Митрополит Николай оспори избора на Кирил Варненски

митрополит Николай

© Цветелина Белутова

митрополит НиколайПловдивският митрополит Николай даде знак, че няма да се откаже от битката за глава на църквата. След смъртта на патриарх Максим той пое, но само за 4 дни софийската епархия, което беше разчетено като потвърждение за амбициите му. Сега митрополит Николай се обяви открито срещу избора на Кирил Варненски за наместник-председател на църквата.


В отворено писмо той оспори процедурата и обяви 40-дневно мълчание. В събота Николай заедно с Врачанския митрополит Калиник (който го е замонашил) и Плевенския митрополит Игнатий (чийто духовен послушник е) напуснаха заседанието на Светия синод веднага след избора на Кирил и не участваха в гласуването, с което Пловдивският владика престана да бъде и софийски.


Митрополит Николай се позовава на текст от устава на Българската православна църква, че Светият синод е длъжен да взима всички свои решения с мнозинство от повече от половината от всички свои членове, като при равногласие надделява мнението, за което е дал глас председателят. Според владиката това изискване съдържа в себе си и друго условие - че гласуването в Светия синод е винаги и само явно.
В събота митрополит Кирил беше избран за наместник-председател с таен вот и 7 гласа "за" от 12 присъствали митрополити при 14 членове на Светия синод.


"Гласуването е явно, за да се даде възможност именно на всички членове на Светия синод да изразят мнението си, дори отсъстващите по болест или друга важна причина - по телефон или писмено. Ако се допусне тайно гласуване, това означава отсъстващите наши братя да бъдат лишени от право на глас. Никой митрополит не може да бъде лишен от такова право, защото участието във взимането на решения е негово задължение. Освен това, ако се приеме да има тайно гласуване, това означава, че членовете на Светия синод имат тайни помежду си. Такова виждане аз не мога да споделя", пише в писмото си митрополит Николай.


Според него за избора на наместник-председател са били необходими минимум 8 гласа. "Ако допуснем, че Светият синод може да взима валидни решения с гласовете на половината от присъстващите, това би означавало, че при присъстващи осем митрополити (минимално необходимият кворум) валидно решение може да бъде взето с пет гласа. Ще се съгласите, че подобна трактовка противоречи и на буквата на устава, и на духа на Светите канони, и на обществения разум", продължава логиката на владиката. Според наблюдатели, запознати с църковните дела, практиката на синода е да се взимат решения с мнозинство от присъстващите.


В писмото си митрополит Николай обяснява, че не искал да излага тези си съображения на заседанието в събота, "за да не възникнат пререкания, които биха оскърбили паметта на току-що погребания Български Патриарх, Негово Светейшество Максим".


"Проблемът, за жалост не беше убегнал на наблюдателните медии. Попитан за мнението ми, аз не можех да го скрия. Съжалявам, че въпросът доби гражданственост, но това, струва ми се, е неизбежно в една медийна демокрация. Случаят показва, че Светият синод е призован да обмисля всички въпроси много внимателно и да решава в дух на максимален консенсус. За да не се създава излишен шум и впечатление - да пази Бог - за разнобой."


"В петък, пред все още отворения ковчег на Негово Светейшество Патриарх Максим си позволих да кажа, че поне колкото се отнася до мен, винаги, когато имам въпрос, ще се обръщам към нашия блаженопочинал отец и учител и ще се опитвам да отгатна как той би постъпил в дадената ситуация. Абсолютно съм убеден, че в дни като сегашните, Негово Светейшество Патриарх Максим първо би спазил 40-дневния срок на молитвено мълчание в памет на покойника. Изпълнен с благоговение и дълбока почит към Негово Светейшество, аз лично бих искал да прекарам следващите 40 дни на траур за църквата ни в молитва и размисъл, както е редно и както повелява християнската ми съвест", заявява митрополит Николай в писмото си, публикувано на страницата в интернет на Пловдивската митрополия.


Той се надява, че тази проява на уважение към паметта на патриарх Максим няма да бъде възприета като проява на неуважение към почитаемия Свети синод и моли, ако Светият синод реши да се събира през следващите 40 дни, отсъствието ми да бъде извинено. В сряда на 14 ноември започва традиционната зимна сесия на синода, която ще продължи до Рождество Христово.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK