Остро критикуваният бюджет на касата бе приет на второ четене от здравната комисия

Остро критикуваният бюджет на касата бе приет на второ четене от здравната комисия

© Юлия ЛазароваБюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2013-та година беше приет на второ четене от депутатите в парламентарната комисия по здравеопазване. Въпреки че сметките предизвикаха ожесточени спорове между депутатите от ГЕРБ, опозиционните партии, представителите на правителството и съсловните организации, проектът бе одобрен с 10 гласа "за", 7 "против" и нито един "въздържал се".


Най-сериозни бяха критиките на Българския лекарски съюз (БЛС). Председателят му д-р Цветан Райчинов демонстрира възмущение от думите на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов, който твърди, че парите на касата били със 71 млн.лева повече от тези за предходната година.


Казаната дума си остава само казана
Още миналата седмица лекарите обвиниха правителството, че "едни 400 млн. в бюджета на касата не излизат". Лекарският съюз заяви, че в новия бюджет не са отразени планираното увеличение на пенсиите и увеличението на здравните вноски на децата и студентите, които държавата покрива.


"В промяна на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), приета от това правителство в началото на мандата с консенсус, е посочено, че децата под 18 години и студентите ще се осигуряват от 2013-та година от държавата в размер на 8% върху минималния осигурителен доход за


самоосигуряващите се лица, който е 420 лв.", обясни Райчинов. Старата разпоредба, която била приложима до края на 2012-та казвала, че осигурителната вноска е в размер на 8%, но върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица или 210 лв.


Оказа се обаче, че със закона за бюджета на касата описаните условия се отменят и увеличение на осигурителния доход за децата и учащите няма да има, призна лично Владислав Горанов.


Засега категорично няма да се вземе предвид и обещаваното увеличение на пенсиите с 9.3% от 1-ви април следващата година за размера на бюджета на здравната каса.


"В разходната част от бюджета на НЗОК за 2012 г. бе предвиден трансфер към министерството в размер от 100 млн. лв. Още при приемането на закона ние предупредихме, че този трансфер представлява заобикаляне на закона, средствата от здравни вноски да се използват в пълен размер за здравноосигурителни плащания. Дейностите, финансирани от МЗ с тези средства, не могат да са здравноосигурителни плащания, защото не фигурират в основния пакет, определян с наредба от същото това министерство. Между другото, няма ясен отчет за какво бяха изразходвани 340 млн. лв., трансферирани по същия начин през 2011 г.", заявяват от лекарския съюз в специална декларация.


Райчинов беше недоволен и от факта, че сумата за болничната помощ е почти същата като тази за предходната година. Управителят на касата Пламен Цеков се съгласи с това, и призна, че парите най-вероятно няма да стигнат. Опита да успокои обаче, като каза, че ако се наложи, касата ще даде почти целия си резерв за болниците.


Останалите критики


Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов коментира, че като цяло в бюджетът бил лишен от каквато и да е политика. "Този бюджет не предполага, че ще доведе до подобряване достъпа до здравеопазване и неговото качество. Винаги можем да се оправдаем с кризата, но нали имаме някои обещания, дадени от правителството, които явно няма как да бъдат изпълнени", каза той и призова финансовото министерство да намери резерви, ако иска да продължи здравната реформа.


Председателят на зъболекарския съюз Борислав Миланов поиска средства за допълнителни дейности за възрастни, защото покриваните от касата не били променяни от 1999-та година.


Депутатът от "Синята коалиция" Ваньо Шарков разкритикува цялостната политика в здравеопазването, като сравни България със средното ниво в Европа. Според него е недопустимо като държава с най-нисък брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението сред страните от Евросъюза, България да отделя най-малко за здравеопазване – едва 4.1% от БВП. Повечето държави не спадали под 6%.


Нигяр Сахлим от ДПС допълни, че бюджетът само измамно изглеждал по-голям със 71 млн. лева, както претендират от правителството. Тя обясни как заради решението на Конституционния съд през юли ведомството ще трябва да транфеферира обратно 50 милиона лева, дошли преди това от самата каса. Процедурата беше определена от съда като противоконституционна, защото с пари от здравните вноски, прехвърлени към ведосмство, то заплащаше здравни грижи и продукти и на неосигурените лица.


Парите са вече върнати по сметките на касата, но тъй като не са записани в разходната част на бюджета, остават неизползваеми засега. Затова пък министерството прехвърля на касата някои от дейностите си, които до преди това е финансирало с досегашните трансфери, които съдът ограничи.


От Лекарския съюз се обявиха обаче твърдо против прехвърлянето на новите дейности, защото някои от тях, като финансирането на ин витро процедурите, не били медицински, а по-скоро социални и съвсем не в обхвата на здравната каса.


Цифрите са си цифри, парите са повече


Въпреки всички критики, отправени към управляващите, зам.-министърът на финансите Владислав Горанов удържа на своето, като каза, че цифрите са си цифри и бюджетът е най-големият от всички досега. "ГЕРБ харчеше повече отколкото вземаше на хората. Не може обаче, когато се води такъв дебат, държавата да се гледа като нещо абстрактно, тя е функция на хората. ГЕРБ не мже да бъде критикувана, защото всичко, което прави, е в полза на хората", заяви той.


Беше обаче нервно помолен от опозиционните депутатите да не политизира темата, щом говори за обществени ползи.


Цветан Райчинов призова народните представители в здравната комисия да си припомнят, че някои от тях са и лекари и да гласуват като такива, защото "политическите сили са до време". Резултатът от гласуването обаче пропусна проектобюджета към първото четене в парламента.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 719 Неутрално

  " Цветан Райчинов призова народните представители в здравната комисия да си припомнят, че някои от тях са и лекари и да гласуват като такива, защото "политическите сили са до време".

  Много скоро ГЕРБ ще разбере това с пълна сила:

  http://argumenti-bg.com/20292/kalinkata-gerb/


 2. 2 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1030 Разстроено

  Е гато бюджета, при който болниците искат непркъснато пари от пациентите си. Правете дарения!!!! Иначе, ..... Бог да ви е на помощ!!!!
  В общи линии - за болниците ни или добро, или .... мълчание. Шт-т-т-т!

 3. 3 Профил на volana
  volana
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това е касата на смърта!

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Те не превеждат и сегашните виртуални 4% за децата , така ,че не е проблем да не плащат и виртуалните евентуални 8%. Не знам кой е изфраскал Владиславчо Горанов в челото навремето, но е бил напълно прав да го направи за каквото и да е било. Със смешните 16 лева на дете ще намаляват детската смъртност в държавата с най-ниските здравни показатели в цяла Европа и част от Африка. По делата им ще ги познаете , а не по лицемерните мероприятия на дълбока загриженост за децата и въобще пациентите.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  изобщо не е проблем на БЛС да преговаря за това колко да е бюджета на НЗОК,това си е работа на държавата и държавната здравна каса ,единственото ,с което трябва да се занимава г-н Райчинов и БЛС е да остойности реално здравните услуги и кой колко ще ги доплаща след като държавата и касата не могат да съберат повече пари или не дават,защото сега са остойностени точно само вида на глобите и задълженията на лекарите ,а останалото е огромен пакет услуги ,които никой не покрива като разход и това става повод за колизии и война между болници ,лекари и пациенти ,които медиите ползват много успешно за да правят шоу и да си продават продукцията на медийния пазар,все още българския пациент е осигурен на критично ниско ниво ,което не позволява адекватно лечение и грижа за българина и най важното ,застрашава здравето му .Ако това все още не се усеща в големите градове ,то във малките и по селата достъпа до дипломиран лекар е много силно ограничен ,да не кажем никакъв ,при средна покритост на населението средно за европа , софия и варна от 300 души на лекар ,тук в малките общини същото покритие е средно 6000 пациента на лекар ,това е реалността ,а там продуктивността на този лекар е пак толкова ,колкото и на лекаря с 300 пациента ,изчислете сами ,колко са хората без лекарска помощ и защо си го изкарват на единиците медицински лица в тези райони ,които дефакто са силно претоварени и стресирани от така изградената система и кой е виновен за тази система налагана ни от 13 години по модел на развитите страни ,но финансирана на ниво български заплати и пенсии .

 6. 6 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":


  [quote#4:"Dr_Doolittle"]Не знам кой е изфраскал Владиславчо Горанов в челото навремето, но е бил напълно прав да го направи за каквото и да е било.[/quote]


  Хи-хи.

  Още по темата: http://tv.dsb.bg/#/video/2012/10/25/423

 7. 7 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Деййй...
  Тия, управляващите по всякакъв начин се опитват за съсипят малкото нормално функциониращо здравеопазване в страната!
  Закриване на общински болници, недостиг на лекари и сестри, скандали с монопол на определени фармацевтични фирми, медийна атака срещу системата/днес "любимата" ми босфор-тв цели ЧЕТИРИ теми!/
  Направо да откриват специална рубрика и да обясняват колко са зли и некадърни лекарите и сестрите!

  П.П. А какво са си говорели в парламентарната комисия по здравеопазване....
  От статията става ясно, че всяка втора дума е ПАРИ!

  Реформи трябва! Промяна в системата!
  Ама да не задавал класическия въпрос, кой има полза...
  Това което правят е и против лекарите и срещу пациентите!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#7] от "drakar65":

  да прав си но истината е че наистина всичко в медицината е пари пари и пак пари дори живота ти зависи само от парите които са ти в джоба защото услугата ти където и да попаднеш в нужда -не се заплаща от НЗОК тоест от осигурителя ти на изпълнителя тоест на този който ти спасява живота и ако той не желае да изхарчи примерно 30 л в за да те зекърпи ако кървиш ти просто нямаш шанс и това трябва да ти е ясно като пациент а същото важи и за всички нас затова и умират хора от нелепи диагнози просто няма кой да им поеме разхода а те си мислят че услугата им е безплатна не не е

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Тези 50 млн,които Дянков взе ,а сега върна най-вероятно пак ще потънат,защото ги няма в бюджета

 10. 10 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Смокиновият лист наречен "Здравна комисия !". Правилното заглавие трябва да е :" Болшинството на герберите в здравната комисия пробута на второ четене разнищения бюджет на здравеопазването."

 11. 11 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 748 Разстроено

  Управлението на ФЕРБ се характеризира с метода - "Ако нещо, което искаме да направим е незаконно, то следва първо да го узаконим".
  Не знам какво може да се очаква от управляващи, които не могат да спазват дори собствените си закони!

 12. 12 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#9] от "hodounski":

  Не ги е върнал! Тази вечер гледах Мая Манолова, Дариткова...точно по този въпрос! Дариткова толкова некомпетентна, дума не можа да каже къде са тези 59 милиона и защо не са по предназначение! Дянков е в дъното на всички далавери с финансите на държавата! Той еднолично разпределя парите, установено и от Сметната палата! Чудя се само при тези далавери и неправилно боравене с нашите пари, които не отиват по предназначение, къде дреме правораздавателната власт! Ами тя изобщо е няма! Тя е назначена от изпълнителната и мълчи, та се не чува!

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#12] от "danakoplatec":

  сега като си изберат гл.прокурор съвсем няма кой да им потърси сметка

 14. 14 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#13] от "hodounski":

  То и затова Велчев си мълчеше - ами договорката е факт - на Плевнелиев предложението за конституционен съдия! На всичките явни далавери, на всичките незаконни действия с парите на държавата, на всичките нарушения на какво ли не вече почти цял мандат - от правораздавателните органи ни вопъл, ни стон! МВР, съд, прокуратура, НАП - всички си плюха на авторитета и лижат подметките на тези, които би трябвало да се разследват за всички глупости, които творят!

 15. 15 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  До коментар [#11] от "ПАСТОРА":
  Точно!
  Един мой преподавател на времето го казваше малко по различно: "Да узаконим беззаконието"!
  С ирония, какво се случва в системата...
  Следват подпис и печат, ни лук яли, ни мирисали...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Само по себе си Борисов и клиентелата му забогатяха баснословно не е проблем, дай боже всекиму, но това, че забогатяха крадейки от всички българи и скапвайки обществените услуги е престъпление което не вършено досега в Републиката в такива размери!

 17. 17 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 418 Гневно

  Май да обобщим за ГЕРБ-ерските планове, разчети и намерения: "Ти го плюеш, то вика - май дъждец вали..."

 18. 18 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#17] от "penkagk":

  Вие господа не плювате. Само слюнкоотделяте и се давите в собствената си слюнка.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 19. 19 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#18] от "lara_croft":


  [quote#18:"lara_croft"]До коментар [#17] от "penkagk":

  Вие господа не плювате. Само слюнкоотделяте и се давите в собствената си слюнка.[/quote]


  Леко си се объркала Ларче. Тази е госпожа или госпожица.

 20. 20 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1130 Весело

  [quote#19:"helleborn_2"]Леко си се объркала Ларче. Тази е госпожа или госпожица[/quote]
  Това е перманентното състояние на Ларка..Геррберка , ще и простим.Толкова си могат.Не е за подигравка.За съжаление е.Я виж на кои идоли требе се канят - Туй и Онуй.То си е диагноза.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 21. 21 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов коментира, че като цяло в бюджетът бил лишен от каквато и да е политика.
  Напротив, има ясна политика - спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

 22. 22 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ами ,така ще бъде.Промяната трябва да дойде отдолу,чрез обществен натиск,и от лекари и от пациенти.Само че де го обществото?Няма го,затова управляващите независимо от цвета правят какавото си искат,и крадат,колкото си могат.

 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  абе и така лошо ама пък при другаря санишев и червената партия беше още по лошо колкото пъти са управлявали все докторската ми месечна заплата не можеше да скочи над 100 долара а на членовете на бекапето не можеше да падне под 500 долара въпреки че едва бяха изкласили с тройки а те се га управляват пак навсякъде ама не са комунисти а гербаджии

 24. 24 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ГЕРБ за сетен път показват че изобщо не ум пука за мнението на народа и другите и правят каквото си решат.Все едно тази власт им е дадена наследствено от бащите им.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 25. 25 Профил на trudoliub
  trudoliub
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А бе спойно бе хора. Ще го прегласуват тоя бюджет, като бюджета на МВР-то за миналата година 3 пъти. За ченгетата треяа нови униформи и нови, модерни срс-та. А лекарите могат и със старите... Нас и без друго си ни ш*бат. Рушвети не се взимат в болниците. Там ти казват откъде да си купиш най-модерното и работещо лекарство или консуматив. Казват ти от коя аптека точно. А аптекарят те пита за името на доктора дето те е пратил при него и старателно си записва името му просто така за статистиката. За какво е тоя цирк със здравната каса. Тия ни мислят за много тъпи. Тая пиеса съм я играл поне 10 пъти за десет години. 10 за 7 против и нито един възържал се. Просълзявам се от умиление! Ето това е демокрация. Много ми е мъчно за "Търговска лига", аптеки "Магарешки". Мъчно ми е и за всяко л*йно с пагон от ВМА например. Ебати драма! Ебати новината! Всичко е прах в очите. Мили хора Господ да ви пази и никога да не ви са налага да опирате до услугите на здравната каса! Ами раково болните?! Ами колко от тях са деца?! А как се грижи тая каса за тия деца?! Ако не се източваше все още касата нямаше да мреме на 50-60г ако имаме късмет. Вижте на кое място сме в 21 век по- смъртност от инсулти и инфаркти. Всеки ден излизат нови лекарства, ама в касата няма пари и клинични пътеки за тях защото някое недоклатено величие с три реда титли пред името траябва да взима по 10 000лв. Заплата и естествено не е само един такъв. В здравната каса събираме пари за тия дето ни казват, че немогат да ни лекуват защото няма клинична пътека и касата не може да помогне, но пък всеки месец си взимат бонусчета за да има за скочовица, сиренце и дуги благини. Лизинга на колата на дъщерята, борчовете на зетя и Бог знае още какво. Пълна пародия! Да го д*хат и 10 за и 7 против!

  trudoliub
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK