Йордан Соколов и Михаил Неделчев са предложени за орден "Св. св. Кирил и Методий"

Йордан Соколов

© Юлия Лазарова

Йордан СоколовБившият председател на Народното събрание Йордан Соколов и литературоведът Михаил Неделчев да бъдат наградени с орден "Св. Св. Кирил и Методий" – първа степен, предлага правителството. Предложението към президента за наградата на Соколов е мотивирано с особено значимия му принос за развитието на демократичните процеси в страната, а на проф. Михаил Неделчев - по повод 70-годишнината му, съобщи правителствената информационна служба. 


Йордан Соколов е юрист с над 50-годишна адвокатска дейност. Преди 1989 г. е избиран за член на Софийския адвокатски съвет за седем мандата. Бил е член на Изпълнителния комитет на Съюза на юристите в България и председател на неговата Комисия по законодателство. Съавтор е на монографиите "Адвокатска защита" и "Адвокатска защита в гражданския процес", автор е и на редица статии на правна тематика.


След промените през 1989 г. е бил член на Оперативното бюро на Националния клуб за гласност и демокрация и член на Националния координационен съвет на СДС. Няколко мандата е избиран за зам.-председател на СДС. През 1990 г. е един от юридическите съветници на президента Желю Желев, а през 1991 г. е избран за министър на вътрешните работи в първото демократично правителство на Филип Димитров. През 1994 г. е избран за народен представител в 37-ото Народно събрание и председател на парламентарната група на СДС, а през 1997 г. като депутат в 38-ото НС става негов председател. Едновременно с това е председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и на Комисията по въпросите на евроинтеграцията. През 2001 г. е народен представител в 39-ото Народно събрание и зам.-председател на комисиите за борба с корупцията и за вътрешна сигурност и обществен ред и член на правната комисия. През 2005 г. се завръща към адвокатската професия.
Цялостната му професионална дейност има значим принос за укрепване на демократичните институции и за защита правата на човека в България, се казва в правителственото съобщение. Йордан Соколов е награждаван с Почетния знак на Съюза на юристите в България и на Адвокатската колегия. Като председател на НС е удостояван с най-високите ордени на Швеция и Дания.


Михаил Неделчев

© Юлия Лазарова

Михаил Неделчев


Проф. Михаил Неделчев е завършил славянска филология и философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски". За дълъг период от време работи като литературовед и литературен критик, редактор в сп. "Родна реч" и в. "Литературен фронт", в издателство "Български писател". От 1993 г. е главен редактор на сп. "Демократически преглед".


Интересите на проф. Неделчев са в областта на българската литературна история, текстологията, литературния, политическия и културния персонализъм, геопоетиката и актуалния литературен живот. Автор е на 14 книги. От 1999 г. до 2010 г. Михаил Неделчев ръководи департамент "Нова българистика" в Нов български университет, а след това – литературноисторическата школа към департамента.


Основател е на Дружеството за разпространение на знания "Гражданин" и е председател на управителния му съвет. От 2000 г. е председател на Сдружението на българските писатели. Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на преводачите в България. Носител е на националната награда за хуманитаристика "Христо Г. Данов" и на специалните награди на Салона на изкуствата в НДК, на "Аполония" и "П. Яворов".


След 1989 г. проф. Неделчев е ангажиран с политическа дейност. Народен представител е в Седмото Велико народно събрание и в 36-тото Народно събрание, в което е председател на комисията по радио и телевизия.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 2. 2 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 454 Весело

  И за Костов един тиквен медал ще има, като го пенсионираме след няколко месеца. За особени заслуги към българо-савецката дружба.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 3. 3 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  На Костов направо мавзолей.
  Сега по сериозно, Мишо Недèлчев заслужава този орден, но Соколов в никакъв случай, обаче нарочно ги слагат в пакет за да мине и Соколов.

 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 666 Весело

  До коментар [#1] от "SorryLol":

  като гледам номинираните - май е реверанс към "левия" избирател!

 5. 6
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 6. 7 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 666 Неутрално

  На Костов трябва да му се даде орден "Стара Планина" , за да си е в една дружина с останалите гоцеви лауреати , той го заслужава , като най-добър агент на БСП(к).

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 7. 8 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 686 Весело

  [quote#4:"zidane"]като гледам номинираните - май е реверанс към "левия" избирател! [/quote]
  А защо не и към двамата!? Гласовета не миришат!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 8. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Весело

  Коментарите до тук заслужават по един тиквен медал по случай Хелоуин

 9. 10 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  Защо на Йордан Соколов и Михаил Неделчев орден "Св. св. Кирил и Методий", бе хора???? Ко стаа тука? Наскоро в София бе открит паметник на Светослав Лучников, който беше министър на правосъдието в кабинета на Филип Димитров. Защо на него - ДА, а на ген. Делов в Кърджали - НЕ ?????

 10. 11 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#5] от "normandy":

  Твоят линк, вероятно погрешка, казва и нещо вярно: "Дължи се на недостиг на реални дисиденти в България".
  Паметник на Лучников и според мен е една огромна глупост, за щастие една-единствена от страна на ДСБ.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 11. 12 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#9] от "hodounski":

  орден "Св. Св. Кирил и Методий" се дава за принос
  в науката, културата и просветата. Соколов не влиза в тази графа и затова е глупаво да му се дава този орден, ако се прецени, че наистина има принос на него трябва да му се дададе орден Стара планина, а не този. Както казах прави се компромис.

 12. 13 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 498 Любопитно

  Съгласни ли сте още приживе народните представители, които са били във всички парламенти от 90-та година насам (Ахмед Доган, Иван Костов и още няколко от ДПС) да бъдат почетени с оригинални берелефи в парламента по подобие на 25-те велики законодатели във Вашингтон?

  + Да, но при условия че влязат и в следващия. Демокрацията хубава или лоша си е най-добрата форма на управление. Другото е тирания.

  - Не. Това би било позор за народа. Гавра с изстрадалите в прехода и най-вече социално уязвимите групи като пенсионерите и малцинствата.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 13. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#12] от "normandy":

  Напротив влиза.За принос към юридическата наука.Защо мислиш ,че юристи се пръкват само във ВИФ и Симеоново?А и в Монтанския университет?

 14. 15 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И като им излязат досиетата, какво правим?
  Аз предлагам за орден Георги Константинов !
  Георги Константинов е потомствен анархист. На 19 години организира взривяването на паметника на Сталин в Борисовата градина в София. Това се случва на 3 март 1953 г. През 1973 г. успява да избяга през Югославия. Установява се във Франция и живее там до 1991 г. След амнистия се завръща тук (има задочна смъртна присъда), за да доживее старините си в България.Влиза в затвора и излежава 10 от общо 20-те години, на които е осъден. След амнистия през 1962 г. е освободен, но остава под постоянен контрол от страна на Държавна сигурност. Автор е на много книги:
  Георги Константинов Христов
  Антиистория славянобългарска
  http://lib.a-bg.net/wp-content/uploads/2009/05/Georgi_Konstantinov_Hristov_-_Antiistorija_slavjanobylgarska-18760.pdf

  nemo malus felix, minime corruptor.
 15. 16 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#14] от "hodounski":

  Какъв принос има Соколов към юредическата наука, абе моля ти се айде да не си говорим смешки.

 16. 17 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 579 Неутрално
 17. 18 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Командиря направо да се иконозира приживе, патриарх Максим да го обяви за светец, архонт и т.н.. село Драгалефци да се обяви за място за поклонение!

 18. 19 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#15] от "СДС":

  Мерси за линка. Интересна страница!

 19. 20 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#16] от "normandy":

  Мисля издаде едно Вещно право!

 20. 21 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#19] от "reakzioner":

  Нали! Въобще интересен човек е този Георги Константинов. Бурна биография, нестандартни възгледи, които обаче са подкрепени с конкретни действия и съответно списани върху бумага. Огън човек.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 21. 22 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  наградата на Соколов е мотивирано с особено значимия му принос за развитието на демократичните процеси в страната...

  Направо ми се драйфа от тази българска демокрация...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 22. 23 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 591 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK