Застаряващото население ще повиши значително социалните разходи в България, според Световната банка

Застаряващото население и намаляването на работната сила в България ще доведат до сериозен ръст на социалните разходи на държавата с още около 2.3% от нивото на БВП, смята Питър Харолд, регионален директор на Световната банка за Централна и Източна Европа и балтийските държави

Пенсионерите са 120 милиона души или 24% от населението на ЕС.

© Надежда Чипева, Капитал

Пенсионерите са 120 милиона души или 24% от населението на ЕС.Застаряващото население и намаляването на работната сила в България ще доведат до сериозен ръст на социалните разходи на държавата с още около 2.3% от нивото на БВП, смята Питър Харолд, регионален директор на Световната банка за Централна и Източна Европа и балтийските държави, предаде БТА. Той представи данни за икономиката на Европейския съюз и в частност на България на конференцията "Златният растеж на България".


Световната банка смята, че трябва да има задълбочаването на политиките за стимулиране на най-младите и по-възрастните хора активно да участват на пазара на труда, за да бъде постигната 75% заетост към 2020 г.


Докато работоспособната сила в по-богатите европейски държави и най-вече в Северна Америка се увеличава, в България тя рязко намалява и се очаква след 50 години да се свие с 45 на сто, са пресметнали в Световната банка. Изчисленията на банката показват, че за да се поддържат темповете на сближаване на България с останалите членки на ЕС, ще е необходим средногодишен ръст на производителността на труда от порядъка на 5.5%.
През последните 10 години производителността на труда в България расте с темпове 2.5 - 4.0 на сто, а в старите 15 страни от ЕС - 15 с 1.5 на сто, посочиха от Световната банка.


В последните няколко години производителността на труда в България се повишава и чрез спад в заетостта - безработицата се увеличава, но има ръст на производството, тоест - с по-малко заети се постигат по-добри резултати, посочиха от Световната банка.


Проблемите пред България са несигурната външна икономическа конюнктура, бизнес средата, както и нуждата от повече инвестиции в иновации и енергийно ефективни производства, пише в доклада на Световната банка.


Според вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, участник в конференцията, основните проблеми пред България са три - на първо място ниските доходи на хората, следвани от демографската криза и енергийната независимост на страната.


Държавата е направила изчисления, че ако се построят 120 детски градини в 10-12 града майките ще могат да се върнат на работа по-рано от крайния срок на платеното майчинство, посочи финансовият министър.


От Световната банка информираха, че през 2050 г. всеки пети, който излиза на трудовия пазар в България ще е от ромски произход. Държавата може да направи много, за да станат тези хора продуктивни, посочиха от банката.


Възрастните хора, които искат да работят след навършване на пенсионна възраст, трябва да получат допълнителни стимули, смята Дянков. На по-ранна възраст в пенсия искат да излязат само служителите на МВР и МО, защото могат след това да си намерят нова работа, твърди Дянков.


Сред рисковете за българската икономика е увеличаващото се разделение в развитието на Северна и на Южна България. Повечето големи инфраструктурни проекти, изграждани с европейско финансиране, са в южната част на България. В следващия програмен период на ЕС целта ще бъде приоритетно да бъдат финансирани проекти в Северна България, както и изграждане на инфраструктурните връзки между двата региона, посочи Дянков.

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Той всеки пети на трудовия пазар през 2020г. ще е от ромски произход ,но дали ще му се работи е друга история!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Бойко до довечера ще намери виновен, за това, че децата на хората избягаха и продължават да бягат от България през девет планини в десета.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  Не е само застаряването.
  Работната сила,доколкото ще я има,ще е тотално неграмотна,неквалифициран и не ставаща за нищо.
  Всички,които имат някакво образование и квалификация ще са успели да напуснат КОЧИНАТА....

 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 861 Весело

  Като как няма да намалява "работната сила", като след юрбулешката приватизация на Лостов и момченцата на Деди, подбутнати именно и от Сватовната банка) не остана земеделие и индустрия където да работят хората...
  Само на туризъм и зърнопроизводство (берекет вересин и на тях) нарастването на работната сила няма порсто как да стане....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  ....Държавата е направила изчисления, че ако се построят 120 детски градини в 10-12 града майките ще могат да се върнат на работа ....
  -----------

  Всички майки?И всички деца в 120 градини?

 6. 6 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Понякога се чудя откъде идва желанието на хората да седят и да пишат глупости по форумите като твоите. Първите изобретателни бегълци изчезнаха през 90 г в Канада с полет за Куба и междинно кацане в Торонто. От там насам тази вълна не е спряла за миг. Само ми кажи за 20 и кусур години само Бойко ли ти е виновен ?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 7. 7 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Не е нужно да си регионален директор за да разбереш,че сме страна с отмиращи функции. Застаряването, ниското образование , емиграцията и малоумното управление ще ни затрие до 20 години !

 8. 8 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Знае се дори и от финансовия министър ?! НИСКИ ДОХОДИ -ОСКОТЯВАНЕ - ЛЕСНО МАНИПУЛИРАНЕ-ОБЕЩАНИЯ-ИЗБОРИ-ПОТЕНЦИАЛЕН ИЗБИРАТЕЛ-ИЗБОРНА ПОБЕДА-ОЧАКВАНЕ ЗА ПО ДОБРО -ЛИПСА НА АЛТЕРНАТИВА-КУФАРИ ЗА ЧУЖБИНА -ПОБЕЛЕЛИ КОСИ-НИСКА ПЕНСИЯ ......НАШЕНСКА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 9. 9 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  [quote#3:"Hawaii"]Всички,коит имат някакво образование и квалификация ще са успели да напуснат КОЧИНАТА.... [/quote]


  Ще стане по-трудно да се напусне България от страна на образованите,защото образованието е по-всякаква критика,а и не се взима на сериозно от самите студенти.Като излязат навън,там няма да има "мой,твой".И ще мият чинии някъде.Та според мен трябва реформа в образованието.Нямаме нужда от 1000 университета и колежа,а от няколко,но качествени.Иначе няма спасение....

 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  За по-голяма събираемост: Данъците ще се удържат от Банките.

 11. 11 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1483 Любопитно

  Чудя се само кой ще е виновен:

  1)Костов
  2)Евреите
  3)Американците
  4) Бойко Борисов

  15.02.1989 - 07.02.2018
 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  "Застаряващото население ще повиши значително социалните разходи в България" = при затихваща икономика и умиращи фирми .... предвещава финансов министър който да каже "Прощавайте Мале и Тате ... пари нема ..." и да извади брадви, бичкии и тесли ... и да започне да реже ! Не в точно тоя варианат -разбира се Повишаване на цените при замразени пенсии е същото, само че по-интелигентно ... Ако няма работеща индустрия ... Ужасът ще ни мори тихо и ще гаснем обезумели и сами.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  "Бойко до довечера ще намери виновен"

  А сигурно всички са невинни. На това твоето му се вика прехвърляне от болната глава на здравата. Бойко тая държава я завари една пенсионерска държава с народ предал се на корумпирани политици, безскрупулни престъпници, чалга и въпиюща посредственост. Най-важното завари я при пълна липса на някаква надежда за държавност и защита.

  За първи път след като с общи усилия нескопосно погребахме надеждите на хората да живеят сносно отново просветна някаква надежда за трудно мръдване в правилната посока ама ей такива многознайковци и политикани като теб се напъват и тая надежда да я погребат. В държава в която живеят само политзнайковци и е останал един нормален човек за да има такива като теб кого да плюят никой не иска да се върне.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 14. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Ран-Ът-а прай борбъта. (с)

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  [quote#11:"Karelson"]Чудя се само кой ще е виновен:
  1)Костов 2)Евреите 3)Американците 4) Бойко Борисов[/quote]Само един виновен стига ... (Необходимо и достатъчно условие ...) Според "Бръснача на Окам" ... първото което ти дойде на ум, обикновено е вярното решение ...
  Поздравления !
  Позна от първия път!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1359 Весело

  "Държавата е направила изчисления, че ако се построят 120 детски градини в 10-12 града майките ще могат да се върнат на работа по-рано от крайния срок на платеното майчинство, посочи финансовият министър." И ако няма къде да се върнат на работа "Свети Тиквонии" ще ги наеме да копаят картофи, или да гледат агнета вместо да си гледат децата ! -Все пак на един "овчи народ", по са му нужни агнета и шилета, а не деца !

 17. 17 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Освен застаряло, населението е и затъпяло, та перспективите наистина не са розови.
  Ама какво да се случи след 23 години мутро-комунистическа "демокрация"!

  ура и да живей!!!
 18. 18 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Докато се "управляваме" и ни посредничат в общуването с Бог все от ДС кадри - така ще е!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 19. 19 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#9] от "popovski31":

  Наистина образованието е от по-всякаква критика!

 20. 20 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Весело

  Но мрънкането е от най-всякаква !!!

 21. 21 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#18] от "Georgi Yordanov":

  В общуването с Бог нямаш нужда от посредник.

 22. 22 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#11] от "Karelson":

  5) Други - самите ние

 23. 23 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Тия къде управляват (бивши/настоящи) изобщо не им пука. Те си решават продоволственият проблем за 4 години. Пука им, че няма да има кой да им плаща пенсията.

 24. 24 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Цялостната политика на всички управляваши от соца до сега, ще доведе до обезлюдяване на България/не само от намаляване на работещите.След 10-20г тук ше останат само социално слаби, пенсионери, политици и техните обръчи от "честни" бизнесмени и техните прислужници.Тогава ще има и места за паркиране и липса на трафик , а магистралите ще станат излишни и е могло да бъдат само скоростни пътища, по които пак ще хвърчат скъпите лимузини на на мафията. Няма да има кои да безпокои феодалите в техните ловни полета и имения ,в хотелите и ресторантите. Няма да има и чужди туристи, защото трайно ще за разочаровани. Освен руските и други мафиоти.

 25. 25 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Как няма да има застаряващо население, като младите мрат като мухи, основно заради стреса, на който са подложени, мизерията и безработицата. Раждаемостта е ниска и все повече млади хора емигрират. Следователно кой е виновен за създалата се ситуация?! - УПРАВЛЯВАЩИТЕ.

 26. 26 Профил на Graffiti Vandalism.
  Graffiti Vandalism.
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Новините никак не са добри.
  Съкращаването на бюрократите не се състоя.
  Прецакахме сами приватизацията(алчни политици и мутри).
  Образованието куца.Почти е умряло.
  Децата се съревновават кой да има по хубави маратонки и телефон-А не кой да е по умен.
  Ценностите са изкоренени тотално.
  Алеко ни нарисува герой-И ние много яко се стремим да приличаме на него!
  Нищо не се е променило последните 100г!
  Жалко но ФАКТ!

 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#6] от "kasko":Отделно всяка година населението намалява с 30-40 хиляди поради това, че раждаемостта е по-ниска от смъртността. Смятайте колко прави това за 23 години и имайте предвид, че "естественото измиране" при българите е 40-50 годишно и е започнало през 1979 година.

 28. 28 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Има и някои положителни развития обаче - доста хора от Бесарабия и дори Македония усядат в Бг.

 29. 29 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#22] от "Aлфepaц": Хм, като се има предвид че от около 1939-1940 раждаемостта при етническите българи не осигурява простото възпроизводство на населението, застаряването си беше неизбежно, а измирането само въпрос на време. Най-напред българите се ограничаваха с две деца, за да не раздробяват прекалено имотите. После децата им се ограничаваха с едно-две деца, защото жените трябваше да участват активно в строителството на социализма. Сега младото поколение се ограничава с едно дете за да не се лиши от благата на потребителското общество. Е, кой ни е виновен, освен ние самите?

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#13] от "emil":

  В първата част си напълно прав. Бойко завари една малоумна социална система, вместо нормална пенсионна. Въпросът обаче, преди да го оневиним напълно, е - направи ли нещо в тази посока? Пенсионна реформа, осигуряваща пенсионна система, вместо социална, лични осигурителни партиди? Нещо? Нещичко?

  А времето напредва.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  "на първо място ниските доходи на хората, следвани от демографската криза" - Какво прави правителството по тези проблеми?! Нищо! Пенсионерите се увеличават, производителното население намалява, циганора се увеличава!?

 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  Възрастните хора, които искат да работят след навършване на пенсионна възраст нека работят в частните фирми. На държавна хранилка са 40 000 пенсионери, а младите бягат в чужбина!?

 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#12] от "bay Tan":А какво предлагате да каже финансовият министър. Как е било някога на село? Като нямаш деца, които да поемат имота и да те заместят на стари години, се трепеш докато можеш да ставаш от постелята. В Латвия /където демографската ситуация е по-лоша и от българската/ финансовият министър вече обеща повишаване на пенсионната възраст до 70 години и отбеляза, че в бъдеще е неизбежно повишаването й до 80 години.
  Бертильон още през 1890-те предвижда, че прекаляването в ограничаването на раждаемостта може да доведе до положение, при което трудоспособното население ще бъде обременено с толкова грижи за престарелите, че допълнително ще трябва да ограничи раждаемостта си, с което ще се влезе в това, което съвременните демографи наричат "капан на най-ниската раждаемост".
  Майкъл Флинт /известен шотландски демограф/ отбелязва, че в прединдустриалното общество при традиционния тип възпроизводство всяко семейство, имение, село решават задачата за създаване на стабилно население, т.е. население в което да има достатъчно трудоспособни от двата пола /заради разделението на труда/ и достатъчно подрастващи, които да ги заменят, когато остарея, и решава тази задача добре, за разлика от съвременното общество.

 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  До коментар [#9] от "popovski31":

  "Нямаме нужда от 1000 университета и колежа" - Това и Б.Б. го каза предизборно в 2009 г., щеше да ги затваря половината...

 35. 35 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#29] от "patsis":

  Ами аз това казвам, виж на моя коментар 28 имам 5 минуса. Какви са тия хора?

 36. 36 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  споко,пенсионерите-и сега го правтя-все ще спестят от някои жизненонеобходими дейности- като например хранене,миене,къпане,парно ...от грижи за здраве..за ходене до о.Мадерта не говоря!) Хранят се,мият се,пътуват..само виртуално - хранят ги,мият ги,водят ги ония,годините,времената и мисленето от тоталитаризма и комунизма...това ги грее! какво да искаш от такъв народ...

 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  До коментар [#6] от "kasko":

  "само Бойко ли ти е виновен" - Какво направи Бойко за да спре този процес?! 40 000 пенсионери работят на държавна хранилка!?

 38. 38 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#36:"triton123"]е до о.Мадерта не говоря![/quote]
  МадЕЙра ,де! )

 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  Нека прибавим, че работоспособните в дадените за пример богати страни на Европа и Америка се увеличава за сметка на имиграцията, а не за сметка на естественото възпроизводство на населението. Все едно престаряло селско семейство без деца или с едно дъщеря си взема ратай или доведен зет. Това обаче крие рискове - бившите калвинистки села в Южна Унгария, където еднодетното семейство става норма към 1850 година днес са католически.
  А бедното семейство е обречено на измиране - пари за ратай няма, бедната мома никой я не ще... В това положение е и България.

 40. 40 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ами!Само във Варна според "Телеграф"70 малолетни родилки за една година.Познайте какви са.

 41. 41 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#3:"Hawaii"]Всички,коит имат някакво образование и квалификация ще са успели да напуснат КОЧИНАТА....[/quote]

  Най-отвратително от всичко са многото плюсове, които имаш. Това значи, че българите вече са преглътнали унищожението на България. Глупав и разединен народ... Най-много плюсове ще сложи на нещо, което говори против България и против българите.

 42. 42 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  До коментар [#40] от "papadok":

  На такива трябва да се спират детските, а педофилите - в затвора!!!!

 43. 43 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1192 Весело

  "..работоспособната сила в България рязко намалява и се очаква след 50 години да се свие с 45 на сто, са пресметнали в Световната банка."
  Хайде без драми.Първо НЯМА как точно да прогнозираш в 50 год.план резултата от половия живот - днес е тъй,утре като изпреварим гърците инак.Да се маа с кирка за магистрали трябват по 10-тина на кв.метър,ама с добра машина стига един да я управлява.При ОГРОМНАТА безработица сме седнали да ревем,че няма да има кой да бачка.С добри технологии и ОБРАЗОВАНИ работещи,свит до минимум държавен апарат,НИКАКВИ привилегии за ранно пенсиониране/изкл.летци,воолази,миньори и то първоначално от професионалните фондове,при достигане на възраст - от НОИ/и в краен случай,АКО се налага,с внос на необходима работна ръка от вън.

 44. 44 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#39:"patsis"]А бедното семейство е обречено на измиране - пари за ратай няма, бедната мома никой я не ще... В това положение е и България.[/quote]

  Ами тогава що богатите семейства в Германия също имат по едно-две деца като в България? А що супер бедните цигански семейства имат по пет? Ех ако можеше бедните български семейства да са повече като бедните цигански семейства...

 45. 45 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#35] от "Aлфepaц":Преместването на бесарабци и македонци в България не решава проблема. Те са малко в сравнение с населението на България /под 20%/ - според преброяването 2011 на 10 излизащи от трудоспособна възраст се падат 7 влизащи /6 при етническите българи/, пък и едва ли всички ще се преместят у нас. Отделно тяхната раждаемост също е ниска, така че проблемът най-много може да бъде отложен. Отделно това означава свиване на българската етническа територия и замиране на българската реч там, дето е звучала от векове. Впрочем, последното вече се случва и у нас - миграцията към няколко големи града /София, Варна и Пловдив/ води до обезбългаряване на обширни селски райони, където сред населението под 50 години българи практически няма...

 46. 46 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#29:"patsis"] Сега младото поколение се ограничава с едно дете за да не се лиши от благата на потребителското общество. Е, кой ни е виновен, освен ние самите?[/quote]

  +++++++++++++

  Отлично казано!

  Въпросът не е в бедността или в богатството. В богатата Германия населението е силно застаряващо, а раждаемостта сред германците - ниска. Дори в Япония населението застарява, въпреки че е 3-тата по големина икономика. Германия ще си внася имигранти, Япония не знам как ще се справя.

 47. 47 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#37] от "dobrich":

  "40 000 пенсионери работят на държавна хранилка!? :

  Според някои (но не и според мен!) тези пенсионери работят, защото "сред младите хора няма желаещи да работят тази "нископлатена" държавна работа".

 48. 48 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#25:"Борислав"]Раждамостта е ниска и все повече млади хора емигрират. Следователно кой е виновен за създалата се ситуация?! - УПРАВЛЯВАЩИТЕ.[/quote]

  Че тя и в Германия раждаемостта е ниска ве ман. Кой е виновен? Управляващите на Германия. В Япония тоже е ниска... Кой е виновен? Абе я вместо да продължавам, прочети това:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic-economic_paradox

  Единствените изключения от парадокса са Израел и Саудитска Арабия - и двете държави силно религиозни...

 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#43] от "Лелка":Лелке, хората, които през 2050 година ще излязат в пенсия вече са родени! Всъщност доста точно може да се предвиди колко ще бъде населението над 38 години - т.е. и по-голямата част от населението в трудоспособна възраст. Доста точо може да се предвиди и резултатът от "половия живот". За да има просто възпроизводство са нужни по 2,1 родени деца на жена, завършила репродукцията си /1,1 при етническите българки през 2001-2010/. Това означава примерно - 10% без деца, 10% с едно дете, 40% с две деца и 40% с три деца. Как си представяте вие подобен скок в нагласите за семейство и деца при население, което от три поколения си е изградило т.нар. "култура на малодетност"? Така че може да се предвиди достатъчно точно какво ще бъде и работоспособното население под 38 години. По-трудно предвидими са миграциите, но да си представим, че проблемите на България ще се решат с "внос на работна сила" изглежда доста несериозно. Тази работна сила би трябвало да се внесе от значително по-бедни и изостанали страни. Какви проблеми ще възникнат с интегрирането й?

 50. 50 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#37] от "dobrich":

  Ами кой да я работи , като няма желаещи ?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 51. 51 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#44] от "blaf":Богатите семейства могат да си позволят да имат едно-две деца - ще си наемат ратаи за работа, ще си доведат зетьове от бедни семейства. Бедното семейство трябва да има повече деца - и за ратаи и за зетьове у богатите си съседи и за да си осигури подкрепа на стари години.
  А какви проблеми създава малодетността у богатите семейства вече писах - бившите калвинистки села в Южна Унгария вече са католически. Така и Западна Европа става все по-мюсюлманска, а САЩ - все по-испаноезичен.

 52. 52 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Възрастните хора, които искат да работят след навършване на пенсионна възраст, трябва да получат допълнителни стимули, смята Дянков. "

  Възрастните хора, които искат да работят след навършване на пенсионна възраст, да се трудят само там, където няма други кандидати за работа. Да дадат път на младите!

 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  [quote#33:"patsis"]Как е било някога на село? [/quote](+)Разбрах, че много сте чели ... Браво !
  Всички виждаме ... Някои си обясняват причините правилно или погрешно. При това положение = това следва. Тепърва ще берем ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 481 Неутрално

  ИСКАМ ДА ОБЪРНА ВНИМАНИЕ,ЧЕ СЛУШАХ ВНИМАТЕЛНО КОМЕНТАРА НАПРАВЕН ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА ОТНОСНО ПЕРЕСПЕКТИВИТЕ НИ НА РАЗВИТИЕ ОКОЛО 2050Г! ЗАТОВА КАТЕГОРИЧНО БИХ КАЗАЛА ЧЕ ТАКА НАПИСАНОТО ЗАГЛАВИЕ НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА И ПРОТИВОПОСТВЯ СТАРИ И МЛАДИ!!!
  ИСТИНСКИЯ АКЦЕНТ БЕШЕ,ЧЕ РЕАЛНАТА ВЪЗРАСТ НА ПЕНСИОНИРАНЕ В БЪЛГАРИЯ Е 57 Г,ПОРАДИ НАЛИЧИЕТО НА ПРИВИЛИГИРОВАНИ ГРУПИ ,КОИТО СЕ ПЕНСИОНИРАТ ТВЪРДЕ РАНО,ДЕМОГРАФСКИЯ СРИВ, ЕМИГРАЦИЯТА НА МЛАДИТЕ И КРАЙНИЯ ,НЕИЗБЕЖЕН РЕЗУЛТАТ НА ПРОВЕЖДАНАТА 23 Г. НЕПРАВИЛНА ПОЛИТИКА/АНТИНАЦИОНАЛНА / ЗАСТАРЯВАЩО И БОЛНО НАСЕЛЕНИЕ! ЗА 23 Г. НЕ СЕ НАМЕРИХА ПРАВИТЕСТВА .КОИТО ДА НАПРАВЯТ РЕВИЗИЯ ,ДА АНАЛИЗИРАТ ОПРЕДЕЛЕНИТЕ ОЩЕ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА КАТЕГОРИИ ТРУД,КОИТО ПОЛЗВАТ ПРИВИЛЕГИИТЕ НА РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ БЕЗ ТОВА ДА Е НАУЧНО ДОКАЗАНО ОТНОСНО РИСКА ИМ ,КАКТО И ПОЛЗАТА ИМ ЗА ОБЩЕСТВОТО!ТЕЗИ ПРИВИЛИГИРОВАНИ ГРУПИ ВОДЯТ ДО ИЗМИРАНЕТО НА ЕДНИ БЕЗ ДА МОГАТ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ И ДО НАЛИЧИЕТО НА ЗДРАВИ ПЕНСИОНЕРИ В МЛАДА ВЪЗРАСТ ,КОИТО РАБОТЯТ И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ НЕ ПО 4АСТНИТЕ ФИРМИ ,А ЗАЕМАТ ДЪРЖАВНИ ПОЗИЦИИ.РАЗБИРА СЕ ИМА РАБОТЕЩИ ПЕНСИОНЕРИ ,КОИТО РАБОТЯТ ЗАРАДИ МИЗЕРНИТЕ СИ ПЕНСИИ,А ТЕ СА МИЗЕРНИ ЗАРАДИ НЕСПРАВЕДЛИВИЯ ПРЕРАЗПРЕДИЛИТЕЛЕН ПРОЦЕС НА ЗАРАБОТЕНИТЕ ПАРИ! Т.Е ОТ ЕДНИ СЕ КРАДЕ ЗА ДА СЕ ДАДЕ НА ДРУГИ,КОИТО НЕ СА ЗАРАБОТЕЛИ ТЕЗИ ПАРИ! БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА СТРАТЕГИЯ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКАТА И БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ!

  stefanova
 55. 55 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#49] от "patsis":
  Извинете за личното питане,ама Вие колко деца родихте,отгледахте,образовахте...Щото каквото и да си говорим,то деца с приказки не стават.Има ли достатъчно добри условия и ЯСНОТА за да можещ поне частично да планираш живота си,то деца ще се раждат.Въпросът е как да направим родените,без значение етноса им,достатъчно качествени граждани на БГ.На мен силите ми стигнаха за двама сина,изучени и работещи.

 56. 56 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#48] от "blaf":Между другото, и в Европа вярващите християни имат повече деца отколкото постхристияните и невярващите. Примерно в Австрия тези показатели са 2 деца при мюсюлмани, 1,3 при католици, 0,9 деца при невярващи. Ако статистиката би отделила наистина вярващите католици от католиците по традиция /както и наистина вярващите мюсюлмани от постмюсюлманите/ разликата би била още по-голяма.
  Аз у нас познавам семейства с три или повече деца само сред вярващи християни и сред цигани.

 57. 57 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Гневно

  До коментар [#41] от "blaf":

  "ще са успели да напуснат КОЧИНАТА....- цитат на коментар #3 от “Hawaii”
  [quote#41:"blaf"]Глупав и разединен народ... Най-много плюсове ще сложи на нещо, което говори против България и против българите.[/quote]
  Точно така. Всеки, който е способен да нарече родното си място КОЧИНА, заслужава удесеторена грозната ситуация, от която се оплаква!

  Една българка
 58. 58 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#55:"Лелка"]Въпросът е как да направим родените,без значение етноса им,достатъчно качествени граждани на БГ.[/quote]

  Грешите. Въпросът е как българският етнос да има повече деца.

  И да добавя, че "качествен гражданин" е малоумно звучащо словосъчетание, създаващо чувството, че гражданите са поданици или роби.

 59. 59 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#50] от "kasko":

  Повярвайте ми, има желаещи, но няма желаещи да я напуснат тази работа!

 60. 60 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#54] от "stefanova":
  Браво,ама на фуражките се крепят изборите,сега и догодина..Кой да ти мисли за след мандат-два?

 61. 61 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#56] от "patsis":

  Има една книга "Shall the religious inherit the Earth?". Говори се именно за високата раждаемост сред вярващите (независимо от религията) и много ниската раждаемост сред нерелигиозните.

  Излиза, че религията, колкото и алогична и ненаучна да е, може да се окаже съществена за оцеляването на дадени човешки групи.

 62. 62 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2202 Разстроено

  До коментар [#55] от "Лелка":За да усетиш, че едно яйце е развалено, няма нужда да снасяш яйца.
  Аз бях хванат в "капана на най-ниската раждаемост". Трябваше да отгледам леля си и братовчед си - бедни и без жилище и имот, щом това Ви интересува. Не можах да се оженя навреме. Но в замяна на това отгледах пет мои кръщелника - изоставени деца и в момента се грижа за още четири. Вашите нови лични документи са правени със софтуер на мой кръщелник - между другото, ром по произход.

 63. 63 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#61] от "blaf":
  [quote#61:"blaf"]Излиза, че религията, колкото и алогична и ненаучна да е, може да се окаже съществена за оцеляването на дадени човешки групи.[/quote]
  А може би точно това е волята Божия?
  Не искам да споря за алогичността и ненаучността на религията, но помислете безпристрастно: и теорията за Големия взрив, и теорията за Сътворението са еднакво "ненаучни" и недоказуеми по пътя на материалистичната логика.

  Една българка
 64. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#61] от "blaf":Точно от нея /или от литература, цитирана в нея/ са посочените данни.

 65. 65 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#45] от "patsis":

  Всичко е вярно.
  Затова всяко разсредоточаване на неща от три-четирите главни града е добре дошло. Не може ли един бизнес парк да се открие и в Пловдив? Или понеже гоцеделчевеца има строителни интереси в София, дай да отворим още 200 колцентъра в София, които да оберат всички говорещи чужди езици.
  Но на нас ни дай да си мрънкаме. Какъв порой се отприщи като Дянков каза, че някои дирекции може да директорстват и от други градове, не е истина....

 66. 66 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#63] от "Палица":Каква беше първата заповед, дадена на Адам и Ева още преди грехопадението? "Плодете се и се размножавайте и напълнете земята", нали така!

 67. 67 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#66] от "patsis":
  [quote#66:"patsis"] "Плодете се и се размножавайте и напълнете земята", нали така![/quote]

  Една българка
 68. 68 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  По вида им ще ги познаете
  http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,2330/Itemid,/

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 69. 69 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#39] от "patsis":

  Точно тоа ми е мислата (казано на македонска литературна норма)

 70. 70 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1192 Весело

  [quote#62:"patsis"]За да усетиш, че едно яйце е развалено, няма нужда да снасяш яйца. [/quote]
  В кръга на шегата - ако няма снесено яйце,то не може да се развали или не.
  [quote#62:"patsis"] Но в замяна на това отгледах пет мои кръщелника - изоставени деца и в момента се грижа за още четири. [/quote]
  А тук си стискаме ръцете,ВАЖНО е да отгледаме както трябва родените,другото ще дойде после по естествен път.

 71. 71 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#58] от "blaf":За лелка хората са "работна сила", която може да се внася и изнася /вижте в по-горен неин пост/. Мисленето й е на нивото на буржоа от Англия на Дикенс /"Тежки времена"/. Впрочем, употребеният от нея израз "резултат от половия процес" също е от 19 век... когато социалният елемент във възпроизводството на населението не се е вземал предвид.
  Макар, че се съмнявам дали ограничаването й с двама сина е резултат само на половия процес без намесата на социалния фактор. Щото когато социалните ограничения не са действали "резултатът на половия процес" обикновено е бил значително по-добър.

 72. 72 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#59] от "bezrabotna_52":

  Познавам една жена пенсионерка която работи в лаборатория с особена специфика на работата . Стои там, защото ха е напуснала , ха са я затворили. Просто няма кой да я замести. За останалите 39 999 от въпросните 40 000 нямам представа.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 73. 73 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  [quote#65:"Aлфepaц"] Какъв порой се отприщи като Дянков каза, че някои дирекции може да директорстват и от други градове, не е истина.... [/quote]
  Отприщи се,щото няма смисъл да местиш НЕРЕФОРМИРАНА администрация.Ако се проведе съкращаване на персонала,компютаризирано обслужване и отпадне необходимостта да се виси пред гише/без значение къде е гишето/,то тогава сгтегнатата администрация би могла да бъде и в с.Левуново.А така само да местиш столотрийците е безмислено.

 74. 74 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да си го кажем направо - нацията загива, държавата загива. Без паника!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 75. 75 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#1:"SSmart"]Той всеки пети на трудовия пазар през 2020г. ще е от ромски произход ,но дали ще му се работи е друга история! [/quote]
  Не си разбрал. 1/5 от населението ще са роми. Дали ще работят или не, е друг проблем.

 76. 76 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Както и необразованото и неработещо младо поколение, поради липса на мотивация при гарантирана социална издръжка.

 77. 77 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#72] от "kasko":

  Аз вече се изказах по-горе, че ако няма други желаещи, пенсионерите могат да остават на тези работни места. Но ако има по-млади кандидати, на тези хора трябва да им се даде шанс да работят и да се развиват. Трябва да се мисли в перспектива, да се подготвят млади кадри. Защото един пенсионер рано или късно ще остане вкъщи, но тогава дали все още ще има желаещи да го заместят на това работно място?

 78. 78 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Трябва да се забрани аборта, освен в случаите на изнасилване и на застрашяващи живота обстоятелства.

 79. 79 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 381 Неутрално
 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  [quote#77:"bezrabotna_52"]пенсионерите могат да остават на тези работни места.[/quote]На практика по Нова година изритаха хората в работоспособна възраст и оставиха пенсионери на пенсия и заплата да работят! Осигуряват ги на половин ден , а работят по 8 и 12 часа ...
  Такива са реалностите! За това работоспособните са безработни! Пенсионерите изяждат работните места на децата си! БГ бизнес - тарикати!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  [quote#47:"bezrabotna_52"]Според някои (но не и според мен!) тези пенсионери работят, защото "сред младите хора няма желаещи да работят тази "нископлатена" държавна работа".[/quote]Има колкото искаш кандидати за всякаква работа .... а за държавна още повече!!! Заплатата въобще не е от значение = стига да не си при частник ... Останалото са митове и легенди.(и говорене напук от комплексари изпитващи удоволствие да дразнят)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 82. 82 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#21] от "Aлфepaц":

  Знам! ... но нали виждаш колко мераклии за това има!?!?

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 83. 83 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#54] от "stefanova":++++++++ Подкрепям на 100%.

 84. 84 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#82] от "Georgi Yordanov":

  Тия неща са променими

 85. 85 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 649 Неутрално

  В повечето случаи за съжаление частният бизнес е некоректен работодател.Примери колкото искаш.

 86. 86 Профил на Бай Киро
  Бай Киро
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "SSmart":

  Т.е Борисов строи нови пътища за каручките на ромите в близкото бъдеще..

  Човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде.
 87. 87 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Млад човек с образование не може да си намери работа в провинцията. Няма работни места, а малкото такива са заети и се дават с връзки..Така образованите тръгват по чужбина, най-често приемат работа под квалификацията си. Плащат данъци и осигуровки там и остават завинаги там. Не знам как след няколко години ще живеят родителите им с пенсии от 300 лева цял месец? Тогава държавата ще бъде заменена пак от децата, които ще влезнат в ролята на социална служба и ще поддържат изнемогващите си родители, а не държавата. Кой за какво търси държавата в България и социалните служби? За законова справедливост или социална такава?

 88. 88 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Хи-хи-хи, преди няколко години имах задължения към държавата в размер на около 1000лв на месец, при получаването на редовната си заплата, а сега не ми се мисли в перспектива, ако сглупя да се върна колко ще плащам, при това с нищо гарантирано срещу набъбналата сума за в бъдещи периоди?!
  Знаете ли, че в България живеех с много повече пари, отколкото сега в чужбина и не можех да спестявам толкова, колкото спестявам сега, а знаете ли защо беше така?!
  И знаете ли, че тук и лекарствата в аптеката ти ги плаща държавата, и че няма никакви изненади откъм извънредни разходи, освен ако не решиш да газиш закона?!
  Ех, да знаехте колко лесно се живее тук - купувате си колелета за цялата фамилия, пазите само една кола в гаража си, ползвате изключително удобен публичен транспорт, имате същите разходи за дрехи или двойно по-високи, но не носите отлежали дрехи от 5 годишна колекция, а сте в крак с модата, и най-важното нямате досег с комшиите си на икономическо и социално ниво, защото винаги се грижи външна организация за вашия комфорт, вие сте длъжен само да й плащате една скромна сума и да не си тровите нервите за нищо!!!
  Никакви конфликти и при никакви обстоятелства, съответно и никакви извънредни разходи и най-вече повече здраве и повече спестени пари, срещу двойно по-голямо удоволствие и положителни емоции и пълна концентрация върху професионалната си кариера - имам чувството, че съм избягал от ЛУДНИЦА, населявана от цял един народ!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 89. 89 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#87] от "rasnoa79":
  Положението в момента за младите от България в чужбина, никак не е розово, особено когато нямат задгранична елитна диплома или изключителен опит по специалността си от в България и не са се наложили безапелационно първо в БГ, а после и в чужбина - тук с 2000евро си за никъде, но може би ако се очаква от родителите ти да не стъпват в БГ болница, където 1000лв. се дават за здравей-здрасти и откъдето излизаш хронично неоздравял, но със замайващ лист от вечни небезплатни лекарства , може би само тогава, ако им добавяш към пенсиите едни 300евро, ще ги съживяваш всеки месец, с надеждата да доживеят за "топки без памет" от БГ Тото-то, които да ги преселят при децата им!
  Гадно е да си неук българин или професионално никому неизвестен по западно-европейските стандарти, особено ако си решил да свиваш гнездо, далеч от залязващите ти родители!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 90. 90 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 908 Любопитно

  "Проблемите пред България са несигурната външна икономическа конюнктура, бизнес средата,..."
  Бизнес среда? Има ли такава изобщо? Тя е предимно монополна среда....


  "От Световната банка информираха, че през 2050 г. всеки пети, който излиза на трудовия пазар в България ще е от ромски произход. Държавата може да направи много, за да станат тези хора продуктивни, посочиха от банката."
  Държавата може и да може да направи много, друг е въпросът дали иска. Ако ги ограмоти и ги накара да бачкат как ще им купува гласовете, м?

 91. 91 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Знаете ли, че в България при този стрес, и тази враждебна околна и държавна среда, не си давах да доживея дори до 50 години?!
  Знаете ли, че до мен комшиите ми в Германия започват да живеят на 65 години и вярват, че ще доживеят поне до 90 години, толкова и спестени пари са си разчели за коли и екзотични удоволствия(пътувания), и тепърва правят сметка как ще се представят пред внуците и снахите си, след като са платили елитното чуждестранно обучение на децата си и са им осигурили място под слънцето с елита на държавата си - онзи средният елит, който е толкова морално захранващ държавата и статуквото, колкото всеки прехласващ се чужденец е загнездил в емигрантските си очаквания, но елит толкова трудно достижим от определени нива нагоре, без съответната диплома и шлифован професионален и публичен финес...

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 92. 92 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  В България Средната класа е Пунта Мара, насилвана или ДС опорочена отвсякъде - какво бъдеще за тази изтрещяла държава с измислен елит и монополизирано статукво, без сили или морал за противодействие над извращенията?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 93. 93 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3947 Гневно

  За това ,че България е в ситуация на демографска катастрофа са виновни управляващите след 1990 год.,които вместо да започнат бързи и качествени реформи следвайки моделите на Полша,Чехия,Словения и т.н. предпочетоха да крадат ,унищожават и приватизират на безценица държавното имущество!По този начин се взе хляба на хората и днес имаме значително повече от 1 млн. имигранти по света ,които няма да се върнат!След 10-15 години всеки пети в работоспособна възраст ще е от малцинствен произход!Не ми се мисли..........,но за съжаление така стоят нещата у нас!

 94. 94 Профил на НЕгласуващ
  НЕгласуващ
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Определено след 01.01.2014 год. когато паднат изцяло ограниченията за работа в ЕС за българи работещите в Булгаристан ще изчезнат чувствително...

  Ако Изборите можеха да променят нещо в живота на хората,то те щяха да са ги забранили отдавна. Изборите променят живота само на политиците и техните близки !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK