Плевнелиев демонстративно попречи на Марковска да се закълне (обобщение)

Венета Марковска остана сама, след като останалите членове на Конституционния съд се събраха на заседание.

© Красимир Юскеселиев

Венета Марковска остана сама, след като останалите членове на Конституционния съд се събраха на заседание.Венета Марковска не можа да положи клетва за съдия в Конституционния съд (КС), тъй като президентът Росен Плевнелиев демонстративно напусна залата и отказа да присъства на церемонията. 


Точно преди да дойде редът на избраната от квотата на парламента Марковска да произнесе думите, с които да стане член на съда, държавният глава прочете предварително написано изявление, че не може да присъства на полагане на клетва от юрист, за когото не са изчистени съмненията в неговата репутация. 


"Мотивът за тази стъпка е, че в публичното пространство има съмнения за моралните качества на един от избраните конституционни съдии. По тази причина през изминалите дни призовах нееднократно  този кандидат да положи клетва, едва след като изчисти името си", се посочва в изявлението на държавния глава, в което нито веднъж не се споменава името на Венета Марковска (пълният текст на изявлението вижте тук)

Според чл. 6 от Закона за Конституционния съд избраният за съдия полага клетвата в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

Това, допълни президентът, "би нарушило и репутацията на Конституционния съд, което аз не мога да допусна". Плевнелиев посочи, че е получил писмо от прокуратурата, което го убедило още повече да не присъства на клетвата, още повече, че самият кандидат поиска да не положи клетва, "докато не се разчистят всички обстоятелства около сигналите и информациите, които са налични".  


Изявлението на президента дойде след като другите трима новоизбрани членове на КС - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов, вече бяха положили клетва.


След като президентът прочете изявлението си и напусна тържествената зала, председателят на КС проф. Евгени Танчев каза, че в отсъствието на държавния глава не може да се полага клетва според Закона за Конституционния съд.


Всички съдии започнаха да излизат, тъй като председателят Танчев ги призова на заседание. Венета Марковска остана сама заедно с придружаващите я независими депутати, които я бяха издигнали.


Фотогалерия: Клетвата в Конституционния съд >


Сред невъобразимата блъсканица на журналисти и гости Марковска не пожела да коментира пред журналистите случилото се. Залата се опразни, като юристи, журналисти и гости единодушно коментираха, че скандалът е безпрецедентен.


Прокуратурата уведомила за сигнала президента и парламента


Писмото, с което изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов е уведомил президента Росен Плевнелиев за образувано през 2011 г. от държавното обвинение досъдебно производство срещу неизвестен извършител, е изпратено и до и председателя на Народното събрание Цецка Цачева, съобщи малко по-късно говорителят на прокуратурата Стелияна Кожухарова на извънредна пресконференция. 


Прокуратурата проверява за извършено престъпление в периода 2005 - 2010 г.  - подкуп и търговия с влияние. 


Говорителят на държавното обвинение посочи, че срещу самата Марковска не се води наказателно производство, не съобщи обаче дали то е срещу приятеля й Георги Георгиев. Досъдебното производство е за придобиване на имоти по повод дарения, административни дела и уволнени служители на МВР, каза Кожухарова. 


Преди седмица "Дневник" писа, че в прокуратурата има преписка, образувана по сигнал на Стоян Стоянов, бивш следовател.Самостоятелен ход или съгласувана акция


Източници от президентството отрекоха за "Дневник" действията на държавния глава да са част от координирана акция с премиера. По думите им става дума за самостоятелен ход на Плевнелиев. 


Президентът и шефът на парламента поздравяват конституционните съдии в началото на церемонията

© Красимир Юскеселиев

Президентът и шефът на парламента поздравяват конституционните съдии в началото на церемонията


Президентът на два пъти направи публични изявления, с които намекна, че не приема Марковска да стане член на КС. "Венета Марковска все още има време да вземе своето окончателно решение. Нямам точна информация дали утре ще се закълне като конституционен съдия", каза вчера държавният глава.  Миналата седмица пък Плевнелиев заяви, че Марковска сама трябва да избере дали да положи клетва и на базата на каква процедура. Той отбеляза, че в основния закон е записано, в Конституционния съд трябва да влязат най-достойните, най-чистите, с високи морални критерии хора. "Това, че в обществото има съмнения, е вече проблем само по себе си, но не съм аз този, който ще посочи "да" или "не" в казуса с госпожа Марковска", каза още Плевнелиев.


Премиерът Бойко Борисов нарече действията на президента "изключително мъдър и добър ход"


"Това е изключително мъдър и добър ход на президента, след като аз три пъти помолих г-жа Марковска и тя не разбра, че България трябва да спазва това, което е поела като ангажименти за максимална прозрачност в съдебната система", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".


От казуса "Марковска"  загубиха всички, пък коментира вицепремиерът Цветан Цветанов и отказа да говори повече, тъй като не бил запознат с подробностите. 


Прецедент в правото с неясно решение


Несъстоялата се клетва отключи и юридически спор както за бъдещето на Венета Марковска, така и за законосъобразността на действията на президента. Ясен отговор и по двата въпроса засега няма, тъй като случаят е прецедент.


Малко преди клетвата ВСС прие оставката на Марковска като зам.-председател на Върховния администативен съд. Веднага след церемонията обаче правосъдният министър Диана Ковачева заяви, че тя няма да влезе в сила, докато съдийката не стане член на КС. Според министъра в приетата днес оставка има условие, че Венета Марковска трябва да поеме длъжността конституционен съдия, за да бъде освободена от задълженията си като заместник-председател от ВАС и като съдия. 


Юристи и депутати обаче коментираха, че тълкуванията по темата могат да са разнопосочни. 

Премиерът Борисов даде знак в каква посока се търси изход от създалата се ситуация, като обяви, че е помолил юристите от мнозинството да проверят дали е възможно парламентът да преразгледа своето решение, каза премиерът Бойко Борисов.


Няколко часа по-късно председателят на правната комисия Искра Фидосова, която в последните седмици защитаваше кандидатурата на Марковска, заяви, че ще търси мнението на всички парламентарни сили, защото решението на сложния казус ще има значение и вбъдеще, ако възникне сходна ситуация. 


Мненията са разделени най-общо на две: според част от юристите в Народното събрание, включително от ГЕРБ, най-чистият вариант е Марковска да се откаже пред парламента от поста, за който е избрана. Не е известно какво ще стане, ако тя не пожелае да го направи. Според други юристи (от десницата и ДПС) трябва да се поиска тълкувателно решение от КС как да се действа и може ли да започне нова процедура за избор на съдия от квотата на парламента. Янаки Стоилов от БСП пък заяви, че вече са налице всички основания за нова процедура, без допитване до съда. 


Обвинения към президента и заплаха за импийчмънт 


Действията на президента Росен Плевнелиев също станаха обект на юридически тълкувания и спорове. 


Независимите депутати, които издигнаха Венета Марковска, обявиха, че президентът не е имал право да прекъсне церемонията, както и че клетвата е полагана от всеки от новоизбраните съдии поотделно, което е в разрез с практиката на КС. 


Дарин Матов, Димитър Чукарски, Тодор Великов и Марио Тагарински се заканиха да поискат тълкувателно решение от КС дали с днешното си поведение президентът не е превишил правата си. За целта им трябват 48 депутатски подписа, но не е ясно от кого може да ги получат. Ако пък се стигне до Конституционния съд и той им даде основание, се заканиха да започнат и процедура за т.нар. импийчмънт на държавния глава.


Депутати от левицата тълкуваха, че държавният глава е превишил правомощията си, като не е позволил да бъде изпълнено решение на Народното събрание и на практика е наложил вето върху решение на парламента. Техни колеги от десницата пък смятат, че Плевнелиев не е ревизирал, а е легализирал решението на парламента. 


Социалните мрежи за провалената клетва


Социалните мрежи полудяха минути след провалената клетва. Потребители на "Фейсбук" споделяха линкове от информацията в медиите, а "Туитър" се напълни с коментари за случилото се.


Преобладаваше одобрението за действията на Росен Плевнелиев: "Циркът с напускането на президента изглежда съвсем разумна постъпка на фона на цирка с конституционния съд. Хляб, магистрали и зрелища", коментира потребител @suncho. Появиха се и множество иронични коментари за Венета Марковска, като "#Марковска се закле пред себе си - повече да не прави така" (@AndreyIontchev). 


Британският посланик Джон Алън също коментира в "Туитър" събитията, като поздрави институциите и нарече решението правилно. 


Един от сполучливите коментари в "Туитър" обвърза събитията около избора на Венета Марковска с друг актуален в последните дни скандал - около определянето на наместник-председател на Българската православна църква и кандидатурите на нов патриарх:


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK