Борбата за патриаршеския трон се задълбочава, Григорий се отдръпна от Кирил

Митрополит Григорий Великотърновски (на преден план) и митрополит Кирил Варенски (вдясно) на опелото на патриарх Максим в храм "Александър Невски".

© Надежда Чипева, Капитал

Митрополит Григорий Великотърновски (на преден план) и митрополит Кирил Варенски (вдясно) на опелото на патриарх Максим в храм "Александър Невски".Борбата за патриаршеския трон се задълбочава. Вероятно ще се стигне до ново гласуване на наместник-председател на Българската православна църква. Това прогнозираха пред "Дневник" познавачи на църковните дела след като Великотърновският митрополит Григорий, председателстващ заседанието на Светия синод в събота, на което Варненският митрополит Кирил беше избран за наместник-председател, оттегли подписите си от протоколите на заседанието.


Според Ловчанския митрополит Гавриил нов избор на наместник-председател не се налага, а и в правото няма принцип за оттегляне на подпис.


В отворено писмо, публикувано на сайта на Светия синод, митрополит Григорий, гравитиращ около пловдивския владика Николай, посочва, че "понастоящем все повече се трупат критики към светата ни църква, особено по повод неспазване устава при избора на наместник-председател на Св. Синод".
Преди ден също в отворено писмо до синода Николай Пловдивски оспори избора на митрополит Кирил за наместник-председател, защото не било спазено уставното условие за мнозинство от всички митрополити. По-рано днес митрополит Кирил коментира пред "Нова телевизия", че уставът не говори за "задължение" и че дългогодишната практика на синода е решенията да са взимат с мнозинство от присъстващите.


"Категорично настоявам подписите ми под този протокол (първа и втора част) да бъдат заличени и да не се зачита тяхната валидност", пише великотърновският митрополит Григорий. Той реално отказва да подпише протоколите за избор на митрополит Кирил и решението той да оглави временно и софийската митрополия.


Според устава на църквата за всяко заседание се води протокол, който се вписва в протоколната книга и на следващото заседание се подписва от председателя и от всички участвали в заседанието членове, след което решенията влизат в сила. След като митрополит Григорий като председателстващ заседание оттегля подкрепата си, би следвало решението да не влезе в сила.


Уставът на църквата допуска "особено мнение", ако то бъде заявено и обосновано устно в заседание и се представи писмено до три дни след заседанието, който срок е спазен от Григорий Великотърновски.


Според наблюдатели на църковните въпроси върху владиката е упражнен натиск, защото не може на третия ден, след като е подписал протоколите като председателстващ, да се отрече.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK