Плевнелиев демонстративно попречи на Марковска да се закълне (обобщение)

Венета Марковска остана сама, след като останалите членове на Конституционния съд се събраха на заседание.

© Красимир Юскеселиев

Венета Марковска остана сама, след като останалите членове на Конституционния съд се събраха на заседание.Венета Марковска не можа да положи клетва за съдия в Конституционния съд (КС), тъй като президентът Росен Плевнелиев демонстративно напусна залата и отказа да присъства на церемонията. 


Точно преди да дойде редът на избраната от квотата на парламента Марковска да произнесе думите, с които да стане член на съда, държавният глава прочете предварително написано изявление, че не може да присъства на полагане на клетва от юрист, за когото не са изчистени съмненията в неговата репутация. 


"Мотивът за тази стъпка е, че в публичното пространство има съмнения за моралните качества на един от избраните конституционни съдии. По тази причина през изминалите дни призовах нееднократно  този кандидат да положи клетва, едва след като изчисти името си", се посочва в изявлението на държавния глава, в което нито веднъж не се споменава името на Венета Марковска (пълният текст на изявлението вижте тук)

Според чл. 6 от Закона за Конституционния съд избраният за съдия полага клетвата в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

Това, допълни президентът, "би нарушило и репутацията на Конституционния съд, което аз не мога да допусна". Плевнелиев посочи, че е получил писмо от прокуратурата, което го убедило още повече да не присъства на клетвата, още повече, че самият кандидат поиска да не положи клетва, "докато не се разчистят всички обстоятелства около сигналите и информациите, които са налични".  


Изявлението на президента дойде след като другите трима новоизбрани членове на КС - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов, вече бяха положили клетва.


След като президентът прочете изявлението си и напусна тържествената зала, председателят на КС проф. Евгени Танчев каза, че в отсъствието на държавния глава не може да се полага клетва според Закона за Конституционния съд.


Всички съдии започнаха да излизат, тъй като председателят Танчев ги призова на заседание. Венета Марковска остана сама заедно с придружаващите я независими депутати, които я бяха издигнали.


Фотогалерия: Клетвата в Конституционния съд >


Сред невъобразимата блъсканица на журналисти и гости Марковска не пожела да коментира пред журналистите случилото се. Залата се опразни, като юристи, журналисти и гости единодушно коментираха, че скандалът е безпрецедентен.


Прокуратурата уведомила за сигнала президента и парламента


Писмото, с което изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов е уведомил президента Росен Плевнелиев за образувано през 2011 г. от държавното обвинение досъдебно производство срещу неизвестен извършител, е изпратено и до и председателя на Народното събрание Цецка Цачева, съобщи малко по-късно говорителят на прокуратурата Стелияна Кожухарова на извънредна пресконференция. 


Прокуратурата проверява за извършено престъпление в периода 2005 - 2010 г.  - подкуп и търговия с влияние. 


Говорителят на държавното обвинение посочи, че срещу самата Марковска не се води наказателно производство, не съобщи обаче дали то е срещу приятеля й Георги Георгиев. Досъдебното производство е за придобиване на имоти по повод дарения, административни дела и уволнени служители на МВР, каза Кожухарова. 


Преди седмица "Дневник" писа, че в прокуратурата има преписка, образувана по сигнал на Стоян Стоянов, бивш следовател.Самостоятелен ход или съгласувана акция


Източници от президентството отрекоха за "Дневник" действията на държавния глава да са част от координирана акция с премиера. По думите им става дума за самостоятелен ход на Плевнелиев. 


Президентът и шефът на парламента поздравяват конституционните съдии в началото на церемонията

© Красимир Юскеселиев

Президентът и шефът на парламента поздравяват конституционните съдии в началото на церемонията


Президентът на два пъти направи публични изявления, с които намекна, че не приема Марковска да стане член на КС. "Венета Марковска все още има време да вземе своето окончателно решение. Нямам точна информация дали утре ще се закълне като конституционен съдия", каза вчера държавният глава.  Миналата седмица пък Плевнелиев заяви, че Марковска сама трябва да избере дали да положи клетва и на базата на каква процедура. Той отбеляза, че в основния закон е записано, в Конституционния съд трябва да влязат най-достойните, най-чистите, с високи морални критерии хора. "Това, че в обществото има съмнения, е вече проблем само по себе си, но не съм аз този, който ще посочи "да" или "не" в казуса с госпожа Марковска", каза още Плевнелиев.


Премиерът Бойко Борисов нарече действията на президента "изключително мъдър и добър ход"


"Това е изключително мъдър и добър ход на президента, след като аз три пъти помолих г-жа Марковска и тя не разбра, че България трябва да спазва това, което е поела като ангажименти за максимална прозрачност в съдебната система", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".


От казуса "Марковска"  загубиха всички, пък коментира вицепремиерът Цветан Цветанов и отказа да говори повече, тъй като не бил запознат с подробностите. 


Прецедент в правото с неясно решение


Несъстоялата се клетва отключи и юридически спор както за бъдещето на Венета Марковска, така и за законосъобразността на действията на президента. Ясен отговор и по двата въпроса засега няма, тъй като случаят е прецедент.


Малко преди клетвата ВСС прие оставката на Марковска като зам.-председател на Върховния администативен съд. Веднага след церемонията обаче правосъдният министър Диана Ковачева заяви, че тя няма да влезе в сила, докато съдийката не стане член на КС. Според министъра в приетата днес оставка има условие, че Венета Марковска трябва да поеме длъжността конституционен съдия, за да бъде освободена от задълженията си като заместник-председател от ВАС и като съдия. 


Юристи и депутати обаче коментираха, че тълкуванията по темата могат да са разнопосочни. 

Премиерът Борисов даде знак в каква посока се търси изход от създалата се ситуация, като обяви, че е помолил юристите от мнозинството да проверят дали е възможно парламентът да преразгледа своето решение, каза премиерът Бойко Борисов.


Няколко часа по-късно председателят на правната комисия Искра Фидосова, която в последните седмици защитаваше кандидатурата на Марковска, заяви, че ще търси мнението на всички парламентарни сили, защото решението на сложния казус ще има значение и вбъдеще, ако възникне сходна ситуация. 


Мненията са разделени най-общо на две: според част от юристите в Народното събрание, включително от ГЕРБ, най-чистият вариант е Марковска да се откаже пред парламента от поста, за който е избрана. Не е известно какво ще стане, ако тя не пожелае да го направи. Според други юристи (от десницата и ДПС) трябва да се поиска тълкувателно решение от КС как да се действа и може ли да започне нова процедура за избор на съдия от квотата на парламента. Янаки Стоилов от БСП пък заяви, че вече са налице всички основания за нова процедура, без допитване до съда. 


Обвинения към президента и заплаха за импийчмънт 


Действията на президента Росен Плевнелиев също станаха обект на юридически тълкувания и спорове. 


Независимите депутати, които издигнаха Венета Марковска, обявиха, че президентът не е имал право да прекъсне церемонията, както и че клетвата е полагана от всеки от новоизбраните съдии поотделно, което е в разрез с практиката на КС. 


Дарин Матов, Димитър Чукарски, Тодор Великов и Марио Тагарински се заканиха да поискат тълкувателно решение от КС дали с днешното си поведение президентът не е превишил правата си. За целта им трябват 48 депутатски подписа, но не е ясно от кого може да ги получат. Ако пък се стигне до Конституционния съд и той им даде основание, се заканиха да започнат и процедура за т.нар. импийчмънт на държавния глава.


Депутати от левицата тълкуваха, че държавният глава е превишил правомощията си, като не е позволил да бъде изпълнено решение на Народното събрание и на практика е наложил вето върху решение на парламента. Техни колеги от десницата пък смятат, че Плевнелиев не е ревизирал, а е легализирал решението на парламента. 


Социалните мрежи за провалената клетва


Социалните мрежи полудяха минути след провалената клетва. Потребители на "Фейсбук" споделяха линкове от информацията в медиите, а "Туитър" се напълни с коментари за случилото се.


Преобладаваше одобрението за действията на Росен Плевнелиев: "Циркът с напускането на президента изглежда съвсем разумна постъпка на фона на цирка с конституционния съд. Хляб, магистрали и зрелища", коментира потребител @suncho. Появиха се и множество иронични коментари за Венета Марковска, като "#Марковска се закле пред себе си - повече да не прави така" (@AndreyIontchev). 


Британският посланик Джон Алън също коментира в "Туитър" събитията, като поздрави институциите и нарече решението правилно. 


Един от сполучливите коментари в "Туитър" обвърза събитията около избора на Венета Марковска с друг актуален в последните дни скандал - около определянето на наместник-председател на Българската православна църква и кандидатурите на нов патриарх:


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (611)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на msc
  msc
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До къде я докарахме...
  Браво Росене, Браво Плевнелиев!

 2. 2 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А стига бе, браво на Плевнелиев!
  Едно смислено действие на български президент!

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ЗКС Чл. 6. (2) Съдията полага клетвата в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

  Ами сега?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 5. 5 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Я, президента показа характер!

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 6. 6 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не може да бъде! Няма такъв цирк!
  Браво, Плевни!!! Браво!!!

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Браво на президента!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Браво на Плевнелиев!

  Изплющя наглеите ГЕРбери !

 9. 9 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  милата венета,сега безработна и на борсата

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 10. 10 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Виж ти, президентът действа адекватно. Да му се ненадяваш.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 11. 11 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 482 Неутрално
 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Явно друг начин нямаше да се спре "Милата Венета", браво на президента!

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1102 Любопитно

  [quote#2:"Марин"]Едно смислено действие на български президент! [/quote]
  Много ми е странно това поведение? Уж с протекцията на Бойко Плевенелиев се добра до президенството, а сега..какво става? някой има ли допълнителна информация?

 14. 14 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Може би изпълни поръчка, но все пак - браво!

 15. 15 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Както казах и по-рано днес кочинаната се разсмърдява нетърпимо!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 16. 16 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Бре, бре, бре, не мога да повярвам, че Плевнелиев показа такъв хъс! Браво!

 17. 17 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 531 Весело
 18. 18 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 620 Весело

  Някой най-сетне да удари по масата! Че и на трески да я направи.
  Браво!

 19. 19 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Брех! Да не повярва човек!

 20. 20 Профил на today
  today
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Можело значи, добре, че др. Първанов вече не е президент!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 21. 21 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Твърде спорно от правна гледна точка,действие на президента!!! Без значения на кого се харесва и на кого не!!!

 22. 22 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  всички ИЗКУКУРИГАХА !!! СЕГА БАТАКЪТ СТАНА ТОТАЛЕН И НЕПРЕДВИДИМ !!! МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ И ДО КРАЙНОСТИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И много яко й го хакнаха - между оставката и новия кокал! КЕФФФФФФФФФ !!!!!!!!!!

 25. 25 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ами хубаво, не че останалите конституционни съдии не са марди като нея, че и по-големи.

 26. 26
  Yotce
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 27. 27 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЪРВО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  __________________________________________________________________________ КОМИСИЯ ПО ПРАВНИ ВЪПРОСИ
  ДО Г-Н ЖОЗЕ МАНУЕЛ ДУРАУ БАРОЗУ -
  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
  ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ
  И ЧЛЕНОВЕТЕ НА
  ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

  УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,  Народното събрание на 26 септември 2012 г. със свое решение прие Процедурни правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи и изслушване на кандидати за съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на народното събрание през 2012 г., а също и Процедурни правила за избор на съдии в конституционния съд на република България през 2012 г. от квотата на народното събрание.
  Законът за Конституционния съд, приет през 1991 г. не съдържа норми регламентиращи процедурата за избора на съдии в Конституционния съд на Република България.
  Приетите правила, са идентични с правилата за избор на членове на Висшия съдебен съвет, за което Република България получи висока оценка и от Европейската комисия за осигурената публичност и прозрачност на целия процес, и възможността за участие на обществото чрез становища и въпроси към кандидатите при провеждането на избора.
  Във връзка с избора на съдии в Конституционния съд бяха предложени четири кандидатури. С цел гарантиране максимална публичност и прозрачност на процедурата по избор на съдии в Конституционния съд на Република България, по инициатива на Комисията по правни въпроси се създаде специализиран тематичен сайт в интернет страницата на Народното събрание с наименование „Избор на съдии в Конституционния съд на Република България”( www.parliament.bg/bg/сс). На него публично бяха оповестени кандидатурите заедно с всички представени от кандидатите документи. Осигурена бе възможност всеки кандидат да представи вижданията си по тълкувателната роля и практиката на Конституционния съд, както и по отношение произнасянето по искания за установяване на противоконституционност на законите и други актове и споровете за компетентност. Предоставена бе възможност юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, висши училища и научни организации да представят становища и бе предвидена възможност за излъчване в реално време на сайта на заседанията за изслушване и избор на кандидатите.
  На специализирания сайт бяха публикувани всички постъпили документи и материали, свързани с темата, стенограми и решения на Комисията по правни въпроси.
  В рамките на процедурата, съгласно приетото решение за приемане на Процедурни правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати и подготовка за избор на съдии в Конституционния съд на Република България, г-жа Марковска представи документи от различни институции, доказващи нейния професионален опит, нравствени качества, както и документи за получените от нея награди във връзка с дългогодишната й дейност като магистрат и юрист. През 2010 г. за активна обществена дейност и за високи професионални постижения получава най-високата индивидуална награда на Съюза на юристите в България – „Почетен знак на Съюза на юристите в България”. С Решение от 12 май 2011 г. на Висшия съдебен съвет тя получава и най-високото отличие, предвидено в Закона за съдебната власт - личен почетен знак първа степен - златен. В биографията на г-жа Марковска е посочено, че тя има 38 юридически стаж, започнала е своето професионално развитие като районен съдия в районен съд, била е съдия в окръжен съд, Върховен съд, Върховен административен съд, председател на отделение във Върховния административен съд, а от 2004 г. до момента е заместник-председател на същия съд, притежава и допълнителни специализации и квалификации, участвайки в множество семинари и курсове в Република България и в други страни като САЩ, Белгия, Люксембург, Германия, Англия, Холандия, Финландия и др. Тя е била и ръководител на компонента „Административно правораздаване” по европейски проект „Компетентни административни съдии – гаранти за точното и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване”. През 2008 г. придобива квалификационна степен магистър по международни отношения – Право на Европейския съюз в юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
  За нея постъпи и становище за подкрепа на кандидатурата й от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”.
  На изслушването в Комисията по правни въпроси, което се проведе на 24 октомври в условията на пълна публичност и прозрачност и се предаваше в реално време на специализирания тематичен сайт в интернет страницата на Народното събрание, кандидатът за съдия в Конституционния съд Венета Марковска представи изключително подробна и задълбочена концепция, която е показател за нейния сериозен опит и професионални качества.
  Народният представител и член на правната комисия г-н Я.Стоилов зададе въпрос към останалите членове на комисията дали са се запознали със постъпил сигнал касаещ г-жа Венета Марковска и как тя ще отговори по поставените в него въпроси. Оказа се, че никой друг от членовете на правната комисия не бяха получили такъв сигнал. По същото време бях уведомена, че ми е разпределен сигнал, постъпил в общото деловодство на Народното събрание, който има характера на анонимен сигнал и е за г-жа Марковска. След приключване на заседанието за изслушване на кандидатите, тя пожела да се запознае със сигнала, за да отговори писмено на поставените в него въпроси, въпреки че е анонимен.
  В качеството ми на председател на Комисията по правни въпроси направих опит да установя връзка с подателя на сигнала с имена Георги Тонев Колев и потърсих информация от „Български пощи” ЕАД, с цел да установя данни за него (къде се намира тази пощенска станция), за да му бъде изпратен отговора на г-жа Марковска. Отговориха ми, че не съществува посоченият върху пощенския плик (съдържащ сигнала) пощенски код (пощенска станция). На 26 октомври г-жа Марковска представи писмена позиция, която бе публикувана на тематичния сайт на Народното събрание: www.parliament.bg/bg/сс в 14.41 минути, в отговор на този сигнал.
  След 26 октомври 2012 г. - датата на публикуване на специализирания тематичен сайт на позицията на г-жа Марковска и до 31 октомври 2012 г. - датата на гласуване в Пленарна зала, приета с решение на Народното събрание още на 26 септември 2012 г. не постъпиха допълнителни въпроси и становища по отношение на госпожа Марковска.
  На 31 октомври 2012 г. в пленарна зала на Народното събрание се проведе гласуване за съдии в Конституционния съд на Република България. Процедурата по гласуване включваше възможност за задаване на въпроси към кандидатите, изразяване на мнения и становища. Преди гласуването не бяха отправени допълнителни въпроси към никой от кандидатите и не се състоя допълнителен дебат, освен този в Комисията по правни въпроси по време на изслушването. Кандидатът Венета Петрова – Марковска получи най-много гласове и подкрепа от народни представители от всички парламентарни групи, с изключение на представителите на ПГ на Синята коалиция.
  Поради факта, че не са били проведени в пленарната зала разисквания по поставените към г-жа Марковска въпроси и изразеното от нея още на 26.10.212 г., както и след изразената позиция от говорителя на Европейската комисия – г-н Оливие Баи, в Комисията по правни въпроси бе получено писмо от г-жа Марковска, в което от нейна страна бе отправена молба да бъде изслушана от членовете на комисията, за да бъдат отстранени всякакви съмнения породени от представения срещу нея анонимен сигнал.
  На заседание на Комисията по правни въпроси, проведено на 1 ноември 2012 г. беше изслушана г-жа Марковска, която подчерта, че полученият сигнал е донос засяга въпроси касаещи семейното и имотното й състояние, а тя всяка година подава декларация за имотното си състояние пред Сметната палата, която не е установила несъответствие относно притежаваните от нея имоти. Категорично заяви, че никога не е имала среща с министъра на вътрешните работи или с негови заместници по повод визирания в анонимния сигнал инцидент със служители от същото министерство.
  Подчерта, че изнесеното твърдение, че познанството й с адвокат води до конфликт на интереси, е нелепо, тъй като Върховният административен съд заседава в различни тричленни или петчленни състав и е невъзможно тя да повлияе на останалите членове от състава при приемането на решение по конкретен спор.
  По повод твърдяното, че нейният син е имал обща фирма с лице, посочено в анонимния сигнал и е продал след няколко години дяловете си, отбеляза че синът й е пълнолетен и сам взема решенията си. Това не е нарушение на закона според нея и няма никакво отношение към работата й като магистрат.
  Отбеляза също така, че твърдяното в сигнала за придобитите от майка й три къщи в с. Душанци не отговаря на истината. Става дума за село, което не е курорт и всеки може да отиде на място и да се убеди, че се касае за дворно място с едноетажна къща в обикновено българско село.
  Пред комисията тя представи удостоверения в оригинал от Висшият съдебен съвет, че срещу нея в Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет няма постъпили сигнали и жалби; от Върховният административен съд, че в Комисията по професионална етика към ВАС и в книгите на съда няма и никога не е постъпвало оплакване или сигнал за допуснати нарушения в работата й; от отдел „Инспекторат” към Върховна касационна прокуратура, че няма данни за образувани наказателни или дисциплинарни производства срещу нея и от Софийска градска прокуратура, че за периода 2005-2012 г. няма образувани и неприключени досъдебни производства и внесени прокурорски актове в съда срещу нея за престъпления само на територията на гр. София.
  От всички тези безспорни факти и дани, представени ни от компетентните държавни органи на Република България, може също да се направи извод за безукорното поведение на г-жа Венета Марковска като магистрат.


  Уважаеми господин председател и членове на ЕК,

  Моля Ви да се запознаете с предоставените факти, данни и обстоятелства относно проведения избор на съдия в Конституционния съд. Към настоящото писмо прилагаме и представените от г-жа Венета Марковска позиция, публикувана на тематичния сайт на Народното събрание и документи, както и постъпилото писмо от нея с искане за изслушване и копие от анонимния сигнал и плик.

  С уважение,

  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА
  ПО ПРАВНИ ВЪПРОСИ:
  ИСКРА ФИДОСОВА

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 28. 28 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1102 Любопитно

  [quote#9:"ikar"]сега безработна и на борсата[/quote]
  Дали "инатът" на тази госпожа не беше послание до онези, които може би са взели нещо под масата, за да я издигнат? Сигурно си иска парите обратно..

 29. 29 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До какви крайни средства стига борбата с гьонсуратлъка... което е добре, защото той също е краен.

 30. 30 Профил на stefan petrov
  stefan petrov
  Рейтинг: 479 Весело

  Досега Росенчо винаги е бил единствено обект на иронични усмивки... Днес големият въпрос е - самоинициатива президентска ли е поведението му в КС или Боцко му е наредил....

  Dum spiro spero...
 31. 31 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 426 Неутрално

  държавата:марковска - 1:0
  Борисов (резерва)
  Невероятно уважаеми любители на футбола!

 32. 32 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Браво за какво?
  Че може да се създаде прецедент според който не парламента и съдебната власт, а президентът да определя кой ще е конституционен съдия?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 33. 33 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1205 Весело

  А най-готиното в случая е, че това нещо не предвиди толкова остра реакция на Президента, и вчера подаде оставка от другите постове, които заемаше!

 34. 34 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2679 Любопитно
 35. 35 Профил на Mr.Ts
  Mr.Ts
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Плевнелиев не би направил нищо без плагословията на Боко, очевидно гьонсуратлъка на лелката е излязъл тотално извън контрол!

  Има ли в световната история дори една страна, просперирала под влиянието на Северна Азия? Не? Ами ето колко ги е грижа за България тези, лижещи подметките и!
 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Да му се ненадяваш на Плевню :))
  Но понякога , МАФИЯТА се лишава от някой свой член - за общото " благо " ...:)
  На мафията , де :))))

  BIG AL
 37. 37 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 605 Весело

  Браво на нашия Президент!

 38. 38 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  И Президента се оказа Георги Тонев Колев. Този път ми хареса!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 39. 39 Профил на debater
  debater
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Браво, малка но важна победа!

 40. 40 Профил на Mr.Ts
  Mr.Ts
  Рейтинг: 524 Неутрално

  *благословията =)

  Има ли в световната история дори една страна, просперирала под влиянието на Северна Азия? Не? Ами ето колко ги е грижа за България тези, лижещи подметките и!
 41. 41 Профил на boplam
  boplam
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Президента изкрещя!
  Както ни беше обещал - браво Плевнелиев!

  john smith23
 42. 42 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Интересно... От двата стола на земята или това е част от театъра...

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 43. 43 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Не гласувах за президент, но ако Плевенлиев продължава в същия дух, следващия път може да се замисля.

 44. 44 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 645 Неутрално

  баааа - Имало хора с достойнство сред управляващите!

  Браво Росене!

  Моралът не е порок!
 45. 45 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Весело

  Абе щом Станишко се еманципира от Гоце, току виж и Плевнелиев се еманципирал от Боко.

  Браво!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 46. 46 Профил на gelethian
  gelethian
  Рейтинг: 500 Неутрално

  БРАВО РОСЕНЕ!

  Alea iacta est!
 47. 47 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1340 Весело

  До коментар [#18] от "fanagoreca":

  Ъхъ, ЕК

 48. 48 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дадоха и шанса да се оттегли сравнително достойно,а тя си направи оглушки.Сега срама и е в пъти о-голям (ако има чувство за срам де)
  Браво на Росен Плевнелиев!

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 49. 49 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#13:"qwertasdf"]Много ми е странно това поведение? Уж с протекцията на Бойко Плевенелиев се добра до президенството, а сега..какво става? някой има ли допълнителна информация? [/quote]

  Моята теория и впечатления са, че още от 2010 г. Цветанов и Борисов се опитват независимо един от друг да си създават кръгове на влияние. Марковска е кандидат на Цветанов, докато Плевнелиев е към Борисов. И след като нещо не са се разбрали двата кръга и затова този цирк и резил.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 50. 50 Профил на Georgisim
  Georgisim
  Рейтинг: 531 Неутрално

  са плевнята, боко и цвъки ще излязат чисти

  цирк е това, дами и господа, пълен цирк

  ако се проследи хронологията на събитията ...

  ---------------✂ ---------------------&013 ваучер за еднократен хейт&013
 51. 51 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#36] от "BIG AL":

  Много точно като във медицината...

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 52. 52 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 993 Весело

  баси цирка а на другия милиционер попречи ли да се закълне "демонстративно"?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 53. 53 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  До коментар [#27] от "navy":

  ++++++++

 54. 54 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Ако за ВСЕКИ боклук в държавата , ще се губи толкова време , то , ...тогава ,за да се оправим , ще са ни нужни - около.. 250 години :)))

  BIG AL
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  "Венета Марковска остана САМА, заедно с придружаващите я независими депутати, които я бяха издигнали." - ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 57. 57 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Много достойна постъпка!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 58. 58 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 426 Весело

  Няма разлика в мненията на ББ и РП. Не бързайте да се прехласвате по Роската. Баце три пъти помоли милата Венетка да се оттегли и Роската просто изпълни молбата му...

 59. 59 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Браво на Плевнелиев - гросмайсторски ход.

  Венета преди един час си загуби работата във ВАС, а сега не можа да се вмъкне в КС.
  Каквото повикало - такова се обадило.

  Такова публично унижение не си спомням друг да е претърпявал, както Милата ни Венета. Но точно това заслужава -публичен шамар и бой по канчето.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 60. 60 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1430 Весело

  Хе хе хе хе хе! Този вариант го нямаше в залозите.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 61. 61 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1102 Разстроено

  До коментар [#3] от "danakoplatec":

  Лесно ни е на нас..Ами ако цялата тази далавера е свързана с дебело "плащане"? Сега сме хем"набутани", хем безработни..тъжна история. Аз я съжалявам госпожата! Нека да и възстановят "инвестицията", не бива така "грубо" да действуват тези гербери, нали? между другото едни подобни "гологлави" представители на управляващите от СГС бяха поискали от самия президент половин милион лева за Бизнес-центъра? какво стана с тази сиатория? И тя ли "заглъхна" като "Алоо, Таноф"?

 62. 62 Профил на stefan petrov
  stefan petrov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Другарят Плевнелиев обогати днес палитрата с президентските правомощия. Неприсъстване ще е новото скрито оръжие на държавните глави.

  Dum spiro spero...
 63. 63 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 620 Любопитно
 64. 64 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Весело

  Браво на Президента! ! !

  П/П Порняци, Алфатари , спите ли ..Де сте..Или сте с Марковска в залата.Сами и унизени.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 65. 65 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 426 Неутрално

  до модератора: Без да искам натиснах докладването

 66. 66 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#45] от "NPaine":

  Абе щом Станишко се еманципира от Гоце..)
  .............
  Но БОКО от Гоце , няма изгледи скоро да се "еманципира " :)))

  BIG AL
 67. 67 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 620 Любопитно
 68. 68 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 620 Любопитно
 69. 69 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Потресен съм от тези хора, които са властта. Поредното доказателство за лични интереси без никаква капка лоялност към държавността и народ, която представляват. Сутринта гледах поредния глашатай на ДПС, които приказваше глупости в защита на тази Мадам (доста хора е обслужила), поредния говорител на ГЕРБ, който се опитваше да ни убеждава как живеем по-добре и как сме застигнали гърците по доходи, че да се стигне Цолова да се изпусне и да каже, че това са пълни глупости, които приказват.

 70. 70 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Морално погледнато президентът заслужава паметник приживе за тази си постъпка.

  Юридически погледнато, би трябвало да подаде оставка от поста, защото нарушава чл. 1 ал. 1 от Конституцията.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Империята на Бойко отвръща на удара - за обида на капо ди тути капи се наказва публично!
  Но поведението на президента е противоконституционно - не може да отказва при избиране с най-голямо мнозинство от парламента! А другите комунисти - Велчев и Анастасов са безупречни и той присъства чиннопоклонно!

 73. 73 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 471 Неутрално

  За първи път съм горд с активна позиция, изразена от български президент. Дано това да е началото на неговата пълна еманципация.

 74. 74 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 479 Любопитно

  има нещо неясно в цялата тази работа и има нещо, което не е известно на широката публика, ама не знам какво е?

 75. 75 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#68] от "fanagoreca":

  Пио важнотото е милиционерът Цветанов кога?

  Да не забравяме как Цецко защитаваше "достойната" Марковска и по нейна заповед насъска милиционерските си копои да издирват кой е пуснал сигнала срещу нея.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 76. 76 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 895 Любопитно

  Разбира се, че помпиерът е задал поръчението как да се действа. Мърлата трябваше да бъде спряна по някакъв начин, но това е нож с две остриета. Този цирк няма да остане незабелязан на Запад.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 77. 77 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Бабето как така не е още в болница с нервна криза?

 78. 78 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Боклуците са много нагли и напористи. Тази ги надминава всичките. Сега, както няма имунитет, понеже е освободена от ВАС, си е направо за прокуратурата.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 688 Весело

  Е сега и ако гласчето му се нормализира, вече ще става, топчици явно почнаха да му порастват

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 81. 81 Профил на alfa
  alfa
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В суматохата, която бе създадена съзнателно, се промъкна милиционерчето Анастасов. Честито, сценарият проработи и се осъществи .

 82. 82 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  И се събра съветът на фамилите ..
  Всички "глави" присъстваха ..
  Беше вече ясно , че на един ще му теглят куршума :)),
  за общото благо и заради това - че много започна да се "шуми"..
  А такъв вид шум , мафията не обичаше :))

  BIG AL
 83. 83 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Поздравления за достойната позиция,Г-н Президент!

 84. 84 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 531 Весело

  такъв публичен шамар не е имало в България.Дори тоя невероятен гьонсурат Марковска трябва да усети унижението.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 890 Весело

  Някой да ми даде пуканки, че моите свършиха, а сапунката продължава!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 87. 87 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  .....Това, допълни президентът, "би нарушило и репутацията на Конституционния съд, което аз не мога да допусна"........

  Относно репутацията на КС може да се спори много.
  Не мога да си спомня обаче досега негов член да е завършил ДС факултета на Симеоновската Магнаурска школа!
  Както и друг път съм писал Вендета е мюрето ,което отклони вниманието на обществото от ДС милиционера и от човека на Гоце /оказал се "изненадващо" и човек на Роско/ в промушването им в КС


  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 88. 88 Профил на paralelepiped
  paralelepiped
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Достойно. !
  Браво на Президента!

 89. 89 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 479 Весело

  а колкото до президента - Пинокио

 90. 90 Профил на system1
  system1
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Поздравления за президента Плевнелиев!

  Постъпи по-достойно от г-н Борисов, който зае уклончива позиция! Но няма да се изненадам ако той е инспирирал този завършек, заради заплахата от готвения извънареден доклад от ЕК!

  А за г-жа Марковска, следва сега на борсата... ама после къде ще иде да работи? Сигурно някой нейн приятел ще я уреди с добра службица "тиха" за много пари...

 91. 91 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1719 Разстроено

  Егати фарса!!!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Весело

  [quote#60:"Мария"]Хе хе хе хе хе! Този вариант го нямаше в залозите[/quote]
  Верно си е.Църка е безпрецедентен.Точно това трябваше да се случи на тази нагла особа.Да бъде публично унизена.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 94. 94 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Марковска колкото и да е нагла е бита карта и гербаджиите ще се опитат всичко за да извлекат дивиденти.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 95. 95 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Едва ли това не е съгласувано с ББ и ЦЦ. То се видя, че те оттеглиха подкрепата си за Марковска. И така минусът за някакви си "независими" депутати се превърна в плюс за Президенството.
  Трябваше обаче тая да се оттегли сама.

 96. 96 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Уаааааааааауууууууууууу, това действително е без прецетенд! Донякъде умива очите, но последствията са непредвидими. Не е ясно какво следва - ако Марковска в крайна сметка откаже да встъпи, всичко ще е ок. Ако обаче не се е отказала и не може да встъпи след като се е явила да положи клетва - напрао не знам! Правен батак!

 97. 97 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1329 Весело

  Сега остава ВСС да и гласува оставката със ЗА и да и попречат да влезе в КС и Сбогом Венета, Сбогом Марковска.

  Това ще е уникална политическа еквилибристика ако всичко това е сътворено за да я разкарат тази госпожа. Явно са и много дебели положенията.

  Жената е покана за щастие
 98. 98 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Мдаа, повечето от вас най-сетне разбраха това, за което аз говоря от година време.
  Най-после след десет годишно прекъсване имаме истински президент.

  Гледам, че този факт е влязъл дори в главицата "мънината пица".

  Едно добро начало беше положено миналата година. Макар и след година повечето го разбрахте.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 99 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  [quote#64:"Трактор и Тиква"]

  Браво на Президента! ! ! [/quote]

  За какво браво? Президентът не е съдник и специално в този случай поведението му е двулично. Съмненията за репутацията на Марковска трябваше да бъдат проверени от Борис Велчев, който всички знаят, беше предложен от Него. И Велчев и Марковска нямат място в КС.

 100. 100 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Докъде се докара тази жена, че на президентът да му се налага да я възпрепяства да положи клетва със скандал!
  Евала на Плевнелиев, смело!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK