Пламен Цеков: Преговорите за по-ниски цени на лекарствата изобщо не вървят

Пламен Цеков, шеф на здравната каса

© Красимир Юскеселиев

Пламен Цеков, шеф на здравната касаПреговорите за договаряне на по-ниски цени на лекарствата, които здравната каса заплаща, изобщо не вървят. Това каза управителят на институцията Пламен Цеков пред журналисти, след церемонията по честването на 50 години от създаването на Националната кардиологична болница.


Цеков заяви, че с официални писма са били поканени 126 фирми, с които експертите от здравната каса да договорят отстъпки за медикаментите, но на среща са дошли само 3 фирми.


"Просто няма желание за договаряне на цени и отстъпки. Ние съзнаваме, че при заложеното законодателство и предвид това, че има система за рефериране на цените, която е базирана на европейски регламент, не можем да принудим фирмите да се явят на договаряне. Направихме промяна в Закона за здравното осигуряване, с която касата се задължава да договаря отстъпки за всички лекарства, но това не се случва", каза Цеков.
Договарянето на отстъпки от цените на всички лекарства, а не както беше досега само на лекарствата, които са сами в група, беше сред основните надежди на правителството за намаляване на публичните средства, плащани за медикаменти.


Два доклада – на Сметната палата и на специално създадена анкетна комисия към парламента установиха, че причината за рязкото повишаване на цените на някои лекарствени продукти е в лошата координация между здравната каса и Министерството на здравеопазването.


Закъсняла с осем месеца наредба, която да позволи на касата да договаря, доведе до повишаване на цените с между 4 и 430%. Наредбата е вече факт, но се оказва, че фирмите вече нямат намерение да преговарят.


"Това не означава, че ние се отказваме. Продължаваме да търсим законов начин, по който можем да намалим цените", обнадежди Цеков. Една от идеите е, касата да започне да плаща само за лекарства, при които има постигнати отстъпки.


Друг вариант, който институцията ще търси с искания за промени в закона, е да й се даде възможност, да договаря отстъпки и с търговците на едро.


Цеков получи потвърждение от здравния министър Десислава Атанасова, която също присъства на церемонията в Националната кардиологична болница, че каквото е необходимо за намаляване на лекарствените цени, ще бъде направено.


Той  не пропусна да изтъкне, че по последни данни в България в момента имало най-ниските цени на лекарства, които се плащат с обществени средства. "Ние сме съхранили ресурса, като в същото време сме увеличили пациентите, за които плащаме. Съзнаваме, че обществото очаква да има още по-ниски цени, но трябва да стъпим и на реалностите, защото бизнесът с лекарствата е много сериозен в световен мащаб и ако те намалят цената при нас, ще пострадат техни по-големи пазари", обясни той.


Допълни, че вследствие на работата на Комисията по цени и реинбурсиране били вече повече от 1 млн. лева.Десислава Атанасова връчи чек от 124 000 лева на Националната кардиологична болница по повод 50-годишнината от основаването й. Парите ще бъдат използвани за закупуването на монитори за наблюдение на сърдечната дейност в интензивното отделени на болницата. 


За последния половин век през болницата са преминали над 300 хил. пациенти, извършени са повече от 37 хил. операции и са обучени 10 хил, лекари, направи равносметката директорът й проф. Владимир Пилософ. 

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Истината е, че фирмите просто не вярват на здравната каса.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "ПАВЛА":

  А кой вярва на мутри и пожарникари ..

 3. 3 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ами започнете преговори за по-високи цени-тогава ще потръгнат.

 4. 4 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#2] от "bokko":
  Как кой? Ами Уорни-порни, Бигмиг, аватари разни..една сюрия лузери...

 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1267 Весело

  Е как ще вървят, като никой от преговарящите РЕАЛНО НЯМА ИНТЕРЕС да вървят.
  Вкарайте повече фирми, които да имат реалнат възможност необезпокоявано да се конкурират с продуктите си, вкарайте пациентските организации и може и да потръгне...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  [quote#1:"ПАВЛА"]Истината е, че фирмите просто не вярват на здравната каса.[/quote]
  Истината е, че благодарение на всевластващите от БСП/БКП бизнеса изобщо не вярва на управляващите. Пък били те червени или герберови! Истината е, че в България никога не е имало истински свободен бизнес!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#6] от "Храбър":

  Бизнес има някакъв, но правила - никакви.
  А като няма правила, всеки си гледа безнаказано само собтвения интерес без да се съобразява ни с закон, ни с морал, ни с затвор, ни с балтия.
  А най-добре в такива води интереса си гледат едрите риби и тези, съешени с властта.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Весело

  До коментар [#4] от "leon12":

  Ами шилето?

 9. 9 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#8] от "hodounski":
  Въй..как може па да направя този пропуск и аз

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Въпросът е кой забави наредбата ,заради която се увеличиха цените с 430%.Кажете му името!

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Весело

  До коментар [#9] от "leon12":
  Той ми е любимец.Отговаря за комиксите

 12. 12 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "leon12":

  двамата с бокко сте си лика приика обаче ... две магарета се надпеварват , кое е по гласовито.... Да ви имам и манталитета и интелекта ... От такива загубеняци като вас е трудно вървенето напред......

 13. 13 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#6:"Храбър"]Истината е, че в България никога не е имало истински свободен бизнес![/quote]
  Да, затова пък има "редичка" от фирми, които чакат с хиенска стръв поредния блъф-конкурс за държавна поръчка. В България частен бизнес има само, ако е основан на държавните поръчки. И как няма да е така, след като това са гарантирани пари? Вижте го тоя, дето е спечелил поредния лот от магистралата! Спечелил уж търга, ама нямал машини!? Обещал да си купи, Бойковите хора се съгласили, ама той изхарчил парите, без да плати и стотинка на подизпълнителите от февруари месец насам! Иначе..с ножиците..пъчим се и режем ленти, а? А..хората бухат с кирките, гладни жадни, с надеждата някога да им се плати. Някога, толкова някога..колкото 4 герберски лета

 14. 14 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ами твоята предшественичка като позволи при нея цените да се увеличат в пъти естествено е че същите надолу трудно ще вървят.

 15. 15 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Весело

  Марешки не иска да изпусне кокала!!!

 16. 16 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1078 Весело

  Ей сега ще дойде теШката артилерия и ще "гръмне"

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 17. 17 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Високите цени на чекарствата идват от :
  1/Изкуствено завишаваните цени на суровините -субстанции и помощни вещества /100% от внос/ , чрез офшорни фирми собственост на самите собственици на големите производствени фирми у нас
  Така горницата в цената на суровините отива директно в частните им сметки.
  По нататък те предоставят "обективни "данни за пред комисията цените на суровините и оправдават увеличението на лекарствата.
  2/Второто е липсата на нови разработки, нови собствени регистрации, и изобщо зарязването на всякаква развойна дейност.
  Това явно не е лъжица за техните уста , тъй като до един са прости търговци

 18. 18 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#3] от "papadok":

  Ами започнете преговори за по-високи цени-тогава ще потръгнат.Със сто от место.

 19. 19 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Да бе...един път вдигни цените...пък после преговаряй за смъкване...от умрял писмо дет се вика...

  bigman
 20. 20 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ГЕРБ се ос*аха до плешките, а сега се опитват да изкарат "алчните" и "незрабрани" фирми за виновни за поскъпването на цените.

  Палячовци!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 21. 21 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Гневно

  "Десислава Атанасова връчи чек от 124 000 лева на Националната кардиологична болница по повод 50-годишнината от основаването й. "

  Абе каква е тая феодална показност бе! "ВРЪЧИ", моля ви се! Все едно от джоба си ги дава.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 22. 22
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 23. 23 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#22] от "SorryLol":
  Аз си ги следвам! Защо не, след като има опасност да "изтърва" некой "бисер" на герберската мисъл! Не е за изпускане такова знаменателно събитие, макар и да е доста невероятно

 24. 24 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#12:"awsed"]От такива загубеняци като вас е трудно вървенето напред......[/quote]
  В действителност Вие - герберите дърпате страната назад..все по-назад? Никой не ви е виновен? А, сетих се - Иван Костов, само той ви докара до тези беди, нали Не може да си бил през 2009 г в най-изгодна позиция в Европа , а сега да си се превърнал в обикновена гладна и цвърчаща с тънък гласец мишка: "Няма пари..няма пари", като по този начин се надяваш да скриеш от общественото внимание некадърността си! Но..понеже е крещяща..няма начин да не се види..Дянковата, де

 25. 25 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Цеков каза:"Една от идеите е, касата да започне да плаща само за лекарства, при които има постигнати отстъпки."
  Това значи. че няма да има лекарства!Значи също, че хората ще умират, без да бъдат лекувани, независимо, че парите им са налила прибрани в това нещо "Национална здравна каса" - инструмент за обогатяване и крадене на обществени средства, а не за лекуване. Гербаджиите мога само едно: показно да раздават трохи - неоткраднатите от тях обществени средства - другите пари да заделят за себе си: мутри, олигарси и други изедници, довели ни до нивото на най-бедните държави в света затри години!

  apoloniy
 26. 26 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  ТВ7 много добре им показа как се намаляват цени на лекарства и каква е формулата на успеха, но корумпираните чиновници, нямат изгода! Иначе формулата е проста... реферират се 50-тина държави и в която държава е най евтина цената, на дадено лекарство, то това е фиксираната цена на нашият пазар... Така е в Гърция, но явно нашите политици са много по-корумпирани и безмозъчни от гръцките!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 27. 27 Профил на big_papa
  big_papa
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#26] от "Георги":

  Да ти имам компетенцията и ерудицията на махленски бакал...

 28. 28 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Как ще вървят,те сега смятат кой на кого и колко....
  По-скоро ще има драстично увеличение.
  Така ще разболеят повече българи и печалбите ще литнат до тяхното небе.

 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Тоест трудно върви изнудването .
  Мда, това не са ти докторите да ти работят по цени които ти им свирнеш Пацо..

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 30. 30 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Само на мене ли ми прави впечетление или нещо съм се объркал, но основно се говори за ОТСТЪПКИ от цените, а не за ЦЕНИТЕ.
  Това ми напомни на дествителен случай в който фармацефт се отказа да закупи лекарство на цена 20 лв с отстъпка до 5% в зависимост от оборота, защото друг дистрибутор му предложил 20% от цена 30 лв.

 31. 31 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Предишния тъпунгер здравен министър Константинов също жално се вайкаше ,че цитирам : ‘нямал добър механизъм да извива ръцете на фармацевтичните фирми’
  Същия подобен механизъм с извиване на гърлата приложен при здравните заведения докара общинските болници за фалита по метода ‘ние ви даваме колкото сме решили, а вие ако искате’
  Да, ама тук ето не работает товарищчи. Ако искате (явно не) сваляне на цените се разделете с потока мангизи от вашето ДДС 20 % , което в Гърция е 4 за лекарствата

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Гръмна поредният балон на ГЕРБ!

 33. 33 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  [quote#26:"Георги"]ТВ7 много добре им показа как се намаляват цени на лекарства и каква е формулата на успеха, но корумпираните чиновници, нямат изгода! Иначе формулата е проста... реферират се 50-тина държави и в която държава е най евтина цената, на дадено лекарство, то това е фиксираната цена на нашият пазар..[/quote]
  Оф мамин сладък.И като от 129 фирми дойдат 3 , кой ще снабдява пазара с лекарства , а..Дудука ли.Или ти.Аман от неграмотници.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 34. 34 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1130 Весело

  [quote#26:"Георги"]Иначе формулата е проста... реферират се 50-тина държави и в която държава е най евтина цената, на дадено лекарство, то това е фиксираната цена на нашият пазар[/quote]
  Прост си ти.И аз искам БМВ за 2 лева ама няма.По цял ден ви зомбират Тикви и Дудуци и явно смятате че сте в комунизЪма.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 35. 35 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Една от идеите е, касата да започне да плаща само за лекарства, при които има постигнати отстъпки.
  Може би по-добре би било касата да не плаща за никакви лекарства и тогава ще се спестят най-много публични средства.

 36. 36 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Закъсняла с осем месеца наредба, която да позволи на касата да договаря, доведе до повишаване на цените с между 4 и 430%.
  Да, пак проблема е в чиновническата мудност.

 37. 37 Профил на mitis
  mitis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Крайно време е да се въведат индивидуални партиди в НЗОК на всеки осигурен и той сам да решава,какви лекарства, от кого и на какви цени ще купува, а не чиновниците да разпределят и договарят огромни суми,които влизат в нечии джобове!

 38. 38 Профил на lokorete
  lokorete
  Рейтинг: 213 Неутрално

  По-скоро, крайно време е да се премахне монопола на НЗОК, да има различни частни каси, и всеки да си избира къде да си сложи парите за здраве. А пък касата избира с кои болници работи и с кои аптеки. Така ще можем да контролираме какво става с парите ни и ако има проблем - прехвърляне на сметката в друга каса. Това ще минимизира неефективно управление на болници, неефективност в НЗОК, неефективни търгове ...

 39. 39 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#37:"mitis"]Крайно време е да се въведат индивидуални партиди в НЗОК на всеки осигурен и той сам да решава,какви лекарства, от кого и на какви цени ще купува, а не чиновниците да разпределят и договарят огромни суми,които влизат в нечии джобове![/quote]
  Подкрепям!
  И идеята на
  lokorete
  също е добра, но в този случай ме притеснява "националния манталитет на едрия бг.бизнес"-като нищо ще натрупат 10 цифрени суми и изведнъж ще обявят фалит. Иди ги гони тогава.
  Писнало ми е да ме лющят с близо хилядарка всеки месец за данъци, удръжки, каси.. а насреща едно нищо!
  Искам да зная къде са ми парите във всеки един момент и какво мога да правя с тях, а не някакви незнайни мижави чиновничета да ми преразпределят моите удръжки към паразитиращите мангусти!

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 40. 40 Профил на dachi
  dachi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#26] от "Георги":

  Нека така да определят и лекарските заплати-началната да е най-ниската от 50 избрани държави.

 41. 41 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Весело

  Нищо,преговорите за увеличаване на здравните вноски,които се водят в тристранката,с "разбрани" и услужливи колеги,ще постигнат по-добър резултат.
  Между другото,след отсвирването на Трайчо Трайков,този е вторият нормален човек в ГЕРБ,или поне е вторият,който предложи нещо,което не противоречи на разума:ежегодните задължителни прегледи при личен лекар да се признават от Инспекцията по труда,вместо да се прави допълнителен разход от фирмите за профилактичен преглед по линия на фирмите по "Трудова медицина".Естествено това предложение срещна презрителното недоумение на соц министър,но аз му го пиша на шева на касата като плюс.

 42. 42 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тук някои споменават за морал,който тябвало да сп азват фирмите.Може ли някой да ми посочи световно известна фирма,или въобще фирма в капиталистическото стопанство,която да се ръководи от морал? Може ли също така някой тук да ми посочи световно известна,пък и не толкова известна фирма,която при ценообразуването в условията на неолибералната икономика да се ръководи от закон?Дали не е необходимо да си припомним един закон,формулиран/не измисен/ от един от най-великите философи на 19 в./не му споменавам името,за да не дразня някои форумци/, закона за печалбата.Защо аз,който произвеждам един продукт,дори и лекарство,който се купува,да намалявам неговата цена?Защото съм мораленли? А длъжен лисъм да бъда морален?Може би да?Но ако не съм?

 43. 43 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#12] от "awsed":

  Къде ще вървиш когато пътя ти е начертан от мутрата пожарникар . Погледнете се в огледалото има ли някъде в света такова управление на мутри а народа да ги е избрал и да се кефи на мизерията която сътворяват . Банда смешници и крадци .Само да светна матряла че заема взет от правителството е 40% опукан .Интересно януари с какво ще платят смешниците ..

 44. 44 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#39:"clutch"]Писнало ми е да ме лющят с близо хилядарка всеки месец за данъци, удръжки, каси.. а насреща едно нищо! [/quote]
  брех ..та ти си бил милионер бе ...а плачеш

 45. 45 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Весело

  [quote#42:"molesan2"]Може ли също така някой тук да ми посочи световно известна,пък и не толкова известна фирма,която при ценообразуването в условията на неолибералната икономика да се ръководи от закон[/quote]
  Пазарът определя цената, неговите закони ако ги признаваш за такива.Те са обективни,а не поръчкови закони.Тази с прическите няма акъл,това е проблема,не морала.
  Небиволол,Нордипин и повечето препарати на Чайкафарма,загубиха до 40% от цената си благодарение на пазара.Ако чакахме морала на собствениците и мениджърите им и морала на управляващите здравеопазването да сработи,щяха още да си струват два пъти повече.

 46. 46 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Весело

  [quote#38:"lokorete"]По-скоро, крайно време е да се премахне монопола на НЗОК,[/quote]

  Тъкмо се бях изморил и отчаял да го повтарям това нещо,и виждам че и други,тука във форума го споделят.Подкрипям!
  Ако искаме да бъдем демократично държава,една система дрябва най-напред да изглежда добре,погледната "отдолу".
  За командно-административнит системи е характерно,че те изглеждат добре само "отгоре".
  Да се забрани на здравната каса изобщо да решава в коя болница и коя аптека пациентът може да бъде обслужен.Във всяка,щом на входа й пише "Болница" или "Аптека".
  Индивидуални чекови книжки,неизползваните чекове се капитализират като бонус в края на годината.
  И на изборите търсете реформатори,а не диктатори.От каквото имаме нужда сега.

 47. 47 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#46:"vjacho"]И на изборите търсете реформатори[/quote]
  че ние си ги имамхме и все още имаме - и станишев и дедо и ахмет и кунева и румен петков и да не продължавам ... само не знам защо ги свалихме ... ? а бяха толкова читави хора - инвестиции ли не щеш , покачване на доходи ли не щеш , намаляване на безработица.. болниците последна дума на техниката , образованието на незапомнени нива... Борсата като ракета .... БВП като ракета .... но пак недоволни хората и ги отритнаха.... сега плачем за тези добри хора - реформатори...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK