Президентът беше вкаран в схема по случая "Марковска", смята Георги Първанов

Замразяването на проекта АБВ Георги Първанов коментира с думите, че е още млад и има време да го реализира

© Красимир Юскеселиев

Замразяването на проекта АБВ Георги Първанов коментира с думите, че е още млад и има време да го реализираДържавният глава беше вкаран в една схема, която, ако се повтаря, ако този прецедент се развие в бъдеще, би могла да накърни сериозно авторитета не само на Конституционния съд, но и на всички институции в България. Така президентът на страната в периода 2002 - 2012 година Георги Първанов коментира по "Нова телевизия" напускането на Росен Плевнелиев на клетвата на Венета Марковска като конституционен съдия.


"Очевидно тази кандидатура трябваше да бъде изтеглена по един много по-елегантен начин. Това, което стана с участието на президента, е обществено оправдание – такива бяха очакванията, но беше направено с цената на нарушаване на конституцията и законите", допълни той. Според Първанов е притеснително, че става практика ГЕРБ да предлага и силово да налага спорни кадрови решения.


По повод присъствието му сред хората на протестния митинг на БСП, а не на трибуната, президентът коментира, че това не трябва да се коментира като разграничаване от ръководството на левицата. "Дошло ми е до гуша от президиуми и трибуни, обичам да съм сред хората, където усещам настроенията най-добре", поясни Първанов. Той допълни, че протестът е бил политически, а на него му се иска БСП да е начело на "естествен социален протест на лекарите, на миньорите, на отделните трудови отряди". "Когато тези хора видят в БСП политически изразител на своите искания, тогава ще кажем, че нещата са се променили в полза на другата алтернатива, в полза на БСП и левицата като цяло", обобщи президентът.
Първанов напомни, че има заслуга за подписването на договора за изграждането на газопровода "Южен поток", тъй като проектът е тръгнал след негов разговор с Владимир Путин през 2007 година. Президентът изрази удовлетворение, че със слагането на подписите процесът на участие на България вече е необратим.


Първанов изрази мнение, че с реализацията на "Южен поток" България става сериозен регионален и европейски енергиен център. Той изброи редица ползи за страната от проекта, но попита защо не са поискани компенсации за промяната на трасето, която е ощетила страната.


"И да не забравяме нещо, което е много важно, относно кредитирането, относно финансирането. Аз питам защо за "Белене" парите от руска страна бяха неприемливи, а сега кредитът ще дойде от руска страна и това се приветства, адмирира се от управляващите. Какви са условията? Каква е цената на един подобен ангажимент? Говоря във времето от гледна точка на ангажимента на българската държава и ползите на всеки един от нас", допълни Георги Първанов.


Той на няколко пъти повтори, че са надява АЕЦ "Белене" да се строи, като подчерта, че въпросът на левицата за референдума е бил правивилният. По повод публикациите в жълти вестници, че стори вила за милиони, президентът уточни, че има място до гробищата в Иваняне, което не е в регулация и на него няма и една тухла. Първанов изрази учудване, че информацията за неговата къща е излязла едновременно в две враждуващи жълти издания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK