Прокуратурата ще трябва да преразгледа случая с "не много на брой" починали след ухапвания от кучета в София

Вече работи първата част от новия общински приют за бездомни кучета. Обемът е 1000 животни

© Георги Кожухаров

Вече работи първата част от новия общински приют за бездомни кучета. Обемът е 1000 животниАпелативната прокуратура - София връща за преразглеждане на Софийската градска прокуратура жалбата от 25 юни на общински съветници от БСП, които искат проверка на действията на кмета Йорданка Фандъкова по проблема с бездомните кучета.


Отменя се постановлението на прокурор Петър Смолички от 30 юли, в което той отказа да разследва Фандъкова, защото имало "не много на брой смъртни случаи" след ухапвания от бездомни кучета. Повод за жалбата са двамата починали възрастни мъже през тази година - през април проф. Ботьо Тачков в "Малинова долина" и Христо Панков през юни в "Редута".


Последва обжалване пред Апелативната прокуратура от съветниците от левицата Георги Кадиев, Жельо Бойчев, Калоян Паргов и Анна Славова. Сега следва Софийската градска прокуратура да се произнесе с мотивирано постановление.
"В обжалваното постановление не са посочени и обсъдени редица факти и обстоятелства, които са от съществено значение за направените правни изводи", пише в постановлението на Апелативната прокуратура Е. Дангов. Според него това води до недостатъчна категоричност и необоснованост в мотивите за отказ от разследване.


Посочва, че трябва да се направи анализ на снетите показания от Фандъкова и директора на общинското предприятие "Екоравновесие" Манол Нейков. "Не са обсъдени мерките да регулирането на популацията на безстопанствените кучета, предприети от Столичната община и "Екоравновесие", посочва Дангов.


Междувременно от миналия петък е отворен част от новия приют за бездомни кучета в Горни Богров. Обемът му в момента е 1000 животни, които ще живеят в къщички и под навеси. "Там ще бъдат приемани само кастрирани, обезпаразитени и ваксинирани кучета", каза днес за "Дневник" председателят на общинската комисия по околна среда Лорита Радева.


Тези дейности ще се извършват от вече съществуващите кастрационни центрове и лабораторията в общинския приют в Сеславци.


Вече е започнала обществената поръчка за втората част от приюта за още 1000 животни. Проектът ще бъде реализиран в първата половина на 2013 г. Цената на целия приют е 2.6 млн. лева.


Изграждането на обекта стана възможно след промени в Наредба 41 към Закона за защита на животните, които позволиха по-облекчена процедура за постояването на приюти, което намали стойността на изграждането им. Преди приют за 500 животни щеше да струва поне 6.5 млн. лева според Фандъкова.


Отделно общината организира кампания за осиновяване на изоставени кучета. В сила са облекченията, че при регистрация на домашно куче не се плаща такса за една година от 24 лева, а при кастрация - завинаги. Фандъкова предупреди и кметовете на съседните общини да спрат притока на безпризорни кучета оттам към София. Променена беше и структурата на "Екоравновесие".

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Миуенчооо, ти не ме разбра бе мойто момче..

  Шегата на страна, изпущена работа е това, както казваше баба ми. Трябват спешни мерки

 2. 2 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 418 Гневно

  ами те и Боко не разследваха преди 5 години, но сега като бумеранг се връща от Страсбург присъдата. Тези човешки животи ще тежат на тяхната съвест (ако имат такава), а за нас остава да покрием разходите по делото и присъдените обезщетения....

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 3. 3 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 418 Гневно

  ами те и Боко не разследваха преди 5 години, но сега като бумеранг се връща от Страсбург присъдата. Тези човешки животи ще тежат на тяхната съвест (ако имат такава), а за нас остава да покрием разходите по делото и присъдените обезщетения....

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 4. 4 Профил на big_papa
  big_papa
  Рейтинг: 394 Весело

  В Индия имат свещени крави. В България си имаме свещени кучета. Ухапаните от кучета българи са богопомазани, а изядените от кучета отиват направо в рая...

 5. 5 Профил на George Pavlov
  George Pavlov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тя Фандъкова можеше да се сети да направи нещо и след като 200 човека умряха от това, не само 2...
  Добре че медиите и хора като Кадиев ѝ дават зор да си върши работата, иначе видяхме докъде я докара.
  Ако чакаме някой сам да се сети да си свърши работата, няма да дочакаме

 6. 6 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 521 Гневно

  Цената на целия приют е 2.6 млн. лева. + издръжката на ЕкоНеравновесие кучетата ни станаха златни! А дано скоро не са "много умрелите", че някой да потърси равносметка на власт имащите!

 7. 7 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Отменя се постановлението на прокурор Петър Смолички от 30 юли, в което той отказа да разследва Фандъкова, защото имало "не много на брой смъртни случаи" след ухапвания от бездомни кучета. - Този прокурор колко смъртни случая иска да има,за да разследва,защо общината не може да си свърши работа за която събира данъци и да се справи с бездомните кучета?????

 8. 8 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#7] от "purple_rain":

  Дано на този "прокурор" не се налага да разследва убийства защото някак си не си представям да заяви на жертвите - сори ама този убиец няма да го разследвам защото не е извършил много на брой убиства!

 9. 9 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 572 Гневно

  имало "не много на брой смъртни случаи"

  Абе тия луди ли са, какви са?!!! Изумявам. Нима има критерий за брой човешки животи, за да се сезира прокуратурата. Ужас, що за страна, в която живеем...

  plamenhristov5
 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Това изказване - че починалите не били много на брой, затова и не било нужно да се предприема разследване, си е цинизъм откъдето и да го погледнеш. Дори и един да беше, в белите държави щеше да има разследване, уволнения и строги мерки това да не се случи пак. Но...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  в туй наш`то праВосъдие пълно с необосновани аргументации беее ...
  Цинично и престъпно прав(илно)раздаване ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 12. 12 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 733 Гневно

  Значи ли че вече всеки може да убие до 2 човека без да го съдят?
  Бездействието също е престъпление г-н прокурор.

 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "...Отменя се постановлението на прокурор Петър Смолички от 30 юли, в което той отказа да разследва Фандъкова, защото имало "не много на брой смъртни случаи" след ухапвания от бездомни кучета...." А здрасти! Това поставление на прокуратурата по същество е отказ от правосъдие и отказ да се изпълняват конституционните и законово установени задължения на прокуратурата! Какво значи ""не много на брой смъртни случаи", г-н прокурор?! Вие по шериатското право ли работите, та за Вас смъртта на 1 човек / особено от женски пол/ не е оснивание за започавен на досъдебно производство, при наличие на всички останали условия, изисквани от НПК? Че отдавна прокуратурата е овладяна от изпълнителната власт- това ние много добре го знаем, но чак такъв очеизваждащ незаконосъобразен отказ е абсолютна НАГЛОСТ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#13:"dqdomart"]оснивание за започавен[/quote] да се чете
  "основание за започване"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Илиан Антонов
  Илиан Антонов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  2,6 млн. лева за 1000 кучета, това значи, че едно куче ни излиза по 2600 лв., като това е без ваксините, без храната и без всичко останало. Както много неща у нас - те ни убиват, а ние ги храним. Поздрави!

  Sportalaxy - спортната галактика от новини, прогнози и игри
 16. 16 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 455 Разстроено

  Прост и с къса памет народ!Защо Фандъкова?Тя като взе решението да се приберат кучетата от улиците на София какво стана?Шепа кучепоклоници се изсипаха пред Мин.съвет и ББ, и Миро Найденов"клекнаха".Отоворност носят кучепоклоническите организации начело с кучепроповедничката Аксиния Боснева,Мая Манолова/за закона в защита на кучетата/,и Миро Найденов/и той е бил в далаверата"Екоравновесие/.

 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#16:"65vesso"]Защо Фандъкова?[/quote]
  Защото по закон отговорността за обезщетение за вреди или смърт , настъпили следствие на нахапване от безстопанствени кучета , носи КМЕТА+ ОБЩИНАТА. рая работа ен е за всяка политиканска глава- за това човек, занимаващ се с законите , по презумпция трябва да бъде аполитичен и да си гледа строго и формално духа и буквата на закона!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#17:"dqdomart"] рая работа ен [/quote] да се чете:"Тази работа не е" / скоро сменям лаптопа - явно имам проблем с някои бутончета..../

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Прокурора какво наказание ще отнесе или по стар обичай ще бъде повишен ? :-О

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 20. 20 Профил на Цанко Цанов
  Цанко Цанов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#16:"65vesso"]/за закона в защита на кучетата/[/quote]

  Такъв закон просто НЯМА.

 21. 21 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#4] от "big_pa
  ++++++++++++++++++++++++++++++
  Жалко за нас, след като сме я докарали до там разни кучкари да определят кое е правилно и кое не!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 22. 22 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 785 Неутрално

  [quote#15:"Илиан Антонов"]2,6 млн. лева за 1000 кучета, това значи, че едно куче ни излиза по 2600 лв[/quote]
  Казвал съм го и преди: Приюти трябва да се правят за стари самотни и болни хора или за сираци. На агресивните помияри се полага куршум и няколко лопати пръст.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 23. 23 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 470 Гневно

  Къде е старческият дом за 500 възрастни софиянци, за построяването на който София е вложила 2.6 млн. лева, според Фандъкова?
  Какво е това перверзно мислене, бе хора?! Пенсионирани песове, с подслон до живот. Къде го има това? Бахти извратеняка, който го е измислил.
  Какъв му е критерия на тоя прокурор? Не му била достатъчна бройката на изядените от кучета.
  Къфф му е норматива - двама/месец, двама/седмица, двама/ден?!
  Да събират песовете и след 2 седмици, ако никой не ги иска да ги умъртвяват.
  Не стига, че храним престъпниците, неискащите да работят цигани, ами и песовете да хрантутим. Баси управията.

 24. 24 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#19] от "Танас":

  "...или по стар обичай ще бъде повишен ? :-О ..."

  някога на това му казваха "да падне нагоре"...


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK