Скандалът "Марковска" като върха на айсберга

Момент от клетвата в Конституционния съд, след напускането на президента

© Красимир Юскеселиев

Момент от клетвата в Конституционния съд, след напускането на президентаДа, президентът Росен Плевнелиев с отказа си да присъства на клетвата на Венета Марковска възпря влизането във върховната надзорна институция на един дискредитиран магистрат.
Да, президентът няма право да бламира решение на върховния представителен орган - Народното събрание, но едничката, последнаjd възможност беше този ход на държавния глава.
И в това се състои парадоксът - със своеобразното "прескачане" - по определението на прависти -  на конституцията, да бъде на практика спазено изричното условие на същата конституция, поне за конкретния случай, а именно: че в Конституционния съд трябва да влизат "юристи с високи професионални и нравствени качества", а в публичното пространство има съмнения за моралните качества на един от новоизбраните членове на КС.
До каква степен и дали действието на президента е уязвимо от конституционна гледна точка би трябвало да решават конституционалистите, ако въпросът стигне и официално до тях.


Оттук нататък големият, обществено значимият, истинският въпрос, опира до това


дали "стопът" за Марковска пред КС e сигнал за отрезвяване
признаване и решаване на проблемите, натрупани през дългите години преход от политическата намеса в кадруването на съдебната власт (независимо че КС не е част от нея, опитът да бъде наложена Марковска е копи-пейст на досегашното кадруване в третата власт), или представлява замитане под килима на същите проблеми.


За огромно съжаление - отговорът не е оптимистичен. А за песимистичната прогноза основание дава всеобщата радост на всички институции от вчерашната развръзка пред КС, която всъщност разбулва отблъскващото им лицемерие. Лицемерие до степен да събуди съжаление към останалата сама в тържествената зала Марковска, недоумяваща и питаща безмълвно  ("Ами аз?"), докато покрай нея се изнизваха от залата,  правейки се че не я виждат, довчерашните й поддръжници - било чрез реална подкрепа, било чрез мълчанието си, в лицето на председателя на парламента Цецка Цачева, зам.-председателя Анастасов, вече конституционен съдия, бившия главен прокурор Борис Велчев, вече конституционен съдия, председателя на Върховния административен съд Георги Колев, който довчера не е имал нищо против, напротив,  да ръководят заедно и поотделно най-важния съд за изпълнителната власт...Не, тази жалка картина не е  подробност от пейзажа. А е метафора на най-устойчивия порок на българската държавност на прехода: Вместо носене на отговорност - политическа, институционална, морална,


видяхме отблъскващо лицемерие


Докато това се случва, каквато и възможност и воля да прояви държавният глава да спасява ситуации в последния момент, то ще е временно намиране на изход по конкретен случай. Не и търсене на корена на злото.


Днес всички институции облекчено се ослушват пак някой да им укаже директива. Сякаш на 24 октомври не е постъпвал сигнал срещу Марковска в парламента, а председателката на правната комисия Искра Фидосова не е спряла разглеждането му. И сякаш не е писала писмо, въпреки неопроверганата от никого и набираща убедителност информация в медиите за спорните обвързаности на Марковска, до президента на Еврокомисията Барозу, претендиращо да изчисти имиджа на избраничката на парламента за КС. Писмо до Барозу, основано на документ от прокуратурата, че срещу Марковска не се водят досъдебни производства. Стъписващо е, че днес никой не търси отговорност от Фидосова, нито се опитва да разплете има ли зависимости и какви, които водят от Марковска към нея или други представители на управляващите.


С документ на същата прокуратура, която завчера информира президента Плевнелиев, че втора година се води производство "срещу неизвестен извършител" (но визиращо приятеля на Марковска Георги Георгиев) за подкупи и търговия с влияние, та с документ на същата прокуратура, преди две  седмици Фидосова оневинява Марковска пред Барозу! Ами защо не, ще ми отговорят с институционално дебелоочие - производството не е срещу Марковска, нали!


Впрочем поведението на прокуратурата в конкретния скандал се нуждае от безмилостно насочване на прожектора именно натам и никакво отместване на лъча , защото се усеща как се замита под килима нейният най-опасен рефлекс, който я делегетимира като независима институция -  политическото угодничество според повелите на конюнктурата. Ако и сега - в момент, когато във Висшия съдебен съвет се гласи изборът на новия главен прокурор, продължи да се премълчава този рефлекс и се остави проблемите да потънат в еуфорията на "спасихме КС от Марковска", ЕК изобщо да не си прави илюзии, че тук се вършат промени. (Но дори и властта да позамаже нещата за пред Брюксел, проблемът е, че ние българите ще си останем в блатото на регулираното в задкулисиня мрак "правосъдие").


Защо прокуратурата не е сигнализирала ВСС?!


Докато никой не възнамерява да даде публичен и ясен отговор на този въпрос, а той потъва в облекчението от жеста на държавния глава - не можем да се надяваме, че само президентската воля, демонстрирана вчера, ще доведе до резултат по същество - както за кадровата политика в съдебната система, така и изобщо за държавното управление.


Нали точно Висшият съдебен съвет трябва своевременно - за да не изтече давност, да узнава уличаващите сигнали за всеки магистрат, защото (само) той е органът, който може да ги санкционира.  Значи прокуратурата си е мълчала, докато цял месец медии и говорители на ЕК повтаряха и потретваха, че професионалните и нравствените качества (по Конституцията) на Марковска са под съмнение. А си е мълчала прокуратурата очевидно защото към онзи момент - когато Фидосова пишеше писмо на Барозу, конюнктурата е била друга - никакво отстъпление на "коалицията Марковска"  от безупречната  кандидатка. Мълчала си е прокуратурата и през двете години, защото Марковска е силна и влиятелна. Сега, когато е повалена, вадим делото на нейния човек Георгиев!


(И на това му се казва независима прокуратура! И с такава прокуратура убеждаваме Брюксел и българите, че сме държава с нормално функциониращи институции! На такава прокуратура -  да ми простят почтените професионалисти прокурори - мястото й е само в изпълнителната власт,  където главният прокурор ще  си носи с чиста съвест политическата отговорност!)


Защо главният прокурор Борис Велчев не е предупредил парламента за наличието на това досъдебно производство, с което вчера президентът мотивира допълнително своя отказ да присъства на клетвата на Марковска, за да помогне на депутатите да вземат информирано, мотивирано решение за нейната кандидатура? А едва когато се видя, че Марковска е неспасяема (тоест че Брюксел няма да отстъпи, независимо от совалките на вътрешния министър Цветанов и защитата от политическите му патртньори от ЕНП) и изходът ще трябва да го намери в последната секунда президентът, изведнъж изпълняващия функцията главен прокурор Бойко Найденов му прати информацията?! "Изпълняващ функцията главен прокурор", който не отрича вероятност да се кандатира за титуляр. А титулярът се утвърждава с указ на президента...


Някой (кой?) е продиктувал на ръководството на прокуратурата да не изпраща информацията на органа на съдебната власт, който може по Конституция да я използва (ВСС), за да спази закона и да осигури функционирането на правовата държава, а да я изпрати на орган, който не е изрично оправомощен да я има (президента). И в този смисъл би могъл да я ползва само като зрелищна подробност от пейзажа, в който той ще изпъкне като спасител на КС от позора, а оттам и на държавата от извънреден мониторингов доклад на Брюксел?


Решението на президента вчера да предотврати влизането на спорен съдия в КС


може да го превърне в герой, ако това е само първата крачка


В момента той има ресурса (подкрепа, доверие) да продължи с важните за съдебната система въпроси и да намери формата, под която да ги задава или да предлага решения. Той може да настоява:


- След доказаните проблеми около Марковска - за тотална ревизия на Върховния административен съд под нейното управление.
- Може да попита какво би се случило, ако тя се беше оттеглила кротко още в първите дни на скандала и  запази високия си пост във ВАС, с което президентът да поощри ВСС да разчисти авгиевите обори на третата власт.
- Може да продължи с въпросите - ако Марковска не беше упорствала, щеше ли  да го има писмото на прокуратурата, щеше ли да бъде въобще съобщено за папката с данните за Георгиев, разбирай и за Марковска?


Като гледам спектакъла от четвъртък насам, не, нямаше да бъде!


Липсва и най-същественият въпрос от президента и той е към неговия избраник за КС, досегашния главен прокурор: "Защо това дело две години не е приключено?" Значи държавният глава вижда тежък проблем в казуса Марковска (и обяснимо, и правилно!), но в същото време той няма никакъв проблем с мълчанието на своя избраник за КС и бивш главен прокурор пред ВСС и парламента за наказателното производство срещу приближения на Марковска бизнесмен. Така ли излиза? И защо?


"Повод за образуване на делото (през 2011 г. - бел. ред.) е получен анонимен сигнал (през 2010 г. - бел. ред.) , в който се съдържат данни за корупционно поведение и превишаване на права от страна на Георги Георгиев, който е в близки отношения с г-жа Венета Марковска, в това, че е употребил влияние при уволнението на служители на МВР по повод възникнал конфликт, за придобити множество имоти под формата на дарение и за оказване на влияние при вземане на решения по водени административни дела,  разследването обхваща периода 2005-2010 година."


Тази официално изнесена от прокуратурата преди ден информация, преведена и допълнена с конкретните факти от сигнала за даренията и имотните сделки, означава на практика данни за пране на пари от едно лице, натрупани съмнително от друго лице. "Другото лице" - съдия Марковска, заема зам.-председателския пост във ВАС в тандем с известния като доверен на вътрешния министър председател Колев. И решаваше довчера най-чувствителните политически и икономически дела, плюс професионалните съдби на неудобните и удобните на властта магистрати. Както се случи с отказаното спиране на уволнението на  публично заявения опонент на статуквото и затова неудобен председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова; и потвърденото заемане на поста председател на ключовия Софийски градски съд от недоказалия професионални качества съдия, но близка на властта и конкретно на МВР Владимира Янева... (Нещо повече - Марковска  се кани да продължи да решава съдби и казуси като съдия, подкрепяна от странните интерпретации на оставката й "под условие" от правосъдиня министър Ковачева и председателя на ВАС Колев,  подавайки нова оставка като зам.-председател, с което се забърка нова правна бъркотия и нейното разплитане тепърва предстои във ВСС)


Тези въпроси са свръхважни точно сега, когато


и в новия ВСС се редят правилата за избор на новия главен прокурор по  същия стар и изпитан начин - задкулисно и на бели покривки


(по метафората на Константин Пенчев), а предстои и избор на новия главен инспектор към ВСС. "Писани" на тъмно правила, но абсолютно прозрачни в целта си - да осигурят на първия прокурорски пост човек, удобен на конюнктурата, тоест одобрен от властта, за да няма и милиметър отклонение от досегашната "практика". Ако ли пък сред лобитата във властта няма единство по въпроса, ще поизчакаме да видим... Тази е съдебната реформа "а ла ГЕРБ". Каквато беше и досега...


Е, докато всички тези въпроси, зад които дремят непокътнати тежки проблеми, родени и заякнали от  задкулисната симбиоза на нелегитимни интереси на разноцветни кръгове, се премълчават, подвигът на президента в тържествената зала на Конституционния съд в четвъртък  ще заслужава искрени адмирации, но ще си остава  извънреден детайл от един конкретен пейзаж, разкриващ само върха на айсберга.


Айсберг, който управляващите винаги са успявали с безпогрешен инстинкт в последния момент да заобиколят и да избегнат фаталния удар. Заобикаляне здравословно за тях, но катастрофално за гражданите, нуждаещи се от независимо правосъдие, и за самата държава (и държавност) разпадаща се пред очите ни в отсъствието му.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (355)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Вярно е! Неспазването на КОнституцията тръгна от парламента!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  батакът е тотален ! няма оправяне ! ВСИЧКИ СА В БЛАТОТО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3419 Гневно

  След МЕГА СКАНДАЛ като този сътворен от КОАЛИЦИЯТА "МАРКОВСКА" във всяка една нормална държава ЩЕ ХВЪРЧАТ ОСТАВКИ и ЩЕ СЕ НАСТОЯВА ЗА ОСТАВКИ.
  Тук под "ОСТАВКА" БЕЗСРАМНИЦИТЕ разбират всичко ДА СИ ОСТАНЕ ПО СТАРОМУ.

  ГНУС !!!
  ГНУС !!!
  ГНУС !!!

 4. 4 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Любопитно

  И за мен от тук следва другия въпрос с какво номинирания от президента Борис Велчев заслужава да бъде конституционен съдия повече от вече компрометираната Марковска и защо никой не говори за това?

 5. 5 Профил на Scribbler
  Scribbler
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Те-Мида: ”От библейски времена и до ден днешен е валидна максимата, надживяла времето: Ако печеля, печеля само за себе си. Ако губя, губи цял народ!"

  Scribble away...
 6. 6 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Действието на президента и оправданията на апологетите му приличат, като за адвокати на гладен циганин, убил и ограбил бабичка... Хем, от една страна, циганина е крадец и убиец, но от друга страна, неотменима нужда го е подтикнала... Да бъдем толерантни...

 7. 7 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Нали знаеш вица, където японеца си направил сепуко, а българина секуро.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 8. 8 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1466 Разстроено

  ...но едничката, последна възможност беше този ход на държавния глава.

  Не, не беше! По дяволите, НЕ БЕШЕ! Няма и не може да има морално оправдание за незаконосъобразно поведение. Така ще стигнем и до оправдаване на саморазправата ако е срещу някой за който има съмнения, че е убиец, крадец, изнасилвач... Ама то май вече сме стигнали

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 9. 9 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не лошо и Плевнелиев да понесе своята отговорност за назначаването на Велчев, един нищоправник и аферист, за конституционен съдия!

 10. 10 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Не скандал, а шамар по лицето на народеца.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 11. 11 Профил на otlondon
  otlondon
  Рейтинг: 443 Весело

  Попитана дали вижда вина за скандала "Марковска", Фидосова поиска журналистите да ѝ покажат къде е сбъркала.

 12. 12 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#10] от "ПАВЛА":

  Колко хора мислиш се интересуват от този случай. Не повече от 10-15 хиляди. За жалост.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 13. 13 Профил на otlondon
  otlondon
  Рейтинг: 443 Разстроено

  Стъписващо е, че днес никой не търси отговорност от Фидосова, нито се опитва да разплете има ли зависимости и какви, които водят от Марковска към нея или други представители на управляващите.

 14. 14 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Анализ в десетката, браво!

  Hang on tightly, let go lightly
 15. 15 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#8] от "BG Reality":

  Кое е назаконосъобразно в действията на президента? Кой член на конституцията задължава президента да присъства на полагането на клетва?
  Когато говорим за високи морални качества, са ли те правна категория? И ако една институция-парламента, е отказала да се съобрази с това изискване , закононарушение лие ако друга-президента го прави?
  Плевнелиев дължи отговор защо предложи Велчев за конституционен съдия?
  Велчев дължи много отговори, но като типичен потомствен комунист-милионер мълчи като пу.....!
  Случилото се е крачка към някаква дори и минилмална нормалност. Малко, но все пак крачка. За пореден път грозното лице на българската действителност, конституирано от една писана от комунисти конституция излезе на яве.

 16. 16 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Явно и съдебната власт е като "светия" синод и изобщо цялата православна църква - действа принципа на цезаро-папизма. Вся власть царю...

 17. 17 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Много точни констатации за "отблъскващото им лицемерие..."! За съжаление и на "демокрацията”, защото всички НИЕ сме претръпнали отдавна, от БЕЗСИЛИЕ. Толкова здраво са замръзнали отношенията им по "върховете", че няма разбиване, дори и да се блъсне "айсберга”... Само взривяване трябва и многократно пречистване на калта, не че след това ще е достатъчно избистрено всичко. На БГ вода ненапита...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 18. 18 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Разстроено

  До #13:
  Не , стъписващото е, че тези "безименни" хора, "без лица" се канят да решат проблема. Ни чули, ни видяли.

 19. 19 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#12] от "Long One":
  [quote#12:"Long One"]Колко хора мислиш се интересуват от този случай.[/quote]
  Из Европа може и да са повече, отколкото у нас. Както казваш, за жалост.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  "И в това се състои парадоксът - със своеобразното "прескачане" - по определението на прависти - на конституцията, да бъде на практика спазено изричното условие на същата конституция, а именно: че в Конституционния съд трябва да влизат "юристи с високи професионални и нравствени качества""

  Остава само да попитаме, кой и поради каква причина създаде конституция, чиито ограничения и условия могат толкова лесно да бъдат прескачани в името на собствено облагодетелстване...
  Отговорът би ни дал обяснение за толкова дългия "преход" и за хилядите.....грешки в съдебната система.
  Всъщност! В коя система управляващите (без значение кои и от кой период) са имали макар и минимален напредък!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на iukwim
  iukwim
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Но ако несправедливостта е от такова естество, че те превръща в свой проводник, тогава моят съвет е: престъпи закона."

  — Хенри Дейвид Торо, 1849г.

 22. 22 Профил на Scribbler
  Scribbler
  Рейтинг: 463 Разстроено

  Имам чувството, че Марковска изяде един порцион Българско буламач-'правосъдие', от което чавръсто е сервирала с немити ръце и ръждив черпак в течение на 38 години. Това може и да е епитаф на лично възмездие, но не е правосъдие...

  Scribble away...
 23. 23 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Неминуемо има "Виденов" ден, но късогледите алчни шимпанзета не го осъзнават - с каква сила ще им се стовари на главата избора и решенията, които вземат днес.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 24. 24 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Статията предлага обективен анализ, за поука на платените форумци. За да не позволят Плевнелиев да стане герой, те избират едно от двете: а. президентът е взел самотоятелно решение, значи е нарушил конституцията; б. Той не е взел самостоятелно решение, значи няма нуда да се обвинява, че е нарушил конституцията, а се използва дежурното внушение, че е маша на Бойко. Оттук следва, че тези коментари са преднамерени.

 25. 25 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#15] от "mkourtev":

  Това беше предварителен сценарий. Цирк! Плевнелиев даже не беше сколасал да си научи речта, която му бяха написали наизуст и я четеше от листче. Сега по въпросите:
  Чл. 6, ал. 2 от Закона за Конституционния съд задължава президента да присъства на полагането на клетвата. Той не му дава право да присъства, а го задължава да присъства. Неспазването му е закононарушение! Той не носи отговорност за това - по Конституция.
  Формално погледнато Плевнелиев не е нарушил нито един от конкретните текстове на Конституцията, но деянието му представлява намеса на която той няма право - по Конституция.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 26. 26 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#22:"Scribbler"]Имам чувството, че Марковска изяде един порцион Българско буламач-'правосъдие', от което чавръсто е сервирала с немити ръце и ръждив черпак в течение на 38 години. [/quote]

  Много добре. Не сте сам в това си свое чувство.

 27. 27 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1825 Разстроено

  Нищо друго освен "рестарт" не оправя нещата. Но е нереалистично да се очаква. Натискът отвън води единствено до "поправка" на конкретни безобразия. И на мимикрия. Властта владее медиите. Решенията се вземат предварително, почти винаги на тъмно, извън институциите, упълномощени да ги вземат. Няма реално очертани граници на отговорност. Текущите събития го потвърждават. Забъркалата скандала Фидосова е искрено учудена: "Посочете ми къде сгреших?". И продължава да си изпълнява функциите. Марковска също беше искрено учудена, не го казвам с ирония. И тя досега е изпълнявала всичко, което се иска от нея. О силните на деня. Които и да са те. А сега не си получи възнаграждението за това.

 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  "..Сякаш на 24 октомври не е постъпвал сигнал срещу Марковска в парламента, а председателката на правната комисия Искра Фидосова не е спряла разглеждането му. И сякаш не е писала писмо, въпреки неопроверганата от никого и набираща сила информация в медиите за достоверността на сигнала, до президента на Еврокомисията Барозу, изчистващо имиджа на Марковска..."

  Само заради това си действие Искра Фидосова би трябвало да бъде наказана!
  За субективизъм, некадърност, партиен подход при изпълнение на общодържавни задачи и във връзка с това за уронване престижа на България!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Цитат: "Тази е съдебната реформа "а ла ГЕРБ". Каквато беше и досега..."

  Май е доста по-зле и от преди...

 30. 30 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Роско Послушников изигра ролята на параван и ръжен, който да извади въглените от огъня.
  Всички останали мишоци стояха отстрани, гледаха сеир и чакаха да изгаснат светлините, за да се нахвърлят към сиренцето.
  Дано им приседне.
  И бъдещите конституционни съдии и т.н. председател на пламента - Тетка Цецка и тези, които не присъстваха Боко и Цвъчко, показаха, че са недостойни да управляват тази държава и да са на върха на институциите и!
  Излезе, че госпожата Марковска е някакъв демон, и само Юнакът президент може да и вземе главата.
  Никакво елементарно съчувствие към човек, който разбира се същите тези хора, които се отвърнаха от нея, са предложили за конституционен съдия!
  В джунглата милосърдие няма!

  СРЯАмуевяам суе т тяах!

  ура и да живей!!!
 31. 31 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Статията!!!
  Снимката на Красимир Юскеселиев за пореден път удачно попадение!!!

  Ние си го направихме тоя цирк, ние би трябвало да се срамуваме, че ни направиха на маймуни!
  Казуса вече не е Парламент срещу Президент!

  Проблема е че в нашата скъпа държава няма спазване на законите!
  Добри или лоши...

  И че няма гражданско общество!
  Цяла Европа е в СТАЧКА!
  Хайде гледайте новини...
  А ние се занимаваме с някаква ...да не продължавам...

  За това ще сме на това дередже!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Цялото ни правосъдие е изтъкано от "Венетки"...

 33. 33 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  ОЦЕНКА
  У нас всичко било
  гнило!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 34. 34 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  с отказа си да присъства, възпрял влизането на компрометиран магистрат ...
  Доскоро Петя Владимирова пишеше умни, интелигентни статии, тук си показа платената същност. С отказа си да присъства и сричайки от написано листче текст, който явно НЕ МОЖЕ САМ да съчини, показа, че е също такава платена държанка. Това, че се връцна сърдито, не е попречило. Попречи отказа на Евгени Танчев да продължи клетвата! Този комунистически номенклатурчик погази Конституцията като председател на КС! И се скри като в миша дупка като гузен, нагъл бандит.
  Оттам нататък - има ред КОЙ ДА ОПРЕДЕЛЯ моралните качества - и това не е някакво неопределено публично пространство

 35. 35 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#24] от "nedyan":

  А как е взел решение според тебе.....
  Събудил се сутринта си рекъл:
  "А да оправя аз тея бакии, щото никой друг не иска..."
  Или пък цяла нощ не е спал, за да мисли как да спаси честта на държавата?
  Съмнявам се.
  Виждайки как се вземат решенията в тази държава, в парламент, министерски съвет, съдилища , институции и т.н. милсля, че е стоял на киличето и е кимал - "да Вожде, да Светлейши, щом трябва ще го направя....

  ура и да живей!!!
 36. 36 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#25:"BG Reality"]Чл. 6, ал. 2 от Закона за Конституционния съд задължава президента да присъства на полагането на клетвата. Той не му дава право да присъства, а го задължава да присъства. [/quote]

  Безмислен спор, няма как закон за конституционния съд да задължи друга институция, това може да направи самата конституция!
  Естествено че се намеси, и слава богу. Той има задължения които и изпълни.

 37. 37 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Само да подчертая че същото се случи и с отстраняването на бившия председател на КЗП дамян лазаров. Въпреки много бройните сигнали, които бяхме изпратили до министър председателя на България, въпреки редицата документи от МИЕТ, които уличаваха в лъжа председателя на КЗП и заместника му варадинов а също и в неизпълнение на закона за защита на потребителя чл.148 ал.4 бойко борисов се правеше на смахнат, правеше се че не разбира за какво му се говори... Едва след намеса са английски евродепутати чрез ЕК по случай с измотни измами по Черноморието засягащи английски граждани под натиска на ЕК бойко борисов отсрани дяман лазаров и огнян варадинов... Питам аз защо борисов не ги отсрани след като същите публично заявиха че са се "споразумяли" 2010 г. с булбанк за премахване на неравноправните клаузи в договорите им, а след това се разбра че реално НИКАКВО ТАКОВА СПОРАЗУМЕНИЕ НЕ Е СКЛЮЧВАНО а е било само ПИАР за да се лъжат гражданите в полза на банката на левон хампарцумян. Сега отново България е поставена под прожектора именно заради тази измама около КЗП и бойко борисов, за което очакваме Б-я да бъде разследвана, за отказ да спазва европейското законодателство и отказа на прокуратурата да разследва за корупция КЗП.

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 38. 38 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Системата превърна Марковска в най-презряният човек в България,а дори и навън,само за няколко дни.Ако тази жена има и грам достойнство,трябва да продължи напред,докъдето правото й позволява.Само така системата ще плати за гяволука си.Избрана е,точка.Конституционен съдия е точно толкова колкото и нямащия нито един ден съдебен или прокурорски стаж Борис Велчев,преди да стане главен прокурор,точно толкова,колкото и завършилият нещо,приравнено на право милиционер Атанасов.И моралът й е на техното ниво,на нивото на президента и вътрешния министър,само на килограми дето я бие Фидосова.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много съм съгласен с Петя Владимирова, но не съм съгласен с негативната окраска. Смятам че случилото се вчера е огромна победа за медиите и гражданското общество, които не позволиха скандала да умре. А президентът е първият държавник, който си сложи главата в торбата и отиде на ръба на правомощията си за такава кауза. Колко често виждате подобни действия в България, където скатаването докато отмине бурята е национален спорт? Гоце щеше ли да го направи? И сега, вместо да се отива пак на дефолтната позиция на оплаквачеството (един вид това хубаво, ама иначе всичко е лошо), защо не се използва за окуражаване на смели действия в бъдеще? Идва избор на главен прокурор, и той изглежда нагласен, силно се надявам медиите да не пуснат плрай ушите си...

 41. 41 Профил на Toni Bajdarov
  Toni Bajdarov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дойде време за повече истина, макар и не цялата истина, а когато тя излезе наяве едва ли някой ще споменава името на съдия Марковска, защото вече няма значение кой бил прав и кой бил крив. Ето така се процедира в "демократична" България - ние да кажем, че сестра ти е курва и ще го кажем даже анонимно, а ти доказвай, че нямаш сестра, но докато го докажеш, нямаш право на живот! Всички "моралисти" в този случай начело с държавния глава, който тъпче закона и претендира за морал за едни проводници на най-гнусните практики на социалистическа България. И още говорят за морал, за репутация и други измислени категории на фона на стореното и подкрепното от тях сатанизиране без никакви доказателства на един български съдия и български гражданин... В същото това време прокурорът, който ръководеше прокуратурата през всичкото това време, в което е висяло досъдебното производство срещу неизвестен извършител по анонимен донос нито го прекратява, нито повдига обвинения на съдия Марковска, нито наказва някого за бездействие или злоупотреба със служебно положение. Същият този "високо морален" прокурор се закле като съдия в КС на Р България след назначение от "високо моралния" ни президент, който публично и умишлено стъпка закона на държавата, на която е държавен глава! И никой от грачещите на висок глас моралисти не повдига тези въпроси... За какъв морал става дума, щом законът го тъпче не някой октопод, а президентът?! Плюя на вашия "висок" морал!

 42. 42 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#38] от "vjacho":

  Ако дотам опрат нещата, Конституционния съд трябва да бъде закрит като институция.

 43. 43 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Петя Владимирова, съжалявам, но трябва да го кажа - единственото заслужаващо адмирации нещо в статията ви е:

  "Липсва и най-същественият въпрос от президента към неговия избраник за КС, досегашния главен прокурор: "Защо това дело две години не е приключено?" Значи държавният глава вижда тежък проблем в казуса Марковска (и обяснимо, и правилно!), но той няма никакъв проблем с мълчанието на своя избраник за КС и бивш главен прокурор пред ВСС и парламента за наказателното производство срещу приближения на Марковска бизнесмен. Така ли излиза? И защо?"

  Другото не е чак лошо, но е доста под нивото ви. В следващи постове ще коментирам какво не харесвам.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 44. 44 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1391 Любопитно  До коментар [#31] от "drakar65":

  Що да няма?
  Имаше, на "Орлов мост"!
  Но колко помия се изля? Колко платени побликации имаше по този повод? Защо стоях наказан един месец във форумът тук Дневник? Защо като БАН-нат някой от нас останалите си траем и оставяме модераторите да правят каквото си искат?
  Гражданското общество започва от самите нас, от нашият форум, от нашето поведение! Започва от нашата нетърпимост към истините и сервилното поведение на журналистите към управляващите!

  Абе нещо като песента от сериала със Щирлиц "17 мига от пролетта"!

  Откъде започва гражданското общество?

  Ами от "Бивол" и Фейсбук:
  http://www.bivol.bg/markovska-georgiev-varna.html

  И сега модератора ножицата ще отсече че няма връзка с темата!
  Та ето кои реже гражданското общество!

  Ето как се получават неща като Марковска!

  ЛИПСВА ЧУВАЕМОСТ И ГЛАСНОСТ!

  Т.е. сме в началото.

  Хитростта пречи на мисълта!
 45. 45 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#36] от "mkourtev":

  Значи ми казваш, че за Плевнелиев законите не важат, така ли?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 46. 46 Профил на idiotche
  idiotche
  Рейтинг: 395 Неутрално

  всички вие, дето си упражнявате красноречието, трябвало ли е, не е ли трябвало, май забравяте едно - конституция и закони са създадени , за да служат на обществото и да защитават обикновения човек!
  когато тая функция вече я няма - нищо лошо да се вземе решение, което не съответства на вече написаните закони!
  свидетели сме, че щатските съдии вземат решения и налагат наказания, които ги няма написани - като последния случай от новините, дето наказали някаква да стои с плакат, че е извършила идиотско деяние!
  единствената цел на съдиите е да служат на народа!

 47. 47 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#44] от "Stream, в доброволно изгнание от 14.7 - 30.10.12г.":
  [quote#44:"Stream, в доброволно изгнание от 14.7 - 30.10.12г."]Гражданското общество започва от самите нас, от нашият форум, от нашето поведение! [/quote]
  Голям плюс за това!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 48. 48 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Мислех да изчета и мненията на съфорумците досега, но в самото начало на статията ме подразни това:

  "но едничката, последнаjd възможност беше този ход на държавния глава."

  НЕ!!! Не е единствената. Нито последна!

  Вече ми омръзна да се цитирам - ЕК, още докато течеше процедурата по избор на конституционни съдии в НС, каза в прав текст, че тя е опорочена. А една опорочена и неспазена процедура е достатъчно основание да бъде отменен нейният резултат. Заклеването на Марковска, на Анастасов и на Велчев (той е по друга процедура), не прави по никакъв начин опорочената (незаконна) процедура законна. Обявяването й за недействителна си има своите последствия - въпросните избранници престават автоматично да са конституционни съдии. Тъй че правна пътечка в тази каша не само има, но и беше посочена ОВРЕМЕ и ДИРЕКТНО от ЕК.

  А това, че политическата каста (с изключение на ДСБ) си направиха оглушки и стовариха върху България най-мръсното петно от Освобождението (1878) насам, не се дължи на липса на изход. Плевнелиев само добави собствен аромат към останалата фекалийна маса. При това с много остър и дразнещ мириз. Беше извършено безподобно нарушаване на човеките права, което дори и към признати от съд престъпници е недопустимо (по нормите, възприети в ЕС и припознати (?) от РБ).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#25:"BG Reality"]Формално погледнато Плевнелиев не е нарушил нито един от конкретните текстове на Конституцията[/quote] Тогава за какво деяние ще му искат импийчмънт? КРБ
  Чл. 103. (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
  (2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.
  (3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.
  (4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Весело

  Тавагишчи герберуги, этот скандал пахнет очен плохо! Один козьол опущения не хватит, надо толкнут еще товагищи под поезда!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 51. 51 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1466 Разстроено

  [quote#46:"idiotche"]нищо лошо да се вземе решение, което не съответства на вече написаните закони! [/quote]

  Така ли? Като оня, дето закла съседа си, че му е паркирал на мястото? Или като другите, които с гранатомет си решили проблемите по залавянето и обезвреждането на един престъпник? Или, тъй като обществото е убедено, че Маджо и Маргините са престъпници, да вземе някой собственоръчно да ги застреля?
  Срам ме е от това, че мои сънародници оправдават и дори адмирират незаконосъобразно поведение. Докато българите не се научат, че върховенството на закона не подлежи на оспорване държавата ни няма да прокопса. Българите не уважават и не спазват законите си - от последния апаш на улицата до президента. Факт!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 52. 52 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Генералният проблем на тази държава се казва прокуратура! Много власт, много държавни пари, а насреща хиляди разбити съдби и никаква отговорност.

 53. 53 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#49] от "dqdomart":

  Ми, не могат

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 54. 54 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  [quote#42:"nikero"]Ако дотам опрат нещата, Конституционния съд трябва да бъде закрит като институция.[/quote]

  Казвам,ако има достойнство.А дали го има,аз не знам.

 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Въпрос- кое от действията на президента Плевнелиев съставлява "държавна измяна и нарушение на Конституцията"? Как точно той наруши КРБ? Кой член от нея наруши и с кое свое действие/ бездействие отказа директно и вербално да се подчини на Конституцията? Можеше ли да продължи процедурата в негово отсъствие? Ако да- защо не продължи, а всички останали присъстващи се изнизаха?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#34:"liksen"]Попречи отказа на Евгени Танчев да продължи клетвата! [/quote]
  И как точно е попречил? Товма, което каза (че клетва не може да се положи без президента) е негожво лично човешко мнение. Виж чл.5 ал.2 от Закона за Конституционния съд и щеп разбереш, че от момента на избора той не може да изпълнява никакви свои функции. Тетка Цачева и ония мишоци от ВАС и ВКС можеха да игнорират думите му и Венетка да се закълне. Тъй че де юре и Евгени Танчев нищо не е нагазил. Абе заверата си е много добре скроена - Роско си казва личното мнение, Евгени Танчев си казва личното мнение и седянката се разтурва.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#53] от "BG Reality":
  Е- тогава с какво , моля, президентът НАРУШИ КРБ? Защо всички тръбят, че българският президент е НАРУШИЛ КРБ? Не съм гласувала за него; не ми е симпатичен; и той , и жена му- която работеше в "Икономедиа" като ИТ директор и напусна малко преди да го изберат, НО! институцията "президент" в Р.Б. е нещо, което заслужава уважение, особено след президентът НЕ Е нарушил КРБ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#57] от "dqdomart":

  Дядо Март, къде е записано като правомощие на президента да раздава правосъдие? Точно това направи той, позовавайки се на писмо от Прокуратурата и отказвайки да присъства на встъпването в длъжност на Марковска (коята има нелегитимен избор от НС, но това се установява по друга процедура и от друга институция).

  Дядо Март, като юрист, кога една "сводка" от Прокуратурата е била (имало е такова време) била достатъчна за осъждането на гражданин?

  Това не е ли нарушение на Конституцията?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 59. 59 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#56] от "Вени Г.":

  Вени, точно това обясниха от ЕК за "личното мнение" на техния говорител - когато едно мнение е изказано по време на официална истуционална акция (действие, процедура), то е официално мнение.

  А на такова официално мнение нито Президентът, нито Председателят на КС имат право. Нямат право на такова, точно такова мнение по законите, описващи техните правомощия.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 60. 60 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Браво, Петя! Отлично казано!

 61. 61 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#57] от "dqdomart":

  Не казвам, че е нарушил КРБ. Плевнелиев наруши чл. 6, ал. 2 от Закона за Конституционния съд за което не носи отговорност, но което не прави деянието му законосъобразно. Или бъркам?
  В следствие от незаконосъобразното му, но ненаказуемо поведение другият хитряга спря церемонията и остави Марковска в небрано лозе. С което създаде правен прецедент от който и до момента се чудят как да излязат.
  Като резултат се получи своеобразно вето на каквото Плевнелиев няма право.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 62. 62 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#45] от "BG Reality":

  Казвам Ви малко повече да четете и мислите преди да пишете лозунги и да се радвате на гениалноста си.
  Устройствен закон за една институция не може да задължи друга такава.
  Взаимоотношенията между институциите се уреждат не с устройствените им закони.
  Плевнелиев не е нарушил нито един закон.

 63. 63 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#57] от "dqdomart":

  Ето точните думи (освен бла-бла-то) на Президента:

  "Получих писмо от прокуратурата, което ме прави още по-убеден в решението си днес да не присъствам на клетвата на последния от новите кандидати."

  Основание: получено писмо от Прокуратурата (за какво става дума в писмото - нито дума)

  Действие: няма да присъства (всъщност санкция, т.е. осъждане).

  Има ли някъде записано такова право на Президента?

  Знам, че няма!

  За теб не е нужно да се впускам в обяснения, нали?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 64. 64 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Добра статия , но може и трябва още , защото в цирка и тинята от последната седмица са затънали не само прокуратура , Народно събрание , ВСС и т.н. , но и цялото правителство начело с тикви и рапони И / не просто между другото / самият Президент на РБ , който мете ДИРЕКТНО по заявка от премиера.
  Конституцията отдавна явно никой не я приема насериозно , ако трябва напишете поредица от статии , нещо като "чЕрвеният Синдикат/ или откопод / : 20 години организирана анархия "

  ThePirinEagle
 65. 65 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#55:"dqdomart"]Въпрос- кое от действията на президента Плевнелиев съставлява "държавна измяна и нарушение на Конституцията"? [/quote]

  Изземване на функциите на съдебната власт! Виж предишните ми постове.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 66. 66 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#63] от "Музар":

  Ти, като го захапа Плевнелиев, няма пускане!

 67. 67 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#64:"thepirineagle"] : 20 години организирана анархия "[/quote]

  Директно в ДЕСЯТКАТА!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 68. 68 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#66] от "nikero":

  Сори, в случая Плевнелиев е този Президент, който извърши (по-точно завърши) тоталното мазало. Нищо лично към него. Дори ако се опитам да го оправдая, че се е предоверил на съветниците си, рискувам да го набедя в малоумие...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 69. 69 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#58:"Музар"]Дядо Март, къде е записано като правомощие на президента да раздава правосъдие?[/quote]Президентъ НЯМА такова правомощие![quote#58:"Музар"]Точно това направи той, позовавайки се на писмо от Прокуратурата и отказвайки да присъства на встъпването в длъжност на Марковска [/quote] Президентът се позова на КРБ чл. 147 (3) За съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж.
  И още - РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ВСС
  КОДЕКС ЗА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАГИСТРАТИ
  чл. 30 ЗСВ (изм. с решение на ВСС по протокол № 2/18.01.2011 г.) http://www.vss.justice.bg/bg/aktove/kodeks-etika-magistrati.htm
  ПРИЛОЖНО ПОЛЕ
  Кодексът за етично поведение е приложим към всички съдии, прокурори и следователи, членове на Висшия съдебен съвет, инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет, наричани за нуждите на този кодекс – магистрати.
  ИЗТОЧНИЦИ
  Кодексът е изготвен в съответствие с Конституцията на Република България, Закона за съдебната власт, препоръките на Комитета на министрите на Съвета на Европа за статута на съдии, прокурори и разследващи органи, както и всички други национални и международни актове, които регламентират дейността на магистратите в Република България.
  ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ
  Основните принципи установяват стандартите и очертават рамката за регулиране на поведението на магистратите във И ВЪН СЛУЖБАТА, КОЯТО ИЗПЪЛНЯВАТ
  ПОЧТЕНОСТ И БЛАГОПРИЛИЧИЕ
  Почтен е този магистрат, който извън рамките на закона не приема материални или нематериални облаги, независимо от естеството им и които могат да поставят под съмнение неговата независимост и безпристрастност. Благоприличието е въздържане от всякакви действия, КОИТО БИХА МОГЛИ ДА КОМПРОМЕНТИРАТ ЧЕСТТА НА МАГИСТРАТА В ПРОФЕСИЯТА И ОБЩЕСТВОТО
  5. Правила за поведение, произтичащи от принципа за ПОЧТЕНОСТ И БЛАГОПРИЛИЧИЕ
  Почтеността и благоприличието имат основно значение за доверието, авторитета и цялостната дейност на магистрата.
  ПРИЛАГАНЕ
  5.1 Магистратът не може да получава облага от трети лица, която основателно би се възприела като резултат от компромис с неговата честност и справедливост при изпълнение на професионалните му задължения.
  5.2 Почтеният магистрат не доносничи и не интригантства спрямо свои колеги и служители, а изразява открито позицията си.
  5.3. Магистратът трябва да избягва действия и постъпки, явяващи се в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие;
  5.4. В обществените и официалните си контакти магистратът няма право да се възползва от служебното си положение или да използва правомощията си с цел извличане на лична облага;
  5.5. С личното си поведение, и чувство за отговорност в служебната и извънслужебната си дейност, магистратът трябва да дава пример за висок морал и почтеност;
  5.6. Магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото;
  5.7. Магистратът трябва да е с безукорна репутация.
  5.8. Магистратът трябва да е последователен и неотклонен при спазването на правните и етични норми;
  5.9. При кариерното си израстване, магистратът не трябва да използва лични контакти (връзки, ходатайства) и да предприема действия, които уронват достойнството му.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 70. 70 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#66] от "nikero":

  Само като заглавие (след малко ще прочета самата статия):

  Брюксел пак припомни, че изборите за високопоставени постове трябва да са прозрачни
  Препоръчване (13)
  От Дневник
  Всички статии на автора
  Последна промяна в 16:14 на 16 ное 2012, 966 прочитания, 28 коментара


  Обърни внимание - ИЗБОРИТЕ!

  Не встъпването в длъжност и заклеването, а ИЗБОРИТЕ - това, което НЕ стана в НС.

  И ако съветниците на Президента са неграмотни юристи, то самият Президент трябва да има самоуважението и задължението на ВСЕКИ гражданин да познава законите на собствената си държава!

  "Непознаването на Закона не оневинява"

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 71. 71 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#48] от "Музар":

  Забравяш ,че ако бяха последвали другите възможни процедури , нямаше да бъде толкова драматично и нямаше да си имаме президент / чети и премиер / "национален герой" , нямаше да има такава драма и патос - а просто "скараха ни се от ЕК и си подвихме опашките"
  Ако съдим по първисигналните реакции на голяма част от публиката - добра режисура / за вътрешна употреба /

  ThePirinEagle
 72. 72 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ЗСВ
  Раздел II. Дейност и организация на Висшия съдебен съвет
  Чл. 30. (1) За осъществяване на правомощията си, определени в Конституцията, Висшият съдебен съвет извършва следните дейности:
  12. (изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г.) одобрява Кодекс за етично поведение на българските магистрати и Етичен кодекс на съдебните служители;

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 73. 73 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#68] от "Музар":

  Плевнелиев, за разлика от всички, които подмолно тикаха Марковска към КС, ясно заяви своите мотиви пред обществото. По време на война не се ли преустановява действието на някои норми? Приеми, че в момента сме в състояние на война - образно казано!

 74. 74 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#69] от "dqdomart":

  Къде в цитираните от теб норми и документи е описано (!) правото на Президента да постъпи точно по този начин?

  Никъде. А ти безусловно знаеш, че извън описаните права и задължения, той нищо не може да направи.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 75. 75 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Господа юристи от СУ и всички останали деривати, МОЛЯ да обърнете внимание на пълната несъстоятелноста на Вашата професия в момента а да не е задълбавате в правни лабиринти на едни скопени закони!
  Не е важно какво е имал право да направи президента!
  Не е важно и това, че сега медиите ще го дъвчат, дъвчат и така ще го преекспонират, че ще започне да ни се повръща само като е сетим за този момент от нашата нова история.

  Важното е, че

  ПРАВО В БЪЛГАРИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА!

  Не съществува справедливост! Обърнахте правораздаването в частен бостан и убихте икономиката и обществото! Изкарайте си главите от прашните книги и е замислете: Дали когато Ви приемаха не трябваше да пишете "Есе за справедливоста, вместо да дъвкате азбукарски литературни и исторически псевдо истини!

  Всякакво дъвкане на действията на президента в стил закони и закончета е безпредметно!

  ОТДАВНА СТЕ ЗА ПОПРАВИТЕЛЕН!


  А сега те за изгонване!

  Как ли е е чувствувал проф.Димитър Токушев (Бивш декан на Правният факултет на СУ) когато е честитил избора за конституционен съдия на човек с ПолЮцейска диплома?

  На снимката е с гръб към фотографа, точно зад Марковска в дъното на стаята.

  Хитростта пречи на мисълта!
 76. 76 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#73] от "nikero":

  Той (без сам да знае какво прави, сори за диагнозата) наруши самата тъкан на правото!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#74:"Музар"]Къде в цитираните от теб норми и документи е описано (!) правото на Президента да постъпи точно по този начин? [/quote]
  А къде е ЗАБРАНЕНО той да постъпи така, още повече , че КОНСТИТУЦИЯТА казва: Чл. 103.
  (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
  Не си наясно, че всичко, което не е изрично забранено и за което няма изрична санкция или ограничение, Е РАЗРЕШЕНО!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  [quote#64:"thepirineagle"]защото в цирка и тинята от последната седмица са затънали не само прокуратура , Народно събрание , ВСС и т.н. , но и цялото правителство начело с тикви и рапони[/quote]
  И преди твърдях, че случаят Марковска е в следствие нарушаване на крехкото равновесие, което бе постигнато чрез задкулисни договорки.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Допълвам си коментар [#76]: и на морала!

  НЕМОРАЛНО е да унижиш човешкото достойнство на който и да е било гражданин, дори на престъпник (Конвенция за човешките права - основание за повечето осъдителни присъди в Страсбург спрямо България)!

  Със сигурност той не е бил наясно какво ще стане и произтече от действията му. Със сигурност е бил напомпан с "юридически" съвети и подкокоросвания.

  И със сигурност това не е негово самостоятелно действие. Отново - сори за диагнозата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 80. 80 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#76] от "Музар":

  Какви толкова тежки поражения е нанесъл? Бил създал прецедент? Да променят ЗКС за да не се допускат подобни прецеденти!
  Каква беше алтернативата? Марковска да създава със сила на присъдено нещо свръхнорми?

 81. 81 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#79:"Музар"]НЕМОРАЛН е да унижиш човешкото достойнство на който и да е било гражданин, дори на престъпник [/quote] Лично той кого е унижил? Каза ли си ЯСНО ЗАЩО няма да присъства? Подигра ли се дори с една дума с достойнството на Марковска? Каза само- има данни в публичното пространство; има заведено дело в прокуратурата и т.н.! Аз НЕ ЧУХ от неговото изявление и една подигравка, и една дума , която не е съобразена с добрият тон! Въпросът е кой и защо си ИЗЛЕЗЕ СЛЕД неговото оттегляне!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 82. 82 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#77:"dqdomart"]Не си наясно, че всичко, което не е изрично забранено и за което няма изрична санкция или ограничение, Е РАЗРЕШЕНО![/quote]

  Дядо Март??? Това важи само за гражданите (физически и юридически лица). Вече го писах под някоя от многото статии - точно обратното е за публичните длъжности (назначени или избрани) - при тях правилото е: Което не е изрично записано в закон, не е позволено.

  Нарушаването на Конституцията се състои в изземването на функциите на съдебна власт (освен всичките процедурни подробности на ниско ниво).

  Няма Съд, който да вземе решение САМО по прокурорско писание, нали? Най-малкото е необходим процес.

  А Президентът (за да не се приема лично към Плевнелиев, макар че която и да е институция всъщност действа посредством конкретните назначени/ избрани хора) именно това направи, изричайки само едно изречение - ето го още веднъж:

  "Получих писмо от прокуратурата, което ме прави още по-убеден в решението си днес да не присъствам на клетвата на последния от новите кандидати."

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 83. 83 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#76] от "Музар":

  Прочетох ти коментар48. КС се е произнасял веднъж по повод избора на Георги Марков. Не върши работа.

 84. 84 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Толкова новопостъпили и встъпили в длъжност конституционни съдии имаше там- те ли не знаят нормите на ЗКС? Защо не останаха на местата си, не се опитаха да намерят на момента изход от положението, ако наистина има нарушение на КРБ?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 85. 85 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#81:"dqdomart"]Подигра ли се дори с една дума с достойнството на Марковска?[/quote]

  Да, всички присъстващи на срамната клетва се подиграха с гражданката Марковска (самата тя ми е отвратителна само поради лъжите й през последните 10-на дена).

  Снимката, която буди такова задоволство в публиката е доказателството за тази подигравка! И достатъчно основание тя да осъди България (не Президента и Председателите на КС и НС и всичките останали агнета)!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 86. 86 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "...всеобщата радост на всички институции от вчерашната развръзка пред КС, която всъщност разбулва отблъскващото им лицемерие. Лицемерие до степен да събуди съжаление към останалата сама в тържествената зала Марковска, недоумяваща и питаща безмълвно ("Ами аз?", докато покрай нея се изнизваха от залата, правейки се че не я виждат, довчерашните й поддръжници...
  ----
  Браво! Написала си го така, сякаш им забиваш стрели точно в целта! А тя се намира там, дълбоко в лицемерното герберско съзнание, там, къде понятието морал е грозна дума, предизикваща единствено насмешки сред "стадото" в парламента, управлявано дистанционно от Бойко. Да бяхте мислили, бре, господа политици, дошли на власт с "чисти" намерения!! Как не ви е срам сега? Така падате още по-ниско в очите на хората! Ако продължавате така, може изобщо да не влезете в парламента на следващите избори!

 87. 87 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А снимката, която е илюстрация към тази тема е още по-обвиняваща.

  Без каквито и да е симпатии към Марковска. И с чистосърдечното признание, че и аз се изкефих в първия момента на това възмездие.

  НО! Такива неща може да си позволим само в кръга на приятели/ неприятели на лично ниво, при това не винаги.

  На нивото, на което това стана - НЕДОПУСТИМО Е!

  Срамно е за тези, които участваха! Срамът и петното ще останат за БЪЛГАРИЯ!

  Знаеш, че не ме гони някакъв свръхпатриотизъм, но в случая направо беснея!

  И това беше направено заради една "услужлива" съдийка! Защото един павиан разиграва цяла държава. И е инсталирал калинки и павиански субпродукти из всички институции.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 88. 88 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#82:"Музар"]Нарушаваето на Конституцията се състои в изземването на функциите на съдебна власт (освен всичките процедурни подробности на ниско ниво). [/quote]
  Музар, изобщо НЕ МИСЛЯ ТАКА! Президентът НЕ ОСЪДИ никого, още повече, че не иззе ничия функция! Марковска пресдприе ли действия за изчистване на името си и ЧАК ТОГАВА да се закълне? Каква е тази БЕЗОЧЛИВОСТ- има неизчистено име и НАТИСКА като луда/ извинявам се, но за мен това са фактите!/ за встъпване в длъжност" конституционен съдия"? КАКЪВ Е ТОЯ МОРАЛ, МУЗАР? Аз съм редови адвокат и ако аз бях на нейно място, щях да си направя сепуко, ако не ми е възможно да си изчистя името! РАЗБЕРИ- В ЮРИДИЧЕСКИТЕ ПРОФЕСИИ ПОСТАВЯНЕТО НА МОРАЛА НА УПРАЖНЯВАЩИЯТ ГИ ПОД СЪМНЕНИЕ Е НАЙ- ГОЛЯМОТО КРУШЕНИЕ; НАЙ- ГОЛЯМАТА ЗАГУБА НА КАПИТАЛ! ВСЕ ЕДНО СИ УМРЯЛ ЗА ВСИЧКИ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 89. 89 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#84] от "dqdomart":

  Защо? Защото ги подкараха като стадо! И те точно така си излезнаха от залата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 90. 90 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Както винаги Петя Владимирова е на ниво, убийствено точен анализ!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 91. 91 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 619 Разстроено

  Системата е опорочена тотално.Всеки опит да се пресече омагьосания кръг ще води до въпроса "Защо точно сега и защо точно този..."
  Промяна и опит за контрол над мафията в държавата е много трудно да се осъществи,защото никой няма доверие в институциите.Държавността служи на лични интереси.
  Ужас! Лично аз не виждам никаква надежда.

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 92. 92 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Е какъв пък скандал е станал. Скандал би станал в страна със закони. Тук няма скандал, защото в България няма закони. Просто се поразмириса една далавера понеже попаднаха на тъпа гьонсурат, която не знае кога да спре. Ами да,защото интелектуалното ниво на БГ политиците пада пропорционално на общото ниво на интелигентност в БГ обществото.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 93. 93 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  [quote#85:"Музар"]И достатъчно основание тя да осъди България[/quote]
  ще го направи без никакво съмнение и с голяма лекота ако не и измислят някакъв подкуп искаш да кажа пост

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 94. 94 Профил на overlook
  overlook
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много е отчайващо.Тая държава с този народ няма да се оправи никога.Съжалявам!

 95. 95 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#27:"zg"]Властта владее медиите.[/quote]

  Властта не владее интернет - от това по-голяма медия здраве му кажи.

 96. 96 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#89] от "Музар":
  Как ще подкарат като стадо конституционни съдии?! Не е така! И още - как така някой партньор от фактическо съжителство ще използва документите, легитимиращи един съдия като съдия, за да осъществява престъпления, след като той самият няма качеството "съдия'?! Марковска е била и зам. председател на ВАС ! Как това е допуснато от съдия с 38!!!!!! годишен стаж като съдия? Моля ти се- това е абсолютна ГНУС и ПАДЕНИЕ! Тук няма НИКАКЪВ морал!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 97. 97 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#87] от "Музар":

  Недей толкова да я жалиш! За нея ще се погрижат внезапно забогателите нейна майка и неин син.

 98. 98 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Дядо Март, и към всички останали: според мен огромното затруднение на ЕК и съответно забавянето на официалното становище идва от проблема как да се обясни на туземците, колко аморална беше сценката с "героичната" постъпка на Президента. Колко обвинителна е снимката, служеща за илюстрация на тази статия. Колко далеч сме от понятието човешко достойнство и уважение на достойнстово на всеки човек. Колко далеч сме от представите кое е престъпление и как то се определя.

  Не им е лесно на ЕК да дават указания на примитиви.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 99. 99 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#86:"leon12"]дълбоко в лицемерното герберско съзнание, там, къде понятието морал е грозна дума, предизикваща единствено насмешки сред "стадото" в парламента, управлявано дистанционно от Бойко. Да бяхте мислили, бре, господа политици, дошли на власт с "чисти" намерения!! Как не ви е срам сега? Така падате още по-ниско в очите на хората! Ако продължавате така, може изобщо да не влезете в парламента на следващите избори! [/quote]

  Амен!

 100. 100 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#28] от "Храбър":

  Да - но тя,сякаш нищо не се е случило, поставя на дневен ред процедура за избор на нов конст.съдия -без да споменава и дума направеният вече избор да бъде анулиран.
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=995886

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK