Прецедентът "Марковска" - изпитание за юристите в парламента

Председателят на правната комисия Искра Фидосова

© Юлия Лазарова

Председателят на правната комисия Искра ФидосоваПредседателят на правната комисия Искра Фидосова, смятана за застъпник на кандидатурата на Венета Марковска, ще потърси мнението на юристите от всички парламентарни сили какво да прави Народното събрание след несъстоялата се клетва на Марковска. "Имаме сложен казус пред Народното събрание за решение, което ще има отзвук в бъдеще за други подобни случаи. Създава се прецедент, за който трябва да преценим внимателно какви последици ще има", каза Фидосова пред журналисти.


Добави, че ще помоли колегите от правната комисия извънредно да обсъдят различните варианти. От думите й се разбра, че най-чисто би било самата Марковска да се откаже пред Народното събрание от поста, на който то я избра на 31 октомври. Затова намекна и друг юрист от ГЕРБ - Тодор Димитров, който няколко пъти повтори, че е много важно какво ще направи самата Марковска.


Според Фидосова друг вариант е да се пита Конституционният съд как да действа парламентът и може ли и при какви обстоятелства да открие нова процедура за избор на конституционен съдия. Освен това съдът може да бъде питан и за тълкувателно решение може ли и следва ли да се насрочи нова дата за клетва на Марковска.
Подобно мнение за искане на тълкувателно решение от Конституционния съд споделиха юристи от десницата и ДПС. Юристите в БСП са разделени в мнението си за изхода от ситуацията. Според Янаки Стоилов налице са всички обстоятелства за започване на нова процедура за избор на друг конституционен съдия от квотата на Народното събрание.


Коментарите за изхода от ситуацията се преплетоха и с оценките на депутатите за действията на президента Росен Плевнелиев да попречи на клетвата на Марковска. Според социалисти превишавайки правомощията си той не е позволил да бъде изпълнено решение на Народното събрание и на практика държавният глава е наложил своеобразно вето върху решение на парламента. Няма право да създава подобен прецедент, смята Мая Манолова (БСП).


Независимо от политическите си пристрастия депутати юристи тълкуваха различно акта на Плевнелиев да напусне церемонията, преди Марковска да положи клетва. От десницата смятат, че президентът не е ревизирал тяхно решение, а просто не го е легализирал. Фидосова отказа да коментира: "Така е решил, така е направил."


Независимите депутати, издигнали кандидатурата на Марковска, се заканиха да питат Конституционния съд дали държавният глава е превишил правомощията си и въз основа на отговора да започнат процедура за т.нар. импийчмънт. Най-вероятно до това няма да се стигне, тъй като не могат да съберат необходимите подписи, ако не получат подкрепа от БСП или ДПС. За сезиране на съда са им нужни 48, а за да задействат процедурата за предсрочно освобождаване на президента - 60.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на otlondon
  otlondon
  Рейтинг: 367 Весело

  Вътрешният министър Цветанов, който днес заяви, че не е подкрепял Марковска, каза още на 4 ноември, че това не е официална позиция на ЕК, която да е излязла към България. Така той коментира предупреждението за нов междинен доклад от ЕК след избора на конституционни съдии в парламента. Почти веднага беше опроверган от говорителя на председателя на ЕС Барозу. Най-разгневена тогава беше Искра Фидосова, председател на правната комисия в парламента и побърза да напише писмо до Барозу. С това започна поредицата гафове, която направи правната комисия в парламента и нейната председателка Искра Фидосова при избора на членовете на КС от парламентарната квота. Когато сигналът за Венета Марковска прозвуча за първи път преди десетина дни, Фидосова отказа да се занимава с него.

  След избора обаче Марковска беше привикана да отговаря на въпроси, които трябваше да разясни преди избора. А Фидосова влезе в ролята си на адвокат и изпрати писмо на председателя на еврокомисията Барозу, че "от всички безспорни факти и данни, представени на депутатите в комисията от компетентните държавни органи на Република България, може да се направи извод за безукорното поведение на Венета Марковска като магистрат".

 2. 2 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Председателя на правната комисия отдавна трябваше да е подала оставка. Ако има един човек виновен за цялата каша, това е тя.

  Romanes eunt domus!
 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Казусът е ясен, иска се сваляне на президента, това вече го каза един конституционен съдия! Никога не е имало по-ясен казус!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Висшия съдебен съвет се доказа че не е мафия,това е.

 5. 5 Профил на bravo
  bravo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това липидно образувание не се предава.

  Българските политици не са раждани - те са изходени.
 6. 6 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Не може КС да дава мнение по избора на КС.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 7. 7 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  нищо да не правят. нека президента да може да слага вето и на съдии

 8. 8 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "Марин":

  Естествено, това е работа на агитката на Левски с апелация при Дучето! Какъв КС ще се занимава с конституционно право?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 9. 9 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Правосъдната ни система
  ама хич, хич я нема!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1175 Весело

  .."Фидосова отказа да коментира: "Така е решил,грух, така е направил,грух".
  Забърка помията,а сега - без коментар,то не че има нужда де.

 11. 11 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА :

  1 Премиерът Борисов който еднолично потъпа законите и конституцията като лично одобрява и назначава всичмко и всеки

  2 127-те депутати гласували ЗА Марковска

  3 на самата Марковска

  4 ВСС

  5 На правосъдният министър за брутално непознаване и некомпетентност за законите и конституцията.

 12. 12 Профил на banananna
  banananna
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Човек, гледащ общото, а не лично благо, на мястото на Марковска би подал оставка/неприел поста дори и само за да извади всички свързани институции от тази каша, не мислите ли?

 13. 13 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Тази, едвам са я наместили в кадъра

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 14. 14 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  принципа е същия. президента е последната пречка пред вкарването на лош закон и в този случай последната пречка пред назначението на кофти съдия. избрали сме го пряко за гарант на интересите на нацията и е логично да има такива правомощия

 15. 15 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] о

  Тя просто е един изпълнител на волята на шефовете си.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2262 Весело

  Изпадайки в такава ситуация изходът за всички е един:
  Да си налеем по кило и канче монтанска домашна ракия, да замезим с дупетатско кифтье, па да се прегърнем и дружно да запеем с цяло гърло ... три, четири!

  Кааааааааалинка, калинка, калинка мая!

  А после мат'рялът в изтъпление да си чука главата в някое дЪрво, па белким му дойде акъла когат' пак гласува ...

 17. 17 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Ако , Искра Фидосова има поне малко чест , трябва да се махне сама от поста председател на правната комисия.Независимо от това , че не може тя , да вземе самостоятелно решение за ,кандидатурата на Венета Марковска. Отговорността е нейна. И в нормалните демокрации се постъпва така. Само , че .......не вярвам!

 18. 18 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Според някои юристи отказа на президента да присъства на клетвата и заключението на председателя, че клетва е невъзможна без държавния глава означава, че парламентът трябва да насрочи нов избор на конституционен съдия. Това тълкувание обаче поставя сериозни конституционни проблеми. Налице е решение на Народното събрание за избор на Марковска, което не е отменено, няма и как да бъде отменено по този начин - само с отказ на президента да уважи една клетва. Нещо повече - тълкуванието, че само с отказ да присъства на церемонията, президентът може фактически да дерогира решение на парламента и да го принуди да вземе ново решение, по същество е конституционно крайно неприемливо. На практика това е президентско вето върху решението на парламента за избор на Марковска. Проф. Евгени Танчев се позова на чл. 6, ал. 2 от Закона за КС, според който "Съдията полага клетва в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд." Подобен запис няма в Конституцията. Ако се приеме днешното тълкуване, че клетва е невъзможна в отсъствието на президента, това ще означава, че тя е невъзможна и в отсъствие на председателя на парламента и на шефовете на върховните съдилища. Другояче казано - всеки от тях само с неявяването си може да ревизира избор на конституционен съдия. Подобно тълкуване е противоконституционно дори когато е в съсответствие с ясни и общоприети морални императиви.

 19. 19 Профил на LZ.2
  LZ.2
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Нека да се опитаме да видим какво става в главата на Венчето :
  1. ГЕРБ са и предложили , тя е приела
  2. БСП и ДПС също на 100% подкрепа
  3. През годините винаги е слушала и издавала "правилни" поръчкови присъди
  4. На фона на другата измет - твърде вероятно да се е облажила по-малко
  5. Номинирането на Б Велчев си е открован циницъм на Роско
  6. Анастаската е откровено по-голям мошенник от Венка
  7. Среща с Янева, човека на Туй - с обешания

  ...и изведнъж....да се откаже ??? Защо ?

 20. 20 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Искрето е един от най-добрите примери за необразованата, корумпирана и без никакъв морал сган, която ни управлява от 2 десителития.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 21. 21 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 976 Неутрално

  а трябва да е изпитание за юристите в КС

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 22. 22 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тиквата / бивш Рапона /":


  [quote#19:"Тиквата / бивш Рапона /"]

  Нека да се опитаме да видим какво става в главата на Венчето :
  1. ГЕРБ са и предложили , тя е приела
  2. БСП и ДПС също на 100% подкрепа
  3. През годините винаги е слушала и издавала "правилни" поръчкови присъди
  4. На фона на другата измет - твърде вероятно да се е облажила по-малко
  5. Номинирането на Б Велчев си е открован циницъм на Роско
  6. Анастаската е откровено по-голям мошенник от Венка
  7. Среща с Янева, човека на Туй - с обешания

  ...и изведнъж....да се откаже ??? Защо ? [/quote]

  Много си близо - Венчето е направо за нов графичен символ Forever Alone! Излъганото камилче!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 23. 23 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#11] от "merkel":

  Заставам твърдо зад Вашия гръб,
  без да имам на някого от изброените зъб!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 24. 24 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 685 Любопитно

  "на практика държавният глава е наложил своеобразно вето върху решение на парламента. Няма право да създава подобен прецедент, смята Мая Манолова (БСП)"
  ъъъ ... не му ли точно това работата на ПРЕЗИДЕНТА - да налага ВЕТО върху безумията на депутатския добитък, отглеждан в парламентарния обор

  Better things will surely come our way
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2262 Весело

  [quote#12:"banananna"]Човек, гледащ общото, а не лично благо, на мястото на Марковска би подал оставка/неприел поста дори и само за да извади всички свързани институции от тази каша, не мислите ли? [/quote]
  Тц!
  Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се!
  Принцип!

  Дръж са, Виньетке!
  http://www.youtube.com/watch?v=GK9iLempCl0

 26. 26 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  [quote#20:"mastikata"]Искрето е един от най-добрите примери за необразованата, корумпирана и без никакъв морал сган, която ни управлява от 2 десителития. [/quote]
  е тя и на вид го докарва , нещо като олицетворение се получава

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 27. 27 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тиквата / бивш Рапона /":

  Всичко си е така с изключение на подкрепата от БСП, подкрепиха я само хората на Първанов.

 28. 28 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 976 Любопитно

  [quote#6:"Марин"] Не може КС да дава мнение по избора на КС. [/quote]

  Защо?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 29. 29 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Весело

  Попарата надробила,
  Фидосова в миша дупка
  се е скрила!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 30. 30 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Председателят на правната комисия Искра Фидосова, смятана за застъпник на кандидатурата на Венета Марковска, ще потърси мнението на юристите от всички парламентарни сили какво да прави Народното събрание след несъстоялата се клетва на Марковска. "Имаме сложен казус пред Народното събрание за решение, което ще има отзвук в бъдеще за други подобни случаи. Създава се прецедент, за който трябва да преценим внимателно какви последици ще има", каза Фидосова пред журналисти............................."

  Циркаджиите милиционери така се умотаха у юридическите кълчища ,че нема кой да ги разплете !
  Ако монтанската гризли не беше толкова нагла,безскруполна и тъпа немаше да забърка тези лай.. в които затънаха цялото Герб,лично тя ,лично Туй ,а сега и послушкото -държавен глава. Ама глупостта е вредна когато е лична и единична ,но когато е клонирана в целата партия води до тези последствия.
  Сигурно имаше начин да убедят Кака да положи клетва и след това да подаде оставка ,като по този начин измие отчасти лицето си и това на страната ,ама мутрата пак постъпи пак по мутренски чрез машата си и погази и парламент ,и конституция

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 31. 31 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 976 Любопитно

  [quote#7:"jackdaniels"] нищо да не правят. нека президента да може да слага вето и на съдии [/quote]

  Ти да не си гербаджия бе малоумник? Ми, направо той да ги назначава всички? ок, ама първо ше трябва да променим конституцията

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 32. 32 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 831 Весело

  До коментар [#29] от "berbenkov":
  [quote#29:"berbenkov"]Попарата надробила,
  Фидосова в миша дупка
  се е скрила!!! [/quote]

  В меча бърлога бе ,поете!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 33. 33 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#24] от "coffee":

  Президентът налага вето само върху закони, при това отлагателно и с ясно разписана процедура.

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 34. 34 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#29:"berbenkov"]Попарата надробила,
  Фидосова в миша дупка
  се е скрила!!! [/quote]

  Ей, Бербенков, то бива, бива, ама.. как си я представяш в миша дупка?! Нямам нищо против римата, ама като гледам осанката й на снимката...

 35. 35 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#21:"Mylène Jampanoï"]а трябва да е изпитание за юристите в КС[/quote]

  Те вече се провалиха на сутрешното представление.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 36. 36 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#28] от "Mylène Jampanoï":

  За да не се получават такива апории като тази:

  "Всички атинияни лъжат. Аз съм атиниянин, следователно лъжа."

  Сещаш ли се, къде е грешката?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 37. 37 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  [quote#1:"otlondon"]Вътрешният министър Цветанов, който днес заяви, че не е подкрепял Марковска[/quote]
  чудя ти се как му разбираш какво говори

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 38. 38 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 831 Весело

  Прецедентът "Марковска" - изпитание за юристите в парламента"


  Какво друго може да се очаква ?
  Прецедателката на правната комисия у НС даже не и завършила право у Магнаурската школа,а у "изгорелия" факултет на несъществуващ филиал на неизвестен ВУЗ в родното село.
  Само да припомня ,че първия внесен законопроект от монтанската гризли беше да се разреши на депутатите да практикуват и професията нотариус .

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 39. 39 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#17:"sss700431"]Ако , Искра Фидосова има поне малко чест , трябва да се махне сама от поста председател на правната комисия.[/quote]

  Ех, мечти, мечти...

 40. 40 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#31] от "Mylène Jampanoï":

  гербаджия съм да. а ти сладур или сладурано каква си?
  и не съм казвал да ги назначава. слага им вето и му пращат друг съдия, като със законите

 41. 41 Профил на LZ.2
  LZ.2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#27] от "svoboden":

  малко уточнение - "против" бяха само гадните, крадливи мангали от ДСБ........ама, кой разбрал,разбрал

 42. 42 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  На това му се казва "когато лайното падне на вентилатора"-опръсква всички.Айде сега оправяйте се.Тя ако е искала да се откаже сама нямаше да ходи да се кълне.Ще се опъва до дупка.

 43. 43 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 850 Весело

  До коментар [#38] от "navy":

  Па щото толку мо'е, за т'ва забрЪка заедно с другите гербере таА загорела манджа...По целата Европа че им се догади от тиА магере...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 44. 44 Профил на LZ.2
  LZ.2
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#38] от "navy":

  Колега...не е виновна сумистката / не дай боже / ама...кой, кой , пардон КОЙ я номинира ???

 45. 45 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 418 Весело

  "Председателят на правната комисия Искра Фидосова, смятана за застъпник на кандидатурата на Венета Марковска, ще потърси мнението на юристите от всички парламентарни сили какво да прави Народното събрание след несъстоялата се клетва на Марковска. "Имаме сложен казус пред Народното събрание за решение, което ще има отзвук в бъдеще за други подобни случаи. Създава се прецедент, за който трябва да преценим внимателно какви последици ще има", каза Фидосова пред журналисти."

  А бе имаше там една приказка - за патето и кълчищата...

 46. 46 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#42] от "dolna4erti4ka":

  Я и на друго мЕсто го писах...герберете утрепа'а Конституцията с кофата за помиА на прасето...Ма то от свинарЕ к'во да чакаш...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 47. 47 Профил на LZ.2
  LZ.2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#45] от "opt_02":

  Не е пате...и не са кълчища...наскоро Тиквата е празнувал 1 000 000 000 ЕУРО / демек евро /

 48. 48 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Фидоошу ще ги борне всите, ще ги изтика от дохиото и толкоз!

  ура и да живей!!!
 49. 49 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Процедурата в Конституционния съд днес беше прекъсната, за да се спаси реномето на Бойко Борисов. Той вече не е слушан от хората, които номинира. Случилото се показва, че силата на Борисов спада, а това управление се базира единствено на натиск и сила, вместо на демокрация.

  “За да няма объркване – кандидатурата на Венета Марковска беше предложена от ГЕРБ, ДПС и БСП. С техните гласове тя беше избрана от Народното събрание”, допълни лидерът на ДБГ и подчерта, че премиерът Бойко Борисов “не само е знаел, но е подкрепил решението на своята парламентарна група”.

  http://grajdani.bg/?p=4205

 50. 50 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 976 Весело

  До коментар [#36] от "Музар":

  бе много добре се сещам, може и Гьодел да намесим да же па и диалетеизма

  "The man who says, 'I am telling a lie of order n' is telling a lie, but a lie of order n+1" (Gardner 1984, p. 222). Тва ще да е Ръсел де

  Обаче, нещата са единствено от компетенцията на КС, който, предполагаме, а Президентът и Премиерът твърдят, е в момента напълно легитимно избран

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 51. 51 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 976 Неутрално

  [quote#35:"Музар"] Те вече се провалиха на сутрешното представление.[/quote]

  Уви, май е така

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 52. 52 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#45] от "opt_02":

  Сложността на казуса се състои в премерване на силите на разните лобита в парламента.

 53. 53 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#6:"Марин"]Не може КС да дава мнение по избора на КС. [/quote]
  Ако го сезират, то ще е да изтъэлкува чл.6 ал.2 от Закожна за конституционния съд. А такъв прецедент има - през 2006 г. той обяви за противоконституционна ал 2 на чл.5. от Закона за Конституционния съд
  По същия начин може да даде тълкувателно решение на ал.2 от чл.6

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Юристи в парламента- това е нещо като горещ лед...Всеки депутат гледа интереса на собствената си партия и отдаааавна е забравил , че е юрист. Повече не ми се коментират "коментарите' на тези политици/ да не се заблуди някой, че са юристи/....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#52:"nikero"]Сложността на казуса се състои в премерване на силите на разните лобита в парламента. [/quote]

  ...което само по себе си значи, че нещата (за некои) са вече "извън контрол"...

 56. 56 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 655 Неутрално

  ХА ХА ХА!.Сега каво стана ?! Марковска морален победител !. Нейните адвокати от правната комисия и всички онези "крепежни елементи"(тези които я подкрепиха)обаче ще берат плодовете на своето безхаберие.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 57. 57 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#55] от "opt_02":

  Тепърва ще трябва да търсят "консенсусна" фигура. Не, че няма да е пълно с кандидати!

 58. 58 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#54] от "dqdomart":

  Е, нормално... "Винаги верни на партията!" ... и преди, и сега...що да се лъжем. Ама не са само юристите.

 59. 59 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#57] от "nikero":

  То това е проблема, я?! Друго беше да е след избори, ама... съдба!...

 60. 60 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Добро начало на разплитането на казуса ще е тези дето го сътвориха - Фидоошу и Цвуратино - да подадат оставки. Ако това не стигне - тогава и техния поръчител Пу*ко Борисов.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 61. 61 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Весело

  Чакайте Тиквата да си дорита мачлето, тогава ще каже какво да се прави.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2262 Весело

  [quote#50:"Mylène Jampanoï"]може и Гьодел да намесим даже [/quote]
  Дообро!

  Макар че в случая Дарвин и Павлов по - ще са на място ...
  Това изкопаеми, примати, първосигнални и елементарно вегетативни реакции ...
  За такива неща иде реч
  Па като гледам и брауновото им движение ... назад, назад към зората на естествоизпитанието требе да се върнем

 63. 63 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Всичко започна със опорочената процедура на парламента за избор на конституционни съдии. Просто решението на парламента избор на конституционни съдии трябва да се обяви за недействително и да се изберат отново ДВАМА съдии за конст. съд! Федосова вън от парламента!

 64. 64 Профил на alfa
  alfa
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#9] от "berbenkov":

  В случая не съдебната, а политическата система я няма. Особено милиционерската и монтанско - правната и част.

 65. 65 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 694 Неутрално

  "Прецедентът "Марковска" - изпитание за юристите в парламента" -цитат.
  Какви юристи има в парламента ,щом при 240 депутати вземат решение,приемат закони с под 120 гласували? Те нямат кворум , а приемат закони. Това беззаконие е откакто геберите са на власт. Тук една тиква ,станала и отишла да пикае при клетвата на един избран за конституционетн съдия / това ,че тоя е също е тиквеник ,не прави нещата законни . Просто единия празноглавец се води президент ,а другия празноглавец е в конфликт на интереси и т.н/

 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3358 Неутрално

  [quote#12:"banananna"]Човек, гледащ общото, а не лично благо, на мястото на Марковска би подал оставка[/quote]
  Е да ама Марковска изпълнява нечия задача и ако доброволно се откаже от поста на КС , ще излъже нечии надежди и ще прегази собствените си обещания....
  Както казах и на другата статия, равновесието което бе изградено при задкулистните преговори, сега е нарушено. Много играчи се чувстват излъгани, а други се опитват да извлекат максимална полза от ситуацията. Напрежението нараства и това прегрява ситуацията. Всякакви флуктоации може да се очакват в последсвие.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#13:"Георги"]Тази, едвам са я наместили в кадъра[/quote]
  Добре, че фотографът е разполагал с широкоъгълен обектив и е снимал от далечния край на залата. Предвидливо е разположил снимката в ориентация landscape.

 68. 68 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  [quote#16:"xm..."]А после мат'рялът в изтъпление да си чука главата в някое дЪрво, па белким му дойде акъла когат' пак гласува ... [/quote]
  по скоро на дървото ще му дойде акъла

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 69. 69 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Къф прецедент, кво тълкуване, кви пет евро!

  Автентично тълкуване!
  Поставил съм задача, като Суверен, три субекта да посочат по един конституционен съдия (да си го подберат - както следва)...
  По протокол трябва да се състои `заклеване`, на коeто присъстват тези, които са избрали/посочили конституционен съдия, съобразно предоставените му от мен, Суверена, правомощия.
  На тази церемония, всеки представител на институцията:
  (1) гарантира и удостоверява с присъствието си СВОЯ ИЗБОР,
  (2) демонстрира уважение КЪМ ИЗБОРА НА ДРУГИТЕ...
  (3) никой от тези, които са посочили конституционен съдия, няма право да бойкотира, презира, суспендира, дерогира, отрича, заклеймява, осмива по какъвто и да е начин ИЗБОРА НА ДРУГИТЕ!!! ЗАБРАНЕНО МУ Е!!! НЕДОПУСТИМО Е!!! НЕЗАКОННО Е!!! ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО Е!!!
  Всичко останало е от гявола!
  Аз, Суверенът, съм назначил моите слуги да ми работят, а не да си правят мурафети и к~ номера един друг!
  Щото иначе, ако приемем, че представителите на институциите са от противоборстващи партии/виждания/течения, то никога няма да бъде избран КС...
  Точка по въпроса!
  Dixi!

  Разтурям колоквиума!
 70. 70 Профил на louiselee
  louiselee
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Адмирации за съдия Марковска! Най-после се намери една ербаб жена да ги сложи всички на мястото. Нямала била качества да бъде конституционен съдия, а? Май се оказа, че тя е единствената пригодна за този пост.
  Не се поддавайте г-жо Марковска на провокациите! Трябва да издържите, иначе няма надежда за простосмъртните българи. Искам да знаете, че има хора и на ваша страна. Бъдете здрава!

 71. 71 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1005 Весело

  До № 70

  Здравейте Г-жо Венета Марковска,

  Радвам се че се явихте във форума. Няма нужда да пишете под чуждо име.Т а Вие, както сама се определяте , сте достойна жена. Турихте всинца ни на място. Бравос , ашколсун...
  А и за вас се застъпват все достойни хора- др. Румен Петков, Едикоя си Фидосова, настоящия вът.мин. Цветанов, редица още кристално честни деятели на БСп ДПс.

  Дерзайте все и все така безкористно дръжте високо знамето на тези дето ви държат на всякакви постове.

  Ваши почитатели


 72. 72 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Едно мнение на юристка, която много уважавам, въпреки, че я познавам задочно само от форума на лекс.бг:

  Принципно погледнато, Марковска не е за Конституционния съд. Отиването и там беше плод на тристранно изгоден компромис - Георги Колев се еманципира, Марковска си осигурява достоен завършек на кариерата, ГЕРБ и някои негови бъдещи коалиционни партньори си получават човека за поръчки в КС.
  Мир и любов.
  Дали първоначалната идея е била да бъде пряко предложена от ГЕРБ или направо е използвана удобната маша на независимите - не се знае. Факт е, че ГЕРБ предложи само 1 кандидат, оставяйки второто място свободно за разиграване на спектакъла "независими". ГЕРБ чинно си изпълняваше ангажимента към Марковска. За да не стане действително някой сакатлък и депутатите да повярват, че изборът е свободен, с кампанията лично се ангажира Фидосова.
  Резултатите от гласуването ги видяхме.
  Поведението на ГЕРБ (Фидосова) след гласуването - също.
  Но... Смрадта се разнася и оттатък Калотина.
  Бойко си говори с Венета. Какво са си казали - не се знае. Нали не вярвате, че наистина е това, което той твърди.
  В крайна сметка, има предварителни договорки (виж началото), които тя е приела да изпълни.
  Що ми се струва, че ББ е рекъл "Трай си, Венче. Всяко чудо за 3 дни".
  Да, ама смрадта става все по-голяма.
  И възложителят на конституционният мандат (НС) млъква. И се прави на умрял.
  Бойко стъпва по терлици за да не и отвори на Венчето устата.
  И Венчето вярва.
  През това време върви врътката Плевнелиев-Танчев.
  Затова и кандидатите бяха подредени по този начин, а не по азбучен ред според който Георги Ангелов щеше да е последен.
  Плевнелиев чете предварително написаното слово и си тръгва.
  Вместо да продължи, Танчев прекъсва процедурата, въпреки, че присъствието на президента не е елемент от фактическия състав на клетвата.
  Конституционните съдии си тръгват под строй.
  Народното събрание не е принудено да обяснява гласуването си.
  ГЕРБ е изваден от неприятната ситуация.
  Плевнелиев е героизиран.
  Евгени Танчев си е заслужил посланическия пост.

  Едно не разбирам: Какво чака Венета Марковска, та не си отвори устата. Това вече не е въпрос на тактика, а въпрос на физическо и психическо оцеляване. Дължи го и на нас - всички съдии, които покрай нея отнесохме помията.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  [quote#72:"geo_19"]Едно не разбирам: Какво чака Венета Марковска, та не си отвори устата. Това вече не е въпрос на тактика, а въпрос на физическо и психическо оцеляване. [/quote]
  Емчи ... тя така си е свикнала. Познава системата. И си трае точно заради здравенцето си.

  Прочее ... има една история с Радой. Радой Ралин.
  Пътуват в тролея. Сладко детенце хапва сандвич, пътниците го задяват. То мълчи, а баба му обяснява:
  - То сега яде, затова мълчи ...
  Отзад се обажда Радой:
  - За разлики от други, които мълчат за да ядат!

  Та така ...

 75. 75 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Едно мнение, което според мен заслужава внимание:

  http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=52667&start=20#p509467

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 76. 76 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Да-а... ,голямо изпитание. Виждам,че Фидоска е наддала за няколко дни. Стрес.

 77. 77 Профил на nikoi
  nikoi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  тя да се маха веднага...................

 78. 78 Профил на precision
  precision
  Рейтинг: 247 Неутрално

  ... над 160 съборени от Конституционния съд текстове в закони от групата на ГЕРБ?!?.. вратаро им ге слаб, вратароооо.. таз Фидосова за нищо не става, те шефка на правната комисия я сложили

 79. 79 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 518 Неутрално

  [quote#38:"navy"]Само да припомня ,че първия внесен законопроект от монтанската гризли[/quote]

  Не си прав да говориш така! Мечката гризли е красиво и умно животно и не заслужава такива сравнения.

 80. 80 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Прецедентът "Марковска" - изпитание за юристите в парламента
  ===============
  Те пък едни юристи, то пък един парламент...

 81. 81 Профил на kalinkadrawel
  kalinkadrawel
  Рейтинг: 367 Неутрално

  алоо, президентчето, дипломация май не си учил

 82. 82 Профил на boris_bor
  boris_bor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  станахме за смях заради плевнелиев

 83. 83 Профил на boris_bor
  boris_bor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  президента ни не знае законите...какво да говоря

 84. 84 Профил на boris_bor
  boris_bor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  винаги съм се надявал, но досега не съм го видял у нас за жалост, да имаме твърд президент със собствена позиция, който да не ни излага и да не е марионетка на партията, която го е издигнала

 85. 85 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 865 Неутрално

  [quote#12:"banananna"]Човек, гледащ общото, а не лично благо[/quote]

  Нещо подобно каза правосъдната министърка,но тя е от ГЕРБ,непоправима комунистка значи.От нейните уста това звучеше доста некомпетентно,дори зловещо.
  За какво общо благо става въпрос?Благото на Парламента,където без много,много приказки е гласувана кандидатурата й,благото на правителството,че ще му се размине извънредния доклад на ЕК,макар че си го заслужава,благото на Президента,че ще се измъкне от кълчищата,в които се е оплел по чужда воля.

 86. 86 Профил на army
  army
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Цялата държава знае за какво става дума, а тия юристи се чудят какво да замажат пак.... Все едно са събрали кокошки на едно място.

 87. 87 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#32] от "navy":

  Да си я представя в бърлога
  не мога!

  www.berbenkov.hit.bg
 88. 88 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Гледам, мнозина се упражняват на тема "конституция" и забравят, че конституцията е върховен закон, а не свещена крава и би трябвало да отразява развитието на обществото. (знаем кога, как и от кого беше приета) Животът е безкрайно разнообразен и често предлага прецеденти. Американската конституция има 27 поправки! Впрочем и нашата вече има 3 промени.
  Дори веднага мога да предложа поне 2 промени: отпадане на чл,132 и премахване на институцията вицепрезидент.
  Така, че защо да не се помисли за правомощията на президента. Както може да връща закони за прегласуване, така да може да връща за прегласуване при същата процедура и на други решения на Народното събрание.

 89. 89 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#34] от "opt_02":

  Е в кочинка се скрила по бива.

  ура и да живей!!!
 90. 90 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#88] от "marker":

  Всички промени на Конституцията трябва да се направят преди някой президент да направи изцепка, не след това....
  Затова и политиците трябва да имат пипе в главата да мислят...
  Гиньо Ганев създаде конституцията 1991 именно с тази основна мисъл, никоя падла, независимо от ентусиазма на драгия избирател, политическият момент, мнението на Големия брат, клюките и помията в оборот да не може да гепи цялата власт, даже с най-благи пожелания, като изцепката на президента, например...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK