Митрополит Кирил ще призове Николай и архиереите около него да се върнат

Зимната сесия на Светия синод започна тази сутрин в присъствието на осем от 14-те митрополити, които влизат в него.

© Юлия Лазарова

Зимната сесия на Светия синод започна тази сутрин в присъствието на осем от 14-те митрополити, които влизат в него.Зимната сесия на Светия синод започна тази сутрин в присъствието на осем от 14-те митрополити, които влизат в него. 


Очаквано на заседанието не присъстват пловдивският владика Николай, който обяви, че се оттегля в 40-дневно молитвено мълчание в памет на починалия на 6 ноември патриарх Максим. Не дойдоха и смятаните за близки до него архиереи Калиник Врачански и Игнатий Плевенски, както Григорий Великотърновски, който вчера в писмо до Синода обяви, че оттегля подписите си от протокола за избиране на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на църквата


На сбирката, която е посветена на подготовката на патриаршеския избирателен събор, не присъстват и двамата архиереи, които отговарят за епархиите зад граница - Западноевропейският митрополит Симеон и отговарящият за Америка, Канада и Астралия митрополит Йосиф. 
Според устава на църквата осем присъстващи са достатъчни, за да се проведе заседанието. Стои обаче въпросът дали решенията, които ще приемат, ще са легитимни. Митрополит Николай преди дни цитира устава, че това трябва да става с гласовете на повече от половината от състава на Синода - т.е. с поне осем гласа. На това основание той оспори избора на Кирил за наместник-председател на църквата, тъй като той събра 7 гласа. 


Според архиереи и наблюдатели на църковните дела обаче практиката е решенията да се взимат с мнозинство от присъстващите на заседанието. Вчера и Григорий изтъкна, че този начин на гласуване създава съмнения за нарушаване на устава и за легитимността на избора на Кирил. 


Днес на влизане в Синодалната палата ловчанският митрополит Гавриил повтори личното си мнение, че изборът на митрополит Кирил е легитимен и не се налага прегласуване. Според него нито в устава, нито в правото има възможност за оттегляне на подписи, както направи Григорий. Гавриил добави, че на заседанието на 10 ноември всички присъствали митрополити, дори председателстващият срещата Григорий Великотърновски, са поздравили Кирил Варненски за избора му и никой не е имал възражения. Добави, че според църковния устав особеното мнение се дава на самото заседание или се депозира писмено до три дни след него. 


Варненският владика Кирил отговори лаконично на настойчивите журналистически въпроси дали днес ще се стигне до прегласуване на избора за наместник-председател с думите: "Аз не съм Господ".


Митрополит Кирил отслужи панихида за 9 дни от смъртта на патриарх Максим в параклиса на Синодалната палата

© Надежда Чипева

Митрополит Кирил отслужи панихида за 9 дни от смъртта на патриарх Максим в параклиса на Синодалната палата


След като отслужи панихида за 9 дни от смъртта на патриарх Максим, митрополитът заяви пред журналисти, че ще призове  отсъстващите от заседанието митрополити да се върнат, "да влязат през вратата, а не да прескачат оградата". На въпрос дали може да обедини членовете на Синода той отвърна : "С Божията помощ и Света Богородица". "Най-важното е да бъдем единни и да покажем духовно израстване", добави той.


Сливенският митрополит Йоаникий коментира, че не може да се говори за разделение, но отбеляза, че има отсъстващи архиереи от заседанието на Синода. Попитан дали митрополит Николай има вина за това, сливенският владика каза, че не обвинява никого. 


Безпрецедентно, началото на заседанието беше открито за представителите на медиите. В залата бяха допуснати пишещи журналисти, фоторепортери и камери. Битката  между митрополитите Николай и Кирил продължава и чрез медиите


Въпреки обявеното 40-дневно молитвено мълчание, митрополит Николай продължава индиректната си битка с избрания за наместник-председател на църквата.


На сайта на пловдивската митрополия вчера се появи статия под заглавие: "Дядо Николай се моли, и.д. патриарх Кирил прави пиршество!", в която се посочваше, че малко след като Николай си тръгнал от София Кирил Варненски седнал на трапеза с другите владици, за да почерпи за избора. В блиц-интервю към статията, която не беше подписана, бяха цитирани думи на митрополит Кирил, който потвърждава, че е имало празненство.


Днес, след като информацията за статията се разпространи в централните медии, под статията вече е посочен източник - пловдивският вестник "Марица" с линк към сайта на медията. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ДС креатурите произвеждат едновременно няколко сапунки и ни ги пускат всеки ден!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Весело

  Комуняга-доносник кокала не го пуща!

  След него и потоп, но важното е той да се уреди!

  Не че считам пловдивския лумпен за алтернатива, напротив...

  Църквата изпада в ситуация от която не може нито да спечели нито да излезе дълги, дълги десетилетия....особено при скороста с която синодалните старци се напасват към реалноста.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 3. 3 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Светия Содом и днес ще има представление.

 4. 4 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Весело

  Светия Синод, исках да кажа.

 5. 5 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Следва продължение....

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2903 Весело

  Човекът с "Линкълн" -а призовава човека с "Ролекс"-а да претапецират заедно !!!

 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Ей, тия вярно нямат срама ... единия се нацупил и 40 дена ще тъгува, че не го избрали ... другите, каква по-важна работа имат по страната, че ги няма, когато се решават такива въпроси ???
  Село без кучета стана ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Всичко се развива според прогнозите.Отсъствия от заседания,оттегляне на подписи,"духовни израствания",шикалкавеня и нежелание за поемане на отговорност за каквито и да било грехове.Тези изобщо вярващи ли са?Не личи да имат страх от Бога.

 9. 9 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 537 Неутрално

  какво им остава " голи до кръста, с боксови ръкавици,ще се намери тепих и....дедо Киро срещу дедо Николай, борбата ще бъде кратка ,но епична...по-едрия, по-мазния и по-неграмотния ще спечели, звучи ли ви познато ???

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Синодалните старци си мислят светата църква за бащиния.Но Господ вижда!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 11. 11 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 691 Неутрално

  "Светия синод", толкова свети, че държи миряните си на тъмно!
  Това, което ще направят е - отблъскване на вярващите от Христос!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 12. 12 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#7] от "deepdp":


  [quote#7:"deepdp"]единия се нацупил и 40 дена ще тъгува, че не го избрали [/quote]А няма да седи със скръстени ръце-ще подготвя крамоли,ще убеждава,що подкупва други митрополити.А и Калиник Врачански и Игнатий Плевенски, Григорий Великотърновски ще говорят от негово име.

 13. 13 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Хайде да започнете да плащате данъци, а?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 868 Весело

  За момента е скука безподобна. Колеги, тази работа без скубане на бради не става. Просто не е богоугодна

 15. 15 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#4] от "dimihas":
  грешката е вярна , получи се много точно и ня място ++++++++

  Cogito ergo sum :)
 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#13:"Николай Цолев"]Хайде да започнете да плащате данъци, а? [/quote]

  Кои данъци? Данък общ доход си плащат, няма де да идат И осигуровки уж трябва да плащат, ама...

 17. 17 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Практиката решенията да се взимат с мнозинство от присъстващите на заседанието изглежда противоречи на устава. Митрополит Григорий,вчера изтъкна, че този начин на гласуване създава съмнения за нарушаване на устава и за легитимността на решенията.
  http://yphalachev.blogspot.com/2012/11/blog-post_14.html

 18. 18 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дневник като гладна хиена чака да изпадне някой скандалче което да раздуха колкото може, но за сега ще трябва да се задоволи само с остатъци.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 19. 19 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Докога поповете ще занимават народа с глупостите си? Да станат мюсулмани и всичко да утихне.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Поредната сапунка, целяща да откъсне материяла от основните проблеми - безработица, ниски доходи, постоянноувеличаващи се цени.

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Любопитно

  Добре, де!
  То ясно, че без фръцкания, цупения и гадни номерца не става, ама ... мен ми е чудно - защо в тази тупурдия се скатават "чужбинските" митрополити? Хем и двамата!
  Епархиите им все могат да изкарат две седмици и без тяхното лично присъствие, ама те могат да наклонят везните и да избегнат излагациите. Независимо чия страна ще вземат ...

 23. 23 Профил на Минуса
  Минуса
  Рейтинг: 548 Неутрално

  който каквото ще да си говори, но за мен тия са най-голямата мафия и нагледно показват че става въпрос за преразпределението на една много голяма "баница"..та затова и караниците.
  БПЦ ООД е бездънна каца с мед, парите текат отвсякъде, няма данъци, няма отчетност, всичко е на доверие и затова някои носят ролекси и си возят шкембетата в скъпи коли.

  както и да е..не е луд този който яде баницата, а този дето му я дава нал' тъй?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Митрополит Кирил най-добре да призове агентите на ДС да напуснат доброволно Светия синод, и да им даде личен пример.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Кой с ментални проблеми, кой с морални...

 28. 28 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Мутренската врътка
  "мнозинство от присъстващите" >
  се използва по мутренски и то отдавна !!!

  Преди 4 години като почина доростолският Митрополит, гласът Му "се взе от Русенската Мутра Неофит" и така Неофит гласуваше с 2 гласа.

  Малко след това с "мнозинство от присъстващите" >
  беше "изпратен да си почива" Митрополит Симеон и назначиха занегов заместник ....... старозагорската Мутра (архонто-производителят) Галактион ... и така и Галактион гласуваше с 2 гласа.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 29. 29 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Подозирам, че сега пък Николай ще призове митрополитите да последват примера му за 40-дневно мълчание.
  Да свалят ролексите и расата (повече - НЕ) и да се отдадат на пост и молитва!

  The best way out is always through Robert Frost
 30. 30 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело


  С техните камъни по техните килимявки.

  СЕГА става видно как са се взимали решенията в Синода .......

  На практика са елиминирали Йосиф американски и Симеон европейски.

  СЕГА > ако Му стиска на Мутрата Кирил и послушникът Му Неофит > да се самоизбират ....... = затъват в спорове, непризнаване и разкол.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 31. 31 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#11] от "Georgi Yordanov":
  "Това, което ще направят е - отблъскване на вярващите от Христос!"
  ---
  Хората ще се отблъснат не от Христос, а от тези, които се представят за негови посредници на Земята.
  Вярата на човека никой не може да му я отнеме.
  Могат да отправят молитвите си и в домът си и в църквата, но с поглед вперен към Небето/Господа, а не към такива фалшиви ДС-епископи.

 32. 32 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  МОСКОВСКОТО ЛОБИ ...... на фотото

  Преди да извади "Вариант В"

  (Благото Русянско Ченге Неофит)

  Мутрата Кирил ще разиграе ....
  някакво "всенародно" движение за единение, просперитет и бърз избор на Патриарх ..... ще се включи и младежкото БСП. които подкрепят Неофит ....... Ммъкааа ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 33. 33 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 541 Неутрално
 34. 34 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  Дългогодишната пректика за вземане на решение ....... е дълбоко погрешна и противоречаща !!!

  Така на практика се елимират Митрополитите извън България - Йосиф и Симеон.

  А това са най-отворените към Света Митрополити, заедно с Дометиан и Амвросий.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 35. 35 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#22] от "xm..."
  "През юни 2008 г. митрополит Йосиф публикува свое обръщение към българския народ, в което поиска прошка от всички, на които е навредил при контактите си с органите на Държавна сигурност преди 1989 г. С това той стана първият български духовник, който публично призна за връзките си с тайните служби от онова време и обяви, че е готов да си подаде оставката и да се оттегли в манастир."
  ---
  Единственият, който се покая публично и поиска прошка и то преди 4 години.
  На фонът на случващото се, въпросът Ви е реторичен, спомняйки си за кочината и присъствието там.
  И да не си прасе, все ще се окаляш или ще те окалят.

 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  Какво общо има тия злодеи в расо с Бог и Вярата?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#18] от "vinetu":


  [quote#18:"vinetu"]Дневник като гладна хиена чака да изпадне някой скандалче което да раздуха колкото може, но за сега ще трябва да се задоволи само с остатъци. [/quote]Доста интервюта дадоха въпросните "митрополити",доста гнусотии изговориха,така,че няма нужда някой да ги излага-самите те се справят превъзходно.Преди няколко дни гледах как Кирил си показваше златния часовник пред Диана Найденова и разправяше,че не знаел дали е златен-не бил сигурен

 38. 38 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 434 Неутрално

  направих си труда днес да прегледам устава на БПЦ. Ей така от любопитство. Дори бърз прочит не оставя никакво съмнение - решенията се взимат с обикновено мнозинство на присъстващите. Всичко останало са басни и песнопения.

 39. 39 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Прави чест на изпълнителната власт,че не се намесва в църковните скандали за разлика от правосъдните.
  "Изборът на патриарх си е работа на църквата" каза на пресконференция Бойко Борисов и още"Днес съм извикал Велинов на дирекцията за вероизповедания и категорично съм му казал, че една дума, свързана с избора на патриарх на България, ще му коства позицията."
  Обаче Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания“ вече лобира за странния пловдивски митрополит Николай още на 10 ноември.
  Държавният служител вече грубо се намеси в църковните дела и обяви,че има възможност уставът на църквата да бъде променен и възрастта да не е пречка пред Николай той да поеме и официално църквата.
  И Сергей Станишев видя политически натиск от шефът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов,който с действията си лобира за Николай.
  Иначе видимо правителството изглежда дистанцирано, дано няма и подмолна намеса.
  Няма да е зле държавата да озапти икономическите интереси кък имотите на църквата на войнстващите групировки,чрез репресивните си инструменти,които е правителството е показало, че добре може да използва.
  http://yphalachev.blogspot.com/2012/11/blog-post_1236.html

 40. 40 Профил на Бай Киро
  Бай Киро
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В тези светии няма нищо свято! Нека им запалим свещ..

  Човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде.
 41. 41 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ИНТЕРЕСНО :

  """ Безпрецедентно, началото на заседанието беше открито за представителите на медиите. В залата бяха допуснати пишещи журналисти, фоторепортери и камери. ""

  Това се случва за ПРЪВ ПЪТ ! ! !

  Чак не ми се вярва ,
  че ИЗОБЩО са допуснали ""външни"" хора ,
  нарочно не казвам миряни ,
  да прекрачат прага на Синодалната палата ! ! !

  А камо ли и да присъстват на част от заседанието им ! ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#35] от "desen":
  Мислиш, че не искат "да се калят" като се омешат с другите, та за това "чужбинските" архиереи ги няма?

  Чакайте бе, хора! Това да не ви е детска сръдня в пясъчника?
  Има си отговорности, които не бива да се пренебрегват в такива случаи. Дължат го както на Църквата, така и на миряните ...
  Скатаването в случая за мен си е недостойно ...

 43. 43 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Тия добре охранени ,богати попове ,бивши доносници на ДС изглеждат комично и жалко в боричканията и напъните си за власт. Всички накуп не струват колкото отец Иван от Нови Хан и грижите му за бездомниците в местното манастирче.

 44. 44 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  Да вземат в синода да поискат от владиците бележка че не са на отчет в психодиспансера ще стане интересно Ники ролекса от с Лозен, какво ще обясни за престоя си на четвърти километър като младеж

 45. 45 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 629 Весело
 46. 46 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Хареса ми един коментар под статията във в. "Марица":

  Отец Иван от Нови Хан и митрополитите Кирил и Николай, на един и същи Бог ли служат???????????????

 47. 47 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  абе дайте им по една ЕС Класа със златни ролекси и писалки и ще се кротнат, обединят, разцелуват..........

 48. 48 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#42] от "xm...":
  "Мислиш, че не искат "да се калят" като се омешат с другите, та за това "чужбинските" архиереи ги няма? "
  ---
  Не твърдя нищо. Това е една хипотеза.
  Но както вчера дискутирахме за Църковният събор, и че според Вас, тъй като в него ще участват и миряни, той не може да бъде опорочен, изразих опасенията си, кой и как е избирал представителите на миряните.
  От 14 епископи 11 са с агентурно минало.
  Какъв избор ще направят за следващ Патриарх?
  Нима се надявате като Мюнхаузен сами да се издърпат, т.е. да изберат различен от тях?
  Всичко което се случва и през последните дни не ме обнадеждава.
  Може би децата и внуците ни ще доживеят да видят Българската Православна Църква такава, каквато Бог е повелил и каквато заслужават.
  Амин!

 49. 49 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#38] от "olelemaiko":

  Твърде бърз ви е бил прочитът.
  Чл. 63. (2) Решенията се приемат с мнозинство повече от половината на всички членове на Светия Синод, като при равногласие надделява мнението, за което е дал глас председателят.
  (3) Въздържане от гласуване не се допуска.

 50. 50 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Мутрополитът Доноса доброволно да напусне узурпираното място на наместник-патриарх!

  Тогава другите могат да се върнат!

  И стига форумците от ДС-орбиталите се излагат с атеистките си постинги!

  Борба има, за нова БПЦ, модерна и без доносници от ДС!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 51. 51 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#44:"shileto"]какво ще обясни за престоя си на четвърти километър като младеж [/quote]

  А ти какво си правил на 4-ти километър? Сега от там ли спамиш?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 52. 52 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#49] от "murttle":

  вярно и този член го имало , но е в друга глава , за други правомощия на синода. Не мисля , че важи за избора на наместник, който не е част от рутинната работа, а е неотложен по характер. Затова не е превидено квалифицирано мнозинство при него.

  Не искам да защитавам Киро линкълна, но мисля че в случая избора му е законен. Поне за мен е. Всичко е законно и ... нека шоуто продължи!

 53. 53 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Гневно

  направих си труда днес да прегледам устава на БПЦ. Ей така от любопитство.
  Иска се мнозинство от всички митрополити, т.е. изборът на Мистър Донос е недействителен. Като прибавя и отказа на един митрополит да си признае подписа за действетелен, Кирил си е обикновен узурпатор!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 54. 54 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#51] от "Курт Деликуртев": Как какво, забрави ли че носих ябълки на един пациент Курти ошашвения

 55. 55 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#52] от "olelemaiko":

  Правилото за мнозинство от всички митрополити важи за всяко решение. Прочетох внимателно целия устав. Николай е прав, за легитимен избор трябва да гласуват 8 митрополита.
  А при избор на патриарх е необходимо квалифицарано мнозинство от 2/3 от всички митрополити, т.е., 10 .
  Уточнявам, не са ми приятни и двамата, но истината трябва да се знае въпреки всичко.

 56. 56 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "СВуети отци", покайте се!
  Цирковете, които устройвате, идват в повече на и без това обезверения български народ, току що отърсил се от липсата на вяра и духовност!
  Така няма да получите никакво доверие, а бъдещият патриарх ще бъде посрещнат със съмнение, неверие и няма да бъде водач на павството към вярата!

  ура и да живей!!!
 57. 57 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#55] от "murttle":

  патриарх не се се избира от синода от църковен събор. Иначе може Вие да сте прав, но аз си държа на мнението и мисля, че има добри аргументи.

 58. 58 Профил на cyriak
  cyriak
  Рейтинг: 381 Весело

  У нас след като свинарят Ивайло стана цар, всеки иска да бъде и се счита за достоен, а много малко са тези които си дават сметка дали могат...

 59. 59 Профил на glagoli
  glagoli
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Николайчо от Пловдив много се напъва да стане патриарх, ама няма да го огрее - в устава на БПЦ има изискване за възраст над 50 г. Затова сега прави разни показни акции като 40-дневното мълчание ...
  Кирилчо пък от Варна, разбирай агент Ковачев, като отговорник за подготовката на патриаршеския избирателен събор, няма да може да прокара себе си. А това си е добра новина.
  Търсете новия патриарх сред останалите митрополити.

 60. 60 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#57] от "olelemaiko":

  В избора на патриарх синодът участва, като предлага трима митрополити, отговарящи на условията. Ето този избор се прави с квалифицирано мнозинство.
  Пък вие си стойте колкото искате на мнението. Междувременно няма да ви попречи да се запознаете по-добре с темата, по която спорите.

 61. 61 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Светият Синод потвърди избора на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква и Софийски митрополит.
  http://yphalachev1.blogspot.com/2012/11/blog-post_9752.html

 62. 62 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#60:"murttle"]Ето този избор се прави с квалифицирано мнозинство.[/quote]

  Ами не е вярно! В устава за всички решения на синода независмо от темата пише:

  Чл. 63. (1) Заседанията на Светия Синод се провеждат по определен дневен ред, който се изпраща на епархийските митрополити най-малко три дни преди заседанието.
  (2) Решенията се приемат с мнозинство повече от половината на всички членове на Светия Синод, като при равногласие надделява мнението, за което е дал глас председателят.
  (3) Въздържане от гласуване не се допуска.
  (4) Особено мнение се допуска, ако бъде заявено и обосновано устно в заседание и се представи писмено до три дни след заседанието.

  Т.е. тайно гласуване макар и да не е забранено възпрепятства висшегласието на председателя. Повторното гласуване е легитмирало избора на варненския митрополит осбено ако е било явно, не е ясно дали може да се оттегля подпис, защото особеното мнение не регламентира промяна на резултата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 63. 63 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 754 Неутрално

  клоунадата явно ще се вихри тепърва

  силно се надявах да ни бъде спестен този досаден цирк, но не би

 64. 64 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#62] от "tribiri":

  Ами да бяхте прочели целия устав, вместо да спорите.

  Чл. 45. (1) Светият Синод на заседание най-малко седем дни преди определения ден за избор на Български патриарх и Софийски митрополит, с тайно гласоподаване и мнозинство от две трети от членовете на Светия Синод, избира трима епархийски митрополити – кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията по чл. 40.

 65. 65 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#64:"murttle"]мнозинство от две трети от членовете на Светия Синод, [/quote]
  значи не е избран , те не са били всички на заседанието, така че няма гласове , да си дига гълъбите и това е

  Cogito ergo sum :)
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK