Около 30 000 българи учат в чужбина по официални данни

Всяка година чуждестранните университети и колежи привличат българи с участия в кандидатстудентските борси в страната

© Георги Кожухаров, Архив

Всяка година чуждестранните университети и колежи привличат българи с участия в кандидатстудентските борси в странатаОколо 30 000 българи учат в чужбина към настоящия момент, каза в интервю за агенция "Фокус" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов. Той уточнява, че това е цифрата, ако се окажат верни твърденията, че във Великобритания се обучават 10 000 нашенци.


Към момента данните са за 3000 студенти във Великобритания и общо 24 000 в цял свят. Най-много българи учат в Германия - 7997. Те са около 7% от българската общност в страната, която по официални данни е 95 956 души.


В сравнение с 2004 г., броят на студентите в Германия е намалял с 66 %. Основна причина за това е въвеждането на такси за обучение. Въпреки това обаче, Германия си остава по традиция най-привлекателна за получаване на диплома страна.
Според Росен Иванов през последните две години се наблюдава рязко увеличение на броя на българските студенти във Великобритания. "По последни неофициални данни за 2012 г. броят им е достигнал 10 000 души. Тенденция надолу отбелязва числеността на българските студенти във Франция, където има спад от 33 % за период от четири години", казва още той.


В Австрия се обучават около 2000 българи. Към края на миналата година в Холандия официално е имало 1170 студенти. Около 1000 са те в Италия и около 600 в Испания.


В американски университети официално има 1957 млади българи. По думите на Росен Иванов, около 82% от родните студенти в САЩ не се завръщат в България, а половината от тях започват да работят още по време на следването си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK