Заплатите в бюджетната сфера няма да се вдигат през 2013 г.

По план минималната заплата за страната трябва да се вдигне от 1 януари, а пенсиите - от 1 април догодина. Парите за насърчаване на заетостта остават същите.

Заплатите в бюджетната сфера няма да се вдигат през 2013 г.

© Георги КожухаровПрез 2013 г. ще се запази размерът на средствата за заетите в бюджетната сфера. Тя обхваща около 430 хил. души, които няма да усетят промяна в трудовите си условия догодина, ако се приеме сегашният вариант на законопроекта за държавния бюджет за 2013 г. Той се обсъжда днес в парламента, а данните са от доклада на парламентарната комисия по труда и социалната политика.


Според документа размерът на социалните помощи се очаква да остане същият. Предвидените средства за тях са в размер на 52 млн. лв. 


Ще се запазят също и размерите и съотношенията на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване (ДОО), за учителския пенсионен фонд и за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите", както и вноските за допълнително пенсионно и здравно осигуряване. За военните обаче се предлага осигурителната вноска да се вдигне с 20 процентни пункта, за да се покрият разходите за пенсии на настоящите военни пенсионери. Тази вноска ще се плаща изцяло от държавата, както досега. 
Максималният месечен размер на осигурителния доход се увеличава от 2000 на 2200 лв.


Комисията очаква догодина плащанията да се увеличат със 7.8%, или с 650 млн. лв., докато общият размер на предвижданите разходи възлиза на 10.9 млрд. лв. Близо две трети от тези средства се планира да се насочат за увеличаване на пенсиите от 1 април 2013 г. - средно с 9.3 на сто.


По план от 1 януари 2013 г. минималната работна заплата също ще се вдигне на 310 лв., или с 6.9% повече спрямо сегашния размер от 290 лв. Това, както и при предишното повишаване на минималната заплата ще се отрази и върху приходите от социално и здравноосигурителни вноски и ще вдигне автоматично най-ниските минимални осигурителни прагове по икономически дейности и професии.


Предвижда се също разходите по бюджета на социалното министерство да останат близки до тазгодишните си стойности с увеличение от 0.97% на 865 млн. лв. Разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи са общо 13.4 на сто от БВП и се увеличават с 0.4 процентни пункта спрямо тазгодишната стойност.


Средствата за целевите помощи за отопление ще намалеят с над 6 млн. лв. до 73 млн. лв. От тях ще могат да се възползват 250 хиляди души и домакинства. Парите за диагностика и лечение на българи без доходи остава без промяна в сравнение с 2012 г. - 2.5 млн. лв. Помощите за хора с увреждания остават в старите си рамки – 157.2 млн. лв., и със същия обхват от около 494 хиляди души.


"През 2013 г. според разчетите на Министерството на финансите и Министерството на труда и социалната политика се очаква стабилизиране в броя на заетите около нивото им от 2012 г. поради влошената външна среда през първата половина на годината", пише още в доклада на комисията. Според текста слабо увеличение на броя на заетите може да се очаква едва в края на 2013 г., а нивото на безработица по всяка вероятност ще се задържи около 12.4% през годината.


Средствата за насърчаване на заетостта ще се запазят в същия си размер – около 73 млн. лева. Този бюджет ще позволи на над 660 хил. българи да се включат в програми за обучения, както и 23 530 души да намерят работа. Това обаче представлява намаляване на възможностите в сравнение с настоящата година с 0.4% при обученията и с 13.4% при работните места. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Няма пица. На изборите ще можете да кажете - благодаря.

 2. 2 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не сме и очаквали обратното.

 3. 3 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 952 Любопитно

  Съкращения на дебелите гъзове 50 % - КОГА ?

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 4. 4 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Радвам се, защото и без това няма данъци за заплати на чиновници, полиция, здраве, образование. А няма, щото бизнесът УМРЯ!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 5. 5 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#1] от "442":

  А ти какво очакваш да вдигат заплатите,точно на най-непроизводителните хора в държавата тези от държавната администрация при положение,че в частния сектор в най-добрия случай заплатите са замразени,каква е логиката?

 6. 6 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 627 Неутрално

  На сладураната от снимката заплатата да бъде вдигната с 200%! Чухте ли Боко, Симо и Менто?! Казах!

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Би било добре и малко да им се намалят заплатите !
  Около 430 хил. души с на хранилката на данъкоплатците ... не е ли по правилно да си взимат заплатите от "чуждестранните инвеститори" и без това само тях обгрижват а не избирателите ?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Пригответе се за един апокалипсис!

 9. 9 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Господа управляващи, тази пробита каца, наречена бюджет, с постоянно вдигане на осигурителни прагове няма да напълните, ако ще и специален данъчно-наказателен кодекс да съчините с тази цел.

 10. 10 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Минаваме на електронно правителство/електронни услуги - по-малко хартии за хората и по-малко чиновници. Справка Латвия. Там заже и заплатите им бяха намалени.

 11. 11 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 402 Весело

  "ще се запази размерът на средствата" не е равно на "ще се запази заплата", защото размерът (има значение )=заплата*брой заети. И ако някъде е остана някоя и друга бройка от вашите за замитане, нашите пак ще имат по-високи заплати. А може и да пренасочим част от нашите в нашата частна сфера, та останалите в бюджета пак ще имат повече. Не се притеснявайте, няма да ви оставим!

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
 12. 12 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#2] от "Съни":

  Не мога да разбера това което твърдят управляващите, че догодина ще се повишат доходите. Кои доходи? Как ще накарат частните фирми да поившат заплатите? Аз съ пенсионер и вече сигурно десетки пъти пиша за невероятната наглост на управляващите. Поради това че във формулата с която се пресмята пенсията влиза средномесечния осигурителен доход , който ежемесечно се повишава, новите пенсии се отличават драстично от пенсиите преди юли 2009 г. при еднакви лични пенсионни показатели. Ето моята пенсия от 304 лв. се отличава с 86 лв. от тази на току-що пенсионирал се човек с моите лични данни- личен коефициент и осигурителен стаж. Това е нарушение на всякакви човешки норми.

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#1] от "442": На изборите по-скоро могат да помислят кой би осигурил по-добре работеща реална икономика, за да има пари за бюджетната сфера. А не малцината работещи да спонсорираме армия сърфиращи из Интернет и скучаещи каки, затрупани с папки.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  То щото вДянкофф три години поред вдигаше запхлатите, сега е време да почине.
  Браво бре ГРОБ, четири години няма инфлция, няма вдигане на данъци, акцизи и прочее!
  Та сега нека ЛАКОМИЯТ държавен чиновник да поживее с 400-500 лева още годинка -две!
  После що имало корупция - ами отговорете си сами!
  Не може само една върхушка да лапа, дребният чиновник и той иска да се пооблажи - нали?

  ура и да живей!!!
 15. 15 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Заплатите и без това са неоправдано големи, за преливане от пусто в празно.
  Трябва да се направят драстични съкращения на тунеядците.
  Самонадеяни и надути пуяци,които с вирнати глави демонстрират ,че нещо работят.
  С години тя все се увеличават.Роят се роднини и приятелски кръгове.

 16. 16 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#3] от "колаборационист":
  А шапките? Кога? Или пак порцион за 90 лв на дежурство?
  Явно ще им се налага много да дежурят през 2013 г.

  apoloniy
 17. 17 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Давам Ви пример:
  За да ви извадят документ за наследство:
  - 1 ден подаваш , след 2-3 ч чакане,ходене от гише на гише,попълване на документи.Вместо да натиснат 1 копче и документа да излезе, те ти казват ела след 10 дни.За всеки док.по 5 лв./за едно листче./
  /да знаеш да чакаш - това е любов/.

  Ето това се казва сериозна работа.

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#5:"simeonov_"]че в частния сектор в най-добрия случай заплатите са замразени[/quote]

  Сигурен ли си, че не е замразена само твоята заплата. Защото според статистиката от април 2009-та насам, заплатите в частния сектор са пораснали с 36%.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#15] от "nelva":

  Едно число може ли?
  Първо през последните три години там заплатите растат много по-слабо отколкото в частния сектор.
  Второ през последните три години броят на заетите в обществения сектор е намалял с близо 10%.

  Това което непрекъснато расте със сигурност са само злобата
  и омразата ви.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  [quote#18:"tribiri"]Защото според статистиката от април 2009-та насам, заплатите в частния сектор са пораснали с 36%. [/quote]
  За същата статистика ли говорим, според която българите харчат по 2100 евро за кеф в чужбина?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#20] от "DrAvalanche":

  Колко е удобно заради една (призната и корегирана) грешка да обявим всичко за лъжа и измама и да започнем да си храчим на воля!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  450 000 хрантутника. Ужас. Като сложиш, че средно за страната едно семейство е съставено от 2.6 човека, това означава милион и половина граждани са пряко зависими от бюджета и какво точно ще им отпусне държавата.
  Ужасно раздута администрация, нулева ефективност и съответно - все по-умиращо предприемачество.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  А такаааа ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":

  Верно ли? А доходите на частния сектор как са? Я кажи и на фона на увеличената безработица какъв извод ще направиш за заплатите в частния сектор, че много те бива в даването на статистики, дай сега да минем на тълкуването им?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#24:"Тони!"]Я кажи и на фона на увеличената безработица какъв извод ще направиш за заплатите в частния сектор[/quote]

  Ами хайде преди да минем към тълкуването да уточним методиката.
  Ще калкулираме и сравняваме разходи за труд на база брой заети и средна заплата.
  Така оттърва ли ти или не ти оттърва?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Глупавите хора си мислят, че електронното правителство, заменя служителите и фактически представлява някакъв компютър, който си работи сам.....

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#22:"Тони!"]450 000 хрантутника[/quote]

  В тези 450 000 хрантутняка какво точно включваш?!

  Лекарите в Пирогов? Учителите които учат пръкналите се в семейства на хейтъри постоянно плюещи и псуващи?

  Наетите в Държавно упраление са 116 хиляди души.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#25] от "tribiri":

  Не ми отърва. Ама не на мен, а като цяло некак си не е коректно. Щото като имаш двама работника, единия на 500лв, другия на хиляда, имаш средна заплата 750лв, уволняваш тоя на 500, намаляваш заплатата на другия на 800 и вече имаш средна заплата 800лв, ама реално имаш намаление на доходите. Та кое е по-важно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Дааа...
  Честито на икономиката, а родната статистика пак даде повод за възхищение от ставащото.
  "В края на септември 2012 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 59.2 хил., или с 2.7% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Преработваща промишленост“ - с 23.0 хил., и „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 10.7 хиляди. В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 10.3%, и „Селско, горско и рибно стопанство” - с 8.7%."
  За година - минус 60 хиляди. От ония дето са в светлата част на икономиката, плащат данъци и осигуровки...
  Спад с 2.7%...
  Едно от определенията за рецесия минава през заетостта. Според него икономиката ни е в очевидна рецесия.

  Ecrasez l’infâme
 30. 30 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 965 Весело

  Флик раздаде пицата и свърши, който ял - ял, който е*ал - е*ал

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 31. 31 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ха... нищо ново под слънцето. Но знае ли се... точно преди изборите може пък и да решат, че им се дават парички

 32. 32 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Гневно

  Всичко на тоя свят расте!
  Абе за разнобразие, що не намалите поне малко тези заплати !!!!

 33. 33 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Е как да гласувам за ГЕРБ, след като 4 години няма грам мърдане?!?

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#28] от "Тони!":

  Казах ти на база разходи за труд, ама ти май не вдяваш!
  Аз ще ти докажа, че разходите за труд са нараснали.

  Тази приказка със свинското и зелето след като я разбрахте не можете да си представите, че може да има и нещо различно!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Весело

  Вижте тази булка от снимката горе колко книги е прочела, за да ни каже, че "Заплатите в бюджетната сфера няма да се вдигат през 2013 г."

 36. 36 Профил на АЗ КАЗАХ
  АЗ КАЗАХ
  Рейтинг: 515 Гневно

  Заплатите в бюджетната сфера няма да се вдигат през 2013 г.
  Това със сигурност означава,че заплатите няма да се вдигнат никъде другаде ,което пък означава че държавата е най-закъсалата в света независимо от наближаващите избори и въпреки тях.

  аз
 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#34] от "tribiri":

  Що искаш да изнасилиш статистиката така, че да дойде твойта?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Снимката е много показателна - компютър, монитор и бюро затрупано с хартия.
  При такава организация - компютърът е излишен ... назначаваме още една кака да прелиства хартиите.

 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#37] от "Тони!":
  Ето ти даните изнасилвай ги ти!

  Наети лица април 2008 2 404 891
  Обществен сектор 640 550
  в т.ч. Държавна администрация 131 674
  Частен сектор 1 764 341
  Средни заплати 588
  Обществен сектор 705
  в т.ч. Държавна администрация 807
  Частен сектор 545

  Наети лица септември 2012 2 129 567
  Обществен сектор 577 201
  в т.ч. Държавна администрация 115 900
  Частен сектор 1 552 366
  Средни заплати 768
  Обществен сектор 816
  в т.ч. Държавна администрация 852
  Частен сектор 749

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 741 Неутрално

  [quote#18:"tribiri"]Защото според статистиката от април 2009-та насам, заплатите в частния сектор са пораснали с 36%[/quote]

  Хих, тва ли е довода, че на теория били растяли, хубаво, обаче практиката нещо ни се губи. Хич да не ги намалихме - заплатите с 30%, а наетите наполовина.

 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#37] от "Тони!":

  Аз като направя калкулациите, така както смятам че трябва да се направят излиза, че разходите за труд по отделните групи са се изменили както следва:

  Наети лица общо + 15.7%
  Обществен сектор + 4.3%
  в т.ч. Държавна администрация -7.1%
  Частен сектор + 20.9%

  Ама това естествено няма как да бъде възприето от някой хейтър, защото не дава поводи да се удря задник в тавана!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Всъщност не бях правил тази калкулация в такъв разрез!!!

  Горката ни държава! Естествено, че управлението ще се напълни с калинки. Естествено, че всичко по-читаво ще избга от администрация мародерствана отДянков!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#41] от "tribiri":

  Някъде леко пропускаш увеличените осигурителни прагове и увеличената МРЗ в схемата. Което се вижда от статистиката ясно - увеличението, както ти излиза по сметките е голямо при частния сектор, а не в държавната администрация.
  Ма що ли трябва да гледаме глобално на картинката...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на ИНВЕСТИТОР
  ИНВЕСТИТОР
  Рейтинг: 789 Гневно

  КЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕФФФФФФФФФФ
  Дупедавцити нъ дръжавна хранилкъ ше духнът супинката КЕЕЕЕЕЕЕЕФ Точно тъй требва ГОСПОДИН БОРИСОВ мачкай гнуснити лапачи Ма най ми е кеф зъ вмирисънити банаджии пруфесури па доктори Сичкити лапат ут парити нъ бизснеса Нема гу дъ стани тоа път КЕЕЕЕЕЕЕЕФ Целата тая паплач ше гледа де серат гладнити КЕЕЕЕФ Па най ми е кеф дету даскалити ше гризнът дръвцету Ништуправештштш тулупи беха решили дъ земат оштш пари ут нас ма НЕЕЕМААА Те така требва съ изсработват ламтурницити КЕЕЕЕЕЕФФФФ Ха дъ ги видим сегъ нъл штели дъ прутестирът Нъл и беха малки заплатити Маменцето ви вмирисано дембели грозни Нема дъ лапкати ут бизнесъ убитаци ниграмотни Целата лапачиска паплъч ше мре гладна КЕЕФФФФФ

 45. 45 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А реформа нещо? Примерно да уволнят най-некадърните 10% и с парите от техните заплати да стимулират останалите? Или предизборно реформата пак ще бъде завещана на следващите?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 46. 46 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  По данни за септември у нас заети са 2,13 милиона човека, а общото население според миналогодишното преброяване е 7,33 милиона човека.

  От заетити 2,13 милиона махаме тези 460 хиляди, чийто заплати се плащат от частния сектор и какво се получава?

  Получава се, че всеки работещ в частния сектор издържа 3.4 човека. Т.е. всеки емигрирал работник оставя 3.4 човека без източник на прехрана - двама пенсионери, едно дете, и 1/3 чиновник.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 47. 47 Профил на balkangb
  balkangb
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ако се съкрати част от държавната администрация, ще може да се увеличи заплатата на останалите държавни служители. Отдавна се говори, че трябва да се съкрати администрацията, но нищо не се прави по въпроса. Само се говори, и говори, и говори...

 48. 48 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#45:"Авесалом Изнуренков"]А реформа нещо? Примерно да уволнят най-некадърните 10% и с парите от техните заплати да стимулират останалите?[/quote]

  Ами погледни статистиката от #41. Те са ги съкратили тези 10% и не са вдигнали заплатите.

  Ти от какво се оплакваш, че не са били тъпана на площада ли?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#43:"Тони!"]Някъде леко пропускаш увеличените осигурителни прагове и увеличената МРЗ в схемата.[/quote]

  Т.е. ти като един большой учьонъй смяташ, че увеличението което е следствие на увеличението на МРЗ не е увеличение.

  А какво общо има увеличението на осигурителните прагове с увеличението на частта на разходите за труд касаеща изплатените заплати ... Това може да го каже само някой доцент по галерийно мислене или шампион по тичане в кръг около темата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  По-точно 1.3 пенсионера + 0.8 непълнолетни + 0.3 бюджетни служители + 0.25 безработни = 2.65 човека. Има един милион неясни - заети ли са, незаети ли са, от какво се прехранват няма статистика.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 51. 51 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#44] от "ИНВЕСТИТОР":

  Ма к'ъв инвестор си бре момче, кат' не знайш, че пари има, и то бол?! Туй, че не ги дават в Чалгария си е друга работа! хаха

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 52. 52 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#48:"tribiri"]Ами погледни статистиката от #41. Те са ги съкратили тези 10% и не са вдигнали заплатите.
  [/quote]

  Съкращаването на празни щатове не е същото като съкращаване на хора.

  Просто съкращават щатовете, за които не искат или не могат да намерят хора, и откриват нови щатове - за калинки - които запълват със свои хора.

  Това не е гербераско изобретение, просто тия го докараха до нови висоти - "роднина, милиционер, роднина, милиционер ...".

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 53. 53 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "balkangb":

  Ха, де се е чуло и видяло - държава без бирници и номенклатура?

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 54. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#52] от "Авесалом Изнуренков":
  Справката се казва:
  НАЕТИ ЛИЦА ПО ТРУДОВО И СЛУЖЕБНО ПРАВООТНОШЕНИЕ ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА

  Никъде не става въпрос за щатове.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 55 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  При тази липсваща визия на сегашното управление за нарастване на икономическите показатели и инвестиции няма как да се случи.Единствената възможност е увеличаване на производството,износа и разкриване на нови работни места.България тъпче на едно място разчитайки само на европейски пари по разни проекти .Нищо нищо друго не се прави.Това е най големият грях на това немощно еднолично "правителство"ЧЕТИРИ ЗАГУБЕНИ ГОДИНИ ... сериозно обедняване и мъка за широка част от народа ни.з такива безотговорни "управници" трябва червен картон.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 56. 56 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#48:"tribiri"]Ти от какво се оплакваш, че не са били тъпана на площада ли?! [/quote]

  И още нещо - реформата не е просто рязане, което явно личи от класирането ни по показателите "хабене на обществени средства" и "административна тежест". През 2009-а сме съответно на 93-то и 82-то място сред 144 държави по тези показатели, а през 2012 - вече на 89-то и 109-то място!

  Т.е. за 4 години почти няма успехи в борбата с пилеенето на пари, а бюрократизма е натежал сериозно - пропадане от 30 позиции!

  Е това ми е проблема - че плащаме скъпи и прескъпо на тия хора, за да се гаврят с нас и да ни пречат!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 57. 57 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#46:"Авесалом Изнуренков"]Получава се, че всеки работещ в частния сектор издържа 3.4 човека. [/quote]

  А този дето работи в частния сектор, кой го лекува?
  Кой му учи децата? Кой му кара влака?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 58. 58 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#57:"tribiri"]А този дето работи в частния сектор, кой го лекува?
  Кой му учи децата? Кой му кара влака? [/quote]

  Чакай бе пич - аз не казвам, че всички тия пари са дадени на вятъра!

  Просто че ако няма кой да изкара парите, за да храни себе си плюс още 2.5 човека, цялата система рухва.

  И още - че сред 460-те хиляди държавни храненици има доста паразити или откровено вредни хора - разни чиновничета, службаши, инспектори-рекетьори, корумпирани милиционери и бездействащи фуражки, които са МЪРТВА ТЕЖЕСТ на варата на трудещия се в частния сектор.

  Затова аз не се интересувам толкова от някакви си рязания или запазвания на бюджети и щатове, а от РЕФОРМА на бюджетния сектор - да се отсее зърното от плявата, а не зад всеки съвсетен работник да се крият по пет паразита и с пълно гърло да викат за още от парите ни.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#56:"Авесалом Изнуренков"]Е това ми е проблема - че плащаме скъпи и прескъпо на тия хора, за да се гаврят с нас и да ни пречат![/quote]

  На кого плаща скъпо? Колко скъпо плащаш? По-скъпо ли плащаш, отколкото си плащал при предното правителство или по-евтино? В кои държави се лаща по-евтино?
  Ето ти държавите, които явно са твой идеал и в които държавата "изяжда" над 2 пъти по-малко отколкото у нас:

  Данъчни и други приходи, като % от БВП

  187 Turkmenistan 16.2 2011 est.
  188 Taiwan 16.1 2011 est.
  189 Indonesia 15.9 2011 est.
  190 Madagascar 15.8 2011 est.
  191 Cambodia 15.7 2011 est.
  192 Singapore 15.6 2011 est.
  193 United States 15.3 2011 est.
  194 Saint Lucia 14.9 2011 est.
  195 Philippines 14.7 2011 est.
  196 Uganda 14.5 2011 est.
  197 Sri Lanka 14.4 2011 est.
  198 French Polynesia 14.2 1999
  199 Dominican Republic 14.1 2011 est.
  200 Costa Rica 14.1 2011 est.
  201 Sudan 13.9 2011 est.
  202 Azerbaijan 13.6 2011 est.
  203 Anguilla 13.0 2009 est.
  204 Pakistan 12.5 2011 est.
  205 Guatemala 11.8 2011 est.
  206 India 11.7 2011 est.
  207 Guam 11.5 2002 est.
  208 Korea, North 11.4 2007 est.
  209 Bangladesh 11.2 2011 est.
  210 Curacao 10.8 2011 est.
  211 Nigeria 9.6 2011 est.
  212 Afghanistan 8.7 2011 est.
  213 Puerto Rico 7.2 FY99/00
  214 Burma 3.9 2011 est.

  Присъствието на САЩ нека не те заблуждава, защото при тях от бюджета са изключени всякакви социални плащания и плащания свъзани със здравеопазването, като само последните са около 19% от БВП-то им.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#52] от "Авесалом Изнуренков":

  Прав си. В МьиеВеРьиету, например сичките булки, дет' са на служба там са все я другарки на полковници, я техни щерки, я балдъзи, или пък любовници ...

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 61. 61 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Снощи показаха "намаленията" на пенсиите в Гърция, заради които цялата страна беше блокирана от стачки и протести.На пенсиите от 1000 евро намалението щяла да е 5%.На пенсиите от 1500 евро 10% , а на тези от 2000 евро и нагоре от 15%.Всеки сам да си сметне базата от която намалят и колко реално ще им остават!Тук средната заплата , а не пенсия е 350 евро!!!Нямало да се променя до година .Само тока , парното, данъците , цените на хранителните стоки и горивата щели да се променят, демек от тия 350 евро на хората ще им остане да връщат направо в държавата..Все пак си мисля , че са големи оптимисти от ГРОБ за да смятат , че те ще определят заплати и до година..Защото до година ще има какво? Довиииждане,довиждааане...Бойко главен секретар, Цецо даскал, Дянков в сливенския/женският/ , защото за да идеш в мъжки трябват топки, Цецка на струга , а на Джаба сестрата нарязана като социални помощи за гладните..

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 62. 62 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#59:"tribiri"]На кого плаща скъпо? Колко скъпо плащаш? [/quote]

  Плащаме скъпо и прескъпо на милиция и армия, които не ни пазят.

  Няма напуснали и емигрирали милиционери, и даже до края на 2013- назначават още 2000 нови, а всяка година бягат 500-600 лекари.

  Което ни води до това на кого се плаща малко - на лекари, учители и хора заети в социалните дейности. На черноработниците в администрацията, които вършат всичката работа, докато техните колеги връзкари само се пречкат, мързелуват или въртят интриги.

  Да ми говориш за сравнение с предишното управление е равнозначно на признание, че Празноглавата не е много по-различна от Триглавата - така ли е?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 63. 63 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Бюджет на обхванато в паника правителство. Бюджет - воденичен камък на шията на предприемачите.

  plamenhristov5
 64. 64 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#59:"tribiri"]Ето ти държавите, които явно са твой идеал и в които държавата "изяжда" над 2 пъти по-малко отколкото у нас: [/quote]

  Пак ти казвам - аз не съм за по-малко държавни разходи, а за по-ефективни разходи. В момента прекалено много пари се пилеят, или още по-лошо - дават се за вредени дейности, като дублиране на едни и същи функции, или създаване на свръхрегулация, която просто оправдава нечия синекура.

  За доказателство, че повече пари не значи автоматично по-добри публични услуги и бизнес климат я да видим как се представят тези държави, примерно Индонезия, в сравнение с нас по някои показатели (класацията е на 144 държави, да си по-назад е по-лошо):

  Злоупотреба с обществни средства:
  Индонезия - 65; България - 87

  Обществено доверие в политиците:
  Индонезия - 60; България - 85

  Фавориизъм при вземане на решения относно обшествени договори и политики:
  Индонезия - 35; България - 106

  Разхищение на обществени ресурси:
  Индонезия - 32; България - 89

  Тежест на бюрокрацията:
  Индонезия - 48; България - 109

  Ефективност на съдебната система в решаване на спорове:
  Индонезия - 66; България - 122

  И т.н. и т.н.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 65. 65 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 515 Весело

  450 000 паразита които пречат на бизнеса да диша и работи.
  Горе долу по над 10 глави добитък на всеки работещ бизнес .
  Е тази паплач трябва на 90 % да се съкрати и прати в бюрата по труда .
  На останалите електронно правителство 10 сървъра и назначения на млади хора които за 2 минимални раб .заплати ще мгат на едно гише да вършат всички видове услуги .
  Ако ли пък ги качат всички в интернет с елекронен подпис и без бумаги цена няма да имат .
  Де,де късмет Естонски в ширините на НР-БУЛГАРИСТАН .

 66. 66 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И все пак тези 450 000 паразите бледнеят пред разхищенията на ДКВР Българският Енергиен Холдинг (БЕХ) Топлофикация и МВР '
  Там трябва унищожаване на цели министерства и отдели -ликвидиране до крак ама едва ли с тъпичкте Гербери които толерират афиотизирането на икономиката

 67. 67 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":Сигурен ли си , че статистиката ни е в ред. Преди 3 дни пак се издъни! За кой ли пътпрез последните три години.
  Първия пъс с данните за килера на Еврозоната. Сега не щем, ще стоим в кучешката колибка на къс синджир.
  Ама колко дънене на статистиката беше докато Доко и Боко стигнат до това прозрение. Но както и да е, политиката на Чаушеско дочака своята кулминация!

  apoloniy
 68. 68 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#62:"Авесалом Изнуренков"]Да ми говориш за сравнение с предишното управление е равнозначно на признание, че Празноглавата не е много по-различна от Триглавата - така ли е? [/quote]

  Ох мамин сладък! Нама по загрижен за здравеопазванет и медицината от седесар в опозиция!
  Хайде да видим как са се развивали нещата с образованието и здравеопазването през последните 4 правителства:
  Заплати спрямо средните за страната
  юни 2001
  образование - 93%
  здравеопазване - 90%
  юни 2005
  образование - 99%
  здравеопазване - 117%
  юни 2009
  образование - 107%
  здравеопазване - 113%
  септември 2012
  образование - 96.9%
  здравеопазване - 97%

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 69. 69 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 439 Весело

  До коментар [#26] от "alex_ks":
  За ограмотяване:
  Електронно правителство, наричано още е-правителство (или дигитално правителство, онлайн правителство), или наричано още електронно управление, е-управление, е термин, който обобщава употребата на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) от правителството при общуване с предоставяне на услуги на гражданите. Основна цел на е-правителството е подобряване на ефективността на работа и качеството на услугите, предоставяни от изпълнителната, съдебната и законодателната власти. Също цел на е-правителствота е да направи възможно обменянето на информация между отделните административни информационни системи, за което те трябва да са значително по-бързи и ефективни от етапа преди е-управлението; това дава възможност да се правят икономии в администрацията от човешки ресурси, също така да предлага съкратени процедури, да пести консумативи (като хартия например) и като цяло да предлога по-добри услуги на гражданите и бизнеса.

 70. 70 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#68:"tribiri"]Заплати спрямо средните за страната [/quote]

  Еми браво. Ама откак влязохме в ЕС вдигането на заплатите не е по желание - то е задължително, ако искаш да заръджиш кадри в някаква област. И по факта, че лекарите пак бягат със стотици, личи, че запалтите не са вдигнати достатъчно.

  Но пак да ти кажа - не ме вълнува толкова някакво поголовно рязане на бюджети и разходи, искам да има оптимизация и реформа. Искам кадърните да се задържат, а некадърните да изхвърчат, а не както сега - точно наопаки.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 71. 71 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#70:"Авесалом Изнуренков"]И по факта, че лекарите пак бягат със стотици, личи, че запалтите не са вдигнати достатъчно.

  Но пак да ти кажа - не ме вълнува толкова някакво поголовно рязане на бюджети и разходи, искам да има оптимизация и реформа.[/quote]
  Пръмова ще вдигне заплатките,Кунева ще ти изпълни мечтите за реформички,оптимизацийки,БВП-енцето ще ти вдигне,мамино сладко писателче.

 72. 72 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#5] от "simeonov_":

  Това е своеобразна връзка - правителството не увеличава заплатите в бюджетната сфера, като така дава знак на частните работодатели да сторят същото!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK