Митрополит Кирил е сменил фамилията си, вероятно за да прикрие агентурното си минало

Кирил Петров Христов, който сега се казва Кирил Петров Ковачев

© Дневник

Кирил Петров Христов, който сега се казва Кирил Петров КовачевВарненският митрополит Кирил, който вчера беше утвърден като наместник-председател на Българската православна църква, е сменил през 1999 г. фамилното си име. Това е станало най-вероятно с цел той да прикрие дейността си като сътрудник на Държавна сигурност. 


Информацията беше потвърдена пред "Дневник" от бившия секретар на Варненската и Великопреславска митрополия отец Борис Борисов. "В домовата книга на митрополията, която лично аз съм водил, владиката фигурира с името Кирил Петров Христов, каза той. Фамилното му име бе променено при смяната на вътрешните паспорти с новите лични карти. Лично аз се занимавах с това", каза той.


Това, че митрополит Кирил е сменил името си, става ясно от съдържанието на агентурното му досие , където той фигурира с имената Кирил (Богомил) Петров Христов и псевдонимите Ковачев и Владислав, с които е донасял съответно за Първо главно и Шесто управление на ДС.
При подмяната на т.нар. зелени паспорти с лични карти


и със съдействието на високопоставени служители в тогавашната Регионална дирекция на полицията във Варна митрополитът е получил документ за самоличност, в който фамилията му Христов е подменена с Ковачев.


Най-вероятно това дава основание на Кирил в няколко поредни телевизионни интервюта през последните дни отново да твърди, че не е сътрудничил на ДС, въпреки категоричното заключение за агентурната му принадлежност, направено от комисията по досиетата.


По думите на отец Борис в качеството му на секретар той е бил натоварен със задачата за подмяната на документите за самоличност на варненския владика Кирил лично от него. "Извика ме един ден в кабинета си и ми обясни, че трябва да изготвя и да подам от негово име формулярите за смяна на паспорта, разказа той. Понечих да си тръгна от кабинета му, а той с типичния си сприхав тон ми каза: "Чакай! Най-важното не съм ти казал още, а ти бързаш."


В последвалия разговор митрополит Кирил обяснил на отец Борис, че е говорил с началника на отдел "Документи за самоличност" на варненската полиция


фамилното му име да бъде променено от Христов на Ковачев


"Ще отидеш там, ще кажеш, че е говорено, те знаят какво да правят", казал той. Според разказаното от бившия секретар на митрополията във Варна служителите, които приемали попълнените формуляри за смяна на документите, действително били информирани за преименуването и процедурата протекла без затруднения.


Смяната на името, с което сегашният наместник-председател на Българската православна църква е осъществявал дейността си като сътрудник на ДС, сега вероятно му дава основание да твърди, че в архивите няма нито един документ, който да носи неговия подпис.


"Аз научих за всичко това сега. (...) Не съм подписвал документ и не съм давал съгласие да сътруднича на ДС. (...) Съвестта ми е чиста, не намирам за какво да се кая", каза той в предаването "Опасно близо" на bTV миналата неделя.


Любопитен е фактът, че митрополит Кирил избира за своя фамилия именно агентурния псевдоним Ковачев, който е получил на 29 юни 1976 при регистрацията у като сътрудник на Първо главно управление на ДС. Според негови сътрудници той се е спрял на тази фамилия, за да може и след преименуването да продължи да използва подписа си, в който отчетливо се различава буквата К.


Както при първоначалното си вербуване обаче, така и по-късно, на 1 юни 1989 г., когато е прехвърлен за работа в политическата полиция на Тодор Живков, сегашният претендент за патриаршеския пост е упоменат с трите имена Кирил Петров Христов.


Същата фамилия - Христов - носи и братът на митрополита


Христо Петров Христов, който има букмейкърски пункт за футболни залагания на варненската улица "Фантазия" №40.


Според юристи името има характер на относително стабилен елемент от гражданскоправния статус на физическите лица. Честата му смяна може да доведе до объркване и хаос в т.нар. граждански оборот и обществените отношения. Процедурата е допустима в случаи, в които промяната на името е мотивирана от наложителни причини като брак, развод, осиновяване и др. По тази причина в закона е предвидена правна възможност за допускане на промяна на цялото име или части от него.


Въз основа на положително решение на съда, с което е допусната промяна на име според текстовете на Закона за гражданската регистрация, промяната се вписва в съответните регистри. Въз основа на съдебното решение се съставя и изцяло нов акт за раждане. За да бъдат ограничени безразборните и необосновани смени на имена, процедурата се осъществява в специално производство, което се осъществява от съда, и само по изключение – пред административен орган. Именно такова изключение се оказва и процедурата, при която е сменена фамилията на митрополит Кирил.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK