Юристи: Президентът застана на ръба на Конституцията, но защити обществения и държавен интерес

Венета Марковска

© Красимир Юскеселиев

Венета МарковскаСлед като вчера президентът Росен Плевнелиев реши да напусне церемонията по заклеването на новите конституционни съдии, той на практика предотврати встъпването в длъжност на Венета Марковска. 


Решението му, което предизвика одобрение и облекчение, породи юридически прецедент и постави и много въпроси. Все още се тълкува какво ще се случи от тук нататък в процедурите и какво трябва да направи парламентът, от чиято квота беше номинирана Марковска за съдия в Конституционния съд. Същевременно издигналите я - независими народни представители, заплашиха Плевнелиев със започване на процедура по отстраняване от поста му (т.нар. импийчмънт).

"Дневник" потърси за коментар вчера следобед по тези теми директора на правната програма на Институт "Отворено общество" Иванка Иванова, адвокатите Михаил Екимджиев и Христо Иванов, който е и програмен мениджър на Български институт за правни инициативи.


Иванка Иванова

© Красимир Юскеселиев

Иванка Иванова


Как ще коментирате оттеглянето на президента Росен Плевнелиев от церемонията по заклеването на новите членове за конституционни съдии, с което на практика той спря встъпването в длъжност на Венета Марковска?
Иванка Иванова:
От морална гледна точка беше много силен жестът и мисля, че президентът има сериозни аргументи да го направи. В същото време реакцията на президентската институция е извън правомощията, които той има по конституция. Боя се, че създава опасен прецедент при бъдещи назначения в Конституционния съд. На практика с това президентът извоюва право на вето върху всяко следващо назначение, което не е смисълът на конституцията.


Михаил Екимджиев:
Случилото се е изключително интересно и безпрецедентно. Това действие на президента е на ръба на конституцията, но има принцип, че извънредните ситуации допускат и предполагат извънредни мерки. Ако президентът не беше поел риска и отговорността да застане наистина на ръба на конституцията, защото с действието си той практически бламира едно решение на Народното събрание, неизбежно щеше да се стигне до един тежък и антиконституционен резултат с избора на Венета Марковска и настаняването й за девет години в Конституционния съд без да са доказани изискуемите морални и професионални качества.


Формално, привидно, фасадно, изборът на Марковска е конституционно съобразен, но имаше опасност да се стигне до явно неконституционен резултат, тъй като народните избраници, които издигнаха кандидатурата и издигнаха Венета Марковска, не подложиха изобщо на обсъждане нейните професионални и морални качества. Това е базисно условие, за да станеш конституционен съдия, както изисква конституцията.


Т.е. заставайки на ръба на Конституцията, президентът Плевнелиев постъпи достойно, защити обществения и държавен интерес от един противоконституционен резултат, който щеше да настъпи до минути - ставаше въпрос за минути преди Марковска да се закълне и да стане непоклатима за период от девет години като една подигравка към държавността, към обществения интерес, към мнението на всички нормално мислещи хора, които следяха нейния казус и се обявиха против нейното избиране заради тежките съмнения в дефицит на морални качества.


Така че връщам към изходната си теза. Извънредна ситуация налагаше извънредни мерки, като в нормална ситуация действието на президента би било укоримо, като застрашаващо конституцията. В този случай то беше насочено към възстановяване на конституционализма и предотвратяване на по-тежки последици.


Христо Иванов:
Очевидно се наложи президентът да изиграе роля на клапа на управляващата гарнитура, която вкара държавата в изключително тежка ситуация, включително от гледна точка на международните партньори. С такова мнозинство от една много широка коалиция се избра един човек, който се оказва крайно неподходящ като репутация и като поведение в публичното пространство. Трябваше по някакъв начин тази ситуация да се изчисти, защото управляващите нито можеха да си позволят Венета Марковска да влезе в Конституционния съд, нито тя да се върне във Върховния административен съд.


Актът на президента е една лъжлива кулминация на скандала. Не се решава самият проблем, а само се ограничават имиджовите последици за управляващите. Ние като общество не получаваме отговор на нито един важен въпрос и нито един от реалните създатели на тази ситуация не понася отговорност само се зараждат допълнителни въпроси и то сериозни. Как така прокуратурата изведнъж извади тази преписка. Много важно ни е да получим отговор, защо не е била изпратена на Висшия съдебен съвет, защо парламентът не е разбрал за нея.


Спомняте си, че това, за което Европейската комисия настояваше беше да има проверки. Това, че парламентът не е разбрал за следствието, което тече, е изключително притеснително на фона на това, че на нас ни предстои избор на главен прокурор. Предстои ни избор на главен инспектор, който управляващите очевидно искат да отложат с надеждата да дойде по-добра конюнктура. Предстои и избор на членове на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество. Тези избори са изключително важни, а ние все така нямаме гаранции, че ще бъдат проведени при пълно изчистване на всякакви въпроси.


Христо Иванов

© Цветелина Белутова, Капитал

Христо Иванов


Какво ще последва като решение на парламента и дали Марковска ще се върне във ВАС, въпреки че подаде оставка (снощи стана ясно, че Марковска отново е подала оставка от ВАС - бел. ред. отговорите са записани преди това)?


Иванка Иванова:
Няма възможност за подаване на оставка под условие.


Очаквам Народното събрание да започне нова процедура. Още преди днес съществуваше възможност парламентът да отмени решението си. Имаше сходен случай преди години. Управителят на БНБ Искров беше избран за втори мандат в края на управлението на предишното правителство шест месеца преди да изтече първият мандат. Когато правителството на ГЕРБ дойде на власт, имаше решение на Народното събрание, което отмени решението за избор на управител на БНБ и след това беше избран нов. Онова решение беше отменено. Сега парламентът може да отмени решението си, но въпросът е какъв аргумент ще използва.


Михаил Екимджиев:
Случаят е безпрецедентен, затова ще трябва да се стигне до някои прецеденти в работата на Народното събрание, което ще трябва да излезе от този конституционен тупик. Вероятно би било възможно, ако това разследване на прокуратурата, което маркира в изявлението си президента Плевнелиев, да даде нови данни за морална или криминална обремененост на Венета Марковска. С ново решение да приеме, че вече не са налице изискваните от конституцията предпоставки за високи професионални и морални качества на базата на тези новопостъпили и новоразкрити обстоятелства, да се стигне до оттегляне на нейната кандидатура. Това е едно мое логично продължение, все пак е прецедент.


Казусът е безпрецедентен и с оставката й от ВАС. Бих се солидаризирал с мнението на членовете на ВСС, според които при веднъж подадена оставка няма връщане, няма оставка под условие. Вижте, това условие важи само за срока, в който се счита подадена оставката, за да не се прекъсне осигурителният стаж, както това се получи с Анастас Анастасов и Борис Велчев. Т.е. формално се счита, че стажът във ВАС тече до полагането на клетва, само за да не се прекъсва стажът. Подадена оставка  под условие не може да има. Поне досега не е имало приемане на оставка под условие.


Отделно, според мен, ако случайно Венета Марковска се върне във ВАС, незабавно би трябвало да се образува дисциплинарно производство от етичната комисия и да се разгледа в дълбочина съдържанието на сигналите срещу нея. Според мен тогава ще се стигне до още по-неблагоприятен за нея резултат - дисциплинарно уволнение поради дискредитиране на съдебната система, уронване престижа на съдебната власт.


Христо Иванов:
Разбирам, че е интересно това, което направи днес президента, но не трябва да изпускаме от поглед като граждани останалите по-важни процеси. А най-важен от тях е изборът на главен прокурор. По една проста причина, видима и днес: Бившият главен прокурор Борис Велчев без никакви въпроси встъпи днес в длъжност на конституционен съдия, а се оказва, че там има някаква разработка срещу "неизвестен извършител", чиято самоличност е била ясна за разследващите, но те по някаква причина са предпочитали да не го идентифицират - защо.


На второ място да се пита защо сега излиза, защо и кой взе решение да бъде изпратена на президента, а не на ВСС и на парламента. Зад това се крият въпроси как (не) работи държавното управление и как се превръща в инструмент за политически употреби - уж своите действия и бездействия.


Михаил Екимджиев

© Георги Кожухаров

Михаил Екимджиев


Независимите депутати, които предложиха Марковска за конституционен съдия, заплашиха президента със започване на процедура по импийчмънт. Възможно ли е това?


Иванка Иванова:
Не съм специалист по конституционно право, за да кажа дали е възможно. Но президентството е с най-висок рейтинг сред всички институции в България. Според всички социологически проучвания Плевнелиев има 35% обществено доверие, което е ниско, но е най-високо спрямо всички останали институции. Доверието в съдебната власт и в Народното събрание е много по-ниско. Затова на него толкова лесно му се отдаде да направи този жест. Няма да има обществена реакция в защита на решение на Народното събрание.


Михаил Екимджиев:
В България независимите депутати в тази конфигурация в парламента са независими само дотолкова, че нищо не зависи от тях. Биха могли да направят опити, имат някакво привидно, формално основание, защото, както казах, действията на президента са на ръба на конституцията, но с тези действия той предотврати една гавра с конституционализма, с държавността. Това е просто една пушилка от същите "независими" депутати, които подкрепяха Венета Марковска.


Христо Иванов:
Депутатите, които предложиха съдия Марковска, и тези, които организираха това фалшиво изслушване в парламентарната правна комисия, без да разберат всички факти, трябва да понесат отговорност. Криенето зад някакви фалшиви процедури по импийчмънт на президента просто е абсолютно отвличане на вниманието от това, което се случва, а то е - в България трябва да разберем дали през следващите седем години ще има главен прокурор, който ще задава въпроси, който ще осигури климат в иституциятa, така че да бъдат разследвани реалните механизми на властова корупция. Тези разследвания да не се водят срещу неизвестен извършител, когато се знае за какво става дума, всеки кандидат за висш държавен пост да бъде реално филтриран за корупция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (315)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Президентът направо прескочи Конституцията и трябва да бъде свален от поста си!!!

 2. 2 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Изглежда още няма отрезвяване от вчерашното “Браво!”. Плевнелиев наруши конституциягта и трябва да бъде импичнат. Но няма. Защото е удобният изпълнител на поръчките на политическото статукво и задкулисие (по Петя Владимирова). И назначението на Велчев, и отстраняването на Марковска са все услуги на редящите схемите в съдебната власт. Изпращаме лудия Филчев посланик и назначаваме Велчев за главен прокурор. Изпращаме в КС назначения да замита всичко под килима Велчев и слагаме на негово място Цацаров. Изпращаме Марковска в КС вместо да я разследваме за търговия с влияние и слагаме на нейно място наши кадровици. Размирисва се около Марковска, а тя не иска да напусне и така да спаси наредените схеми, и ето, президентът намира начин да махне този бушон, който не иска да гърми. Така че ще си караме и с Плевнелиев, и с Бойко, и с БСП, и с Цацаров, и с ВСС и с всякаква имитация на политика и правосъдие.

 3. 3 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Президентът на България наруши конституцията и от за първи път оъ 21-21 години има реалната възможност да се поиска неговото остраняване от длъжността, която заема. Той просто изпълнява политическата поръчка на ГЕРБ, защото Борисов го натисна.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Неутрално

  Конституцията трябваше да се спази - да се закълне и после съд и присъда ако е виновна !!!
  лъгаха организирано като катошаревски свидетели !!!
  фидосова вън !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Президентът наруши грубо Конституцията и ако се размине от сваляне е само защато актът му е без последствия. Само пълен идиот може да твърди, че изборът на конституционен съдия може да се постави под въпрос от присъствието на клетвата на някой от представителите, това са смехотворни неща!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Неутрално

  ОТ ЛОшО СТАНА МНОООГО ЛОШО !!!
  БОРИСОВ ЖЕРТВА ФИГУРАТА ПРЕЗИДЕНТ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ ВОДЕВИЛ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Аз не намерих в Конституцията текст, който да заставя Роско да присъства на клетвата на КС и за това не разбирам, как тя е била погазена? Май пак се дига димка?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 8. 8 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 805 Неутрално

  А защо архи-мошеника Бойко Борисов е номинирал тази съмнителна кандидатура на Марковска?

  За да има удобен човек в КС. Ако не се беше разсмъдяла работата номера на Борисов щеше да мине. Не случайнио МВР на АЛ Бънди си мълча през цялото време на номинацията на Марковска. Прокуратурата също. Чак когата тръгна по медииете скандала стана проблем.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Цяла сутрин по телевизиите се лее смешен плач за това как г-жа Марковска, видите ли, всъщност искала да се закълне в КС, а после тутакси да подаде оставка оттам. И така нямало да се стигне до крайните действия на Плевнелиев. Питам се аз, защо г-жа Марковска просто не каза още в 8 сутринта вчера: така и така, това съм решила, това ще направя, за да се спази процудерата, и после се оттеглям. Защо не го направи?

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 914 Весело

  Депутатите, които предложиха съдия Марковска, и тези, които организираха това фалшиво изслушване в парламентарната правна комисия без да разберат всички факти, трябва да понесат отговорност.

  Хе Хе! Депутат да поеме отговорност? Виж, да мисли оправдания - ДА, ама чак пък отговорност! Това още не се е случвало по наш`те ширини

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 11. 11 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 914 Любопитно

  До коментар [#9] от "dogwoman":

  И кой щеше да и повярва?

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#7] от "Къти":
  Не е била погазена. Но явно е било "по ръба" й.

  Доброто е заразно
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Неутрално

  ДЕ ЮРЕ Е ИЗБРАНА И САМО НЕ Е ВСТЪПИЛА В ДЛЪЖНОСТ !!!
  В ЗАКОНА ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА ПЪЛНОМОЩИЯТА Е ИЗЧЕРПАТЕЛНО ИЗБРОЕНО !!!
  ПРЕЗИДЕНТЪТ НАРУШИ КОНСТИТУЦИЯТА УМИШЛЕНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Щом е защитил моралното право на народа,то тогава ПРОМЕНЕТЕ Конституцията,спрямо вижданията на хората!!!!!!

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 16. 16 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Весело

  Много странен материал, изцяло в услуга на президента.
  В. "Телеграф" се мазни по същия начин, но на ББ.

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#11] от "madagaskar": Мисля, че щяха да й повярват. Когато кажеш такова нещо пред милиони души, няма как.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на Thaola
  Thaola
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не може да изберем строителен министър за президент и това да остане безнаказано. Рано или късно очаквах да избухне такава бомба.

 19. 19 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 805 Неутрално


  Борисов всъщност подхлъзна Плевнелиев по много хитър начин.

  Проблем направен от Боко се прехвърли на Плевнелиев. Сега президнета е на точката на дузпата, и ще опере пешкира на ГЕРБ и Боко Рапона.

 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#16] от "cup_of_tea": Това не е материал, а събрани мнения... защо да е странен?

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Президентът е прав.
  Между другото вицепрезидънтът,юрист,стои зад неговата позиция.

 22. 22 Профил на dragobago
  dragobago
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Като Върховен закон, Конституцията трябва да е с висока степен на абстрактност. От там и проблемът с тълкуването. Но ако не беше така, изобщо нямаше да се налага да има специален орган, който да се произнася по конституционните въпроси...
  Съгласете се с мен, че не може да има закон, който да изчерпи в съдържанието си всички хипотези на житейски ситуации... Това няма как да се случи. Празнотите в закона се запълват чрез тълкуване и аналогия на закона. Право е на Президента, ако реши - да си тръгне от церемонията. За това говори и фактът, че няма принудителен начин за въздействие върху него, чрез който той да бъде наказан за това си поведение или да бъде заставен да седи и да слуша клетвата... Друг е въпросът, защо полагането на клетвата на Марковска беше спряно от водещия процедурата конституционен съдия, след като Президентът си тръгна. Очевидно и той е на мнение, че без Президента няма как да се продължи напред...
  В случая Плевнелиев не си е превишл правата по никакъв начин. По-скоро, ако се приеме, че може да се кълнеш в негово отсъствие, виновен за ситуацията ще бъде "ръководителят" на церемонията

 23. 23 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Христо Иванов:
  Очевидно се наложи президентът да изиграе роля на клапа на управляващата гарнитура, която вкара държавата в изключително тежка ситуация, включително от гледна точка на международните партньори

  Ето това е истината тук.
  Боко се осра, Плевнята опра пешкира.

 24. 24 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#7] от "Къти":

  Дами там е проблемът - по конституция той не може да спира решение на Народното събрание, може само да върне за преразглеждане закон, но не и избор.. А "присъства" на клетвата по закон, т.е. акт, който не е конституционен, а вследствие на нея. "Неспазвайки" буквата на един закон, той нарушава основния закон, а отгоре на това и се оправдава със закона за съда при неспазването на конституцията.

 25. 25 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#19:"Малката Пица"]Проблем направен от Боко се прехвърли на Плевнелиев.[/quote]
  Точно това стана! Но..времената сякаш се "поизмениха", струва ми се? На народа взе да му писва май от постоянните "ескиважи" на тоя селски хитрец! Веднъж стомничка за вода..втори път..освен това и мизерията става все по-отачайваща и като нищо можем да чуем скоро вместо "Осанна" едно друго възклицанийце

 26. 26 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#20] от "dogwoman":


  [quote#20:"dogwoman"]До коментар [#16] от "cup_of_tea": Това не е материал, а събрани мнения... защо да е странен? [/quote]


  Защото са събрани само удобни мнения, много мазно. Само заглавието като му видиш...

 27. 27 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ЕК директно е показал какъв е ПРАВНИЯТ изход от ситуацията:

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/10/30/1936723_evrokomisiiata_parlamentut_prikriva_signali_sreshtu/
  "Съдиите в Конституционния съд трябва да отговарят на най-високите критерии за професионализъм и почтеност

  ЕК призовава всички компетентни български институции, [quote#0:"Мнение на ЕК"]в частност парламента, да поемат своята отговорност [/quote] и да направят проверки на обвинения в корупция, конфликт на интереси и търговия с влияние", казват още от ЕК в отговор на въпроси на "Медиапул".

  ЕК казва, че процедурата по избора на конституционни съдии е опорочена, т.е. трябва да бъде отменена и повторена.

  А всичкото бг-юрист се е юрнал да търси под вола теле, т.е. да се опитват елементарен правен случай да го мятат в "моралното пространство", което пък никакво го няма на територията бг.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 28. 28 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#21:"xmm"]Между другото вицепрезидънтът,юрист,стои зад неговата позиция. [/quote]
  Де ше ходи?

 29. 29 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#13:"Къти"] Защо ли? Защо? Защооооо...? [/quote]

  Защото по своята същност е държавен преврат! 10 години цената може да е двойна или без пари, те минават и заминават, но последиците от тези действия на президентът ще стоят и на практика вече никой не може да избере конст. съдия освен президента.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 30. 30 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Горкия Послушко, започва да разбира с пълна сила къде е попаднал, тепърва ще рецитира чужди писма

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Единственият достоен. Другите нямаха доблестта да кажат открито за нея, че не става за нищо друго, освен за съд.
  А конституцията е писана все пак от ДС.

 32. 32 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 620 Весело

  До коментар [#18] от "mila_jovanovna":
  [quote#18:"mila_jovanovna"]Не може да изберем строителен министър за президент и това да остане безнаказано.[/quote]
  Аха, еми другия път да изберем още някой ДС кадър, че да е по правилата, така ли?

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 33. 33 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Президентът направи едно "волеизявление" и напусна тържественото встъпване в длъжност на новоНАЗНАЧЕНИТЕ конституционни съдии.

  Нарушението на Конституцията, Закона за Конституционния съд и КЛЕТВАТА на конституционните съдии наруши самият Председател на КС - проф. Е. Танчев. Именно той прекрати процедурата. За повод и основение посочи напускането на Плевнелиев, но това няма никакво правно покритие.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 34. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  [quote#1:"Съни"]Президентът направо прескочи Конституцията и трябва да бъде свален от поста си!!! [/quote]

  Ти чела ли си Конституцията?! Къде там пише,че Президента е ДЛЪЖЕН, да присъства на клетвата на конституционнити съдии, или че няма право да я напуска?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 35. 35 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#18:"mila_jovanovna"]Не може да изберем строителен министър за президент и това да остане безнаказано[/quote]
  Мисля, че когото и да бяхме избрали, щеше да е "мачкан" от милиционера-пожарникар! Няма отърване, щом си влязъл веднъж в бандата. Иначе ще бъдеш "отстрелян"!

 36. 36 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#21] от "xmm":


  [quote#21:"xmm"]Между другото вицепрезидънтът,юрист,стои зад неговата позиция[/quote]


  Това не е кой знае каква положителна атестация за неговата постъпка вчера.
  В дългосрочен план отваря вратата за шантаж - ако не ми харесва следващия кандидат, ще го сготвя по същия начин. И тези след него на драго сърце ще се възползват, ако дотогава този текст в закона не бъде променен.

 37. 37 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Актът на президента е една лъжлива кулминация на скандала. Не се решава самият проблем, а само се ограничават имиджовите последици за управляващите. Ние като общество не получаваме отговор на нито един важен въпрос и нито един от реалните създатели на тази ситуация не понася отговорност само се зараждат допълнителни въпроси и то сериозни. Как така прокуратурата изведнъж извади тази преписка. Много важно ни е да получим отговор, защо не е била изпратена на Висшия съдебен съвет, защо парламентът не е разбрал за нея."

  Така е. И понеже не вярвам, че някой от тези, които следва да отговорят на така възникналите въпроси, ще го направи - силно се надявам, че обществото ще отговори на тяхното мълчание - в деня на изборите...

 38. 38 Профил на dragobago
  dragobago
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#24:"msp"]по конституция той не може да спира решение на Народното събрание[/quote]
  Да, така е... но в случая не той спря решение на Народното събрание. Спряха го единодушно присъстващите в залата Конституционни съдии, които казаха, че без Президента не може да се полага клетва. Никъде в Конституцията не е предвидена такава хипотеза, ако някой от височайшите представители си тръгне! В Конституцията пише, че той присъства на клетвата, но това не означава, че не може да си тръгне от там - липсва законов текст, който да го накара принудително да остане на мястото си и да слуша, нещо повече - няма и механизъм за последващо наказание... Така че, не знам дали Той спря церемонията... Камо ли пък на 100 % да се твърди, че разбираш ли, "ПОТЪПКВА" Конституцията ;“

 39. 39 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 706 Неутрално

  [quote#9:"dogwoman"]Цяла сутрин по телевизиите се лее смешен плач за това как г-жа Марковска, видите ли, всъщност искала да се закълне в КС, а после тутакси да подаде оставка оттам. И така нямало да се стигне до крайните действия на Плевнелиев. Питам се аз, защо г-жа Марковска просто не каза още в 8 сутринта вчера: така и така, това съм решила, това ще направя, за да се спази процудерата, и после се оттеглям. Защо не го направи? [/quote]

  Защото тази г-жа не може да спре да лъже.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 40. 40 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  Тримата уж юристи, но вместо да използват юридически аргументи, те от страх ли, от невежество ли, се плъзгат неудържимо в политическа схоластика. Иначе как уважаващ себе си правник ще говори кръгли глупости като "на ръба на конституцията"? Има ли полу-бременни? Няма. Е, и Роската или е нарушил основния закон, или не е. А за един "виден" адвокат по човешките права да твърди, че "извънредните ситуации допускат и предполагат извънредни мерки" си е направо професионално сепуку.

 41. 41 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Роско просто игра по свирката на Боки!
  Понеже самият Боки не иска да вади въглените с ръце, праща послушният си ръжен да го стори!
  Иначе въпросът е, не как да ограничим пораженията, а кой е първопричината, те да се нанесат!
  Никой не иска да каже, че ГЕРБ/ГРОБ е домъкнал Марковскя и че Боки, Цвъки и Фидоошу са начело на тази номинация!
  Е те сегяа поради послушността на Роско Плазмодиев ще се измъкнат сухи и ще прехвърлят болестта на друга гърбина.

  ура и да живей!!!
 42. 42 Профил на dragobago
  dragobago
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#40:"Lemmy"]извънредните ситуации допускат и предполагат извънредни мерки[/quote]
  Да... Още малко и да я застрелят направо - пак е извънредна мярка!

 43. 43 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#19:"Малката Пица"]Сега президнета е на точката на дузпата, и ще опере пешкира на ГЕРБ и Боко Рапона. [/quote]

  Че тя каква му е ролята?! Или си мислиш, че не го е знаел, когато са го "нарочили" за "върховен главнокомандващ"?!

 44. 44 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  "Хората, които заемат такива длъжности – без началници – трябва да имат в себе си онова, което Кант нарича категорически императив. Чувство за дълг, за мяра и приличие, да различават добро от зло и да се интересуват какво мислят хората за тях. Понеже те реално други ограничители нямат. В четвъртък една конституционна съдийка показа в пълна мяра, че какво мислят хората за нея е последната й грижа. Напук на всичко тя реши да се кълне, та се наложи президентът да напусне клетвата.

  Всеки опит за морален бунт в нашата държава се смазва систематично, методично, назидателно. Затова и вече никой не се бунтува. Затова днес президентът е последна преграда на нечия самозабравила се мания за непогрешимост и изключителност. Но може и да не е. Често не е.

  Даже имахме президент, който беше от Държавна сигурност и повечето го акламираха, уважаваха, почитаха.
  Съвременна България избра да отдаде чест на безчестието, да признае неморалността за моралност, да дава ордени на оръжейни търговци и да раздава индулгенции, с които да се перат съвести. Избра да не иска да знае кое е добро и кое – зло".

 45. 45 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2632 Любопитно

  ОК, но щом РПл няма задължение да присъства на КЛЕТВАта, в качеството си на какъв я прекъсва, та сега на ВСИЧКИ им стана ЗАДЪЛЖЕНИЕ? Задължение поне да НИ оливат с мъдрости за определен период от време, през който пак ще се договорят помежду си, въпреки ЗАДЪЛЖЕНИЕТО им да го правят прозрачно, а и от Брюксел това им напомнят. Мъгла, хаос и много кал - лепкаво, по политически...

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 46. 46 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Поредната поръчка от Бойко Борисов към Плевнелиев, която би трябвало да му коства поста на Плевнелиев, защото най-малкоо той наруши конституцията на република България. Не знам кой кого е хлъзнал, ама сега нямаме конситуционен съд точно заради Плевнелиев.

 47. 47 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#1] от "Съни": Няма такъв термин "прескочи" Конституцията. Или я е нарушил, или не. В случая - няма текст в нея, който да е бил нарушен.

  Доброто е заразно
 48. 48 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#45:"А БЪ В"]в качеството си на какъв я прекъсва,[/quote] на Президент на Републиката?

  Доброто е заразно
 49. 49 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Президентът няма право на вето върху решението за избор на конституционен съдия от Парламента. Изборът е неотменим, дори от Конституционния съд.

 50. 50 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#33] от "Музар":

  Точно така е. Но като виждаш, че всички - и "видни юристи", и "мастити парламентаристи" се правят на последните лаици, само за да използват в свой интерес възникналата ситуация - не ти ли минава мисълта, че за всички политици важно е да "влязат" във властта... Оттам нататък - няма вариант да бъдат изритани от нея... освен ако имат лошия шанс да се случат във времето на поредната "велика революция"...

 51. 51 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  Според мен този казус отрезви доста хора, преди всичко депутатите в НС, които си вирнаха носа и се смятат за непогрешими и незаменими. По ирония на съдбата в шоуто са участвували и ГЕРБ, и БСП и ДПС и сега всички те вкупом гузно мълчат, защото няма как да прехвърлят един на друг горещия картоф по партиен принцип.
  Моето лично мнение е, че всичко това беше неслучайно, а резултат от постановка. Постановчиците използуваха високомерното и снизходително отношение на депутатите от ГЕРБ към опозицията и пробутаха както се оказва, неподходящ кандидат, зад който те учудващо бързо, без обикновените изстъпления дори на ходещата мелница М.Манолова , застанаха и гласуваха дори без обсъждане. Още това трябваше да постави нащрек самозабравилите се Фидосова и сие. Те проспаха всичко и бяха наказани. Добре, че Плевнелиев в последния момент с риск да наруши Конституцията, успя да спаси положението. Сега виновните трябва да си посипят главата с пясък и (според мен) да чакат върху тях да се стовари мечът на възмездието във вид на лишаване от място в депутатските листи на ГЕРБ за следващите избори.

 52. 52 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА моди мерси за отЛИЧНОТО ти отношение":

  Не се излагай! Какъв съд сънуваш? Тая 9 години никой немаше да може с пръст да я пипне. Колкото има осъден некой обикновен съдия. Абсурд! Тая е патологичен лъжец в много тежка форма. Всяка трета фраза е нова лъжа и оплитане. С манталитет на двугодишно дете, на което някой друг му е напикал памперса. Може би котката?!

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 53. 53 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#31:"vovka"]Единственият достоен. [/quote]

  Ако е така, то май е време да кажем - "Бог да прости България"...

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на piper4o
  piper4o
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Браво на Плевнелиев!
  Поръчка или не, не трябва да се допуска тази жена в КС. Не може наглостта и лицемерието, да се смятат за морални и професионални качества, колкото и да им се ще на всичките червени тролове във форума!

 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Откога погазването на конституцията може да се определи като защита на обществения интерес? Аре по-леко с изказванията, правова държава ли сме или кво?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#51:"Дон Кихот"]Добре, че Плевнелиев в последния момент с риск да наруши Конституцията, успя да спаси положението. Сега виновните трябва да си посипят главата с пясък и (според мен) да чакат върху тях да се стовари мечът на възмездието във вид на лишаване от място в депутатските листи на ГЕРБ за следващите избори.
  [/quote]

  Да, бе! Сигурно ще си я посипят! Ама ти да видя някой да се признае за виновен?! Така са се отрезвили, че... направо са сигурни във втория си управленски мандат...

 58. 58 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#50:"opt_02"]Точно така е. Но като виждаш, че всички - и "видни юристи", и "мастити парламентаристи" се правят на последните лаици,[/quote]

  Не успях да изчета внимателно (само отгоре-отгоре) мненията, но и при такова преглеждане е точно както ти казваш - правят се на лаици. А може би не се правят?

  Не виждам никакви смислени юридически аргументи. А те са прости, освен това от ЕК ги ПОСОЧИХА, още докато се провеждаше изборът на конституционни съдии - процедурата е опорочена! С отказа на Фидосова да допусне изслушване и коментиране на единия от номинираните (всъщност по този начин и за другия нямаше дебати).

  И тук трябва да се търси и ще се намери юридическото решение - анулиране на порочната процедура и извършване на повторно избиране. За това си има правни механизми.

  При това не смятам, че е късно да бъде направено. И със сигурност от ЕК ще има подобни инструкции. Както и разсипващи коментари за избрания позорен, неморален и незаконен начин, разиграван последната седмица, най-вече вчерашната тотална излагация.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 59. 59 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#56:"Тони!"]Аре по-леко с изказванията, правова държава ли сме или кво? [/quote]

  Е де! Ти пък да не би да смяташ сериозно, че сме правова държава?! При всичките случващи се безумия?!

 60. 60 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#49] от "nochkopenev":

  А както се вижда е добре да има право на вето! Тия в НС са се самозабравили. Никой не може да ги разследва, съди, преследва. Само евентуално КС може да им набие канчетата като гласуват някоя глупост. И затова бяха решили да се подсигурят и там! Назначенията в КС трябва да стават само след щателни разследвания, за да се избегнат занапред такива случки. Да не би другия съдия от парламентарната квота да е читав?! Милиционер, който е набеден юрист. И цъфна като велик конституционен съдия за 9 години! Отврат е тая държава!

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 61. 61 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това, кое е по-добре не го решаваме ние, приятелю - има си закони в тази страна, има си конституция - висш закон, който когато се наруши от държавния глава, ако сме правова държава - той трябва да бъде отстранен от длъжност и да се измие срама от иначе така проблемната ни съдебна сиситема.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#62] от "appen 13":

  Точно така - не знаеш колко си прав! Какъв президент имаме, като няма елементарни закони правила да спазва. Аз съм толкова възмутен. Ясно е, че Марковска не става, това никой не го оспорва, ама Плевнелиев такава излагация - не познава 23-годишната история на демокрацията. И за импийчмънта си прав - още днес трябва да бъде даден старта на процедурата, иначе не знам...

 64. 64 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Абе некой требаше да я спре тая дива пенсионерка... Щела да застъпва, а след това щела да дава оставка - хихихихи...

 65. 65 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2682 Весело

  До коментар [#57] от "opt_02":
  "Да, бе! Сигурно ще си я посипят! Ама ти да видя някой да се признае за виновен?!"

  Надеждата крепи човека. Изказал съм мое мнение, не смея да кажа пожелание, защото сигурно няма да се сбъдне. Ако досега моето мнение съвпадаше с действията на управляващите, България щеше да бъде райска държава. Но те постоянно ми правят напук, виждаш последствията....

 66. 66 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 541 Неутрално

  " Ако президентът не беше поел риска и отговорността да застане наистина на ръба на конституцията, защото с действието си той практически бламира едно решение на Народното събрание, неизбежно щеше да се стигне до един тежък и антиконституционен резултат с избора на Венета Марковска и настаняването й за девет години в Конституционния съд без да са доказани изискуемите морални и професионални качества."
  Според закона държавният глава, той само присъства на клетвата, но с изявлението си на практика бламира решение на парламента, с каквото е избрана Марковска, а това е превишаване на правата му. За целта трябват 48 депутатски подписа, които обаче трудно ще съберат. В зависимост от тълкуването на КС те ще решат дали да започнат подписка за импийчмънт на Плевнелиев. Не може да има нова процедура за избор на конституционен съдия от квотата на парламента, защото решението на депутатите е в сила и НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТМЕНЕНО от никой.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 67. 67 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 901 Весело

  [quote#34:"lz2"]Ти чела ли си Конституцията?! Къде там пише,че Президента е ДЛЪЖЕН, да присъства на клетвата на конституционнити съдии, или че няма право да я напуска?![/quote]

  А ти чел ли си я? Хайде да ми припомниш чл.152 от Конституцията? Май там пишеше ;-Р

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2682 Любопитно

  До коментар [#63] от "nochkopenev":
  "Какъв президент имаме, като няма елементарни закони правила да спазва."

  Не разбирам, какви претенции към президента предявяваш с горното изречение? И къде няма елементарни закони?

 71. 71 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 901 Любопитно

  [quote#34:"lz2"]Къде там пише,че Президента е ДЛЪЖЕН, да присъства на клетвата на конституционнити съдии,[/quote]

  Я да видим, какво е текстчето, че нещо не мога да се ориентирам?

  "(1) Съдиите от Конституционния съд встъпват в длъжност след полагане на следната клетва: "Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени с Конституцията и Закона за Конституционния съд. Заклех се."
  (2) Съдията полага клетвата в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд."

  Бахмааму... и сега ко прайм?

 72. 72 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#58:"Музар"]но и при такова преглеждане е точно както ти казваш - правят се на лаици. А може би не се правят? [/quote]

  Виж, според мен смислените юридически аргументи ще са вредни. И за управляващи, и за опозиция.
  Една мнооого малка част от юристите в парламента си разбират от занаята. И то в смисъл, да могат да заобикалят създадените правила в своя полза толкова умело, че никой от останалите да не разбере. Или пък - ако разбере - да не" вдига шум", щото и на него ще му е удобно така. А "масата" в парламента са "бройка", която знае, че е случайно попаднала там и единственото условие да се задържи на "нивото некомпетентност", на което е достигнала, е да не се опитва да мисли. Опита ли се - вън.... без право на обжалване. Помниш ли Васко Нубиеца?! Типичен представител... Така, че - повечето са лаици, а тези, които не са - се правят, когато им е удобно.
  И като се развихрят в обществото едни скандали... едни коментари... като се противопостави част от обществото на друга... общо взето - ще се "изпусне парата" на общественото недоволство. А "че станал Европейски Съветския съюз"... на електората не му пука кой знае колко... Щото при всичките, както пишеш, разсипващи коментари и позорни действия, последиците от тях са за този, който се чувства отговорен за постъпките си. Да забелязваш такова нещо при нашите "народни избаници"?! Те си мислят: "Щом преглътнаха "Царя", когото си искаха, що не и нас?"
  И са прави, за съжаление...

 73. 73 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Весело

  До коментар [#71] от "Федор Венедиктович Езерский": А сега покажи къде точно пише "длъжен/задължен".

  Доброто е заразно
 74. 74 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#71:"Федор Венедиктович Езерский"]в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.[/quote]
  Изобщо няма да ти отговори, защото не съм виждал представител или привърженик на властта да се извини. Дежаву

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77 Профил на corelli
  corelli
  Рейтинг: 492 Гневно

  Както някой написа под една друга статия по същата тема:
  До кога ще сме само публика на тоя скапан цирк?

 78. 78 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#73] от "dogwoman":
  Текстовете изготвени и приети в народното събрание. Законите се изпълняват. не може всеки да прави това, което му е скимнало в момента. Тоест, държавните служители са образец за поведние. Иначе ще настъпи анархия.

 79. 79 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#72:"opt_02"]Виж, според мен смислените юридически аргументи ще са вредни. И за управляващи, и за опозиция.[/quote]

  Няма да забравя една реплика от Великото народно събрание (по смисъл): Щом ние измисляме законите, ще ги измисляме каквито си искаме!

  Предполагам, че оценяваш абсурда, нали?!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 80. 80 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Ако утре Роско реши да не издаде указ за изборите или ей така, не му се обнародва произволен закон, ко прайм тогава. Затова днес юристите са онемели, защото са speechless.

  От друга страна, Плевнювите т.нар. "морални" аргументи са пълна измама, защото Роската не го стегна под лъжичката когато се кълнеше тлъстия милиционер от държавна сигурност, нито го притесни клетвата на милиционерския слуга Б. Велчев, но най-паче Марковска. Клоун.

 81. 81 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#65:"Дон Кихот"]Ако досега моето мнение съвпадаше с действията на управляващите, България щеше да бъде райска държава. Но те постоянно ми правят напук, виждаш последствията.... [/quote]
  ...и ще продължават, бъди сигурен. Щото за тях България е именно Райска Държава точно по тази причина.
  Не си ли разбрал, че тяхна единствена цел (имам предвид всички управляващи) е да влязат в Рая с твоя помощ и да затворят вратата след себе си, та никой - нито ти, нито всички останали, които са ги "вкарали" там, да не влезе при тях. И го постигат... Това са последствията! Да не си мислиш, че четат форума?!

 82. 82 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Батака го сътвориха 127 депутати, които гласуваха безропотно една очевидно неподходяща кандидатура! Това бяха 78 депутати на ГЕРБ (sic!), "независимите" от ГЕРБ, всички от ДПС и 8 отбрани представители на БСП. Да се помни и да не се забравя, като наближат изборите догодина!
  Оттам нататък и Плевнелиев и Танчев само направиха батака още по-пълен.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#83] от "appen 13":

  Ахам. И по интересното е, че и Конституционен съд няма действащ, защото няма избран председател. А председател на КС не може да се избере ако не гласуват всички съдии (чл.7 ал.3 ЗКС) )
  Това е, за да е още по-весело

 85. 85 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#79] от "Музар":

  "Предполагам, че оценяваш абсурда, нали?!"

  Оценявам абсурда да пробутваш свои реплики за такива от ВНС. Аз мога да цитирам "по смисъл" хиляди такива и да те пратя да ги проверяваш.
  Предполагам, че оценяваш абсурда (без "нали" , защото не съм сигурен)?!

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#34] от "lz2":

  Пише го в Закона за Конституционния съд.

 88. 88 Профил на gauss
  gauss
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много ми е смешна теорията, че ББ командва Плевнелиев. Всички писачи против Плевнелиев го повтарят като папагали, което просто означава, че някой командва тях.

  Бъдете така любезни да обясните как и по каква логика се осъществява тази зависимост. Може би са ви известни някакви факти? Или само по логиката "Щом го предложиха за президент, значи имат средства да го контролират"? По тази логика Желев трябваше да бъде лоялен към ФД, а Стоянов и Филчев към Костов.

 89. 89 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#22:"dragobago"] За това говори и фактът, че няма принудителен начин за въздействие върху него, чрез който той да бъде наказан за това си поведение или да бъде заставен да седи и да слуша клетвата... [/quote] Точно така е! Не исках аз да го пиша- добре е, че Вие сте го написал/а.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 90. 90 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#79:"Музар"]Предполаам, че оценяваш абсурда, нали?! [/quote]

  Е, така е. Ама не е ново.
  В един от разказите си в следосвобожденска България М.Георгиев (който не е случаен човек - бил е Директор на Първото търговско изложение - по сегашному - панаир) пише:
  "Поврага й на такава правица, която е като берберски каиш в ръцете на управляващите. Днес им кефне - опънат я. Утре им кефне - свият я." С една дума - днес е закон, а утре - извън закона... писано е преди поне сто години, ако не повече.
  Така, че - абсурдите в нашето правно и законодателно пространство са си май национална черта... не знам как е по останалите географски ширини...
  Ама у нас от много мислене твърде много хора ги боли глава... та не е чудно дето всички следващи управления са де малко, де много с приоритетите на всички предходни...

 91. 91 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#84] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Точно за това констатирам и "ГОЛЯМО МАЗАЛО" и "конституционна криза", но от тази пародийна политическа шайка КАКВО ДРУГО може да се очаква, освен да ни докара до тук...Ще се забавляваме много следващите месеци с комедийните им изпълнения в сапунката "Конституционен съд"....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 92. 92 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Пичове и мацки, разгледайте тази тема в един популярен специализиран форум
  http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=52667
  Между другото, там участва и една много уважавана от мен съдийка от ВАС, пък и популярни адвокати. Всъщност, то си личи и от мненията им.
  Общо взето резултатът е, "че председателят на Конституционния съд Евгени Танчев, който е водил днешната процедура, е нарушил правилата, тъй като не я е продължил след напускането на Плевнелиев"

 93. 93 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#49] от "nochkopenev":

  А дали е отменим от самия парламент? Защо се стигна дотам, президентът да вади с голи ръце кестените от огъня?

 94. 94 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За мен Марковска подцени колко сериозен е нейния проблем в очите на обществото! Затова се стигна и до това,просто Президента защити обществения и държавен интерес!

 95. 95 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Отговорността за случилото се в Конституционния съд е Ваша, господин Борисов!

  Симпатизанти на "Движение България на гражданите" се включиха в протест срещу избирането на Венета Марковска за конституционен съдия.

  http://grajdani.bg/?p=4204

 96. 96 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [93] от "nikero":

  Не знам защо се е стигнало до там, но при това груго нарушение на конституцията трябва да видим един остранен парламент, иначе бягаме много далеч от определението за праровата държава...

 97. 97 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  От цялата ситуация по "избор" на конституционни съдии и последвалите, ужким правни казуси, е видно едно- в тази територия наречена РБ, няма закони и хора които да ги спазват! Това че гледам особено активна подкрепа, на " акта" на "президента"(да не забравяме, че той е назначен от мутрата, а не е избран от суверена (ужким народа), идва да докаже в каква страна живеем! Живеем в средновековната турска империя, където правото винаги е било на страната на силния. Където законът е бил винаги "врата у поле". Да живее деКорацията и всички нейни защитници, докато не бъдат разстреляни от някой нов НАРОДЕН СЪД! Пък след този акт на ВЪЗМЕЗДИЕ, нека поколенията решат правилен ли е бил, или неправилен. Историята е истинският съдник на събитията, а не ние обикновените участници в тези събития!?!!!

 98. 98 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 901 Весело

  Я още едно цитатче, че се скъсвам от смях
  "Чл. 6 ал. 2 от Закон за Конституционния Съд е съставен съгласно разпоредба на чл 9 ал. 1 от Закон за административните актове - "Разпоредбите на нормативните актове се формулират на общоупотребимия български език, кратко, точно и ясно."
  Та на който не му е ясна разпоредбата на чл 6 ал. 2 от Закон за Конституционния Съд - да ходи и да пази отново паркинги в Германия...
  Клетвата Уважаеми, клетвата се полага в присъствието на публиката, която има само едно процесуално качество - на публика.
  Римляните са използвали своя дума на свидетеля, който само гледа - testis, а днес един testis се опита да изземе функциите на извършителя, брей, брей бреееейййй...
  От кога тестисите взеха да изпълняват главното действие, явно от днес...
  Но в изминалите години никой не се усъмни за нелегимно избрани Президенти, а уж чл. 93 ал. 3 е съставен на общоупотребимия български език, кратко, точно и ясно...
  Но какво от това???"

 99. 99 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#90:"opt_02"]"Поврага й на такава правица, която е като берберски каиш в ръцете на управляващите. Днес им кефне - опънат я. Утре им кефне - свият я." [/quote]

  Страхотно! Споменавана е у дома, добре ще я написа.

  Но сега има и допълнителен проблем - пълна неграмотност, ама пълна - дори в употребата на ежедневния език, при властващите на всякакво ниво.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 100. 100 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "madagaskar":

  Никой разбира се,но самата фикция върху Марковска отклонява вниманието от по-сериозния проблем поне за мен,че всички ключови постове в съдебната сиастема са окопирани от хора като Марковска и с нейния линч нищо няма да се промени!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK