Цената на газа остава неясна три дни преди подписването на договора с "Газпром"

Президентът Росен Плевневиев беше запознат с параметрите на проекта "Южен поток" от енергийния министър Делян Добрев на среща в президентството

© Красимир Юскеселиев

Президентът Росен Плевневиев беше запознат с параметрите на проекта "Южен поток" от енергийния министър Делян Добрев на среща в президентствотоТри дни преди подписването на инвестиционното решение за газопровода "Южен поток" все още не е ясно каква ще е цената на газа за крайните потребители от догодина. България обвързва съгласието си за изграждането на тръбата с отстъпки в цената на синьото гориво. Двата документа трябваше да бъдат подписани още в петък - на 9 ноември, но това беше отложено с мотива за националния траур в България на този ден.


След като в събота президентът Росен Плевнелиев поиска от правителството максимална прозрачност по проекта, днес министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев го запозна с доклада си за "Южен поток". Същият документ беше представен миналата седмица пред Министерския съвет и пред депутатите в икономическата комисия. Министър Добрев отново каза, че до четвъртък трябва да се уточнят параметрите и за новия газов договор, по който руската "Газпром" ще доставя синьото гориво от догодина.  Заяви, че "Южен поток" на територията на България ще бъде финансиран изцяло с проектни средства.


Плевнелиев, който тепърва ще се запознава с доклада на министъра, посочи, че бил важен подходът на прозрачност, но не заради президента, а заради българските граждани и крайните потребители.
"От тази гледна точка съм благодарен, че утре Пакта за индустриална стабилност (консултативен орган към министерството на икономиката - бел.а.) ще се занимава утре с новия газов договор, както и със споразумението за "Южен поток". Крайните потребители, които си плащат сметките за парното, както и предприятията и компаниите, които използват газ, трябва да бъдат информирани, за да могат да планират", посочи държавният глава. Президентът получил уверението на министъра, че той и екипът му полагат всички усилия, за да може България да получи още по-добри условия от договорените до момента.


В четвъртък предстои да се подпише окончателно инвестиционно решение за проекта "Южен поток". Плевнелиев отбеляза, че проектът е международен и не зависи само от България и от Русия. Според него е много важно по "Южен поток" да има общоевропейска позиция и е добре участничките в проекта да съгласуват позициите си предварително.


"От политическа гледна точка за мен е много важно да приоритизираме южния газов коридор, защото за мен това е политически акт на солидарност към един проект, който ще доведе до истинска диверсификация", каза Плевнелиев. Той приветства усилията на правителството за бързо изграждане на междусистемните връзки със съседните държави и подчерта, че "Южен поток" диверсифицира тръбата, но не и доставчика.


"Аз съм за южния поток, но е важно премиерът, правителството, Българският енергиен холдинг да структурират проекта добре и изцяло в техните правомощия е да го направят по начина, по който преценят, защото те носят и изпълнителната отговорност", каза още президентът. И добави: "Не е моя задача, като президент да влизам в детайлите, в конкретните цифри и параметри, за мен е важен моделът и силното политическо послание за прозрачност, за съгласуване с крайните потребители, за етапност на информирането, за да сме гарантирали, че когато се подписват правителствени споразумения и инвестиционни решения - не един и двама, а хиляди умни хора са казали своето мнение и са взели решение".


Президентът благодарил и за решението на правителството да предостави концесия за собствен добив на газ в черноморския шелф.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1094 Весело

  Дует Смешковци на снимата.
  Интересно сега към кого ще прехвърлят отново вината за собствената си некадърност.

 2. 2 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално
 3. 3 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Че то кога ли е имало нещо ясно в тва правителство?Или по-точно,кога ли е било ясно за общата популация,а не само за вътрешните ,дето лапат меда?

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Неутрално

  "... не се съобщава каква отстъпка ще получи "Булгаргаз" в договора за руските газови от 1 януари 2-13 г., като от българска страна твърдят, че преговорите за това продължават, а от руска – че са приключили...."

  http://www.mediapool.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B5-%D1%83%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B0-%D0%B2-%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-2013-%D0%B3-news199449.html

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1217 Весело

  Очаква се газовият договор да е за 6 години и да предвижда значително по-облекчени условия и по-изгодна цена за страната ни. Едно от тях е отпадането на посредниците. Сега те са "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпромекспорт", които оскъпяват горивото до България.

  Машини прости, народ неук.
 6. 6 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ще подписваме значи?

  Без ясна представа колко точно ще взимаме, без ясна представа за намалението в цените на газта, само и само да стане до края на тази година и преди новата директива на ЕС да е влязла в сила.

  Този път и вазелина сме отказали май...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 7. 7 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Голям президент имаме,защитава Шлема на Гоце,въпреки че ползите от него са неясни,а и 15 години няма да взимаме никакви такси от него,такава къде ни е изгодата?

 8. 8 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 446 Неутрално

  ясно е само, че след още три дни ще обясняват, че някой нещо не е разбрал и те са искали да кажат нещо друго.
  сиреч мислехме, че ще стане обратното, пък то станало обратното...

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 9. 9 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#7] от "moloko_":

  и предложи за Конституционен съдия шушумигата на Гоце

 10. 10 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  [quote#2:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Добър ден... [/quote]
  ...тъга.

  След големите хвалби за отстъпки и закани за пляскане на руснаците, май наплясканите и прецаканите сме ние.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 11. 11 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 713 Любопитно

  А,ясна е на комисионерите.
  За матряла са капутите, след употреба.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 12. 12 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Миналата седмица Полша е сключила сделка с Газпром за доставка на газ с 12% по-евтино от сегашните нива. А ние къде сме???

 13. 13 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  не българи, ментета сте вие.

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  По-добре РУСИЯ да ни въведе КОЛОНИАЛЕН ДАНЪК.
  Някак си ще ни излезе по-евтино.
  Поне ще е ТВЪРДА СУМА.
  И ще се ЗНАЕ КОЛКО Е.
  А не както досега.
  Не се знае колко трябва ДА НАЛЕЕМ В РУСКИЯ БЮДЖЕТ.
  И да зависим от това,каква нужда има руския бюджет от пари в момента.

 15. 15 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ухаааааа!

  Докато не обясним на североизточните славянчета, че построяването и преминаването през наша територия на "Южен посок" може да бъдат осъществени само в синхрон с общото, европейско законодателство... ще има и такива заглавия

  Свобода за Надежда Савченко!
 16. 16 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 388 Неутрално

  България има интерес от този проект. нека оставим настрана популизма и лобистките интереси, които прозират в действията на президента. аргументите за цената са смешни. никой не ни кара да купуваме от тази тръба (България не е последната точка по нея), в крайна сметка тя може да се използва само за пренос
  трябва обаче да се каже, че ЕС е против този проект - за сметка на алтернативния, който ще доставя НЕруски газ. не мога да разбера защо ние вземаме страна и спорим, при положение, че само печелим ако се реализират и двата проекта (при това без необходимост от държавно финансиране)!!!

 17. 17 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#16:"hipo7777"]никой не ни кара да купуваме от тази тръба [/quote]

  Никой не ни задължава и да я прекараме през своя територия, нали?

  Утре, като изритат Ассад, ще можем да се окажем реципиенти на газ от други страни, например.

  Руснаците бързат, защото знаят, че вече са започнали да губят.

  Свобода за Надежда Савченко!
 18. 18 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Днес на пресконференция говорителите на ЕК заявиха, че няма информация по условията на Газпром за Южен поток и не могат да дадат становище.
  http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?sitelang=en&ref=89625

  VelMar
 19. 19 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Къде е прозрачността бе, алооо? На някой стана ли му ясно какви ще са цените, ангажиментите, правата , задълженията, НЕУСТОЙКИТЕ...СОБСТВЕНОСТТ?
  И защо нямаше референдум?- питам аз червените прашки, които рИвът за референдум само когато отрежат техните руски господари.

 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Проектът е "много" добър , даже "отличен" - за нас :)
  1..Даваш си около 120 квадратни километра територия-в ниското , т.е.плодородна .- да копат тръбите ..
  2.Нищо не получаваш за 15 години , а ако дебитът е под максималния , като Северен поток - с 35% - след 30 година- едни изгнили тръби - ще станат НАШИ ::) Дотогава - нито цент :)
  3.След 30 години- а и по- рано до 2-4 години - ще ИМА газ около нас - дори и НИЕ да нямаме ..А и ние - ще имаме :)
  4.След 15 години- цената на газта ОКОЛО нас - ще бъде по- ниска и от руската ..Близо и "шистова" ще е , и кипърска , и израелска , и през Турция ..Изобщо - конкуренция ще има :)
  5."Отстъпката в цената , СЕГА - от руснаците - е СМЕШНА ..Пак по- скъпо ще плащаме от германците , например ..
  6.А ако има по-евтина газ в Европа -няма и нищо да тече по ТЕЗИ тръби ..)
  Т.е. , ще има бизнес - за братята роми и ...толкова :))
  7..Интерес от този Южен - ще има САМО за руснаците - и то в близките 5-до 10 години ..След това - те ще са си взели милиардите , а ние - ние ще го ДУХ..е, с тръбите - наша собственост :))) и НИТО ЦЕНТ печалба ..)
  Такъв проект и договор, САМО Боко иР.Овч., могат да сключат у нас ..)

  BIG AL
 21. 21 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#17:"GogoPG"]Никой не ни задължава и да я прекараме през своя територия, нали? [/quote]
  абсолютно си прав. но имаш интерес от нея. без никакъв разход. най-малкото когато си вземаш решението откъде да купуваш имаш още един източник. това се нарича диверсификация никой не ти пречи да имаш алтернативи. имай си ги. и избирай да купуваш от тях ако така е по-изгодно. не разбирам кое те затруднява в асимилирането?

 22. 22 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#20:"BIG AL"]3.След 30 години- а и по- рано до 2-4 години - ще ИМА газ около нас - дори и НИЕ да нямаме ..А и ние - ще имаме
  4.След 15 години- цената на газта ОКОЛО нас - ще бъде по- ниска и от рускат[/quote]

  безпорно нострадамус и ванга (лека им пръст) са се допитвали до теб когато са правели своите предсказания...толкова уверено звучиш...ашколсун

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Прозрачност по герберски. След два дни ще ни представят някакъв страхотен успех и чудесни условия, а след няколко месеца, ще се окаже че сме се заробили повече от всякога.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Всички наши действия са прозрачни и се водят от целта - подобряване благосъстоянието на народа.
  Колко ли години ще ни управлявят отявлени лицемери..............

  ура и да живей!!!
 25. 25 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Единствения български политик, ръководел се от правото на народа да "дабрува" беше Тодор Велики!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 26. 26 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1217 Весело

  Пълно е с червени и сини роби във форума!
  Измикяри на Станишев и Костов!
  2-3 със собствено мнение! Другото е .....

  Машини прости, народ неук.
 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1669 Весело

  До коментар [#26] от "Zizu":

  Това да го казва привърженик на най-тоталитарната партия в близките години звучи смешно

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  [quote#20:"BIG AL"] ако дебитът е под максималния , като Северен поток - с 35% - след 30 година- едни изгнили тръби - ще станат НАШИ[/quote]

  Ни е баш тъй!
  Орташкия дял 50%, дето няма да даваме живи пари го дават 1,65 млрд евро. При 7% лихва има да се връщат 15 г х 180 млн евро. При 35% запълване имаме платени 60 и оставащи 120 млн. Значи на последния падеж има да връщаме 15 х 120 = 1,8 млрд евро. Значи си плащаме само лихвите, а главницата си остава. Следващите 15 г е пак тъй, както и следващите 10.
  Значи след 40 г не сме взели нищо, имаме да плащаме 1,65 милярда минус колкото вземем за скрапа.
  Виж тоя дето е негов газа е на далавера. Струва му 50, продава го на 350, има чисто 300 печалба. Парите за неговата 50% търба може си ги избие и за 2 години.

 29. 29 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#10:"DrAvalanche"]..тъга.

  След големите хвалби за отстъпки и закани за пляскане на руснаците, май наплясканите и прецаканите сме ние.[/quote]
  Ма то и затова е тая безсмислена статия бе,докторе.За да пляскат простотии 3 дни безработни некадърници като теб
  Вече сме прецакани казваш,каквото и да се случи на 15-ти пак това ще кажеш разбира се.
  А бе,искате само вие да си останете тук и да си плямпорите на воля,но няма да стане,санитарче.

 30. 30 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Кога ли е имало нещо ясно, когато се преговаря с Русия?

 31. 31 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  и да построиме и да не построиме южен поток ,все сме преибани

 32. 32 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Е, неясна.. ами теглете чоп бе.. аз ли да ви уча ?

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  [quote#1:"Нихната Макя"]Интересно сега към кого ще прехвърлят отново вината за собствената си некадърност. [/quote]

  Е как към кого? Към Иван костов, империализма и световния ционистки заговор.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  "Три дни преди подписването на инвестиционното решение за газопровода "Южен поток" все още не е ясно каква ще е цената на газа ..."

  На мен обаче ми се прояснява, че някъде пак има опити за извиване на ръце, каквато е обичайната практика на обичайните заподозрени. Но ми се струва, че този път няма да постигнат обичайните резултати.

 35. 35 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Гербери, цената на газа остава неясна. Но, цената на транзита остава същата, 1.7 $, договорена по време на демократичното правителство на Обединените Демократични Сили с премиер Иван Костов.

  Запазва се клаузата купи, или плащай.
  Естествено, понеже вие сте Гербери, няма реципрочна клауза, транзитирай, или плащай.

  България ще участва в проектната компания със сума равна отстъпката от 11%. Едната ръка дава, другата прибира.

 36. 36 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  Цената не знам, но номерът стана ясен...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 37. 37 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 931 Неутрално

  България има своите приоритети, а именно да получава газ от повече от един източник. Затова е важно да се вържем към всички съседи.

  Ако руснаците искат да правят Южен поток, да купуват земя и да строят на цените, които плаща държавата за земята за магистрали и отгоре. Но не и с пари от нашия бюджет.

  Тогава евентуално можем да почнем да говорим, дали Южен поток е изгоден или не.

 38. 38 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  До коментар [#20] от "BIG AL":
  "2.Нищо не получаваш за 15 години "

  Хоп! Лъжеш! При предполагаем срок за възвръщане на инвестициите за 15 години, ние няма да получаваме такси 7.5 г., защото сме съсобственици на 50 %, а не собственици на целия газопровод, т.е не трябва да връщаме пълната сума.
  А човек като излъже за едно, какво му е да излъже и за останалото.
  Та, като се махне политиката и се игнорират манипулациите, това си е един добър икономически проект. Още повече, че не иска от България живи пари, а евентуалният неуспех на строежа не засяга България, защото не даваме никакви държавни гаранции.
  Ако това беше проект, реализиран от недостижимия гигант на икономическата мисъл Иван Костов или великия вожд на Социнтерна Станишев, оплюващите от съответните талибански дружинки щяха да го възнасят до небето. Но той се удава на обикновен пожарникар, и то, о, Боже, същият, на който и Костов, и Станишев гълтат праха вече не знам на кои подред избори. Е, как да преглътнеш такова нещо? Затова лъжем, мажем, дано се намерят лапнишарани.
  Господа от дружинките, по-добре изритайте и единия, и другия от споменатите по-горе некадърници, разгонете псевдопартийките им и дайте възможност в България да се пръкнат партии, достойни за 21 век! Иначе ГЕРБ ще векува, докато не омръзне и на самата себе си (ако това вече не е станало).

 39. 39 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1654 Весело

  [quote#38:"Дон Кихот"]2.Нищо не получаваш за 15 години "

  Хоп! Лъжеш![/quote]

  Разбира се, че лъже. Все някой ще охранява тръбите и ще получава пари от първият ден.

 40. 40 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1217 Весело

  До коментар [#38] от "Дон Кихот":

  За разумният ти коментар:
  ++++++++++++++++++

  Машини прости, народ неук.
 41. 41 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1217 Весело

  Покана за участие в тържествената първа копка на "Южен поток" е получил Бойко Борисов. Събитието е насрочено за 7 декември край руския град Анапа.
  А покани за Р.Овч. и другите айдуци има ли?!

  Машини прости, народ неук.
 42. 42 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Три дни преди подписването на инвестиционното решение за газопровода "Южен поток" все още не е ясно каква ще е цената на газа за крайните потребители от догодина.
  Това ,че ние не знаем цената не означава ,че те не я знаят.Но както знаем тези договори са засекретени и никога няма да я научим.

 43. 43 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Да не се озовем после с повишена вместо с понижена цена на газа.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 44. 44 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "От политическа гледна точка за мен е много важно да приоритизираме южния газов коридор, защото за мен това е политически акт на солидарност към един проект, който ще доведе до истинска диверсификация", каза Плевнелиев."
  -------------------------------------------------
  Кажи му Плевнелиев и не го обиждай повече!
  С изграждането на руска тръба ще настане такава бЕсна диверсификация, че направо не ми се мисли...
  Бярно е, че една от основните задачи на Президента е да дрънка глупости, но все пак добре е да не се прекалява!

  "We're not gonna take it! Anymore."
 45. 45 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Изисквания за пиколо(портиер) на руска врата за ЕС !
  Клас по НКП: нискоквалифицирани работници
  Код по НКП: 9151
  http://www.bgstuff.net/formi-i-dokumenti/drugi4/2303-dlazhnostna-harakteristika-na-dlazhnostta-pikolo

 46. 46 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#38] от "Дон Кихот":

  :))))/.............
  Обикновено 'Дон Кихот"- чета от автора му -Сервантес ..)
  1,"Предполагаема"възвръщаемост :) - 7,5 години :)
  Но от 2017 година, т.е плюс 5 години- станаха 12,5 години)
  Но , при ПъЛЕН капацитет..Ако той е 50% - годините станаха 25 :) Северният , с 'гладната " Германия , сега работи- с 35 %..Т.е. , можем да прибавим ,"предполагаемо" - още 5 години - станаха 30 години :))
  СЛЕД 30 години -нещо щяло да влезе в ..бюджета :) И половината тръби = щели да са наши..ха,хахахаа..Ето това е 'комунистическо" строителство ..
  Но проблемът ТУК е друг : ПОРАДИ НЕВЕЖЕСТВО или продажба на национален интерес :
  1.ЕС- не ни натиска за ТОЗИ газопровод ..И НИЕ нямаме нужда от него ..Ако все пак - да не строшим хатъра на италианците- консуматори, МОЖЕШЕ да се помисли :
  2.Договорът, при умни министри или юристи -да НЕ е обвързан с капацитета му- колко газ тече , а
  да се ПОМИСЛИ за Право на ползуване- възмездно , например или за наем или за договор за Концесия- на земята по трасето !!! Да строят -собствеността да е тяхна - НО от първия ден - да ПЛАЩАТ- кеш - за наема , концесията или правото на ползване - всяка година- в брой:) 200- 300 млн. ,като Росенец например , ако ИСКАТ :) и след 15 години - собствеността на тръбите -става българска или си ги вдигат:)
  По този начин ,с такъв ДОГОВОР- мангизите в БЮДЖЕТА влизат от първия ден- да си го строят , колкото искат , да си пускат газ- колкото искат по тръбите - но да ПЛАЩАТ - сега и веднага- и всяка година ..ТОВА ще е договор , който защитава националния ни интерес:) АКО ИСКАТ и са съгласни, защото НИЕ нямаме нужда от тези тръби..Просто и ясно е :)
  3,Ако някой си мисли - че само 10 метра са достатъчни за тръбите , то той не е на ясно ..Първо - ще бъдат съсипани земи -поне от около 100 метра- по 50 метра-от двете страни на дупката - багери , камиони , пътища до изкопа и т.н.
  после , ако някой си мисли - че можеш ОТГОРЕ или поне в 100 метровата ивица да СТРОИШ, копаеш , основи, магистрали, да търсиш вода , или дори черни пътища - много се лъже ..Това е ГАЗ - не е бензин или нефт:)
  4.Ако някой си мисли , че руснаците няма да охраняват , както някога - пак се лъже ..Справка - Росенец, затворените им комплекси -по морето или Камчия :) Даже , с военни- по закона на Думата- за охрана на руска собственост зад граница :) Оттам идват 120 км- неизползуваема земя - с над 1000 км дължина на тръбите - изкопа :)
  5.А и не искали да дават достъп - свободен на други търговци на газ :)
  6. И всичко това - за да почнем да получаваме някой лев - 200 млн., СЛЕД 25- 30 години ..))
  Това е Овчарова или Бокова сделка ..ЦЕНАТА , на КОЯТО - още не се знае - като АЕЦ-а ..КОЛКО ще струва всичко това , след последното вдигане на цената - по руска калкулация !!!???
  BIG AL
 47. 47 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  А защо трябва непременно търбата да е 50% собственост на БЕХ?
  Защо да не е 100% собственост на Газпром, така както Нефтохима е 100% собственост на Лукойл. Като се натискат толкова за ЮП да платят отчуждителните процедури и да си строят сами. И да си събират транзитните такси. Прав е досетливия - тия разходи като правило НЕ СЕ ИЗБИВАТ от транитните такси, а от цената на газа. Така е и в ТАНАП например.
  Транзитиращата страна е между чука и наковалнята - нито собственика на газа нито потребителите следващи по тръбата искат високи транзитни такси.

 48. 48 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#44] от "widowmaker":
  Под южен газов коридор се разбира не ЮП а ТАНАП и евентуалното бъдещо Набуко Запад.

 49. 49 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Само един изключително тъп министър- гербаджия или руски агент , може да каже :България няма нищо да дава за южния поток , но пропуска втората част на изречението - и НИЩО няма да получи за 25-30 години :)
  Е , тогава за какво го правим ?? Суровинната империя да си шиткла газта- за нейния интерес ли , САМО го правим ?? :))

  BIG AL
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK