Две министерства ще осигурят парите за обсерваторията в Рожен (допълнена)

Обсерваторията в Рожен

© Цветелина Белутова, Капитал

Обсерваторията в РоженМинистерствата на земеделието и на околната среда и водите ще възлагат задачи на астрономите в обсерваторията в Рожен и срещу извършените дейности те ще получат сумата, която е необходима за оцеляване на обсерваторията до края на годината, съобщи "Фокус".


За това са се договорили днес на срещата си с премиера Бойко Борисов представители на обсерваторията и министърът на земеделието Мирослав Найденов и на околната среда Нона Караджова. Обсерваторията ще получи 120 000 лева от земеделското ведомство и 150 000 лева от МОСВ от двата договора, които се подписват, уточни премиерът. Той се ангажира да осигури още пари от бюджета на просветното министерство, за да не бъдат отклонени астрономите от основната си дейност заради новите ангажименти.


С двете министерства са намерени общи интереси и те са готови да възложат задачи, които астрономите са най-компетентни да решат, съобщи доц. д-р Таню Бонев, директор на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория. От ръководството на обсерваторията благодариха на министрите Мирослав Найденов и Нона Караджова.
Дейностите, които ще извършваме през следващите месеци, ще ни отклонят от тези, които са пряко свързани с астрономията, и можем да пропуснем някой астероид, който след десетина години ще удари земята, коментира след срещата в Министерския съвет доц. д-р Таню Бонев. При тези думи на Бонев премиерът Бойко Борисов заяви: "Това ли трябваше да кажеш сега?! Гледайте го!". В отговор Бонев каза, че ще го гледат, ако им остане време от другите дейности, с които сега се натоварват допълнително, за да получат допълнителната инжекция към бюджета на Института по астрономия и Националната обсерватория.


"Може би ще пропуснем и някоя избухваща звезда", посочи Таню Бонев и премиерът каза: "Гледайте по-внимателно".


Дейностите, които сега се налага да извършим, ще бъдат извършени така добре, както правим нашите астрономически изследвания. Астрономията е най-мултидисциплинарната наука, а може би и най-приложимата наука. Методите, които се разработват в областта на астрономията – специално методите за получаване, обработка, анализ и интерпретация на изображения могат да бъдат приложени в дейности, които са специфични за тези две министерства – Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите. Това ще бъде част от нашата дейност през следващите месеци, уточни доц. д-р Таню Бонев.


Нито една звезда не трябва да бъде изпусната. Мигар и след десет години да се взриви, ядреният синтез трябва да се контролира, каза още Борисов след среща за финансирането на обсерваторията. Това, което се прави по оперативните програми с министерството на образованието, са изключително важни проекти, които ще гарантират съществуването на обсерваторията с години напред, уточни премиерът.


"Договаряме се, едните пари още днес ще ви дойдат, другите най-късно в петък, за да може да минат през ПУДООС, така че ще получите с 20 000 лева даже повече, отколкото сте искали. Като целево съм готов да ви дам – една звездичка, повтарям, не искам да се изпуска, и да кажеш - отклоних двама астрономи да се занимават с горите. Колкото трябват допълнително, но една звезда не трябва да бъде изпусната", категоричен бе премиерът Бойко Борисов. Той каза, че това трябва да бъде предадено на министър Симеон Дянков.


В началото на седмицата учените, които за поредна година алармират, че средствата за функциониране на обсерваторията не достигат, се принудиха да търсят алтернативни начини за финансирането на астрономическия комплекс. Те сформираха футболен отбор "Роженските мечки" и поканиха на благотворителен мач отбора, в който играе премиерът Борисов - "Бистрица".


С парите от публиката на място и от телевизионни права учените планираха да спасят обсерваторията.Бюджетът на обсерваторията е част от този на Българската академия на науките (БАН), който три поредни години се движи около 60 млн. лв. - толкова са заложени и за 2013 г. Парите за наука бяха намалени още в първата година от мандата на ГЕРБ – преди това, за 2009 г., БАН имаше близо 96 млн. лв. субсидия. Бюджетът на "Рожен" се използва основно за текущи разходи – плащане на комунални услуги и заплати. В последните години обсерваторията няма пари дори за текущи ремонти, но редовно печели финансиране по различни научни проекти.


В официалната страница на "Рожен" във Facebook един от физиците в обсерваторията - Янко Николов, коментира, че по-хубавата страна на вчерашната среща с правителството е напомнянето за проекта RATIO по Националната пътна карта за научна инфраструктура. Николов коментира, че отпускането на сегашната субсидия не рашава кардинално проблемите им. Картата за научна инфраструктура беше приета от сегашното правителство на 21 септември 2010 г. и предвижда подкрепа за развиване на значими научни комплекси, които да станат част от европейската и световната дейност в своите области. Приемането й е ангажимент към ЕС и в документа е отделено специално внимание на запазването на комплекса в Рожен. Срок за изпълнение на стратегията няма.

Ключови думи към статията:

Коментари (225)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Явно Боко се уплашил от мача.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1094 Весело

  Интересно какви задачи на Аграрното министерство ще решават астрономите. Може би ще търсят земеделски култури из Вселената, които да бъдат внесени през Ирландия ?
  Интересна работа

 3. 3 Профил на nolito
  nolito
  Рейтинг: 442 Неутрално

  На министрите благодарили, на Него ръка ли му целунаха? Или другаде?

  Жалка история.

 4. 4 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  Театър на абсурда от най-висока класа. Самюел Бекет нервно пуши в ъгъла.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  [quote#1:"Long One"]Явно Боко се уплашил[/quote]
  И добре, че се е усетил навреме.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1173 Весело

  Боко винаги се е раъбирал добре с футболисти на не с учЕни!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 7. 7 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  А Цецко като си поиска увеличаване на бюджета на милицията, какво дава в замяна?

  Знаете ли колко е бюджета на МВР? 1.1 млрд лева (без да броим даренията които междувпрочем си продължават).

  Защо всеки път Цецко като каже "Дай!" получава толкова милиони колкото си е поискал?

  Съгласен съм пари да се дават само срещу реформи и срещу ангажименти...дори настоявам за това!

  Но защо за едни може, а за други не?

  С какво милицията е повече от БАН?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2557 Гневно

  "С парите от публиката на място и от телевизионни права учените планираха да спасят обсерваторията." - много екстравагантно, няма ЩО! Защо в БГ трябва да се вдига аларма до звездите, та да се СВЪРШИ работа, за която ХОРА получават пари?! Явно, който по-високо крещи все ще намери начин да "запуши" нещо! Защо не се върши работата, пък после ако щат и на Сириус да РИТАТ - плондири?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#2] от "Нихната Макя":

  Ще садят картофи и ще гледат свине и ще получат субсидия от ЕС.
  А за околната среда ще наблюдават с телескопа за корупционни практики при пречиствателни станции. Макар, че последните личат и със затворени очи.

  Миша
 10. 10 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Кви ще са тез задачи,дето ще им ги възлага земеделското министерство???Астрономите през деня,понеже не могат да си губят времето да зяпат звездите по светло, да започнат земеделска дейност?

 11. 11 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1373 Весело

  [quote#2:"Нихната Макя"]Интересно какви задачи на Аграрното министерство ще решават астрономите. Може би ще търсят земеделски култури из Вселената, които да бъдат внесени през Ирландия ? [/quote]

  Не, ще търсят коледен подарък от министър Найденов за премиера, а именно: доказателства за Божественият Му произход.

 12. 12 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Няма друго такова вълшебно място в страната като Рожен и въобще Родопите като планини. Не съм виждал другаде такова небе късно вечер, цялото във звезди. Който е мислил да строи обсерваторията там, определено е знаел какво прави.

 13. 13 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#11:"Yotce"]доказателства за Божественият Му произход.[/quote]


  +++++++++++++++++++++++LOL LOL

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Може би аз не чета внимателно новините, но не видях никъде как от БАН обясняват такова финансиране за Роженската обсерватория. Тя си е все пак тяхна, нали?

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#11] от "Yotce":
  Аааааа,не бех се сетил.....Малиии,тва ако го чуй нащо слънце,кви реки от пари ще текнат към астрономите))

 16. 16 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Дали БАН (чиято собственост уж е), разни министерства или някой друг- важното е да намерят и отделят пари за обсерваторията.
  Пари от мачлета и телевизионни права са смешка.

  Вещица от Овнерог
 17. 17 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#7:"NPaine"]С какво милицията е повече от БАН? [/quote]

  Със СРС-та си! Те и БАН гледат, слушат и записват ама продукцията им не става за изнудване (на кметове например).

  Моралът не е порок!
 18. 18 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 442 Неутрално
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#16] от "caffeine": Според мен за спокойна работа е нужно сигурно финансиране, на което може да се разчита година след година, не случайни "инжекции" от този и онзи. Или директно да извадят обсерваторията от БАН и да премине към някое министерство...

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Гневно

  БАН, както и всяка друга структура, получаваща бюджетно финансиране е ДЛЪЖНА да си разпредели парите така, че да и стигнат за съответната финансова година. Умишлено дъртите комунисти, които управляват академията от десетилетия и крадат от парите за наука, за да се облагодетелстват лично, играят този прозрачен номер с Роженската обсерватория, за да извиват ръцете на финансовия министър. Защо точно за обсерваторията няма пари? М? Някой задава ли си въпроса защо тя е единствената управлявана от БАН структура, която, видите ли, в края на годината свършва парите? Ами много е просто - дъртите комунисти в управлението на академията са наясно, че никой няма да обърне внимание, ако ревнат учени от института за етнология и фолклористика, но виж, като ревнат от обсерваторията - как щяло да се съсипе скъпото оборудване, как щели да я затворят, па как щяла да се повреди електрониката...!?!?! Бе каква е тая специална електроника, дето се поврежда като я рестартираш? Да не са някакви извънземни технологии, за които не сме чували? Бабини деветини на квадрат. Институцията БАН трябва да се закрие, да се откаже всякакво бюджетно финансиране на тази паразитна структура и парите да се разпределят директно към институтите. Никъде по света, освен в Русия все още, академиите не са държавни институции. Време е да се реформира тази закостеняла система, пълна с ДС кадри на по 90 лазарника, които се опикават по столовете, но не искат да се пенсионират заради тлъстите облаги, които от десетилетия смучат от българския данъкоплатец. Толкова!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 21. 21 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Ако не ме лъже паметта, обсерваторията в Рожен преди две години взе участие в откриването на нова планета по съвършено нов метод. Не съм специалист по астрономия, но това май е пример за дейност, която се извършва в една обсерватория. Аграрното министерство някак не ми се връзва.

 22. 22 Профил на LZ.2
  LZ.2
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#1] от "Long One":

  Не , упла-ил се е да не сформират отбор по каруцарски белот

 23. 23 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#20] от "avatar":

  Съгласен съм почти изцяло с теб!

  Но пак питам: с какво повече се различава милицията от Бан, че за милицията да има всеки път пари като си поискат, а за Бан не?

  Да не би милиционерите да са се реформирали и кога?

  Същата закостеняла и паразитираща структура, в пъти по големи и сериозни далавери.

  Защо за милицията има, а за Бан не?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 24. 24 Профил на nazional
  nazional
  Рейтинг: 281 Неутрално

  В БАН има доста раздут щат плюс класическите "научни" дейности като собствени звена за почивни бази, транспорт, жилищно настаняване и тн. И въпреки това съм съгласен, че има далеч по-нереформирани и недобавящи стойност към икономиката структури, начело с вездесъщото МВР. Та дори и армията пипнаха и реформираха, макар и доста касапски, само милицията не, което е най-дразнещото. Това че милицонерското крило в ГЕРБ е завзело почти всичко ще отблъсне и малкото им останали интелигентни избиратели.

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  "Аз мисля, че няма да пропуснете и звездите, защото това, което ще правите, е да наблюдавате и влиянието и върху горите, околната среда"

  Аре насочвайте телескопите към горите...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на alfa
  alfa
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Иронията с мачлето не беше схванато от ББожествения, а явно и от някои тук.

 27. 27 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1789 Весело

  Интересно ми е какви услуги са искали Караджова и Найденов? Да гадаят по звезди или да правят хороскоп на Гербаджии?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 28. 28 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 549 Неутрално

  гледах по ТВ един материал за тази обсерватория . млад физик с 360 лв. заплата - доплака ми се , а наскоро фин.м-р Дянков се разходи до Виетнам, като мъкнеше и любовницата си, с която посетиха доста екзотични места.....само дебил,нахален и тъп може да направи такива излагащи го ходове...

 29. 29 Профил на La Tartaruga
  La Tartaruga
  Рейтинг: 605 Весело

  Една хубава новина Няма значение благотворителен футболен мач, ММА или обикновен ръкопашен бой, МЗХ или НАСА, радвам се, че тази години обсерваторията няма да бъде затворена.

  Сега се иска да се направят добри разчети от страна на Да-Се-Свети-Името-Му, министерства, БАН и всички в кюпа, за да не се стига другата есен до нова подготовка за зазимяване на уреди.

 30. 30 Профил на denere
  denere
  Рейтинг: 388 Разстроено

  На футбола парите ги дадоха ей така, без нищо насреща. На обсерваторията ги дават ДВЕ министерства срещу СВЪРШЕНА работа???
  Явно подсъзнателно правителството знае, че от БГ футбола резултат не може да очаква.

 31. 31 Профил на alfa
  alfa
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#20] от "avatar":

  Да се сложат милиционери в БАН, виж как им стигат парите на тях, милиционерите !!!

 32. 32 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Директора на обсерваториата си плю на образованието и доктората. Ако държеше и грам на тях щеше да стане и да си отиде без да подпише! Това е абсурд от физична гледна точка!

 33. 33 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#20] от "avatar":

  Интересна позиция - млад комунист срещу
  "дъртите комунисти" в защита на финасовия министър, среден комунист.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 34. 34 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1204 Весело

  "С парите от публиката на място и от телевизионни права учените планираха да спасят обсерваторията."
  Е те сФанах поради що Боко даде 1/един/милион на телавизията да го пуща на екран футбола наш,щото инак за туй смешно нещо няма никакъв смисъл.

 35. 35 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#19:"dogwoman"]Или директно да извадят обсерваторията от БАН и да премине към някое министерство... [/quote]

  Външният одит на БАН коментира точно такива неща - в структурите на БАН са включени звена, които в другите държави са директно към бюджета на изпълнителната власт. Бяха дадени и примери - НИХФИ (метеорологичния институт). За Обсерваторията на вр. Рожен не помня, но по общи съображения също трябва да е на директно финансиране от бюджета, а не през структурите на БАН.

  Доколкото парите за БАН идват от данъците ни, то държавата и конкретно финансовото министерство са отговорни за неуредиците при харченето им. Да не говорим, че когато самият бюджет, средствата отделени за БАН са недостатъчни априори, то няма как да говорим за "разумното" им разпределяне.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 36. 36 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#20] от "avatar":


  Голям умник си. МВР то като са с над 1 млрд. бюджет и още не знам си колко "дарения", всяка година искат пари и им се дават. Да не би те да правят нещо повече от другите, че заслужават повече? ГЕРБ и всяко правителство до тук си ги е ползвало и ползва за лични далавери облаги.

 37. 37 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#23:"NPaine"]с какво повече се различава милицията от Бан[/quote]
  Първо, "милиция" няма от около 23 години - има полиция. Второ, органите за вътрешен ред са в основата на държавността от самото възникване на държавата като институция - първите органи, които са създадени, са групи за защита от външни нападения - армия и такива за поддържане на вътрешния ред - полиция.
  Повече от сигурно е, че държавата и полицията могат да съществуват без БАН и без обсерватория. Съществуването обаче на БАН и обсерваторията е под огромен въпрос, ако я няма полицията. Почти сигурно е, че в момента, в който закрием полицията, телескопът от роженската обсерватория ще бъде изтъргуван от дебеловрати момчета с ниски челца, а подобни на теб другари, които се опитват да налагат някакви абсурдни теории, ще са първите, които ще ограчат форумите как държавата не ги е защитила срещу престъпниците. Нали тъй, другарю?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 38. 38 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Ще охраняват границите на Сириянаистина възмутително и нахално "извиване на ръце".

 39. 39 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#20] от "avatar":

  Ти този коментар под всяка статия за Рожен ли ще го слагаш?
  Хайде нещо ново измисли....
  Пари за наука и развойна дейност трябва да се дават, иначе матряла ще си става все по-тъп...

 40. 40 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Това е лоша новина.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 41. 41 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Имаме една обсерватория на световно ниво и нея щяхме да загубим заради инатлъка на Дянк-офф!
  Добре, че Борисов май малко се е постреснал и е потърсил компромис - пак с държавни пари да се спасява, но под благовиден предлог... Хубавите неща са две - първо, обсерваторията не се затваря, и второ, показва се, че може БАН да се използва, ако се мисли държавнически!

 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Предлагам на Б.Б.:
  1. Да срине най- голямата обсерватория на Балканският полуостров и вместо нея да построи там магистрала
  2. Да не дава отчет в НС за въпросите със газовите сделки
  3. Да не приемат подопечните му депутати в НС декларацията на Атака за осъждане на действията на ДПС по казуса ген. Делов
  4. Официално да приеме като висша държавна политика неоосманизма на ердоган и да изкорени всеки спомен за българщината по българските земи
  5. Като истински диктатор и самодържец да възприеме изменение на КРБ с връщане на чл.1 от КНРБ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#37] от "avatar": Няма проблем да живеем без полиция като българската. Даже, ще ние по-добре зашото няма да им даваме заплати и пенсии.

 44. 44 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#16] от "caffeine":
  "Дали БАН (чиято собственост уж е), разни министерства или някой друг- важното е да намерят и отделят пари за обсерваторията."
  ---
  Не е маловажно. Има си институции и бюджет за тях. Вече някой форумец написа за 1.1 милиарда за МВР. Поискани-дадени. Всяка година.
  Не може постоянно да се поставят в стресови ситуации и да зависят от волята на един човек.
  Все едно само ще гасим пожари, макар и успешно, но нали след пожарищата остават пепелища? Най-малкото в съзнанието ни.
  Това не е отговорна политика.

 45. 45 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#40] от "mr.wonderworld":

  В какъв смисъл новината е лоша?

 46. 46 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#24:"nazional"] Та дори и армията пипнаха и реформираха, макар и доста касапски, само милицията не, което е най-дразнещото. Това че милицонерското крило в ГЕРБ е завзело почти всичко ще отблъсне и малкото им останали интелигентни избиратели. [/quote]
  Ъхъ. Или както казаха едни умни хора скоро - в момента елитът на Симеоново е и елитът на нацията. Цецко и патриарх ако не дръпне оттам, те па на.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 47. 47 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Е, някои искаха Той ЛИЧНО да "оправя" всеки проблеем и сега какво се получи?

  Че ако не стигнеш ЛИЧНО до Него проблема ти просто няма да се реши.

  Както се казва - вие ли криво се молихте, или Господ криво ви разбра.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 48. 48
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 49. 49 Профил на the place
  the place
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Първо искам да кажа , че това е много добра новина, все пак се намериха пари за обсерваторията в Рожен, което е хубаво, наистина добра новина.
  Второ - "Може би ще пропуснем и някоя избухваща звезда", посочи Таню Бонев и премиерът каза: "Гледайте по-внимателно".
  ББ доближава по гениални изказвания Тодор Живков

 50. 50 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В тази държава има 430 хиляди служители на заплата към бюджета, но НИКОЙ от тях не може (или по-точно не смее) да ви помогне без ЛИЧНАТА благословия на Бащицата.

  Това ли искахте? Пълен блокаж на системата, защото само един човек в цялата държава има право да взема решения?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Гневно

  [quote#42:"dqdomart"]1. Да срине най- голямата обсерватория на Балканският полуостров и вместо нея да построи там магистрала [/quote] и джамия, която да е седалище на Главното мюфтийство, мюфтийството да се освободи от държавни налози; мюсюлманското вероизповедание да стане държавна религия, а всички българи немюсюлмани да работят за издръжката на 10тте процента мюсюлмани в България- защото правоверните няма как да работят , щом бият чела по 5-7 пъти на ден- те се занимават с "духовното" и нямат време да осигуряват насъщният за издръжка на семействата си....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#48:"SorryLol"]Когато дадоха 970 хил. лв за излъчване на "футболното" първенство, да бяха накарали ритнитопковците да садят малко картофи [/quote]

  +++++++++++

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 53. 53 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  От допълнението на статията:
  "Методите, които се разработват в областта на астрономията – специално методите за получаване, обработка, анализ и интерпретация на изображения могат да бъдат приложени в дейности, които са специфични за тези две министерства – Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите."

  На това му се вика "с държавния печат да чупиш орехи" (Марк Твен, "Принцът и просякът". Или с багер да копаеш дупки за колчета

  Доколкото си спомням тези дейности се финансират с евросредства и със сигурност има структури към двете министерства, които получават бюджетни средства за работата, която сега е възложена на астрономите. Между другото - не се и съмнявам, че астрономите ще се справят перфектно със задачата. И предчувствам голям цирк, когато добре свършената работа изкара на светло долните гащи на двете министерства.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 54. 54 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#37] от "avatar":

  Ох леле майко, на теб само естествения подбор може да ти помогне...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 55. 55 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#48] от "SorryLol":

  Нямаше да е зле и родната милиция да трябваше да оправдае някак си непрекъснато рястящия си щат и бюджет.

  Вместо това престъпността ескалира с двуцифрен процент и въоръжени обири в самата столица са почти ежедневие.

  В това време МВР продължава да получава "дарения" от "оперативно интересни лица", да получава десетки милиони извънредни бюджетни помощи, и за капак до края на 2013-а назначава още 2000 глави добитък.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 56. 56 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Весело

  Всъщност трябва да сме поласкани, че държавата дава 100 миолиона за подслушване на гражданите си, а не иска да даде даже милион за гледане на звездите. Явно наистина сме много специални и важни за тиквофилите

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 57. 57 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Весело

  На ББ не може да се опре нищо във вселената. След поставената задача: "Като целево съм готов да ви дам – една звездичка, повтарям, не искам да се изпуска, и да кажеш - отклоних двама астрономи да се занимават с горите. Колкото трябват допълнително, но една звезда не трябва да бъде изпусната", категоричен бе премиерът Бойко Борисов." Можем да спим спокойно че никакъв Армагедон не може да ни изненада.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 58 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Обсерваторията треба да мине към МВР, с цел по-добро подслушване, наблюдение и воайорство....

 59. 59 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#41:"penkagk"]Имаме една обсерватория на световно ниво и нея щяхме да загубим заради инатлъка на Дянк-офф! [/quote]
  Во истина, така е! Ей на и аз вече една седмица стана как не мога да спя и съм затънал в мисли и терзания като как ли се справят гърци, сърби, македонци, румънци и прочее нации, като си нямат обсерватории на "световно ниво" и с какво ли, горките се гордеят? И най-паче, като как точно става туй нещо - гордеенето? Този въпрос ме тормози от десетилетия! Моля някой да поясни как работи тая пущиня, че нямам мира вече. Значи отивам в магазина, награбих пържоли, луканки, салтанати, отивам на касата и се изпъчвам, ама тъй, не как да е, ами да си личи, че се гордея и викам на касиерката - гордея се, че имаме обсерватория на световно ниво. Тя ме погледна учудено и вика, чудесно, а сега си платете сметката...
  Рекох си, туй с гордеенето явно не е проста работа, ще питам по форумите. Ама никой до сега не ми го е обяснил, а всеки разправя как се "гордеел" - кой с ВОСР, кой с обсерватории...
  Любезно моля за помощ и съдействие. Мерси.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 60. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#48] от "SorryLol":

  Ми то и без това половината стадиони приличат на подходящи за целта ниви..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 61. 61 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#41:"penkagk"]Хубавите неща са две - първо, обсерваторията не се затваря, и второ, показва се, че може БАН да се използва, ако се мисли държавнически! [/quote]

  Не е това начина да се "използва БАН".

  Там трябва да има сериозни реформи, а не просто финансов натиск за това "феодалните старци" да станат послушни.

  И знаеш ли защо трябва реформа? Защото 2014-2020 ЕК ще дава пари не за магистрали, а за наука. И тия пари кой ще ги усвоява? Милиционерската школа, черепа, трейсиянците и главболгарстрой ли?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 62. 62 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#59] от "avatar":

  Каскет, всяка власт може да те накара да и направиш свирка срещу сребърници или със заплахи. Но гълтането е по желание. Припомняй си го от време на време. Вече звучите бетер платените лизачи на Триглавата.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 63. 63 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#39:"alter_ego"]Пари за наука и развойна дейност трябва да се дават, иначе матряла ще си става все по-тъп...[/quote]
  Лелее, като гледам след 65 години наливане на пари в БАН как се е вдигнало интелектуалното ниво на мат'ряла, чак тръпки ме побиват... Я ги виж само под тая статия какви са ги натворили...

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 64. 64 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  След това допълнения и аз почвам да си мисля, че астрономите ще работят като горски в свободното си време. Всъщност ако се опитам да съм сериозен в тази трагикомична ситуация НАО наистина може да свърши добра работа на МОСВ. Обаче от днес ли се разбра за тази възможност? Защо не се ползва до сега? И пак се питам, защо за учените се извърта всякак да не се дават пари, а за милиционерите се дават без проблем?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 65. 65 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Тоя филм вече го гледаме много пъти - пъдарят не дава, но ЦАРЯТ ДАВА.
  РАЗБИРА СЕ, КАТО СЕ РАЗПОРЕЖДА С НАШИТЕ ПАРИ КАТО С БАЩИНИЯ.
  Впрочем, ако му бяха бащиния, все малко щеше да се замисли.

 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#59:"avatar"] Ама никой до сега не ми го е обяснил, а всеки разправя как се "гордеел" - кой с ВОСР, кой с обсерватории... [/quote] България се гордее и с лиофизираните космически храни, не като Турция- построили гробница на някой си осман, ама костите му не са в нея Или пък - гордеят се с двиреца Долмабахче, ама този дворец е бледо копие на баровоковите и ренесансовите дворци на чужди държави и чужда на турците цивилизация Та- какъв е проблема България да се гордее със собствена обсерватория? Турция с население 80 милиона има ли поне ЕДИН космонавт А- те май се гордееха с правоприемаството си на Османската империя

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 568 Любопитно

  "Нито една звезда не трябва да бъде изпусната. Мигар и след десет години да се взриви, ядреният синтез трябва да се контролира, каза още Борисов след среща за финансирането на обсерваторията."

  Някой да преведе какво е искал да каже църула. плс!

 68. 68 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1789 Весело

  "Нито една звезда не трябва да бъде изпусната. Мигар и след десет години да се взриви, ядреният синтез трябва да се контролира, каза още Борисов"

  Велик учЕн!!!! Осъществил ядрен синтез в астрономическа обсерватория??!!!

  Предлагам да е цитат на деня.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 69. 69 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#66:"dqdomart"]двиреца [/quote] двореца

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 70. 70 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#2:"Нихната Макя"]Интересно какви задачи на Аграрното министерство ще решават астрономите. Може би ще търсят земеделски култури из Вселената, [/quote]
  Айде сега, като не разбирш не се опитвай да оригиналничиш! Астрономията е най-доброто поле за разработване и тестване в практиката на статистически математически модели от теория на вероятностите. Такива, като Марков чейн (верига) модел например, които с голяма точност предсказват поведението на обекти, които имат стохастично (случайно) поведение, което обаче зависи от предишното състояние на системата. такива са метеорологическите процеси, но съшо и поведението на пазарите, а и почти всички сложни обществени процеси.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Министерствата на земеделието и на околната среда и водите "..ще възлагат задачи на астрономите в обсерваторията в Рожен и срещу извършените дейности те ще получат сумата, която е необходима за оцеляване на обсерваторията до края на годината, съобщи "Фокус".

  ама тия телескопи не са за надзираване на насажденията или за бройкане на дивите зайци,бааа!! ) какви хорица ! Диви хорица...дивеч !!!

 73. 73 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Цитат на деня: "Това ли трябваше да кажеш сега?! Гледайте го!"
  Също чакаме в Господари на ефира, там имаше Златен Скункс, който Бойко вече отдавна е спечелил за цялостно творчество....

 74. 74 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  не,просто чета..едва сега започнах четенето и:
  "Той се ангажира да осигури още пари от бюджета на просветното министерство, за да не бъдат отклонени астрономите от основната си дейност заради новите ангажименти."

  хахахахха,да не се отклоняват да зяпат звездите и небето,наука да правят..а да изпълняват прикази! Абе вчера дадох акъл да именувате някоя суперзвезда на негово име...направихте ли го и коя е звездата,координати и какво е името й?? )

 75. 75 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  плочки от контекста...страшен дувар ви викам:
  "С двете министерства са намерени общи интереси и те са готови да възложат задачи, които астрономите са най-компетентни да решат"
  "Може би ще пропуснем и някоя избухваща звезда", посочи Таню Бонев и премиерът каза: "Гледайте по-внимателно".
  "Дейностите, които ще извършваме през следващите месеци, ще ни отклонят от тези, които са пряко свързани с астрономията, и можем да пропуснем някой астероид, който след десетина години ще удари земята, коментира след срещата в Министерския съвет доц. д-р Таню Бонев."
  "При тези думи на Бонев премиерът Бойко Борисов заяви:"Това ли трябваше да кажеш сега?! Гледайте го!".

 76. 76 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#67] от "xymax":
  То превод НЯМА Това е малоумщина и безпросветностно невежество по предмета "физика", изучаван в 7ми и 8ми клас! Как от обсерватория ще се контролира ядрен синтез?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 77. 77 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 497 Неутрално

  поне няма да се закрие; вече на какви неща се радваме

 78. 78 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Колкото трябват допълнително, но една звезда не трябва да бъде изпусната", категоричен бе премиерът Бойко Борисов. Той каза, че това трябва да бъде предадено на министър Симеон Дянков."

  още едно паве...към БГ дувара!
  спирам дотук!!

  какво и как да коментираш,съжалявам че четох даже...това е ПОРНОГРАФИЯ на върха на държавата!! ПОРНО мръсно!!

 79. 79 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 647 Неутрално

  БАН са си виновни - държавното им финансиране за 2012-та е 120 милиона лева. Като включим договорите за проекти и изследвания вероятно финансирането им е много повече.

  Как е възможно тази институция да е толкова непродуктивна и зле управлявана?

 80. 80 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Весело

  "Министерствата на земеделието .....ще възлагат задачи на астрономите в обсерваторията в Рожен и срещу извършените дейности те ще получат сумата, която е необходима за оцеляване на обсерваторията до края на годината"

  Не знам защо недоволствате от връщането ни към корените на човечеството. Всъщност точно древните астрономи, тогава обикновенно назовавани жреци, шамани, магове и т.н. са наблюдавали продължително движението и фазите на небесните тела , /звезди, луна , слънце/.Въз основа на това са давали указания на простолюдието кога да почне земеделските работи, като сеитба, оран , жетва и т.н. И са поминували не зле, за наблюденията са се строели пирамиди , зикурати , мегалити и още чудесии. Принасяли са им жертви, включително и човешки. Така е било при ранните форми на земеделие, практикувани от древните египтяни, шумери, маи и прочие. Та, както се вижда, всичко ново е добре забравено старо. Но можем да се върнем още по-назад. Защо например учените спелеолози и геолози не потърсят удобни и просторни пещери, /това сега е особенно актуално, пред вид хората без подслон след земетресението в Перник/ , учените ботаници копия и цепеници, учените минералолози кремъци и каменни топори , учените орнитолози пера за украшение за глава като на Винету. Всички учени трябва да се включат за да изпълнят поставените от правителството
  задачи.

 81. 81 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  това е изродщина !!! гнус и гавра!!
  и..КАКВИ СА ДЕЙНОСТИТЕ ??? ало,.журналистите??
  дайте да чуя окончателно за това ПОРНО!! какви дейнсоти ще изпълняват по гори и поля..секретни разработки ли са??

 82. 82 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#66:"dqdomart"]България се гордее и с [/quote]
  Попитах не "с какво", а "как"... как става тая пущина гордеенето?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 83. 83 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Весело

  До коментар [#81] от "triton123":

  е то е ясно какви са, наоколо е пълно с ливади, на които трябва да се насадят компири! астрономите, свободни от смяна веднага се изпращат по лювадите, произвеждат, самозадоволяват, а остатъка - в хипермаркетите на ниска цена! храс-прас, проблема е решен!

 84. 84 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 442 Неутрално

  представям си какво му е било на този Таню Бонев да му се подиграва един пожарникар и футболист....
  а той да трябва да му благодари за подаянията
  журналистите ръкопляскали ли са само.... КАКВИ СА ТИЯ ДОГОВОРИ, какво пише в тях

 85. 85 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1655 Любопитно

  Ами откъде ще вземат пари за хонорара на Брус Уилис, ако астрономите видят астероид, идващ към Земята?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 86. 86 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#76:"dqdomart"]Това е малоумщина и безпросветностно невежество по предмета "физика"[/quote]

  Аааа, и никакви езикови знания , не пропускай елементарния факт, че "обзървър" (англ. вариант на Observe) е "наблюдавам" , последното е податка към герберите, да не се ровят из флашките .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 87. 87 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 875 Неутрално

  От статията не се разбра защо са свършили парите 3 месеца преди края на годината. Все някой трябва да е отговорен за това.
  Ако моя годишен бюджет свърши, съм си виновен аз като съм харчил по-вече или работодателя в случай че ми е забавил 2-3 заплати.
  Тук кой е отговорен и пред кого?

 88. 88 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1144 Весело

  [quote#76:"dqdomart"]Как от обсерватория ще се контролира ядрен синтез?! [/quote]
  Е..сега и ти! Достатъчно е един поглед от Него и..нещата са у ред, хихих

 89. 89 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Весело

  До коментар [#85] от "Хриси":

  от здравното И спортното министерства?

 90. 90 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  [quote#84:"petark"]представям си какво му е било на този Таню Бонев да му се подиграва един пожарникар и футболист.... [/quote]
  Аз..не мога да си го представя..наистина е голям срам.

 91. 91 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#24:"nazional"]Това че милицонерското крило в ГЕРБ е завзело почти всичко ще отблъсне и малкото им останали интелигентни избиратели.[/quote]

  А то друго крило има ли? Просто питам

 92. 92 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#81] от "triton123":

  Предполагам, че става дума за сателитни снимки с които да се картират (изработят карти) на площите и съответния анализ. Това е дейност, която се "мъчи" откакто сме част от ЕС, със сигурност има и евро финансиране, както и сериозни отдели в двете министерства. Не вярвам да (по)върнат заплатите си .

  Наистина астрофизиците нямат никакъв проблем да свършат тази работа - имат и знанията и инструментариума (математическия инструментариум). Само дето резултатите ще бъдат верни, а не нагласени . Заради последното очаквам голям цирк, когато астрономите свършат своята част от работата на министерствата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 93. 93 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#80] от "цаки":
  +++++++++++++++++++++++++++++++++

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 94. 94 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1144 Весело

  [quote#75:"triton123"]"При тези думи на Бонев премиерът Бойко Борисов заяви:"Това ли трябваше да кажеш сега?! Гледайте го!". [/quote]
  Вождът очакваше почести, възхвала! Затова е и разочарован - учените не са проз човежки матриал

 95. 95 Профил на redeemer
  redeemer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#2] от "Нихната Макя":

  За астрономията се измислят методи за компютърно извличане на характеристики от изображения. Това има приложение навсякъде, не само в земеделието.

 96. 96 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#85] от "Хриси":

  А за какво са ни Брус или Арни като си имаме Бойко?
  Не ни трябват също Бени Хил или Роуън Аткинсън.

 97. 97 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#63] от "avatar":

  Ми то твоите са най-интересни... Бедна душичка си да знаеш. Книжки трябва да четеш, за да ти е ясно защо ни е нужна обсерваторията и какво се случва в нея... Ама чукча не читател, чукча писател...

 98. 98 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1655 Весело

  До коментар [#96] от "цаки":

  А, недей така! Боко е твърде зает да изгравя всеки ден и да ни огрява с великата си вселенска премъдрост.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 99. 99 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 508 Весело

  Нали преди две години кръстиха един астероид Христо Ботев. Преди това имаше Васил Левски.
  След днешното безумение имам странно подозрение какво ще бъде предложението за име на следващият астероид, който ще намерят

 100. 100 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1655 Любопитно

  До коментар [#99] от "лизард":

  Ммммм... Симеон Дянков?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK