Митрополит Николай оспори избора на Кирил Варненски

митрополит Николай

© Цветелина Белутова

митрополит НиколайПловдивският митрополит Николай даде знак, че няма да се откаже от битката за глава на църквата. След смъртта на патриарх Максим той пое, но само за 4 дни софийската епархия, което беше разчетено като потвърждение за амбициите му. Сега митрополит Николай се обяви открито срещу избора на Кирил Варненски за наместник-председател на църквата.


В отворено писмо той оспори процедурата и обяви 40-дневно мълчание. В събота Николай заедно с Врачанския митрополит Калиник (който го е замонашил) и Плевенския митрополит Игнатий (чийто духовен послушник е) напуснаха заседанието на Светия синод веднага след избора на Кирил и не участваха в гласуването, с което Пловдивският владика престана да бъде и софийски.


Митрополит Николай се позовава на текст от устава на Българската православна църква, че Светият синод е длъжен да взима всички свои решения с мнозинство от повече от половината от всички свои членове, като при равногласие надделява мнението, за което е дал глас председателят. Според владиката това изискване съдържа в себе си и друго условие - че гласуването в Светия синод е винаги и само явно.
В събота митрополит Кирил беше избран за наместник-председател с таен вот и 7 гласа "за" от 12 присъствали митрополити при 14 членове на Светия синод.


"Гласуването е явно, за да се даде възможност именно на всички членове на Светия синод да изразят мнението си, дори отсъстващите по болест или друга важна причина - по телефон или писмено. Ако се допусне тайно гласуване, това означава отсъстващите наши братя да бъдат лишени от право на глас. Никой митрополит не може да бъде лишен от такова право, защото участието във взимането на решения е негово задължение. Освен това, ако се приеме да има тайно гласуване, това означава, че членовете на Светия синод имат тайни помежду си. Такова виждане аз не мога да споделя", пише в писмото си митрополит Николай.


Според него за избора на наместник-председател са били необходими минимум 8 гласа. "Ако допуснем, че Светият синод може да взима валидни решения с гласовете на половината от присъстващите, това би означавало, че при присъстващи осем митрополити (минимално необходимият кворум) валидно решение може да бъде взето с пет гласа. Ще се съгласите, че подобна трактовка противоречи и на буквата на устава, и на духа на Светите канони, и на обществения разум", продължава логиката на владиката. Според наблюдатели, запознати с църковните дела, практиката на синода е да се взимат решения с мнозинство от присъстващите.


В писмото си митрополит Николай обяснява, че не искал да излага тези си съображения на заседанието в събота, "за да не възникнат пререкания, които биха оскърбили паметта на току-що погребания Български Патриарх, Негово Светейшество Максим".


"Проблемът, за жалост не беше убегнал на наблюдателните медии. Попитан за мнението ми, аз не можех да го скрия. Съжалявам, че въпросът доби гражданственост, но това, струва ми се, е неизбежно в една медийна демокрация. Случаят показва, че Светият синод е призован да обмисля всички въпроси много внимателно и да решава в дух на максимален консенсус. За да не се създава излишен шум и впечатление - да пази Бог - за разнобой."


"В петък, пред все още отворения ковчег на Негово Светейшество Патриарх Максим си позволих да кажа, че поне колкото се отнася до мен, винаги, когато имам въпрос, ще се обръщам към нашия блаженопочинал отец и учител и ще се опитвам да отгатна как той би постъпил в дадената ситуация. Абсолютно съм убеден, че в дни като сегашните, Негово Светейшество Патриарх Максим първо би спазил 40-дневния срок на молитвено мълчание в памет на покойника. Изпълнен с благоговение и дълбока почит към Негово Светейшество, аз лично бих искал да прекарам следващите 40 дни на траур за църквата ни в молитва и размисъл, както е редно и както повелява християнската ми съвест", заявява митрополит Николай в писмото си, публикувано на страницата в интернет на Пловдивската митрополия.


Той се надява, че тази проява на уважение към паметта на патриарх Максим няма да бъде възприета като проява на неуважение към почитаемия Свети синод и моли, ако Светият синод реши да се събира през следващите 40 дни, отсъствието ми да бъде извинено. В сряда на 14 ноември започва традиционната зимна сесия на синода, която ще продължи до Рождество Христово.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (244)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  Нарцисизмът и самолюбието са противопоказани за духовно лице!!! Вън владиката мутра Николай от божите храмове!!!!!

 2. 2 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 430 Неутрално

  От лобито на митрополит Николай призоваха за отлагане на избора на нов патриарх.
  http://yphalachev.blogspot.com/2012/11/blog-post_9151.html

 3. 3 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хубаво е решил да пази 40 дневен траур. Най-правилното решение! И Кирил да се покае!

 4. 4 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Митрополит Николай е троянският кон на Рогатия в църквата.

 5. 5 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 493 Неутрално

  добър-лош, но наистина гласовете трябва да се 8...
  мизерници

 6. 6 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Показаха си зъбите почти всичките митрополити,които уж са духовни лица,но иначе се возят на скъпи автомобили и раздават незнайно срещу какво архотнски титли и сега ще се избият за патриаршеското място,те отдавана чакаха Максим да си отиде за да се му седнат на мястото.

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Весело

  Ябаааа!
  И к'во?
  У победилия разкола Синод - пак разкол!

  Това архиереите като децата на лейтенанта Шмит излязоха!

 8. 8 Профил на papouli
  papouli
  Рейтинг: 426 Разстроено

  И единия и другия масово газят Божиите заповеди.

 9. 9 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Да бяха изчакали барем една седмица, преди да си покажат рогата.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 10. 10
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 11. 11 Профил на bravo
  bravo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Е, не става. Тимаджиите важат повече от покровителите на попадия Николина, така че Варненския поп ще яхне църквата.

  Българските политици не са раждани - те са изходени.
 12. 12 Профил на Alexander Pelev
  Alexander Pelev
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Биляна, няма Кирил Варненски!!! Има Варненски и Великопреславски Митрополит Кирил, не че съм му симпатизант!!!

 13. 13 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тепърва има да си мерят... линкълните, за съжаление.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Наредили са се - агент, доносник, агент, доносник ...

 16. 16 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Сега БПЦ ще се покаже с целия си "блясък". Сега ще види цялата наглост, безочие и алчност, която таят в себе си тези, които се имат за духовници. Само гледайте какъв цирк ще разиграят, без страх от Бога.

 17. 17 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Срам и позор за църквата. Ако тези са Неговите наместници на земята, тежко ни.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  "Гласуването е явно, за да се даде възможност именно на всички членове на Светия Синод да изразят мнението си, дори отсъстващите по болест или друга важна причина - по телефон или писмено."
  ---------------------------------------------------------------
  Николай прекрасно илюстрира деморализацията при избор за каквото и да е,и иска това да го въведе като стандарт и при църковните такива.
  Ние ли да напомним на Николай,че гласуването на член от Синода се различава от това на циганин от Факултето,например.
  Какво означава,да имаш готово мнение,и един вид попълнена бюлетина,без да си участвал в дебата и обсъждането на кандидатурите.
  Какво означава да отсъстваш от дискусията за кандидатурите и да си изтропаш готовото мнение.
  И какъв е Николай та каканиже отстрани.
  Ако е недоволен,има си административен ред за контрол на подобни избори.Да пише жалби,да атакува решенията с които не е съгласен пред Административния съд и ако е прав,ще отмени избора.
  Но както виждаме повече се залага на облайването,отколкото на нормалността при подобни ситуации.

 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  митрополит Николай даде знак, че няма да се откаже от битката за глава на църквата
  ****************************

  Добре де, нали според каноните на църквата, за патриарх е необходимо кандидатът да е навършил 50 години? "Дядо" Николай на 41-42 ако не греша, къде се бута?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1705 Любопитно

  До коментар [#20] от "VеnRus 2008":

  Така лесно ли се изпуска кокала?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 22. 22 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Битката на титаните. Ролекс и А8 с/у Кадилак.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 23. 23 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 535 Неутрално

  [quote#7:"xm..."]У победилия разкола Синод - пак разкол!

  Това архиереите като децата на лейтенанта Шмит излязоха! [/quote]
  ++++++++++++++++++++

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Под тази новина е добре да си припомним и избора:

  ... На извънредното заседание на Светия синод са присъствали 12 митрополити, от които седем избрали с тайно гласуване за наместник-председател митрополит Кирил. Сливенският митрополит Йоаникий е бил подкрепен от трима, а Русенският митрополит Неофит е получил един глас. За Пловдивския митрополит Николай няма подаден глас...

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Обаче християнските отци са едни от най-умните. Казвам го с респект. Слушайте ги колко умно и благо говорят (дори,когато лъжат),човек няма за какво да се хване,та да може да ги критикува.
  Католическата църква избира тайно (мистично) своят папа. Православната-открито,но тази откритост може да и изиграе лоша шега.

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  Хванаха се Божиите наместници за брадите и косите - ще наблюдаваме "православен" цирк Балкански...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Весело

  [quote#20:"VеnRus 2008"]"Дядо" Николай на 41-42 ако не греша, къде се бута? [/quote]
  Напред на бой се бута!
  Калиник с пищова му е тежката артилерия, а Игнатий вее байракя!

 28. 28 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 479 Гневно

  да се забрани черквата!!!

 29. 29 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  Това е българският, православен клир.

  Няма нищо случайно в обстоятелството, че българите сме измислили фразата: ВЪРЖИ ПОПА, ДА Е МИРНО СЕЛОТО!

  Свобода за Надежда Савченко!
 30. 30 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  С Николай -
  за Църквата лош край!

  www.berbenkov.hit.bg
 31. 31 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2091 Разстроено

  Аз много бих искала за Патриарх митрополит Неофит, но вижда се други страсти владеят църквата.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 32. 32 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  [quote#20:"VеnRus 2008"]Добре де, нали според каноните на църквата, за патриарх е необходимо кандидатът да е навършил 50 години? "Дядо" Николай на 41-42 ако не греша, къде се бута?[/quote]

  Който хване властта над Светия синод, може да промени канона. На практика, промяната може да е само временна, защото трябва да бъде утвърдена от църковния събор, но позволява да се ползва вратичка, за да бъде избран Николай за патриарх.

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  Борбата в нашата православна църква се разгаря!Някъде четох,че църквата има над 300 хил. декара земя и общото имущество на БПЦ е за над 1,2 млрд. лева/по данъчни оценки.!Огромно имущество и за неговото управление ще има люта битка!Вярата и духовността са на заден план!

 34. 34 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Сред Висшия ни клир и Диоген не би открил честен човек.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 35. 35 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  Този на снимката до Николайчо , не е ли хиената СТоян Крушкин шофьора на Дядо Максим

 36. 36 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#20] от "VеnRus 2008": Роден е през 1969 г и е най младия владика

 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  [quote#17:"Long One"]Срам и позор за църквата. Ако тези са Неговите наместници на земята, тежко ни.[/quote]

  Това са едни безскрупулни мутри и търгаши, които никога не са вярвали в Бог, защото който вярва в Бог, води праведен живот, докато тези са го ударили на разгул, далавери и интриги.

  Но ... Бог всичко вижда.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Едно духовно лице никога няма да се занимава с дребни разправии и да се бори за 4 месечна власт.
  Ники Ролекса доказва, че няма нищо общо с Духа Божи и че божието слово от неговите уста не е слово от сърце и вяра, а е предизвикано от коростни подбуди!

  ура и да живей!!!
 39. 39 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Айде два дена след като заровиха патриарха почнаха да се ръчкат за баницата.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ето така пеят, така се държат истинските християни, посредователите на Сина Божи и Син Човешки.

  Като в тази песен се държат, не по друг начин:

  http://www.youtube.com/watch?v=OCXK3-Hw4bo

  Свобода за Надежда Савченко!
 42. 42 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 501 Неутрално

  анатема

  Ти за мен си Мики Маус!
 43. 43 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1206 Весело

  хехехехехе......Че нали щеше да мълчи 40 дена?!

 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  [quote#33:"bat_plamen"]Някъде четох,че църквата има над 300 хил. декара земя и общото имущество на БПЦ е за над 1,2 млрд. лева/по данъчни оценки.!Огромно имущество и за неговото управление ще има люта битка!Вярата и духовността са на заден план! [/quote]
  Май те е това.
  На мен свещеници в "неформални" разговори са ми обяснявали, че митрополитите са като "феодали" от отминалите времена в епархиите си. Никой нито може, нито смее да им се меси. Така че ... имущество за преразпределение надали е причината.
  Власт, власт и пак власт!
  И суета сует. Особено при мутрополита Николай ...

 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  [quote#44:"xm..."]Май те е това[/quote]
  Опс!

  Май НЕ е това!

 46. 46 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Анатема на гнусната интригантска попщина.
  Между другото, това което става в БПЦ е отражение на това, което става в "държавата" (Мутро-губерния).

 47. 47 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Почна се. Църквата ни е обсадена със алчни лумпени подобни на политиците ни. Не дочакаха 1 седмица от кончината на Максим и се хванаха за гушите. Повече от ясно е че става дума за пари, алчност и власт.

 48. 48 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#20] от "VеnRus 2008":
  Е не си ли чувал добрата стара шопска поговорка: "Не е важно на мен да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле." Та и дядо Николай... Може той да не отговаря на условията, ама трябва да ръчне така, та да ги е яд и другите, дето отговарят и имат шансове.

 49. 49 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 501 Неутрално

  не виждам много гербаджии да коментират. Нормално, все пак църквата е зона за изява на БСП. чакам уорни или ЛЗ2 да ми кажат кого подкрепя бокич.

 50. 50 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#47] от "The_Fly":
  И за тщеславие, чедо, и за тщеславие! Никога не подценявайте този толкова разрушителен грях!

 51. 51 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 583 Неутрално

  те и двамата са за оспорване-единият с Ролекс от милосърдие,другия с кола за "някакви си " 35 000 долара" ,но икономична-с "един резервоар до Адриатика".

 52. 52 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Сакън да не изпусне свещоливницата, че ролекса вече остарява, а бмв-то не върви на въздух )))

 53. 53 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  мУтрополитите се хванаха гуша за гуша!

  Нямаше как да е иначе - БПЦ е най-имотния субект след държавата. Далаверата, която контролира висшия кир не е голяма - тя е ОГРОМНА. Затова борбата ще е безмилостно жестока, с елементи на епична.

  Говирм за колосални активи, които се управляват при почти пълна НЕПРОЗРАЧНОСТ, като дейността, която се извършва с тях, не подлежи на отчитане и данъчно облагане - неща особено ценни в криза.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 54. 54 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В това интерю дадено дни преди смъртта на Максим ловчанския митрополит Гавриил не отрича изключителното богатство на църквата, а се опитва да го омаловажи и да го представи едва ли не като проблем:

  "- Но Църквата минава за най-богатата институция, с материални активи за над 5 милиарда лева.

  - Говори се така, но ето пример. Голямо богатство е "Св. Александър Невски" - много скъпа постройка и в духовно, и в материално измерение. Но колко са големи разходите - за поддръжка, ремонт, реставрация, отопление и пр. Така е и с другите храмове и манастири в страната. Църквата има малко имоти, които носят приходи от наем."

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 55. 55 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Митрополит Николай оспори избора на Кирил Варненски..)
  ........................
  Има "право"...Все пак баща му - на Николай е бил фактор в 6-то на ДС :)
  Докато Кирил е само доносник - по- ниска категория , според "ценностната" система на ..другарите ..)))
  А и партиаршеството в България е в "компетенциите " , ресора на ДС- БКП-БСП ...
  Все пак ,ред трябва , има другариииии....))))

  BIG AL
 56. 56 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ето как БПЦ се управлява като едно печалбарско предприятие, където поповете се надцакват кой да захапе по-блажен кокал:

  "- Много епархии изнемогват, други пък са много богати. Защо средствата за всички не се разпределят от патриаршията?

  - В новия устав дори е решено заплатите на свещениците да се изплащат от синода, а приходите да идват от отделните епархии. Но не стана. Богатите не приемат този принцип, смятат, че бедните са бедни, защото са мързеливи. Това не е така, защото едно е епархия с главен град 40 000 души, друго е епархия с център от 400 000 души. Едно е да имаш курорти, друго е да имаш планински селища. Това са дадености, които не зависят от самия митрополит."

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 57. 57 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално


  Аз предлагам отец Иван от Нови хан.

  Няма по-благородно духовно лице за този пост.

 58. 58 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Ей заради това на времето, когато са избирали нов папа са затваряли всички кардинали в катедралата и не са ги пускали навън докато не стигнат до решение. За да не могат да достигнат до миряните цирковете, които се разиграват вътре.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 59. 59 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 677 Неутрално

  "Този на снимката до Николайчо , не е ли хиената СТоян Крушкин шофьора на Дядо Максим "

  Крушкин е,башДС-то!Тигър,бистричанин...

  4itatel
 60. 60 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Новият патриарх ще бъде оповестен с бял дим, от изгаряне на досиета.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 61. 61 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ето статия от 2003-а, която към днешна дата е още по-актуална, поради пълната ченгезация на синода:

  ИДИ СИ С МИР, ЛЪЖЕВЛАДИКО!

  „И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни!”
  Евангелие от Йоан; 8:32

  „Ако не върша делата на Моя Отец, не Ми вярвяйте!”
  Евангелие от Йоан; 10:37


  Гоненията, на които от години е подложен отец Любомир Попов, обичан и уважаван от варненци заради качествата му на човек, духовник и гражданин, са само един малък щрих от грозното лице и от ужасяващата истина за сегашното състояние на Българската православна църква, до което я доведе нейното висше ръководство воглаве с лъжепатриарх Максим, в т.ч. и човекът, представящ се за Варненско-Преславски митрополит, без да е каноничен архийерей на Варненско-Преславската епархия. /„Великопреславска епархия” никога не е съществувала през цялата 1140-годишна християнска история на българския народ, защото град Велики Преслав го има на картата на България едва от десетина години. Каноните не позволяват да се променя наименованието на древне просияла епархия, блестяла през определен исторически период и с патриаршеско достойнство, по капризите на светски или църковни велможи. Прилагателното „Варненска” се запази в каноничното наименование на епархията и през периода, когато Варна беше преименувана на град Сталин. Древната източна патриаршия продължава да се именува Антиохийска по името на първоначалното си седалище град Антиохия /дн. Антакья, Турция/, нищо че от десетилетия седалището й е в град Дамаск, Сирия. Тъй като познавам църковните канони, тщеславието на някой си да се кичи с пищна новоизмислена титла най-малко не ме интересува/.
  Без съмнение драмата на отец Любомир Попов и на подкрепящите го варненци е нещо много важно за него и за всички ни, но тя е нещо наистина много малко в сравнение с грозните престъпления, които бяха извършени и продължават да се вършат от и под крилото на неканоничното, неморално и национално безотговорно висше началство на БПЦ, известно в обществото като „Максимов Синод”. За да подкрепя думите си и за да предложа материал за установяване на мащаба, ще изтъкна напосоки само няколко достатъчно красноречиви факта:
  Двама свещеници от Максимовия Синод, подведомствени на Неврокопския пишман владика Натанаил, близка дружка и съмишленик на тукашния, пребиха до смърт свой събрат – свещеник от алтернативния Синод с наместник-председател алтернативния софийски митрополит Инокентий. Причината – спор за контрол върху малко манастирче в Разложко, разбирай – за това кой да прибира лептата на вярващите! В това кратко изречение се съдържа цялата истина за т. н. разкол на БПЦ; няма никакъв разкол по догмите на вярата, спорът е за контрола и разпореждането с църковните имоти и църковните приходи! А и има защо – икономисти изчисляват материалните активи на БПЦ на около 150-180 милиона лева.
  Лъжепатриарх Максим профуча с лимузината си по околовръстното шосе, за да заобиколи на път за Белград изтерзания български град Цариброд и за да не се срещне с очакващите го българи от Западните покрайнини! Щял да се обиди неговият събрат, сръбският патриарх Павле, а и една среща със сънародниците щяла да наруши канона. А да попита човек по силата на кой канон патриарх Павле е навлязъл в изконния диоцез на БПЦ, като се има предвид, че Западните покрайнини до 1918 г. и една минута не са били в диоцеза на Сръбската православна църква, отговор няма да получи. Максим се интересува само от външна подкрепа, за да продължи до края си да клечи на българския патриаршески престол, без да има каноничното право и елементарните качества наистина да седне на него. Затова и не ще да си развали достлука с патриарх Павле. И не само с него, както ще се изтъкне по-долу! Жалка история!
  Само преди няколко години, ние българите, загубихме единствения си скит в Света гора /зависим, с ограничено самоуправление, манастир между дванадесетте скита в древната монашеска република/ „Св. Богородица” – Ксилургу /Дърводелец/. Основан от българи в XI-ти век, в продължение на почти деветстотин години българска светиня, този пресвят скит падна в чужди ръце. Както и трябваше да се очаква, Максим и владиците около него не гъкнаха.
  Максимовият Синод действаше и продължаваше да съдейства за гърцизирането на Албанската православна църква. На бърза ръка фанариотите обявиха цялото 800-хилядно православно население на Албания... за гърци. В действителност между тях едва петдесет хиляди са гърци, още толкова – гъркомани, а други тридесет хиляди са българи. Всички останали са албанци. Въпреки това, Вселенската патриаршия с активната помощ на Гърция назначи архимандрит Анастасиос за албански архиепископ и владици в Албания – все гърци. Максим и владиците му поднесоха на гърцизма на тепсия тридесетхилядното българско население в Албания, като отказаха да възстановят Деволската българска епископия, чийто епископ Дамян умря като каторжник в концлагер на диктатора Енвер Ходжа, всъщност – като истински Христов мъченик. И все в служба на „канона”, а всъщност – от угодничество пред подкрепящите го Вселенска патриаршия и Атинска архиепископия.
  Още преди десет години предупредих публично, че световноизвестната желязна църква „Св. Стефан” в Цариград /Истанбул/, храм-паметник на епичната борба на българския народ против гръцкото духовно робство, ще стане гръцка енория на Цариградската вселенска патриаршия. Предлагах и разрешение – българските църкви и имоти в Истанбул и Одрин да станат неотделима част от комплексите на българските генерални консулства в тези турски градове, както руската, гръцката и румънската църква в София са част от комплексите на руското, гръцкото и румънското посолство, т.е. екстериториални имоти на съответните държави, срещу предоставяне на Република Турция на паметници от османотурската епоха в България за включване в комплексите на турското посолство в столицата ни и на генералните консулства на тази държава в Пловдив и Бургас. Изтъквах, че изгубването на Желязната църква в Истанбул е логично следствие от черното предателство на висшето ръководство на БПЦ и на комунистическото правителство на България да приемат томоса от февруари 1945 г. на вселенския патриарх за вдигане на схизмата, а не за обявяването й за нищожна от самото начало, както си е истина. Никой не ми обърна внимание. Ето, пред очите ни, със съдействието на слепи български държавници, Максим и камарилата му поднесоха Желязната църква „Св. Стефан” на вселенския патриарх Вартоломей, за да стане негова, разбирай – гръцка енория! И все от угодничество в замяна на външна подкрепа за пъкленото им дело вътре в страната.
  Тукашното високопреосвещенно нищожество с измекярите си дръзна да разбие вратите на божи храм, въпреки че никой от тях не е забил нито един гвоздей в тези двери в прекия и в преносния смисъл на този израз.
  Стига ли тази редица от факти? Мисля, че засега стига!
  Но в този тъжен разказ трябва да дадем отговор защо се стигна толкова далеч в отчуждаването на Българската православна църква от действителния живот, от мъките, страданията и надеждите на българския народ, в разрушаването й като българска национална институция.
  Ако наистина дирим истината, не може да не се признае, че сегашното положение в и на БПЦ е последица от планираната, целенасочена и направлявана дейност на ликвидаторите й, внедрени на ръководните постове в нея от атеистичния комунистически режим, който ги облече във власт и ги надари обилно с блага и привилегии. Непослушните духовници бяха ликвидирани, къде чрез монтирани процеси, къде без съд и присъда, в т.ч. неврокопския митрополит Борис. Българската православна църква стана църква на мълчанието, каквато тя е и до днес, защото същите ликвидатори продължават дейността си, несмущавани от никого.
  Ярка илюстрация на казаното е историята за това как Марин Найденов Минков от с. Орешак, Троянско, стана патриарх Максим Български. Не е излишно да я преразкажем, защото мнозина не я познават. Народът ни по много въпроси умишлено се държи в неведение. Знае се защо!
  На 7 март 1971 г. умира патриарх Кирил. Трябва да бъде избран нов патриарх на овакантения български патриаршески престол. И понеже нищо не може да стане в тоталитарна комунистическа държава без надлежното решение на ръководните органи на господстващата комунистическа партия, Политбюро на ЦК на БКП взема „историческото” Решение № 145 от 8 март 1971 г.: „За глава на Българската православна църква да се предложи и поддържа кандидатурата на Ловешкия митрополит Максим!” Забележете, решението е постановено още на другия ден след смъртта на патриарх Кирил. Сакън, да не стане грешка! От тук нататък всички духовници и миряни трябва да претворят в живота партийното решение. Същата задача има и държавния апарат, в т.ч Комитетът по въпросите на БПЦ и на религиозните култове към Външното министерство и Държавна сигурност, разбира се. Ловешкият митрополит Максим е „избран” за наместник-председател на Светия Синод на БПЦ, за председател на Патриаршеския избирателен църковно-народен събор, свикан в София на 4 юли 1971 г., и за председател на избирателното бюро, което да проведе собствения му избор за български патриарх.
  За камуфлаж са издигнати още две кандидатури за партиаршеския престол – на врачанския митрополит Паисий и на доростоло-червенския /русенския/ митрополит Софроний. Но никой не дръзва, включително и самите те, да каже и една дума в подкрепа на кандидатурите им. Сещате се защо! Нито един духовник или мирянин, делегати на събора от Врачанската и от Доростоло-Червенската епархия, не е посмял да гласува в подкрепа на кандидатурата на собствения си архийерей. От всичките 101 делегати, за Максим са подадени 98 гласа, за Паисий Врачански – 1 глас, за Софроний Доростоло-Червенски – нула гласове, а две бюлетини били „бели”, т.е. без посочена в тях кандидатура. Преди много години блаженопочившият варненско-преславски митрополит Йосиф, Бог да го прости!, ми довери, че едната от белите бюлетини била неговата. Дотолкова можал да се престраши човекът!
  Максим е бил напълно наясно защо и кой го е избрал на българския патриаршески престол. Сам си го казва след „избора” в благодарственото си слово пред събора: „Като свидетелствам сърдечно удовлетворение и признателност от проявеното разбиране на Народното правителство..., аз съм уверен и в бъдещото разположение на гражданската власт в поддържането на ПРАВИЛНИ отношения между нея и Църквата и в оказване, както и досега, на материална помощ!”
  И готово – Максим става патриарх! И всичко щеше да е наред, ако не беше свещеният канон на 30-то правило на Светите Апостоли: „Епископ, който си послужи със СВЕТСКИТЕ ВЛАСТИ и чрез тях получи епископска власт в църквата, да се низвергне и отлъчи, както и всички ония, които се съобщават с него.” Ето защо и аз, и всеки наистина вярващ православен християнин не може да приеме Максим за предстоятел на Българската православна църква, нито някой от избраните по същия начин митрополити – членове на нейния Свети Синод, в т.ч. и Кирил – неканоничният архийерей на Варненско-Преславската епархия.
  Спомням си как беше „избран” Кирил след смъртта на дядо Йосиф. Вместо, както е според канона, изборът на нов митрополит да бъде организиран от архийерея на някоя от съседните Доростоло-Червенска, Търновска или Сливенска епархии, във Варна пристигна полковник Калиник, известен и като Врачански митрополит. Като му дойде времето, стана ясно защо – да наложи най-неподходящата и най-недостойната между дузина кандидатури на митрополити и епископи – тази на младия и никому неизвестен архимандрит Кирил, но известен на комуто и където трябва със същите, като на Максим, качества, т.е. с липсата на качества. Още са живи повечето от прежните варненски партийни и държавни ръководители. Все ще се намери някой от тях да разкрие истината с кого и как съгласува Калиник „избора” на нов варненско-преславски митрополит и как беше организиран „изборът” на Кирил. Напълно като Максимовия! Пак от светските власти! И пак много здраве от 30-то апостолско правило!
  Никоя православна църква в света не може да пренебрегне 30-о апостолско правило. Именно поради това, след като в резултат на Декемврийската революция от 1989 г. Николае Чаушеску беше свален от власт и разстрелян, румънският патриарх Теокист публично поиска прошка от румънският народ за сътрудничеството си с диктаторския режим и подаде оставката си като предстоятел на Румънската православна църква, като чистосърдечно си призна, че е бил поставен на румънския патриаршески престол по изричната воля на диктатора. Скоро след това от народен събор Теокист отново бе избран за румънски патриарх, но това е друга тема. Все пак нещо беше сторено, ако щете, за „кумова срама”!
  Някой вярващ православен християнин в България да е чул покаяние от Максим и владиците около него? Няма и да чуе! Някой да е прочел отчет от висшето началство на Българската православна църква как се стопанисват църковните имоти и се харчат църковните средства, и едните, и другите осигурени от миряните? Няма и да прочете! Някой да се е допитал до миряните за решаването на кой и да е от животрептящите въпроси на БПЦ? Няма и да се допита!
  От години не посещавам богослуженията на лъжевладиката Кирил, защото съм убеден, че от тях не може да произтече благодат. Нищо, че съм вярващ православен християнин, или тъкмо затова. На мен ми е органично чужда циничната максима на православните духовници с гръко-византийски манталитет: „Не ме гледайте какво върша, слушайте ме какво ви казвам”. И гледам, и слушам, и не всекиго приемам за мой посредник с Бога.
  Вместо да се събират подписи в подкрепа на отец Любомир Попов, на което никой от дебелооките и дебелокожи висши духовници няма да обърне внимание, направете, драги варненки и варненци, като мен. Напущайте богослуженията на лъжевладиката, оставете го да кукува сам в Митрополията и в празните храмове, не отговаряйте на злото със зло, на насилието с насилие. И така докато проумее, че единствено печелившият ход и за него, и за всички вярващи във Варна и епархията, е отпътуването от града ни с еднопосочен билет! Амин!


  Публ. във в-к „Черноморие” – Варна, бр. 65 / 3424 / 28 / 29.03.2003 г. и в книгата „Пъртина в снега”, 2009 г.

  П.П. След отварянето на досиетата, което освети 11 митрополити като агенти и сътрудници на Държавна сигурност, а остави и обосновани съмнения, че и Максим е бил такъв, тази статия, написана преди 9 години, звучи повече от актуално.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 62. 62 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  готова съм да почерпя,ако дедо Ники мълчи 4 години, какво са 40 дни...нищо .....

 63. 63 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ало дядо "младеж"! Отдавна трябваше да си заявил категорично, че няма да нарушаваш църковния правилник, кандидатирайки се за патриарх, както и че си против промяната му в частта, указваща минимално допустимата възраст на кандидата за патриарх!
  Лъснаха им мазните, лустросани задници. Няма да се учудя, ако Николай вече протрива нагиздените си ръчички и разглежда авто брошури .... за нов "патриархомобил" )))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 64. 64 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Срамна работа. Максим още не е изстинал в гроба си, а те вече се бият за кокала. Чудесен пример за християнско държание, няма що.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 65. 65 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#57] от "xmm":
  А аз се сещам за неколцина в циганската махала на Костинброд, които биха предложили Азис... Сега сериозно! Преди да предлагате се постарайте да разберете на какви условия трябва да отговаря кандидата.

 66. 66 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Злите езици твърдят,че митрополит Кирил-избран за митрополит през 1989 г., е племенник на тогавашния зам.-шеф на Комитета по вероизповеданията и полковник от Държавна сигурност Христо Маринчев.
  От разсекретените архиви на ДС стана ясно, че владиката е работил за разузнаването и за Шесто управление на ДС като агент Ковачев и Владислав.
  През 2007 г. избухна скандал около заменки на църковни земи в епархията му. Той уволни членовете на църковното настоятелство в с. Рогачево, които сезираха прокуратурата за заграбената земя на храма им от приближени до митрополита.
  Медиите продължават да се занимават с новия му автомобил “Линкълн MKZ Хибрид” модел 2012 г,който бил много икономичен.
  Медиите задяват Николай,като любител на скъпите джипове, S-класата и скъпите часовници и за още нещо.
  http://yphalachev.blogspot.com/2012/11/blog-post_8304.html

 67. 67 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Регистрирайте веднага алтернативния Синод.
  И оставете християните сами да решат къде да се черкуват.
  А "миропомазаните" мафиоти да се разправят колкото си искат.

 68. 68 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Весело

  [quote#65:"bobo_bobo"]А аз се сещам за неколцина в циганската махала на Костинброд, които биха предложили Азис[/quote]
  Нищо чудно и да има и такива.
  Оня, изтатуираният с образа на Исус ритнитопковец, Благо Джизъса бил дал пространно интервю по въпроса и ... между другото бил предложил да фъргат чоп

 69. 69 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Весело

  [quote#62:"florencia"]дедо Ники мълчи 4 години, какво са 40 дни...нищо ..... [/quote]
  Ти пък!
  Той и два дена не изтрая
  В събота вечер се връцна, в неделя тежко преживяваше и ... в понеделник е на линия

 70. 70 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Сега е отличен момент да се осъществи идеята на Дянков от февруари 2012 за пълен одит на БПЦ, включително сделките с имоти.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 71. 71 Профил на didi_56
  didi_56
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тези попчета декларации за доход попълват ли?

 72. 72 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Сблъсък !
  Голям скандал ще стане ...
  bTV - Един час с "Лице в лице" от 12 ноември
  Проф. Драгомир Драганов каза в ефир :

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 73. 73 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  Вместо да е посредник между Бог и миряните,Българската Православна Църква е превърната в ПОСРЕДНИК МЕЖДУ ДС И ЦЪРКОВНИТЕ ИМОТИ И АВОАРИ.

 74. 74 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#62] от "florencia":
  Аз ще съм доволен, ако успее да замълчи поне докато Църковния събор приключи работата си по избора. Ама имам едни такива съмнения, че Дядо Николай все ще намери повод да наруши мълчанието си. За един архиерей е много важно кои и какви са били неговите духовни наставници. А в това отношение, чини ми се, че Дядо Николай не е имал голям късмет... Вярно е, че и архиереят трябва да даде от себе си, но примерът, който е получил и наставленията остават за цял живот!

 75. 75 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#20:"VеnRus 2008"]Добре де, нали според каноните на църквата, за патриарх е необходимо кандидатът да е навършил 50 години? "Дядо" Николай на 41-42 ако не греша, къде се бута? [/quote]

  Е, па и ти... Лучано как стана министър... май не живееш в България...

 76. 76 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Като говорим за невъздържания нрав на дядо Николай Пловдивски, нека си примопним как се държи и неговият наставник дядо Калиник Врачански:
  http://bnt.bg/bg/news/view/72008/mitropolit_kalinik_udari_s_vestnik_reporter_na_bnt

 77. 77 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Весело
 78. 78 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Карикатурни жалки подобия на хора! Безсрамни и нагли полковници и синове на полковници от ДС. Сквернят храмовете и замърсяват душите на доверчивите и кротки миряни. Жалко за прекрасното Православие, което дава толкова светлина в сърцата и главите на човека и е толкова близко до първичната християнска доктрина. Но вината е в една минала датичка - 09.09.44г.

 79. 79 Профил на Vincent Van Cock
  Vincent Van Cock
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма нужда от църква, от религия, пък била тя и православна ! Закривай !

  We're the white trash circus... Don't give a damnWe'll steal your girl whenever we can We're the drunken gods of the living dead, we´re the trash in your bed...
 80. 80 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#24:"xm..."]За Пловдивския митрополит Николай няма подаден глас... [/quote]
  ... и той, макар, че в деня на погребението бе казал, че е Божия работа да избере най-достойния за следващ патриарх, очевидно не смята, че Господ ще се справи без неговата помощ с тази нелека задача...
  Нали така беше -"Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!"?...

 81. 81 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  До коментар [#76] от "bobo_bobo":
  И аз си мисля, че няма да устиска

  Интересно, че при избора са били 12 митрополита.
  Гасовете са: за Кирил - 7, за Йоаникий - 3, за Неофит - 1.
  Други да са получили глас не се съобщава.
  И тогава ... 7+3+1= ... 11!
  Един глас липсва!

 82. 82 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добре де: уставът е съвсем ясен: събират ги двамата, свалят всичкото злато от себе си на една везна и към когото се наклони - той е новия патриарх... какво толкова го умуват??

 83. 83 Профил на Вик
  Вик
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И тук имало хора, изказващи мнения мимоходом.

  Няма такова нещо като свободно слово... и това е добре.
 84. 84 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Весело

  [quote#76:"bobo_bobo"]Като говорим за невъздържания нрав на дядо Николай Пловдивски, нека си примопним как се държи и неговият наставник дядо Калиник [/quote]
  Мдам.
  Все на такива попада. С пищови.
  Първо тате, после дядо ... Калиник ...

 85. 85 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#8] от "papouli":

  +++++++Да, но за сметка на това много обичат земните благинки. Дедо Ролекс и дедо Кадилак

 86. 86 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Митрополит Николай оспори избора на Кирил Варненски"

  ама ний си знаем,не е изненада! Оспорил Хърбел Щърбел!!

  защото оня не бил Хърбел като него ,а бил Щърбел,моля ви се!

  абе и ченетата им златни,и са позакръгленички,ама....човеинка,брат! Мръсна човещинка!!
  Попове,митроплоити...свещеници и изповедници..ЕТАЛОНИ??!!!!
  турете им звездите в Алеята на славата у Холивуд!! За там е и сценария им,и изпълненията им,и суратите им!!

 87. 87 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Май наистина ще се окаже, че за Светия Синод православието е само и единствено професия.

 88. 88 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Да ме прости Господ тоя Николай както се нарича Пловдивски по скоро го виждам рогат вместо патриарх.С това злобно лице отдалеч се вижда кариериста и неговата неискреност.Тези митрополити брадати рошави повечето са антипатични,ще има голям цирк защото както вече се изнесе в касата на св. Синод са заключени нотариалните актове на църковни имоти оценени между 5-10 милиарда лева.Аз питам..къде е църквата в тежи тежки времена,къде са трапезариите им за бедните хора както имаше едно време ,църковните библиотеки ,съпричастието към бедните и страдащи хора?Църквата се е капсулирала,превърнала се е в търговска фирма в която вместо вяра на власт е сребърника.Ето примера с отец Иван от Нови Хан един от малкото мохикани който заслужава дори да е патриарх.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 89. 89 Профил на stive.
  stive.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Незная ама преди малко проф. Драгомир Драганов спомена по бтв, че Николай ходел в Бачковския и там въртял любов с хора от мъжки пол.

 90. 90 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Николай е по- як, защото има 2 мерцедеса, бмв и ауди, а Кирил - само един линкълн.
  http://skandalno.net/българия-отблизо/пловдивският-митрополит-иколай-меж-9273

 91. 91 Профил на Вик
  Вик
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#89:"livestrong"]

  Незная ама преди малко проф. Драгомир Драганов спомена по бтв, че Николай ходел в Бачковския и там въртял любов с хора от мъжки пол. [/quote]
  Хм! Думи на "авторитетния" проф. Драганов.

  Няма такова нещо като свободно слово... и това е добре.
 92. 92 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#78:"petrana6"]Но вината е в една минала датичка - 09.09.44г.[/quote]
  това съм го казал и аз,над 100 пъти..така е !! въпросът че че други дати няма..тая дата шества и до днес в тая трагедия българска!!

  егати висшите висшисти,.,озавели се,натикали се всеки по крепостите си и си правят каквото щат?! туй какъв строй и чудо е,как му се вика?? Общество..где??

  абе няма ли гьостерица и по голо дупе на площада за тия бе...??!
  Говоря и за църкви,и за другите власти в БГ..всичките са за площада! ама се изпокрили по твърдините и стражи ги пазят!
  жалка история..чакам кога ще се започне с яйцата по тях първо,а после ще се завихри и нещо повече....

 93. 93 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 636 Неутрално

  По-добре млад и модерен патриарх с всичките му кусури,отколкото закостенял агент на ДС!!!

  rock n' roll is king!
 94. 94 Профил на АЗ КАЗАХ
  АЗ КАЗАХ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Николай ще бъде!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  аз
 95. 95 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 531 Весело

  Млък, отче - на вода и пост 40 деня...

 96. 96 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Не съм привърженик на дядо Николай, даже обратното, но в случая е прав.
  Също намирам заглавието подвеждащо, като и медийните спекулации около избора на нов Патриарх. Ясно беше казано, че никой няма намерение да променя устава на БПЦ, т.е. Николай не може да стане Патриарх точно сега. Освен това самият той по никакъв начин не е давал да се разбере, че се цели в този пост.

 97. 97 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Битката на лешоядите започна!

 98. 98 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 426 Весело

  който е с най-висок чин той и ще стане патриарх

 99. 99 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А това не е ли разкол? Хайде сега мутрополитите да си ядат лайната един на друг! Жална и майка на БПЦ! Не заслужава такава съдба!

 100. 100 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Започвам вече истински да се забавлявам с тези шутове. Забелязвате ли колко пъти досега са се позовали за делата си на Божията промисъл или да са цитирали светите текстове? Николко. Делата им се ръководят от 2 фактора.
  1. За миналото си на агенти сега научават - т.е. правили са нещо от незнание (а тези най-много имат възможност да излъжат кой им е подшушнал какво да съгрешат).
  2. За бъдещето на действията си споменават примирение, мълчание и молитва (като едновременно с това се гневят, злословят и забравят за молитвата.
  За "праволсавния наш народ" - ни вопъл, ни стон.
  Питам аз, кой народ би изтърпял неговите духовни пастири да се ръководят само от 2 идеи.
  1. незнание
  2. примирение (може би с първото)?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK