Въвежда се срок за изготвянето на планове за недвижимите културни ценности

Въвежда се срок за изготвянето на планове за недвижимите културни ценности

© Надежда ЧипеваЗа изготвянето на планове за опазване и управление на недвижимите културни ценности вече ще има конкретни срокове. Ще бъдат определени и институциите, на които ще може да се възлага изработката им.  Това предвиждат промени в Наредбата за обхвата, структурата, съдържанието и методологията за изработване на плановете за опазване и управление на единичните или груповите недвижими културни ценности, които правителството ще обсъди днес.


Сега действащите текстове, приети в началото на 2011 г., не предвиждат срок за изготвянето на плановете,  а само срокове за конкретните етапи от процедурата по приемането им.


Предлаганите промени предвиждат различни срокове според вида на културните ценности. Включените в Индикативната листа на културното и природното наследство на България обекти ще трябва да имат план поне една година преди представяне на кандидатурата за вписването на недвижимата ценност в Листата на световното наследство на ЮНЕСКО. За археологическите резервати и другите групови недвижими културни ценности с национално значение ще се изисква планът да е готов не по-късно от пет години след предоставянето на статута. Единичните недвижими културни ценности с национално значение ще трябва да имат план преди отдаването им на концесия.


Посочва се и кои са субектите, на които  може да се възлага изготвянето на планове за опазване на недвижими културни ценности. Това са научни и културни организации, висши училища. Според сега действащите текстове единствено се изисква в екипите задължително да има специалисти от съответната област по консервация и реставрация. Описва и редът, по който ще се възлагат заданията, което липсва в сегашната наредба, съобщи правителствената информационна служба.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на astronavt
  astronavt
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Точно с тези планове, в бившите вече архитектурни резервати, ще се допуска строителство. Въвежда се срок, защото може пък закона да вземе да се промени и да се затвори вратичката-трябва да се бърза, далаверата е сега

 2. 2 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Аз съм в шок, че такива планове няма. В Чехия (Чехословакия) са започнали да ги изготвят още в края на 70-те години на миналия век, именно за да кандидатстват за ЮНЕСКО. Резултатът е, че ВСЕКИ (!) от 1400-те замъка и над 15 000 крепости и около 800-те манастира, както и 20-тината градски резервати имат точен архитектурен план. За съжаление нямат пари за реставрацията на всичко това, но горе-долу се справят.

  E PLVRIBVS VNVM
 3. 3 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Ми да се стегнат, че на много сгради им сложиха климатици на фасадите най-малкото, пълно безхаберие...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK