Отговорните за приватизацията да се проверяват за чисто минало предлагат депутати от ГЕРБ

Отговорните за приватизацията да се проверяват за чисто минало предлагат депутати от ГЕРБ

© Цветелина НиколаеваСтопанската номенклатура, отговаряща за приватизацията у нас, да бъде проверена за чисто минало, предлагат депутати от ГЕРБ.


Красимир Ципов, Димитър Лазаров и Пламен Нунев са внесли поправка в закона за досиетата, която предвижда на проверка от комисията на Евтим Костадинов да подлежат "членовете на управителните, контролните и надзорните органи на държавни и общински предприятия, преобразувани и приватизирани по реда на отменения закон за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия и членовете на управителните и контролните органи на приватизационните фондове". Идеята е да бъдат проверени отговорните за всички сделки от началото на приватизацията след демократичните промени до наши дни.


Още при обсъждането на последната поправка в закона за досиетата, с която стана възможно огласяването на агентурното минало на т.нар. кредитни милионери, Красимир Ципов лансирал проверка и на хората, отговорни за приватизацията.
Вносителите не знаят какъв ще е обемът на новата проверка, но отбелязаха, че и досега комисията по досиетата е свършила не малко работа. Тя обаче трябва да изиска информация за всички приватизационни сделки от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.


За чисто минало да бъдат проверявани и членовете на научните съвети към университетите, които навремето решаваха съдбата на младите учени и кой от тях ще се развива, предлагат вносителите. В мотивите си те отбелязват, че според отменения през 2010 г. закон за научните степени и научните звания и научните съвети са участници в процедурата по даване на научни степени и звания.


Проектопромените предвиждат още за агентурно минало да се проверяват и назначените на публични длъжности след влизането в сила на закона за досиетата през 2007г. Според действащия закон проверката обхваща заемалите ръководна длъжност от 10 ноември 1989 г. до влизането в сила на закона и така назначените след това не влизат в обхвата на проверяваните. Затова предложението на депутатите от ГЕРБ е да се проверяват всички хора на публична длъжност или извършващи публична дейност към момента на самата проверка. При кадрови промени също се предвижда проверка на новоназначените или новоизбраните лица.


Въвежда се и задължение за комисията по досиетата да обявява на интернет страницата си и документите, въз основа на които е установила принадлежност.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Браво!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на otlondon
  otlondon
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Делян Пеевски и майка му бивша шефка на тото да са първите моля!

 3. 3 Профил на zag52
  zag52
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Трябваше още през 2010г. да започнат,а сега няма време.Иначе доста боклук ще излезе наяве.

 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1998 Любопитно

  Брей, да не повярва човек! ГЕРБ излиза срещу своите, онези ДС-милиционерите. Брей!
  Обаче всякакви такива напъни, независимо от кого се правят нама да имат пълен ефект. Тази ПАПЛАЧ се е барикадирала перфектно. Има си начин да се разкриват, НО да се скриват досиета. Има си цял нов спецархив. Уж за много важни, "застрашени" бивши ДС-ари, "допринесли" за националната сигурност. "Допринеслите" ... ще бъдат скрити по искане на шефовете на сегашните спецслужби. А на кого са подчинени сегашните шефове на спецслужбите? На политическата каста. Кой ще бъде запазен? Политическо решение... За да не скочат разните критикари ето го и текста от закона:

  " Чл. 32. (1) Не се разкриват и публично оповестяват документи, чието разкриване или публично оповестяване би увредило интересите на Република България в международните отношения или би създало сериозна опасност за живота на дадено лице.
  (2) За да не бъде разкрит или публично оповестен документ, съответната служба за сигурност внася мотивирано предложение в комисията. Комисията се произнася с решение, което е окончателно и не подлежи на обжалване.
  (3) Документите по ал. 1, които не се разкриват и публично оповестяват, се регистрират в отделен архивен фонд в централизирания архив по чл. 1, ал. 3, който е на пряко разпореждане на председателя на комисията."

  Трябва да се отвори новият спецархив. Каквито и "велики" агенти да е имало те вече са амортизирани след двадесет и две години. Кой се пази?
  !

 5. 5 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Това хубаво, но и тези които "продават" и контролират приватизацията също да се проверяват, че и там смърди та се нетрае!

 6. 6 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Напълно подкрепям това нещо, дано да мине в парламента!

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Подир дъжд качулка се казва на това! То приватизацията преключи! Дори Герб подари Булгабак на руска офшорка, собственост на депутат от партията на Путин!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 727 Весело

  Добре де, аз ли съм единствения луд, който мисли че отдавна всичко е отворено, прочетено, сканирано и дигитализирано !

  EU now have 1 GB empty space
 9. 9 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Димитър Лазаров не беше ли следовател по ДС-линия :: ????
  Кога ще напусне Парламента :))))))
  хахахаааааааа...))

  BIG AL
 10. 10 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Д.Лазаров !!???
  Влязъл "Право " - по рабфак линия :) !!???
  или като дете на активни борци - с привилегии????
  Ха,хахахааааа...))

  BIG AL
 11. 11 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  И правилно!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 12. 12 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1998 Весело

  До коментар [#8] от "DATAS":

  Не си луд. Хубава шега.
  По принцип всичко е копирано, сканирано и дигитализирано. И поне тройно резервирано. Ние не сме тези, които са открили архивирането. Още повече архивирането в тайните служби.

 13. 13 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ама такоа ся...чисто минало...убаво... ма нема ли да ги проверявате за действията им по време на приватизацията. Или тва не ви е позволено и не ви е заповедано и ше изложим четата един вид ? Кво значи чисто минало ми е абсолютно непонятно от ваша гледна точкЪ. Значи мое да е върл престъпник, но обаче щом не е бил у ДС-то е чист и непорочен ?
  Поредния прахоляк...нищо ново...нищо съществено.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK