведение иска, клиентите му да пушат вътре, си плаща по 50-100лв на стол всеки месец, и готово. Е, ще е по скъпа консумацията, но пушачите няма да излизат отвън и да "бомбят", и самото пушене ще е елитна екстра (размислящо оскъпена). Доволни пушачи. Персонала щеше да получава вредни, и да избира, повече пари или повече чист въздух. Държавата щеше да взема едни пари, без да се напъва с контрола (заведенията които плащат лиценза, щяха да топят конкурентите без лиценз, които позволяват пушене вътре, по чисто икономически причини), а инспекторите щяха да си уплътняват работния ден с повече проверка на храни. Непушачите щяха да посещават заведения с нормални цени и без тарикат-пушачи (персонала щеше да ги гони, да не номер на конкуренцията)...
  Пазарното равновесие е велико нещо, ама още ни е много партийното ДНК в управленските решения.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Сигурно за 10 000-ен път ще пиша колко добре се чувствам вече в заведение или закрито помещение откакто забраниха да се пуши. Особено се усеща това в пиано бар или на концерт в клуб, където човек стои поне 4-5 часа на крак и при липсата на дим се усеща и разлика в степента на умора. Аз определено вдигнах сметките си на такива места, защото сега изпивам по бира-две повече (поради липсата на задушаващия дим, който преди ме уморяваше доста). А това не е ли повишаване на оборота на заведенията?

  Разликата я усетих съвсем наскоро - на концерта на Аксепт в зала Универсиада. В един момент народът около мен здраво започна да пафка (без реакция от организаторите, естествено) и веднага умората ме налегна. И спрях бирите. След това отидах да си допия и хапна в едно заведение наблизо, което въпреки късния час и въпреки това, че беше много късно, беше ПЪЛНО. Е, кой спечели в крайна сметка от това?

 27. 27 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1399 Весело

  До коментар [#21] от "Мария":

  ми то ходенето по зведения, въобще не е жизненонеобходимо. На мен ми е все тая. На когото му е интересно да си играена "сляпа баба", но когато работата опре до 2 бр. инспектори + поне 1 бр. полицай + 1 бр. шофьор + командировъчни + извънредни часове + пари за дрехи, храна и гориво на гореизброените вече нещата изглеждат съвсем различно, нали?

 28. 28 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Що за смешна наредба и метод за изпълнението и? Още една възможност да се глобяват и наказват "конкурентните" кръчми като се прати банда пушещи мутри и услужливо след това цъфне инспектор. Цялата идея е сбъркана. Да се обособят два режима - кръчми за пушачи и кръчми за непушачи. Със знак на входа. Ако държавата иска да прокарва политика - с данъчни бонуси и малуси. Който иска ходи в едните, който иска - в другите. Всеки решава сам за себе си. Кръчмата по нищо не се различава от частен дом (в случая на собственика и). Определението за обществено място е смешно - това не е държавен театър или съд. Никой не е там насила - собствеността е частна. Персоналът не е задължен да работи там - какво става ако някой касапин реши да стане вегетарианец? Ще преоборудват кланицата в завод за кетчуп ли? Всеки, който влиза в кръчмата си поема отговорността сам за себе си. Няма как да се въведе насила забрана - само ще доведе до перверзии като гореописаната с бандата пушещи нарочно мутри. Иначе следващата стъпка ще е да се забрани и яденето на месо на публични места - вегетарианците може да получат стрес и да умрат. И ако не вярвате - вижте забраната за гъши дроб в ЕС.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 29. 29 Профил на trend88
  trend88
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички си пушат и това е, разбира се имат си план за справяне със ситуацията ако има проверка. Бях свидетел как вместо пепелници се използват свещници . Така при проверка бързо се действа и безпроблемно за собственици и клиенти.

 30. 30 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 904 Любопитно

  До коментар [#1] от "Трактор и Тиква":

  Това в Германия е ежедневие през уикенда, хората си пушат отвън и не се занимават да философстват.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 31. 31 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 904 Любопитно

  До коментар [#5] от "Георги":

  Вас не ви е добре въобще, никой не задължава пушачът да пуши. Това е въпрос на личен избор дали да се трови или не, но поне като е избрал този път да не трови и околните!!! За сведение аз съм пушач и не мрънкам, дори й се радвам на забраната!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 32. 32 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Тази забрана е абсолютно тъпа! Създават се едни идиотски закони и се създават проблеми, за да се отвлича вниманието на хората от реалните им проблеми. Това е стара изпитана управленска тактика. Да не говорим, че тази забрана спомага за разрастването на държавната администрация, по-точно от увеличаване на инспекторите. А можеше парите за техните заплати да се дадат за някакви социални дейности. В това правителство има няколко абсолютни дупки, като най-открояващи са здравния, социалния и образователния министър. Тези хора трябва веднага да бъдат уволнени, ако ГЕРБ държи да има повече депутатски места в следващия парламент.
  Старата система със зони за пушачи и непушачи беше много по-добра. Най-вероятно след изборите тази система отново да се върне.

 33. 33 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  [quote#4:"tralala2010"]Вътре като са три пъти по толкова да не би да е рай? [/quote]
  Вътре има охрана и са ограничени от пространство.Като умрат двама -трима в боеве пред дискотеките,пак ще си говорим.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 34. 34 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#23] от "geoimg*": "В Америка НИКЪДЕ не се пущи!!!???"

  То и в нацистка Германия НИКЪДЕ по ресторантите не са пускали евреи!
  Америка не е особено добър пример в случая... защото все още има достатъчно много хора, които помнят автобусите, заведенията, училищата, болниците с надписи "Само за бели!" и "Само за черни!". Това беше едва преди 50-на години...
  И в Америка, и в Англия, и във Франция, и в България е едно и също с този закон: едните лъжат, че го изпълняват, другите лъжат, че го прилагат! Идеална среда за рекет и корупция!

 35. 35 Профил на hackum
  hackum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "lordcris":

  Може, ако собствеността ти има статут на място с обществен достъп.

 36. 36 Профил на hackum
  hackum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#3:"lordcris"]Не може държавата да казва как хората да се разпореждат със собственоста си. [/quote]

  Освен за цигарите държавата упражнява контрол и над: напитките които се сервират, забрана за продажба на лица под 18г, изисквания за противипожарна безопасност, хигиенични изисквания, разпореждания относно съхранението и обработката на храната, която се сервира и т.н.

  Ако искаш да правиш каквото си искаш, можеш да го правиш в собствеността в която живееш, а не си отворил за обществено ползване под формата на ресторант, кафене, дискотека и т.н. В последния случай, се налага да се съобразяваш със законите, засягащи общественото здраве, хигиена и т.н.

 37. 37 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Любопитно

  [quote#3:"lordcris"]Като хората искат да пушат, да пушат. Не може държавата да казва как хората да се разпореждат със собственоста си. [/quote]
  А ако хората искат да убиват да убиват ли? Или да изнасилват малки деца. Откъде на къде държавата ще им казва е не може?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 38. 38 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1309 Любопитно

  И какво толкова сте се загрижили за оборота на заведенията?Дали е *пълно* зависи от доста много фактори,че цигарите едва ли ще преборят липсата на *мъни*,например.От личен опит зная,че консумацията ми като непушач е по-голяма от тази на пушача,все пак 28 години съм ги *дърпал*.А ако искате да си пушите - моля,нищо против,ще се обособим подходящи места,НО:бъдете така добри да плащате по-високи здравни осигуровки,поне три пъти,за да си плащате после *масрафа*.Не е демократично?!?А дали е демократично АЗ да ви плащам лечението,което при димящите братя е ВИНАГИ скъпо.Не вярвате?Ами има си тъй наречената медицинска статистика,четете.

 39. 39 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  В петък вечер в София в един така наречен клуб дойде управителя и каза:
  Вече се пуши вътре. Глобата ми е по-малка от това за нарушаване на обществения ред (разбирай вдигаме шум от вън). А и за шума може да ме затворят.
  Общо взето от както е студено във все повече заведения се пуши...

 40. 40 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Никой не споменава обаче, че стокооборотът на хранителните магазини се е вдигнал покрай забраната. Аз имам приятели които работят в този сектор и го знам едва ли не от първа ръка. А фактите са следните: Взимаш си пет бири (5лв), нещо като месо и картофки за мезе (напр. 6-7 лв), една кутия цигари (5лв.). Същото нещо го правят, да кажем още 5 човека, събирате се в дома на един и пак купона ви е готов...
  Каква е равносметката? Вместо да излизате през 30 мин. на студа да пушите, вие го правите удобно настанил се на дивана вътре... И вместо да дадете 50 лв. в заведение, където ще пушите на вън, вие давате не повече от 20-25лв на място, където пушите вътре.
  Кой печели и кой губи, изводите са си за вас.

  Ще ви изрием...
 41. 41 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#25] от "gost22":

  Ползата е за такива като мен, които не намират за особенно привклекателна мирзмата на лайн.а произведена от устата на пушачите.

  Сега в повечето заведения не се пуши. Е може и да има някакви коптори, в които някакви пъпчиви пубери все още да пушат, ама такива заведения са по скоро изключение, поне в София.

  Важното е, че в по-голямата част вече не се пуши. Особенно където се сервира ядене. За чалготеките не ми пука, там да се събират пушачите

 42. 42 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Пушачите като дават за сравнение пиенете на алкохол не забелязват една съществена разлика между двете.
  Като си пиеш биричката в компания ти не вредиш на никого. Като запалиш цигара освен теб пушат и всички наоколо теб макар и да не го искат.

 43. 43 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#33] от "Трактор и Тиква":

  Да умрат бе, нали ще са пушачи

 44. 44 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Весело

  [quote#42:"gabrovski"]Като си пиеш биричката в компания ти не вредиш на никого[/quote]
  Брей , как миловидно изглежда.А като обърнеш 7-8 и наръгаш някой,щото не ти се нрави как е обечен.Или се прибереш в къщи и пребиеш жената и децата.То ще излезе че алкохола даже е полезен и трябва да се насърчава употребата му.Аман от лицемерие.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 45. 45 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#44] от "Трактор и Тиква":

  Ама господине.. защо попадаме в такива екстремни примери? Защото ни е удобно, нали?
  Аз към никого не насърчавам, припоставям ги 1:1 или какво, и това не е вярно? Не е вярно че пасивното пушене е вредно за всеки а пиенето на 7-8 бири има различни резултати? Аз след толкова отивам да спя, т.е. ако изобщо успея да стигна до такава бройка

 46. 46 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  До коментар [#41] от "niakoi_si":
  А ти чети коментарите до края преди да ги коментираш. Има начин, не само на теб да ти е добре, а да е добре и на пушачите, и на държавата, и на персонала, и на собствениците...
  Проблема има и други, по-удачни решения, от милиционерското "Забранено е." Това със забраната е показателно за начина на решаване на проблемите в БГ — на парче, необмислено, скъпо и неефективно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 47. 47 Профил на hackum
  hackum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#44] от "Трактор и Тиква":

  А като изпушиш 7-8 кутии цигари, умреш от рак и оставиш жена си вдовица, трите си деца без родител и без доходи, защото сте похарчили всичките си пари за химиотерапията ти?

  Кое е по-добре?

 48. 48 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 426 Весело

  Чрез този закон на ВСЕКИ ПУШАЧ СЕ ВМЕНЯВА ВИНОВНОСТ и той подлежи на наказателно преследване (глоба), НЕЗАВИСИМО ДАЛИ Е ПРИЧИНИЛ ЩЕТА/УВРЕЖДАНЕ НА НЯКОГО ИЛИ НЕ! Достатъчно е това просто да е станало на някакво "обществено място". Няма никакво значение дали си сам или около тебе има 300 малки деца, никой не е длъжен да доказва нищо, посочват те с пръст, казват ти ПУШАЧ (= ПРЕСТЪПНИК) и те санкционират! Това не го ли разбирате?! Абсолютно същата е напр. "логиката" на расовите "закони": само защото си евреин, ти нямаш място в арийски ресторант, независимо дали си направил нещо или не!

 49. 49 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  "...няма как да го изгониш, особено ако е подпийнал..."

  Моля?! Какво значи няма как да го изгониш? Ако е подпийнал и нарушава друго правило има как да го изгониш, а ако нарушава правилото за забрана на пушенето не можеш?! Глупости на търкалета.

  Преди година ходих в заведения в Париж, където не се пуши, беше през февруари и си беше бая студено - хората си излизаха навън да си пафнат по една и никой не мрънкаше. Навън сред пушачите се завръзваха нови познанства и се започваха интересни разговори, които се доразвиваха вътре и всички си бяха съвсем добре.

 50. 50 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#48] от "riformator":

  Тцъ, не, не е същата - евреин си не по свой избор, родил си се така, докато пушенето е въпрос на избор - можеш да пушиш, може и да не пушиш.

 51. 51 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#50] от "luda_krava":

  Е, нали и аз това казвам! За подобен род закони няма никакво значение дали си нанесъл щета, дали изборът е лично твой или на майка ти и баща ти... Ти си "престъпник" по презумпция/рождение и толкоз! Who cares...

 52. 52 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#46] от "gost22":

  Няма такъв вариант и на мен да ми е добре и на пушачите да им е добре.

  Не може да има заведения за пушачи и такива за непушачи, защото всеки собственик логично държи да привлече пушачите и така напрактика за непушачи заведения няма.

  Не става и да се правят отделни помещения за двата типажа, защото е скъпо, неефективно и като цяло не работи качествено.

  Единствения вариант е вече приетия в повечето развити държави - пушачите да потропват навън и това е. Хубавата новина е, че се планира мярката да стане общо европейска, така, че даже и нашите да се огънат, пушачите пак няма да имат шанс.

 53. 53 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#48:"riformator"]Абсолютн същата е напр. "логиката" на расовите "закони":[/quote]

  Единствената дребна разлика е, че евреин (или негър) се раждаш и не можеш да го избегнеш, докато пушенето на забранено място нито ти е вродено, нито ти е трудно да го избегнеш.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 54. 54 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Не случайно законът с контрола е недомислен и усложнен.
  Типично по български...

 55. 55 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Не може да съществува държава, в която всички - от Дондуков 1 и Дондуков 2 до последния хамалин, са ЛЪЖЦИ, КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ.
  И нещастната ни Родина е абсолютно доказателство за това.
  Особено през последните три и половина години.

 56. 56 Профил на corelli
  corelli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Заради тази българска арогантност има и толкова жертви по пътищата! Корупция навсякъде,никакъв респект,невъзпитание и мутренска арогантност! Ако чакаме на някой друг никога няма да се оправим!

 57. 57 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 583 Весело

  Пушач съм. Приемам закона до толкова,че да не ме санкционират.
  Това означава,че в заведение където не не пуши-няма да влизам.

  Могат да ме принудят да не пуша в заведения , но не могат да ме принудят да влизам в заведения където не се пуши.

  Реално държавата има нужда от мен-дори като пушач.А не,че аз имам нужда от държавата...
 58. 58 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 576 Гневно

  ДОЛУ ПУШЕНЕТО!

  Браво на №38 - казал ви го е човекът интелигентно и точно... Пушете си в къщи и в колите си, ако искате и в леглото, стига аз да не ви дишам гадния, миризлив пушек! А българските пушачи са легендарно арогантни и не се съобразяват с никого - в много случаи и със собствените си деца, които обикалят масите и бодро вдишват с дробчета от "безвредното хоби" на мама и татко...
  И стига ТЪПИ СРАВНЕНИЯ с алкохола и наркотиците!
  1. Наркотиците са незаконни и си има текстове в наказателния кодекс.
  2. Алкохолът и вредата от него зависят от погълнатото количество, но ако някой на съседната маса изпие 10 чаши - това не влияе на ВАШЕТО ЗДРАВЕ и прекарване. Докато пафкащият ви принуждава да гълтате облаците му от дим. Затова ЗАБРАНАТА засяга ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА.
  3. Стига и с тъпи сравнения с Щатите (където живях 10 години) - там първо, НИКЪДЕ не се пуши и НИКОЙ не се оплаква; и второ, ЗДРАВНАТА ЗАСТРАХОВКА на пушача е ДВОЙНА, защото медицинската статистика категорично е доказала по-високия процент заболеваемост... Тук кой ще ми върне ПАРИТЕ за лекуване на белодробните проблеми на хилядите пушачи - по които, ако четете малко специализирана литература - СМЕ НАЧЕЛО В ЕС?! А?
  ГЕРБ - това, ГЕРБ - онова... да не смесваме темите. Има си избори - изразете си мнението там. Но ЗАБРАНАТА ЗА ПУШЕНЕ е страшно ПОЗИТИВНА и аз съм много щастлив, че в офиса ни вече може да се диша и като обядвам - усещам вкуса на храната, а не само горчилката от предишните препълнени пепеплници...
  Пушенето е със спадаща перспективна тенденция в развитите страни, и след години ще остане любимо занимание само в Изтока, Индия, Азия... е, разбира се, и сред митично непреклонните български херои, които самоуверено отговарят на лекарските предупреждения с мъдрото "тоа па ше ми каже!"
  До момента, в който лекарят ти каже - "Избирай, или-или...", което се случи на един мой приятел, една млада колежка съвсем наскоро и на собствения ми баща...
  А иначе - много ви здраве от двамата "Марлборо мен" Уейн Макларън и Дейв Маклийн (http://www.omg-facts.com/view/Facts/38245?id=38245&c_val=1)... И не забравяйте да дадете повечко пари за цигари на сина си или дъщеря си, че ония гадове от правителството нарочно дигат акциза, за да си пълнят гушите...

 59. 59 Профил на Деница Астахова
  Деница Астахова
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Министерството на здравеопазването с всичките си структури и клонове играе добре шутовската си роля. Ако това ведомство се нуждае от пари, то същото разполага и с необходимия инструментариум да си ги осигури. Изключително арогантна от тяхна страна е мудността и хлапашките оправдания, които изтъкват за свое оправдание. А що се отнася до компетентността на здравния инспектор, по отношение на изказването: "Според наблюденията му доводът, че оборотите на заведенията спадали не е основателен." - има много поздрави от реалния сектор!!!
  Може би на тази служба й тежат задълженията, ами ок, да си подадат отставките и да дойдат други, които познават сектора, за който отговарят и знаят какви методи да предприемат, за да оправдаят поне заплатите си.

  Глобата е данък за нещо, направено грешно.Данъкът е глоба за нещо, направено правилно.
 60. 60 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Аз си реших въпроса по най лесния начин - не стъпвам в заведение, откакто застудя.
  А ако толкова искам да ям нещо от заведение си поръчвам по телефона.
  А, и за сведение на онези, които искат да плащаме по - високи здравни осигуровки - ами ние ги плащаме, през цената на цигарите.

  nikoia
 61. 61 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 740 Неутрално

  трявба да се въведе смъртно наказние за трафик на наркотици.

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 62. 62 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#23:"geoimg*"]В Америка НИКЪДЕ не се пущи!!!??? [/quote]

  Като е толкова хубаво в "Америка" Дянкофф што си не седи там, пущината?
  И да ти припомня - САЩ е някаква част от Америките, но има места като Мехико, Перу, Бразилия и т.н. където къдят като комин на ТЕЦ, а тютюнът е най-невинното нещо което се пуши и шмърка. В половината Ю. Америка съвсем легално си носят листа от кока и някакви камъчета, но здравите сили още не са успели да посегнат и на това за да си пълнят изпушилите трезори и да ограбват хората непрекъснато.

 63. 63 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#60] от "nikoia":

  Сори, нищо НЕ ПЛАЩАТЕ "през цената на цигарите"!
  Част от цената отива при производителя (Булгартабак, Филип Морис и т.н.), част - при дистрибутори и търговци, а акциза - потъва в държавния бюджет...
  Става дума за конкретна ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА - като Милко попълва заявление - пише "непушач" = вноска Х. "Някоя" пише "непушач" = вноска 2 Х. Така е в САЩ. Ако, не дай си Боже, ти се наложи болничен престой или операция, най-лесно се установява с кръвен тест дали си излъгал за пушач/непушач... И застраховката ти СТАВА НЕВАЛИДНА. Бинго!
  За това говоря. Ама и тук ще стане един ден, спокойно.
  Иначе, както вече казах, пушете си колкото искате по домовете, в колите, на двора - ако искате по 3 кутии, ако искате в детската стая, а ако искате - и като една моя позната, която пушеше яко и като бременна, щото "хич не било вредно, това били преувеличени измишльотини на тъпите лекари"...
  TIB.
  This Is Bulgaria.
  (Перифраза на Лео Ди Каприо от "Кървав диамант"

 64. 64 Профил на megi74
  megi74
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Пак се правим на по - католици от папата с тази забрана. Изобщо прави впечатление , че когато стане въпрос да се ограничи с нещо обикновения българин много бързо се приема, но кагато стане въпрос да се отнеме дори и някаква минимална привилегия на управляващите /независимо от коя партия са / те въртят, сучат, но не си ограничават благините. Защо тогава не забранят и алкохола? Щото човек ако препил може да убие някога с колата, но ако е препушил - не.

 65. 65 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#64] от "megi74":

  Ееееййй, царе сме българите да изместваме темата на дискусията с неадекватни сравнения, лишени от логика!
  1. Да, вярно е, че властта не ограничава своите привилегии. Но това НЕ ПРОМЕНЯ позитивния ефект от забраната на пушенето.
  2. За разликата ПУШЕНЕ - ПИЕНЕ - го разбраха дори малоумните!!!
  3. "Препил", убил някого с кола - или "препушил" НЕ Е ТЪПА АНАЛОГИЯ, а ВДЛЪБНАТА! За катастрофа след консумация на алкохол си има съответна ПРИСЪДА - вж. Наказателния кодекс.

  Аман от подобни абсурдни паралели, само и само да защитим пушенето. Защото дори пред себе си не можете да признаете, че НЯМАТЕ ВОЛЯ И НАВИКЪТ Е ПО-СИЛЕН ОТ ВАС...

 66. 66 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Елементарно решение:
  При първа глоба на заведението - издаване на заповед за монтиране на автоматична противопожарна система - с датчици за дим и спринклерна система с вода под налягане.
  Повече не ти трябва инспектор. Ха някой е запалил - ха ремонт на цялото заведение! Инспекторите ще ходят само да проверяват изправността на датчиците!
  Тогава собствениците ще пазят като кучета, а и клиентите ще се научат, след първото съобщение във вестниците за първото "масово къпане".
  След като всички са идиоти - само бой с дебелата тояга!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 67. 67 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Нещата са простички, най-некадърната и продажна част от обществото се е набутала в Парламента и МС. Приели са идиотски закон и не го спазват, както и почти всички закони които ТЕ са си написали, обсъждали, гласували...
  Като се започне с вносителите, изпълнителите и контролните органи - на улицата и регистрация като безработни. Това е начина.

 68. 68 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#63:"milko_stoyanov"]"Някя" пише "непушач" = вноска 2 Х. Така е в САЩ.[/quote]

  Известно ли ти е, че в САЩ много лесно можеш да си закупиш оръжие и да го употребиш? И че ако те видя в моя частна собственост там, мога да те правя абсолютно каквото си искам, без последствия за мен?

 69. 69 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#10] от "Blackradio":

  Извинявам се, но ще си позволя да Ви нарека Демагог. Защото според мен,Вие много добре разбирате проблема. А, проблема е, че все още не доказано наличието на "пасивно пиене" или "пасивно шмъркане". Така че, ето къде е проблема.

 70. 70 Профил на megi74
  megi74
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#65] от "milko_stoyanov":

  "Позитивният" ефект от забраната ще е , че много хора ще фалират и то най - вече тези с малките заведения. А който си пуши пак ще си пуши. Според мен това е личен избор. А колкото до това , че за катастрофа след употреба на алкохол има присъда по НК - ефекта от нея го чуваме всяка вчер по новините...

 71. 71 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 496 Неутрално

  [quote#52:"niakoi_si"]Няма такъв вариант и на мен да ми е добре и на пушачите да им е добре.

  Не може да има заведения за пушачи и такива за непушачи, защото всеки собственик логично държи да привлече пушачите и така напрактика за непушачи заведения няма[/quote]

  Странно!За кой ли път питам,защо нямаше при стария закон заведения за непушачи?Нали непушачите сте толкова много.Защо изпуснахте тази златна мина - заведение без тютюнев дим?Щеше да е препълнено.Защо това лято обикновенните кафета при 40 градусова жега си спираха климатиците поради липса на клиенти,а непушачите предпочитахте да стоите отвън?Разумен отговор не съм получил.
  Май всичко опира до познатото шопско : Не искам на непушача да му е добре,а на пушача да му е зле!

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 72. 72 Профил на lifeviber
  lifeviber
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#46] от "gost22":

  Забраната е едно от добрите неща застигнали и нашите географски ширини.Дори много късно се присъединихме,така че свиквай с това.Приеми го.Не е нормално това,което е ставало досега,а законите са за да се спазват,не да се мрънка а да се показва уважение към хората не желаещи да се тровят.
  Надявам се скоро санкциите да са по-строги а инспекторите да работят на смени и всичко ще наред.
  Особено когато младите осъзнаят,колко пушенето въобще не е модно.
  Това е бъдещето.

 73. 73 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 817 Неутрално

  [quote#5:"Георги"]А колко ли хора ще умрат тази зима, за това че са били принудени да пушат на студа от "мъдрото" правителство на ГЕРБ?!!!... Защо да се мъчат с бавна смърт от цигарите, вместо от някой менингит или пневмония... А г-жо министър?...
  [/quote]

  Герберите хич не ги обичам, но ако има нещо по-тъпо това е твоят начин на мислене. НИКОЙ не кара някой да пуши. Търпиш и толкова. Като си толкова ербап да излизаш да пушиш или ще се обличаш или ще си носиш последствията. Аман от това все някой друг да е виновен

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 74. 74 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1743 Любопитно

  До коментар [#72] от "lifeviber":
  Всяка пълна забрана (както и пълното разрешаване на нещо), от която недоволните са повече от доволните, е обречена. Хитлер също е забранил пушенето, но по документалните филми, войниците му, дори тези от елитните части, пушат като комини...
  Виж, ако пушачите, непушачите и собствениците на заведения имат изгода, дори няма да има нужда от забрана — всичко ще се намести на мястото си по естествен път. Точно както е отпаднало робството не със забрана, а защото е било по-скъпо.
  Исторически факти, с които се покрива моето мнение.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 75. 75 Профил на lifeviber
  lifeviber
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Във всички държави,кадето този закон действа вече поне от 5 год. хората излизат и си пушат навън пред заведенията.А големия + е,че хората наистина отказват цигарите.
  Само в Англия откакто е въведен закона през 2007год. за една година са спасени 40 000 живота. http://www.european-lung-foundation.org/10077-smoking-ban-has-saved-40000-lives-.htm Наистина не си струва да се обсъжда повече.

 76. 76 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#63] от "milko_stoyanov":

  Вие сори.
  Приказките за финансиране на лечението на болести причинени от тютюнопушенето чрез акцизите, не са мои, а на Симеон Дянков. Поразровете се из Дневник и ще прочетете доста статии на тази тема. Не че мин. фин. е цвете, но може би и той един път да е казал истината.


  nikoia
 77. 77 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#2] от "pancerdivision":

  Мога да потвърдя същото за Благоевград. Без изключения за времевия пояс от 23:00 до затваряне рано сутрин.

  Дори зам. пред. на ОбС съм виждал да пуши в нощен клуб.

  "Не сме народ, а мърша. Туй ще кажа и ще да завърша!"

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 78. 78 Профил на katzz
  katzz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  На мен много ми допада забраната за пушене. Ако се случи в заведение, което посещавам, да пушат въпреки забраната, просто няма да го посещавам повече.
  Няма нищо по-отвратително от това да се прибереш прокиснат от смрад на цигари!

 79. 79 Профил на bate_but...
  bate_but...
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В България има повече полицаи на глава от населението в сравнение с поне половината страни от ЕС. И как все винаги не й стига "ресурса" на полицията? Нищо не се контролира. Дори елементарни неща като пушенето, паркирането, правилата за движение, бездомните кучета и т.н. Да не говорим за организираната престъпност. Въобще цари такава гнусна ориенталщина че понякога ме е срам да се нарека българин.

 80. 80 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  [quote#52:"niakoi_si"]Няма такъв вариант и на мен да ми е добре и на пушачите да им е добре. [/quote]
  Има начин, ама желание няма. Да направя едно сравнение с една друга забрана — за шума в заведенията. Ами провали се, защото никой нямаше изгода да я спазва, а напротив всички (дори и контролните органи) имаха изгода да я заобикалят. Бяха едни проверки и едни рушвети... и пак си гърми музиката.
  В други държави, нощните заведения са извън населените места, и така никой не пречи на никого с шума от заведенията, нито с прибиращи се пеша, пияни компании. И всичко това става без особени разходи за контрол — самата отдалеченост оправя нещата по естествен път.
  Това с цигарите, можеше да се реши със скъп месечен лиценз, за пушене в заведението (примерно 30-50-80лева на стол). Щеше да има няколко скъпи заведения за пушачи, и много заведения за непушачи. Дори много пушачи, щяха да предпочитат да пушат отвън, по собствено желание... Ама няма държавно желание за справяне с проблема. Желанието на държавата е глоби за бюджета или рушвети за контролиращите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK