България осъдена от Страсбургския съд заради заповед на Борисов като главен секретар

Бойко Борисов при представянето му за главен секретар на МВР през 2001 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко Борисов при представянето му за главен секретар на МВР през 2001 г.Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България за смъртта на  Тодор Димов, известен като Чакъра. На 10 и 11 декември 2003 г. беше обстрелвана с гранатомет къщата в Харманли, в която Димов се беше затворил,  по заповед на главния секретар на МВР тогава Бойко Борисов.
Тодор Димов отказваше да излезе и да се предаде, за да бъде отведен за изтърпяване на присъда от 6 месеца затвор.  По-късно следствието прие, че Димов  сам се е взривил с ръчна граната, а не е загинал от подпалването на къщата в резултат на обстрелването. Пред сайта "Правен свят", който съобщи за решението на Европейсикя съд за правата на човека, адвокат Михаил Екимджиев е коментирал, че "ако има прокуратура в България, след решението на Европейския съд тя трябва да започне разследване на Бойко Борисов".
Юристът, който заедно с адвокат Снежана Стефанова води делото от името на двамата синове и вдовицата на Димов, прави този извод въз основа на решението на Европейсикя съд, който приема, че в случая е нарушен чл. 2 от Европейската конвенция за правата на човека, а именно правото на живот, а заповедта за атакуването на къщата в Харманли е била дадена от главния секретар на МВР Бойко Борисов.


Според Европейската конвенция и съда в Страсбург правото на живот може да бъде отнето само при защита от незаконно насилие, за осъществяване на правомерен арест, за предотвратяване на бягство на лице, законно лишено от свобода, както и при потушаване на бунт или метеж.


Съдът намира, че не е приложен стандартът за абослютната необходимост на употребата на сила, и наред с това - не е проведено ефективно разследване.


На 10 и 11 декември 2003 г. къщата, в която се беше затворил Чакъра, стана обект на специализирана операция,  в която участваха над 100 полицаи, от които 30  барети от Специализирания отряд за борба с тероризма. В последната фаза на операцията на мястото пристигна главният секретар на МВР.


Европейският съд установява, че не е изследван ключовият въпрос дали употребената от полицията сила е била абсолютно необходима, не е бил установен дори часът на настъпване на смъртта.


Любопитно е особеното мнение на българския съдия в ЕСПЧ по това дело Павлина Панова. Тя  приема, че в случая има нарушение на правото на живот по чл. 2 от Конвенцията, но не и нарушение в процесуалния аспект на този текст. Според решението на съда обаче нарушение има и н процесуален аспект, тъй като не са били разпитани баретите от Отряда за борба с тероризма, които са участвали в операцията.


Евросъдът присъжда на вдовицата и синовете  на Чакъра общо 50 хил. евро обезщетение за неимуществени вреди и отделно за адвокатите 4 680 евро. Отхвърлен е искът за обезщетение заради разрушаването на къщата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK