Председателят на образователната комисия: Кога ще дойде олимпийска година за науката?

Българска академия на науките

© Надежда Чипева, Капитал

Българска академия на наукитеНиският бюджет на БАН за 2013 г. беше в центъра на дискусията по време на заседанието на образователната парламентарна комисия по-рано днес.


Представители на Академията, Лютви Местан от ДПС, Ваня Добрева от БСП и други народни представители заявиха, че предвидените 59,8 млн. лв. са абсолютно недостатъчни и е необходимо да бъдат осигурени поне още 14,9 млн. лв.


От БАН подчертаха, че са на ръба на оцеляването. Научната институция функционира с 40 млн. лв. по-малко от необходимите, намира се в режим на икономии, заплатите са намалени, няма достатъчно средства за научни изследвания, за отопление и осветление. Беше изтъкнато и че за последните 3 години в библиотеката на БАН няма никакви постъпления на научни списания, което не се е случвало от Втората световна война.
Министър Сергей Игнатов каза, че знае, че бюджетът на Академията е недостатъчен, но и че голяма част от решенията на проблемите зависят от ръководството на научната институция.


По повод коментара на министър Игнатов, председателят на образователната комисия Огнян Стоичков каза за "Дневник", че не приема за достатъчно мотивирана тезата "Ние ви даваме толкова, защото вие толкова заслужавате".  Според него годишният отчет на БАН е бил приет с голямо мнозинство от Народното събрание, без да се отправят "ясни и критични бележки към управлението". Стоичков смята, че не е направено достатъчно по време на обсъждането на отчета в Народното събрание и е можело "да се демонстрира критично отношение с ясни и точни аргументи "Защо?", "Кое от управлението не достига?", "Къде са пропуските в управлението?" и "Как могат да се преодолеят те?".


Министър Игнатов е подкрепил позицията на Съвета на настоятелите да има допълнителна целева субсидия за 2012 г. в размер на 14,9 млн. лв., като тази субсидия да се пренесе като допълнителна към тези 59 млн. и за 2013 г.


Според Огнян Стоичков "бюджет на БАН, равен на бюджет от миналата година, означава с езика на цифрите глоба в размер на 1,8 млн. лв., която глоба държавата налага на БАН, защото инфлацията е 3 %. 3 % върху 59,8 млн. лв. са точно 1,8 млн. лв. недостиг само от инфлацията. Инфлацията изяжда тези почти 2 млн. от равния бюджет за 2012 г., запазен и пренесен през 2013 г. Техният годишен доклад беше подкрепен от управляващите преди няколко месеца, т. е. Народното събрание подкрепя работата на БАН. След като подкрепяш работата на БАН, нормално е да я мотивираш, да я наградиш, а тук не става въпрос за награди и премии, тук става въпрос за екзистенц-минимума. Да платят, както беше казано, елементарни битови разходи."


На заседанието беше изтъкнато и че е необходимо по-голямо финансиране за висшето образование.Стана ясно, че бюджетът за висшето образование е паднал до 0,5 % от брутния вътрешен продукт, а е бил 0,9 % в началото на мандата на правителството.


По време на заседанието министър Игнатов и представители на ГЕРБ посочиха като приоритет в бюджета средното образование.


"Разбира се, заслужават подкрепа образователният и финансовият министър, че са намерили необходимия ресурс за основното и средното образование, но не трябва да делим образованието, защото то е един непрекъснат, цялостен процес. Аз питам кога ще дойде бюджетната година за висшето образование и за наука, и, на шега казано, от бюджета на Спортното министерство се ориентираме кога е олимпийска година, дават се повече пари за олимпийска подготовка. От бюджета на управляващите за 4 години не разбрах кога е олимпийската година за науката. Кога нашите олимпийци в науката, безспорно това са БАН, Софийският университет, Техническият университет и другите 3-4 изследователски университета, в които се развива научно-изследователска дейност, кога ще настъпи тяхната олимпийска година за тяхното подпомагане от бюджета?", попита Огнян Стоичков пред "Дневник".


Бюджетът за образование и наука за 2013 г. беше приет от образователната комисия с 10 депутати "за", 5 "против" и 2 "въздържали се".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  ....Кога ще дойде олимпийска година за науката?....
  -----------
  Когато поведе икономиката.

 3. 3 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Гневно

  Смотаняци.За ритнитопковците на Тиквата - правителствен самолет.За БАН- мизерия.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  По резултатите от Лондон '12 видяхме, че взаимовръзката пари - успехи определено не е правопропорционална.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 5. 5 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  Прав си, парите не са гаранция за успех, но липсата на пари е гаранция за неуспех.

  –––––––

  По темата. При двойственото ми отношение към БАН, не мога да отрека, че в случая от Академията са прави. С 30-40 млн. годишно какво можеш да направиш? В най-добрия случай - да платиш парното и тока за лабораториите и да раздадеш по някоя милостиня на учените. А сред тях има първокласни такива!

  Дотук само по конкретната теза. А по общо:

  Като цяло у нас областите на науката и образованието от доста време се неглижират. Криза, няма пари... Ами да, няма пари, като няма - за всичко друго може да няма, но за тези + здравеопазването трябва да има, разбира се, при най-строга отчетност.

  Да ви давам ли примера с Япония, която в условията на най-жестока криза, каквато не сме и сънували (след ВСВ), отделя близо половината си бюджет именно за наука и образование? Дали днес САЩ щяха да са водеща страна в света, ако произвеждаха само коли и кораби, а нямаха високи технологии?

  Ние, разбира се, сме малък народ, живеещ в малка държава и не можем да се мерим със световните колоси, но можем да си намерим нишите, в които сме добри и нишата, в която сме най-добри. И трябва да го направим, иначе ще си останем една провинциална държава с евтина работна ръка.

  Евтината работна ръка е полезна като първоначален тласък за съвземането на икономиката след много тежка криза. После се превръща в неин препъни камък - най-малкото, защото кваливицираните кадри изтичат навън. Поради липса на такива, инвеститорите не инвестират, дечурлигата се чалгизират и прочее.

 6. 6 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално

  " Председателят на образователната комисия: Кога ще дойде олимпийска година за науката? "

  Когато ГЕРБ си отиде от властта.

 7. 7 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Когато по волята на избирателите управляват грамотни хора, с визия за перспектива, провеждащи политика поставяща на първо място стимулиране и развитие на образованието и висока култура.
  Другото е следствие.
  Необразованият никога няма да прогледне по-далеч от своите пари и личните си интереси.

 8. 8 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 567 Весело

  "Бюджетът за образование и наука за 2013 г. беше приет от образователната комисия с 10 депутати "за", 5 "против" и 2 "въздържали се" - БРАВО!
  То и как да стане по друг начин, в страна членка на ЕС, но с научни степени и звания от Съветския съюз?! /академик и член-кореспондент например/. А на езика на цифрите - колко научни открития бяха извършени от БАН в повече, спрямо предходната година. Кой ги е признал и къде са отразени? Ако зорът е за едните битови разходи, да превърнат сградите си в модерни хосписи. Ще излезе по-евтино и разходите ще са еднократни.

 9. 9 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#8:"m_style"]А на езика на цифрите - колко научни открития бяха извършени от БАН в повече, спрямо предходната година.[/quote]

  Теоретично си прав. Но я кажи, как ще извършиш тези открития, когато 4 месеца в годината си в неплатен отпуск, а през останалото време лабораторията ти на практика не работи, защото нямало пари? С пръдня боя?

 10. 10 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Познавам научни работници, наистина, извън БАН, които отделят от оскъдните си месечни заплати, за да платят тока на климатика, който е жизнено важен за съхраняването на безценни старинни Български ръкописи. А сумата, която е нужна, е в пъти по-малка от едно Боково-рязане-на-лента.

 11. 11 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Едно боково-рязане-на-лента струва на данъкоплатеца около 20 хиляди лева - транспорт с всичките му ескорти, служби за сигурност, командировъчни за всички около 300 души, ангажирани в мероприятието.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  [quote#5:"8th_ball"] С 30-40 млн. годишно какво можеш да направиш? В най-добрия случай - да платиш парното и тока за лабораториите и да раздадеш по някоя милостиня на учените. А сред тях има първокласни такива! [/quote]
  Това екзистенц минимума за да се издържат от данъкоплатците учени които при първа възможност да заминават да работят в страните които имат интерес да получават на готово образовани кадри.
  [quote#4:"cinik"]По резултатите от Лондон '12 видяхме, че взаимовръзката пари - успехи определено не е правопропорционална. [/quote]
  Когато един елитен спортист бъде трансфериран клуба му получава пари и често пъти това са милиони.
  Когато един учен напусне страната си той не дължи нищо на университета който го е изучил с пари на данъкоплатците !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 913 Гневно

  До коментар [#12] от "comandante":

  Да защото престижа, който съм донесъл на България с моите изследвания е несъизмерим (никога не съм крил, че съм българин и винаги съм писал и родния си институт), парите, които съм вкарал в България във вид на апаратура и ноу хау от проекти са многократно повече от това, което съм получил и най-важното писна ми да ме обиждат и да ми се подиграват пицковци, серготеповци и други некадърници.

 14. 14 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 567 Любопитно

  До коментар [#9] от "8th_ball":

  Понаписали сте съфорумците минуси, ама това си е като приказката "дайте да дадем..." Първо - БАН не олицетворява цялата научната общност у нас, второ наука не се прави от "феодални старци" /които като гледам са загрижени единствено за това данъкоплатеца да им плати комунално-битовите сметки/ и трето /най-важното/ - приложната наука има начин да се издържа, но ако е ПРИЛОЖНА! Няма никаква логика държавата да хрантути в малка България хиляди кандидат Айнщайновци, при положение, че историята е доказала, че такъв се ражда в света веднъж на 100г. Между другото - нито Нютон, нито Айнщайн, нито Леонардо са работили в щедро спонсорирани държавни академии, нито са носили титли академици, не ли пък член-кореспонденти.

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#5:"8th_ball"]Прав си, парите не са гаранция за успех, но липсата на пари е гаранция за неуспех.[/quote]

  Дай тогава първо да видим, срещу осигуряваните години наред десетки милиони (а в някои години и над 100 милиона) каква продукция излезе?

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK