Германски бизнесмен беше арестуван у нас по обвинение в пране на пари и укриване на данъци

Франц Гренцебах с посланичката на Република Южна Африка у нас Шийла Камерър при откриването на летния празник на Южна Африка във Варна в средата на юли 2009г. 
Снимка: БХРА

Франц Гренцебах с посланичката на Република Южна Африка у нас Шийла Камерър при откриването на летния празник на Южна Африка във Варна в средата на юли 2009г. Снимка: БХРАГерманският гражданин Франц Йозеф Гренцебах, известен с редица бизнес начинания и активност в сферата на неправителствения сектор у нас, е бил арестуван вчера по обвинение в пране на пари. Това съобщи пресслужбата на Варненския окръжен съд, който днес е задържал Гренцебах под стража. Според разпространеното съобщение Гренцебах е бил арестуван на основание на европейска заповед за задържане, издадена от прокуратурата в Аугсбург, Германия.


В родината си 54-годишният немец е разследван за пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери. В България той живее от 7 години и има статут на временно пребиваващ. Освен Гренцебах във Федералната република по същото дело са разследвани и двама други. Те са заподозрени в извършването на престъпления, извършени през периода 2006 - 2008 година.


"Според немските власти престъпната схема на групата и конкретно на Гренцебах е свързана с укриване на доходи и недекларирането им пред компетентните данъчни органи, както като физическо лице, така и като управител и представляващ търговско дружество. Срещу него се води разследване и за изпиране на имущество, придобито от престъпната дейност", пише още в съобщението на съда във Варна.
Обвинението


Следствените действия в Германия установили, че отделните престъпления по укриването на данъци били извършвани, като уличените избягвали подаването на данъчни декларации за занаятчийски данък, капиталови разходи и за корпоративен данък. Пред властите те посочвали в годишните си декларации твърде ниски данни за реализираните от съвместното дружество обороти. 


Разследващите посочват, че чрез сделките на фирмата на тримата бизнесмени, разследвани в Германия за периода 2004 - 2008 година, са укрити общо над 5 млн. евро корпоративен и занаятчийски данък. Укритият данък върху добавената стойност в периода 2006 - 2008 година бил в размер на 1.6 млн. евро. Чрез необявен и невнесен данък върху капиталовите разходи през 2006 до 2008 година Греценбах е усвоил 1.7 млн. евро, твърдят разследващите.


В предходен период от 2003 до 2005 година Гренцебах е спестил пред данъчните власти в Германия задължение като физическо лице в размер на над 2 млн. евро.


Във Федерална република Германия тези престъпления се наказват с лишаване от свобода от 10 до 15 години.


Защитата


Днес пред Варненския окръжен съд защитата на Франц Гренцебах  е изтъкнала, че той е крупен инвеститор в България и общественик, който е посрещал български политици, сред които били премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Кристалина Георгиева.


Пак според защитата на Гренцебах основаната от него НПО "Работилница за бъдеще България" е организирала в сътрудничество с Фондация "Кондрад Аденауер" серия от срещи и публични дискусии по важни за страната ни теми в специално построена за целта база в с. Падина край Варна.


Днес Гренцебах декларира пред Варненския окръжен съд, че знае за разследването срещу него в родината му и желае доброволно да замине за Германия, за да съдейства на властите за приключване на следствените действия там. Междувременно разследващ екип от Германия вече е иззел от него документи, които се намирали във Варна.


Франц Гренцебах е заявил още, че пред немския съд ще успее да докаже своята невинност. Днес обаче той получи отказ на молбата си да бъде оставен при семейството си до разглеждане на делото за предаването му на немските власти. Според съда най-тежката мярка за неотклонение е гаранция, че той ще присъства на разглеждането на делото за екстрадицията му в Германия. ВОС ще насрочи това заседание в следващите 7 дни, а днешното определение на съда може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна.


Проектът "Дентапрайм"


По неофициална информация пристигналият във връзка с ареста на Франц Гренцебах разследващ екип от Германия е извършил обиски както в дома му, така и в клиниката по дентална имплантология "Дентапрайм" в курорта "Св. Константин и Елена" край Варна. Тя бе открита през юли 2006 г., от дружеството "Медико-дентален център суис дентапрайм" - дъщерна компания на швейцарската "Суис Грийнфийлд - Швейцария" и бе промотирана като първата в страната частна клиника по дентална имплантология и естетична стоматология .


По данни на "Суис дентапрайм" в базата й край Варна са вложени близо 5.2 млн. евро собствени средства. Сградата е притежание на едноличното дружество "Люкос", също дъщерно на "Суис грийнфилд".


За да привлече чуждестранните клиенти във Варна, "Суис грийнфилд" използва комуникационни агенции и кол-центрове в няколко европейски държави, които предоставят подробна информация за стоматологичните услуги, които дъщерната й компания "Суис дентапрайм" предлага тук.
"Суис грийнфилд" има и собствена маркетингова агенция в Германия, която обслужва и българското дъщерно дружество.


Неотдавна от компанията обявиха, че за разширението на денталната клиника край Варна през тази зима ще бъдат инвестирани 800 хил. евро. Пак според официално разпространената информация от 2007 до 2011 г. годишните обороти на компанията са нараснали с 64%, а очакваният ръст за 2013 г. е 30%.


Връзки и контакти


Справка в Търговския регистър показва, че Гренцебах не фигурира сред инвеститорите и собствениците на "Медико-дентален център суис дентаплайм". Прокурист и управител на компанията са съответно Регина Францевна Шиндялова и Ива Георгиева Луканова – Иванова.


От своя страна дружеството майка "Суис Грийнфийлд – Швейцария" е управлявано от немския гражданин Райнер Ернст Луплов, а едноличен собственик на капитала му е офшорната компания "Суис грийнфилд" АД.


От своя страна "Суис Грийнфийлд – Швейцария" притежава еднолично освен денталната клиника край Варна и вече споменатото дружество "Люкос". Неговият управител Краси Узунова според Търговския регистър е собственик на "Къща за гости Марциана" ЕООД. Именно това е дружеството, което стопанисва обявената като седалище на неправителствената организация "Работилница за бъдеще България" "Вила Марциана" в с. Падина край Девня.


Вилата е всъщност реконструирана сграда на някогашното училище в Падина. Комплексът разполага с няколко конферентни зали, собствен ресторант и великолепен парк. Именно там със съдействието на българското представителство на известната немска фондация "Конрад Аденауер" Гренцебах е организирал през последните години серия от събития, на които като лектори са били канени видни личности от политическия елит в България. Първият от тях през лятото на 2011г. беше премиерът Бойко Борисов, а последна само преди няколко месеца – еврокомисарят Кристалина Георгиева. Справка в сайта на фондацията "Конрад Аденауер" обаче показва, че "Работилница за бъдеще България" не е посочена като неин официален партньор в България.


В българския Търговски регистър арестуваният вчера по обвинение в пране на пари и укриване на данъци Франц Гренцебах фигурира като едноличен собственик и управител на две дружества "Саут уест инвестмънт" и "Българо-южноафриканска търговска камера". Гренцебах управлява и дружеството "Саут уест мениджмънт", собственост на "Саут уест тръст – Южна Африка".


Основната дейност на компаниите, които Гренцебах притежава и управлява у нас, е свързана с пазара на недвижими имоти, търговията, рекламата и интелектуалната собственост. През последните години той активно работи и в сътрудничество с посолството на република Южна Африка у нас, като на няколко пъти организира във "Вила Марциана" събития съвместно с дипломатическото представителство на страната Последното от тях се състоя само преди два дни – на 6 октомври. Става дума за "гала вечеря" по повод подписването на същата дата споразумение за сътрудничество между Варна и Кейптаун. Според официалната програма на събитието негови гости бяха посланичката на ЮАР в София Шийла Камерър, кметът на Варна Кирил Йорданов и областният управител Коста Базитов.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Във Федерална Република Германия тези престъпления се наказват с "лишаване от свобода" от 10 до15 години.
  ------------

  А в България като мутродемокрация за 16 милиона лева Ковачки получи 5 години условно!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 2. 2 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Дневник, в Германия понятие като занаятчийски данък няма, корегирайте си статията!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 3. 3 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1276 Весело

  Бойко Борисов като омашия във вила „Марциана”:

  http://www.kas.de/wf/doc/kas_15660-1760-11-30_60.jpg?110628130706

 4. 4 Профил на true
  true
  Рейтинг: 606 Любопитно

  До коментар [#2] от "Курт Деликуртев":"Дневник, в Германия понятие като занаятчийски данък няма, корегирайте си статията!!! "

  Вероятно не си чувал за "Gewerbesteuer".

  Той е характерен само за Германия

 5. 5 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#4] от "true":

  Може и да се нарече данък за ЕТ /по български/, тъй като гевербето е тип фирма, но при всички положения занаятчийски данък също е правилно понятие

 6. 6 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#4:"true"]Вероятно не си чувал за "Gewerbesteuer". [/quote]


  Плащам го, ама не се превежда като занаятчийски данък!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 7. 7 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "s1lv3r":

  Ох на мама разбирача!! Гевербестойер се плаща от всички фирми/ЕТ,ООД,АД,командитни дружества/ и влиза в общинския бюджет.

  Питайте, преди да се излагате кат кифладжии!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 8. 8 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#7] от "Курт Деликуртев":

  Освен ако не е в областта на образованието, като детски градини и частни школи, а иначе не съм казал, че другите не го плащат, а че да се нарича по този начин е правилно, отворко

 9. 9 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2624 Любопитно

  Живял е в БГ и е научил некой трик. Само че в ФРГто май не минават тия балкански номерца.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 10. 10 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  обиски както в дома му, така и в клиниката по дентална имплантология "Дентапрайм" в курорта "Св. Константин и Елена" край Варна.
  ...........
  Да, ама собствениците на тази клиника са руснаци, така че ако има пране на пари, от там ще е .
  В клинаката идват постоянно германци, които правят комби - почивка+имплантати.
  Може би тук ги боли в Германия, изтичане на клиенти.

  nemo malus felix, minime corruptor.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах